Actueel, vers van de pers seizoen 2006-2007 t/m 2008-2009

 

Archief: t/m seizoen 2005-2006 2006-2007 t/m 2008-2009  

 

11 juli 2009

Schaakpromotie draait op volle toeren!

Meer foto's van het marktschaken 2009

Ritchy Duin

 

De zomermaanden zijn een rustperiode in het verenigingsleven, maar zoals gewoonlijk de laatste jaren, draait het Wijchense schaakleven volop door!

 

Zomerschaak is al 12 jaar een succes in Café Anneke en zolang de gemeente geen toestemming geeft voor een vast schaakbord in de markt doen we het gewoon met ons mobiele bord. Het kost even wat tijd en moeite, het bord begint steeds slechter te worden, maar de schaaksport ermee promoten lukt nog heel goed.

 

Caspar informeert belangstellenden

Het reuzenschaakspel trok weer veel bekijks!

 

Het organiseren van marktschaak kan echter niet steeds van één of slechts enkele personen afhangen, de inzet van meerdere leden is zeer gewenst.

 

Wat kan je allemaal doen?

opsommingsteken

Opzetten en afbreken van het spel (resp. 09.30 uur en 17.00 uur).

opsommingsteken Er moet constant toezicht zijn op de stukken. Een stuk is zo verdwenen in de mensenmassa. Hangen en zitten op stukken is ook uit den boze, daardoor kunnen ze kapot gaan.
opsommingsteken Zelf een partij spelen op het grote bord. Een groot schaakspel is mooi, maar het is nog mooier als er mee wordt gespeeld. Geef wel zoveel mogelijk andere belangstellenden (Niet-leden) de kans om een partij te spelen.
opsommingsteken Zoveel mogelijk belangstellenden een Flyer meegeven (er zijn er meer dan genoeg), vertellen waarom schaken zo leuk is en dat het bij onze vereniging erg gezellig is…

 

Op de volgende zaterdagen hebben we een vergunning om het spel op te zetten:

 

·         Za 20 juni 2009                        Ging door!

·         Za 4 juli 2009                            Ging door!

·         Za 11 juli 2009                          Ging door!

·         Za 18 juli 2009                          Vrijwilligers gevraagd!

·         Za 15 augustus 2009              Vrijwilligers gevraagd!

·         Za 22 augustus 2009              Vrijwilligers gevraagd!

·         Za 29 augustus 2009              Vrijwilligers gevraagd!

 

Of op deze dagen werkelijk geschaakt wordt op het marktplein is afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat zich meldt om een gedeelte van de dag of de hele dag te helpen. Laat het mij weten! Mailen kan ook via svhetkasteel@svhetkasteel.eu

 
20 juni 2009

Het Kasteel wil op markt schaken (pdf)

 
20 juni 2009

Marktschaakjaar geopend!

Ritchy Duin

 

Zaterdag 20 juni jl. werd het marktschaakjaar 2009 geopend te midden van een Wijchens centrum vol met blinkende bolides. Autodealers hadden deze dag aangegrepen om het publiek op te zoeken, waarschijnlijk omdat deze de showroom in deze tijd niet weten te vinden. Echter het middelpunt van de centrumactiviteiten was natuurlijk ons reuzenschaakspel! Op de aftrap van een zomerseizoen marktschaak kunnen we redelijk tevreden terugkijken.

 

Caspar kreeg het zwaar te verduren tijdens de eerste marktschaakdag!

Maarten liet ook zijn kunsten zien op het grote schaakbord

 

Ons Reuzenschaakspel zal ook in de komende vakantiemaanden regelmatig te zien zijn op het marktplein. De schaaksport zal daarmee weer nadrukkelijk gepresenteerd gaan worden aan de Wijchense centrumbezoekers.

 
15 juni 2009

Marktschaak! Vanaf zaterdag 20 juni a.s.

Ritchy Duin

 

Ons Reuzenschaakspel zal ook in de komende vakantiemaanden regelmatig te zien zijn op het marktplein. De schaaksport zal daarmee weer nadrukkelijk gepresenteerd gaan worden aan de Wijchense centrumbezoekers.

 
21 mei 2009

De wokchinees, afsluiting externe seizoen!

Ritchy Duin

 

Om het externe seizoen gezellig af te sluiten organiseren we ook dit jaar een etentje bij één van onze sponsoren: Chinees Wok Restaurant Asian Garden, graafseweg 596, 6603 CM, Alverna/Wijchen.

 

Woensdag 24 juni a.s.

 

Ontvangst: tussen 19.30 uur – 20.00 uur.

 

 

Alle teamspelers van afgelopen seizoen zijn van harte uitgenodigd, maar ook alle aankomende teamspelers, invallers, supersubs en uiteraard alle andere fans van ons 1ste, 2de, 3de, 4de, 5de en 3-prov. team.

 

Schrijf je in op de lijst die hangt op het presentatiebord in de schaakzaal, of als dit niet lukt geef het op een andere manier door via  svhetkasteel@svhetkasteel.eu of sms naar 06-12232966).

 

De kosten voor dit etentje zijn voor eigen rekening!

 
21 mei 2009

IM Dharma Tjiam geeft toegift!

Ritchy Duin

 

Gedurende het huidige seizoen vormden de partijanalysesessies een nieuw onderdeel van het trainingsaanbod bij Het Kasteel. Er werden 4 sessies gepland en na afloop waren er louter positieve reacties van zowel deelnemers als meester.

 

Dharma heeft aangegeven nog een extra sessie te kunnen komen geven nog voor de zomervakantie.

 

Deze zal plaats vinden op vrijdag 19 juni a.s. om 20.15 uur.

 

De liefhebbers uit de doelgroep (1e teamspelers en een enkele invaller) dienen uiterlijk donderdag 11 juni a.s. een becommentarieerde partij aan te leveren.

 

 

 
26 april 2009

Consultatieschaak sluit schaaktraining af

Ritchy Duin

 

Zondag 26 april jl. kwam schaakmeester Willy Hendriks voor de 7de maal dit seizoen naar Wijchen om de leergierige Kasteelschakers wat bij te brengen. Vanwege het vroege tijdstip (11.00 uur) hadden enkelen pas na een paar grote koffie het vizier op scherp. Het was jammer dat een aantal cursisten de slottraining niet kon meemaken vanwege (vast heel belangrijke) andere prioriteiten. Een aantal daarbij zelfs vergat zich af te melden of erger nog, de trainingsafspraak misschien wel vergeten was. Het als vereniging nastreven van doelstellingen is een mooi streven en het organiseren van allerlei trainingen een fantastisch middel. Daarnaast vergt het echter wel inzet van de deelnemers en een instelling om serieus met schaken bezig te zijn. Ook de trainer doet dat immers en deze mag op zijn minst eenzelfde houding van de deelnemers verwachten.

 

Een knus groepje van 9 man was vroeg uit de veren om het allemaal mee te maken.

 

De huiswerkopgaven bleken niet allemaal even gemakkelijk op te lossen. Rob D bleek in de uitspeelstelling van de vorige keer dezelfde zet als Karpov te hebben gespeeld. Omdat het de laatste trainingssessie was trakteerde Willy de deelnemers op een dubbele portie mixopgaven, waarbij Henk winnaar werd met maar liefst 9 goede oplossingen. Caspar bleek overigens de achterzijde niet gezien te hebben…

 

De seizoensafsluiter was ditmaal een spectaculaire consultatieschaakwedstrijd. Hierbij namen de teams van Ton en Ritchy het op tegen Jos en Joop en Rob D en Caspar tegen Henk, Mark en Rob C.

 

 

 
 

Busreis naar Wijk aan Zee, Corus 2009!

Jurjo Hagen (Tornado, Druten)

 

Binnenkort begint het grootste schaakevenement van Nederland weer, het Corus Chess Tournament. Op vrijdag 16 januari 2009 zal het Corus Chess Tournament weer van start gaan, het grootste en gezelligste schaakevenement in Nederland. Naast de absolute wereldtop spelen er nog eens zo'n ruim 500 amateurschakers in dezelfde -met de geur van erwtensoep doordrenkte-zaal. Een bezoekje brengen aan het Corus Chess Tournament is eigenlijk voor iedere schaker een "must". Er is een commentaartent, er zijn allerlei stands met schaakboeken en schaakmaterialen, enz, enz. Aan Z Rivierenland heeft een optie genomen op een busreis naar Corus.
 

Voor slechts 17,50 euro kunt u op zaterdag 31 januari 2009 met ons mee naar dit evenement. (Leden van Aan Z betalen 15 euro). Onderweg zal er het een en ander verteld worden over dit bijzondere schaakevenement. De verdere invulling voor onderweg is nog niet helemaal zeker. Misschien gaan we een toernooitje organiseren als dit praktisch mogelijk is. Maar het kan ook zijn dat we de documentaire: "Gens una Sumus, Corus, meer dan een schaaktoernooi" gaan vertonen. Voor op de terugweg hebben we "The Luzhin Defense" klaarliggen.

De bus vertrekt om 11.00 uur vanuit Druten en gaat via Beuningen en Wijchen naar Wijk aan Zee (eventueel ook via Nijmegen).


Uiteraard zijn partners ook van harte welkom. Het strand ligt op een steenworp afstand van de toernooizaal. Een mooie winterse strandwandeling behoort dus ook tot de mogelijkheden. We gaan er i.i.g. een gezellige dag van maken.

Meld je snel aan, want vol is vol. Stuur een mailtje naar:
geertvantongeren@hotmail.com

 

 
17 november 2008

In Memoriam

Jo van Tienoven

19-01-1920  

10-11-2008

 

“Het valt niet mee afscheid te nemen van het leven, van de mensen die mij zo lief zijn. Een troost is het weerzien met allen, waar ik in geloof.”

 

Op donderdag 13 november jl. ontving ik het bericht van het overlijden van de 88-jarige Jo van Tienoven. Een vreselijk bericht, natuurlijk wist ik dat hij ernstig ziek was, met 1 long probeerde hij er het beste van te maken, te genieten van de mooie dingen in het leven en de mensen die hem omringden. Hij heeft de strijd toch moeten opgeven en is nu verlost van zijn fysieke ongemakken.

 

Het verschijnen in 2006 van de historische documenten over de geschiedenis van onze schaakvereniging was niet alleen voor SV Het Kasteel heel belangrijk. Jo van Tienoven vond het fantastisch dat de band met zijn eerste schaakvereniging weer hersteld was. Het deed hem erg goed om te horen en te zien dat die vereniging nog bestond en dat het er zelfs erg goed mee ging. De clubbladen die hij ontving nam hij altijd aandachtig door en zo bleef hij goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op Wijchens schaakgebied. Hij vertelde me dat hij iedere vrijdagavond in gedachten bij de Wijchense schakers was, die dan hun clubavond hadden.

 

Jo en zijn vrouw Nelly genoten op zaterdag 16 februari jl. van de schakende kinderen tijdens het basisschoolschaaktoernooi in het kasteel. Als speciale gast opende Jo dit toernooi met het uitvoeren van de eerste zet. Dit vond hij prachtig om mee te maken en de foto die gemaakt werd verscheen later nog in de krant. Jo maakte mij er op attent dat de houtsnijwerken die op de eerste verdieping in het kasteel aan de muur hangen ooit door hem waren gemaakt. Mooie herinneringen kwamen bij hem boven en hij wist heel wat te vertellen over het Wijchense kasteel. Pas na de middaglunch wilde Jo weer richting Uden.

 

Jo overhandigde mij zijn schaakspel dat hij in 1939 gebruikte tijdens de schaakclubbijeenkomsten. Een bijzonder geschenk dat ik dankbaar aanvaardde.

 

Helaas was het mooie marmeren schaakspel dat hij ooit bezat, tijdens de oorlog in beslag genomen door de Duitsers.

 

Na de huldiging bij hem thuis als “Lid van Verdienste” schreef Jo een bedankbrief aan de leden van onze vereniging.

 

Uden, 29 maart 2007

 

Geachte schaakvrienden,

 

“Wie zaait zal oogsten”, onze inzet tot oprichting van de schaakvereniging “Het Kasteel” op een stevig fundament is gelegd door ons kwartet Pater van der Griendt, Emile Luijten, Jos Poort en ondergetekende.

Wat de onderscheiding betreft, die ik uit handen van de secretaris ontving: dit is en was voor mij en mijn vrouw een onvergetelijke waardering voor onze inzet en voor jullie nu het vruchtgebruik.

Blijf ermee doorgaan!

 

Jullie “Lid van Verdienste”,

 

Groetend,

 

Jo van Tienoven

Jo van Tienoven en Ritchy Duin

Secretarissen anno 1939 en 2007

 

In 1939 was Jo van Tienoven, samen met zijn 2 vrienden Emile Luijten en Jo Poort, verantwoordelijk voor het ontstaan van de Wijchense schaakvereniging. Een initiatief, waar we nu nog steeds de vruchten van plukken. Jo zette zijn schouders onder alles wat hij aanpakte. Hij maakte eigenhandig het eerste demonstratiebord voor de schaaktrainingen van de “R.K. schaakclub van Wijchen”. In Den Bosch speelde hij na de oorlog zelfs op hoofdklasse KNSB-niveau! Het meest kenmerkend was wel de dienstbaarheid die hij steeds liet zien. Als EHBO-vrijwilliger was hij tientallen jaren actief bij evenementen als de Nijmeegse vierdaagse. Bij ieder koor en vereniging waar hij bij betrokken was, vervulde hij wel een vrijwilligersfunctie.

