Actueel, vers van de pers t/m seizoen 2005-2006
 
17 juni 2006

Foto's van de 2de examendag

Kadercursus levert 7 nieuwe Wijchense schaaktrainers op!

Ritchy Duin

 

Het afgelopen seizoen werd de KNSB-kadercursus voor Schaaktrainer A gegeven in Wijchen. Dit kon gebeuren doordat de Wijchense schaakvereniging SV Het Kasteel het initiatief hiervoor had genomen. De Nederlandse damestopper en KNSB-trainster Petra Schuurman kwam voor 7 schaakinstructie lessen naar Wijchen. Onder de 12 cursisten die in oktober 2005 aan de cursus begonnen bevonden zich ook 2 leden van het Nijmeegse SMB (Ruben Hogenhout en Jacques Ottenheijm) en 1 lid van het Arnhemse De Toren (Jeroen van Onzen). Ook zij wisten de examens op 13 mei of 17 juni jl. goed te volbrengen. De 7 kersverse Wijchense bezitters van het diploma Schaaktrainer A zijn: Nick Pijnappels, Henk Rutten, Wesley van Nie, Maarten Rossen, Willem van Berkel, Ton Wouters en Jos Steinmann. De schaakdiploma´s geven het recht om schaakles te geven aan leerlingen die de Stappen 1 t/m 3 volgen.

Henk Rutten geeft examenpraktijkles

Het gekozen thema: mat met een toren!

 

 

 

 

 

De examencommissie observeert en legt alles vast.

 

 

 

Het theoretische examen was zeer pittig!

 

Nick Pijnappels en Willem van Berkel proberen de juiste antwoorden te vinden.

 
09 juni 2006

Meer foto's van het praatschaken

1e Praatschaak succesvol verlopen

Ritchy Duin

 

Vrijdagavond 9 juni jl. gaf Willem van Berkel een proefles Praatschaak. Deze trainingssessie was georganiseerd voor de doelgroep “leden met een rating tot 1700”. In navolging van de trainingen van Willy Hendriks werd ook deze training goed ontvangen door de deelnemers. Er kwamen 10 belangstellenden op af, terwijl enkele zekere deelnemers moesten afzeggen in veel gevallen vanwege de gelijktijdig gehouden Finalevierkampen. Een thema was o.a. effectief gebruik maken van de slechte stand van de koning van de tegenstander. Het is zeker de bedoeling dat deze training volgend seizoen een vervolg gaat krijgen.

 
13 mei 2006

Examendag van de Kadercursus voor Schaaktrainer A

 
28 april 2006

Peter ontvangt lintje

 
09 april 2006

Laatste schaaktraining eindigde met carrousel

Ritchy Duin

 

Zondag 9 april jl. schotelde Schaakmeester Willy Hendriks de deelnemers aan de schaaktraining een heuse schaakcarrousel voor. Deze laatste training werd bijgewoond door 13 liefhebbers en zij werkten in kleine groepjes diverse leuke onderdelen van de schaaktraining af. Zo konden er punten verzameld worden met het oplossen van de 4 studies.

 

Een ander onderdeel waren 30 blindschaakopgaven. Willy nam iedere groep onderhanden met een wel heel apart potje mens erger je niet. In een andere hoek van de zaal was het aan de deelnemers om een heus schaakprobleem te componeren. Natuurlijk kwam er ook ditmaal een uitspeelstelling aan te pas.

 

Hiermee kwam een einde aan een seizoen schaaktraining en een voorzichtige conclusie mag wel zijn dat het een zeer geslaagd trainingsseizoen is geweest. De 9 trainingssessies werden steeds goed bezocht. De deelnemers werden gevarieerde schaakvormen aangeboden en de trainer leek ook zeer in zijn sas. Vrijwel alle deelnemers waren zeer enthousiast en gaven aan maar al te graag aan een vervolg mee te willen doen. De trainer gaf aan met veel plezier de Wijchense groep les te hebben gegeven en in te zijn voor andere schaakthema´s in de toekomst. Of er een vervolg komt is afhankelijk van het evaluatiegesprek met de sponsor dat nog moet plaats vinden.

