5de Giesbers

Jeugdschaaktoernooi

Eindstanden Foto's  

 

 
01 mei 2011

Maarten Kwaaitaal prolongeert titel

Eindstanden Foto's
 
02 mei 2010

3de Giesbers IJSCO-toernooi kent Nijmeegse winnaar

Henk Rutten

Eindstanden Foto's

 

Het was regenachtig, koud weer op 2 mei. Ideaal weer om te schaken. In totaal 86 schakers vonden de weg naar Wijchen om daar te strijden om de IJSCO-titel in het derde Giesbers Jeugd Schaaktoernooi. Er werd gespeeld in 11 groepen, variërend in grootte van 6 to 10 spelers. Dankzij de vele vrijwilligers liep het weer op rolletjes dit jaar.

 

Groep 1

De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar groep 1. Mede omdat een aantal favorieten niet aanwezig waren, speelden er twee spelers van SV Het Kasteel in deze groep. De eerste twee edities kenden geen Wijchense winnaar, dus dit jaar was de kans voor Jorik en Simon groter dan ooit. Vooral Jorik was gebrand om eindelijk een IJSCO-toernooi op zijn naam te zetten. Simon verloor de eerste ronde van Maarten Kwaaitaal, maar Jorik wis de eerste twee rondes te winnen. In de derde ronde scoorde Maarten zijn derde punt op rij en was dus de te kloppen man. In diezelfde ronde speelde Simon tegen Jorik. Het was extra zuur voor Jorik dat Simon juist deze partij uitgekozen had om te pieken. Met een knappe overwinning veroordeelde hij Jorik tot een achtervolging, maar hield hij zelf natuurlijk wel kans op een goede klassering.

 

In de vierde ronde was het de strijd tussen Maarten en Jorik die beslissend zou zijn voor de titel. Maarten won dit onderlinge duel en daarmee kon hem de overwinning bijna niet meer ontgaan. Hij had in de laatste ronde aan remise voldoende tegen Peter van Hintum die met 3 uit 4 nog steeds in de race was. Maarten won die laatste partij en werd daarmee de winnaar van het derde Giesbers IJSCO toernooi. De strijd om de tweede plek bleef onbeslist. Jorik, Simon en Peter behaalde allen 3 punten en 4 SB-punten en werden dus alle drie gedeeld tweede.

 

Groep 2

Ook in groep 2 was er een speler van SV Het Kasteel. Toernooitijger Bas Koster legde met 3 uit 5 beslag op de ondankbare 4de plek. De overwinning in groep 2 was uiteindelijk voor Thomas Mons. Hij verloor alleen in de eerste ronde van Simon van Eek. Het was uiteindelijk deze overwinning van Simon die hem voldoende SB punten gaf om Amber van den Broek voor te blijven in de strijd om de 2de plek.

 

Groep 3

De groepen 3 en 4 stonden onder leiding van Mark Agterberg. Hij zorgde er niet alleen voor dat alle in goede banen liep aan de tafels, maar stelde namens de schaakclub Koningswaal de ondergrond van het buitenschaakspel ter beschikking. In groep 3 speelde acht spelers om de hoogste eer. Geert van Hoorn uit Westervoort legde beslag op de derde plek. Eén treetje hoger eindigde Thijs Viersen van de Elster Toren. Maar de eerste plek was voor Tom Verberk uit Westervoort.

 

Groep 4

Yannick te Pest wist een half punt voor te blijven op zijn concurrenten. Casper Wouters, Willeke Knottnerus en Hawkie Chang scoorden 4½  uit 7. Voor Caspar Wouters was het zuur dat hij een SB-puntje te kort kwam om bij de prijsuitreiking een beker te mogen halen.

 

Groep 5

In groep 5 brachten uiteindelijk de SB-punten de beslissing. Fons van Eldik en Maarten Hoeneveld behaalde 5 uit 7, maar mede omdat Fons het onderlinge duel won bleef hij een paar SB-punten voor. Simon van Diepen wist het brons te bemachtigen.

 

Groep 6

Dat hij bij IJSCO-toernooien altijd spannend is, werd het best geïllustreerd in groep 6. Twee spelers behaalden 4½ uit 7 en dat was voldoende voor een gedeelde overwinning (Bernt Sleipfenbauer en Mick van Randtwijk. Maarliefst vijf spelers volgden met een score van 50%. Gelukkig had Evert de Langen was SB-punten meer van de 3 volgende spelers stonden ook met SB-punten gelijk.