 

“Oud worden is mooi, maar je moet er alleen niet al die beperkingen bij krijgen” was een gevleugelde uitspraak van hem.

 

Zijn gezondheid werd de afgelopen jaren behoorlijk ondermijnd. Het dwing respect af dat hij telkens weer bleef kijken naar wat hij dan nog wel kon en niet naar wat hij allemaal miste.

 

Namens bestuur en leden van S.V. Het Kasteel wens ik zijn vrouw Nelly, zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

 

 

Ritchy Duin 

 

Jo van Tienoven, 2de van rechts bovenste rij  in 1939. Links naast hem zit Emile Luijten

 
31 oktober 2008

Een geslaagde eerste algehele trainingsavond

Ritchy Duin

 

Vrijdag 31 oktober jl. stond de eerste algehele trainingsavond op het programma. Geen competitie, lekker trainen met Willy en Willem. De opkomst was bij zowel de groep van Willy als bij het praatschaak erg hoog.

 

Groepstraining van IM Willy Hendriks

Praatschaak met Willem van Berkel!

 

Bij Willy kregen de deelnemers weer enkele pittige opgaven voorgeschoteld. Het thema was daarbij “de lange lijn”.

Hoe wint zwart…

 

Uiteraard was er aandacht voor de WK-match Anand – Kramnik waarvan enkele briljante combinaties op het demonstratiebord verschenen.

 

De uitspeelstelling was er één vanuit een Konings-Indische openingsvariant en ondergetekende had de eer om de meester zelf op de proef te stellen. Het resultaat was er ook nog bijna, wanneer de eeuwig schaakcombinatie niet eigenhandig om zeep zou zijn geholpen…

 

Uitspelen tegen de meester…

 

De meesters aan zet!

 

Bij het Praatschaak werd het sterke veld behandeld en mochten de deelnemers het met zijn allen opnemen tegen meester Praatschaak Willem.

 

Zondag 16 november a.s. is het weer tijd voor de Partij-analysegroep van Dharma Tjiam en zondag 21 december a.s. komt Willy weer naar Wijchen.

Oplossing pittige opgave:

 

 
06 oktober 2008

Ineke neemt afscheid bij Wijkcentrum Wijchen-Zuid

 

Afgelopen vrijdag was mijn laatste werkdag in Wijchen zuid.

Ik heb de afgelopen 12 jaar met veel liefde en plezier in Wijkcentrum Wijchen-Zuid gewerkt.

 

Ik weet nu al dat ik de schakers erg ga missen, maar het kan niet anders.

Kom zeker nog een keer aanwaaien en houd met bepaalde mensen echt nog contact.

Zal via jullie site de ontwikkelingen wel bijhouden, en als jullie het leuk vinden ga ik ook nog mee chinezen.

 

Voor iedereen het allerbeste en zeker tot ziens

 

Heel veel liefs

 

Ineke

 

Ineke (l) bij het traditionele Kasteel uitje

 
26 september 2008

Wijchense vrijwilligersprijs 2008

Ritchy Duin

 

En de genomineerden zijn…

Op de bestuursvergadering van 3 september jl. liet voorzitter Willem van Berkel ontvallen dat op de jaarlijkse Wijchense vrijwilligersavond in ’t Mozaïek dit jaar wel een afvaardiging van de vereniging present zou zijn. Aangezien dit evenement altijd op een vrijdagavond plaats vindt hebben we daar nooit serieus aandacht aan besteed. Er was echter dit keer een kandidaat voorgedragen en dat leidde uiteindelijk tot een uitnodiging van de gemeente Wijchen die vorige week bij ondergetekende op de deurmat viel. Op de vrijwilligersavond van 26 september jl. was de concurrentie,  zoals gebruikelijk, groot en de prijs ging naar Alex Duffhues van Scouting Woezik (40 jaar vrijwilligerswerk bij meerdere organisaties). Tja, daar kun je niet aan tippen…

Enfin, de naam van SV Het Kasteel is weer genoemd in een bomvol Mozaïek!

 

Ritchy Duin: genomineerd voor de Wijchense vrijwilligersprijs 2008!

 
21 september 2008

De alarmbellen rinkelen weer!

Ritchy Duin

 

Wanneer tactische motieven in een stelling opduiken met kansrijke mogelijkheden om een partij te beslissen horen we steevast: “Alle alarmbellen gaan rinkelen!”.

Alle stukken staan er klaar voor, dus hoe beslist wit dan wel zwart de partij?

 

Zondag 21 september jl. kwam IM Willy Hendriks alweer voor het 4de seizoen naar Wijchen. Een recente grootmeesterpartij tussen Carlsen en Radjabov kwam op het bord, mixopgaven, een draak, een analyse-opdracht en na 3 uur konden de deelnemers met enkele huiswerkopgaven weer op huis aan. In de komende partijen zal er weer naarstig worden gezocht naar die alarmbellen!

 

Zondagmiddag: tijd voor schaaktraining!

Willy zet de draak op het bord

Niels en Ton buigen zich over de mixopgaven

 

 
14 september 2008

IM Dharma Tjiam opende nieuw trainingsseizoen

Ritchy Duin

 

Zondag 14 september jl. werd de eerste partijanalyse-sessie verzorgd door IM Dharma Tjiam. De Topcoaching van voorgaande jaren is omgezet naar een nieuwe opzet, waarbij alle 1ste teamspelers de mogelijkheid krijgen om mee te doen. De nadruk ligt hierbij op behandeling van de door de deelnemers zelf gespeelde externe partijen. De door Henk van Kortenhof gespeelde partij tegen Van Oosterwijk (Bennekom) kwam als eerste op het demonstratiebord.

 

Dharma Tjiam opende het trainingsseizoen 2008-2009

De 7 deelnemers volgen aandachtig de verrichtingen op het bord

 

De volgende partijanalyse-sessies worden gehouden op de zondagen 16 november 2008, 18 januari 2009 en 21 maart 2009.

 

Zondag 21 september 2008 om 14.00 uur start IM Willy Hendriks met de groepstraining.

 

 
30 augustus 2008

Meer foto's van het marktschaken

Zomerhitte op slotdag marktschaak

Ritchy Duin

 

Zaterdag 30 augustus jl. was het reuzenschaakspel voor de laatste keer dit jaar te bewonderen op het marktplein. Het werd een hele mooie zonnige dag en van 10.00 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s middags straalden de schaakstukken onder de gloeiende zon. De belangstelling was wel eens groter geweest, maar natuurlijk verkozen velen een plekje aan het water boven een bezoek aan het centrum. Toch was het gezellig druk op de terrassen en hebben we ons weer laten zien! Niels, Caspar, Richard en ikzelf waren een groot gedeelte van de dag in de weer om de vereniging te promoten. Ook Leo en Simon stonden hun mannetje bij het opruimen.

 

Was dit het dan voor dit jaar? Nee, want op zondag 7 september a.s. staat Wijchen Present(!) alweer voor de deur en gaan we in ’t Mozaïek een dagje schaak-PR verzorgen.

 

Gezellige drukte met de schaaksport op het Wijchense marktplein!

 
23 augustus 2008

Meer foto's van het marktschaken

Met het vizier op 29 augustus a.s.

Ritchy Duin

 

De laatste zaterdag voor de 1ste clubavond van het nieuwe seizoen moest en zou er marktschaak zijn! Natuurlijk, PR-technisch gezien een logische zaak, maar hoe zat het met de vrijwilligers? Caspar kon niet en dat betekende meteen een probleem(pje) tja wie dan? Gelukkig kon onze voorzitter Willem al vroeg in de morgen en ook dank zij Richard en Twan was het mogelijk om het Marktschaak weer te laten plaats vinden. Jongens klasse! Om 10.15 uur stond het Reuzenschaakspel weer helemaal opgesteld op het marktplein. Af en toe viel er een buitje uit de dreigende wolken, maar er waren ook hele mooie zonnige momenten!

 

Actie op het Reuzenschaakspel!

 

Er viel af en toe een flinke bui, maar dat mocht de pret niet drukken

 

Richard en Twan waagden zich aan de zandloper…

 

Weer een geslaagde Marktschaakdag en we zijn klaar voor het nieuwe schaakseizoen 2008-2009!

 
16 augustus 2008

Meer foto's van het marktschaken

The beauty’s & the chess beast…

Ritchy Duin

 

Zaterdag 16 augustus jl. was het bijzonder fraai zomerweer en natuurlijk was het vooral een marktschaakdag! Het werd de dag van vele goede contacten, tenslotte waren er voldoende serieus geïnteresseerde liefhebbers in de schaaksport, maar het werd bovenal de dag van Caspar…

 

De flyers vonden veelvuldig aftrek en menig partij werd afgewerkt op het grote schaakbord. Tina uit Bulgarije, was één van de liefhebbers en in het engels werd een afspraak gemaakt voor een bezoek aan onze eerste clubavond van komend seizoen! Zij was niet de enige die interesse had, opnieuw bleek het Reuzenschaakspel een uitermate goed middel om met de Wijchense bevolking in contact te komen.

 

Caspar had het maar druk, maar dat vond hij niet echt vervelend…

 

Om 10.00 uur waren we alweer present!

Ook op het terras werd meteen fanatiek geschaakt!

 

It’s Caspar’s time!!!

 

Ook Maarten deed zijn best om wat meer vrouwen naar de club toe te krijgen!

 
12 juli 2008

Meer foto's van het marktschaken

Na regen komt…

Ritchy Duin

 

Er vielen nogal wat druppels vanmorgen vroeg, maar dat weerhield de echte Marktschaker er niet van om de Reuzenstukken uit de kelder te halen.

Nog voor 10.00 uur stond het spel compleet opgezet en trotseerde menig regenbui. Gelukkig hebben we een spel dat tegen water kan. Onder de parasol was het droog en het terras werd speciaal voor de schakers geopend!

 

Gedurende de middag brak er zelfs een warm zonnetje door en kwam de belangstelling voor ons Reuzenschaakspel echt goed op gang.

 

 
05 juli 2008

Meer foto's van het marktschaken

Een gezellige zonnige zaterdag Marktschaak!

Ritchy Duin

 

Zaterdag 5 juli jl. was het weer een gezellige marktschaakdag. Patrick was al behoorlijk vroeg uit de veren (ondergetekende ook) en ’s middags waren Twan, Jos en Caspar volop in beweging rondom het Reuzenschaakspel. Uiteraard zagen we ook veel bekende Kasteelgezichten als Falk, Leo, Richard, Peter en Leon S. nog komen aanwaaien. Vergeef me als ik iemand vergeten ben.

 

Patrick en Simon streden met de grote stukken!

De stamtafel was ook weer goed gevuld!

 

Het was behoorlijk lekker weer, dus perfect voor het Reuzenschaakspel!

 

Wij vermaakten ons prima en er was best veel aanloop!

 
22 juni 2008

Meer foto's

Burgemeester huldigde 1ste (?) team!

Ritchy Duin

 

De gemeente Wijchen werd de afgelopen maanden positief verrast door de vele bijzondere sportprestaties die geleverd zijn door Wijchense sporters. Vandaar dat B&W hadden besloten om daar eens extra aandacht aan te gaan schenken.

 

Aansluitend aan het streetsoccer-toernooi op zondag 22 juni jl. werden de diverse succesvolle Wijchense teams en sporters gehuldigd. Ook ons 1ste team had hiervoor een uitnodiging ontvangen. Weliswaar dank zij een late hint van onze penningmeester, maar toch. Het gebeurt niet iedere dag dat de burgemeester je persoonlijk komt toespreken en de historische promotie naar de landelijke schaakcompetitie is niet niks! Het Kasteel hoort thuis tussen al die andere grote sportverenigingen, daarom was het ook gewoon goed om aanwezig te zijn.

 

Om 15.30 uur vonden we het wel tijd worden om een schaaksfeer te creëren en iedereen op de aanwezigheid van schakers te wijzen. Dus werd er een schaakspel opgezet op het terras van Passione door ondergetekende en Maarten.

Ook de stadionspeaker van het streetsoccer had snel door dat er elders op de markt een veel intelligentere sport werd beoefend.

 

Om 17.30 uur, 2 uur later, waren er welgeteld 2 1ste teamspelers en een handvol andere Kasteelfans. Tja, wat doe je dan wanneer het succesvolle Kasteelteam naar het podium wordt geroepen? In ieder geval die 8 medailles ophalen en dus bleek Peter ineens wel te kunnen schaken, was Clemens gepromoveerd tot 1ste teamspeler, Toine zijn schaakcarrière kwam in een stroomversnelling, Nico bleek ook wel in voor een stunt, Maarten nu wel in de basis en ondergetekende deed ook maar even mee als stand in. Ongetwijfeld zullen de rechthebbenden tijdens de slotavond de opgehaalde medailles in ontvangst mogen nemen. Helaas missen ze daarbij wel de persoonlijke gelukwensen van Burgemeester Noordewier en de wethouders Keser, Loermans en Hendriks.

 

De spelers van het 1ste team ontvingen zojuist een medaille!

Teamleider Henk van Kortenhof (incognito, met pet en zonnebril) presenteert

zijn nieuwe manschappen?