 

 

-Klik op de foto om door de grote foto's te bladeren-

 
25-02-2006

OSBO themadag van 25 februari 2006

Verslag van de dag door Willem van Berkel (Voorzitter S.V. Het Kasteel),
Martin Roseboom (penningmeester OSBO) en Peter Hamers (S.V. De Toren) (word document)

Powerpoint presentatie over de "Visie op de Toekomst" van S.V. Het Kasteel (737 kb)

 
12-11-2005
In de Gelderlander van zaterdag, 12 november kreeg Willem een eervolle vermelding voor zijn overwinning tegen UVS 2. De gelderlander zegt: "
Dat er ook in de promotieklasse hoogstandjes te bewonderen zijn, moge het volgende fragment bewijzen. De combinatie waarmee de Wijchense zwartspeler zijn aanval bekroont, kan rechtstreeks in de handboeken."
 
30-09-2005
Expositie in de Bibliotheek van Wijchen


Eind september organiseerde het Kasteel een mooie schaakexpositie in de bibliotheek van Wijchen. Meer foto's, gemaakt en beschikbaar gesteld door Willem Blankert, vind je hier.
 
22-09-2005
Schaaktraining Willy Hendriks ging van start

Tactische slagvaardigheid



Zondag 18 september jl. was het dan zover. De 1e trainingssessie werd door schaakmeester Willy Hendriks gegeven aan een selecte groep spelers van Het Kasteel. Van de 15 deelnemers aan deze training waren er 14 present, een goede opkomst! Het was voor een aantal deelnemers duidelijk een vroeg aanvangstijdstip (11.00 uur) maar de koffie en cake maakten veel goed!

Taktische Slagvaardigheid, Stappenmethode, Kandidaatzetten etc, passeerden de revue. De actuele NK-partij Werle, Ernst werd bekeken en diverse opgaven werden gemaakt. Daarna ook nog schaakstudieproblemen uitgespeeld in groepjes van 2 en met een portie huiswerk mee konden we terugkijken op een geslaagde training! Zondag 2 oktober staat de volgende sessie gepland.

 
22-8-2005
Bram van den Berg pakt 3e Zomerschaaktitel

Leon ter Beek verliest finale in 13 zetten


Bram v/d Berg, drie maal op rij winnaar Zomerschaak!

Op de bonusavond van afgelopen maandag wist Bram van den Berg weer als eindoverwinnaar naar voren te komen. In Café Anneke stond, net als in de Proloog, een mix van diverse speeltempi op het programma. De tweestrijd met koploper Leon Ter Beek besliste Bram pas in de allerlaatste finalepartij in zijn voordeel. Beide titelkandidaten kwamen echter niet zonder kleerscheuren door de Slotavond heen.

Al in de vluggergroep ging het mis. Bram schonk Caspar Hermeling ruim voldoende materiaal om een nul te kunnen noteren en Leon in een zetel naar de Zomerschaaktitel te helpen. Leon bleek echter alle moeite te hebben met Twan Rutjes, die in vliegende tijdnood met 2 dames achter de koning van Leon aanjoeg. Twan maakte optimaal gebruik van zijn tijd en gaf mat met nog 1 seconde op de klok!

De 4 hoogst geklasseerde Zomerschakers kwamen in de laatste 3 partijen tegen elkaar uit. In de 2e snelschaakpartij van 10 minuten wist Rob Cornips Leon op remise te houden en dat betekende dat Leon de slotpartij tegen Bram moest winnen. De Finale-rapidpartij eindigde echter bijzonder vlot doordat Leon een vol stuk weg gaf binnen 13 zetten. Zo werd Bram voor de 3e achtereenvolgende keer winnaar van het Wijchense Zomerschaak. Dit werd uiteraard uitbundig gevierd, de laatste trein werd er zelfs door gemist, maar gelukkig kon het feest bij Twan worden voortgezet!

