Verslagen van de Senioren Clubavond

 

30 september 2022

Bram Rutten clubkampioen 2021 - 2022

Henk Massink

 

Doordat Bram en Kaz in de finalegroep aan het eind van vorig schaakseizoen gelijk geëindigd waren, moest er nog een barrage gespeeld woden.

 

Vrijdag 30 september is de barrage gespeeld. Bram heeft gewonnen en is daarmee clubkampioen 2021-2022

 

30 september 2022

Loting Bekertoernooi

Henk Massink

 

29 spelers hebben zich aangemeld voor de beker. Op basis van de interne elo zijn Maarten, Stan en Henk geplaatst voor de 1/8 finale, de andere 26 spelen een voorronde.

 

Zie de loting. In principe worden de wedstijden gespeeld op 14-oktober. In onderling overleg kan je ook op een andere datum spelen, de uiterste datum is wel 28 oktober 2022.

 

Dit jaar ga ik als wedstrijdleider de uiterste speeldatums ook echt handhaven.

 

Verder voor alle duidelijkheid, de eerst genoemde speler heeft wit. 

 

01 juli 2022

Foto's van de Slotavond 2022

Kosse Stegman

 

 

 

09 juli 2021

Uitslagen & Standen

Strijd in Open Wijchens schaakkampioenschap weer helemaal open

Toine van Bergen

 

Strijd in Open Wijchens schaakkampioenschap weer helemaal open

 

Op vrijdag 16 juli wordt de laatste speelronde afgewerkt van het Open Wijchens schaakkampioenschap. En de strijd is weer helemaal open, Dat kwam vooral doordat koploper John Klein Douwel (rechts op de foto) de strijd tegen zijn belangrijkste concurrent Maarten Rossen met een nederlaag moest bekopen. Beide matadoren voeren nu de ranglijst aan met 5 punten.

 

Doordat Gravenaar Kaz Haans geen fout maakte tegen John Hermans staat hij inmiddels op 4.5 punt. Daarmee kan hij in de laatste speelronde nog voor een verrassing zorgen als zowel Maarten Rossen als John Klein Douwel het dan af zouden laten weten.

 

Clubvoorzitter Toine van Bergen hield lang stand tegen de sterke Bram Rutten maar kwam een stukverlies in de opening niet meer te boven.

 

Nieuwkomer Robin Vossen boekte zijn eerste overwinning tegen Wim Hermens. Overwinningen waren er ook voor Henk Massink tegen Albert Verhaaren en Twan Rutjes tegen Niels Radder. Remises waren er deze week helemaal niet. Want ook in de match tussen Joris Ruijs en Leo van Dijk kwam er een winnaar uit de bus. Dat werd uiteindelijk Leo van Dijk.

John Klein Douwel (r) tegen Maarten Rossen

 

02 juli 2021

Uitslagen & Standen

John Klein Douwel op koers voor Open Wijchense schaaktitel

Toine van Bergen

 

Udenaar John Klein Douwel is als belangrijkste kandidaat overgebleven voor de Open Wijchense schaaktitel. Met nog twee speelronden te gaan heeft hij een vol punt voorsprong genomen op Maarten Rossen. Laatstgenoemde kwam op vrijdag 2 juli niet in actie, Klein Douwel profiteerde daar volledig van. Hij pakte het volle punt tegen zijn naamgenoot John Hermans.

 

Kosse Stegman moest na een langdurige strijd uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Kaz Haans. ( zie de foto hierboven).  Kosse raakte in een toreneindspel met een pion minder ook nog in tijdnood, wat hem fataal werd.

 

Robin Vossen moest zijn meerdere kennen in Simon van Dijk. Hetzelfde gold voor clubvoorzitter Toine van Bergen, die er tegen Gravenaar Albert Verhaaren niet aan te pas kwam.

 

Henk Jan Zwikker wist Wim Hermens een nederlaag toe te brengen. Niels Radder en Bram Rutten deelden het punt. Hetzelfde gold voor Leo van Dijk en Martin van Gelder.

 

Op de vrijdagen 9 en 16 juli is iedereen nog welkom in wijkcentrum Wijchen Zuid voor de laatste twee speelronden. Aanvang is om 20.00 uur.

Kosse Stegman tegen Kaz Haans

 

25 juni 2021

Uitslagen & Standen

Maarten Rossen en John Klein Douwel nemen de kop over in strijd om Wijchense schaaktitel

Toine van Bergen

 

In het Open Wijchens schaakkampioenschap blijft het ongemeen spannend. Sinds vrijdag 25 juni zijn er alweer twee nieuwe koplopers bij dit schaaktoernooi.

 

John Hermans, die aan de leiding ging (links op de foto), moest zijn meerdere erkennen in Maarten Rossen. Zijn naamgenoot John Klein Douwel zette zijn goede serie voort door Twan Rutjes te verslaan. Laatstgenoemde stond wel wat sterker maar kwam in tijdnood, waardoor hij noodgedwongen een wat minder secuur eindspel op het bord met de 64 velden neerlegde.

 

Kosste Stegman was deze keer Albert Verhaaren te slim af. Clubvoorzitter Toine van Bergen dacht een redelijke stelling opgebouwd te hebben maar zag een matdreiging over het hoofd, wat hem stukverlies opleverde en de ineenstorting van zijn koningsstelling.

 

Niels Radder won al snel materiaal tegen Martin van Gelder, wat het voor hem mogelijk maakte om het volle punt binnen te halen. Hetzelfde gold voor Joris Ruijs, die weinig moeite had om Wim Hermens te verslaan.

 

Leon Schrijvers boekte een eclatante zege tegen Henk Jan Zwikker, terwijl Ben van Cuyk te sterk bleek voor Willem Stevens.

John Hermans tegen Maarten Rossen

Debutant op het toernooi Robin Vossen speelde in zijn eerste partij al direct tegen de sterke Bram Rutten. In een boeiende partij moest hij het onderspit delven.

 

Met nog drie speelronden voor de boeg valt nog niet te voorspellen wie er uiteindelijk met de titel Open Wijchens Schaakkampioen 2021 aan de haal zal gaan.

 

18 juni 2021

Uitslagen & Standen

John Hermans aan de leiding bij Open Wijchens schaken

Toine van Bergen

 

Het Open Wijchens schaakkampioenschap kent na afloop van de vierde ronde een verrassende koploper. Terwijl Henk Massink onderuit ging tegen de een comeback makende Maarten Rossen maakte Hermans geen fout. Hij versloeg clubvoorzitter Toine van Bergen, die een schaakje met stukverlies volledig over het hoofd zag.