Maarten Kwaaitaal ontvangt de beker

 

Thomans Mons, winnaar van groep 2

 

Groep 7

In groep 7 komen we weer een Kasteler tegen. Bram Rutten had zijn dag niet en kwam niet verder als een 7de plek. Marcelino Bruggenkamp werd uiteindelijk afgetekend winnaar met 6½ uit 7. Een tweede plek was er voor Cundia Wong, gevolgd door Rens Kierkels.

 

Groep 8

Twee speler streden om de hoogste plek in groep 8. Jari Landman en Jente Otte verloren beide slechts 1 partij. Jari won het onderlinge duel en scoorde een SB punt meer en werd dus de winnaar. Met een nette score van 5 uit 7 werd Coendert Vleeming uiteindelijk derde.

 

Groep 9

Ook geen ongeslagen winnaar in groep 9. Géraud Zeitler verloor van Colin Wouters maar de 6 punten uit zijn andere partijen waren voldoende voor de eerste plek. Colin werd tweede met een SB-punt meer als Xander Rohr.

 

Groep 10

Mike Zethof vond zelf dat hij wat te laag ingedeeld was, maar de onderschatting zorgde voor een paar nulletjes in de ochtenduren. Hij werd uiteindelijk toch nog derde. Winnares Titia van Os haalde 8 uit 9 en bleef een punt voor op Daniel Kalantary. Joey Brouwer werd net vierde.

 

Groep 11

In deze groep spelen de nieuwkomers. Voor velen is dit hun eerste toernooi. Ibo Schuring, sinds kort lid van Het Kasteel, was een van de weinige spelers die vandaag ongeslagen bleef. Slechts een remise tegen zijn grote zus moest hij afstaan. Bij de prijsuitreiking was er wat misgegaan waardoor de uiteindelijk tweede en derde prijswinnaar de beker wat later kregen. Bart van Vonderen en Sjoerd Winters kregen natuurlijk wel de prijs die ze verdiend hebben.

 

03 mei 2009

2de Giesbers Jeugdschaaktoernooi

Thomas Beerdsen maakt verwachting waar

Henk Rutten

Eindstanden Foto's
   
 

Het weer was op zondag iets minder als een dag eerder, maar het was nog steeds IJSCO-weer op de 3de mei. De IJSCO-karavaan had zijn tenten opgeslagen aan de Zuiderdreef in Wijchen voor het elfde IJSCO-toernooi van dit seizoen. Het grote schaakspel stond buiten klaar om de bezoekers, die soms al een lange reis achter de rug hadden, te verwelkomen. Alle vrijwilligers van SV Het Kasteel, leden en ouders, hadden het weer prima voor elkaar. Bij de inschrijving kregen de kinderen een bonnetje wat een paar uur later verzilverd kon worden in een heerlijk ijsje van IJssalon La Passione. Vooral de eersten uit de rij werden verrast door een enorme toren schepijs.

 

 

Hij kwam, zag en overwon: Thomas Beerdsen. Nadat hij met het 4de team van de Toren kampioen werd in de 2de klasse van de OSBO, wist hij ook de eerste plek in Wijchen te bemachtigen. Met 5,5 punt uit 7 wedstrijden wist hij Martijn van Blitterswijk een half puntje voor te blijven. Raimond Vastenhout werd derde. Het hele podium dus bezet door Torenaren.

 

Vlnr: Martijn Bitterswijk, Thomas Beerdsen en Raimond Vastenhout

 

In de tweede groep komen we de eerste twee spelers van SV Het Kasteel tegen. Simon van Dijk, vorig jaar nog winnaar van de tweede groep had een complete off-day. Slechts een halfje tegen clubgenoot Kaz Haans kon hij in zijn IJSCO-boekje noteren. Kaz scoorde 50% waaronder een vol punt tegen Jorik Quint. Daarmee zorgde hij er indirect voor dat Jorik genoegen moest nemen met een derde plaats achter Max van de Pavoordt en winnares Quirine Naber.

 

Jorik Quint werd 3de in groep 2

 

Matthijs Jansen in groep 4 en Bas Koster in groep 5 vielen buiten de prijzen. In groep 7 speelde één van de talenten van Het Kasteel. Chiel Koster behaalde 4 punten, genoeg voor een derde plaats.

 

In groep 8 werd Bram Rutten zesde. Wijchens succes was er weer in de tiende groep. Tobias van Elk werd derde en mocht een mooie beker ophalen.