Wesley van Nie was goed op dreef afgelopen maandag. Slechts 1 remise hoefde hij af te staan aan Caspar Hermeling. Ook Stan Heijmans presteerde uitstekend en haalde een 5½ uit 6 score. Opvallend in het eindklassement zijn de prestaties van Bram, Wesley en Stan. De kampioen kon het zich veroorloven om 2 avonden te missen. Wesley miste er 3 en Stan zelfs 4! Zo blijkt weer eens dat de beloning voor afwezigheid een goede regeling is en de deelnemers die niet altijd kunnen de gelegenheid geeft om toch mee te strijden voor de titel.

Huisschaker Jan Pieters was via het Marktschaak naar Café Anneke gekomen en zal zeker ook op de clubavond van Het Kasteel verschijnen. De door VOLVO-dealer Jo Rutten beschikbaar gestelde prijzen werden gewonnen door Stan Heijmans, Nick Kooymans en Jan Arts. Zij kunnen allen een half jaar gratis komen schaken op de clubavond van Het Kasteel!

Totaal wisten 24 deelnemers zich te verzekeren van opname in het eindklassement.
 
17-6-2005
Caspar Hermeling Clubkampioen

Na twee overwinningen in de rapid-play-off

Afgelopen vrijdag heeft Caspar in de noodzakelijk geworden rapid 3-kamp de titel voor seizoen 2004-2005 gegrepen. In de eerste partij miste Willem van Berkel (naar eigen zeggen) een mat-in-3, maar Caspar wist uiteindelijk het volle punt te scoren. De tweede partij die gespeeld werd, Wesley tegen Caspar was erg spannend, uiteindelijk wist Caspar ook die partij te winnen. Hij mag zich een jaar lang clubkampioen van S.V. Het Kasteel noemen !!!

Dat hij erg gelukkig was met zijn eerste clubkampioenschap bleek wel uit het "rondje voor de hele zaak" dat uit zijn lachende mond te horen was. De geplande buikschuiver door de zaal bleef helaas steken op een magere knieval met de armen omhoog.



Foto's laatste avond

16-4-2005
De Toren viert kampioenschap met overwinning

Kasteel verliest dik van Meppel

"De beste gezamelijke slotronde ooit". Dat was wat we te horen kregen van veel van de spelers aan de slotdag afgelopen zaterdag. Het Maas Waal College bleek de perfecte locatie voor het organiseren van een dergelijke schaak happening.

Om 1 uur speelde wethouder de Bruin van Ruimtelijke Ordening de openingszet (1.Pf3) en er volgde er nog 39. De Toren was al kampioen, maar zelfs zonder de motivatie van het moeten winnen, was het Michel Teunissen die na zo'n 50 minuten de eerste overwinning van de dag op zak had (wat hem nog een fles geestrijk vocht opleverde, voor het lange wachten).

De spanning zat zaterdag voornamelijk in de onderste regionen. Er waren 4 kandidaten voor de onderste plaatsen (Schaakstad 3, ASV 4, Schaakmaat 2 en VSG). Afhankelijk van het resultaat van Doetinchem in de 3e klasse KNSB, zouden er drie team degraderen. Huub Blom had (onder belangstelling van de organisatie) zo nu en dan contact en de schrik was groot toen rond de eerste tijdcontrole Doetinchem met 3-4 achter stond.

Het gelijkspel van Schaakstad 3 was voldoende om op de veilige 7e plek te komen en ASV 4 had na de 5-3 overwinning op VSG, alleen nog oog voor de telefoon. Toen uiteindelijk het bericht kwam dat Doetinchem de laatste partije gewonnen had, konden de Arnhemmers ook een bescheiden feestje vieren.

De foto's van de slotdag worden binnenkort hier gepubliceerd. Ook op de site van Daan Derks zal een dezer dagen wel het een en ander verschijnen.

Foto's op de site van Daan

8-4-2005
Daan Derks verassend winnaar tweede voorronde snelschaak

Wesley mist finale

Met een voortreffelijke score van 8 uit 9 heeft Daan Derks zich geplaatst voor de snelschaakfinale. Hierin zal hij het op moeten nemen tegen Willem van Berkel.