 

Met een score van 3.5 uit 4 staat Hermans slechts een half puntje voor op een driemans peloton: de al genoemde Massink en Rossen, en ook John Klein Douwel. Laatstgenoemde had veel moeite met de sterke Kosse Stegman, maar wist hem uiteindelijk toch te dwingen tot het omleggen van zijn koning.

 

Willem van Berkel versloeg Willem Stevens, terwijl Wim Hermens te gretig was tegen Martin van Gelder en het onderspit moest delven. De match tussen de beide uit Grave afkomstige Kaz Haans en Albert Verhaaren eindigde in een overwinning door eerstgenoemde.

 

Hetzelfde gold voor Simon van Dijk in zijn partij tegen Bram Rutten, terwijl Ben van Cuyk een remise overeen kwam met de weer op het oude nest teruggekeerde Leon Gommers.

 

Ook niet-leden van schaakclub Het Kasteel en huisschakers zijn op iedere vrijdagavond om 20.00 uur welkom in wijkcentrum Wijchen Zuid, tot en met de laatste speeldag op 16 juli. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

 

11 juni 2021

Uitslagen & Standen

Henk Massink pakt de leiding bij Open Wijchens schaakkampioenschap

Toine van Bergen

 

In de derde speelronde van het Open Wijchens schaaktoernooi stond er een directe confrontatie op het programma tussen Kosse Stegman en Henk Massink. De match ging lange tijd gelijk op. Kosse stond zelfs materieel iets beter maar –mogelijk mede door tijdnood– wist Henk (rechts op de foto) hem uiteindelijk toch te verslaan. Daarmee pakte hij tevens de leiding.

 

Een breed peloton heeft de achtervolging ingezet op deze koploper. Verrassend is zeker het spel van John Hermans. Hij versloeg Niels Radder en bereikte daarmee de tweede plaats, met een score van 2.5 uit 3.

 

Albert Verhaaren was op dreef. In een flitsende partij versloeg de Graafse routinier Twan Rutjes. Maarten Rossen pakte alweer de tweede overwinning in het toernooi door Willem van Berkel te verslaan.

 

Wim Hermens wist van tevoren dat hij een lastige klus zou hebben met Kaz Haans als tegenstander. Maar hij bleef toch tot 22.00 uur zitten en moest –kort nadat Kaz een tweede dame had behaald– de strijd staken.

Henk Massink tegen Kosse Stegman

John Klein Douwel pakte na twee remises zijn eerste winst tegen Willem Stevens, terwijl Ben van Cuyk zijn meerdere moest erkennen in clubvoorzitter Toine van Bergen.

 

Leon Schrijvers speelde zijn eerste partij sinds lange tijd tegen Martin van Gelder. Leon stond er erg goed voor maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een puntendeling.

 

Inmiddels is bekend geworden dat het Open Wijchens Schaakkampioenschap dankzij de medewerking van het wijkcentrum Wijchen Zuid niet zoals andere jaren in juni eindigt, maar kan doorgaan tot en met vrijdag 16 juli. Daarmee is er toch enige compensatie voor de lange tijd dat de schaakstukken door de corona-lockdown in de doos moesten blijven zitten.

 

04 juni 2021

Uitslagen & Standen

Twee koplopers bij Open Wijchens Schaakkampioenschap

Toine van Bergen

 

Na de tweede speeldag van het Open Wijchens schaakkampioenschap, georganiseerd door schaakclub Het Kasteel, hebben twee spelers zich aan de kop van het schaakpeloton gemeld. Het zijn meervoudig clubkampioen Henk Massink en nieuwkomer Kosse Stegman.

 

Nadat Niels Radder en “remisekoning” John Klein Douwel al snel het punt hadden gedeeld en Toine van Bergen de volle winst had binnengehaald tegen Wim Hermens bleef het lang spannend op de overige borden.

 

Henk Massink ( links op de foto) won in een spannende partij van Twan Rutjes. Nieuwbakken Wijchenaar Stegman was – na vorige week clubvoorzitter Toine van Bergen te hebben verslagen- nu ook Ben van Cuijk te slim af. Ben verloor in de slotfase een stuk, kwam ook nog in zetdwang en moest vervolgens opgeven.

 

De partij tussen Martin van Gelder en John Hermans kon heel lang alle kanten op. Martin kwam zelfs een pionnetje voor maar uiteindelijk wist John zich knap terug te knokken, in een gecompliceerde open stelling waarin vooral de dames en torens van beiden een actieve rol speelden.

 

Twan Rutjes tegen Henk Massink

Willem Stevens, pas sinds kort  lid van Het Kasteel, hield lang stand tegen de sterke Gravenaar Albert Verhaaren. Uiteindelijk moest hij toch het onderspit delven.  Kaz Haans moest uiteindelijk het onderspit delven tegen Maarten Rossen.

 

Met nog drie vrijdagse speelavonden te gaan blijft de spanning er nog volop in. Ook niet- leden en huisschakers zijn nog van harte welkom, voor zover er ruimte is in de speelzaal. Aanmelden uiterlijk 20.00 uur. Uiteraard zijn de coronaregels nu ook nog van toepassing.

 

21 mei 2021

Schakers na vijf maanden weer in actie in strijd om open Wijchense titel

Toine van Bergen

 

Ruim vijf maanden konden de schakers van Het Kasteel noodgedwongen elkaar niet ontmoeten. Maar op vrijdag 21 mei was het dan eindelijk zo ver.  In de speelzaal is conform de coronaregels plaats voor maximaal 30 schakers die op veilige afstand van elkaar hun wedstrijden spelen.

 

Het Open Wijchens Schaakkampioenschap ging van start. Dat leverde direct winst voor enkele nieuwkomers op. Zo wist Kosse Stegman clubvoorzitter Toine van Bergen te verslaan. Laatstgenoemde ging voor materiaalwinst maar overzag dat een matdreiging het gevolg was. Deze kon alleen gepareerd worden door verder stukverlies wat al snel een hopeloze stelling opleverde.

 

Willem Stevens knokte zich vervolgens knap terug na een slecht begin in de partij tegen Wim Hermens. Dat leverde ook voor hem het volle punt op.

 

Twan Rutjes wist na een spannende partij uiteindelijk te winnen van Simon van Dijk. Hetzelfde gold voor Henk Massink, die veteraan Willem van Berkel versloeg. Zoals voor veel schakers was het ook voor hem weer even wennen aan het spelen van een live partij.

 

Albert Verhaaren en Niels Radder speelden zoals te verwachten was van deze vrij snel spelende schakers een partij op het scherpst van de snede. Waarbij Niels uiteindelijk knap de winst naar zich toe trok.

