Verslagen seizoen 2006-2007 t/m 2008-2009

 

Archief: t/m seizoen 2005-2006 2006-2007 t/m 2008-2009 2009-2010 t/m 2013-2014 vanaf seizoen 2014-2015

 

06 Juni 2009

Nederland – Duitsland

EUREGIO schaakwedstrijd 6 juni 2009

Regio Gelderland – Kreis Kleve

 

 

Ton Wouters

 

Op zaterdag 6 juni 2009 organiseerde SV PION Groesbeek in samenwerking met Kreis Kleve voor de 8ste keer de Euregio schaakwedstrijd tussen Nederlandse en Duitse schakers uit de grensregio Nijmegen (Gelderland) en Kreis Kleve. De organiserende vereniging SV PION bood de schakers in de Mallemolen te Groesbeek een prettige en aangename schaakdag. Op een sportieve en in een gemoedelijke sfeer werd op het schaakbord strijd geleverd om de wisseltrofee, een groot wit paardfiguur met de medailles van de jaarlijkse winnaars. Het Gelderlandse team won de vorige keer (in 2006) overtuigend. De Gelderlanders wonnen deze Euregio schaakontmoeting reeds zes maal, Kreis Kleve nu twee maal.

 

Het Gelderlandse team was dit keer samengesteld uit schakers van PION Groesbeek, Het Kasteel Wijchen, Mook en Tornado Beneden Leeuwen. Helaas waren schakers van de grote verenigingen uit Nijmegen en Arnhem zonder bericht niet present. De Duitse schakers kwamen uit Kleve, Wyler, Kranenburg, Moyland en Zyfflich. Ieder team bestond uit 41 schakers met ver uiteenlopende speelsterkte.

 

De teamleden speelden ieder ’s morgens en ’s middags een partij met een speeltempo van één uur p.p.p.p. tegen dezelfde tegenstander met wisselende kleur. Deze keer kwamen de Nederlanders er niet aan te pas. Onze Oosterburen wonnen afgetekend de Euregio schaakwedstrijd met 52½ tegen 29½. De schakers uit Kreis Kleve gingen dan ook voor de 2de keer tevreden en verdiend na afloop met de trofee huiswaarts.

 

Er werd ook een jeugdtoernooi gespeeld, waarbij helaas geen Kasteeljeugd aanwezig kon zijn. Onze jeugdspelers namen deel aan het laatste IJSCO toernooi in Wageningen. Hier ging de eer naar een Nederlandse (Mook) jeugdschaker.

 

De volgende editie van deze schaakontmoeting voorjaar 2010 wordt gespeeld op Duitse bodem, waarschijnlijk zal Schachverein Wyler dan gastheer zijn. In 2011 vindt de schaakontmoeting weer in grensstreek van Nijmegen plaats. In dit geval merkte Theo Wijnhoven (SV PION), destijds een van de initiatiefnemers van deze Euregio schaakontmoeting, tegen mij op dat onze vereniging in Wijchen dan mogelijk voor de 2de keer de organisatie van deze traditie in dat jaar op zich zou kunnen (willen) nemen.

 

Bij deze Euregio schaakontmoeting maakten 10 schakers van SV Het Kasteel deel uit van het Gelderlandse team. Jos Steinmann en Leo van Dijk scoorden ieder 1½ punt, terwijl Caspar Hermeling op bord 3 tegen de sterke Duitse schaker van Aldenhove twee prachtige remises behaalde. Twan Rutjes en Ton Wouters bleven ook ongeslagen. De Kasteelschakers droegen 9½ punt bij aan de totaal gescoorde punten van die 29½. Persoonlijke resultaten per ronde van onze teamleden zijn:

 

Deelnemer

1e R

2e R

 

Deelnemer

1e R

2e R

Jos Steinmann

½

1

 

Ton Wouters

½

½

Leo van Dijk

1

½

 

Clemens Levink

0

1

Caspar Hermeling

½

½

 

Toine van Bergen

1

0

Twan Rutjes

½

½

 

Richard van Bergen

0

½

Louwrens Buddenberg

1

0

 

Remco Menger

0

0

 
01 februari 2009

Maarten Rossen weer succesvol bij Corus!

Ritchy Duin

 

Vorig jaar wist hij te promoveren naar de groep 3 van de Corus-tienkampen. Dat was al een prestatie van formaat. De afgelopen weken liet Maarten zien nog veel meer in huis te hebben!

