Zomerschaken 2022

 

 

 

Stand Programma Flyer  

 

29 augustus 2022

Stand Programma Flyer  

 

Caspar Hermeling wint Zomerschaak 2022!

Simon van Dijk

 

De slotavond van Zomerschaak was bij aanvang al razend spannend: het verschil tussen de nummer één Caspar en de nummer twee Stan was slechts 3½ punt, wat in de praktijk erop neer zou komen dat Stan één overwinning meer dan Caspar nodig had. En dan waren er ook nog twaalf andere spelers die de avond probeerden te winnen...

 

Deze avond (29-8) speelden we de traditionele mix van speeltempi, eerst drie keer 5 minuten, dan twee keer 10 minuten en om af te sluiten één keer 15 minuten per persoon. Dit alles zónder increment en onder het genot van een hapje - het was tenslotte de 25e editie.

 

Tot en met ronde vier hielden Stan en Caspar elkaar perfect in balans. Als de één won, verloor de ander en vice versa. Tot aan ronde 5. Stan ging toen onderuit terwijl Caspar won. Zo werd Zomerschaak 2022 in de op één na laatste ronde beslist, want Caspar won ook ronde 6 en daarmee voor de vierde maal het eindklassement. Een record!

 

De strijd om de avondzege was ook spectaculair en werd pas in de laatste ronde beslecht. Uiteindelijk bleek Jorik Quint de beste. Hij stond alleen aan zijn eeuwige rivaal Simon een halfje af.

 

De organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van Zomerschaak. Na twee jaar van coronaperikelen was het in 2022 weer ouderwets gezellig in Café Anneke. Rest ons nog om Café Anneke hartelijk te bedanken voor de genoten gastvrijheid en alle schakers voor de fanatieke deelname. Tot volgend jaar!

 

De avondwinnaars op een rijtje:

 

 1. Jaap Amesz
 2. Bram van den Berg & Stan Heijmans
 3. Toon van Laanen
 4. Joey Brouwer & Simon van Dijk & Bram Rutten
 5. Caspar Hermeling
 6. Stein van Tol
 7. Stan Heijmans
 8. Jorik Quint

 

22 augustus 2022

Stand Programma Flyer  

 

Stan Heijmans houdt huis bij snelschaken

Simon van Dijk

 

De zevende avond van Zomerschaak was helaas niet goed bezocht. Slechts 9 deelnemers waagden zich aan een avondje snelschaak. Dat mocht de pret echter niet drukken: 5 minuten op de klok, geen increment en hakken maar! Sommigen kregen last van tijdnood, anderen van blunders. Maar enkelen konden juist uiterst goed uit de voeten met dit korte tempo.

 

De beste bleek uiteindelijk Stan Heijmans: hij scoorde 8 uit 8 en pakte dus de volle buit.

 

En passant verkleinde Stan hiermee zijn achterstand in het klassement. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is nog maar 3½ punt. Wie o wie gaat er volgende week met de wisselbeker naar huis? Wordt het de eerste titel voor Stan, of toch de vierde voor Caspar? Komt dat zien!

 

15 augustus 2022

Stand Programma Flyer  

 

Stein van Tol wint rapidavond!

Simon van Dijk

 

De zesde avond van Zomerschaak was weer goed bezocht. Zestien schakers speelden vijf rondes rapid van 12 minuten met 3 seconden increment. Na zwaar bevochten partijen, die vaak pas in tijdnood werden beslist, bleek Stein van Tol de sterkste. Hij scoorde 4½ punt en bleef daarmee Caspar Hermeling een halfje voor.

 

Titelverdediger en klassementsleider Bram Rutten was er deze avond niet, dus zijn achtervolgers hadden alle kans om op hem in te lopen. Caspar Hermeling en Stan Heijmans profiteerden hiervan en stegen naar de respectievelijk eerste en tweede plek in het klassement.

 

Huishoudelijke mededeling: Aanstaande maandag (22-8) zou de slotavond zijn, maar de kans is groot dat we er nog een avond bij gaan krijgen. In dat geval spelen we de 29e de slotronde. De 22e wordt dan een snelschaakavond van 10 partijen van 5 minuten zonder increment.

 

In ieder geval, tot ziens in Café Anneke!
 

08 augustus 2022

Stand Programma Flyer  

 

Zomerschaak dag 5

Bram Rutten

 

Op de vijfde speelavond van het zomerschaak werd er weer een verrassende schaakvariant gespeeld. Simon had namelijk de twintigzijdige dobbelsteen weer uit de kast gehaald om ons te verlossen van alle openingstheorie die er in de loop der jaren voor ons is bedacht. De eerste zet van zowel wit als zwart wordt in deze variant namelijk bepaald door de dobbelsteen.

 

Dit zorgde ervoor dat er hele ‘interessante’ openingen op het bord verschenen, namelijk 1.Pa3-a6 of 1.f3-c6 en zelfs 1.Ph3-f6 verscheen op het bord. Uiteindelijk bleek Caspar Hermeling hier het meeste van te kunnen maken, hij zette een perfecte score van 6 uit 6 neer!

 

Op plek twee eindigde Bram Rutten met 5 uit 6 en Jorik Quint maakte de top drie compleet met een score van 4 uit 6.

 

In het algemeen klassement gaat Bram Rutten nu aan de leiding met 108,5 punt, maar hij wordt op de voet gevolgd door Caspar Hermeling die nu slechts vijf punten achter staat en vijf punten daar weer achter staat Stan Heijmans.

 

01 augustus 2022

Stand Programma Flyer  

 

Chaos bij “hands and brains”

Bram Rutten

 

Afgelopen maandag was het weer tijd voor een ‘verrassing’ bij zomerschaak. De afgelopen jaren hebben we al veel schaakvarianten voorbij zien komen en op de vierde avond was het tijd voor iets nieuws, namelijk “hands and brains”. Bij deze variant wordt er in duo’s gespeeld, waarbij de ‘brains’ het stuk zegt waarmee de ‘hands’ moet zetten. Het is dus belangrijk om elkaars plannen en ideeën te begrijpen, maar dit was regelmatig niet het geval.

 

De blunders die op het bord verschenen leidden soms tot frustratie, maar over het algemeen was het juist heel leuk om in een team te spelen en om samen na te denken in de interessante of chaotische stellingen die normaal niet op het bord verschijnen.

 

De strijd om de dagzege ging tussen vier duo’s, waarbij de organisatie om beurten in een team speelden, aangezien we met negen man waren. Het bleef tot de laatste ronde spannend, maar na zes rondes schuiven bleek het team van Joey en Simon/Bram het sterkste, zij wonnen met 5 punten. Tweede werden Stan en Twan Belgers met 3,5 punt. De derde plek was weggelegd voor Casper en Leon met 2 punten en vierde werden Kosse en Emiel met 1,5 punt.

 

Dit betekent ook dat het algemeen klassement extra spannend wordt. Stan Heijmans en Bram Rutten staan nu immers gelijk met beiden 83,5 punt, maar met 10 punten minder is Caspar Hermeling ook zeker nog niet uitgesloten voor de eindoverwinning.

 

Volgende week (8 augustus) staat er weer een verrassing op het programma bij zomerschaak (waarschijnlijk iets met een dobbelsteen). Kom dus vooral langs volgende week, tot dan!

 

25 juli 2022

Stand Programma Flyer  

 

Zomerschaak 2022 dag 3!

Simon van Dijk

 

Op de derde avond van Zomerschaak vonden twaalf schakers de weg naar Café Anneke. Maar liefst vijf oud-kampioenen speelden mee in de zes rondes snelschaak van 7 minuten + 3 seconden per zet. Uiteindelijk wist tweevoudig winnaar Toon van Lanen (2013 & 2018) met 5½ punt de rest achter zich te laten.

 

Wat we aanstaande maandag gaan doen vertellen we nog niet, maar leuk wordt het zeker! Tot dan!

 

11 juli 2022

Stand Programma Flyer  

 

Zomerschaak 2022 dag 2!

Bram Rutten

 

Afgelopen maandag vond de tweede speelavond van zomerschaak plaats. We speelden 5 partijen rapid schaak van 15 minuten per persoon per partij. Na veel schuiven en mat zetten, kwamen Bram van den Berg en Stan Heijmans als winnaars uit de bus, beiden hadden een score van 4,5 punten.

 

Met deze score staat Stan ook bovenaan in het algemeen klassement, met een ruime voorsprong van 7,5 punt op Caspar Hermeling, die tweede staat. Het zomerschaakseizoen is echter nog lang en er kan nog veel gebeuren.

 

Volgende week is er geen zomerschaak, maar op 25 juli zijn we er weer met 6 partijen snelschaak. Tot dan!

 

04 juli 2022

Stand Programma Flyer  

 

Zomerschaak 2022 van start!

Bram Rutten

 

Afgelopen maandag (4-7) ging Zomerschaak 2022 van start. Het was in Café Anneke weer volle bak, met veel oude bekenden, maar ook veel nieuwe gezichten.

 

Het leverde een spannende competitie op van 10 partijen snelschaak met een bedenktijd van 3 minuten per persoon en 2 seconden increment per zet. Het was lang onduidelijk wie de avond zou winnen, maar uiteindelijk bewees Jaap Amesz de sterkste schaker te zijn met een mooie score  van 9 uit 10.

 

Caspar Hermeling werd tweede met slechts een half punt minder en Stan Heijmans maakte de top drie compleet met een score van 8 uit 10.

 

Volgende week is er weer zomerschaak, dan spelen we een iets rustiger tempo, namelijk 5 partijen van 15 minuten per persoon. Mis dat niet en kom vooral volgende week naar Café Anneke!

 

26 juli 2021

Stand Programma Flyer  
 

Zomerschaak 2021 van start!

Simon van Dijk

 

Afgelopen maandag (26-7) ging Zomerschaak 2021 van start. Als vanouds in Café Anneke, waar de ramen wagenwijd openstaan ter ventilatie en er voldoende ruimte is tussen de tafels.

 

Slechts zes schakers waren er deze avond, maar dat mocht de pret van het na twee jaar eindelijk weer mogen Zomerschaken niet drukken.

 

We speelden een halve competitie van 15 minuten per persoon en aan het einde bleek Caspar Hermeling de beste te zijn met een monsterscore van 5 uit 5! Bram Rutten volgde met 4 uit 5 op de tweede plaats.

 

De rest van de zomer wordt er elke maandagavond nog volop geschaakt in Café Anneke, dus als je zin hebt, kom langs!

 

24 augustus 2020

Stand Programma Flyer  

 

Maarten Rossen wint Zomerschaak Online 2020!

Simon van Dijk & Bram Rutten

 

Afgelopen maandag won Maarten Rossen soeverein Zomerschaak 2020. Onder de nickname DerPawnfresser nam hij op de derde avond de leiding over van de uiteindelijke nummer twee Kaz Haans en stond die vervolgens niet meer af. Chiel Koster legde beslag op het brons.

 

Deze editie van Zomerschaak moest noodgedwongen online plaatsvinden. We hoopten dan ook dat vele schakers de weg naar Chess.com zouden kunnen vinden. Jammer genoeg viel dat tegen. Slechts dertien spelers speelden gedurende acht avonden mee.

Vanwege die lage deelnemersaantallen moesten we iedere avond het toernooi in twee of drie sessies afwerken, wat zorgde voor de nodige stress bij de organisatie en de continuïteit niet echt ten goede kwam. Daarover gesproken, tijd om over je blunders na te kletsen was er ook niet: de site startte de volgende ronde op zodra alle partijen waren afgelopen.

 

Kortom, we misten Café Anneke. De sfeer, de gezelligheid, de ietwat krappe tafeltjes. Het “Probleem van de Week,” de muziek op de achtergrond, met je biertje achter het schaakbord in plaats van een computerscherm. We hopen je dit alles volgend jaar weer wel te kunnen bieden.

 

Rest ons nog iedereen die mee heeft gespeeld te bedanken en de avondwinnaars in het zonnetje te zetten:

Avond 1: Kaz Haans

Avond 2: Kaz Haans

Avond 3: Maarten Rossen

Avond 4: Maarten Rossen

Avond 5: Chiel Koster (100%-score!)

Avond 6: Chiel Koster (100%-score!)

Avond 7: Bram Rutten

Avond 8: Maarten Rossen

 

17 augustus 2020

Dubbele punten in finale Zomerschaak!

Simon van Dijk

 

Een tegenvaller, afgelopen maandag. Slechts drie deelnemers wilden zich wagen aan de vage openingen die de twintigzijdige dobbelsteen bij elkaar had gegooid. Met zo weinig spelers laat Chess.com geen toernooi aanvangen en logischerwijs is avond 8 geschrapt uit de competitie.

 

Om Zomerschaak 2020 het spannende slot te geven dat het verdient, spelen we aanstaande maandag 24 augustus voor dubbele punten!

 

Maarten Rossen lijkt af te stevenen op de eindwinst maar is zeker nog te achterhalen. Tegelijkertijd ligt de strijd om de tweede plaats helemaal open. Bram en ik verwachten dan ook spektakel in de laatste vijf rondes van 10 minuten + 5 seconden per zet. Doe dus vooral mee, want een betere voorbereiding op het nieuwe schaakseizoen kun je je toch niet wensen?

 

27 juli 2020

Zomerschaak over de helft: Maarten Rossen leidt

Simon van Dijk

 

Zomerschaak is nu vijf rondes onderweg en Maarten Rossen gaat aan kop in het klassement. Met nog vier weken te gaan heeft hij een uitstekende uitgangspositie om zijn naam op de wisselbeker te laten graveren. Het deelnemersaantal valt de organisatie daarentegen een beetje tegen. Dat neemt niet weg dat er even fanatiek gestreden wordt als normalerwijs in Café Anneke.