 

Chiel Koster werd 3de in groep 7

Tobias van Elk werd 3de in groep 8

 

Ook tussen de bedrijven door werd er geschaakt. Voorzitter Willem van Berkel kon het niet laten en nam plaats achter het bord tegenover de latere winnaar Thomas Beerdsen. Wie er won is niet meer te achterhalen. Het shirt van Thomas past trouwens goed bij de opening die op het bord kwam.

 

Willem van Berkel in actie tegen Thomas Beerdsen

 

En werd er niet achter het bord geschaakt, dan werd er wel gepuzzeld op de opgaven in het IJSCO-boekje. Zat er ergens nu een foutje in de opgaven?

 

 

Wat opviel was dat veel kinderen een spelcomputer mee hadden genomen om tussen de partijen door de tijd te verdrijven. Dit had wel tot gevolg dat zo nu en dan kinderen te laat achter hun bord verschenen. Zijn er op de Nintendo DS eigenlijk schaakprogramma’s te krijgen? Komt er dan een ban op de spelletjescomputers….?

 

 

Wij zijn erg tevreden over het verloop van het toernooi. Het was erg spannend, sportief en gezellig. Bekijk alle foto’s elders op deze site. Heeft u nog tips of suggesties om het volgend jaar nog leuker te maken? Laat het ons weten via IJSCO@svhetkasteel.eu

 
04 mei 2008

1ste Giesbers Jeugdschaaktoernooi

Remko Huzen wint 1ste Giesbers Jeugdschaaktoernooi!

Spelers SV Kasteel leveren prima prestatie

Henk Rutten

Eindstanden Foto's

Op 4 mei was het dan zover. Na jaren van relatieve rust op het toernooifront, organiseerde SV Het Kasteel weer een echt jeugdtoernooi. Ondanks dat de dag midden in de voorjaarsvakantie viel, wisten toch 86 spelers en speelsters de weg naar Wijchen te vinden. De Toren uit Arnhem leverde traditiegetrouw de meeste deelnemers gevolgd door Het Kasteel en ASV. Tot 11 uur voor aanvang werden nog Arnhemse kinderen aangemeld.

 

De vele vrijwilligers die het toernooi mogelijk maakten waren al vroeg paraat om alles in goede banen te leiden. Bijna alle aangemelde spelers waren er op tijd en na de opening van het toernooi door voorzitter Willem van Berkel, voerde Anno Giesbers, directeur van Giesbers Vastgoed en hoofdsponsor van het toernooi, de 1ste zet uit. Dat deed hij aan het bord waar de Arnhemse Marcella Gunther zat. Een dag eerder werd zij Nederlands kampioene tot 16 jaar. Of het feestje wat ongetwijfeld daarna gevierd is de oorzaak was weten we niet, maar in Wijchen kwam zij niet verder dan de 2de plaats. In de laatste ronde moest ze winnen van Remco Huzen, maar die hield het knap op remise waardoor hij ongeslagen winnaar werd van de hoogste groep.

 

Simon van Dijk overtreft zichzelf en wint groep 2

De eerste Kasteel-deelnemers komen we tegen in de tweede groep. Vivian en Simon hielden de eer van de thuisclub hoog. Hun onderlinge partij was voor de neutrale toeschouwer een mooi schouwspel. Simon stond een toren achter, maar had daarvoor 3 pionnen die enthousiast de reis naar voren ondernamen. Vivian vond niet het plan om dit leger onschadelijk te maken en Simon haalde het volle punt binnen.

 

De strijd om de eerste plaats ging daarna tussen Simon van Dijk en Johnny Spaans. Voor aanvang van de laatste ronde stond Simon een punt achter, maar een overwinning in de laatste onderlinge partij bracht beide spelers uiteindelijk op 5 uit 7. De SB punten moesten de doorslag geven. De partij uit de laatste ronde gaf uiteindelijk de doorslag en Simon mocht de grootste beker ophalen.

 

 De strijd om de derde plaats was ook erg spannend. Vivian was aan het rekenen geslagen en wist dat een remise haar qua punten op gelijke hoogte bracht met Maureen Naber. SB punten zouden dan ook de doorslag moeten geven. Maar Vivian had zich misrekend. Ze gaf een eindspel met een loper meer remise en kwam uiteindelijk 0.25 SB punten tekort voor de derde prijs. Toch een goede prestatie, maar er had meer in gezeten.