 

De Wijchense delegatie bestond wederom uit maar liefst 5 schaakfanaten. Dit maal waren het Maarten Rossen, Richard van Bergen, Ton Wouters en Rob en Ritchy Duin die Het Kasteel vertegenwoordigden in Wijk aan Zee. Het mooie zomerhuisje Tastoe, gelegen naast de speelzaal, was weer 10 dagen onze uitvalsbasis.

 

Maarten mocht uitkomen in groep 3 (rating 1900-2000), Rob en Ritchy in groep 4 (1800-1900), Ton in groep 6 (1600-1700) en Richard in groep 9 (tot 1400).

Richard en Rob maakten hun debuut in de tienkampen (Rob had wel eens met het rapidtoernooi meegespeeld). Rob, Ritchy en oud-kasteler Han Jansen kwamen uit in dezelfde groep (4B). Richard mocht zijn schaakkunsten in de zaal van het naastgelegen Café De Zon etaleren en Ton zijn groep was gehuisvest op het balkon in de speelzaal.

 

Maarten speelde een geweldig toernooi met een aantal solide remises, enkele salonremises en 2 overwinningen. Taktisch zeer sterk gespeeld, want met 5½ punt pakte hij plaats 2 in de eindrangschikking en dat betekent promotie naar groep 2 volgend jaar!

 

Promotie naar groep 2 volgend jaar, Proficiat Maarten!

 

Bij Rob liep het aanvankelijk wat stroef, maar gaandeweg het toernooi ging het steeds beter. Af en toe werd zelfs een gemakkelijke remise gepakt en daarmee liet hij zien het toernooispelletje te snappen. Met 5 punten was een gedeelde plek 4 en 5 een redelijk resultaat voor hem.

 

Confrontatie tussen 2 bekenden: Rob tegen Han Jansen

 

Ritchy had eigenlijk verwacht een groep lager te spelen, na het slechte resultaat vorig jaar (2½ punt). Toch ging het naar verwachting, met nu en dan een fraaie partij. Met 3½ punt was de 7de plaats een verdienstelijk eindresultaat.

Vorig jaar wist hij niet al zijn partijen in evenwicht te houden, maar dat lukte hem dit jaar dan toch wel!

 

Remisekoning Ton wist maar liefst al zijn 9 partijen de vrede te bewaren. Doe hem dat maar eens na! Met de 5de plek haalde hij zelfs nog een prijsje op.

 

Hij had er meer van verwacht vooraf, maar het bleek toch heel lastig te zijn om de punten binnen te halen in de laagste groep. Richard stond vaak goed tot gewonnen, maar liet steeds ergens de partij glippen. Kwestie van ervaring en geduld hebben, dan komen de punten een volgende keer echt wel. Nu bleef het bij een halfje.

 

Richard maakte dit jaar zijn debuut bij Corus in groep 9!

 

Het was weer erg gezellig in de badplaats. De grootmeestergroep was spannend tot het eind en Karjakin pakte zijn eerste Coruszege.

 

Het schaaktoernooi kreeg veel aandacht en er was zelfs een busreis georganiseerd voor een bezoek vanuit het Land van Maas en Waal. De weekenden was het lekker druk en zagen we flink wat Wijchenaren en andere bekenden uit de schaakwereld overkomen. Ook Caspar was er en dus was Badhuisaffaire 2 snel een feit!

 
02 januari 2009

Wesley wint 10de Diepvoorde Invitatie Toernooi

Fotoverslag Eindstanden
 
15 november 2008

Twan Rutjes aan kop bij OSBO Persoonlijke Kampioenschappen

Toine van Bergen

 

Afgelopen zaterdag werden in Klarenbeek de eerste twee ronden gespeeld van de persoonlijke kampioenschappen van de Oostelijke Schaakbond. De delegatie van het Kasteel was groter dan de afgelopen jaren, en ook de resultaten mochten er zijn. Zo wist Twan Rutjes door twee overwinningen de kop te pakken in de 1ste klasse.

 

In de ochtendpartij wist hij met zwart Henk Hamer te verslaan. De tweede match eindigde chaotisch. Zijn tegenstander Toon Janssen deed in de tijdnoodfase een onreglementaire zet. Daardoor  kreeg Twan van de wedstrijdleiding twee minuten speeltijd extra. Hij stond overigens al beter en wist het uiteindelijk goed af te maken.