 

Zo speelden we afgelopen maandag (27-07) King of the Hill, een schaakvariant met een extra winstclausule. Je krijgt namelijk een vol punt als je koning zonder schaak te komen te staan een centrumveld betreedt. Dat lijkt een oproep om niet te rokeren en vroeg in de partij met je koning aan de wandel te gaan. In de praktijk valt dat laatste echter vies tegen, getuige deze stelling na slechts elf zetten:

 

De Voorzitter

De Clubkampioen

 

Tsja, mat is ook een nul op het scoreformulier. Gelukkig was er iemand die het tegendeel van bovenstaande theorie bewees:

 

Simon van Dijk

Chiel Koster

 

Sommigen verachtten King of the Hill, anderen hadden er veel plezier van. Chiel behoorde denk ik tot die laatste categorie, want hij won de avond met zes uit zes! Maar bovenal drukte dit format ons schakers met de neus op het harde feit dat centrumcontrole vaak belangrijker is dan materiaal, zelfs buiten King of the Hill.

 

Volgende week spelen we weer met de gebruikelijke regels. Op het programma staan vijf rondes van 12 minuten + 3 seconden per zet en de organisatie hoopt jullie dan allemaal te zien. Tot maandag!

 

29 juni 2020

Stand Programma Flyer  

 

Zomerschaak begonnen: deelnemers gezocht!

Simon van Dijk

 

Chess.com heeft niet de sfeer van Café Anneke, maar je kunt er toch lekker schaken. En Zomerschaak 2020 beleefde er afgelopen maandag (29-06) zijn online vuurdoop.

 

De eerste avond van de drieëntwintigste editie van dit legendarische Wijchense zomertoernooi trok helaas slechts acht deelnemers. Door dit lage deelnemersaantal stond de site ons helaas niet toe om meer dan vier rondes in een keer af te handelen. Lastig, als je tien potjes snelschaak op het programma hebt staan. Deze technische belemmering had de organisatie niet voorzien, maar gelukkig konden we de speelavond in drie delen afwerken. Bovendien zal de tweede avond, nu Bram en ik dit weten, zeker soepeler verlopen.

 

Winnaar van de avond werd Kaz Haas met een score van 6,5 uit 10. De clubkampioen van Het Kasteel neemt hiermee als vanzelfsprekend de leiding in het klassement. De zomer is echter nog lang en met acht rondes te gaan kan iedereen de wisselbeker nog opeisen.

 

Voor nu is de oproep: doe mee! Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Volgende week spelen we zes partijen Fischer Random van 7 minuten + 5 seconden per zet. Dat belooft spektakel!

 

Instructies om mee te doen:

 • Ga naar www.chess.com en maak een account aan via ‘sign up’ (als je er nog geen account hebt, anders log je gewoon in).
 • Eenmaal ingelogd zoek je links onderin beeld naar ‘zomerschaak’.
 • Klik rechts in beeld onder ‘Schaakclubs’ op ‘Zomerschaak S.V. Het Kasteel’.
 • Klik op ‘Meedoen’ en vervolgens op ‘Indienen’. De organisatie voegt je dan toe aan de club.
 • Iedere week krijg je een melding zodra het nieuwe toernooi online staat.
 • Aanmelding is iedere maandag tot uiterlijk 20:00 uur. Kom je later dan is deelname aan de eerste ronde niet gegarandeerd. Later aanschuiven kan natuurlijk altijd. Aanvang ronde 1 is 20:05.

 

Voor meer informatie en het programma, zie elders op deze site. Voor hulp bij het aanmelden en/of vragen mail naar zomerschaak@svhetkasteel.eu.

 

Een korte terugblik op Zomerschaak 2019

Stand Programma Flyer  

 

Simon van Dijk

 

Het is alweer even geleden, maar op 26 augustus wonnen Caspar Hermeling en ik Zomerschaak 2019. Heel anders dan afgelopen jaren was de slotavond superspannend: de eindstand werd pas bepaald in de allerlaatste ronde!

 

In deze ronde verloor koploper Caspar van Chiel Koster en won ik van Kaz Haans, die op zijn beurt, als deze uitslag andersom was geweest, zelf eerste zou zijn geworden. Ron van Dijk legde bij zijn eerste deelname aan Zomerschaak meteen beslag op de derde plek.

 

Bij gebrek aan een tiebreakreglement (en dat gaat er ook niet komen), werd de titel dus gedeeld en staan er voor het eerst in de zomerschaakgeschiedenis twee namen op de beker. Een mooi einde van een zeer geslaagde 22e editie en ik hoop dat de 23e net zo succesvol wordt.

 

De prijzen voor de top 3 van het klassement werden ook dit jaar weer aangeboden door Café Anneke, dat ons bovendien ook dit jaar weer welkom heette als speellocatie. Vanaf deze plek wil de organisatie Café Anneke daar heel erg voor bedanken.

 

Tevens willen Bram en ik van de gelegenheid gebruik maken om de avondwinnaars nog even in het zonnetje te zetten. Zij hebben op de speelavonden zelf topprestaties neergezet en zijn daar dan ook voor beloond met een biertje.

 

Avond 1: Jaap Houben

Avond 2: Jaap Houben & Toon van Lanen

Avond 3: Bram Rutten & Jermo Kooijmans & Ritchy Duin

Avond 4: Jermo Kooijmans

Avond 5: Erik van den Dikkenberg (100% score!)

Avond 6: Caspar Hermeling & Toon van Lanen

Avond 7: Erik van den Dikkenberg (100% score!)

Avond 8: Jermo Kooijmans

 

Maar bovenal willen we alle deelnemers bedanken, dit jaar maar liefst veertig in totaal! Zonder jullie was Zomerschaak er niet geweest en na enkele magere jaren is hét zomertoernooi van Wijchen weer back on track.

 

26 augustus 2019

Caspar Hermeling en Simon van Dijk gedeeld winnaar zomerschaken!

Toine van Bergen

 

Het zomerschaken 2019 in het Wijchense café Anneke kende dit jaar twee winnaars!!! Wijchenaar Caspar Hermeling en Nijmegenaar Simon van Dijk, eindigden na een superspannende slotavond precies gelijk bovenaan. Zij mogen de wisseltrofee delen. UVS-er Ron van Dijk eindigde kort achter het winnende duo op de derde plaats. De top 5 werd verder volgemaakt door Kaz Haans en Ritchy Duin.

 

Het was in alle opzichten een zeer geslaagde 22e versie van het traditionele toernooi van schaakvereniging Het Kasteel. De afgelopen jaren nam de belangstelling geleidelijk af, maar deze keer waren er iedere avond juist meer dan 20 deelnemers. Ook veel spelers van andere verenigingen lieten hun gezicht zien, evenals enkele huisschakers.

 

 

19 augustus 2019

Zomerschaak spannender dan ooit!

Simon van Dijk

 

Met één speelavond te gaan is het niet te zeggen wie volgende maandag met de beker omhoog staat. Caspar Hermeling, Kaz Haans en Simon van Dijk gaan alle drie aan kop met 129 punten, op de voet gevolgd door Ron van Dijk met 125,5. Er zijn dus vier kanshebbers op de titel, terwijl we nog slechts zes potjes spelen.

 

Nu gaat het er weliswaar op de slotavond echt om spannen, maar ook de afgelopen drie avonden viel er genoeg te beleven (voor de eerste helft van het toernooi zie het verslag “Zomerschaak halverwege: spanning in het klassement!” elders op de site).

 

Zo kondigde Erik van den Dikkenberg, de kampioen van 2011, in de week voor avond vijf via Facebook aan mee te zullen spelen om de winnaar van avond vier, Jermo Kooijmans, te verslaan. Erik kwam, won van Jermo, scoorde 100% en pakte daarmee de avondwinst.

 

Een twintigzijdige dobbelsteen kaapte vervolgens de zesde avond. De organisatie had deze schaakvariant ooit bedacht ter ere van de twintigste editie twee jaar terug, maar dit ietwat vreemde speltype viel zo goed in de smaak dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is geworden.

 

Het gaat als volgt: vanuit de beginpositie zijn er voor beide kleuren twintig verschillende openingszetten mogelijk, zestien pionzetten en vier paardzetten. Al deze zetten hebben een nummer gekregen dat correspondeert met een vakje op een twintigzijdige dobbelsteen (verkrijgbaar bij uw betere spellenzaak). Twee worpen met de dobbelsteen bepalen de openingszetten voor wit en voor zwart, wat vaak resulteert in stellingen die niet in de gangbare theorieboeken terug te vinden zijn. Tevens speelt iedereen iedere ronde dezelfde opening, de eerste ronde bijvoorbeeld 1.a3, h5.

 

Het Zomerschaakgambiet?

 

Onspeelbaar? Integendeel! Er werd veel gelachen om de maffe stellingen en uiteindelijk kwamen er twee winnaars uit de bus: Caspar Hermeling en Toon van Lanen konden van alle deelnemers het creatiefst met de onbekende openingen uit de voeten en scoorden beiden 5 uit 6.

 

Avond zeven was rechttoe rechtaan: zes partijen, 10 minuten p.p.p.p., geen dobbelsteen en geen increment. Maar liefst zevenentwintig schakers wisten de weg naar Café Anneke te vinden –een record voor dit jaar. Bovendien heeft Zomerschaak 2019 nu veertig verschillende deelnemers gehad, het hoogste aantal in zeven jaar tijd!

 

Erik van den Dikkenberg deed weer mee en ging er met 6 uit 6 en de avondprijs vandoor. Voor het klassement had deze avond echter grote gevolgen: er is nu niet meer één koploper, maar drie!

 

Een week voor het einde is het dus ongemeen spannend: vier schakers gaan maandag strijden om de titel en met het sterke deelnemersveld en de drie verschillende speeltempi zou het kampioenschap zo maar eens in de allerlaatste ronde kunnen worden beslist.

 

29-07-2019

Zomerschaak halverwege: spanning in het klassement!

Simon van Dijk

 

Juli is voorbij en daarmee ook de eerste vier avonden zomerschaak. Wel drieëndertig club- en huisschakers wisten de weg naar het altijd gezellige Café Anneke te vinden, waaronder bekende, maar ook vele nieuwe gezichten. Een van die nieuwe gezichten was Jaap Houben van UVS uit Nijmegen en hij besloot zijn debuut op te fleuren met een avondzege van 9 uit 10.

 

Jaaps honger naar zomerschaaksucces was echter nog niet gestild, want ook de tweede avond won hij, al moest hij het podium nu delen met verdedigend kampioen Toon van Lanen; beide heren scoorden 4,5 uit 5.

 

Op avond drie was de strijd om de zege tot het laatste moment spannend. Tweevoudig kampioen Jermo Kooijmans was weer eens van de partij en de gedoodverfde favoriet. Hij moest echter het hoofd buigen voor Bram Rutten, die vervolgens tot aan de laatste ronde eerste stond in het klassement. Maar in de laatste ronde ging Bram zelf onderuit tegen eveneens voormalig kampioen Ritchy Duin, waardoor deze avond maar liefst drie winnaars kende: Bram, Jermo en Ritchy. Of dit een unicum is in de lange zomerschaakgeschiedenis weet de organisatie niet, maar bijzonder is het zeker!

 

Avond vier was net zoals avond één een avond voor de snelschakers. Jermo kwam weer, zag en overwon met een afgetekende 9,5 uit 10. Slechts een halfje moest hij afstaan aan zijn nieuwe Angstgegner Bram.

 

Het zomerschaakpeloton dendert de zomer door en de komende maand wordt de strijd om het kampioenschap beslist. En spannend wordt het zeker, want koploper Simon van Dijk (‘Dat kan niet kloppen. Er zit vast een foutje in het Excel-bestand.’) staat slechts één puntje voor op nummer twee Ron van Dijk (geen familie). De nummer drie Kaz Haans volgt op twee punten van Ron, en daar weer achter lijkt Caspar Hermeling de top drie te zullen bestormen en op te gaan voor zijn derde titel. Kortom: met nog 120 punten te verdelen zou de koers zo maar eens kunnen eindigen in een fotofinish.

 

Maar voordat we de prijzen gaan verdelen hebben we nog vier bomvolle avonden met schaken te gaan. Volgende week bijvoorbeeld, wanneer we het rustig aan doen met vijf partijen van 12 minuten + 3 seconden p.p.p.p. De week daarna komt de roemruchte dobbelsteen weer langs –die wilt u niet missen!–

 

Avond zeven belooft zenuwslopend te worden (10 minuten p.p.p.p. zonder increment) en de slotavond bevat wederom de traditionele drie verschillende tempi, zodat de uiteindelijke kampioen zich bewezen zal hebben in de verschillende zomerschaakdisciplines.

 

Voor ieder is er dus wat wils en Bram en ik hopen de lezer van dit stukje dan ook aanstaande maandag van harte te mogen verwelkomen in Café Anneke.

 

Stand Programma Flyer  

 

27-08-2018

Artikel Wijchens Nieuws over Zomerschaken 2018

Toon van Lanen wint Wijchens zomerschaak in Café Anneke!

Ritchy Duin

 

De 21ste editie van het Wijchens zomerschaak, dat traditiegetrouw tijdens de zomermaanden gehouden wordt in Café Anneke, is gewonnen door Toon van Lanen uit Wanroy. Van Lanen wist de titel al eerder in 2013 te veroveren. De winnaar van vorig jaar, de Wijchense huisschaker Caspar Hermeling pakte de tweede plaats en Kasteelschaker Kaz Haans werd derde.

 

Totaal speelden er een kleine 30 schaakliefhebbers mee met deze editie in het bruin café aan het marktplein. Café Anneke zorgde wederom voor enkele fraaie prijzen.

 

Eindstand zomerschaak 2018:

1 Toon van Lanen 187,5
2 Caspar Hermeling 176
3 Kaz Haans 159
4 Albert Verhaaren 134,5
5 Rob Cornips 133
6 Ritchy Duin 122,5

 

Vrijdag 31 augustus a.s. start het reguliere schaakseizoen bij SV Het Kasteel. De senioren spelen dan vanaf 20.00 uur hun partijen. Liefhebbers zijn van harte welkom om eens te komen kijken, vrijblijvend een partij te spelen en de sfeer te proeven.