 
De resultaten van de jeugd examens van 23 mei 2008
     
Naam   Stap resultaat
      23-mei-08
Dijk van Simon 4 7
Quint Jorik 4 6
Verhaert Vivian 4 6
Boekhorst Bas 3
Boekhorst Tim 3 5
Jansen Matthijs 3 5
Koster Bas 3
Kuper  Eelko 3 niet gemaakt
Aerts Marcel 2
Chau Wyman 2
Groot de Jordi 2 7
Maazen van der  Rick 2 5
Derks Mike 1 5
Dinteren van Aran 1 9
Dinteren van Zeb 1 8
Elk van Tobias 1 6
Giesbers Kaj 1 7
Koster Chiel 1 10
Rutten Bram 1 9
Tax  Sam 1
Geslaagd: 5½ of hoger      
 
04 mei 2008

Sponsoring Giesbers voortgezet in 2008/2009!

Ritchy Duin

 

Tijdens het Jeugdtoernooi van zondag 4 mei jl. werd niet alleen maar geschaakt door kinderen. Sponsor Anno Giesbers, directeur van Giesbers Vastgoed, kwam de 1ste zet uitvoeren op het bord van de kersverse Nederlands Kampioene tot 16 jaar Marcella Günther. Daarna werden de afgelopen seizoen behaalde externe resultaten geëvalueerd tijdens sponsorbesprekingen. Er werden spijkers met koppen geslagen! Giesbers zag het enthousiasme binnen de vereniging en toonde zich bijzonder tevreden. Hij is bereid eenzelfde bedrag als afgelopen seizoen beschikbaar te stellen voor het seizoen 2008/2009. Dat betekent in ieder geval een 2de Giesbers Jeugdschaaktoernooi, schaakclinics voor junioren, trainingssessies etc… Hoe de precieze invulling zal worden van het beschikbare trainingsbudget zal in een later stadium duidelijk worden.

Schaakclinics voor junioren!

Trainingssessies voor gevorderden!

Praatschaak!

Topcoaching!

 
01 mei 2008

Heerlen, 28 april 2008.

 

Aan bestuur en leden van SV Het Kasteel.

 

Geachte schaakvrienden,

 

Met de prachtige prestatie en de promotie van het eerste team naar de KNSB feliciteer ik U uitbundig.

Dit is een grote eer, die alleen bereikbaar was door Uw aller enthousiaste inzet en capaciteiten.

 

Ook naar het tweede team gaan mijn gelukwensen uit.

Uw prestatie om in mijn geboorteplaats met de jeugdopleiding te beginnen en dan later deze resultaten te boeken is een unieke gebeurtenis!

 

Met trots vervuld, groet ik U allen.

 

Prof. Dr. A.A.A. Luijten

Erevoorzitter

 

 
30 april 2008

Reuzenschaakspel wint van Karaokeshow!

Ritchy Duin

 

Op donderdag 1 mei 2008, Hemelvaartsdag, stonden de grote schaakstukken weer opgesteld op het marktplein. Het was de eerste keer dit jaar en er waren meerdere activiteiten in het centrum vanwege de Kasteelfeesten. Op het marktplein stond ook een grote trailer waar een Karaokeshow gegeven werd, zodat er geschaakt kon worden op het tempo van de muziek. De Karaokeshow verliep uiterst moeizaam, slechts een enkele kandidaat durfde het podium te betreden om een nummertje te zingen. De animo voor het Reuzenschaakspel was daarentegen een stuk groter, zelfs een clownsduo vermaakte zich prima bij het schaakbord! Een lekker zonnetje werd afgewisseld met een fikse regenbui. Het was weer een mooie marktschaakdag!

 

Komende zomerperiode hebben we een vergunning gekregen voor de zaterdagen 5 juli, 12 juli, 19 juli, 16 augustus, 23 augustus en 30 augustus. Deze data zijn pas definitief, zodra er voldoende liefhebbers zijn om te komen helpen met opbouwen, toezicht houden, Flyeren en afbreken. Liefhebbers kunnen zich melden bij de PR-functionaris.

 

   
 
13 april 2008

Schaaktraining afgesloten met eindspelexamen

Ritchy Duin

 

De schaaktraining op zondag 13 april jl. was de laatste training gegeven door Willy Hendriks van dit schaakseizoen. Uiteraard had de trainer weer een speciaal laatste trainingsonderdeel voor ons in petto! Aangezien er dit seizoen veel aandacht was voor de eindspeltechniek, leek het Willy een goed idee om de deelnemers een soort examen voor te schotelen. Maar liefst 24 eindspelopgaven moesten worden opgelost in slechts 25 minuten! Nadat de balans was opgemaakt mocht Henk K. zichzelf uitroepen tot eindspelkampioen van Het Kasteel met maar liefst 16 goede oplossingen… Ware het niet dat Caspar, wie anders, zijn antwoorden niet goed had nagekeken, protest aantekende, in hoger beroep ging en alsnog met 19 juiste oplossingen met de eer aan de haal ging!

 

   
   

De 9 trainingssessies zitten er op en het was weer boeiend, intensief en leerzaam. Tactische opgaven, eindspeltechniek, eigen partijfragmenten, actuele grootmeesterpartijen, boekbesprekingen, uitspeelonderdelen, wat kwam er eigenlijk niet voorbij in het afgelopen trainingsseizoen?

 

Een uitstekende manier om met andere Kasteelleden met schaken bezig te zijn, leerzaam, motiverend, bevorderend voor de teamgeest en gezellig!

 

 
01 maart 2008

Verslag van de themadag van de OSBO in 2007

 
29 februari 2008

Hoogtepunten van de ALV 2008

Ritchy Duin

 

Vrijdag 29 februari jl. werd de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden.

Geen schaken dus, maar wel een avond waarop belangrijke zaken besproken werden over het clubgebeuren en de nabije schaakomgeving. Een uitstekende mogelijkheid ook voor leden en ouders van jeugdleden om hun zegje te doen over de vereniging. Ieder jaar ook is het bestuur al enige tijd voor de ALV druk doende om alles goed voor te bereiden. De jaarverslagen, begroting, ontwikkelingen op schaakgebied etc… Dit jaar was er ook nog een echte onthulling!

 

Uiteraard waren er ook weer presentjes die uitgereikt werden. Daan Derks, Patrick Zeelen en Henk Rutten slaagden afgelopen jaar voor de KNSB-scheidsrechterscursus A en zij ontvingen allen een fles wijn.

 

Het geactualiseerde Jeugdbeleidsplan werd gepresenteerd. Dank zij de inzet van diverse bestuursleden, jeugdleiders en ook Clemens Levink is dit tot stand gekomen.

 

Materiaalcommissaris Twan Rutjes meldde dat er 2 houten borden verdwenen zijn! Mocht iemand ze ergens tegenkomen dan hoort hij dat graag.

 

Gezien de vele activiteiten het afgelopen jaar was het financiële resultaat niet slecht.

De penningmeester werd gedechargeerd voor het gevoerde financiële beleid in 2007.

 

Louwrens Buddenberg trad toe tot de kascommissie (als reservelid).

 

Wedstrijdleider Daan Derks gaat voortaan de regels m.b.t. het uiterste aanmeldtijdstip voor de interne competitie strakker hanteren.

 

De begroting 2008 werd goedgekeurd.

 

Voorzitter Willem van Berkel vertelde over de ontwikkelingen bij de KNSB en OSBO. Wij zullen ons voorlopig focussen op onze eigen vereniging en afwachten wat de vorderingen zijn inzake de structuuraanpassingen bij de bonden.

 

Alle bestuursvoorstellen werden aangenomen. Het ging hierbij vooral over enkele praktische artikelwijzigingen in het wedstrijdreglement.

 

Voortaan zal 2 weken voor de 1ste bekerronde de deadline zijn om aan te melden.

 

Bestuursleden Peter Zieck en Jos Steinmann werden met applaus herkozen voor nog een periode van 3 jaar.

 

Vorig jaar werd na afloop van de ALV een veiling gehouden van de door Frits Vlek aan de club gedoneerde schaakboeken. Frits overleed korte tijd na de veiling en daarmee verloren wij een bijzonder aangenaam en trouw clublid. Het bestuur was van mening dat de opbrengst van de veiling aan een blijvende en bijzondere herinnering aan Frits moest worden besteed. Judith (de weduwe van Frits) was afgelopen vrijdag aanwezig om een fraai professioneel demonstratiebord te onthullen.

 

Judith bij het zojuist door haar onthulde demonstratiebord.

 
02 februari 2008

Vanaf nu behandelt ieder clubblad een speciaal thema!!

Eerste thema: Bobby Fischer

Wesley van Nie

 

De deadline voor het komende Zetwerk is 24 februari. Met ingang van dit nummer gaat Zetwerk iets veranderen!

In elk nummer zal vanaf nu een thema met zich meedragen. Dit thema zal voor elk nummer tegelijkertijd met de deadline worden bekendgemaakt. Dit thema kan van alles zijn, van "Jan Timman" tot "En toen viel de vlag..."

Iedereen mag over dit thema een stukje schrijven van max. 3 pagina's. Daarnaast zullen we een aantal mensen vragen of zij op vaste basis een bijdrage over het thema willen leveren. Elk thema bevat genoeg invalshoeken om allerlei verschillende verhalen op te leveren.


Daarnaast mag iedereen ook andere stukken nog steeds inleveren (graag zelfs), maar vanaf nu verbinden we hier een aantal kleine regels aan, nl.

 

- Er komt geen onderwerp verbod, maar:

- Er komt een limiet op de papieren Zetwerk van 90 pagina’s

- Bij ruimte gebrek zullen de artikelen waarvoor geen ruimte is verschijnen in de PDF-versie

- Als iemand 1 stuk(je) inlevert, dan zal deze altijd in de papieren versie opgenomen worden

 

Als je van plan bent een lang stuk te schrijven, dan zouden we het fijn vinden als je de redactie daarvan op de hoogte stelt, dit om teleurstellingen te voorkomen.

Hierbij de redenen voor de veranderingen nog even samengevat:
- Meer structuur, meer samenhang
- Formaat clubblad blijft onder de honderd
- Drempel voor nieuwe schrijvers is lager

De laatste reden is natuurlijk nog een vermoeden.


Het thema voor het eerste nummer is: Bobby Fischer!

Namens de redactie,

Wesley

 
11 januari 2008

De tweede algehele trainingsavond

 
05 januari 2008

Simon van Dijk wint derde prijs bij Olympustournooi

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 5 januari was er in Arnhem het jaarlijkse rapidtoernooi van schaakvereniging De Toren. Al enige jaren vindt het plaats in het Olympuscollege in Arnhem- Zuid. In dit sterk bezette toernooi  ( zelfs Jan Timman was weer eens van de partij) was er ook een succes voor het Kasteel.

 

Jeugdspeler Simon van Dijk, die onlangs nog de schaaknacht van Tornado op zijn naam schreef,  was erg dicht bij een nieuwe hoofdprijs. Door een remise in de laatste van de zeven speelronden van de Jeugdgroep eindigde hij uiteindelijk als derde. Een zeer fraai succes, als je je zo weert tussen vooral veel ijzersterke jeugdspelers van gastclub De Toren.

 

Doordat Marinus Mulders van het Beuningse Koningswaal voor één dag de kleuren van Het Kasteel wilde verdedigen,  konden we ook een gooi doen naar de teamprijs. Voor een team had je immers vier spelers nodig. En behalve Marinus en ondergetekende was uiteraard ook Leo van Dijk ( de vader van Simon) aanwezig.

De senior- Kasteelheren, die allen in de 2de klasse acteerden, presteerden wisselvallig. Leo scoorde 3 uit 7 en Toine kwam tot 2 ½ uit 7. Onze gastspeler deed het beter met 4 uit 7.

 

In het totaalklassement eindigde Het Kasteel in de middenmoot, vooral dus door de score van Simon.

 

Eindstand Jeugdgroep

Eindstand 2de klasse

 
27 december 2007

Simon van Dijk wint Jeugdschaaknacht bij S.V. Tornado met 8 uit 8!!

Verslag en Uitslagen en Standen   Foto's

 
24 december 2007

Kasteelbruidspaar pakt 4de prijs!

Ritchy Duin

 

Zaterdag 22 december jl. organiseerde SV De Kameleon uit Terborg zijn 10-jarige Jubileum met een schaaktoernooi en een fotowedstrijd. Iedereen was vrij om een mooie schaakfoto in te sturen. De deelnemers aan het toernooi konden een stem uitbrengen op hun favoriete foto. Uiteraard was ik ook zo vrij om iets in te zenden en niet zonder succes! “Ons Kasteelbruidspaar” eindigde op een fraaie 4de plaats! Er deden 25 foto’s mee aan de wedstrijd. Een uitstekende prestatie als je nagaat dat er geen Wijchense deelnemers waren bij dit toernooi.  

 

1ste prijs

2de prijs

3de prijs

4de prijs

 
Jubileumnummer Zetwerk ook beschikbaar voor Oud-leden

Wesley van Nie

 

Het Kasteel heeft in december 2007 een jubileumnummer van Zetwerk uitgebracht met daarin de beste clubbladartikelen van de afgelopen 25 jaar (1980-2004).  Ook Oud-leden uit deze periode kunnen (gratis) een jubileumnummer opvragen bij de redactie!