 

De partij tussen John Hermans en Ben van Cuyk ging volledig gelijk op. Het was dan ook niet vreemd dat uiteindelijk het punt gedeeld werd. Datzelfde gebeurde in de match tussen Kaz Haans en John Klein Douwel. Kaz had aanvankelijk geen zin om in te gaan op een snel remisebod van de flamboyante Udenaar. Maar na enkele uren zwoegen bleek er voor hem toch niet meer in te zitten dan een remise.

 

Het Open Wijchens Schaakkampioenschap wordt op vrijdag 4 juni vervolgd met de tweede ronde.

 

Corona-seizoen 2019-2020 afgesloten met geslaagde slotavond

Toine van Bergen

 

Meer foto's van de Slotavond

 

Op vrijdagavond 2 oktober kon dan eindelijk het voortijdig afgebroken schaakseizoen 2019-2020 definitief afgesloten worden. In wijkcentrum Zuiderpoort kwamen ruim 20 van onze leden opdraven om de prijsuitreiking mee te maken. Daarnaast kregen enkele leden en zelfs een niet-lid nog bijzonder aandacht.

 

Jos Steinmann is 25 jaar lid van onze club, en daar werd natuurlijk aandacht aan besteed!!!! Hij is een trouw lid die zich in het verleden onder andere verdienstelijk heeft gemaakt als jeugdtrainer en mede- organisator van de schoolschaaktoernooien.

 

Ook werden Niels Radder en Emile Linders in het zonnetje gezet.  De laatste is ooit als vader van een jeugdspeler bij onze club beland. Beiden hebben jarenlang met veel inzet onze jeugdtrainingen verzorgd. Emile zelfs als niet-lid. Zij werden verrast met een blijvende herinnering: een officieel “blijk van waardering” voor hun inzet, dat ze ingelijst aan de muur kunnen hangen. Onze nieuwe jeugdleider Joris Ruijs, die samen met zijn vrouw en ook onze penningmeester Henk Rutten nu de jeugdtrainingen verzorgt, ontwierp deze bijzondere certificaten.

 

Daarna werd er nog een simultaansessie gegeven door clubkampioen Kaz Haans en jubilaris Jos Steinmann.  Handicap daarbij voor de deelnemers was dat de bar wegens de aangescherpte coronaregels al om 22.00 dicht moest. Dus sommigen moesten wat vroeger dan anders aan het bier.

Jos haalde als simultaangever een knappe score van 75%. Kaz, die het vooral tegen de sterkste spelers moest opnemen, behaalde toch nog een verdienstelijke 60%.

 

Na afloop was er helaas geen mogelijkheid om nog na te praten aan de bar. Wel jammer voor de clubbinding. We duimen maar dat de maatregelen niet langer dan enkele weken gaan duren! Al met al was het toch een geslaagde avond.

Jos Steinmann; Al 25 lid van S.V. Het Kasteel

 

 

De Simultaan

Emile Linders zette zich jarenlang in voor onze jeugd

 

28 september 2020

Van de Wedstrijdleider

Henk Massink

 

Na maanden van alleen online schaken, mogen we nu weer echt achter de borden plaatsnemen. Maar dan wel aan de kopse kant, van elkaars stukken afblijven en bij voorkeur achterover hangen. Ventilatie creëren we door de ramen open te zetten. De muggen hebben dit ondertussen ook ontdekt.

 

Er mogen maximaal 24 personen in de grote zaal en ook aan de bar is er beperkt ruimte. We hebben een echt corona protocol. Maar we kunnen in ieder geval weer "gewoon" schaken.

 

We hebben alweer 4 rondes achter de rug. De eerste rapid voorronde is gewonnen door Kaz.

 

Over enige tijd beginnen de teams ook weer. Voor het KNSB team komen we eigenlijk één a twee spelers te kort en een trainer zou ook welkom zijn.

 

In de zomer hebben we daarom een advertentie gezet op de schaaksite. Met een mooi resultaat! IM Mees van Osch komt het KNSB team versterken, gaat trainingen verzorgen en neemt ook nog een andere speler mee. Mees zal ook af en toe op de clubavonden spelen. Bram heeft dat al ondervonden.

 

Het blijven hele bijzondere tijden en wat de corona toekomst brengt dat weten niet, maar ik hoop wel dat we "gewoon" kunnen blijven schaken.

 

De wedstrijdleider

 

18 september 2020

Eerste voorronde rapidschaak prooi voor Kaz Haans

Simon van Dijk

 

Op vrijdag 18 september speelden we de eerste voorronde van het rapidschaak. Bij afwezigheid van de intern wedstrijdleider werd ondergetekende bij binnenkomst tot indeler gebombardeerd. Ik was namelijk de enige in de zaal die ervaring had met het indeelprogramma Swissmaster, omdat we dat ook met Zomerschaak gebruiken. Een onverwachte taak dus, maar prima, indelen dat lukt me wel. Alleen… Wat is eigenlijk het wachtwoord van de laptop?

 

Na koortsachtig appverkeer werd het wachtwoord opgeduikeld en kon ik gaan indelen. Resteerde nog de vraag welk tempo we zouden spelen. Na kort overleg werd besloten tot 15 minuten plus 5 seconden per zet en zo konden de tien deelnemers eindelijk gaan schaken. Met natuurlijk de mededeling dat men tussen de partijen door de stukken en borden schoon moest maken met desinfectiedoekjes, wat iedere ronde dan ook netjes gebeurde.

 

Indelen is één ding, goed schaken is een tweede. Vanwege mijn nieuwe taak als indeler was ik meer met het verloop van de avond bezig dan met m’n partijen. Dat ik na ronde 1 in de stress schoot door een fout in de indeling hielp ook niet echt mee (ik kon hem gelukkig herstellen). Dit alles vertaalde zich in mijn score: ik kon slechts twee halfjes in mindere stellingen noteren.

 

Nee, naar de eerste plaats kon ik fluiten. Die ging namelijk naar Kaz Haans, die met 4½ uit 5 veruit de beste rapidschaker bleek van het behoorlijk sterke deelnemersveld: hij bleef Twan Rutjes en John Klein Douwel een vol punt voor. Verder beleefde Hamid Bagheri, die voor het eerst meespeelde op de clubavond, een geweldig debuut met een mooie score van 3 uit 5!

 

Later dit seizoen spelen we de tweede voorronde. Dan zal duidelijk worden wie het tegen Kaz op mag nemen in de finaletweekamp om het rapidkampioenschap.