 

Ook Clemens Levink speelde mee in de 1ste klasse. Tegen Harry Verhoef werd het met zwart remise. Zijn tweede partij was een superlang gevecht. Uiteindelijk wist Jeroen Nikkels hem te verslaan. 

 

In de hoofdklasse deed Caspar Hermeling voor het eerst mee. Hij won met Zwart van Mark de Graaf, maar toen wachtte ‘s- middags de Nederlandse top- jeugdspeler Vincent Rothuis. Volgens Caspar was het een geweldige partij: “ik heb nooit zo mooi verloren”. Geen schande om tegen zo iemand onderuit te gaan. Binnenkort zal deze partij op het Forum staan en tijdens de training behandeld worden. 

 

Ook in de 2de klasse was er een Kasteel- debutant. Leo van Dijk deed het voortreffelijk. Tegen Tjakko de Boer speelde hij, met zwart, remise. En de middagpartij tegen Jo Blankestijn werd door hem in winst omgezet.

 

Ten slotte ikzelf. Mijn grandioze 2de plaats vorig jaar is natuurlijk moeilijk te overtreffen. Tegen Theo Koeweiden kwam ik heel goed uit de opening, maar gaandeweg raakte ik het initiatief kwijt. Zijn twee sterke lopers werden mij fataal. De middagpartij tegen Els Jansen begon ik juist erg slecht. Mijn witte loper werd opgesloten. Toen ik deze kon afruilen bleef er echter een gewonnen toreneindspel over. Kortom, 1 uit 2.

 

In totaal scoorden de vijf Kasteel- vertegenwoordigers afgelopen zaterdag 6 punten uit 10 wedstrijden. Geen slecht begin dus.

 
07 september 2008

Meer foto's van Wijchen Present

Het Kasteel bleef overeind tijdens Wijchen Present!

Ritchy Duin

 

Zondag 7 september jl. stonden we al vroeg in de morgen als eerste vereniging op het buitenterrein van ’t Mozaïek met een compleet ingerichte kraam en Reuzenschaakspel. Een gure wind voorspelde weinig goeds en al snel vloog elders een groot deel van de kraamoverkapping de lucht in… Het Kasteel stond echter als een huis en de schakers speelden onverstoorbaar verder, terwijl enkele organisatoren in paniek een noodplan uit de kast trokken.

 

Om 09.00 uur waren we al helemaal Present!

De gure wind richtte al snel flinke schade aan!  

 

Menig kraamhouder vluchtte en kreeg onderdak in het hoofdgebouw. Ons Reuzenschaakspel werd enkele malen verplaatst en vond uiteindelijk een plekje vlak bij de uitgang naar het buitenterrein. De belangstelling was niet zoals we gewend waren van voorgaande jaren toen we steeds een comfortabel plekje vlakbij de bar in de Foyer kregen toebedeeld. Toch stonden we er weer en een enkele liefhebber vond zijn plezier in het spelen van een schaakpartij.

 

De Blije Dries kikker kwam ook weer in actie!

In de kraam werd ook nog geschaakt!

 

Het was goed dat we er bij waren tijdens deze jubileumeditie (5 jaar). De Wijchense schaakvereniging was wederom Present!

 
11 juli 2008

Meer foto's, verslagen en uitslagen

Toine van Bergen pakt 2de plaats op Bilderbergtoernooi

 Kasteelschakers bijna onverslaanbaar

Toine van Bergen

 

Afgelopen week vond voor de 36ste keer het Bilderbergtoernooi plaats in Oosterbeek. Dit is het officiële veteranen- en seniorenkampioenschap van Nederland. Hieraan mogen schakers met een rating van minstens 1900 deelnemen. Van onze club waren er geen deelnemers aan het officiële kampioenschap, maar wel aan de diverse groepen voor deelnemers met een lagere rating. Hierin werd een vijfrondig toernooi gespeeld.

 

In groep 5 speelde John Lansen. Het was te merken dat de krachtsverschillen minimaal waren, want hij scoorde maar liefst 5 remises. Hetzelfde gold voor Clemens Levink, die in groep 7 uitkwam.