 

De jeugd start een week later op vrijdag 7 september a.s. om 18.30 uur.

 

Er wordt gespeeld in Wijkcentrum Wijchen-Zuid, zuiderpoort 56, 6605 HN, Wijchen.

 

 

13 augustus 2018

Zomerschaak in weekblad De Brug

(Klik voor een grotere afbeelding)

 

30 juli 2018

Zomerschaak halverwege: Caspar Hermeling leidt

Simon van Dijk

 

Caspar Hermeling lijkt hard op weg naar prolongatie van zijn zomerschaakkampioenschap. Hij heeft na vier van de acht avonden 92 punten bij elkaar gespeeld. Zijn naaste concurrenten Toon van Lanen en Kaz Haans, die op een gedeelde tweede plaats staan, volgen op veertien punten achterstand.

 

Ondanks de extreme hitte van de afgelopen weken begaf zich toch elke maandagavond een groep schakers naar Café Anneke om zich daar flink in het zweet te werken achter het schaakbord. Ik geef de lezer een overzicht van wat er de afgelopen weken zoal gebeurd is.

 

Avond 1 (2-7)

Zomerschaak 2018 begon meteen goed: tien rondes snelschaken met drie minuten op de klok. De vijf seconden increment was dan ook meer dan welkom. Veertien deelnemers slechts, maar de strijd was daardoor niet minder spannend.

 

Uiteindelijk wist Caspar Hermeling de avond naar zich toe te trekken met een monsterscore van 9,5 uit 10, anderhalf punt voor de nummer twee Toon van Lanen.

 

Avond 2 (9-7)

Waar de eerste avond de zetten razendsnel op de borden verschenen, ging het tempo op de tweede avond danig naar beneden. Vijf partijen van 15 minuten zonder tijd erbij zorgden ervoor dat de strijd nog heviger was dan die in de week ervoor.

 

Bij het ingaan van de laatste ronde ging Bram Rutten aan kop met 4 uit 4. Minimaal een halfje tegen Toon van Lanen zou hem de avondwinst bezorgen. Helaas moest Bram het afleggen tegen Toon, die door zijn winst ook op vier punten kwam, net als Chiel Koster. Een ex aequo van drie spelers dus en ze mochten alle drie een prijsje in ontvangst nemen.

 

Avond 3 (23-7)

Op het programma stond bij deze avond “verrassing” en de zestien spelers die zich aan dit spannende affiche waagden, kregen een bijzondere variant op schaken voorgeschoteld.

 

Vorig jaar wilde de organisatie namelijk iets ludieks doen ter ere van het twintigjarig jubileum van het toernooi en kwam op het volgende idee:

 

zowel wit als zwart kan voor zijn openingszet kiezen uit twintig verschillende zetten. Wat nu als een twintigzijdige dobbelsteen zou bepalen met welke zetten de partij wordt geopend? Elke mogelijke zet krijgt een nummer en na een worp met de dobbelsteen wordt de met het aantal ogen corresponderende zet op het bord uitgevoerd. Na tweemaal gooien staat op ieder bord dus dezelfde stelling en mag wit verder spelen vanaf zet twee. Alle openingstheorie kan de prullenbak in en wellicht is het nog leuk ook.

 

Door de veelal enthousiaste reacties op dit spel tijdens het jubileum (iets wat ik absoluut niet verwacht had), besloten we het dit jaar weer op de kalender te zetten. De mafste openingen werden bij elkaar gerold en ook nu weer was de ontvangst overwegend positief. Misschien komt het spel volgend jaar weer terug, maar dan hoop ik er wel een leuke naam voor te hebben (suggesties aanbevolen!). Hieronder volgt in ieder geval een overzichtje van de op deze avond gespeelde openingen.

 

Ronde

Eerste zet wit

Eerste zet zwart

1

c3

f5

2

a4

Ph6

3

Pf3

e5

4

Pc3

a5

5

c3

h5

6

d3

g6

 

Zoals je kunt zien toonde de dobbelsteen geen genade voor het deelnemersveld, maar Toon van Lanen deed dat ook niet. Hij won deze avond met overmacht: 6 uit 6 maar liefst en als bonus verstevigde hij zijn koppositie in het klassement, die hij de week ervoor veroverd had.

 

Avond 4 (30-7)

Geen rare spelletjes of Fischertempo vandaag, maar old school snelschaken. Tien rondes met 5 minuten op de klok. Deelnemers klaar? Hakken maar!

 

Na zeven rondes was het nog zeer spannend bovenin: Caspar Hermeling had slechts een halfje voorsprong op de nummers twee Simon van Dijk en Bram Rutten. Laatstgenoemden gingen echter in de achtste ronde beide onderuit, terwijl Caspar zijn voorsprong niet meer uit handen gaf: hij won deze avond met 8,5 uit 10.

 

Met nog vier rondes te gaan lijkt de strijd om het kampioenschap snel te worden beslist. Dat neemt echter niet weg dat de komende vier maandagavonden nog tjokvol zitten met schaken.

 

Schroom dus niet om langs te komen, meedoen is immers belangrijker dan winnen! Bovendien hebben we iedere avond ook een schaakprobleem, waarmeer je ook in de prijzen kunt vallen.

 

Aanstaande maandag spelen we vijf rondes van 12 minuten + 3 seconden per zet. We hopen je dan te mogen verwelkomen in Café Anneke!

 

28 augustus 2017

Stand Programma Flyer  

Caspar Hermeling wint Zomerschaken!

Simon van Dijk

 

De twintigste editie van het Zomerschaken is gewonnen door Caspar Hermeling. Bij het ingaan van de laatste avond kwam zijn royale voorsprong in het klassement niet meer in gevaar en wist de kampioen van 2007 zijn tweede titel in de wacht te slepen.

 

De weg naar het kampioenschap was zeker geen makkelijke. Lange tijd leek het er op dat Jermo Kooijmans zijn derde titel zou gaan pakken, en ook Toon van Lanen deed goed mee. Maar door elke avond opnieuw goed spel op het bord te zetten, wist Caspar het beslissende gat met zijn concurrenten te slaan.

 

Op plek 2 in het klassement eindigde Kaz Haans, die een goed toernooi speelde en zich op de laatste avond daarvoor beloonde met een ereplaats. Derde werd Toon van Lanen, die Jermo Kooijmans nipt een half punt voor bleef. De avondwinst ging naar Chiel Koster, die een knappe 6 uit 6 scoorde.

 

Ter ere van het 20ste jubileum had de organisatie voor de zesde avond iets leuks bedacht: een twintigzijdige dobbelsteen bepaalde de eerste zet van wit en die van zwart (vanuit de beginstelling zijn er namelijk 20 mogelijke openingszetten). Theoriekennis was hierdoor niet altijd benodigd, zo begonnen alle partijen in de laatste ronde met 1.f4 b5. Bram en ik hadden aanvankelijk wat twijfels bij deze onconventionele vorm van schaken, maar gelukkig konden de deelnemers het wel waarderen.

 

Tevens waren er ter ere van het vierde lustrum extra prijzen voor de twintigste witoverwinning, de twintigste zwartoverwinning en de twintigste remise. Bovendien waren er hapjes op de slotavond en kreeg de nummer twintig van het eindklassement ook een prijs: deze ging naar Rob Lubbers van UVS.

 

Al met al kunnen we terugzien op een mooi, geslaagd jubileumjaar. Speciale dank gaat uit naar Café Anneke, waar we voor de twintigste keer terecht konden met ons toernooi (en dat ook dit jaar weer de prijzen voor de top 3 sponsorde), en naar dhr. Loek Hoefnagels, die een aantal schaakboeken ter beschikking stelde, welke wij dankbaar hebben gebruikt als prijzen.

 

De avondwinnaars op een rijtje:

 

1e avond: Jan Selten & Toon van Lanen

2e avond: Jermo Kooijmans (100% score!)

3e avond: Jermo Kooijmans

4e avond: Jermo Kooijmans

5e avond: Jorik Quint & Maarten Rossen

6e avond: Caspar Hermeling (100% score!)

7e avond: Jermo Kooijmans (100% score!)

8e avond: Chiel Koster (100% score!)

Een trotse kampioen

 

21 augustus 2017

Zomerschaken bijna beslist

Simon van Dijk

 

Met nog één ronde te gaan lijkt Caspar Hermeling de zomerschaaktitel niet meer te kunnen ontgaan. Hij heeft bij het ingaan van de slotronde een comfortabele voorsprong van 18 punten op de nummer 2 Toon van Lanen. Maar er zijn nog dertig punten te vergeven dus het kan ook zo maar zijn dat de huidige nummer 3 Jermo Kooijmans aanstaande maandag de beker omhoog houdt.

 

Maandag is dus de slotronde, met daarin drie verschillende tempi (7, 10 en 15 minuten) en de prijsuitreiking, met daarin niet alleen prijzen voor de top 3… Dus graag tot ziens in Café Anneke!

 

31 juli 2017

Jermo Kooijmans stevig aan kop bij Zomerschaken

Simon van Dijk

 

Zomerschaak is halverwege en na vier avonden staat Jermo Kooijmans, de winnaar van 2012 en 2015, op plek 1 in het klassement.  Op de eerste avond moest hij nog Jan Selten, Toon van Lanen en Caspar Hermeling (respectievelijk de kampioenen van 2016, 2013 en 2007) voor zich dulden, maar  Jermo  herpakte zich en won de tweede, derde en vierde avond. Hij heeft door deze winning streak nu al een goede uitgangspositie voor zijn derde zomerschaaktitel, maar het gat met de nummer 2 Toon van Lanen is slechts negenenhalf punt.

 

Al 29 schakers hebben op de maandagavond Café Anneke weten te vinden om het daar in een ongedwongen en gezellige sfeer tegen elkaar op te nemen met van week tot week verschillende tempi. Bovendien is er elke avond een ‘probleem van de week’, waarbij je ook in de prijzen kunt vallen.

 

Aanstaande maandag spelen we een rustig tempo, na al het snelschaakgeweld van afgelopen week. Vijf partijen van 12 minuten + 3 seconden per zet staan er op het programma, dus graag tot ziens in Café Anneke!

 

29 augustus 2016

Stand Foto's Programma Flyer  

Jan Selten wint Zomerschaken 2016

Simon van Dijk

 

Jan Selten uit Vianen heeft de negentiende editie van het Zomerschaken op zijn naam gezet. Na zeven van de acht avonden schaken in Café Anneke was hij al niet meer te achterhalen door zijn concurrenten, maar met een mooie tweede plek op de slotavond gaf hij zijn eerste Zomerschaaktitel nog meer glans. Uittredend kampioen Jermo Kooijmans won de slotavond en werd tweede in het totaalklassement; Kaz Haans en Rob Cornips deelden de derde plek.

 

Tussen de vele ervaren clubschakers speelden ook enkele huisschakers mee, en die hebben zich kranig geweerd. Rob Cornips werd niet alleen derde in de totaalstand, maar ook de beste huisschaker en mag daarom een half jaar gratis komen schaken bij S.V. Het Kasteel.

 

Tweede en derde in het huisschakersklassement werden respectievelijk Wibo van Dinteren en Emiel Janssen (6de en 15de in de eindstand), zij mogen beiden drie maanden kosteloos komen schaken bij Het Kasteel. Beide heren waren echter afwezig bij de prijsuitreiking. Zouden zij daarom contact op kunnen nemen met de organisatie (zomerschaak@svhetkasteel.eu) om hun prijzen alsnog in ontvangst te nemen?

 

01 augustus 2016

Jan Selten aan kop bij Zomerschaak

Simon van Dijk

 

Na vier rondes Zomerschaak gaat Jan Selten aan de leiding bij het Zomerschaken. Hij heeft inmiddels met 81,5 punten een ruime voorsprong op de nummer twee John Klein Douwel (62,5 ptn.), die op een half punt wordt gevolgd door Maarten Rossen. De beste huisschaker is momenteel, halverwege het toernooi, oud Kasteelschaker Rob Cornips op de zesde plek.

 

De eerste vier avonden zijn, een uitgevallen klok daargelaten, probleemloos verlopen, hoewel er elke avond een veelbekeken schaakprobleem staat.

 

De eerste avond (4-7) ging het al hard, letterlijk, want er stonden negen rondes vluggeren op het programma (4 min. +2 sec.). Jermo Kooijmans was hier heer en meester en won de avond met een 100% score.

 

De tweede avond echter verliep geheel anders dan de eerste, want na vijf rondes rapidschaak was het Chiel Koster die de eerste plek bezette en behaalde huisschaker Emiel Janssen een verrassende tweede plaats!

 

Maandag 18 juli sloegen we een weekje over, in verband met Vierdaagsefestiviteiten, maar 25 juli gingen we weer los. Ditmaal met zes partijtjes snelschaak van 7 min. + 5 seconden per zet. De schrijver van dit artikel deed het deze avond absurd goed voor zijn doen en bezette uiteindelijk de gedeelde eerste plaats, maar moest op weerstandspunten Jan Selten toch nog voor zich dulden.

 

Afgelopen maandag (1-8) stond er weer vluggeren op het programma. Ditmaal was de klok echter genadeloos: na vijf minuten wachtte onherroepelijk de vlag, en dat kon niet uitgesteld worden door incrementen. Er tekende zich vanavond een absolute top drie af. Toon van Lanen bleef met 8 uit 9 Jan Selten en Maarten Rossen een vol punt voor en het gat met de nummer 4 (ondergetekende) was maar liefst anderhalve punt.