 

Stuur dan een e-mail naar redactie@svhetkasteel.eu en er wordt contact met u gezocht

 
09 december 2007

“Je praat en denkt als een meester!”

Oud-lid Erwin Habers (47) blijft Kasteelliefhebber in hart en nieren

Ritchy Duin

 

Eén tot tweemaal per jaar brengen een aantal Kastelers een bezoek aan Venray, zo ook deze zondag, 9 december 2007. In dit Limburgse dorp woont alweer ± 20 jaar oud-lid en “Lid van Verdienste” Erwin Habers.

 

Als 20-jarige Nijmeegse student Sociologie (en Filosofie + Theologie) kwam hij in 1980 op de clubavond van Het Kasteel en werd al snel clubkampioen in 1982. In de externe competitie speelde deze geniale schaker in die periode op het eerste bord van ons 1ste team. Menig tegenstander werd verrast met scherpe varianten uit de Chigorin-verdediging (1. d4 d5 2. c4 Pc6), Bird-variant van het Spaans (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pd4), Nimzowitch verdediging (1. e4 Pc6), Van Geet-opening (1. Pc3) en diverse Basman-systemen (1.g4… 1.e4 a6  1.d4 b5 etc…). In 1982 wierp hij zich op als jeugdleider, waarbij hij een hele jeugdcommissie om zich heen verzamelde en ervoor zorgde dat de jeugdleider ook binnen het bestuur een stem kreeg. Met Ton Wouters was hij de grondlegger van het jaarlijkse schoolschaaktoernooi. Onder zijn hoede steeg het A-jeugdteam (Rob Duin, Han Jansen, Martin Markering, Rudi Seip, Jeroen van de Weijer en later Johnny Pouwels) tot ongekende hoogte wat leidde tot een 4de plaats van Nederland. De jeugdafdeling van Het Kasteel floreerde als nooit tevoren en wekelijks kwamen 40 kinderen enthousiast naar de schaakclub. Lange tijd zorgde Erwin ook voor theoretische schaakartikelen in het clubblad. Het was een missie voor hem om partijen te analyseren en dat kostte hem vaak zijn nachtrust. Sterke schakers stelden zijn oordeel over specifieke stellingen zeer op prijs. Een internationale schaakmeester uit Engeland noemde Erwin in één van zijn schaakboeken zelfs “Dutch IM Erwin Habers”. Desgevraagd verklaarde de Engelsman later: “Je praat en denkt als een meester!”.

 

Eind jaren 80 raakte Erwin overspannen en werd opgenomen in Venray. Later kreeg hij een zelfstandige woonruimte en momenteel weet hij zich aardig te redden met een aangepast leefpatroon. Lange partijen kan hij niet meer spelen, simpelweg omdat de energie daarvoor ontbreekt. Hoofdpijn breekt hem op na 2 uur schaken. Graag mag hij echter af en toe nog een huisschaakpartijtje spelen en onze vereniging volgt hij nog steeds op de voet. Via de clubbladen blijft hij goed op de hoogte van alle ontwikkelingen bij Het Kasteel. Volgens hem nog altijd een “hele gezellige en actieve schaakvereniging” en het spijt hem erg dat hij daar niet meer actief lid van kan zijn. Naar het bezoek uit Wijchen kijkt hij altijd erg uit, lekker bijpraten over persoonlijke dingen, over de club, maar ook een potje schaken. Zo komen Ton Wouters, Daan Derks en ikzelf nog regelmatig bij hem langs en ook Rob Duin, Han Jansen en Lenie Hendrikse zijn al wel eens bij deze trouwe Kasteelfan op bezoek geweest. Iemand die zo begaan was en nog steeds is met onze vereniging mag je gewoon niet vergeten!

 

Wesley treft zijn oude leermeester

Ton kent Erwin al vanaf 1980

Ook voor Daan blijft Erwin een goede vriend

 
30 november 2007

De 3de praatschaaksessie door Willem van Berkel

 
11 november 2007

OPEN BRIEF AAN HET OSBO BESTUUR

 

Aan het bestuur van de Schaakbond

Jachtlaan 25

7313 CL APELDOORN

 

 

Onderwerp:      Mijlpalenplan OSBO

Datum:             8 november 2007

 

 

Geacht OSBO-bestuur,

 

Om te beginnen verdient u respect voor het feit dat u zich (mede)verantwoordelijk voelt voor de nog steeds tanende belangstelling voor het georganiseerde schaken. Daarnaast waarderen we uw doorzettingsvermogen om de structuurdiscussie op de agenda te houden. Ook wij zien de voordelen van een structuur zonder autonome regionale geledingen. Deze brief is dan ook geenszins bedoeld om het uiteindelijke doel van uw Mijlpalenplan te bestrijden. Waar we ons als ondertekenaars van deze brief wel grote zorgen over maken is de wijze waarop en het tempo waarmee u dat doel wilt bereiken. In het bijzonder willen we het OSBO-bestuur op drie punten aanspreken:

 

1.    Wij roepen u met klem op om de huidige organisatievorm niet overboord te gooien, zolang er KNSB-breed geen overeenstemming is over een andere structuur.

2.    Wij vragen u de dialoog te zoeken met de verenigingen in de OSBO en de andere regionale bonden om hen te overtuigen van de voordelen van een structuurwijziging.

3.    Wij dagen u uit om met de verenigingen regionaal invulling te geven aan de uitvoering van het op ledenwinst gerichte meerjarenbeleidsplan van de KNSB.

 

Onze argumenten voor onze oproep zijn de volgende:

·         Het door u voorgestelde tijdpad van het Mijlpalenplan is volstrekt niet realistisch.

·         Binnen de Bondsraad van de KNSB heeft de OSBO op dit moment slechts één medestander voor de beoogde structuurwijziging.

·         Ook in de huidige structuur kan de OSBO het in de Bondsraad van de KNSB vastgestelde beleid uitvoeren met als doel de ledenterugloop in het OSBO-gebied een halt toe te roepen.

·         De structuurdiscussie mag de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan niet remmen.

·         Er is geen reden om aan te nemen dat het niet volledig voldoen aan de “Aanbevelingen van goed sportbestuur” in de toekomst gaat leiden tot het korten op subsidies.

·         De discussie over de structuur van de KNSB leeft op dit moment nauwelijks bij de verenigingen in de OSBO.

 

Hieronder lichten we deze argumenten verder toe.

 

Tijdpad

Om te komen tot de door u voorgestane structuur is naast draagvlak bij KNSB en de andere regionale bonden ook een realistisch tijdpad nodig. Mede gelet op de op dit vlak nog ontbrekende eensgezindheid in de Bondsraad is het niet reëel te veronderstellen dat op 1 december 2007 in de Bondsraad een geaccepteerd actieplan het levenslicht ziet. Om in september 2009 te kunnen starten met een districtscompetitie moet voor de start van seizoen 2008-2009 al duidelijk zijn hoe die competitie er uit gaat zien. Immers, om tot een dergelijke competitie te komen, zullen afwijkende promotie- en degradatieregels moeten gelden voor de OSBO-competitie 2008-2009. Dat betekent dat uiterlijk in juni 2008 de organisatie van de districtscompetitie en de regels voor promotie en degradatie moeten zijn uitgewerkt en geaccordeerd door de betrokken clubs. Dat is ons inziens absoluut onhaalbaar.

 

Draagvlak binnen Bondsraad

Eerder werd de structuurdiscussie door de Schaakbond Overijssel onder de naam de Moderne Schaakbond aangezwengeld. De vele discussies die in die periode zijn gevoerd, hebben op 6 maart 2006 tot het rapport “Naar een meer eigentijdse KNSB-organisatie van de Commissie organisatiestructuur geleid. In de bespreking van dat rapport constateerde commissievoorzitter Bert de Weerd dat opheffing van de regionale autonomie op korte termijn niet haalbaar lijkt. Op de laatste ALV van de OSBO, dus anderhalf jaar later, gaf ook penningmeester Martin Roseboom aan dat zeker vijf regionale bonden persé tegen het opgeven van de autonomie zijn en dat met de OSBO slechts de SBO voorstander is. Met die wetenschap is het opheffen van de OSBO een zinloze stap. Immers de structuur van de KNSB zal niet veranderen als andere regionale bonden wel autonoom blijven.

 

Meerjarenbeleidsplan KNSB

Het OSBO-bestuur maakt zich terecht zorgen over de teruggang van het georganiseerde schaken. Tegelijkertijd signaleert uw bestuur dat er landelijk voldoende goede plannen bestaan om het tij te doen keren. In de uitvoering gaat het volgens u echter vaak mis, doordat de regionale bonden autonoom zijn en daarmee niet gehouden om landelijk beleid uit te voeren. Eind 2006 heeft het nieuwe KNSB-bestuur het meerjarenbeleidsplan “Opening naar de toekomst” gepresenteerd. Het beleid van de KNSB is vooral gericht op herstel van het ledental. De ombuiging van een dalende trend naar een stijging zal bij de verenigingen moeten gebeuren. Als de clubs, gestimuleerd door de KNSB en de regionale bonden, actief met de ideeën uit het KNSB-beleid aan de slag gaan, zal het tot een ommekeer komen. Dit moet bij de verenigingen gebeuren en is dus onafhankelijk van de structuur van de KNSB. Daarom is het zaak dat KNSB en regionale bonden starten met het stimuleren van de clubs om de goede ideeën uit het beleidsplan om te zetten in daden. Dat is wat nu primair nodig is. Daarnaast kan in alle rust gewerkt worden aan een structuurverandering.

 

Aanbevelingen voor ‘Goed Sportbestuur’

De 13 aanbevelingen voor Goed Sportbestuur zijn bedoeld als een handreiking voor besturen, bestuurders en toezichthouders van landelijke sportorganisaties. In het rapport van de commissie “Goed Sportbestuur” van NOC-NSF wordt dan ook geen enkele relatie gelegd tussen de uitvoering van de aanbevelingen en subsidiestromen. KNSB en regionale en bijzondere bonden zullen de aanbevelingen dan ook op de agenda moeten houden en zoals NOC-NSF-voorzitter Erica Terpstra in haar voorwoord schrijft met elkaar moeten vaststellen of en hoe deze aanbevelingen worden opgevolgd. Doordat er geen sprake is van welke vorm van dwang van de kant van de nationale sportkoepel is er ook geen enkele reden om het door u beoogde hoge tempo in het Mijlpalenplan aan te houden.

 

Draagvlak binnen de OSBO

Op de Algemene Ledenvergadering van de OSBO van 10 oktober jl. presenteerde Martin Roseboom namens uw bestuur het mijlpalenplan, dat in 2011 moet leiden tot de formele opheffing van onze regionale bond. Het al dan niet voortbestaan van de OSBO bracht slechts 15 van de 71 verenigingen die lid zijn van de OSBO bij elkaar in Apeldoorn. Dat is een zorgwekkend laag aantal. Een meerderheid van de aanwezige 15 clubs gaf het OSBO-bestuur groen licht om 3400 euro uit te trekken voor de organisatie van een themadag over dit onderwerp op 17 november in Wageningen. Daarmee heeft een grote minderheid van de OSBO-clubs een eerste stap gezet in een zeer belangrijke discussie. Eerst moet daarom voorkomen worden dat eenzelfde klein aantal OSBO-verenigingen beslist over de vervolgstappen richting de voorgenomen opheffing van de OSBO. Daar ligt een flinke uitdaging voor het OSBO-bestuur.

 

Wij hopen dat u onze zorgen ter harte neemt en dat u onze oproep zwaar wilt laten wegen bij de  stappen die u neemt. We zijn bereid met u mee te denken en mee te bewegen. Maar willen daarbij wel aansluiting houden bij de partijen/organen waar we regionaal en landelijk mee te maken hebben. Net als u hebben ook wij het beste voor met het georganiseerde schaak.

 

met vriendelijke groet,

 

Het bestuur van ASV

Het bestuur van SV Wageningen

Het bestuur van De Cirkel

Het bestuur van SV Het Kasteel

Het bestuur van Bennekomse SV

Het bestuur van Schaakstad Apeldoorn

 
20 oktober 2007

“Jullie moeten het uiteindelijk zelf doen!”

Ritchy Duin

 

Zaterdagmiddag 20 oktober jl. kwamen 4 schakers samen ergens in de Wijchense wijk Diepvoorde. Een coach en drie leerlingen die rondom een schaakbord plaatsnemen en stellingen gaan uitspitten. Een middagje Topcoaching om te werken aan het inzicht in het schaakspel. Zwakke punten, sterke punten, persoonlijke doelstellingen, supergemotiveerd gaan ze samen aan de slag. Dharma Tjiam, 37 jaar, topschaker van het Nijmeegse SMB, bijna IM en ervaren coach heeft er ook veel zin in. Het is ook een uitdaging voor hemzelf om er zoveel mogelijk uit te proberen te halen en zijn schaakkennis over te brengen op de drie Kasteeltalenten. Maar, uiteindelijk moeten ze het allemaal zelf doen! Een coach kan richting geven, informatie aanreiken, maar als de leerlingen er niets mee doen werkt het niet. Gelukkig willen de leerlingen dit seizoen maar al te graag. Twan, Maarten en Mark willen er duidelijk voor gaan en de kansen pakken die S.V. Het Kasteel hen aanbiedt.