Foto's op de site van Daan
 
23-10-2004
Euregio Toernooi groot succes

Nederlandse Euregio-schakers heer en meester in Wijchens Kasteel

Het Euregio-schaakevenement dat zaterdag 23 oktober jl. werd gehouden in Het Wijchense Kasteel kende een duidelijke winnaar. Het Nederlandse schaakteam versloeg het Duitse schaakteam afgetekend met 48 - 30. Deze eindstand kon opgemaakt worden nadat alle 78 partijen gespeeld waren.

In de bijzondere ambiance van Het Kasteel kon Nederland rekenen op de steun van de Wijchense Burgemeester Noordewier. Hij was het die de eerste aanzet gaf tot deze glorieuze overwinning. Voor dat de partijen van start gingen verrichte hij nl. de eerste zet op bord 1. De paardzet van Noordewier was geen blunder want ook Kasteelvoorzitter Willem van Berkel opent zo regelmatig zijn partijen.

De Nederlandse afvaardiging bestond deze dag uit schakers van verenigingen uit Nijmegen, Mook, Beneden-Leeuwen, Millingen, Groesbeek en Wijchen. Voor het Duitse team waren de schakers uit Kleve, Kranenburg, Emmerich, Uedem, Wyler en Zyflich naar Wijchen gekomen. De Wijchense schaakvereniging Het Kasteel heeft dit jaarlijkse vriendschappelijke schaakevenement kunnen organiseren dank zij de financiële steun van de Euregio Rijn-Waal, de gemeente Wijchen, sponsor Giesbers Vastgoed BV en fruit van Tonny van Eldijk.

Uiteraard moeten we ook de inzet van de vele vrijwilligers niet vergeten!

De traditionele jaarlijkse Euregio-schaakwedstrijd wordt sinds 1990 afwisselend gehouden in Nederland of Duitsland. De laatste 4 edities werden steeds door het Nederlandse team gewonnen.

Met zijn zet Loper g5 schaak zorgde Huub Blom (Mook) voor veel hilariteit en het hoogtepunt van de wedstrijd. Helaas was hier geen prijs voor beschikbaar.

Wel waren er prijzen voor de oploswedstrijd. Er hingen 9 schaakproblemen her en der in Het Kasteel. Hierin toonden de Duitse schakers zich overigens het meest bedreven. Peter Schut (Nijmegen) won een extra prijs op het lot uit de loterij!



De Wijchense burgemeester Noordewier zet het witte paard. Kasteelvoorzitter Willem van Berkel kijkt goedkeurend en kopman van het Nederlandse team Luc de Ruijter (Groesbeek) wacht het rustig af.



Wijchense deelnemers:
Bord 6 Caspar Hermeling 0
Bord 8 Twan Rutjes 1
Bord 10 Daan Derks 2
Bord 19 Rob Cornips 1½
Bord 20 Jos Steinmann 1½
Bord 30 Frits Vlek 1½
Bord 33 Toine van Bergen 2
Bord 34 Ben van Cuijk 2
Bord 35 Remco Menger 2
Bord 37 Wim Hermens 0
Bord 39 Clemens Levink 2

Volledige uitslag Euregio toernooi
Verslag op de KNSB-site
Veel foto's op de site van Daan
 
16-9-2004
Het Kasteel verslaat Mook....alweer

Beker blijft voor de derde keer in WIjchen

Afgelopen donderdag stond de traditionele ontmoeting tussen Mook en Het Kasteel op de rol. Deze op papier vriendschappelijk wedstrijd is inmiddels een traditie te noemen en wordt door beide verenigingen als opwarmertje voor de OSBO-competitie gebruikt.

In zijn openingswoordje wees de gastvrije organisator en allesregelaar Huub Blom er op, dat dit de eerste van vele bezoekjes aan Mook is dit seizoen. In november staat het Kiste Trui toernooi weer op het programma (waar traditioneel veel Kastelers gesignaleerd worden). Ook onze externe teams (tweede en derde) mogen in Mook op bezoek. Alsof dat niet genoeg is organiseert Mook ook nog de slotrondet......wat zullen we blij zijn als het seizoen er weer op zit.......