 

Met nog vier rondes te gaan kan er nog van alles gebeuren in het klassement. Het gat tussen de nummers 1 en 2 is weliswaar groot, maar door bonificatiepunten en het wegvallen van de zes “thuisblijfbonuspunten”, kan de voorsprong van Jan verdwijnen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

Aankomende week staat er rapidschaak op het programma. Vijf partijen van 12 minuten + 5 seconden p.p.p.p. Dus graag tot ziens in Café Anneke.

 

17 augustus 2015

Zomerschaak spannend tot de laatste zet

Simon van Dijk

 

Na zeven speelrondes staat Ritchy Duin nog steeds aan kop bij het Zomerschaken, op slechts anderhalf punt afstand van zowel Jermo Kooijmans als Chiel Koster. Regerend kampioen John Klein Douwel staat op de vierde plaats op 11 punten van Ritchy, dus alles is nog mogelijk.

 

De negen rondes snelschaak van afgelopen maandag (17-8) zorgden voor de nodige spanning achter de borden. Heftige tijdnoodgevechten, claims en weggeblunderde dames vulden deze gezellige schaakavond in Café Anneke.

 

De hoogst geklasseerden van de drieëntwintig spelers van vanavond, Erik van den Dikkenberg (rating ±2150) en Jermo Kooijmans (±2200), maakten hun ELO waar en namen de leiding. In de onderlinge partij bleek Erik de sterkste en vervolgde zijn 100%-reeks tot hij in Chiel zijn meerdere moest erkennen. Erik en Jermo bleven beiden echter Chiel één punt voor en eindigden de avond met een ex aequo van acht punten op de eerste plaats, gevolgd door Chiel met zeven uit negen.

 

Koploper Ritchy Duin had vanavond moeite om de directe concurrentie bij te benen. Vijf uit negen bleek net genoeg om de koppositie vast te blijven houden, maar de dubbele punten die volgende week worden toegekend, zullen moeten uitwijzen of hij zich een jaar lang Zomerschaakkampioen mag noemen…

 

Zo blijft het tijdens de slotavond volgende week tot aan de allerlaatste ronde de vraag wie er met de titel naar huis gaat. Wordt het Ritchy? Jermo? Chiel? Of prolongeert John Klein Douwel toch nog zijn titel? Komt dat zien!

 

13 juli 2015

Ritchy Duin verstevigt koppositie bij Zomerschaken

Simon van Dijk

 

Na drie avonden Zomerschaken voert Ritchy Duin de ranglijst aan. Door tot nu toe elke avond een stabiele score van om en nabij de 16,5 punten te scoren, staat hij nu 3,5 punt voor op de nummer 2 Kaz Haans.

 

Voor de achttiende editie van het jaarlijks terugkerende kroegtoernooi, mochten we wederom te gast zijn in Café Anneke en als vanouds op de traditionele maandagavond.

 

De eerste avond, 30 juni, viel de opkomst wat tegen: slechts twaalf schakers vonden hun weg naar de hoek van de Markt. Maar het niveau was daarentegen erg hoog. Toon van Lanen en Caspar Hermeling speelden mee en wisten hun favorietenrol waar te maken. Toon scoorde echter net een halfje meer dan Caspar en won met 7½ uit 8 de avond.

 

Dit ondanks het maffe speeltempo, dat de organisatie voor de gelegenheid had bedacht. De klok begon op 10 minuten p.p.p.p. en werd elke ronde één minuut teruggezet. Na de geplande zeven rondes vond men vier minuten op de klok nog niet snel genoeg en werd een extra achtste ronde ingelast, wat het berekenen van de score een stuk makkelijker maakte voor de organisatie. De voorziene klokkenchaos -de klok moest nu eenmaal elke ronde verzet worden- bleef gelukkig uit en wellicht zijn dit soort maffe tempi voor herhaling vatbaar.

 

De tweede avond deden we het rustig aan met een avondje rapid. Fishertempo: 12 minuten en 5 seconden per zet erbij. Eenentwintig schakers maar liefst wilden vanavond graag een potje schaken en ondanks de bye werd het een leuke zomeravond op de 64 velden.

 

Bovenaan de tussenstanden bleef het heel lang heel spannend en het duurde tot in de laatste ronde voor het duidelijk was dat Jorik Quint met 4 uit 5 vier anderen een halfje voor bleef.

 

Op de derde avond speelden we zes partijen ‘snelschaak’ van 10 minuten p.p.p.p. Geen geclaim zoals op de eerste avond en geen increment, wat leidde tot een aantal heftige tijdnoodsituaties.

Enkele schakers van SMB vonden vanavond hun weg naar Wijchen, waaronder Guus Alberts, tegen wie ik nog op menig IJSCO-toernooi de degens heb gekruist.

 

De hoogste rating van vanavond stond op naam van Jermo Kooijmans en hij maakte die ook waar. De clubkampioen van Het Kasteel won al zijn zes partijen en behaalde daarmee de maximale score van 24 punten. Jermo is daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer in het klassement op de negende plek. 

 

Aanstaande maandag, 20 juli, is er géén Zomerschaken, dit in verband met de feestelijkheden rondom de Vierdaagse. De 27e juli zijn we er wel en spelen dan negen vluggertjes van 4 minuten p.p.p.p. en 2 seconden per zet.

 

Tot ziens in Café Anneke!

 

05 augustus 2014

Speeldata GEWIJZIGD

 

Wij hebben gisteren van Café Anneke te horen gekregen dat op de avond van de laatste speelronde het café helemaal is volgeboekt. Hierdoor kan de laatste ronde helaas dan niet plaatsvinden.

 

De nieuwe Slotavond wordt maandag 18 augustus gespeeld in plaats van 25 augustus.

 

In overleg met het café wordt dinsdag 26 augustus een extra avond zomerschaak georganiseerd, die niet mee telt voor de competitie.

 
21 juli 2014

Jorik Quint aan kop bij Zomerschaak

Simon van Dijk

 

Op de derde avond van het Zomerschaak is de top van het klassement grondig gewijzigd. Twee schakers van de top 3, Chiel Koster en Rob Duin, ontbraken en bij aanvang was er dus alle kans om het klassement flink op te schudden.

 

 Maandagavond 21 juli stonden er negen rondes vluggeren op het programma: 4 minuten + 2 seconden per zet. Bovendien kon een onreglementaire zet onmiddellijk worden afgestraft met een claim op de winst van de tegenstander, hetgeen vanavond verschillende malen gebeurde.

 

De winnaar van vorige week, Rob Duin, ontbrak, maar andere sterke spelers hadden hun weg naar Wijchen gevonden. Onder hen Toon van Lanen, de winnaar van vorig jaar, en Jermo Kooijmans, de winnaar van 2012.

 

Vanavond speelden er in totaal 22 schakers mee met de competitie en hebben al 32 schakers minimaal één avond meegespeeld.

 

Elke ronde vanavond kende één zekerheid: Jermo won. Jermo won negen rondes lang elke partij en behaalde de eerste 100%-score van Zomerschaak 2014. Hij nam daarmee echter niet de leiding over in het klassement, maar komt wel binnen op de twaalfde plek.

 

De toppositie wordt na drie avonden ingenomen door Jorik Quint, die 45 punten heeft verzameld. Op de tweede plaats vinden we de beste huisschaker tot nu toe: Rob Cornips met 44 punten. En op de derde plek staat Ritchy Duin met 43,5 punten.

 

Over huisschakers gesproken: naast Rob Cornips weten ook Emiel Janssen en Wibo van Dinteren zich goed staande te houden tussen de meer ervaren clubschakers. Beiden scoorden maandag 5 uit 9 en staan respectievelijk 11de en 13de in het klassement. Ga zo door!  

 

Met de top 3 op anderhalf punt afstand van elkaar wordt het de komende vijf weken zeer spannend. Aanstaande maandag (28-7) gaan we verder. Dan doen we het iets rustiger aan dan afgelopen week: vijf rondes van 15 minuten pppp.

Graag tot ziens in Café Anneke!   

 
07 juli 2014

Rob Duin aan de leiding bij Zomerschaak

Simon van Dijk

 

Wanneer in de zomermaanden het clubseizoen stil ligt, is er voor diegenen die het koningsspel geen twee maanden kunnen missen, de mogelijkheid om in competitieverband te schaken: Zomerschaak is van start gegaan.

Het Kasteel is, al voor de zeventiende maal, wederom te gast bij Café Anneke. Acht maandagen lang wordt er hier aan de markt gestreden om die felbegeerde titel van Zomerschaakkampioen. Met een van week tot week verschillend speeltempo wordt er fel gestreden op de 64 velden, met een koel drankje en een sfeervol muziekje in een knus en sfeervol café. Wat wil een schaker nog meer?

 

De eerste avond was al meteen een goed begin van het toernooi: drie oud-kampioenen waren present. Maar naast Rob Duin (winnaar 1998 en 1999), Ritchy Duin (2000) en Caspar Hermeling (2007), waren er nog 15 anderen die naar Anneke kwamen om de oud-winnaars hun tweede (of derde) titel niet zo maar cadeau te doen. Onder hen oud-kasteelspeler Chiel Koster, SMB'er Guus Alberts en drie huisschakers: Rob Cornips, Emiel Janssen en Wibo van Dinteren.

 

Die avond (30 juni) stonden er vijf rondes rapid met Fischertempo op het programma: 12 minuten + 5 seconden per zet. Het werd een spannende avond: tot aan de laatste ronde was het spannend wie er met de avondoverwinning vandoor zou gaan.

 

Na vier rondes stond Jorik Quint bovenaan, op een half punt gevolgd door onder anderen Caspar en Rob Duin. De laatste ronde werd een rechtstreeks gevecht tussen Jorik en Caspar. In een spannende partij trok Caspar uiteindelijk aan het langste eind, Rob had toen al remise gespeeld en dus werd de eerste avond een prooi voor Caspar.

Meerdere schakers vonden de juiste oplossing voor het schaakprobleem, en na loting mocht Twan Rutjes de prijs hiervoor mee naar huis nemen.

 

De tweede avond, 7 juli, kwam er iets minder tijd op de klok: zes partijen van 7 minuten + 5 seconden per zet. Er waren ditmaal ook iets meer deelnemers dan op de eerste avond: eenentwintig schakers namen deel aan de competitie. Ditmaal maakte ook oud-winnaar John Klein Douwel (2008 en 2009) zijn opwachting en werd SMB door vier man vertegenwoordigd.

 

Vanwege het oneven deelnemersaantal moest er helaas met een bye worden gespeeld. Gelukkig hoefde diegene nooit lang te wachten door het niet al te royale speeltempo.

 

Ook deze avond weer spannende partijen. En wederom een spannende ontknoping, waarin Rob Duin aan het langste eind trok en met 5 uit 6 de avond won en daarmee de leiding in het klassement overnam van Caspar, die helaas een mindere avond had.

Rob staat dus na twee avonden aan de leiding met 37 punten, maar hij heeft concurrentie: Chiel Koster en Jorik Quint staan respectievelijk 2de en 3de met 35 en 33 punten.

 

Maandag de 14de is er helaas geen Zomerschaak vanwege de festiviteiten die bij een groot wandelevenement in Nijmegen horen, maar maandag de 21ste gaan we verder en dan gaat het speeltempo nog verder naar beneden. Negen partijen van slechts 4 minuten + 2 seconden per zet staan er op de planning. Bovendien mag er dan geclaimd worden!

 
 
Het was weer een hele geslaagde en gezellige 1ste  Zomerschaakavond in Café Anneke!

 

26 augustus 2013

Toon van Lanen pakte zomerschaaktitel in Café Anneke!

Ritchy Duin

 

Het Wijchense zomerschaak 2013 in Café Anneke is gewonnen door de ervaren Brabantse schaker Toon van Lanen uit Vianen. Clubgenoot Jan Selten stond steeds bovenaan het zomerschaakklassement. Helaas kon Selten de laatste zomerschaakavond niet meespelen. De Kasteelschakers Twan Rutjes en John Klein Douwel waren met Toon van Lanen de voornaamste kandidaten om de hoofdprijs in de wacht te slepen. De Kasteelschakers verspeelden echter teveel punten op de laatste avond. Toon van Lanen, de nummer drie van het klassement versloeg zowel John Klein Douwel als Twan Rutjes tijdens de spannende slotavond. Dank zij de dubbele puntentelling eindigde Toon bovenaan en werd zodoende de nieuwe zomerschaakkampioen van Wijchen! John Klein Douwel, de flamboyante clubkampioen van SV Het Kasteel, tekende nog luidruchtig protest aan omdat tijdens zijn partij tegen Van Lanen de lamp boven het bord uitviel. Het protest werd afgewezen aangezien beide spelers daar hinder van hadden ondervonden.

 

Twan Rutjes eindigde als tweede en Jan Selten wist ondanks zijn afwezigheid de derde prijs te pakken.

 

Totaal speelden er een kleine 50 schaakliefhebbers mee met deze 16de editie in het bruin café aan het Wijchense marktplein. Zowel huisschakers als clubschakers kwamen op het zomerschaak af en deze waren afkomstig uit de verre omtrek.

 

Emiel Janssen eindigde met een 23ste plaats als beste huisschaker. 

 

Eindstand zomerschaak 2013:

1. Toon van Lanen     Vianen

2. Twan Rutjes        Wijchen

3. Jan Selten         Vianen

 

Zomerschaakkampioen 2013: Toon van Lanen!

 
01-07-2013

Zomerschaken 2013 van start!

Jorik Quint

 

Het door Het Kasteel georganiseerde zomerschaken in café Anneke is afgelopen maandag weer van start gegaan. Met 23 deelnemers viel de opkomst niet tegen. Ook waren er spelers van behoorlijk niveau.

 

Er stonden op maandag 9 speelrondes van 5 minuten gepland.  De start van de eerste speeldag was succesvol, maar na de tweede ronde was er helaas een probleempje met de indelingen op de laptop. Helaas was het indelingsprogramma niet genoeg uitgetest en bleek dat hij maar maximaal twee rondes in kon delen. Na een beetje onnodig gestress was er vrij snel een oplossing. Er werd verder gespeeld in groepen van vier zodat er in ieder geval weer snel geschaakt kon worden. Hierdoor werd helaas wel de negende ronde geschrapt.