 

Een middagje Topcoaching: vlnr Dharma, Twan, Maarten en Mark

 

 
23 september 2007

Dubbele röntgen voor deelnemers schaaktraining…

Ritchy Duin

 

Zondagmiddag 23 september jl. begon schaaktrainer Willy Hendriks aan zijn 3de seizoen bij Het Kasteel. Er waren uiteraard felicitaties voor zijn 2de grootmeesterresultaat, onlangs behaald in Italië. Aangezien we ook blij zijn dat sponsor Giesbers weer een nieuw trainingsseizoen mogelijk heeft gemaakt waren er genoeg redenen om deze eerste sessie te beginnen met… gebak! Een aantal nieuwe deelnemers hebben zich dit seizoen gevoegd bij de groepstraining: Rob Córnips, Clemens Levink, Jermo Kooijmans en zijn vader Nick waren er bij. Ook Mugdim Mahmutovic, hij kon de 1ste sessie niet, zal nog gaan meedoen.

 

18 liefhebbers trainen op hun vrije zondagmiddag!

Willy Hendriks 3de trainingsseizoen in Wijchen!

 

Er verschenen enkele tactische röntgenopgaven op het demonstratiebordbord en later werden het zelfs dubbele röntgencombinaties. Enkele partijfragmenten uit de wedstrijd Pion 2 – Kasteel 1 passeerden de revue en ook verdiepten we ons in het eindspel met de lastige pionneneindspelen. Deze werden ook nog als uitspeelstelling gebruikt.

 

Enkele nieuwe gezichten bij de training!

Een lastig pionneneindspel!

   

Jermo Kooijmans (14) speelt tegen Ton Wouters het eindspel

 

Met een portie huiswerk voor de volgende keer konden we terugkijken op een leerzame start van het trainingsseizoen 2007-2008!   

 
14 september

Foto's van de schaakclinic voor junioren door Petra Schuurman

Rondo’s op het schaakbord

Henk Rutten

 

Ajax, PSV, Feyenoord, ze doen het allemaal. Een stuk of zes spelers staan in een kringetje, twee mogen er in het midden. De zes spelen elkaar de bal toe (één keer raken natuurlijk) en de twee in het midden moeten proberen de bal af te pakken. Waarom doen ze dat eigenlijk? In een wedstrijd zie je nooit een rondootje. In het beste geval zie je nog wel eens een driehoekje, maar dat is maar zo af en toe. En toch zie je het op iedere training. Zelfs bij het Nederlands elftal.

 

Er is maar één reden voor de rondo’s: het trainen van vaardigheden. De rondo is een trainingsvorm waarbij balbeheersing, snelheid van handelen en inzicht getraind wordt. En die vaardigheden gebruikt een voetballer in iedere wedstrijd, ja zelf bij ieder balcontact.

 

Bij schaken is het eigenlijk niet anders. Je moet de vaardigheden die je nodig hebt om een partij te winnen, door middel van trainingen oefenen. Dat is zo’n beetje in een notendop waar de clinics van Petra Schuurman om gingen. Tactische vaardigheden, positionele vaardigheden, vooruit denken, het zijn allemaal rondo’s op het schaakbord.

Petra Schuurman

   

Het stond eigenlijk al voor het eind van vorig seizoen op het programma maar in begin september was het dan eindelijk zover. Petra Schuurman, één van de beste speelsters van Nederland, kwam twee keer naar Wijchen om de zes nieuwe jeugdspelers bij de senioren de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Dat Petra het trainen professioneel aanpakt bleek wel uit de laptop, beamer en een tas vol trainingsmateriaal waarmee ze uit Eindhoven was vertrokken.

 

Vivian, Jermo, Stan, Bart, Boudewijn en Marc vonden het in ieder geval een leuke en leerzame ervaring. De trainingen duurde zo’n twee uur en ze kwamen behoorlijk moe het zaaltje uit. En zo hoort het ook na een rondootje.

 

Het Kasteel heeft nog steeds een potje over om aan ontwikkeling van de jeugd te besteden. Het bestuur is nog aan het kijken of deze clinics navolging verdienen….

 
07 september 2007
Foto's van de wedstrijd

Het Kasteel wint de wedstrijd tegen Mook

Henk Rutten

 

Het zou flauw en te makkelijk zijn om met scherpe opmerkingen de zoveelste overwinning op rij te publiceren, maar dat doe ik niet. Maarliefst 10 spelers kwamen uit Mook om de plaatselijke eer te verdedigen. Een aantal van hen kwam net bij de Mookse jeugdtraining vandaan en dat mag een best nadeel worden genoemd. Uit het niets, met een paar zeer gemotiveerde jeugdleiders, is in Mook een jeugdafdeling gegroeid waar inmiddels z'n 20 kinderen spelen en goede resultaten halen.

 

Goed, terug naar de wedstrijd. Op het laatste moment had mede-organisator en de Mookse captain Huub Blom nog Jan Sporenberg opgetrommeld om dit jaar nu eens de beker mee naar Mook te nemen. Gelukkig was Maarten wel bereid om de strijd met Jan aan te gaan. Op de bovenste borden zou de strijd op basis van de rating behoorlijk gelijk op moeten gaan. Op de onderste borden had Mook wat puntjes meer.

 

Mook ging voortvarend van start. Al snel wist Jan Ermers van Wim Hermens te winnen, en Mook genoot van de voorsprong. Het zou nog een behoorlijke tijd duren voordat de overige uitslagen bekend waren. De strijd ging gelijk op en op veel borden was er niets over de afloop te zeggen. Uiteindelijk scoorde Mook op de onderste 5 borden behoorlijk goed (2-3). Ward om te vernoemen is dat Leo van Dijk, vader van Simon en pas sinds kort lid, een verdienstelijke remise uit het vuur sleepte. Maar op de bovenste borden was Het Kasteel gewoon te sterk. (4,5-0,5)

Maarten Rossen   - Jan Sporenberg         ½ - ½
Ritchy Duin      - Niek van Diepen        1 - 0
Rob Cornips      - Huub Blom              1 - 0
Patrick Zeelen   - Piet de Leeuw          1 - 0
John Lansen      - Hans van den Berg      1 - 0
Ton Wouters      - Sjim Jonkmans          1 - 0
Ben van Cuyk     - Anton Meeuwsen         ½ - ½
Toine van Bergen - Ton Biemans            0 - 1
Leo van Dijk     - Tristan van der Linden ½ - ½
Wim Hermens      - Jan Ermers             0 - 1

Opnieuw moet de teamleider van Mook toestaan dat de prestigieuze beker in Wijchen blijft!!

 
02 september 2007

Het Kasteel weer Present(!)

Ritchy Duin

 

Zondag 2 september jl. werd Wijchen Present (!) weer georganiseerd in ’t Mozaiek. Vele verenigingen en culturele instellingen  presenteerden zich op deze dag aan het Wijchense publiek. Uiteraard was ook onze schaakvereniging weer present! Wij waren natuurlijk niet te beroerd om de meest gunstige plek uit te zoeken en deze de hele dag in beslag te nemen! In de Foyer, vlak voor de bar, in de loop van ingang naar het buitenterrein…

 

Om 11.00 uur stonden we weer startklaar!

 

Het Reuzenschaakspel was natuurlijk weer prominent aanwezig! Ook ons stoepbord en demonstratiebord hebben we ingezet (“Schaken zet je aan het denken!”).

 

Geen enkele bezoeker kon er om heen…

 

Uiteraard was ook onze grote vriend, de kikker van de Blije Dries, aanwezig!

 

Kortom: een gezellige dag, goed dat we er weer bij waren!

 

Schaken? Welke Wijchenaar weet er nou nog steeds niet dat er een Wijchense schaakclub is?

   
   
   
 
30 augustus 2007
S.V. Mook vastberaden nu weer eens te winnen

Henk Rutten

 

Na de nederlaag vorig jaar (5,5-1,5) komt S.V. Mook op 7 september naar Wijchen om daar vriendschappelijk de degens te kruisen. Onder aanvoering van opper-Moker Huub Blom zullen ze er alles aan doen om dit jaar meer weerwerk te leveren, ja zelfs een poging te doen de beker nu eens mee naar Mook te nemen. Heb je zin om mee te doen, schrijf je in op vrijdag 31 augustus op het bord of via E-mail bij wedstrijdleider@svhetkasteel.eu.

 

Huub Blom, teamleider van Mook, reikt de beker uit aan Henk tijdens de oefenwedstrijd van vorig jaar.

 
25 augustus 2007

Meer foto's

De PR-machine draait op volle toeren!

Ritchy Duin

 

Zaterdag 25 augustus jl. werd er weer geschaakt op het marktplein in het centrum. De PR-machine draait op volle toeren en dat moet ook, want het begin van het nieuwe seizoen nadert met rasse schreden. Het Reuzenschaakspel werd alweer voor de 5de keer deze zomer uit de kelder gehaald en zal ook nog op zondag 2 september a.s. dienst doen bij Wijchen Present(!) in ’t Mozaïek.

 

Om 10.15 werd er al geschaakt op de markt

Jos en Patrick waren er als eersten bij!

 

Caspar moest weer buigen voor het Linkspaard!

Na 7 uren marktschaak nog even sjouwen!

 
18 augustus 2007

Meer foto's

Een gezellig en gemoedelijk dagje marktschaak

Ritchy Duin

 

Het was mooi weer afgelopen zaterdag 18 augustus jl. Het nieuwe schaakseizoen zit er aan te komen en dus: een goede basis voor een gezellige marktschaakdag in het Wijchense centrum! Dat werd het ook. Er was weer veel belangstelling en ook centrumbezoekers die maar net wisten hoe de stukken verzet moesten worden speelden een partijtje op het Reuzenschaakspel. We zagen de burgemeester enkele keren langskomen en hij gaf ons een goedkeurende blik. Ook horecabaas Geert Sanders kan onze aanwezigheid altijd wel waarderen: “gaat er weer iemand trouwen…?”. Kortom: een gezellig en gemoedelijk dagje marktschaak zit er weer op.

 

Simon van Dijk voelde zich de koning te rijk!

Er was regelmatig behoorlijk veel belangstelling!

 
16 augustus 2007

Start schaakseizoen 2007/2008

Ritchy Duin

 

Senioren: vrijdag 31 augustus a.s.

 

Op vrijdag 31 augustus a.s. zijn de senioren weer van harte welkom in wijkcentrum Wijchen-Zuid. Vanaf 20:00 uur kan er weer volop geschaakt worden tijdens onze gezellige clubavond. Deze avond zal ook de 1ste ronde gespeeld worden van de interne competitie. Om mee te spelen dien je vóór 20.10 uur je naam te noteren op de intekenlijst of wanneer het je niet op tijd lukt dit telefonisch vóór 20.10 uur door te geven (tel. Wijkcentrum: 024-6419560) aan de intern wedstrijdleider Daan Derks.

 

Naast de reguliere interne competitie, waarbij je gedurende het gehele seizoen gemakkelijk kunt instromen, wordt tijdens het seizoen op de clubavond ook georganiseerd:

 

§         Een bekercompetitie, een schaaktoernooi volgens Knock Out-systeem.

§         Een rapidschaakkampioenschap, een schaakcompetitie waarbij partijen gespeeld worden met versneld speeltempo (± 20 minuten per persoon per partij).

§         Een snelschaakcompetitie, schaakpartijen met een nog sneller speeltempo (± 7 minuten p.p.p.p.).

§         Het schaakprobleem van de week, iedere week een nieuw op te lossen schaakprobleem op het demonstratiebord met regelmatig een leuke prijsuitreiking.

§         Schaaktrainingen (deelname vrijblijvend), gegeven door gediplomeerde KNSB-schaaktrainers, voor zowel sterke spelers als minder sterke spelers.

§         De externe competitie. SV Het Kasteel speelt ook wedstrijden tegen andere verenigingen. Er wordt gespeeld met teams van 6 of 8 spelers. Het 1ste team komt uit in de hoogste klasse van de Oostelijke Schaakbond. De 3 overige teams spelen in resp. de 2de, 3de en 4de klasse van deze bond.

Jong en oud, schaakliefhebbers van alle niveaus ontmoeten elkaar op de gezellige clubavond!

 

Jeugd: vrijdag 7 september a.s.

 

De Jeugdschakers (vanaf ± 7 jaar) beginnen een week later, op vrijdag 7 september a.s. Van 18.30 uur tot 20.00 uur worden er weer wekelijks diverse schaakactiviteiten georganiseerd door de Jeugdbegeleiders. Bijvoorbeeld:

 

§         De interne jeugdcompetitie, roostergroepen naar sterkte ingedeeld, met promotie/degradatieregeling.

§         De laddercompetitie.

§         Het klimklassement.

§         Snelschaakcompetitie.

§         Doorgeefschaken.

§         Schaaklessen op stappenniveau (KNSB-methode). Wekelijks een korte schaakles en een schaakexamen aan het einde van het seizoen. Wij hebben een aantal gediplomeerde KNSB-schaaktrainers in huis.

§         Externe competitie. Ook bij de Jeugd is het mogelijk om in een team (4 spelers) tegen kinderen van andere verenigingen te spelen.

Op een jeugdavond krijg je schaakles en kan je veel partijen spelen tegen andere kinderen!