 

Groep 3 en 4 werden een prooi voor Quirine Naber en Sven Dijkhuis. Beide scoorden 6 uit 7. Jorik Quint werd derde in de derde groep. Iedereen won van iedereen in die poule. Joost scoorde 3 uit 7 en was een beetje teleurgesteld. Hij krijgt eind mei nog een kans tijdens de landelijke finale van het basisschool schaaktoernooi.

 

Koen Brunning was de enige speler die al zijn partijen wist te winnen. Met 7 uit 7 won hij de vijfde groep. Tweede werd Maarten Kwaaitaal. Hij verloor van Koen maar won de rest. Robin tip werd derde. U raadt het al, hij won alles behalve van Koen en Maarten. In groep 6 waren twee spelers duidelijk sterker dan de rest. Thijs Viersen bleef uiteindelijk Bas van Basten een halfje voor. Beide groepen werden vakkundig geleid door Mookenaar Niek van Diepen.

Ook in groep 7 was het spannend. Michiel van Dalen bleef een halfje voor op Daniel Heukels. De derde prijs was, op SB-punten, voor Aly-Asad Najak.

 

In de onderste drie groepen werd met een bedenktijd van 10 minuten gespeeld in groepen van 10 kinderen. De kinderen hadden er veel plezier in en geen enkel kind bleef zonder punten. Stukken, zelfs dames werden in de aanbieding gedaan en weer teruggewonnen. Het spreekwoordelijke “een-na-laatste fout wint” was hier zeker van toepassing. Fanatiek waren de meesten zeker. Behoorlijk wat rode oortjes van de inspanning waren er te zien.

 

In de onderste groepen was Het Kasteel goed vertegenwoordigd. Zeb van Dinteren, pas een paar weken lid maar erg talentvol, deed het prima in zijn eerste toernooi. Hij scoorde 50% en werd daarmee zesde. In groep 9 namen zelfs 3 Kasteelbewoners deel. Kaj Giesbers, Bram Rutten en Chiel Koster streden om de hoogste klassering. In deze groep was de spanning te snijden. Drie spelers eindigden uiteindelijk met 7,5 punt op een gedeeld eerste plaats. Saqlain Zeidi en Mikan Simonis behaalde zelfs evenveel SB punten en kregen beide een beker voor de 2de prijs. Omdat Bram van beide concurrenten won, was zijn SB-aantal groot genoeg om de eerste prijs binnen te halen. Na de derde plaats in Ede een paar maanden geleden, is dat zijn tweede ereplaats op rij.

 

In groep 10 speelde Emma van Dijk mee. Zusje van de succesvolle Simon speelt af en toe een potje schaak thuis, maar is geen lid van een club. Dat vader Leo zijn schaakgenen niet alleen aan Simon gegeven heeft, bleek toen Emma met maarliefst 8,5 uit 9 de eerste prijs in wacht sleepte. Tobias van Elk debuteerde met 2,5 punt.

 

Was het dan alleen maar toernooischaak wat de klok sloeg? Niet helemaal. Het schitterende zomerweer vroeg gewoon om een levengroot schaakbord op het pleintje bij het wijkcentrum. Kinderen die snel met hun partij klaar waren, analyseerden nog even verder buiten in de zon. Op de foto staat Bas Koster (met zijn rug naar de camera) te wachten op de torenzet van zijn tegenstander. Wie overigens het grote schaakspel nog eens wil bewonderen kan op 5, 12 en 19 juli en op 16 en 23 augustus terecht op de markt in Wijchen. SV Het Kasteel zal het publiek daar weer vermaken met verpletterende praat-schaak sessies.

In de aankondiging was het al een beetje verraden. Een oude IJSCO-traditie werd weer van stal gehaald. Het prachtige weer vroeg natuurlijk op een heerlijk ijsje. In de middagpauze kwam de ijskar van ijssalon La Passione langsrijden en alle deelnemers werden getrakteerd op 2 heerlijke bolletjes schepijs. In een keurige rij stonden de kinderen te wachten op deze traktatie. Het is niet voor niets dat wij het grote schaakspel op de markt altijd bij IJssalon Passione opbouwen.

 

Vooral door de inzet van alle vrijwilligers is het een fantastisch toernooi geworden. Mede dankzij de sponsoring van Giesbers Vastgoed kunnen we ook komend jaar weer hard gaan werken aan de ontwikkeling van het Jeugdschaak in Wijchen. Wij kijken we nu al weer uit naar volgend jaar. We hopen dan op meer dan 100 deelnemers.

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014