 

Na acht rondes waarin vele mooie en hectische partijen zijn gespeeld zijn er vier spelers die gezamenlijk eerste staan: Toon van Laanen en Jan Selten van Vianen, Marc Groenhuis van de Elster Toren en Twan Rutjes van het Kasteel. Ieder met zes en half punt. De vijfde plek was voor Albert Verhaaren met zes punten.

 

Speel de beste zet, wit is aan zet.

Nieuw en terug van weggeweest is de schaakopgave. Elke speelavond is er een schaakopgave. Aan het eind van de avond wordt er uit alle goede oplossing een winnaar geloot en die winnaar wint een speciaal biertje (indien 16 jaar of ouder). Bij de slotronde krijgt de persoon met de meeste goede antwoorden een grotere prijs.

 

Bij de eerste opgave waren er drie goede oplossingen. Twan Rutjes, Rob Lubbers en Paris Loutragotis waren de enige drie die toren A1 hebben gevonden.

 

Na 1.Ta1 volgt Dxa1  2.Pe4+ Ke8  3.Pd6#

 
27-08-2012

Jermo Kooijmans pakt zomerschaaktitel!

Ritchy Duin

 

Op de slotavond van het zomerschaak kaapte Jermo Kooijmans de zomerschaaktitel voor de neus van koploper John Klein Douwel weg. Slechts de derde plaats resteerde uiteindelijk voor de clubkampioen van Het Kasteel, want ook Toon van Lanen wist heel veel bonuspunten te vergaren.

 

Tijdens de slotavond van maandag 27 augustus jl. speelden de deelnemers in 3 groepen van 7. Iedereen speelde 6 partijen. Vluggertjes van 5 minuten en  snelschaakpartijen van 10 minuten p.p.p.p. De top van het klassement mocht het tegen elkaar opnemen en ging strijden om de ereplaatsen. Koploper John Klein Douwel had voor aanvang slechts een minieme voorsprong op Jermo Kooijmans van een half punt.

 

Die voorsprong was na de 1e partij al verdwenen, want John kwam niet verder dan remise tegen Albert Verhaaren. Jermo won wel van Twan Rutjes en nam dus de koppositie over. Het werd een zware avond voor John want maar liefst 4x moest hij de koning omleggen in de loodzware eerste groep. Toon van Lanen was wel op dreef. Met 6 winstpunten werd hij de winnaar van de avond, schreef 48 punten bij voor het klassement en schoof door naar een tweede plek in de eindrangschikking.

 

Jermo speelde ook sterk en morste slechts een punt tegen Toon en een halfje tegen Willem van Berkel. De slotpartij tegen John deed er al niet meer toe, maar wist hij ook te winnen. Met 36 punten greep Jermo overtuigend de zomerschaaktitel 2012! Toch erg knap en enigszins verrassend aangezien hij ook maar liefst drie zomerschaakavonden afwezig was. De beste huisschaker werd oud-kasteellid Rob Cornips. Rob behaalde een gedeelde vierde plaats.

 

Ook de slotpartij winst, de buit is binnen!

 

Jorik Quint en Willem van Berkel verzorgden de prijsuitreiking van deze zeer geslaagde zomerschaakeditie. Ook de nieuwe uitbater van Café Anneke, Martijn Koot, had voor drie fraaie prijzen in natura gezorgd. Het was nog heel lang erg gezellig in de bruine schaakkroeg en pas met sluitingstijd kwam er een einde aan het zomerschaak 2012.

 

Eindstand maandag 27 augustus:

1. Toon van Lanen, Jorik Quint                 48

3. Ritchy Duin                                 44

4. Jermo Kooijmans. Hans Quint, Rob Cornips    36

 

Eindstand zomerschaak 2012:

1. Jermo Kooijmans            165

2. Toon van Lanen             156

3. John Klein Douwel          141½

4. Twan Rutjes, Rob Cornips   138

   Totaal 46 deelnemers.

 

Zomerschaakkampioen 2012: Jermo Kooijmans!

 
20-08-2012

Superspannende slotavond zomerschaak in het verschiet!

Ritchy Duin

 

Maandag 27 augustus a.s. wordt de slotavond van het zomerschaak 2012 gehouden in Café Anneke. Het belooft een superspannende zomerschaakavond te gaan worden want de verschillen in de top van het klassement zijn minimaal. Koploper John Klein Douwel wordt op de hielen gezeten door Jermo Kooijmans. De clubkampioen van Het Kasteel staat slechts een ½ punt voor.

 

Aangezien op de laatste avond de punten verdubbeld worden zal iedere misstap funest zijn. Er kunnen maar liefst 48 punten gehaald worden. Ook het verschil met de nummer 3 Twan Rutjes is niet groot. Twan staat op 3½ punt afstand van de koppositie.

 

Tijdens de slotavond worden er door de deelnemers 6 partijen gespeeld. Er wordt gestart met 3 vluggertjes van 5 minuten p.p.p.p. en vervolgens worden er 3 snelschaakpartijen gespeeld van 10 minuten p.p.p.p. De top van het klassement zal tijdens deze uitermate spannende slotavond tegen elkaar uitkomen.

 

De zomerschaakavond van maandag 20 augustus jl. werd gewonnen door Jermo Kooijmans en Toon van Laanen. Jermo stond slechts een halfje af aan Jan Selten, terwijl Toon op remise werd gehouden door Willem van Berkel.

 

Eindstand maandag 20-08:

1. Jermo Kooijmans, Jan Selten                22

3. Toon van Laanen, Twan Rutjes Stan Heijmans 20

 

Tussenstand zomerschaak 2012:

  1.  John Klein Douwel   129½

 2.  Jermo Kooijmans     129

 3.  Twan Rutjes         126

 4.  Albert Verhaaren    117

 5.  Wesley van Nie      111

 6.  Toon van Laanen     108

 7.  Willem van Berkel   106½

 8.  Rob Cornips         102

 9.  Jan Selten          101

10.  Marc Groenhuis       97

 

 
16 juli 2012

Zomerschakers versus militaire blaaskapel!

Ritchy Duin

 

Het leek er even op alsof ons schaakcafé was veranderd in een legerkantine…. Trompetten en andere blaasinstrumenten lagen op de tafels i.p.v. schaakstukken. Gelukkig mocht de militaire blaaskapel voor 8-en zich laten horen op de markt in de stromende regen. In recordtempo verschenen toen de schaakborden op de tafels om 10-minuten partijen snelschaak te kunnen spelen. Gelukkig konden we ook nog  boven terecht met een aantal borden want het was nogal druk in Café Anneke.

Chiel Koster begaf zich voor het eerst deze zomer in het schaakcafé en dat ging uitstekend. Hij wist zich met 3 uit 3 te plaatsen voor de hoofdgroep en versloeg daarin zelfs Hans Quint! Winnaar van de avond werd onze flamboyante clubkampioen John Klein Douwel met de maximale score! Hij wist verrassend genoeg van titelhouder Erik van den Dikkenberg te winnen!
Twan Rutjes blijft aan de leiding en verstevigde zijn nummer 1 positie met 5 winstpartijen. Slechts de jonge Chiel wist van hem te winnen!

Eindstand 16-07:
1. John Klein Douwel        24
2. Erik van den Dikkenberg  20
   Twan Rutjes
4. Albert Verhaaren         18
   Stan Heijmans

Tussenstand klassement:
1. Twan Rutjes              54
2. John Klein Douwel        51½
3. Albert Verhaaren         46

Het blijft spannend aan de kop van de ranglijst. De volledige stand is elders te vinden op deze website.

 

De 4-daagsesfeer zat er goed in en het werd weer een gezellige en lange zomerschaakavond!

Maandag 23 juli staan er weer 3 rapidpartijen op het programma. Iedereen veel plezier toegewenst dan!

 

 
09 juli 2012

Twan Rutjes pakt koppositie bij zomerschaak!

Ritchy Duin

 

Maandag 9 juli jl. stonden er vluggerpartijtjes op het programma van het zomerschaak. Met een tempo van 7 minuten p.p.p.p. werden de stukken rap over de borden geschoven in Café Anneke. Volgens het programma zouden er door een ieder 6 partijen gespeeld moeten worden. Het werden er maar liefst 8! Waarom? Omdat de vaart er goed in zat en de 24 deelnemers er geen genoeg van konden krijgen. Hulde aan de flexibiliteit en organisatorische vrijheid! “Is aanraken zetten?” werd er tijdens een partij gevraagd. Het antwoord luidde: “normaal gesproken wel, maar als beide partijen anders overeenkomen is dat ook prima!”. Zomerschaak ten top dus en het werd weer een hele lange en gezellige zomerschaakavond in onze bruine schaakkroeg.

 

Er werd gestart met groepen van 6 en na de herindeling werden dat groepen van 4. Jermo Kooijmans werd de grote winnaar van de avond met de maximale score van 24 zomerschaakpunten. Rob Cornips deed het ook uitstekend en verloor slechts één partij (van Jermo dus). De kopmannen van een week geleden waren niet aanwezig en die kans greep Twan Rutjes aan om de koppositie over te nemen. Met 5 glansrijke overwinningen in de voorronde en nog een punt in de finalegroep had hij genoeg punten verzameld. Niek van Diepen volgt echter op slechts een half puntje achterstand. Het is dus uitermate spannend!

 

Eindstand maandag 9 juli:

1. Jermo Kooijmans   24

2. Rob Cornips       21

3. Willem van Berkel 19½

   John Klein Douwel 19½ 

 

Tussenstand zomerschaakklassement:

1. Twan Rutjes       34

2. Niek van Diepen   33½

3. Jermo Kooijmans   30

   Wesley van Nie    30

   Toon van Laanen   30

 

Totaal al 32 deelnemers.

 

Maandag 16 juli a.s. staan er 6 partijen van 10 minuten p.p.p.p. op het programma.

 

Goede opkomst bij het zomerschaak in Café Anneke!

 
02 juli 2012

Zomerschaak 2012 ging van start!

Ritchy Duin

 

Het zomerschaak 2012 is van start gegaan! Maandag 2 juli was de eerste avond. Een gemoedelijke start, mooi terrasweer, niet al te veel deelnemers nog, het is immers nu al vakantietijd voor de regio zuid. Het was weer berengezellig als vanouds! De nieuwe uitbater Martijn (opvolger van Wil en Marianne) lijkt het goed met de schakers te kunnen vinden. Er is zelfs een nieuwe menukaart en de reuzenbitterballen smaakten zeer goed!

Het zomerschaak kende een rustige opening met 3 rapidpartijen van 20 min. p.p.p.p.
Toon van Laanen (Vianen) en Wesley van Nie wisten de maximale score te behalen en gaan dus aan kop. Ook Niek van Diepen deed het uitstekend met slechts een half verliespuntje tegen Maarten Rossen, maar dat kan natuurlijk gebeuren.

Twee huisschakers wisten onze bruine schaakkroeg te vinden, heel goed! Guus Wismans (de zoon van...) en good old Rob Cornips.

 

Mooi terrasweer tijdens de eerste zomerschaakavond!

 

Stand na 1 avond:
1. Toon van Laanen (Vianen) en Wesley van Nie            24 punten
3. Niek van Diepen (Mook)                                20 punten
4. Albert Verhaaren, Ben van Cuijk, Guus Alberts (SMB),
   Maarten Rossen, Marc Groenhuis (Elst), Twan Rutjes    16 punten
Totaal 22 liefhebbers.

Maandag 9 juli a.s. staan er 6 partijen snelschaak met voor ieder 7 min p.p.p.p. op het programma.

 

Gemoedelijk sfeertje in “schaakcafé Anneke”!

 
22 augustus 2011
Stand Foto's Programma Flyer  

Erik van den Dikkenberg is zomerschaakkampioen 2011!

Ritchy Duin

 

Het slotfestival in Café Anneke was weer berengezellig en bracht uiteindelijk de verwachte winnaar. Zoals gebruikelijk stond er een mix van diverse speeltempi op het programma deze avond. Drie partijen van 5 minuten pppp werden gevolgd door drie partijen van 7 minuten pppp en er werd afgesloten met een partij van 15 minuten pppp. In de hoofdgroep kwamen de 8 hoogst geklasseerde spelers uit, zodat deze onderling om de prijzen konden strijden.

 

Koploper Erik van den Dikkenberg moest tot tweemaal toe berusten in remise (Albert en Twan), maar naaste concurrent Caspar had inmiddels onderweg ook al een vol punt verloren (Twan) waardoor de zomerschaaktitel nooit in gevaar kwam.

 

Het slotstuk van de bonusavond leverde een ultraspannend toreneindspelletje op tussen Caspar en Erik. Daarbij leek Caspar de betere kansen te hebben, maar uiteindelijk bezweek hij onder de druk en ging toch nog het volle punt naar de nieuwe zomerschaakkampioen die het technisch zeer fraai uitspeelde.

 

Een spannend toreneindspel werd gespeeld in de finale van zomerschaak 2011

 

De prijzen die wederom beschikbaar waren gesteld door Café Anneke werden verdeeld en het was nog lang feest in ons bruine schaakcafé!

 

Eindstand slotavond 22 augustus 2011:
1. Erik van den Dikkenberg 41
2. Jorik Quint             37½
   Ben van Cuijk           37½
4. Caspar Hermeling        34½
   Rob Cornips             34½
   Leon Gommers            34½
   Toine van Bergen        34½


Eindstand Zomerschaak 2011:
1. Erik van den Dikkenberg 182½
2. Caspar Hermeling        154
3. John Klein Douwel       131½

4. Jelle van Deemen        119

   Twan Rutjes             119

 

Zomerschaakkampioen 2011: Erik van den Dikkenberg

 
15 augustus 2011

Maximale score voor Erik van den Dikkenberg!