 

Nieuwe leden krijgen altijd de mogelijkheid om enkele avonden rustig te kijken of het bevalt bij onze vereniging.

  

Meer info: Tel. 024-6418262.

 

SV Het Kasteel Wijchen: “gezellig schaken bij een actieve vereniging!”

 
11 augustus 2007

Foto's

Patrick Zeelen schaakte zijn dame!

Ritchy Duin

 

Zaterdag 11 augustus 2007 was een bijzondere dag voor Patrick Zeelen. In het Wijchense kasteel gaf hij zijn ja-woord aan zijn vriendin Lei Ma. Toen het kersverse bruidspaar zich na de huwelijksvoltrekking wilde gaan opmaken voor een vertrek richting de geplande feestelijkheden werd hen vriendelijk verzocht toch even wat tijd vrij te maken voor een kort intermezzo. Uiteraard werd deze gelegenheid aangegrepen om het Reuzenschaakspel pontificaal in de Kasteeltuin neer te zetten. Het bruidspaar toonde zich volledig verrast en kon er niet om heen. De eerste zetten van een nieuwe levensfase werden uitgevoerd op het schaakbord! Er werden nog vele plaatjes geschoten bij het schaakspel dat nu ongetwijfeld een hoofdrol zal gaan vervullen in het fotoalbum!

 

Het kersverse bruidspaar met het reuzenschaakspel in de kasteeltuin: echt een romantisch plaatje!

 

Op de receptie was natuurlijk een flinke kasteeldelegatie aanwezig. Met een stuk bruidstaart, een borrel en lekkere Chinese hapjes werd in “Thuis bij Fien” getoost op het bruidspaar.

 

Patrick en Lei, een hele mooie toekomst toegewenst samen!

 
14 juli 2007

Marktschakers hadden een mooie dag!

Ritchy Duin

Foto's

 

Het zag er weer fraai uit afgelopen zaterdag 14 juli op het Wijchense marktplein. Het Reuzenschaakspel viel dit keer niet in het water, maar trof een mooi zonnetje!

 

Twan was er al vroeg bij om mee te helpen!

Bezoekers daagden elkaar zelfs uit!

 
Ons spel trok weer veel bekijks, vooral wat later in de middag.

Bovendien waren er enkele serieus geïnteresseerden in onze schaakvereniging, dus we zijn benieuwd wat er nog uit gaat komen. Twan (Rutjes) was er al vroeg bij om te helpen, klasse! Ook Falk (Hempel) kwam al snel langs om zich uit te leven op het grote schaakspel. Leon (Schrijvers) was er wat later in de middag, maar hield zich kranig bij het opruimen van het geheel, geweldig!

 

Al met al was het weer een bijzonder geslaagde Marktschaakdag, waarvan we er hopelijk nog een aantal zullen krijgen deze zomer.

 

Ook de jongeren vonden het Reuzenschaakspel wel vet!

 
07 juli 2007

Conceptdata trainingssessies Willy Hendriks 2007/2008

Ritchy Duin

 

Enkele weken geleden werd bekend dat onze vereniging ook in het seizoen 2007/2008 financieel ondersteund zal gaan worden door het bedrijf Giesbers. De sponsorgelden worden beschikbaar gesteld voor trainingsactiviteiten. Zowel senioren als jeugd zullen hier gebruik van kunnen maken. Komend seizoen vinden er weer trainingssessies van Internationaal Schaakmeester en KNSB-gediplomeerd schaaktrainer Willy Hendriks (rating 2406) plaats voor teamspelers met een rating hoger dan 1700.

 

Willy Hendriks komt weer naar Wijchen!

Willem van Berkel verzorgt Praatschaak

 
Clubkampioen Willem van Berkel (rating 2041) is gecertificeerd KNSB-schaaktrainer en zal ook komend seizoen weer een aantal praatschaaksessies verzorgen voor Kasteelleden met een rating tot 1700. De sterkste jeugdschakers zullen aan enkele schaakclinics mogen deelnemen, waarvoor damestopper en KNSB-schaaktrainster Petra Schuurman naar Wijchen zal komen. Bovendien zal deelname aan de centrale kweekvijvertrainingen van de OSBO gestimuleerd en ondersteund worden. Verder mogen we niet vergeten te vermelden dat op zondag 4 mei 2008 het 1e Giesbers Jeugdschaaktoernooi, onderdeel van de IJSCO-cyclus, zal worden gehouden in Wijchen.

Een scala aan activiteiten dus, welke we dankzij onze sponsor kunnen organiseren! Het belooft weer een leerzaam schaakjaar te gaan worden!

 

Met Willy Hendriks zijn de volgende trainingsdata (concept) alvast afgestemd:

 

1. Zondag 23 september 2007  14.00-17.00

2. Vrijdag 5 oktober 2007    20.00-23.00

3. Zondag 28 oktober 2007    14.00-17.00

4. Zondag 18 november 2007   14.00-17.00

5. Zondag 23 december 2007   14.00-17.00

6. Vrijdag 11 januari 2008   20.00-23.00

7. Zondag 17 februari 2008   14.00-17.00

8. Vrijdag 28 maart 2008     20.00-23.00

9. Zondag 13 april 2008      14.00-17.00

 

Op de 3 vrijdagen zal Willem van Berkel ook Praatschaaksessies  gaan verzorgen.

 
 
23 juni 2007

Kasteel present op de markt in Wijchen

 
22 juni 2007

Jermo Kooijmans prolongeert Jeugdschaaktitel!

 

Vrijdag 22 juni jl. vond de prijsuitreiking plaats bij de Wijchense jeugdschaakafdeling van S.V. Het Kasteel. Net als in het seizoen daarvoor mocht de 13-jarige Jermo Kooijmans (woonachtig in Beuningen) zich ook nu weer laten kronen tot Jeugdschaakkampioen van Wijchen.

Op een fraaie 2e plaats eindigde, de kersverse dameskampioene van Wijchen, Vivian Verhaert. Kaz Haans wist de 3e plaats voor zich op te eisen. De B-groep werd gewonnen door Joost Verhaert, de C-groep door Jorik Quint, de D-groep door Jordi de Groot en de E-groep door Sem Hegeman.

 

Kampioen tot 10-jaar werd de 9-jarige Bas Boekhorst.

 

Het snelschaakkampioenschap werd eveneens gewonnen door Jermo Kooijmans, evenals het Klimklassement en het Ladderklassement.

 

Bart Blankenstijn en Joost Verhaert wisten als duo het doorgeefschaak te winnen.

 

De 8-jarige Mike Derks won de aanmoedigingsprijs.

 

Ook mochten vele kinderen op dezelfde avond een schaakdiploma in ontvangst nemen.

 

In totaal sloten 25 kinderen het schaakseizoen af met het behalen van een schaakdiploma.

 

Jermo Kooijmans behaalde als enige het diploma van Stap 5.

Marc van Weert en Stan Linders behaalden het diploma van Stap 4.

 

13 juni 2007

Beste schaakcollega's,

Helaas is er zeer slecht nieuws voor Schaakvereniging Vianen/DVP.

Oprichter, gewaardeerd lid en erelid lid Cor Hermans is helaas overleden op woensdagmorgen 13-juni-2007.
Wij, maar zeker ook hijzelf hadden graag nog vele partijen willen spelen. De laatste zetten op aarde zijn gedaan, we zullen hem erg missen.

Hij was niet alleen spelend schaker, maar ook barman en ambassadeur van de schaakclub in het Cuijkse. Trots op de behaalde successen van zijn Vrije-Pion en altijd betrokken met een gewillig oor. Niets was hem teveel voor de schaakvereniging.

Zondagavond 17-juni-2007 om 19:00 uur is er een avondwake in de Kerk te Vianen.
Dan is er ook de mogelijkheid om persoonlijk afscheid te nemen in uitvaartcentrum de Hanshof in Cuijk (richting Haps).
De uitvaart plechtigheid is op maandag 18-juni-2007 om 11:00 uur in de kerk te Vianen.
Aansluitend vindt de crematie plaats in het crematorium Jonkerbos te Nijmegen.
 
Toon van Lanen
namens bestuur schaakvereniging 'Vianen/DVP'

 
06 mei 2007

Trainingsseizoen eindigde met consultatieschaak

Ritchy Duin

 

Zondag 6 mei jl. kwam schaaktrainer Willy Hendriks alweer voor de 9e en laatste trainingssessie van dit seizoen naar Wijchen.

 

Willy laat het damegambiet zien

De groep luistert aandachtig

 

Net als vorig jaar wist Willy een leuk spelelement uit de hoge hoed te toveren. Teams van 3 spelers speelden tegen elkaar de uitspeelstelling. De spelers van een team mochten onderling overleggen en er stond een bord in het midden van de zaal waar de zetten op uitgevoerd moesten worden. Per team werd één speler aangewezen om de zetten uit te voeren en één speler die de zetten moest noteren. Wanneer een team minder dan 5 minuten op de klok over had mocht dit team niet meer overleggen en moest de aanvoerder zelfstandig achter het bord de partij uitspelen. Overleg, strategie, slimheid, creativiteit, snelheid, er kwam veel bij kijken. De teams gingen een ware concurrentiestrijd met elkaar aan, want ze wilden natuurlijk niet voor elkaar onderdoen. Wat was dit voor een nieuwe schaakspelsoort? Misschien wel consultatieschaak…

 

Het team van Wesley overlegd

Het team van Rob ook

   

Het team van Twan heeft het moeilijk

Twan voert de samen bedachte zet uit

   

Jos weet het antwoord al

Maarten kijkt wat er gezet is

   

Twan moet zonder hulp verder spelen

Ook Rob mag het verder zelf oplossen

 
20 april 2007

In Memoriam

 

Frits Vlek

 

4 april 1932

10 april 2007

Nu weet hij alles.

 

Vrijdag 8 december 2006 lijkt een clubavond te worden zoals alle andere. De aanwezigen zien op de computeruitdraai hun tegenstander voor die avond en zoeken een plekje in de speelzaal. Borden en stukken worden opgezet, handen worden geschud en de klokken beginnen te lopen. Slechts een enkeling zal al een zet uitgevoerd hebben, wanneer voorzitter Willem van Berkel plotsklaps de aandacht vraagt omdat hij graag iets met de leden wil delen. Zichtbaar geëmotioneerd vertelt hij dat onlangs bij ons trouwe lid Frits Vlek longkanker is geconstateerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de uitzaaiing hiervan dermate groot is, waardoor van een herstel geen sprake meer kan zijn. Frits zal een ongelijke strijd aangaan, in de wetenschap dat hij altijd het onderspit zal gaan delven.

Vanaf dat moment schuiven de stukken ongecontroleerd over de borden, gedachten zijn niet meer bij het spel, maar bij Frits, die een week eerder nog gewoon zijn partij aan het schaken was.
 

Na 4 maanden bewonderenswaardig te hebben gestreden, zijn hart was sterk en zijn wilskracht om zijn naasten te kunnen blijven liefhebben was groot, staakte Frits de ongelijke strijd. Dinsdag 10 april 2007 keerde hij terug naar de oorsprong van al het leven.

 

Frits kreeg samen met zijn vrouw Cootje 4 kinderen. Drie dochters en een zoon: Ellen, Joke, Beatrijs en Erik. Zoon Erik is ook nog eens lid geweest van Het Kasteel.

 

Frits was een veelzijdige, sportieve en intelligente man. Volleybal, wandelmarsen en schaatstochten daar deed hij graag aan mee. Graag luisterde hij naar klassieke muziek, het liefst op zondag na een fietstocht met het hele gezin. Frits was een echte familieman. Hij vond het belangrijk dat de kinderen een toekomst hadden en op eigen benen leerden staan. Wanneer het gezin op vakantie was, bijvoorbeeld in een Drents zomerhuisje, kon Frits intens genieten. Hij maakte grapjes, zong liedjes en toverde steevast een brede glimlach tevoorschijn. Af en toe bleek hij best onhandig, wanneer er weer eens een paar onderdelen overbleven na een eigenhandige reparatie van bijvoorbeeld de stofzuiger. Maar hij begon er altijd wel aan en dat was kenmerkend voor zijn wilskracht en doorzettingsvermogen.

 

Zoals wel bij meer schakers voorkomt was Frits niet sterk in het communiceren van zijn gevoelens. Jammer genoeg leidde dit wel eens tot misverstanden en zo nu en dan een wat koelere band met zijn kinderen. Lovenswaardig was echter zijn oprechte interesse in zijn opgegroeide kinderen en later de kleinkinderen die hij altijd met raad en daad bijstond. De langdurige ziekte van Cootje betekende een zware tijd voor Frits en zijn naaste familie. Na haar overlijden was Frits enige tijd zoekende om een nieuwe invulling te kunnen geven aan zijn leven. Er bleek een ware kunstschilder in hem te schuilen, hij wist de mooiste aquarellen te vervaardigen.

 

Ook zijn kleinkinderen leerde hij hoe de penceel te hanteren. “Het gaat er niet om wat je schildert, als je het maar met liefde doet”.