 

28 augustus 2020

Interne competitie succesvol van start

Toine van Bergen

 

Op vrijdagavond 28 augustus is er voor het eerst sinds begin maart – na een lange onderbreking door corona – weer geschaakt in wijkcentrum Wijchen-Zuid. Er was een grote opkomst en prima sfeer. Natuurlijk werd er gespeeld volgens diverse veiligheidsprotocollen. Door de speeltafels te draaien en aan de korte kant van de tafels te gaan zitten was de afstand tussen de spelers 1.5 meter.  Ook stonden de onderraampjes in de grote speelzaal open, waardoor er sprake was van voldoende ventilatie.

 

De leden hadden er zichtbaar weer zin in en er was sprake van een goede sfeer. Ook waren er wat verrassingen te melden. Zo wist Simon van Dijk, die ons KNSB-team gaat versterken, Henk Massink te verslaan!!!!

 

De speelzaal, waar nu maximaal 26 personen terecht kunnen, was met 24 personen nagenoeg helemaal bezet. De vrijdag nog afwezige leden hoeven zich hierdoor niet te laten afschrikken. Want er is  in overleg met het bestuur van het wijkcentrum altijd een extra zaal beschikbaar!!!!! Het bestuur hoopt daarom alle vrijdag nog afwezige leden spoedig ook te mogen begroeten.

 

26 juni 2020

Arno Reijnders kampioen B-groep; Tu- San Nguyen winnaar C-categorie

Toine van Bergen

Naast clubkampioen Kaz Haans zijn nu ook de overige winnaars van de finales bekend. Deze beslissingswedstrijden werden eveneens digitaal via Chess,com gespeeld.

 

In de strijd om de B- titel wist Arno Reijnders in een noodzakelijke beslissingswedstrijd Martin van Gelder te verslaan. Beide gladiatoren hadden eerder eenmaal gewonnen.

 

De pas 14-jarige Tu-San Nguyen versloeg in de wedstrijdenreeks voor de C-finale het kersverse bestuurslid van onze jeugdafdeling Joris Ruijs.

 

Arno (links op de foto) en Tu-San zullen aan het begin van het nieuwe schaakseizoen hun prijs in ontvangst mogen nemen, evenals natuurlijk clubkampioen Kaz.

 

19 juni 2020

Kaz Haans pakt de dubbel!!!!!!!

Toine van Bergen

 

Kaz Haans is achter het digitale schaakbord voor de eerste maal clubkampioen geworden van Het Kasteel.  In een spannende tweestrijd met Henk Massink wonnen beide spelers eenmaal. De beslissende derde match werd uiteindelijk door Kaz gewonnen.

 

Daarmee pakte hij de dubbel, want onlangs nog werd Kaz de winnaar van de Ton Wouterstrofee – het bekertoernooi.

 

De kersverse clubkampioen vertelde er zelf over op Facebook: “het werd een lastige pot, waarin ik een loper tegen twee pionnen moest offeren. Ik had ruim voldoende compensatie en mijn stukken stonden ook veel beter. Uiteindelijk kreeg ik een gewonnen stelling en moest ik nog proberen te ontsnappen aan mogelijk eeuwig schaak. Ik wist te ontsnappen en de winst te pakken!“

 

Het was zeker bijzonder om via internetschaken clubkampioen te worden, beseft Kaz. Hij hoopt in het komende seizoen zijn schaaktitel weer gewoon achter het normale schaakbord - tijdens de clubavond van Het Kasteel - te mogen verdedigen.

 

24 april 2020

Kaz Haans wint de Ton Wouterstrofee!!!!

Toine van Bergen

 

De winnaar van de Ton Wouterstrofee, ons bekertoernooi, is dit jaar Kaz Haans. Hij is het eerste lid van onze vereniging die deze prestatie wist te behalen door winst in de twee laatste wedstrijden achter het digitale schaakbord.

 

Nadat hij in een eerder stadium al onder andere Caspar Hermeling had verslagen moest na Siebe Rossen (halve finale) in de eindstrijd nu ook Henk Massink zijn meerdere in hem erkennen.

 

Het was een enerverende match waarin Kaz uiteindelijk door de koningsstelling van Henk Massink heen wist te breken, waarna er mat ontstond ergens op het midden van het schaakbord.

 

Proficiat Kaz met deze  prestatie.

 

Hopelijk kan de slotavond eind juni nog doorgaan in wijkcentrum Zuiderpoort,waarin hij de wisselbeker in ontvangst zal mogen nemen.

 

10 april 2020

Kaz Haans plaatst zich voor bekerfinale Het Kasteel

Toine van Bergen

 

Kaz Haans gaat door naar de finale van de Ton Wouters Trofee, het bekertoernooi van onze club.

 

Ondanks het coronavirus kunnen we in deze rare tijden gelukkig nog op het internet schaken en is de club SV Het Kasteel via chess.com een competitie opgestart.

 

Afgelopen vrijdagavond 10 april speelde Kaz Haans daardoor toch nog de halve finale tegen Siebe Rossen. Kaz meldde op Facebook dat het voor hem een moeilijke partij was.

 

Hij stond lang beter maar maakte een blunder in een compleet gewonnen stelling, waardoor het nog lastig werd. Mede door tijdnood van Siebe wist hij toch nog naar winst te spelen.

 

In de finale moet hij het opnemen tegen Henk Massink.

 

De Slotavond 2019

 

Ton is maar liefst 50 jaar lid van onze club

De winnaar van de Ton Wouters-trofee John Klein Douwel. Met naast hem de naamgever van de beker en voorzitter Toine van Bergen

De Finalegroep A

De man die de meeste bekers won. Dat was Leon Schrijvers!!! Hij won de OSBO- trofee, was topscorer van ons eerste viertal, en kroonde zichzelf opnieuw tot Probleemkoning!!!!

 

Vrijdag 28 juni: de slotavond van het schaakseizoen 2018-2019

Toine van Bergen

 

Op vrijdagavond 28 juni wordt het schaakseizoen 2018-2019 afgesloten met de traditionele slotavond.  Deze belooft deze keer heel bijzonder te worden!

We beginnen met de traditionele kloksimultaan. Onze leden kunnen de strijd aanbinden met clubkampioen Henk Massink of een van onze beide talentvolle jeugdleden: vice- kampioen Stein van Tol en Tu-San Nguyen.

 

Omdat de strijd om de wisselbeker voor het probleemschaken nog steeds niet is beslist vind er ook nog een spectaculaire “sudden death” plaats. De kanshebbers Albert Verhaaren, Sjaak Laurant, John Klein Douwel en Leon Schrijvers krijgen nog een extra probleem voorgeschoteld. Wie als eerste de goede oplossing inlevert bij de voorzitter mag zich een jaar lang Probleemschaakkampioen van Het Kasteel noemen!!!!