Maar goed, daar ging dit stukje niet over. Met acht man (Ben zou wat later komen) reden de Wijchenezen richting Mook, wat uiteindelijk na een bliksembezoek aan onze bevriende Groesbekers ook bereikt werd. Kopje koffie en schaken maar. Met een mengeling van eerste-team spelers (Daan, Wesley, Caspar), tweede-team spelers (Henk, Maarten), derde-team spelers (Ben, Louis, Clemens, Wim) werd de strijd aangegaan. Lenie Hendriksen moest zich jammer genoeg een paar dagen van tevoren, vanwege familie omstandigheden afmelden (volgende keer beter).

Er werd gespeeld in twee rondes. Omdat Ben wat later zou komen, werd besloten op het negende bord twee Mokers te laten spelen. Het zal geen verbazing wekken dat de Mookse Moker won en de Wijchense Moker verloor. Wat men al niet doet voor een beker.

In de eerste ronde speelden de Kastelers met wit en in de tweede ronde met zwart. De bedenktijd bedroeg 45 min p.p.p.p. Dat de witte stukken een voordeel zijn, bleek in de eerste ronde. Het Kasteel creëerde een voorsprong van 2 punten (5½ -3½). Dit is inclusief de afgesproken uitslag tussen de twee Mook-spelers.

In de tweede turn werd de voorsprong niet meer uit handen gegeven (4½ -4½). Huub probeerde nog een draai aan dit verlies te geven met een door niemand begrepen (en overigens ook niet kloppend) rating verhaal, maar uiteindelijk overhandigde hij de beker toch aan de team-captain van Het Kasteel.

De taferelen die zich tijdens deze prijsuitreiking afspeelde, zal ik hier niet beschrijven. Ik weet dat dit stukje ook in Mook gelezen wordt en als dit stukje de OSBO-de haalt zijn er honderden lezers. Enige discretie is hier op zijn plaats. Ik wil alleen nog maar kwijt dat, als Huub bij de slotronde va de derde klasse de kampioenen huldigt, ik er alles aan zal doen om op het hoogste treetje te staan.

Huub, bedankt, ik zal het nooit vergeten.

Voor wie echt niets beters te doen heeft, zie verslag op Homepage S.V. Mook

Op de site van Mook wordt zelfs aangezet tot de diefstal van de beker. Ze weten in Mook waarschijnlijk dat dit de enige manier is om hem ooit binnen de gemeentegrenzen te krijgen. We houden hem in de gaten.
 
01-09-2004
Het Kasteel schrijft derde team in

Jos Steinmann teamleider

Door de doorstroming bij de jeugd en de terugkomst van Willem Blankert in het eerste team, is het dit jaar eindelijk gelukt. We kunnen een derde team inschrijven bij de OSBO. Jos Steinmann, die zijn plaats in het tweede verloor, zal teamleider worden.
 
21-12-2003
Sponsor actie in Schaak magazine

Actie haalt bondsblad KNSB

Het succes van de sponsoractie van afgelopen zomer heeft nu zelfs de KNSB bereikt. De foto met de eerste zet op de nieuwe borden is te zien op bladzijde 25. Die foto is natuurlijk al maanden geleden op de homepage gesignaleerd.

Voor diegene die geen lid zijn van de KNSB nog even het artikel.

 
23-11-2003
Nederlandse schakers zegevieren in Eurregio-wedstrijd!!