 

Een aantal jaren geleden leerde Frits de Hongaarse Judith kennen. Zij zorgde ervoor dat Frits nieuw levensgeluk vond en weer vol enthousiasme de wereld in keek. Samen ondernamen ze veel uitstapjes en reisden ze jaarlijks iedere zomer naar Hongarije om daar enkele maanden te verblijven. Judith bracht haar 2 zonen mee naar Nederland: Peter en Gabor. De af en toe wat stugge Frits stond ook voor hen altijd klaar en paste zich aan waar en wanneer dat nodig was. 

 

In 1977 kwam Frits in aanraking met S.V. Het Kasteel. Hij werd een trouw clublid en schaakte regelmatig in teamverband een partij voor de vereniging. Vele jaren was hij als bestuurslid actief in de functie van Secretaris. Van 1985 tot 1993 en van 1998 tot 2003 verzorgde Frits het secretariaat tot in de puntjes. Bij zijn afscheid als bestuurder in 2003 werd hij hiervoor dan ook terecht benoemd tot “Lid van Verdienste”.

 

We zullen Frits heel erg missen als schaakvriend, maar vooral zijn warme persoonlijkheid, zijn interesse in alles en iedereen binnen de vereniging. Een echte clubman is van ons heen gegaan. Namens het bestuur en alle leden wens ik Judith, de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

 
Zijn laatste externe partij speelde Frits op vrijdag 16 oktober 2006.

 

Wit: Frits Vlek (Het Kasteel 3)    Zwart: S. Jonkmans (Mook 1)

OSBO-competitie 3e klasse H, 16 oktober 2006

Opening: Damegambiet

 
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pc3 Pf6 4.e3 Le7 5.Ld3 0-0 6.Pf3

 

Zie diagram 1.  Frits zet een klassieke damegambiet op het bord.

 

6…dxc4 7.Lxc4 b6 8.0-0 Lb7 9.Ld3 c5 10.b3 Pc6 11.La3 cxd4 12.Lxe7 Dxe7 13.exd4 Tfd8 14.Pe2 Pb4 15.Lb1 Lxf3 16.gxf3 Db7 17.Pg3 Tac8 18.Te1 Dc6 19.Pe4 e5 20.Pxf6+ Dxf6 21.Te4 Txd4 22.Txd4 exd4 23.a3 Dg5+ 24.Kh1 Tc1

   
Zie diagram 2. De zwarte toren lijkt de witte dame te veroveren, maar zo gemakkelijk laat Frits zijn dame niet afpakken!

 

25.Lxh7+ Kxh7 26.Txc1 Pd3 27.Tc2 Pf4 28.Dg1 Dd5 29.Dd1 Dxb3 30.Td2 Dxd1+ 31.Txd1 d3 32.Kg1 Kg6 33.Kf1 Kf5 34.Ke1 Ke5 35.Kd2 Ph3 36.Ke3 Pf4 37.Tb1 g5 38.Tb5+ Kf6 39.a4 Kg6 40.a5 f6 41.axb6 axb6 42.Kd2 Ph3 43.Txb6 Pxf2 44.Tb2 Kf5 45.Tb4 Ph3 46.Kxd3 Pf4+ 47.Kd2 Pg2 48.Ke2 Pf4+ 49.Kf1 Pd3 50.Ta4 Pe5 51.Kg2 g4 52.f4 Pf3 53.Kg3 Kg6 54.h3 f5 55.hxg4 fxg4 56.Kxg4 Pd2 57.f5+ Kf6 58.Ta6+ Kf7 59.Te6 Pb3 60.Kg5 Pd4 61.Ta6 Pf3+ 62.Kf4 Pd4 63.Ke4 Pe2 64.Ke5 Pc3 65.Ta7+ Kf8 66.f6 Pb5 67.Th7 Kg8 68.f7+ Kf8 69.Kf6 1-0.

   
Zie diagram 3.

 

De slotstelling is bereikt.
 
Ritchy Duin
 
13 april 2007

Wesley wint snelschaakkampioenschap 2006/2007

Daan Derks

Op 13 april was het dan eindelijk zo ver. De twee finalisten in de strijd om de snelschaaktitel zouden hun finale gaan spelen. In overleg was besloten om tegelijkertijd de finale om het rapidschaakkampioenschap te houden tussen Willem van Berkel en Henk van Kortenhof. Met twee finales beloofde het dus een spannende avond te worden.

 

 

De snelschaakfinale is net van start gegaan

Rob gaat hier de 5de partij verliezen

Wesley en Rob hadden zich voor de snelschaakfinale geplaatst en gingen in een best of 9 uitmaken wie zich een jaar lang Snelschaakkampioen van S.V. Het Kasteel mocht noemen.

 

Wesley begon desastreus toen hij vrij vlot de eerste drie partijen op rij verloor maar hij wist de zegereeks van Rob tijdens de vierde partij te stoppen door er remise uit te slepen.

 

Dit hielp Wesley over de streep en hij wist hierna alle resterende partijen te winnen.

 

Uitslag:

Wesley: 0   0   0   ½   1   1   1   1   1    

Rob:    1   1   1   ½   0   0   0   0   0    

 
Willem wint finale tegen Henk

Daan Derks & Willem van Berkel

Zoals al gememoreerd werd er gelijktijdig met het snelschaken ook gestreden om het rapidkampioenschap.

 

Willem en Henk speelden hierbij een best of 5. Degene die als eerste 3 punten wist te scoren mocht zich Rapidkampioen van S.V. Het Kasteel noemen.

 

 

De Rapidfinale is net van start gegaan

Henk geeft zichzelf niet veel kans

Dat Henk er bij voorbaat al niet zoveel vertrouwen in had bleek toen hij voor aanvang aangaf niet te snappen dat hij zich überhaupt had weten te plaatsen voor deze finale. Maar Henk, als je 1 van de sterk bezette voorrondes weet te winnen dan kun je toch echt wel een beetje schaken hoor!!

 

Willem was zo vriendelijk om hieronder enig partij inhoudelijk commentaar aan te leveren over deze finale:

 

In de 1ste  partij opende wit (Willem) rustig met 1. b3. Zwart (Henk) was hier duidelijk door verrast en kwam al heel snel in de verdrukking. Met gedegen spel bouwde Willem zijn voordeel in stelling en tijd uit en sloeg uiteindelijk toe op de koningsvleugel (1-0).

 

In de 2de partij was Henk op eigen terrein. De Svesnikov variant met een snelle lange rokade van wit. Net nadat de opening gunstig voor hem verlopen was liet hij zich echter foppen door een onbeduidende dreiging van zwart. In de veronderstelling een stuk weg te geven gaf wit verbouwereerd op (2-0). Met een tegenaanval had hij het verlies tot een pion kunnen beperken en misschien had er dan meer in gezeten.

 

In de 3de partij had Henk de juiste remedie tegen 1.b3 gevonden. Na enkele onnauwkeurigheden van wit kwam zwart zeer goed te staan en de genadeklap leek slechts een kwestie van tijd. Bij rapidschaak is het probleem van een goede stelling echter vaak dat het tijd kost om het juiste plan te vinden. Zo ook hier. Na enkele haperingen in het zwarte spel sloeg wit krachtig terug met een paardoffer. Henk wist hier nog wel goed op te reageren maar het resulterende eindspel met een pion minder was kansloos gezien zijn grote tijdsachterstand (3-0).

De terechte kampioen!

 

Al met al een verdiende maar enigszins geflatteerde overwinning voor Willem I.

 
10 april 2007

Frits Vlek overleden

 

Ik was echt van plan

nog even hier te blijven,

want had de aarde heus wel lief.

Meer tijd is mij niet gegeven.

Nu ben ik terug, bij de oorsprong

van al het leven..

 

Verdrietig maar dankbaar voor de bijzondere momenten waarin wij afscheid hebben kunnen nemen, delen wij u mede dat na een bewonderenswaardig gedragen ziekte van ons is heengegaan.

 

Frits Vlek

Godefridus Josefus Marie

 

* Huizen, 4 april 1932

† Nijmegen, 10 april 2007

 

Nu weet hij alles.

 

Voor hen die persoonlijk afscheid willen nemen, bestaat hiertoe de gelegenheid op vrijdag 13 april van 16.30 tot 18.30 uur in Rouwcentrum Nijmegen, Burgemeester Daleslaan 27 te Nijmegen.

 

De uitvaartplechtigheid wordt gehouden op zaterdag 14 april om 10.30 uur in de Ontmoetingskerk, Meijhorst 70-33 te Nijmegen. Aansluitend begeleiden we hem naar zijn laatste rustplaats op Begraafplaats Jonkerbos aan de Winkelsteegseweg te Nijmegen.

 

Na afloop is er gelegenheid om de familie te condoleren in de koffieruimte van de begraafplaats.

 

 

In 1977 werd Frits lid van onze vereniging. Vanaf die tijd functioneerde hij vele jaren als bestuurslid en in 2003 ontving hij zeer verdiend de eretitel “Lid van Verdienste”. Onze club zal deze bijzonder aangename schaakvriend ontzettend gaan missen.

 

Wij wensen Judith en de naasten van Frits heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

 

Bestuur SV Het Kasteel

 
30 maart 2007

Foto's

Prof. Mr. E.A.A. Luijten: Erevoorzitter S.V. Het Kasteel

Ritchy Duin

 

De Jubilarissen Rob en Ritchy Duin werden vrijdag 30 maart jl. in het zonnetje gezet tijdens een drukbezochte en feestelijke schaakavond. Zij schaken al 25 jaar bij de Wijchense S.V. Het Kasteel. De gebroeders Duin werden beiden in 1992 al benoemd tot Lid van Verdienste, vanwege hun inzet voor de jeugdschaakafdeling, het clubblad, de organisatie van diverse schaaktoernooien en het bekleden van verscheidene bestuursfuncties. Rob Duin werd zelfs maar liefst 6 maal clubkampioen! Overigens was er in het verleden nog een derde Duin opgenomen in het ledenbestand van de schaakvereniging: broer Randy Duin.

 

Felicitaties voor Rob Duin

Ook Ritchy Duin wordt toegesproken

 
In 1939 en 1940 waren 3 andere broers nauw betrokken bij het Wijchense schaakgebeuren.

Het was afgelopen vrijdag namelijk precies 68 jaar geleden dat de toen 20-jarige Emiel Luijten gekozen werd tot eerste voorzitter van de RK schaakclub Het Kasteel van Wijchen. Luijten stond samen met Jo van Tienoven (Secretaris), Jos Poort (Penningmeester) en Pater Probus van der Griendt (Technisch Adviseur) aan de basis van de oprichting van het Wijchense schaken in verenigingsverband. Zijn één jaar jongere broer Jan werd de eerste schaakkampioen van de vereniging en broertje Harrie (destijds 12 jaar) bezocht toen ook al trouw de schaakavonden. Deze gegevens werden pas vorig jaar ontdekt en dit leidde tot het notarieel wijzigen van de oprichtingsdatum in de statuten van de vereniging. Notaris Van Hövell tot Westerflier overhandigde persoonlijk de aangepaste statuten aan de huidige voorzitter van Het Kasteel, Willem van Berkel.

 

Notaris Van Hövell tot Westerflier overhandigt Voorzitter Willem van Berkel de gewijzigde statuten

Prof. Mr. E.A.A. Luijten zichtbaar verrast

 
Van Hövell had daar nog een andere reden voor. Hij volgde namelijk de colleges notarieel recht die gegeven werden door de nu 87-jarige Prof. Mr. Luijten. Zo kon Van Hövell zijn oude leermeester ook nog persoonlijk feliciteren met de ontvangst van het Erevoorzitterschap van de schaakvereniging. Dit laatste was een grote verrassing voor Luijten, maar niet voor de notaris. Hij had voor deze eretitel namelijk een extra artikel moeten toevoegen aan de statuten.

 

 “De dreigende oorlogssfeer was de aanleiding om met de gedachten met iets heel anders bezig te willen zijn. Dus begonnen we een schaakvereniging. Uiteraard was ook Max Euwe een grote inspiratiebron.” aldus Luijten in zijn dankwoord aan de huidige leden van S.V. Het Kasteel.

 

De kersverse  Erevoorzitter

 

De schaakpartij die Luijten afgelopen vrijdag ook nog spelen mocht ging helaas verloren. “Ik zal weer eens wat gaan oefenen”  was zijn belofte aan de aanwezigen…

 

Twan Rutjes in actie tegen Stan van Gisbergen

Willy Hendriks geeft schaakles?

 

Er waren veel genodigden aanwezig op de Jubilarisavond. Oud-leden van onze vereniging, maar ook andere bekenden van de club zoals trainer Willy Hendriks en meervoudig zomerschaakkampioen Bram van den Berg. Door de liefhebbers werden er 2 rapidpartijen geschaakt tijdens het wedstrijdelement.

 

Harry Broeken, Martin van Soest, Mark Topper en Randy Duin

Han Jansen tegen Jubilaris Rob Duin

 
Na afloop werd er nog veel gevluggerd en zagen we ook nog partijen doorgeefschaak. Net als vroeger vertrokken de diehards na afloop naar een thuisonderkomen om tot diep in de nacht verder te schaken…..

Daarmee kwam een einde aan een zeer geslaagde avond!

