1ste Giesbers

Jeugdschaaktoernooi

 
04 mei 2008

1ste Giesbers Jeugdschaaktoernooi

Remko Huzen wint 1ste Giesbers Jeugdschaaktoernooi!

Spelers SV Kasteel leveren prima prestatie

Henk Rutten

Eindstanden Foto's

Op 4 mei was het dan zover. Na jaren van relatieve rust op het toernooifront, organiseerde SV Het Kasteel weer een echt jeugdtoernooi. Ondanks dat de dag midden in de voorjaarsvakantie viel, wisten toch 86 spelers en speelsters de weg naar Wijchen te vinden. De Toren uit Arnhem leverde traditiegetrouw de meeste deelnemers gevolgd door Het Kasteel en ASV. Tot 11 uur voor aanvang werden nog Arnhemse kinderen aangemeld.

 

De vele vrijwilligers die het toernooi mogelijk maakten waren al vroeg paraat om alles in goede banen te leiden. Bijna alle aangemelde spelers waren er op tijd en na de opening van het toernooi door voorzitter Willem van Berkel, voerde Anno Giesbers, directeur van Giesbers Vastgoed en hoofdsponsor van het toernooi, de 1ste zet uit. Dat deed hij aan het bord waar de Arnhemse Marcella Gunther zat. Een dag eerder werd zij Nederlands kampioene tot 16 jaar. Of het feestje wat ongetwijfeld daarna gevierd is de oorzaak was weten we niet, maar in Wijchen kwam zij niet verder dan de 2de plaats. In de laatste ronde moest ze winnen van Remco Huzen, maar die hield het knap op remise waardoor hij ongeslagen winnaar werd van de hoogste groep.

 

Simon van Dijk overtreft zichzelf en wint groep 2

De eerste Kasteel-deelnemers komen we tegen in de tweede groep. Vivian en Simon hielden de eer van de thuisclub hoog. Hun onderlinge partij was voor de neutrale toeschouwer een mooi schouwspel. Simon stond een toren achter, maar had daarvoor 3 pionnen die enthousiast de reis naar voren ondernamen. Vivian vond niet het plan om dit leger onschadelijk te maken en Simon haalde het volle punt binnen.

 

De strijd om de eerste plaats ging daarna tussen Simon van Dijk en Johnny Spaans. Voor aanvang van de laatste ronde stond Simon een punt achter, maar een overwinning in de laatste onderlinge partij bracht beide spelers uiteindelijk op 5 uit 7. De SB punten moesten de doorslag geven. De partij uit de laatste ronde gaf uiteindelijk de doorslag en Simon mocht de grootste beker ophalen.

 

 De strijd om de derde plaats was ook erg spannend. Vivian was aan het rekenen geslagen en wist dat een remise haar qua punten op gelijke hoogte bracht met Maureen Naber. SB punten zouden dan ook de doorslag moeten geven. Maar Vivian had zich misrekend. Ze gaf een eindspel met een loper meer remise en kwam uiteindelijk 0.25 SB punten tekort voor de derde prijs. Toch een goede prestatie, maar er had meer in gezeten.

 

Groep 3 en 4 werden een prooi voor Quirine Naber en Sven Dijkhuis. Beide scoorden 6 uit 7. Jorik Quint werd derde in de derde groep. Iedereen won van iedereen in die poule. Joost scoorde 3 uit 7 en was een beetje teleurgesteld. Hij krijgt eind mei nog een kans tijdens de landelijke finale van het basisschool schaaktoernooi.

 

Koen Brunning was de enige speler die al zijn partijen wist te winnen. Met 7 uit 7 won hij de vijfde groep. Tweede werd Maarten Kwaaitaal. Hij verloor van Koen maar won de rest. Robin tip werd derde. U raadt het al, hij won alles behalve van Koen en Maarten. In groep 6 waren twee spelers duidelijk sterker dan de rest. Thijs Viersen bleef uiteindelijk Bas van Basten een halfje voor. Beide groepen werden vakkundig geleid door Mookenaar Niek van Diepen.

Ook in groep 7 was het spannend. Michiel van Dalen bleef een halfje voor op Daniel Heukels. De derde prijs was, op SB-punten, voor Aly-Asad Najak.

 

In de onderste drie groepen werd met een bedenktijd van 10 minuten gespeeld in groepen van 10 kinderen. De kinderen hadden er veel plezier in en geen enkel kind bleef zonder punten. Stukken, zelfs dames werden in de aanbieding gedaan en weer teruggewonnen. Het spreekwoordelijke “een-na-laatste fout wint” was hier zeker van toepassing. Fanatiek waren de meesten zeker. Behoorlijk wat rode oortjes van de inspanning waren er te zien.

 

In de onderste groepen was Het Kasteel goed vertegenwoordigd. Zeb van Dinteren, pas een paar weken lid maar erg talentvol, deed het prima in zijn eerste toernooi. Hij scoorde 50% en werd daarmee zesde. In groep 9 namen zelfs 3 Kasteelbewoners deel. Kaj Giesbers, Bram Rutten en Chiel Koster streden om de hoogste klassering. In deze groep was de spanning te snijden. Drie spelers eindigden uiteindelijk met 7,5 punt op een gedeeld eerste plaats. Saqlain Zeidi en Mikan Simonis behaalde zelfs evenveel SB punten en kregen beide een beker voor de 2de prijs. Omdat Bram van beide concurrenten won, was zijn SB-aantal groot genoeg om de eerste prijs binnen te halen. Na de derde plaats in Ede een paar maanden geleden, is dat zijn tweede ereplaats op rij.

 

In groep 10 speelde Emma van Dijk mee. Zusje van de succesvolle Simon speelt af en toe een potje schaak thuis, maar is geen lid van een club. Dat vader Leo zijn schaakgenen niet alleen aan Simon gegeven heeft, bleek toen Emma met maarliefst 8,5 uit 9 de eerste prijs in wacht sleepte. Tobias van Elk debuteerde met 2,5 punt.

 

Was het dan alleen maar toernooischaak wat de klok sloeg? Niet helemaal. Het schitterende zomerweer vroeg gewoon om een levengroot schaakbord op het pleintje bij het wijkcentrum. Kinderen die snel met hun partij klaar waren, analyseerden nog even verder buiten in de zon. Op de foto staat Bas Koster (met zijn rug naar de camera) te wachten op de torenzet van zijn tegenstander. Wie overigens het grote schaakspel nog eens wil bewonderen kan op 5, 12 en 19 juli en op 16 en 23 augustus terecht op de markt in Wijchen. SV Het Kasteel zal het publiek daar weer vermaken met verpletterende praat-schaak sessies.

In de aankondiging was het al een beetje verraden. Een oude IJSCO-traditie werd weer van stal gehaald. Het prachtige weer vroeg natuurlijk op een heerlijk ijsje. In de middagpauze kwam de ijskar van ijssalon La Passione langsrijden en alle deelnemers werden getrakteerd op 2 heerlijke bolletjes schepijs. In een keurige rij stonden de kinderen te wachten op deze traktatie. Het is niet voor niets dat wij het grote schaakspel op de markt altijd bij IJssalon Passione opbouwen.

 

Vooral door de inzet van alle vrijwilligers is het een fantastisch toernooi geworden. Mede dankzij de sponsoring van Giesbers Vastgoed kunnen we ook komend jaar weer hard gaan werken aan de ontwikkeling van het Jeugdschaak in Wijchen. Wij kijken we nu al weer uit naar volgend jaar. We hopen dan op meer dan 100 deelnemers.

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014