 

Vervolgens zullen onder andere enkele clubleden in het zonnetje gezet worden die het steeds weer mogelijk maken dat iedereen zijn schaakhobby kan uitoefenen bij Het Kasteel. Aan één lid wordt daarbij in het bijzonder aandacht besteed omdat hij een opmerkelijk jubileum te vieren heeft.

 

Afgesloten wordt met de traditionele uitreiking van alle bekers en prijzen. Er zijn bovendien enkele lekkere hapjes aanwezig die verzorgd worden door onze penningmeester.

 

Nieuw is ook dat deze vrijdagavond de inschrijving start voor de externe competitie in het seizoen 2019-2020. Alle leden kunnen zich alvast verzekeren van deelname door in te tekenen voor de zaterdagcompetitie van de KNSB, de SOS- avondcompetitie of ook beide competities.

 

Het bestuur rekent dan ook op de komst van alle leden. De 4echte schakers hoeven trouwens na de 28e juni niet lang te wachten. Vanaf maandag 1 juli kunnen ze weer terecht bij het Zomerschaken in café Anneke.

 

 

31 mei 2019

Strijd om clubkampioenschap blijft spannend!!!!

Toine van Bergen

 

In de hoogste finalegroep van onze interne competitie wordt gestreden om het clubkampioenschap. Voor het afwerken van de laatste ronde van de volledige (halve) competitie op 31 mei waren er nog drie kanshebbers.

 

Ons jeugdtalent Stein van Tol had al 2 punten verzameld. Hij werd gevolgd door regerend clubkampioen Henk Massink en Twan Rutjes met beiden 1 punt.

 

Stein speelde tegen Henk  en moest uiteindelijk in een toch knap gespeelde partij zijn koning omleggen. Twan wist hier niet van te profiteren, omdat hij onderuit ging tegen Kaz Haans.

 

Omdat Stein en Henk nu beiden bovenaan staan wordt op vrijdag 7 juni een beslissingsmatch gespeeld. Met kleurverwisseling, Stein heeft dan wit. Valt ook dan nog geen beslissing dan zal die in ieder geval op vrijdag 14 juni moeten vallen. Het blijft dus nog even spannend!!!!

 

Uitslagen & Standen

 

 

10 mei 2019

John Klein Douwel wint Ton Wouters trofee

Toine van Bergen

 

De winnaar van de Ton Wouters trofee is dit seizoen John Klein Douwel geworden. De flamboyante Udenaar versloeg op vrijdag 10 mei Twan Rutjes in een bloedstollende finale. Twan had de winst voor het grijpen maar verrekende zich in de tijdnoodfase. Een  dame-offer bleek toch niet goed uit te pakken.

 

01 maart 2019

Eindstanden 2de periode

Kaz, Martijn en Tu-San winnen tweede periode

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 1 maart werd alweer de laatste ronde gespeeld van de tweede periode van de interne competitie. In de B- groep was de beslissing al eerder gevallen, want Martijn Ohlenroth had de periodetitel al op zak. Hij bewees opnieuw dat hij recht heeft op een plaats in de finalepoule door  

de nummer 2 van de perioderanglijst Jos Steinmann te kloppen.

 

In de C- groep zou de beslissing vallen in de wedstrijd tussen Louis van Sonderen en ons aanstormende jeugdtalent Tu-San Nguyen. Zeker ook door de verkorte speeltijd was Louis niet opgewassen tegen de talentvolle Tu- San, die wekelijks getraind wordt door onze eerste teamspeler Twan Rutjes.

 

In de A- groep had Henk Massink al de eerste periode gepakt. Daarom ging de strijd om de 2e periode tussen Twan Rutjes, Kaz Haans en John Klein Douwel. John moest het opnemen tegen Henk en deelde het punt. Twan en Kaz speelden tegen elkaar. De winnaar zou dus deze prijs pakken. En dat was deze keer Kaz.

 

Op 8 maart begint de 3e periode. Ieder lid heeft dus nog een laatste kans om zich te plaatsen voor de finalepoule!

 

Kaz (l) stelt periodetitel veilig met overwinning op Twan (r)

Door overwinning op Louis (r) wint Tu-San (l) 2de periode

 

29 juni 2018

Slotavond seizoen 2017- 2018

Toine van Bergen

 

Het schaakseizoen loopt ten einde. Op vrijdag 22 juni zijn de laatste prijswinnaars bekend geworden.  Ons jeugdlid Stein van Tol won de B-finalegroep na een noodzakelijke beslissingsmatch tegen Jos Steinmann. In de C- finalegroep waren alle vier de deelnemers gelijk geeindigd. Zelfs na een rapidvierkamp was de beslissing nog niet gevallen. Louis van Sonderen en de schrijver van dit stukje eindigden gelijk met 2 uit 3, en moesten ook nog gaan snelschaken om tot een beslissing te komen. De voorzitter was daarbij de gelukkige winnaar. Jos Steinmann viel toch nog in de prijzen, want won de probleemschaaktitel. De winnaar van het slottoernooi bij het probleemschaken werd Leon Schrijvers.

 

Komende vrijdag 29 juni hebben we alweer onze traditionele slotavond. Dan worden alle prijswinnaars en natuurlijk ook ons kampioensteam Kasteel 4 in het zonnetje gezet. Bovendien zijn er nog enkele leden waaraan wij om bijzondere redenen aandacht gaan besteden.

 

Maar we beginnen de avond weer met een simultaansessie die gegeven wordt door een drietal vooraanstaande clubschakers. Na afloop blijft het nog lang gezellig bij Bart aan de bar, waarbij ook ons Braziliaanse oud-lid Leon Gommers niet zal ontbreken. En vanaf maandag 2 juli is het weer zomerschaken in café Anneke.

 

15 juni 2018

Henk Massink clubkampioen Het Kasteel

Toine van Bergen

 

Henk Massink is clubkampioen geworden van de Wijchense schaakclub Het Kasteel. In de finalegroep van de interne competitie liet hij drie clubgenoten en mede-spelers van het hoogste team van deze vereniging achter zich. Bram Rutten, Twan Rutjes en Kaz Haans wisten hem uiteindelijk niet van zijn derde titel af te houden. Tijdens de slotavond van de interne competitie op vrijdagavond 29 juni zl de nieuwe clubkampioen  in het zonnetje gezet worden, evenals de kersverse bekerwinnaar Bram Rutten.

 

Voor alle uitslagen in de finalegroepen kijk hier.