Wesley van Nie

 

Hij zat er al een aantal keer dichtbij, maar afgelopen maandag kon niemand hem stoppen. Erik van den Dikkenberg lijkt vastbesloten de titel Zomerschaakkampioen 2011 voor zich op te eisen! Er stonden 8 rondjes met het Fischertempo 4 min./2sec per zet op het programma en hoewel de meeste tegenstanders goed partij gaven   wist Erik al zijn potjes te winnen. Dit levert dus 24 punten op in het Zomerschaakklassement, waarin Erik inmiddels een stevige voorsprong heeft van 22 punten.

 

John Klein Douwel mocht zich deze avond best of the rest noemen, hij haalde 6 uit 8. De derde plaats werd gedeeld door Caspar Hermeling, Jermo Kooijmans, Ritchy Duin, Jelle van Deemen en Albert Verhaaren. Zij wisten 5 punten te scoren.

 

Volgende week zullen de prijzen worden verdeeld als de Bonusavond op het programma staat. Dit betekent dat er die avond maximaal 48 punten kunnen worden verdiend! Op dit moment staat Caspar op de tweede plek, hij zou Erik nog in kunnen halen maar die kans lijkt erg klein. Caspar heeft zelf ook een behoorlijke voorsprong van 14 punten op de nummer drie, Jelle van Deemen. De strijd om de derde plaats lijkt dan ook het spannendst; John, Albert en Twan Rutjes zijn ook nog in de race voor deze plek.

 

Stand aan kop na 7 rondes:

 

1. Erik van den Dikkenberg 141,5

2. Caspar Hermeling        119,5

3. Jelle van Deemen        105,5

4. John Klein Douwel       104

5. Albert Verhaaren         97,5

6. Twan Rutjes              95

7. Jan Arts                 90

8. Mark Agterberg           89

 
08 augustus 2011

Erik van den Dikkenberg jaagt op zomerschaaktitel!

Ritchy Duin

 

De puntenmachine van Erik van den Dikkenberg draait op volle toeren tijdens het Zomerschaak 2011. Af en toe verliest hij een halfje, maar verder pakt hij de zomerschaakpunten in sneltreinvaart mee voor het klassement. Het verschil met de nummer twee Caspar Hermeling bedraagt inmiddels 13 punten. Dat is nog altijd te overbruggen, maar Erik lijkt het zomerschaakklassement behoorlijk goed onder controle te hebben.

 

Maandag 8 augustus jl. stonden er 6 snelschaakpartijen van 10 minuten p.p.p.p. op het programma. Met 24 deelnemers een mooi aantal om zes vierkampen te spelen met een herindeling. In de eerste helft mocht Erik de jeugdige talenten aan de tand voelen. Dat gaf geen problemen. Guus Alberts, Maarten Kwaaitaal en Simon van Dijk moesten allen vroeg of laat capituleren tegen de maestro. In de tweede helft wist Caspar nog wel de remise af te dwingen, maar zowel Mark Agterberg als Twan Rutjes konden geen potten breken.

 

Erik van den Dikkenberg heeft de zomerschaaktitel in het vizier

 

Naast Erik en Caspar wist ook Jelle van Deemen goede zaken te doen. Slechts tegen John Klein Douwel ging het mis, maar verder boekte Jelle louter overwinningen.

 

Ook Jorik Quint was lekker op dreef. Ondermeer winst op de sterke schaker Stan Heijmans en dat zorgde voor een fraaie score van 4½ punt.

 

Eindstand 8 augustus:

1. Erik van den Dikkenberg  5½ punt

   Caspar Hermeling         5½

3.  Jelle van Deemen         5

4.  Jermo Kooijmans          4½

   Jorik Quint              4½

 

Tussenstand Zomerschaakklassement:

1. Erik van den Dikkenberg  117½ punt

2. Caspar Hermeling         104½

3. Jelle van Deemen          90½

4. John Klein Douwel         86

5. Mark Agterberg            83

 

Totaal 47 deelnemers. Voor de volledige stand zie elders op deze site.

Maandag 15 augustus a.s. staan er 8 partijen Fischertempo op het programma en een week later het slotfestival met dubbele punten!

 

 
18 juli 2011

Volop spanning bij Zomerschaak in vierdaagseweek!

Ritchy Duin

 

Erik van den Dikkenberg wist na de tweede ook de derde zomerschaakavond als winnaar af te sluiten. Van de zes 10-minuten snelschaakpartijen wist hij er vijf te winnen en de slotpartij werd een remise tegen John Klein Douwel. Erik voegde dus 22 punten toe en staat inmiddels op een fraaie derde plaats in het klassement. De koppositie wordt ingenomen door Hans Quint, die ook een redelijk goede zomerschaakavond speelde. Een verliespartij tegen Wesley van Nie, een halfje tegen regerend zomerschaakkampioen Mark Agterberg en verder louter zeges! Mark Agterberg eindigde met 5 uit 6 op een tweede plek en heeft die positie ook in het klassement.

 

Hans Quint (L) gaat aan de leiding bij het zomerschaak

 

Er was weer een gezellige sfeer in Café Anneke. Met 24 deelnemers een goede opkomst voor een zomerse vierdaagseweek. Militaire muziekorkesten oefenden alvast hun marsdeuntjes op de markt en een doedelzakpeloton marcheerde met veel decibellen langs onze bruine schaakkroeg. Tijdens de schaakavond volgden een aantal Canadese militairen belangstellend de verrichtingen van de zomerschakers.

 

Uitslag zomerschaakavond 18 juli 2011:

1. Erik van den Dikkenberg   5½

2. Mark Agterberg            5

3. Hans Quint                4½

   Jelle van Deemen          4½

 

Tussenstand Zomerschaakklassement:

1. Hans Quint                56

2. Mark Agterberg            55

3. Erik van den Dikkenberg   50½

4. Albert Verhaaren          46½

   Jelle van Deemen          46½

 

Totaal 42 deelnemers, volledige stand elders op deze site.

 

Wim Hermens in duel met Guus Alberts

 

Maandag 25 juli staan er maar liefst 8 partijen op het programma en wordt er met het fischertempo gespeeld.

 
11 juli 2011

Tweede Zomerschaakavond trekt sterk deelnemersveld

Wesley van Nie

 

Voor de tweede ronde van de Zomerschaakcompetitie stonden er vluggertjes op het menu: 7 rondes met een bedenktijd van 7 minuten per persoon. Maar liefst 34 deelnemers wisten Café Anneke te vinden! Vooral het hoge aantal deelnemers die lid zijn van een andere club stemt de organisatie tevreden.

 

Ook qua sterkte van het deelnemersveld hadden we niet te klagen want de gehele vluggertop van Het Kasteel was present. De avond werd echter gewonnen door Erik van den Dikkenberg van schaakvereniging Veenendaal, die voor de meeste Kastelers een maatje te groot bleek. Hij zette een nette score van 6,5 uit 7 neer (22,5 punten). De tweede plaats werd behaald door de sterke snelschaker Stan Heijmans (De Kentering Rosmalen). Stan scoorde 5,5 punt, net zoveel als Albert Verhaaren die op weerstandspunten derde werd. Albert werd hiermee verrassend de beste Kasteler, een mooie prestatie! Mark Agterberg, Jermo Kooijmans, Rob Duin en Rob Cornips haalden 5 punten en konden dus ook terugkijken op een goede avond.

 

Hans Quint wist in het algemeen klassement de eerste plaats vast te houden, maar de verschillen zijn nog klein. Mark heeft slechts 3 punten achterstand. Caspar Hermeling bekleed na twee avonden de derde plaats.

 

Komende maandag staan er 6 partijen met een bedenktijd van 10 minuten per persoon op het programma. Tot dan!

 

Stand aan kop:

Hans Quint         38

Mark Agterberg     35

Caspar Hermeling   33,5

Albert Verhaaren   32,5

Rob Cornips        32

 
04 juli 2011

Zomerschaak 2011 van start!

Ritchy Duin

 

Maandag 4 juli jl. ging het zomerschaak van start in Café Anneke. Met 24 deelnemers was er sprake van een goede opkomst. Niet teveel en niet te weinig, gewoon gezellig en iedereen kon een plaatsje vinden in het sfeervolle bruin café. Met de warme avondtemperaturen werd er natuurlijk ook op het terras geschaakt. Voor het eerst in de historie van het zomerschaak werd er zelfs gebruik gemaakt van een laptop voor de indelingen. De schaakliefhebbers kwamen weer vanuit de hele regio naar Wijchen en ook goed om te zien dat er weer enkele oud-leden van Het Kasteel het Wijchense schaakcafé wisten te vinden.

 

Ton Wouters neemt het op tegen oud-zomerschaakkampioen John Klein Douwel

 

Voor het zomerschaakkampioenschap stonden er maar liefst 8 partijen op het programma. Er werd gestart met 3 partijen van 10 minuten per persoon, gevolgd door 2 van 7 minuten en tot slot werden er nog eens 3 gespeeld met een tempo van 5 minuten. Hans Quint was behoorlijk op dreef en wist maar liefst 7½ punt te scoren (omgerekend naar zomerschaakpunten zijn dat er 22½). Daarmee laat Hans Caspar Hermeling en titelverdediger Mark Agterberg achter zich. Zij wisten 6 punten te scoren op deze eerste avond.

 

Zomerschaakkampioen 2010 Mark Agterberg voorlopig op een gedeelde 2de plaats

 

Stand na de 1ste zomerschaakavond:

1.    Hans Quint        22½

2.    Caspar Hermeling  18

3.    Mark Agterberg    18

4.    Jelle van Deemen  16½

5.    John Klein Douwel 16½

6.    Ritchy Duin       15

7.    Rob Cornips       15

Totaal 24 deelnemers. De volledige stand staat elders op deze site.

 

Het zomerschaak is toegankelijk voor clubschakers, huisschakers en anderen die liefhebber zijn van het schaakspel. Vrijblijvendheid, gemoedelijkheid, gezelligheid en laagdrempeligheid zijn de belangrijke waarden van het Wijchense zomerschaak. Het is niet verplicht om aan de zomerschaakcompetitie mee te doen. Men kan ook zomaar een partijtje spelen of gewoon eens komen kijken. Er wordt iedere maandagavond gespeeld in Café Anneke, kasteellaan 2 in Wijchen.

Meer info te verkrijgen in het café tijdens het zomerschaak of bij R. Duin 06-12232966.

 
23 augustus 2010
Stand Foto's  

Mark Agterberg wint Zomerschaak 2010!

Wesley van Nie

 

Mark Agterberg uit Beuningen heeft de zomerschaaktitel 2010 van Het Kasteel op zijn naam geschreven. Over acht speelavonden bleek hij net iets sneller en doortastender dan zijn naaste concurrent, Caspar Hermeling. Voor Mark is het de eerste keer dat hij de beker mee naar huis mag nemen.

 

Opnieuw bleek café Anneke de ideale plek voor schakers die in de zomer ook graag een potje spelen. Met gemiddeld zo’n 28 deelnemers was de opkomst goed te noemen: niet te druk en ook niet te rustig. De competitie staat open voor iedereen, waardoor er naast leden van het Kasteel er ook schakers van Koningswaal, SMB, Rosmalen en UVS meededen. Daarnaast wisten verschillende huisschakers het café te vinden.

 

Per avond was het programma verschillend: van 10 minuten per persoon tot vlug doorzetten met het Fischertempo van 3 minuten plus 2 seconden per zet.

 

Agterberg stond vanaf het begin van de competitie bovenaan de ranglijst. Aanvankelijk ging hij gelijk op met Maarten Rossen, maar die moest afhaken vanwege een vakantie. Ook titelverdediger John Klein Douwel kon een avond niet meespelen, hetgeen zorgde voor een te grote achterstand. Slechts Caspar Hermeling was voor het begin van de laatste speelavond nog enigszins in het spoor van Mark gebleven.

 

Tijdens deze avond werden de acht hoogst geklasseerde deelnemers geplaatst in één poule. Mark en Caspar schoten beiden uit de startblokken en begonnen met 3,5 uit 4. De beslissing viel in de zesde ronde, toen Caspar tegen een nederlaag aanliep en Mark niet meer kon inhalen. De laatste onderlinge rapidpartij, Die Caspar won, kon daar geen verandering meer in brengen.

 

De derde plaats werd behaald door Wesley van Nie.  Wesley deed maar vier keer mee maar haalde tijdens de slotavond zoveel punten dat hij net voor John Klein Douwel eindigde.

 

Alle prijswinnaars gingen naar huis met een fles wijn en een boekenbon, ter beschikking gesteld door café Anneke. Al met al weer een bijzonder geslaagd evenement!

 

 
24 augustus 2009

John Klein Douwel prolongeert Zomerschaaktitel!

Wesley van Nie

 

Zoals gebruikelijk werd er weer druk geschaakt in Café Anneke deze zomer. Acht schaakavonden stonden er op het programma met afwisselende disciplines, variërend van 5 minuten tot 15 minuten per persoon per partij. Ook waren er twee mixavonden voor de allrounders onder ons. Elke avond kon je punten scoren voor het algemeen klassement, waarvoor een aantal leuke prijzen in het vooruitzicht waren gesteld. In totaal deden er 54 mensen mee dit jaar, waarbij de deelname gemiddeld rond de 28 man lag. Een prima opkomst!

 

Al snel bleek dat er vier schakers voor de eerste prijs gingen: Caspar Hermeling, Mark Agterberg, Maarten Rossen en John Klein Douwel, allen spelend voor Het Kasteel. Aanvankelijk waren Maarten en Mark de koplopers, maar beiden liepen aan tegen een lage score in de zesde speelavond, waardoor Caspar en John de kop konden overnemen. Bij het ingaan van de laatste avond, uiteraard met dubbele punten in het vooruitzicht, had Caspar de leiding, op drie punten gevolgd door John. Mark en Maarten waren nog niet uitgeschakeld maar moesten wel flink scoren om nog een bedreiging te vormen.