Ook Wijchenaren actief op jaarlijkse traditionele vriendschappelijke schaakontmoeting

Zondag 23 november jl. vond in het Duitse Zyfflich (kreise Kleve) de jaarlijkse Eurregio-schaakontmoeting plaats tussen een Duitse en een Nederlandse afvaardiging. De Duitse afvaardiging bestond uit leden van schaakclubs uit Kleve, Kranenburg, Emmerich, Uedem, Wyler en Zyfflich. Groesbeek, Wijchen, Mook en Millingen leverden schakers voor het Nederlandse team. Maar liefst 40 schaakborden stonden er opgesteld in de enorme schaakzaal. Schaakvereniging Het Kasteel uit Wijchen leverde voor deze internationale wedstrijd 10 schakers. Het was een spannende aangelegenheid want de punten werden deze middag gelijkmatig verdeeld. Toch wonnen de Nederlandse schakers doordat PION-Groesbeekspeler Bouwman de allerlaatste partij remise hield. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 20½ - 19½ in Nederlands voordeel.

Volgend jaar zal deze bijzondere schaakwedstrijd in Wijchen worden gehouden. De Duitsers zullen dan zeker alles in het werk gaan stellen om dan wel als overwinnaars uit Het Kasteel te komen.
 
23-10-2003
ASV6-Het Kasteel 2

"De kop is eraf..."

Na enige consternatie over de juiste speeldatum speelde Het Kasteel 2 op donderdag 23 oktober zijn eerste OSBO wedstrijd tegen ASV 6 in Arnhem. Na een wat late start volgde een vlotte rit en waren we toch ruim op tijd aanwezig. Gelukkig konden wij aantreden in onze basis ( sterkste???) opstelling.

Een uitgebreider verslag volgt in de volgende "Zetwerk", maar nu vast een korte impressie:

Onze tegenstanders hadden een ietwat vreemde mix van 3 zeer jonge spelers; één twintiger (?) en een tweetal "senioren" . De bordopstelling:
1. B. Zahmat (1543*) - Twan Rutjes ( 1754)
2. D.Hajee (1889) - John Lansen (1675)
3. U.Duman (1422*) - Henk Rutten (1658)
4. T.v.d. Meulen (1320*) - Ton Wouters (1696)
5. T. v. Dijk (1710) - Jos Steinman (1634)
6. H.Kuiphof (1697) - Ben van Cuyk (1521)

*) De vermelde ratings zijn de officiële KNSB ratings bij aanvang van het seizoen: met name bij de jeugd van ASV moeten deze met de nodige scheppen zout genomen worden!

Ondergetekende speelde op bord 5 tegen de andere teamleider: een Blackmar -Diemer (met dank aan de heren Duin). Ondanks een paar zetverwisselingen kwam ik goed uit de opening met een sterke aanval voor de geofferde pion. Helaas rokeerde ik de verkeerde (lange) kant op waardoor ik een loper van mijzelf pende: de tegenstander kon toen een 2e pion winnen.(Gepend stuk = slechte verdediger..) Bovendien -en dat was veel erger - hij kon vrijwel al mijn actieve stukken afruilen: wèg aanval en 2 min -pionnen...Na enig tegensputteren betekende dat toch een snel einde voor mij. (1-0)

Op bord 4 kon Ton tegen een jeugdige opponent niet echt een vuist maken en de partij verzandde vrij snel in een remise (1,5 -0,5)

Aan mijn andere zijde kwam Ben goed door de opening en het vroege middenspel. In het late middenspel leek niet veel aan de hand, maar dank zij een "geniepige" combinatie verloor Ben toch: hij ging mat..Bij iets ander tegenspel zou hij (minstens) een stuk verliezen (2,5-0,5)

Inmiddels had Henk op bord 3 het aanvankelijk niet zo eenvoudig tegen het aanstormende talent Umit Duman. Als ik het goed begrepen heb, zou de laatste zelfs ergens een kwaliteit hebben kunnen winnen.. Het liep echter anders: Henk kwam een stuk voor en won tamelijk simpel (?!) (2,5 - 1,5)

Toen werd het spannend: John had de hele avond uiterst secuur zitten spelen tegen een oude bekende (D.Hajee) . Met een werkelijk prachtig doordachte aanval langs de open d-lijn (36...: Td2! Was een beauty) wist John uiteindelijk een 2-tal verbonden vrijpionnen te creëren, waarmee het pleit beslecht bleek. Een zeer goede prestatie tegen een sterke tegenstander! (2,5- 2,5)