 

13 april 2018

Bram Rutten verrassende bekerwinnaar Het Kasteel

Toine van Bergen

 

De jeugdige Bram Rutten won op vrijdag de dertiende april de bekerfinale van SV Het Kasteel. Het toernooi om de Ton Wouters Trofee kreeg daarmee een verrassende winnaar. FIDE- meester Jermo Kooijmans was vooraf de torenhoge favoriet. Bram speelde een gedegen partij. Op het oog leek de stelling van Jermo aanvankelijk wat beter, maar in het toreneindspel dat op het bord kwam keerden de kansen.

 

Kooijmans kon de opmars van twee centrumpionnen van zijn tegenstander niet pareren en moest uiteindelijk opgeven. Pikant detail hierbij is dat Bram Rutten dit seizoen een aantal extra trainingen heeft gehad van zijn tegenstander, die aan het hoogste bord zit in ons eerste team. Het is hiermee ook duidelijk dat de trainingen van Jermo Kooijmans erg snel hun vruchten hebben afgeworpen: de leerling versloeg zijn leermeester.

 

 

03 november 2017

Sjaak Laurant wint eerste periode probleem van de week

Toine van Bergen

 

Ook voor onze probleemschakers zit de eerste periode er op. Dat betekent dat de eerste finalist bekend is. Sjaak Laurant (Paco56) won deze periode met grote overmacht. Voor alle overige clubleden die een kans willen maken op de fraaie wisselbeker zijn er nog kansen genoeg: er volgen nog twee periodes en ook de seizoenklassering kan recht geven op een plaats in de finalegroep.

 

De eindstand van de eerste periode:

 

Paco 56

Gimli

Leo van Dijk

Albert

Bierkoning

Krantenkoning

Martin

Piet Prutser

Maarten Rossen

9

6

4

3

2

2

1

1

1

 

04 november 2016

Jos Steinmann winnaar eerste periode probleemschaak

Toine van Bergen

 

Op vrijdagavond 4 november werd ook de eerste periode van het probleemschaken afgesloten. Vooraf waren er nog twee kanshebbers voor de eerste periode. Huidig probleemschaakkampioen Simon van Dijk vond echter niet de goede oplossing Pc6, zijn “concurrent” Jos Steinmann wel. Dat betekent dus dat Jos de eerste periode wint en zich daarmee al heeft geplaatst voor de finalepoule. Voor alle andere bezoekers van de clubavond geldt vanaf volgende week: een nieuwe ( tweede) ronde en nieuwe kansen.

 

17 juni 2016

Bram Rutten winnaar slottournooi probleemschaak

Toine van Bergen

 

Tijdens de laatste speelavond van de interne competitie viel ook de laatste beslissing. Nadat vorige week Simon van Dijk al clubkampioen probleemschaken was geworden wist Bram Rutten op 17 juni 2016 het slottournooi te winnen. Hij vond, evenals Probleemkoning Leon Schrijvers , Leo van Dijk en John Klein Douwel ( alias de Witte loper), de goede oplossing Le5!!!

 

10 juni 2016

Simon van Dijk probleemschaakkampioen 2016

Toine van Bergen

 

Met nog een speelronde te gaan is de probleemschaakkampioen van het seizoen 2015-2016 al bekend. De goede oplossing van het mat-in-drie probleem (Kf8!!!) werd door hem op vrijdag 10 juni gevonden, terwijl zijn belangrijkste concurrent Jos Steinmann de goede oplossing niet vond.

 

Bram Rutten heeft nu de beste kansen om de volgende week het slottournooi te winnen. Hij had samen met probleemkoning Leon Schrijvers eveneens de goede oplossing Sjaak Laurant is hiervoor ook nog in de race.

 

13 februari 2016

Jos Steinmann en Leo van Dijk in finalepoule probleemschaak

Toine van Bergen

 

Ook de beslissingen in de derde periode van het probleem van de week zijn gevallen. Onder andere Jos Steinmann en Bierkoning (Twan Rutjes) hadden beiden de goede oplossing Pxe5 !!!! gevonden en eindigden daarmee gezamenlijk aan kop met 6 punten.

 

Omdat  Jos hoger staat in de seizoensranglijst heeft hij zich als winnaar van de derde periode geplaatst voor de finalepoule.

 

Daarnaast plaatste Leo van Dijk zich omdat hij als hoogste geeïndigd is in de seizoensranglijst zonder een periodetitel.

 

Gedurende de komende vijf weken mag dit tweetal met de winnaars van de eerste en tweede periode (Simon van Dijk en John Klein Douwel) gaan strijden om de eerste probleemschaakbeker uit de historie van onze vereniging. Het worden dan “mat in 3” problemen.

 

Alle leden die zich niet hebben geplaatst voor de finalepoule mogen in het slottoernooi ook een poging wagen om deze problemen op te lossen. Voor de winnaar van het slottournooi zal er eveneens een prijsje beschikbaar zijn.

 

26 februari 2016

John Klein Douwel wint tweede periode probleemschaak

Toine van Bergen

 

Tijdens de avond waarop de Algemene Ledenvergadering werd gehouden kwam er een verrassende winnaar uit de bus van de tweede periode van het probleem van de week. Er vielen deze keer twee punten te verdienen als compensatie voor het wegvallen van een eerdere speelavond door een foutief probleem.

 

Hiervan wist John Klein Douwel maximaal te profiteren. Onder het pseudoniem Witte loper was hij samen met Probleemkoning de enige die de goede oplossing Te6!!! wist te vinden. Daardoor kwam hij in punten gelijk met Jos Steinmann. Maar omdat hij hoger staat op de seizoensranglijst ging de periodetitel naar de Udenaar.

 

Op vrijdag 4 maart begint de derde en laatste periode. Er zijn nog twee plaatsen in de finalepoule te verdienen. Zowel de winnaar van de derde periode als de hoogste op de seizoensranglijst zonder periodetitel  mag straks meedoen aan de strijd om de eerste beker uit de geschiedenis van Het Kasteel voor het probleemschaken.

 

27 november 2015

Foto's

Fantastische schaakavond met Anne!

Ritchy Duin

 

Vorig jaar was ze samen met Bianca Muhren en Lisa Schut in Wijchen om één van onze jubileumactiviteiten vorm te geven. De dag met de topschaaksters werd een groot succes, vandaar dat er vrijdag 27 november een weerzien was met Anne Haast. Na de Wijchense jubileumactiviteit wist Anne twee jaar achter elkaar de nationale damestitel te veroveren.

 

Op het onlangs gespeelde EK voor landenteams in IJsland scoorde ze een prachtige 6 uit 9 en verdiende daarmee haar tweede IM-resultaat (de mannentitel). De onlangs aan de PABO afgestudeerde Anne heeft een schaakjaar in het vizier en wilde graag naar Wijchen komen om een bijzondere schaakavond te verzorgen voor onze leden.