 

De koplopers begonnen met drie vluggertjes tegen de nummers vijf t/m acht op de ranglijst. Gehoopt werd dat deze schakers het hun nog flink lastig konden maken maar alleen Daan Derks wist anderhalve punt te scoren, de rest scoorde nul punten. Caspar en John wisten beiden honderd procent te halen en moesten het nu opnemen tegen de nummers drie en vier, met ieder tien minuten op de klok.

 

Als eerste moest John tegen Maarten en Caspar tegen Mark. Van deze laatste partij heb ik weinig gezien maar ik geloof dat Caspar vrij regelmatig won. John wist met een blauw oog te ontsnappen:

 

John Klein Douwel

Maarten Rossen

Na 1.Lxe4 Txe4 2.Tg7+ Kh8 3.Td7 Kg8 4.Tg7+ werd er tot remise besloten.

 

Wit had het echter zwart nog heel lastig kunnen maken met 2.Tb8+ Kf7 3.Th8 en h7 valt!

 

Hierna volgde de partijen Caspar – Maarten en Mark – John. Mark kwam al snel in de problemen en moest zijn meerdere erkennen in John. Caspar speelde een stokoude variant die Maarten weinig problemen gaf. Echte winstkansen had zwart ook niet, dus opnieuw remise. Hiermee had Maarten de derde plaats veiliggesteld, en moest John in de laatste ronde winnen van Caspar om zijn titel te prolongeren!

 

De laatste partij werd gespeeld met een speeltempo van twintig minuten. Maarten speelde tegen Mark. Mark had duidelijk zijn avond niet want hij gaf zomaar een stuk cadeau. Hij gaf op voordat het stuk geslagen werd.

 

Caspar speelde aanvankelijk erg sterk met de zwarte stukken tegen John, die eerder slechter stond. Maar toen gebeurde het:

 

Caspar Hermeling

John Klein Douwel

Zojuist is 32.a5 gespeeld. Caspar hoefde nu alleen nog 32..Ta4  te spelen en de titel had hem niet meer kunnen ontgaan. In plaats daarvan volgde 32..c5?? 33.a6 en wit staat opeens gewonnen.. Er volgde 33..Ta4 34.a7 Ta1+ 35.Kf2 en zwart probeerde nog wat trucks maar daar trapte wit niet meer in. John dus kampioen!

 

Nadat iedereen klaar was met spelen volgde de prijsuitreiking verzorgd door vicevoorzitter Henk Rutten. De winnaars kregen allen een waardebon voor een abonnement op een tijdschrift. Na nog enkele rondjes hier en daar was het weer tijd om naar huis te gaan. Volgend jaar weer, dan de twaalfde editie!

 

De Zomerschaakorganisatie

 
10 augustus 2009

Caspar en John op herhaling bij zomerschaak!

Ritchy Duin

 

Eindigde het zomerschaak vorig jaar in een uiterst spannende finalestrijd tussen John Klein Douwel en Caspar Hermeling, dit jaar lijkt het dezelfde kant op te gaan.

 

Beide kemphanen pakten tijdens de rapidschaakavond op 10 augustus jl. 3,5 punt uit de 4 partijen. In het klassement staat Caspar voorlopig bovenaan met 118 punten, op de hielen gevolgd door John met 115 punten. Een miniem verschil dus met nog 2 zomerschaakavonden voor de boeg. Mark Agterberg kende een wat ongelukkige rapidschaakavond, wist slechts 9 puntjes bij te schrijven in het klassement en raakte hierdoor wat op achterstand. Toch zijn er nog wel mogelijkheden, tenslotte tellen de punten op de slotavond van 24 augustus a.s. dubbel. De spanning is tijdens de laatste 2 avonden in ieder geval weer om te snijden!

 

Caspar neemt voorlopig de koppositie in!

Titelverdediger John volgt op korte afstand!

 

Maandag 17 augustus a.s. weer een snelle avond met maar liefst 9 vluggertjes van 5 minuten pppp. De hakkers kunnen zich dus weer helemaal gaan uitleven.

 

Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om een langere partij te spelen. Meestal zijn er genoeg liefhebbers hiervoor te vinden.

 

Tussenstand:

1. Caspar Hermeling   118 punten

2. John Klein Douwel  115

3. Mark Agterberg     100

 

4. Maarten Rossen      99

5. Willem van Berkel   94

6. Jermo Kooijmans     92

7. Albert Verhaaren    91

 

Totaal tot nu toe 53 deelnemers. Liefhebbers zijn van harte welkom om vrijblijvend een partijtje mee te spelen of zomaar eens te komen kijken in deze unieke schaakambiance.

 

Café Anneke, kasteellaan 2, Wijchen. Aanvang competitie-element 20.00 uur, melden voor 20.00 uur bij de wedstrijdleider.

 
25 augustus 2008

John Klein Douwel zomerschaakkampioen 2008!

Wesley van Nie

 

Het was een bijzonder spannende slotavond in café Anneke! Zowel om de eerste als de derde plaats werd er fel gevochten. Niemand had het makkelijk, want er werden 6 rondes tegen directe concurrenten gespeeld.

 

De strijd om de derde plaats werd gevoerd door Mark Agterberg, Daan Derks en Leon ter Beek. Albert Verhaaren moest al snel afhaken omdat hij drie keer verloor in een zware vluggerpoule. Mark en Leon deden wat ze moesten doen en haalden 2 punten uit de vluggerronde, terwijl Daan met slechts 1 punt terrein moest prijsgeven.

 

In de tweede ronde was Daan ingedeeld in groep 2 (plaats 5 t/m 8) en daar ging het voor hem een stuk beter. Hij won beide snelschaakpartijen van 10 minuten. Leon en Mark waren in groep 1 ingedeeld (plaats 1 t/m 4) en moesten het dus tegen John en Caspar opnemen. Het lukte ze niet deze kompanen een halt toe te roepen met als gevolg 0 uit 2

 

In de laatste ronde had Daan hierdoor alles in eigen hand. Met 6 punten voorsprong op Mark en 15 op Leon had hij aan remise voldoende tegen Paul van Asseldonk. Mark moest bovendien van Leon winnen om Daan nog voorbij te komen.

 

Daan probeerde al snel dames te ruilen maar dit had niet het gewenste resultaat. Paul wist een stuk te winnen en daarmee de partij. Mark verging het beter, hij kreeg een gunstig eindspel en het uiteindelijke paardeindspel met 2 pionnen meer was een formaliteit. Hiermee is Mark knap derde geworden, gefeliciteerd!

 

John Klein Douwel en Caspar Hermeling streden natuurlijk om de eerste plaats. Op basis van de poll op het forum was Caspar vooraf licht favoriet. Niettemin had John natuurlijk ook goede kansen.

 

In de eerste ronde werd John echter hard van het bord gemept door snelschaakspecialist John van Ginkel van de Elster Toren. Caspar wint zijn eerste ronde wel maar moet in de tweede ronde een remise toestaan aan Louwrens Buddenberg. John komt hierdoor weer een halfje dichterbij. De derde ronde wordt door beide spelers gewonnen.

 

Zoals eerder vermeld leveren de twee snelschaakpartijen voor John en Caspar geen problemen op. Mark en Leon werden gedecideerd verslagen. Dit betekent dat Caspar aan remise genoeg heeft om zomerschaakkampioen te worden!

 

In de onderlinge rapidpartij komt John met de witte stukken als snel in het voordeel. Een mooi sterk veld op d5, een zwakke pion op d6 voor Caspar... even later heeft John materiaal gewonnen met behoud van een goede stelling. Ongetwijfeld heeft Caspar nog geprobeerd een truc te verzinnen, maar het zat er niet meer in. John wint de rapidpartij en verzekert zich daarmee van de beker en de eerste prijs!

 

De finale gaat van start, John moet winnen, maar mag wel met wit spelen!

   

Caspar vecht voor zijn leven!

John pakt met actief spel de winst!

 

De prijsuitreiking werd hierna verricht door de voorzitter, maar eerst nog werd de winnaar van het zomerschaakprobleem bekendgemaakt. Slechts 5 mensen wisten de goede oplossing, 1.Dg5! Uitbater Wil van Noort lootte de winnaar uit de bak met goede oplossingen en dat werd Jos Steinmann.

 

Wil van Noort trekt de winnaar van het zomerschaakprobleem: Jos Steinmann!

 

Er werden weer mooie prijzen te beschikbaar gesteld door Café Anneke, dat tevens een rondje voor alle schakers uitdeelde!

 

Een laatste snelschaakpot werd nog gespeeld en daarmee eindigde alweer dit zomerschaakseizoen. Ik zou zeggen, tot volgend jaar!

 

Ook Wil en Marianne kregen na 11 jaar de smaak te pakken!

 

Eindstand aan kop
1. John Klein Douwel         (Uden)        182
2. Caspar Hermeling          (Wijchen)     178
3. Mark Agterberg            (Beuningen)   147
4. Daan Derks                (Wijchen)     145
5. Paul van Asseldonk        (Helmond)     142
6. Leon ter Beek             (Overasselt)  132
7. Maarten Rossen            (Wijchen)     126
8. John van Ginkel           (Elst)        125
9. Hans Quint en Twan Rutjes (Wijchen)     124

 

Volledige eindstand zie elders op de site.

 

Zomerschaakkampioen 2008: John Klein Douwel

 
14 juli 2008

Brabants succes bij Zomerschaak

Ritchy Duin

 

Voorlopig maken Brabantse schakers de dienst uit bij het Zomerschaak in het Wijchense Café Anneke. Was Albert Verhaaren uit Grave koploper na de openingsavond, Ossenaar John Klein Douwel wist hem na de 4 rapidpartijen van de 2de avond te achterhalen. De schaker van OSV (Oss), wist al zijn rapidpartijen in winst om te zetten.

 

John Klein Douwel (links) aan kop bij het zomerschaak 2008!

 

Met een recordaantal van maar liefst 47 schaakliefhebbers ging het Zomerschaak 2008 op maandag 7 juli jl. van start. Ook afgelopen maandagavond was er geen plekje in de bruine kroeg meer te vinden waar geen schaakspel stond opgesteld!

Extra staantafels werden erbij gesleept door uitbater Wil van Noort en het terras werd nu zelfs met slecht weer bezet!

 

Zowel clubschakers als huisschakers vonden de weg naar Café Anneke. Naast de Brabantse afvaardiging uit Helmond, Rosmalen, Grave en Oss, kwamen de liefhebbers ook uit plaatsen als Druten, Beuningen, Elst en Nijmegen richting het Wijchense centrum. Schaken is een sport van alle leeftijden en dat blijkt ook weer in Café Anneke. De jongste deelnemer is een jeugdlid van onze vereniging, de 8-jarige Zeb van Dinteren en de nestor is Louwrens Buddenberg, met zijn 77 jaar nog steeds een fanatiek schaakliefhebber in hart en nieren!

 

Zeb (8) neemt het op tegen clubkampioen Mark

Tussenstand zomerschaakklassement 2008:

 

 1. John Klein Douwel   (Oss)       44 punten
 2. Albert Verhaaren    (Grave)     42
 3. Caspar Hermeling    (Wijchen)   42
 4. Marcel Lever        (Beuningen) 38
 5. Louwrens Buddenberg (Grave)     37

 

Totaal al 55 deelnemers!

 

Deelname aan de zomerschaakcompetitie is niet verplicht. Het is ook mogelijk om geheel vrijblijvend een schaakpartijtje te komen spelen en deze gezellige en unieke schaakambiance te proeven. Zo zagen we Clemens Levink en John Lansen een lange partij spelen om alvast te oefenen voor komend seizoen. Overigens is een vakantie-onderbreking niet funest voor een goede klassering, want er worden gratis punten verstrekt bij afwezigheid!

 

Het programma en de volledige stand zijn elders te vinden op deze site.

 

Het terras van Café Anneke ook vol met schakers!

 
27 augustus 2007

Caspar Hermeling zomerschaakkampioen 2007!

Ritchy Duin

 

In een bloedstollende finalepartij werd het zomerschaakkampioenschap 2007 afgelopen maandag 27 augustus in Café Anneke beslist. Caspar Hermeling verloor tijdens de slotavond verrassend zijn puntenvoorsprong op zijn naaste belager Maarten Rossen. Door een nederlaag tegen Paul van Asseldonk in de vluggergroep werd de spanning flink opgevoerd. In de finalegroep kwamen de hoogst geklasseerde Zomerschakers tegen elkaar uit. Albert Verhaaren pakte de dame van Caspar in de snelschaakpartij en toen Mark Agterberg ook nog eens remise wist te spelen tegen hem leek het een dramatische avond te gaan worden voor de koploper. Maarten had de koppositie overgenomen. In de onderlinge rapidpartij, wist Caspar zich op tijd te herstellen en trok uiteindelijk toch nog aan het langste eind. Met slechts 1 puntje voorsprong pakte hij de Wijchense zomerschaaktitel 2007. Op een fraaie 3de plaats eindigde Mark Agterberg.

 

De slotavond werd bezocht door maar liefst 37 schaakliefhebbers! Clemens Levink en John Lansen stortten zich in een echte partij, terwijl de overigen opgingen in de mix van diverse speeltempi.

 

Ook dit jaar stelde Café Anneke weer enkele fraaie prijzen beschikbaar voor de winnaars. Vanwege het Jubileum van het zomerschaak waren het dit jaar extra feestelijke prijzen: met champagne en Irischeques mag het gevierd worden!

Alle deelnemers mochten een CD in ontvangst nemen met Café Anneke klassiekers.

 

Falk Hempel eindigde als hoogst geklasseerde huisschaker op een 13e plaats. Bart Peters werd 2e en Leo van Dijk behaalde de 3e huisschakersplaats. De eerste 2 konden een waardecheque in ontvangst nemen welke te gebruiken is bij de contributiebetaling van een lidmaatschap bij Het Kasteel! Deze huisschakersprijzen werden mogelijk gemaakt door Café Anneke-aandeelhouder en Volvo-dealer (Cuijk, Boxmeer, Venlo en Weert) Jo Rutten.