 
30 maart 2007

Vivian Verhaert wint 1ste damesschaakkampioenschap

Ritchy Duin

 

Tijdens de Jubilarisavond van vrijdag 30 maart jl. werd er een schaaktweekamp georganiseerd voor de titel damesschaakkampioen van S.V. Het Kasteel. Hiervoor werden Lenie Hendrikse-Buil (63) en onze 13-jarige jeugdschaakster Vivian Verhaert uitgenodigd. Het zat Lenie niet mee, want wegens omstandigheden kon ze pas veel later van huis vertrekken dan ze van plan was. De partijen begonnen zodoende een uur later dan gepland. In ieder geval was Vivian ondertussen flink warm gespeeld.

 

 

Deze eerste editie van het damesschaakkampioenschap stond in het teken van de strijd tussen de gevestigde orde (Lenie) en de aanstormende jeugd (Vivian). De jeugd wist als winnaar uit de strijd te komen. Vivian won beide schaakpartijen. De 2de partij eindigde enigszins bizar doordat Lenie niet goed in de gaten had gehouden hoeveel bedenktijd ze nog had en dus, met een goede stelling, door de vlag ging.

 

Vivian mocht uit handen van voorzitter Willem van Berkel een grote wisselbeker en een kleinere trofee in ontvangst nemen. Het is de bedoeling dat voortaan jaarlijks een strijd om deze nieuwe titel georganiseerd gaat worden.

 

 

Damesschaakkampioene van SV Het Kasteel 2006/2007: Vivian Verhaert

 
23 februari 2007

Daan Derks nieuwe Intern Wedstrijdleider

Ritchy Duin

 

Op de (druk bezochte) ALV van vrijdag 23 februari jl. werd Daan Derks met applaus benoemd in de functie van Intern Wedstrijdleider. Daan vervangt hiermee Wesley van Nie, die zich vanwege zijn andere drukke Kasteelwerkzaamheden (Clubblad, jeugd etc…), niet meer herkiesbaar stelde. Het bestuur bedankte Wesley voor zijn inzet de afgelopen 4 jaar met een kleine attentie. Voor alle interne competitiezaken is Daan dus vanaf heden het 1ste aanspreekpunt. Voor Daan is de bestuurstaak niet nieuw. Eerder zat hij al geruime tijd in het bestuur als jeugdleider (1987 – 1998). Ook verzorgde Daan al regelmatig de indelingen in de afgelopen maanden. Het bestuur wenst Daan in deze functie veel succes toe gedurende de komende periode.

 

Daan Derks

De nieuwe wedstrijdleider mag volgend seizoen overigens met een nieuw competitiesysteem gaan werken, want het bestuursvoorstel werd door de ALV met een flinke meerderheid aangenomen. Dat betekent volgend seizoen: 2 poules, 3 verschillende finalegroepen, promotie/degradatieregeling per periode, vaker tegenstanders van gelijk nivo, aantrekkelijker doorstromen voor jeugd en meer deelnemers die om prijzen strijden.

 

 

Voortaan dienen de leden die op een clubavond met de interne competitie mee willen spelen dit kenbaar te maken bij de wedstrijdleider (intekenlijst) voor 20.10 uur! Dit kan overigens ook telefonisch doorgegeven worden, wanneer het tijdstip niet gehaald kan worden. We streven ernaar om de partijen dan uiterlijk om 20.20 uur te laten beginnen.

 

Ton Wouters zal aankomende zomer geen deel meer uitmaken van de zomerschaakorganisatie. Maarten Rossen wierp zich op als zijn vervanger om samen met Ritchy Duin de 10de editie te kunnen organiseren.

 

Ook waren de leden het unaniem eens over de wijziging van de oprichtingsdatum van 30 oktober 1947 naar 30 maart 1939. Het bestuur zal een statutenwijziging bij de notaris gaan aanvragen.

 

22 februari 2007

Het Kasteel staat als een huis!

Ritchy Duin

 

Vandaag viel de Schaakmagazine op de deurmat. Ons nationale schaakblad van de KNSB. Een uitgebreid artikel over onze vereniging is opgenomen n.a.v. een interview dat enkele weken terug heeft plaatsgevonden met Willem. Er is aandacht voor enkele succesvolle activiteiten die we hebben georganiseerd en blijven organiseren zoals het Zomerschaak, het Marktschaak en het Basisscholenschaaktoernooi. Van deze activiteiten zijn ook enkele foto’s geplaatst. Ook aandacht voor de doorstroming van de jeugd en de trainingsmogelijkheden. Belangrijkste is echter misschien nog wel dat we naar voren komen als een gezellige schaakvereniging!

 
 

Wijchen staat als een Kasteel! Het Kasteel staat als een huis!

 

Dat klopt, inderdaad een mooi stukje PR!

 

Overigens staat elders in het blad een stukje over de OSBO en de slotronden. In dat stukje zijn foto’s geplaatst van onze speelzaal!

 
07 januari 2007

2007 van start, schaaktraining!

Ritchy Duin

 

Een nieuw jaar, boordevol nieuwe kansen, vooruitzichten en een aantal leden zullen vast goede voornemens hebben. De 1ste Kasteelschaakactiviteit in het nieuwe jaar vond zondag 7 januari al plaats. Trainer Willy Hendriks, net terug van het jaarlijkse schaaktoernooi in Hastings (Engeland), gaf aan een aantal zeer gemotiveerde Kasteelschakers de 5de trainingssessie van het seizoen 2006/2007.

 

Naast de behandeling van de pittige huiswerk studie-opgaven, uiteraard aandacht voor enkele stellingen uit Hastings, stond de loper ditmaal centraal met enkele ingewikkelde opdrachten, werd de vorige uitspeelstelling (Spaans) bekeken en de nieuwe (Siciliaans) uitgespeeld. Na afloop was iedereen het er over eens: dit was een goede start van het nieuwe schaakjaar!

 

 
08 oktober 2006

Lees ook het verhaal van De Wijchense schaakpionier (Het verhaal van Prof. Dr. E.A.A. (Emile Luijten)

Schaakgroet van uw 1e voorzitter

  

Beste Wijchense schaakvrienden,

 

In de zesde eeuw werd het edele schaakspel uitgevonden in wat vandaag India heet; vandaar kwam het tot grote bloei in Perzië, dat nu Iran heet, maar pas in de negende eeuw werd het in

Europa gespeeld, waar het met name in West-Europa en in Rusland intens beoefend werd en wordt.

 

In ons land beleefde ik in mijn jeugd te Wijchen de episode van het wereldkampioenschap van onze enige Nederlandse wereldkampioen, Dr Max Euwe (1935-1937). Mijn vader leerde ons het spel en in 1939 richtte ik met mijn broer Jan en enkele vrienden de schaakclub “Het Kasteel van Wijchen” op. Door oorlog, gevangenschap en militaire dienst werd er van 1942 tot 1947 niet meer in clubverband gespeeld. Pas in 1950 werd de eerste bijeenkomst van de vernieuwde schaakclub gehouden.

 

Mijn broer Harrie, die in de familie alle mogelijke historische documenten en voorwerpen bewaart – zo heeft hij nog mijn fietsvlaggetje van NEC uit 1930(!) en ook het archief uit de beginjaren van de schaakclub “Het Kasteel van Wijchen”, dacht Uw vereniging met dit laatste een plezier te doen en nam contact op met Uw bestuur. Dit was de openingszet van ijverig speurwerk, dat de oorsprong van Uw vereniging blootlegde; de paardensprong in de historie is gelukt!

Ik verheug mij bijzonder dit alles nog te mogen beleven. Misschien dat ik nog eens via de lange rokade in Uw midden mag zijn!

 

Ik breng U vanuit het Zuiden, waar ik reeds lang woon, een hartelijke schaakgroet!

 

Emile Luijten

 
04 oktober 2006

Kort verslag OSBO ledenvergadering op 4 oktober 2006 te Apeldoorn.

Peter Zieck

 

Vertegenwoordigers: Henk Rutten en Peter Zieck.

Het hele OSBO-bestuur is aanwezig.

Er ontstaat wat discussie over de notulen van 28 juni 2006 en met name over de vaststelling van de hoogte van de boetes. Het bestuur blijkt niet te weten wat de ALV de vorige keer heeft vastgesteld! Iedereen kijkt elkaar aan en gokt maar wat. In de notulen en in het jaarboekje zal een en ander hopelijk goed terechtkomen.

 

In het jaarverslag van het secretariaat staan wat vreemde optellingen bij het overzicht van de aantallen leden volgens onze Henk. Dit zal worden aangepast.

Ook de opmerking van onze Henk over de commissie van beroep ( in het ene verslag staat dat ze 1 keer in actie kwamen en in het andere dat ze niet in actie waren gekomen) wordt netjes beantwoord door te melden dat ze de ene keer wel in actie zijn geweest, maar dat dit geen betrekking had op de competitie.

 

Ook werd geklaagd dat niet iedere kampioen in het lijstje stond. Huub merkte op dat teams die op het laatste moment promoveerden door terugtrekking van andere teams o.d. niet meer konden worden vermeld. Je moet een keer afsluiten.

 

Op de laatste Bondsraad is besloten om de KNSB-contributie voor het volgende seizoen 2007-2008 weer te gaan verhogen en wel met 2,5%

Deze Bondsraad kende weer de nodige commotie en ruzietjes. Met name de voorzitter komt nogal eens in botsing met de Bondsraad.  Voor een uitgebreider verslag verwijs ik naar het verslag op de site van de OSBO onder actueel nieuws van 5-10-2006.

 

Voor het eerst in mijn leven worden er geen vragen gesteld bij de financiën over het afgelopen seizoen.

 

Het 60-jarig jubileum zal samen met Tornado (40-jarig jubileum) als een 100-jarig jubileum in Druten worden gevierd op zaterdag 14 april 2007. Hier zal een 3-voudige simultaan worden georganiseerd bij een schaakkunsttentoonstelling en wel 1 kloksimultaan over 15 borden en 2 aanschuif-simultaansessies over 30 borden. De eerste 200 aanmeldingen voor deze simultaansessies ontvangen een persoonlijke toegangskaart die goed is voor 4 consumptiebonnen.

Daarnaast wordt aan de deelnemers van de IJSCO toernooien een attentie ter waarde van €.5,= aangeboden. Welk toernooi en welke attentie wordt nog bekendgemaakt.

Als laatste wordt de vergoeding van €.1,=  per deelnemer aan de slotrondes dit jaar gehandhaafd plus 1 consumptie á €.1,= per deelnemer.

 

Het voorstel van WDC om spelers die na de voorlaatste speelronde zijn aangemeld als lid van een vereniging, niet in de laatste ronde te mogen opstellen, wordt afgestemd.

 

De rondvraag levert geen gekke dingen op.

 
22 september 2006

Foto's van de training

Schaaktraining voor Kasteelleden enthousiast ontvangen

Ritchy Duin

 

Vrijdag 22 september jl. om 20.30 uur gaf 1ste teamspeler Willem van Berkel zijn 1ste schaaktraining in het seizoen 2006/2007 aan de groep senioren met een rating tot 1700. Willem volgde afgelopen seizoen met succes de KNSB-kadercursus voor schaaktrainer A en keek ondertussen de kunst af bij I.M. Willy Hendriks.
 

Met veel enthousiasme maakte hij een start met de trainingssessies voor de Kasteelschakers die niet meteen tot de top behoren. Er kwamen maar liefst 14 liefhebbers af op de schaaktraining van Willem en deze kregen behoorlijk pittige opgaven voorgeschoteld. Daarnaast behandelde Willem enkele interessante openingsideeën. Om 22.30 uur kwamen de deelnemers voldaan maar enigszins uitgeput uit het trainingslokaal.

 

Willem van Berkel gaf een interessante en inspirerende schaakles.

 

De volgende trainingssessies zullen zijn op de vrijdagen 10/11, 22/12, 2/2, 23/3 en 20/4.

 
05 augustus 2006

Twan Rutjes verslaat Boliviaanse schaakmeester!

Ritchy Duin

 

Op het internationale schaaktoernooi van Vlissingen dat in de afgelopen week is gehouden heeft de Wijchense schaker Twan Rutjes voor een enorme sensatie gezorgd door in de 1e ronde een internationale meester uit Bolivia te verslaan. De sterke schaker Oswaldo Zambrana uit Bolivia werd binnen 29 zetten door Rutjes van het bord gezet. Na een Siciliaanse opening en een ijzersterk gespeeld middenspel wist Rutjes met zijn witte Dame en torens de zwarte koningsstelling binnen te dringen. Hierdoor zag de schaakmeester zich gedwongen zijn koning om te leggen. De Kasteelschaker speelde daarna nog een uitstekend toernooi. In een zeer sterk deelnemersveld wist Rutjes 4 winstpartijen te boeken, 2 maal remise te spelen en 3 maal moest hij de eer aan de tegenstander laten. Met de 5 behaalde punten eindigde Rutjes ver boven zijn vooraf verwachtte eindklassering en zal daardoor flink stijgen op de schaakranglijst.

 
 

Ook Kasteelschaker Maarten Rossen deed het niet slecht in Zeeland. Met 4 punten kan hij terugkijken op een goed toernooi.

 

Op het eveneens onlangs gespeelde Open NK in het plaatsje Dieren viel Wijchenaar Daan Derks in de prijzen. In de B-groep wist hij ongeslagen met 6 punten uit 9 wedstrijden een gedeelde 8e plaats te behalen.

  

Twan Rutjes zorgde voor een enorme sensatie!

 

De site van het toernooi

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 30-11-2021 om 22:37:22