 

De enige nederlaag van de Kasteelheren kwam op rekening van ondergetekende. Ik verloor al in de eerste ronde.  In zo’n kort tornooi is het dan moeilijk om nog in de prijzen te vallen. Toch lukte het mij, omdat ik de resterende 4 partijen allemaal won! Dat leverde een fraaie 2de plaats op in groep 11, met een TPR van maar liefst 1654!!!

 

Forse omzetstijging Deventer boekenmarkt

Clemens Levink

 

In de tweede week van juli werd in het geriefelijke hotel De Bilderberg te Oosterbeek het jaarlijkse veteranen- en seniorenschaakkampioenschap van Nederland gehouden. De deelnemers werden op ratingsterkte in groepen van twaalf ingedeeld. Er waren twaalf groepen. Iedereen speelde vijf wedstrijden “Zwitsers” verdeeld over hetzelfde aantal dagen.

 

Het Kasteel was vertegenwoordigd met drie 50-plussers: Toine van Bergen, John Lanssen en Clemens Levink.

 

John kwam in groep 5 (gemiddelde rating: 1673) niet verder dan een 50%-score. Hetzelfde gold voor Clemens in groep 7 (gemiddelde rating: 1610). Toine daarentegen deed uitstekende zaken. Na een nederlaag in de eerst ronde wist hij de overige vier partijen in groep 11 in winst om te zetten (gemiddelde rating: 1399).

 

Hun persoonlijke scores:

 

 

score

gew.

rem.

verl.

WP

SB

PS

rating

TPR

W-We

John

5 - 2½

0

5

0

13.0

6.50

7.5

1694

1681

-  0.10

Clemens

5 - 2½

0

5

0

13.5

6.75

7.5

1595

1623

+ 0.20

Toine

5 - 4

4

0

1

10.0

7.50

10.0

1408

1654

+ 1.55

 

John en Clemens vielen met hun 50%-score natuurlijk buiten de prijzen, maar Toine mocht bij de prijsuitreiking naar voren komen om een envelop met daarin een leuk geldbedrag in ontvangst te nemen. Op de vraag wat hij met dat geld gaat doen, antwoordde Toine: “Begin augustus ga ik naar de boekenmarkt in Deventer en ik zal je wel laten weten welke boeken ik dan gekocht heb”. We zijn benieuwd.

 

 
08 mei 2008

Slotavond 2de Expert Beuningen Schaaktoernooi.

 

Donderdag 8 mei was de prijsuitreiking van het 2de Expert toernooi.

Onze sponsoren Expert en Filmclub hadden er ook dit jaar weer voor gezorgd dat alle deelnemers met een leuke prijs naar huis gingen.

De hoofdprijs een DVD 160GB Harddisk Recorder was er voor de winnaar van het toernooi Gerrit Gerrits.  Voor de overige deelnemers in het toernooi waren er onder andere een mobiele telefoon  een Sega spelcomputer en  DVD’s van Filmclub Beuningen.

Na de prijsuitreiking was er een gongschaak toernooi, dat gewonnen werd door de Expert winnaar van vorig jaar Jan Selten.

 

Oktober 2008 start het 3de EXPERT Beuningen Schaaktoernooi.

 

 In oktober worden de deuren van Brede School De Fontein weer gastvrij geopend voor de deelnemers van het 3de  EXPERT Beuningen Schaaktoernooi. Dit gesponsorde toernooi is bestemd voor leden en niet-leden en wordt gespeeld in zeven ronden op zeven verschillende avonden, verspreid over de periode oktober tot en met april. Een ware uitkomst voor die schakers die niet elke week in de gelegenheid zijn een clubavond te bezoeken!

 

Het inschrijfgeld bedraagt slechts € 5,- voor alle speelavonden samen. Om deel te mogen nemen hoeft men geen lid te zijn van de vereniging. Ook de speelsterkte is niet van belang, want men wordt zodanig ingedeeld dat men zoveel mogelijk speelt tegen gelijkwaardige tegenstanders. Onze hoofdsponsor EXPERT heeft ook voor het 3de Expert toernooi enkele prachtige prijzen beschikbaar gesteld. Ook videobedrijf de Filmclub en boekwinkel de Readshop hebben enkele leuke prijzen beschikbaar gesteld. Kortom, een aantrekkelijk evenement voor alle schakers op elk niveau!  