 

 

Kasteelvoorzitter Willem van Berkel werd de gelukkige prijswinnaar, na de trekking uit de juiste oplossingen, van het zomerschaakprobleem.

 

Eindstand:

1. Caspar Hermeling   173

2. Maarten Rossen     172

3. Mark Agterberg     168

4. Ritchy Duin        156

5. Sjaak Laurant      155

 

Totaal deden er 63 deelnemers mee aan het zomerschaak.

 

Zomerschaakkampioen 2007: Caspar Hermeling!

 

Daarmee kwam een einde aan een zeer geslaagde zomerschaakeditie.

Het rondje van de zaak smaakte ook goed en het bleef nog lang erg gezellig en druk in het Café!

 
20 augustus 2007

Caspar Hermeling heeft zomerschaaktitel in het vizier!

Ritchy Duin

 

Het was weer ontzettend gezellig afgelopen maandag 20 augustus jl. op de voorlaatste zomerschaakavond. Opnieuw wisten maar liefst 34 schaakliefhebbers de weg naar de kroeg te vinden. Hadden we eerder een Poolse schaker op bezoek, de Spanjaard Marco Tocornal kwam naar de snelschaakavond, want hij was weer tijdelijk in het land van zijn grootouders.

 

Caspar Hermeling wist zijn voorsprong met succes te verdedigen. Willem van Berkel, weer terug van vakantie, was de enige die de zomerschaakfavoriet op de knieën kreeg. Het was echter niet genoeg om de koppositie van Caspar in gevaar te brengen. De overige 5 partijen won hij namelijk wel en aangezien de nummer 2, Maarten Rossen, in de finalegroep van Daan Derks verloor, werd de achterstand niet ingelopen.

Daan was overigens goed op dreef gezien zijn score van maar liefst 5½ punt! Winnaar van de avond werd Willem met 6 uit 6. Helaas heeft hij niet voldoende avonden meegespeeld om mee te kunnen strijden om het kampioenschap.

 

Er veranderde dus weinig in de top van het klassement, waardoor alle beslissingen toch echt op de slotavond zullen gaan vallen. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 bedraagt, omgerekend naar normale verhoudingen, 1½ punt. Dit aantal zal Maarten uit de 6 te spelen partijen meer moeten scoren dan Caspar om hem nog in te halen. Het wordt dus nog superspannend a.s. maandag op de Bonusslotavond!

 

Op de slotavond, maandag 27 augustus a.s. een mix van diverse speeltempi (3 vluggertjes, 2 snelschaakpartijen en wellicht een bloedstollende rapidfinale!).

 

Stand:

1. Caspar Hermeling     145

2. Maarten Rossen       136

3. Mark Agterberg       128

4. Sjaak Laurant        123

5. Albert Verhaaren     120

 

Totaal 63 deelnemers.

Mark Agterberg (l): voorlopig op een 3de plaats!

 
13 augustus 2007

Caspar Hermeling grijpt zijn kans!

Ritchy Duin

 

De stukken moesten uit alle hoeken van het Café bij elkaar gesprokkeld worden afgelopen maandag. Maar liefst 34 schaakliefhebbers kwamen naar het bruin schaakcafé en dat betekende zweetdruppeltjes voor de organisatie want daardoor was er werkelijk geen reserve schaakstuk meer over. Op iedere tafel een of twee schaakborden, een aantal naar buiten en er werd tussendoor nog een hangtafel in de kroeg  bijgezet. Een aangeklede loper speelde tijdelijk voor zwarte dame.

 

Maarten had een mindere avond met slechts een halfje (knappe prestatie van Leo van Dijk!), Caspar zag dat en pakte 3 punten. Hij had er wel hard voor moeten werken, maar winst op o.a. Twan Rutjes en Rob Cornips bezorgde hem wel de koppositie op de ranglijst.

 

Caspar Hermeling ziet nog een truc voor de winst!

Jos Steinmann moest echt alles uit de kast halen tegen Leo van Dijk!

 

Ook Louis van Sonderen werd verrassend medewinnaar van de avond met de maximale score!

Er werden ook 2 leerkrachten van het Maaswaal College gesignaleerd in het café. Ze hadden het erg naar hun zin, Theo Willems scoorde zelfs 2 uit 3!

 

Henk Peters en Theo Willems gingen er eens goed voor zitten!

 

Leon Schrijvers boekte een succesje, hield de koning op het bord en pakte zijn revanche tegen Wim Hermens.

 

Tussenstand met nog 2 avonden te gaan:

1. Caspar Hermeling      125

2. Maarten Rossen        116

3. Mark Agterberg        112

4. Sjaak Laurant         107

5. Albert Verhaaren      106

 

Totaal 60 deelnemers!

 

Op de slotavond van maandag 27 augustus a.s. worden de behaalde punten verdubbeld zodat de spanning tot de laatste partij gegarandeerd zal zijn!

 
06 augustus 2007

Maarten Rossen blijft aan kop bij Zomerschaak!

Ritchy Duin

 

En weer vonden maar liefst 30 schaakliefhebbers hun weg naar Café Anneke afgelopen maandag 6 augustus jl. De 2de vluggeravond stond op het programma en dat betekende een volle en spectaculaire Zomerschaakavond! Na afloop van de 9 vluggertjes bleek Maarten Rossen nog steeds de leider van het Zomerschaakklassement te zijn. Het is echter uitermate spannend, want de concurrentie zit hem op de hielen!

 

Maarten Rossen (L) nog steeds koploper!

Weer zat het hele Café Anneke vol schakers!

 

Oud jeugdlid Hielke van Gemert was weer eens van de partij en ook hij vond het  best gezellig in het schaakcafé!

 

Eerdere koploper Caspar Hermeling liet weer eens wat zien en won met 8 uit 9 de weekprijs. Caspar bleef de sterke Helmondse schaker Paul van Asseldonk 1 puntje voor.

Ook Mark Agterberg, Jos Steinmann !! , Rob Cornips en kopman Maarten Rossen deden het redelijk goed met 6½ punt.

 

Tussenstand:

1. Maarten Rossen   108

2. Caspar Hermeling 101

3. Albert Verhaaren  98

4. Mark Agterberg    96

5. Marc Groenhuis    90

 

Totaal al 57 deelnemers!

 

De volledige stand en meerdere foto’s zijn te zien elders op deze website.

Wil je wat kwijt over het zomerschaak (opmerkingen, commentaar of andersoortige waarschuwingen aan het adres van je concurrenten…), ga dan naar de speciale zomerschaaktopic op het Forum: http://s14.invisionfree.com/Het_Kasteel_Forum/index.php?

 

Maandag 13 augustus a.s. doen we het weer wat rustiger aan want dan staan er 3 rapidschaakpartijen van 20 minuten p.p.p.p. op het programma.

 
16 juli 2007

Koploper laat concurrentie dichterbij komen!

Ritchy Duin

 

Caspar Hermeling wist de rapidschaakavond van 16 juli jl. niet te gebruiken om zijn voorsprong uit te bouwen. Integendeel, door de verliespartij in de 3de ronde tegen één van de zomerschaakorganisatoren verkleinde hij zijn voorsprong tot slechts 2 puntjes.

 

Caspar Hermeling (r) bleef niet helemaal bij de les!

Albert Verhaaren (r) speelde weer erg sterk!

 

De organisatie deed het wel zeer goed in de rapidpartijen. Zowel Maarten Rossen als Ritchy Duin behaalden de maximale score van 24 punten! Er was er nog één die deze score wist te behalen: Rob Lubbers! Overwinningen op Daan Derks, Louwrens Buddenberg en Sjaak Laurant is niet niks en kan geen toeval meer zijn. Naar verluid ligt het contract al klaar…

 

Albert Verhaaren deed het weer bijzonder goed en wist 2½ punt te scoren, goed voor 20 zomerschaakpunten en een 2de plek in het klassement! Er was ook weer eens een flinke Beuningse delegatie aanwezig afgelopen maandag, klasse! Met wisselend succes overigens. Erik Kastermans, Nick Kooijmans en Mark Agterberg wisten allen 2x te winnen. Marcel Lever en Gerrit Gerrits gaan ongetwijfeld een volgende keer meer punten scoren.

 

Via het marktschaak kwam Piet van Gent naar het schaakcafé. Helaas wist de schaakveteraan uit Ravenstein nog geen punten te scoren.

 

Organisator Maarten Rossen (l) behaalde de maximale score!

 

Tussenstand:

1. Caspar Hermeling       58

2. Albert Verhaaren       56

   Ritchy Duin            56

4. Twan Rutjes            50

5. Maarten Rossen         48

6. Mark Agterberg         46

 

Totaal al 45 zomerschaakdeelnemers! 

 
09 juli 2007

Caspar Hermeling gaat los bij Zomerschaak!

Ritchy Duin

 

Maandag 9 juli jl. werd de 2de zomerschaakavond gehouden in Café Anneke. Het werd de avond van Caspar Hermeling. Caspar wist al zijn 6 snelschaakpartijen van 10 minuten p.p.p.p. in winst om te zetten. Het beest was dus los en dat merkten zijn tegenstanders.

 

Caspar Hermeling: nieuwe koploper!

 

Elstenaar Marc Groenhuis speelde de 1ste avond al goed  en dat deed hij op de 2de avond nog eens over. Winstpartijen tegen o.a. Twan Rutjes en titelverdediger Leon Ter Beek is helemaal niet slecht. Met zijn 5 uit 6 wist hij maar liefst 20 punten toe te voegen aan zijn klassementsscore zodat hij voorlopig een 2de plaats mag innemen.

 

Heftige strijd: Marc Agterberg tegen Twan Rutjes!

Marc van Weert scoorde weer veel punten!

 
Koplopers van het eerste uur Albert Verhaaren en Ronnie Bons deden het ook niet slecht, maar moesten toch terrein prijs geven. Paul van Deemen en Henk Peters maakten hun zomerschaakdebuut en ook Marinus Mulders wist de weg naar de schaakkroeg weer te vinden. Ook werd er nog een serieuze partij gespeeld door John Lansen en Clemens Levink.

 

Leon Gommers was weer in het land na een aantal maanden Brazilië, en uiteraard kwam ook hij de sfeer proeven in Anneke!

 

Leon Schrijvers (r) op jacht naar een nieuwe titel?

 

De opkomst was wederom fantastisch, de 28 schaakliefhebbers vermaakten zich prima in het gezellige Café Anneke!

 

Tussenstand:

1. Caspar Hermeling       42

2. Marc Groenhuis         38

3. Albert Verhaaren       36

4. Ronnie Bons            34

   Twan Rutjes            34

 

Op maandag 16 juli a.s. in de vierdaagseweek gaan we het wat rustiger aandoen met 3 rapidschaakpartijen, welke zwitsers worden ingedeeld.

 
02 juli 2007

Zomerschaak kende druk bezochte proloog!

Ritchy Duin

 

Het Zomerschaak 2007 (10de keer) kende een geweldige start op maandag 2 juli jl. met maar liefst 30 deelnemers! Voor de schaakliefhebbers stond er een mix van diverse speeltempi op het programma.

 

Veel jeugd, ouders van jeugdleden, oude bekenden, zelfs een deelnemer uit Utrecht en na afloop van de avond hebben we voorlopig een verrassende nummer 1!

 

Ritchy Duin en Maarten Rossen verzorgen de loting voor de 1ste ronde

 
Albert Verhaaren mag zich in ieder geval een week lang koploper noemen en deze positie deelt hij met huisschaker Ronnie Bons. Laatstgenoemde wist ondermeer de 10-minutenpartijen te winnen van Daan Derks en Sjaak Laurant. Albert kende in eerste instantie een rustige start met 2 remises. Daarmee manoeuvreerde hij zichzelf wel in een kansrijke positie, want in de C-vluggergroep wist hij alles te winnen (ook tegen Twan Rutjes!). Ronnie won van Caspar Hermeling en Mark Agterberg in de A-vluggergroep!
 

Albert Verhaaren deed goede zaken!

Ronnie Bons (r)won van Sjaak Laurant!

 
Erik van der Wielen? Speelde ooit bij de jeugd, ik denk ±15 jaar geleden of zo.

 

Zelfs Henk Massink (onze oud-jeugdleider) zorgde voor een afvaardiging uit Vlissingen en zond zijn zoontje Floor. Die wist meteen in zijn eerste partij Twan Vink te grazen te nemen!

 

Floor Massink(r)schaakte weer eens in Wijchen!

 
Mark Agterberg bracht zijn vrienden mee en de vader van jeugdlid Simon van Dijk, Leo, bleek ook een behoorlijke partij te kunnen schaken! Leo won partijen van Wim Hermens, Louis van Sonderen en Twan Vink! Met 12 punten doet hij het helemaal niet slecht in het klassement, dat belooft nog wat voor de rest van de zomer!

 

Zoon Simon had steeds een wat ongunstigere loting, maar wist toch een keer te winnen.

 

Leo van Dijk(l) trof zelfs de clubkampioen!

 
Ook Marc van Weert heeft na 1 avond al 12 punten in bezit. Hij won weer van Leon Schrijvers en lijkt daarmee toch zijn angstgegner te gaan worden!

Sjaak Laurant heeft nu eindelijk de Zomerschaaksfeer mogen proeven en staat voorlopig op een fraaie 11de plaats.

Titelverdediger Leon Ter Beek moest de koning omleggen tegen Caspar Hermeling maar met de 16 klassementspunten heeft hij nog alles in eigen hand.

 

Ben van Cuijk tegen Twan Vink

 
Het was weer een hele geslaagde en gezellige 1ste  Zomerschaakavond in Café Anneke!

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31-08-2022 om 17:23:33