" De eersten zullen de laatsten zijn.."
Bord 1 hield ons het langst bezig: Twan had het lastig tegen (wéér) een jong ogende tegenstander: gelukkig miste deze ergens een sterke f4! Nu kon Twan afruilen naar een moeilijk te beoordelen Dame-eindspel met wederzijds 5 pionnen. Gelukkig was ASV en Twans tegenstander tevreden met remise. (Twan had toen nog 2,5 minuut op de klok; de tegenstander ongeveer 13)

3-3 dus: Met deze eindstand leek ASV tevreden . Persoonlijk denk ik dat het wel een aardige uitslag is: ik had wellicht kunnen winnen, maar daarentegen had het voor Henk en/ of Twan ook slechter af kunnen lopen. De toekomst zal leren of we een punt verloren dan wel gewonnen hebben.

Jos Steinmann
 
26-9-2003
Het Kasteel 2 houdt oefentrofee in Wijchen

Slechts 4 schakers uit Mook vinden de weg naar Wijchen

Vrijdag 26 september jl. werd de jaarlijkse vriendschappelijke oefenwedstrijd Kasteel - Mook gespeeld op de Wijchense clubavond. Jammer was het dat dit jaar slechts 4 schakers uit Mook de weg wisten te vinden naar Wijchen. Ton Wouters vond daarom dat hij de gelederen van Mook voor deze keer maar weer eens moest versterken en ging de strijd aan tegen de thuisclub.

Er werden 2 partijen gespeeld door een ieder met een bedenktijd van 50 minuten p.p.p.p. Het Kasteel werd dit jaar vertegenwoordigd door Twan Rutjes, John Lansen, Clemens Levink, Jos Steinmann en Louis van Sonderen. Voor Mook deed o.a. Huub Blom dit jaar een poging de trofee te veroveren en een jaar lang in bezit te kunnen houden. Uiteindelijk werd de wedstrijd toch beslist in Wijchens voordeel en dat was vooral te danken aan Jos Steinmann en Louis van Sonderen die beiden 2 punten scoorden.

Aan de bar van het wijkcentrum werd de prijs door Ton Wouters uitgereikt aan Jos Steinmann, die voor deze gelegenheid op trad als aanvoerder van de Wijchenaren. Hierna bleef het nog lang heel gezellig aan diezelfde bar.

1. Twan Rutjes : 0 punten
2. John Lansen : 1 punt
3. Jos Steinmann : 2 punten
4. Clemens Levink : ½ punt
5. Louis van Sonderen 2 : punten

Totaal: 5½ - 4½
 
27-9-2003
Kasteel verliest nipt van titel kandidaat

Pas in de laatste minuut delft invaller Twan het onderspit

Zaterdag 27 september jl. werd de eerste competitiewedstrijd gespeeld in de hoogste klasse van de Oostelijke Schaakbond. De Wijchense schaakvereniging Het Kasteel ontving ernstig gehavend het favoriete team "De Toren" uit Arnhem. De Wijchense clubkampioen Wesley van Nie moest zich namelijk wegens ziekte op het allerlaatste moment afmelden voor deze zware openingswedstrijd.

De Arnhemse schakers zijn op papier zwaar favoriet om de titel aan het eind van dit nieuwe seizoen op te kunnen eisen vanwege het hoge ratinggemiddelde (klassering op de schaakranglijst) van de spelers. Toch wisten de Wijchenaren de spanning lang in de wedstrijd te houden en werd er hevig weerstand geboden voordat in de slotseconden de laatste partij van invaller Twan Rutjes de beslissing bracht.
 
13-9-2003
Het Kasteel wint oefenwedstrijd tegen Oss

Goede generale voor het eerste team

Zaterdag 13 september jl. opende de Wijchense Schaakvereniging Het Kasteel het wedstrijdseizoen 2003-2004 met een oefenwedstrijd tegen de schaakclub Oss. Evenals vorig jaar wisten de Wijchenaren de vriendschappelijke ontmoeting winnend af te sluiten. Hoewel het kantje boord was, want de wedstrijd werd met slechts 1 puntje verschil beslist. De eindstand werd bepaald op 16½ - 15½ voor de thuisspelende Wijchenaren.