 

Bloemen voor Anne!

 

Anne begon met een analyse van de EK-partij tegen de Duitse Osmonodja. De wedstrijd tegen de Duitsers werd verloren met 2½ – 1½, maar Anne wist haar partij te winnen.

 

 

Het publiek kijkt aandachtig toe!

 

Hierna was het tijd voor een klassieke simultaan. Het duurde even voordat er wat partijen afgelopen waren. Om 23.00 uur werden de klokken erbij gezet om het tempo wat op te schroeven. Uiteindelijk moest Anne 8 remises toestaan en wist ze 14 maal te winnen. De eindstand was daarmee 18 – 4, een mooie score!

 

Anne won met 18 – 4 van de kasteelleden!

 

In de bar werd de schaakavond afgesloten en speelde Anne tot sluitingstijd vluggertjes tegen de liefhebbers.

 

Vluggeren tot sluitingstijd!

 

Het was een meer dan geslaagde schaakavond, daar was iedereen het wel over eens!

 

30 oktober 2015

Simon van Dijk winnaar eerste periode probleemschaak

Toine van Bergen

 

Met nog een ronde te gaan is de eerste periodekampioen van het probleemschaak al bekend. Simon van Dijk, die met zijn alias mijn ski-avond een trouwe deelnemer is, profiteerde optimaal van het dubbele aantal punten dat te verdienen was op vrijdag 30 oktober. Een week eerder was het probleem van de week immers door niemand geraden.

 

De winnende zet Dh5 !!! werd ook nog gevonden door Simon van Diepen en Probleemkoning Leon Schrijvers. Overige probleemschakers zoals John de Witte loper hoeven niet te wanhopen. Er vallen dit seizoen nog twee periodetitels te verdienen en ook voor de hoogste plaats op de seizoenranglijst ligt er in mei 2016 nog een ticket klaar voor de finalepoule.

 

26 oktober 2012

Aanstormende Jeugdtalenten actief op de seniorenclubavond!

 
10 juni 2008

Voetbal en schaken a.s. vrijdag 13 juni!

Ritchy Duin

 

Nederland is het EK-voetbal 2008 begonnen met een fantastische 3 – 0 overwinning op wereldkampioen Italië, dat zal niemand ontgaan zijn! Vrijdag 13 juni a.s. staat de groepswedstrijd nummer 2 op het programma, we spelen dan tegen Frankrijk.

 

Natuurlijk is vrijdag ook de clubavond en dat komt goed uit! In het wijkcentrum staat vrijdagavond namelijk een supergroot scherm opgesteld bij de bar, zodat de wedstrijd goed te volgen zal zijn. Hiervoor hoef je dus niet thuis te blijven! Kom schaken, voetbal kijken en proosten op de volgende overwinning samen met alle andere Kastelers! Overigens zal er ook een aparte ruimte zijn om rustig een serieuze schaakpartij (o.a. de beslissende partijen uit 2 finalevierkampen) te kunnen spelen.

 

Ook Twan is er weer helemaal klaar voor!

 
03 mei 2008

Nog 1 ronde te gaan!!

Jos Steinmann wint B-groep

Daan Derks

 

Ondanks zijn verlies van afgelopen vrijdag heeft Hans Quint nog steeds de beste papieren om zich via de derde periode voor de finale van de A-groep te plaatsen. Hij heeft 4 punten en wordt gevolgd door een heel peloton spelers met 3 punten. Twan Rutjes, Mugdim Mahmutovic, Sasha Eganovic en Albert Verharen hopen allemaal dat Hans de laatste ronde verliest opdat zij nog een kans hebben om zich middels de derde periode te plaatsen.

 

Op de seizoenranglijst is Twan, door zijn remise van afgelopen vrijdag, gelijk gekomen met Sasha. Beiden hebben nu 11½ punt en omdat ze vorige week al tegen elkaar hebben gespeeld kunnen ze de laatste ronde dus ook niet tegen elkaar ingedeeld worden. Ook Willem van Berkel heeft nog een theoretische kans maar hij staat wel een punt achter op Twan en Sasha. Hij zal dus zeker moeten winnen, de laatste ronde.

 

In de strijd tegen de degradatie is sinds gisteren enige tekening gekomen. Rob Cornips is nu officieel gedegradeerd terwijl Joop van de Pol zich, na zijn overwinning op Sjaak Laurant veilig weet. De tweede degradatie plek gaat tussen Sjaak en Nick Kooijmans. Indien mogelijk zullen zij komende vrijdag dan ook tegen elkaar worden ingedeeld zodat zij onderling kunnen uitmaken wie er in de A-groep mag blijven.

 

Jos Steinmann is inmiddels officieel winnaar van de derde periode in de B-groep. Hij plaatst zich dus als derde speler voor de finale in deze groep en mag het het volgende seizoen in de A-groep gaan proberen.

 

Een niet onbelangrijke plek in de B/C-groep ben ik in mijn verhaaltje van vorige week helemaal vergeten te vermelden en dat is natuurlijk de tweede plaats in de B/C-groep. Die geeft namelijk ook recht op promotie. Na zijn overwinning op directe concurrent Remco Menger, van afgelopen vrijdag, staat Ritchy Duin er hier het beste voor. Hij heeft Remco nu ingehaald en staat met 4½ punt op de tweede plaats. Achter Ritchy, met ½ punt achterstand, volgen achtereenvolgens: Remco Menger, Niels Radder, Jermo Kooijmans, en Louwrens Buddenberg. Merk op dat van de 4 achtervolgers er maar liefst 3!! tot de C-categorie behoren. Een hele knappe prestatie van deze spelers om zo hoog in de B/C-groep te eindigen.

 

Als we gaan kijken naar de 4de plek in de finale groep dan zien we dat John Lansen er op de seizoenranglijst het beste voor staat. Hij staat nu tweede, achter Jos, met 12 punten. Alleen Patrick Zeelen heeft eventueel nog een kans om John bij te halen. Hij staat derde met een punt achterstand.

 

In de C-categorie strijden er nog maar liefst 7 spelers om de overwinning in de derde periode. Omdat Leon Gommers en Jermo Kooijmans al een periode op zak hebben kunnen we hen echter buiten beschouwing laten. Blijven er dus 5 spelers over! Remco Menger en Niels Radder hebben de beste papieren. Zij hebben allebei 4 punten. Zeker nog niet kansloos is Vivian Verhaert, zij heeft 3½ punt. Mark Topper en Jorik Quint hebben eigenlijk alleen nog maar een theoretische kans om zich voor de finale te plaatsen. Zij lopen namelijk een punt achter op Remco en Niels.