Toch kunnen we spreken van een goede generale voor de Wijchense schakers die voor het eerst een teamwedstrijd op de nieuwe gesponsorde schaakspellen speelden. De volle punten voor Het Kasteel werden binnengehaald door Zomerschaakkampioen Bram van den Berg, Caspar Hermeling, Willem van Berkel, Daan Derks, Ritchy Duin, Ton Wouters, Jos Steinmann, Clemens Levink, Ben van Cuijk, Toine van Bergen en jeugdtalent Rick van de Kamp.

De eerste echte teamwedstrijd wordt op zaterdag 27 september a.s. gespeeld in Wijkvereniging Wijchen-Zuid. S.V. Het Kasteel komt ook dit seizoen weer uit in de hoogste klasse van de Oostelijke Schaakbond. De tegenstander is dan de sterke Arnhemse schaakvereniging "De Toren". De eerste zetten zullen om 13.00 uur gedaan worden. Publiek is altijd welkom, de entree is gratis.

Ritchy Duin
 
09-09-2003
S.V. Het Kasteel schaakte met succes sponsors voor nieuw spelmateriaal!

Suzi Lin van Asia voert eerste zet uit

De plastic borden vielen van ellende uit elkaar of ze waren dusdanig met pennen bewerkt dat de velden niet meer goed zichtbaar waren. Schaakvereniging Het Kasteel uit Wijchen voelde de noodzaak om nieuw spelmateriaal aan te schaffen, maar net als bij veel andere verenigingen is de financiële situatie bij de Wijchense schaakclub niet echt rooskleurig.

De PR-commissie van Het Kasteel, bestaande uit Henk Rutten en Ritchy Duin, bedacht een bijzondere sponsoractie. Het 1e team van S.V. Het Kasteel speelt mee in de hoogste klasse van de Oostelijke Schaakbond en Rutten en Duin vonden dat op dit nivo het materiaal ook in goede staat en zelfs enigszins chique moest zijn. Voor alle 8 schakers van het 1e team werden sponsoren gezocht, zodat het nieuwe seizoen met 8 nieuwe borden, spellen en schaakklokken van start kon gaan.

Iedere sponsor ziet zijn naam terug op een fraai gouden plaatje dat op een schaakklok is bevestigd. Het plan werd binnen 2 maanden tijd met veel succes uitgevoerd. Maar liefst 16 nieuwe schaakspellen werden er bij elkaar gesponsord! In Wijchen wordt nu geschaakt op luxe houten borden en met fraaie mahoniehouten schaakstukken. Op iedere digitale schaakklok die naast een bord staat blinkt een gouden plaatje met de naam van een sponsor. De leden van S.V. Het Kasteel zijn erg blij met het nieuwe materiaal en dat is een extra stimulans om bijzonder mooie schaakpartijen te spelen.

De 1e sponsor van een schaakspel werd Chinees Indisch Restaurant Asia. Eigenaresse Suzi Lin bezocht vrijdag 5 september j.l. de Wijchense schaakavond om de nieuwe spellen officieel in gebruik te nemen. Dit deed zij door de 1e zet uit te voeren op het bord van voorzitter Willem van Berkel en het 14-jarige aanstormend jeugdtalent Job Geerligs.

Een foto van dit heugelijke moment staat op de eerste pagina van de homepage.....Op de foto zit jeugdspeler Job Geerligs (14 jaar) links en voorzitter Willem van Berkel rechts. Suzi Lin (Asia) verricht de eerste zet.

Zaterdag 27 september a.s. speelt het 1e team van S.V. Het Kasteel de eerste teamwedstrijd van dit seizoen thuis in Wijkvereniging Wijchen-Zuid tegen het Arnhemse De Toren. De partijen beginnen om 13.00 uur.

Ritchy Duin

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 30-11-2021 om 22:32:05