 

Op de seizoenranglijst strijden Niels Radder en Leo van Dijk om de eer als vierde speler aan de finaletafel plaats te mogen nemen. Zij gaan op deze ranglijst aan de leiding met 10 punten. Niels en Leo kunnen zich komende vrijdag geen fouten veroorloven want ze worden op de voet gevolgd door Remco Menger met 9½ punt.

 
29 april 2008

De Interne Competitie

Wat kan er nog gebeuren in de laatste 2 ronden?

Daan Derks

 

De derde periode zit er al weer bijna op. Op het moment van schrijven zijn er nog 2 ronden te gaan en er wordt in alle groepen nog hevig gestreden om de resterende 2 plekken in de verschillende finale groepen. Tijd dus om even te kijken wat er nog allemaal kan gebeuren aan het slot van deze periode.

 

In groep A zien we dat Caspar (alweer) aan de leiding gaat. Omdat hij al een periode op zak heeft moeten we nu dus naar de tweede plaats kijken. Hans Quint staat er het beste voor. Hij staat nu tweede met een vol punt voorsprong op Sasha Eganovic. De overige spelers lijken nu al kansloos om zich via de derde periode te plaatsen voor de finale. Zij hebben allemaal al 1½ of meer punten achterstand op Hans.

 

De vierde plek in de finale groep komt uit de seizoenranglijst. Hier zien we dat Caspar en Mark aan de leiding gaan. Zij hebben zich echter al geplaatst dus dan wordt de derde plaats op de seizoenranglijst dus van belang. Na zijn overwinning op Twan Rutjes is Sasha Eganovic Twan gepasseerd en staat hij nu derde met ½ punt voorsprong op Twan. Hier heeft Sasha dus de beste papieren.

 

Als we kijken naar de twee degradatieplaatsen dan blijkt dit nog lang niet beslist te zijn. Op dit moment staan Rob Cornips en Nick Kooijmans er het slechtste voor. Rob heeft ½ punt en Nick heeft 1 punt. Echter ook Sjaak Laurant, met 1 punt, en Joop van de Pol, met 1½ punt zijn nog lang niet veilig. Spanning dus in de laatste twee ronden.

 

In groep B is Jos Steinmann nu al zeker van een plaats in de finale. Op de seizoenranglijst heeft hij namelijk al 3 punten voorsprong op John Lansen en Patrick Zeelen en is dus niet meer in te halen. John en Patrick hoeven echter nog niet te wanhopen want het lijkt er sterk op dat Jos ook de derde periode op zijn naam gaat schrijven. Met nog 2 ronden te gaan staat hij 2 punten voor op Remco Menger en Jermo Kooijmans.

 

Als we er van uit gaan dat Jos de derde periode gaat winnen dan is de strijd om de 4de plek in de finalegroep nog helemaal open. Op de seizoenranglijst staan John Lansen en Patrick Zeelen er, achter Jos, het beste voor. Zij hebben allebei 11 punten. Op een half punt achterstand komt Clemens Levink gevolgd door Henk Rutten, Jermo Kooijmans en Leo van Dijk met een punt achterstand. In deze groep kan er dus nog van alles gebeuren!

 

In de C-categorie heeft Remco Menger de beste papieren om de derde periode op zijn naam te schrijven. Hij heeft, net als Jermo Kooijmans, 4 punten. Jermo heeft al een periode gewonnen en is dus geen gevaar voor Remco. Mark Topper en Niels Radder zijn ook nog niet kansloos. Dan moeten ze echter nog wel even het punt achterstand op Remco weg zien te poetsen.

 

Op de seizoenranglijst gaat Leo van Dijk aan de leiding. Hij heeft ½ punt voorsprong op Remco en een punt voorsprong op Niels.

 

Kortom; het beloven nog een paar zenuwslopende slotronden te worden.

 
11 april 2008

Willem van Berkel wint Rapidfinale

Willem van Berkel

 

In de eerste partij speelde Willem 1.b3 en Hollands in de voorhand. Twan nam het initiatief op de damevleugel, maar in tijdnood begon zijn spel te haperen en met een prachtig wit paard op e5 werd zijn koningsvleugel vakkundig opengereten.

 

In de tweede partij koos Twan met wit voor een rustige opzet tegen de Siciliaan. Willem dacht in enigszins gedrongen stelling met zijn dame op stap te kunnen gaan maar was de lieve meid binnen drie zetten kwijt.

 

De derde partij opende Willem met zijn vertrouwde 1.Pf3.  Dat leverde weinig meer op dan een voorsprong in tijd. Twan werd wat ongeduldig en offerde 2 pionnen voor de winst van een kwaliteit. De witte lichte stukken werkten echter goed samen en zwart werd langzaam maar zeker in een koningsaanval opgerold.

 

In de vierde partij kwam wederom de Siciliaan zonder witte lopers op het bord. Twan probeerde een lokoffer (5.c3 Dg4 6.0-0 Dxe4 7.Te1) maar Willem koos voor de ontwikkeling van zijn stukken. Op de 13de zet gooide Twan er opnieuw een pion tegenaan omdat 13.Lxc5 niet goed ging vanwege Pf4. Zwart ruilde echter handig de witte loper en activeerde zijn dame. Opnieuw in tijdnood koos Twan voor rommelkansen, maar met 2 actieve torens voor een dame maakte zwart het koelbloedig af (25.Db5, Pe5).

 

18-11-2005
Van de wedstrijdleider
Wesley van Nie

Met nog 1 ronde te gaan heeft Ritchy de beste papieren voor een ticket voor de A-finale. Hij staat een vol punt voor op Twan en Caspar.

Ook Twan is nog niet kansloos, want Ritchy moet nog tegen Caspar aantreden en dat is natuurlijk geen gegarandeerd punt... Als hij zelf wint en Ritchy verliest, dan heeft Twan een goede kans Ritchy op SB voorbij te gaan.

Voor Caspar wacht de moeilijkste taak, niet alleen moet hij van Ritchy winnen, maar Twan mag voor Caspar's kansen ook niet winnen. Het belooft in ieder geval een spannende laatste ronde te worden.

In de B-categorie heeft Jos de beste kansen. Hij staat een halfje voor op Job en John, die beiden een een uitstekende periode draaien. Ook hier nog niks beslist, de loting kan de kansen nog weleens veranderen.

Mocht het Job niet lukken om B-kampioen te worden, dan kan hij zich nog voor de C-finale plaatsen. Hij staat een halfje voor op Frits en Louis. Gezien de SB-punten heeft Job aan een remise genoeg om deze finaleplaats veilig te stellen.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08-10-2022 om 14:19:41