 

Aanmeldingen 3de EXPERT  Schaaktoernooi mogelijk vanaf medio augustus 2008

Bij aanmelding naam, adres, postcode, woonplaats, club, rating en bondsnummer vermelden. Vermelding van bondsnummer is noodzakelijk voor de ratingverwerking. Inschrijfgeld à 5, - euro kan uitsluitend aan de zaal betaald worden. Voor spelers zonder een bondsnummer wordt er een ratinglidmaatschap (extra kosten 5 euro) bij de bond aangevraagd.

 

Dit lidmaatschap kost m.i.v. 1 september 2008  € 5,- en is geldig vanaf de aanmelding tot en met 31 augustus daaropvolgend. Een "bye" is alleen in één van de eerste zes ronden mogelijk, onder voorwaarde van tijdige schriftelijke opgave. Aanmeldingen en informatie bij voorkeur per e-mail naar gerritgerrits@planet.nl

 

Speellocatie van SV Koningswaal: Brede School de Fontein, Koningstraat 5-K; vaste speelavond: donderdag (19.00 uur jeugdspelers; 20.00 uur senioren).

Meer informatie, en speeldata, binnenkort op de website van onze vereniging, www.svkoningswaal.nl

 
26 april 2008

Eindstanden

Foto's

Rob Duin topscorer bij snelschaken voor clubteams

Wesley van Nie

 

Het Eerste team heeft het redelijk gedaan. We zijn 5de geworden van 11 teams uit de KNSB, Promotieklasse en 1ste klasse. Van de promotieklassers werden we 2de, 3 bordpunten achter Wageningen 2.

 

Persoonlijke scores:

1. Caspar 6 (uit 20)

2. Wesley 10,5

3. Rob 14

4. Mark 10,5

 

Caspar had het zwaar op het eerste bord tegen de echte snelschaakcracks. Regelmatig ging een veelbelovende stelling in rook op. Volgende keer beter, het zat dit keer niet echt mee

 

Wesley draaide goed tegen de KNSB-spelers, maar tegen de wat mindere spelers had het beter gekund. Het spelniveau was redelijk goed, de vingervlugheid ook, kortom, ik ben tevreden

 

Rob draaide in het begin wat stroef maar eenmaal warmgedraaid mocht ik een hele rij paaltjes noteren achter zijn naam. Doordat ikzelf 1 zet voor ik mat zou lopen Stap van Wageningen vlagde bleef hij bovendien dezelfde Stap een halfje voor in score, en werd Rob Topscoorder van de Promotieklasse! Doelstelling bereikt, zoals we dat dan noemen

 

Van Marks partijen heb ik niks gezien omdat ik op bord 2 zat en dus niet naast hem. Hij klaagde dat hij wat teveel stukken had weggegeven, en dus wellicht wat meer punten had kunnen halen. Maar uiteindelijk toch boven de 50%, dus een redelijk goede score.

 

ASV 1 en Wageningen 1 streden om de algemene titel en dat werd bijzonder spannend. Beide teams eindigden op 64,5 punt, waardoor er beslissingswedstrijden moesten worden gespeeld. Uiteindelijk bleek ASV 1 met 4,5-3,5 de sterkste, Maar Huub vond dat blijkbaar niet zo tof en riep bij de prijsuitreiking Wageningen 1 tot winnaar uit. Luid boegeroep (de helft van de deelnemers kwam uit Arnhem) uit de zaal, terwijl zelfs 1 Wageninger het waagde naar voren te lopen om de prijs in ontvangst te nemen!

 

Van alle promotieklasse spelers weet Rob het beste te scoren

 

OSBO-snelschaakkampioenschap voor teams in Elst

Leon ter Beek

 

Zaterdag 26 april organiseerde de OSBO in wijkcentrum ‘Onder de Toren’ in Elst het jaarlijkse kampioenschap snelschaken voor teams.

 

Dit jaar nam een afvaardiging van Kasteel 1 deel, die uitkwam in de hoogste poule (teams uit de landelijke competities, de promotieklasse van de OSBO en de 1ste klasse OSBO), alsmede een selectie uit Kasteel 2, die speelde tegen vertegenwoordigers van teams uitkomend in de 2de en 3de klasse OSBO.

 

Hieronder volgt een kort verslag van de prestaties van het tweede team. Dit team bestond uit mijzelf (bord 1), Ritchy Duin (bord 2), Rob Cornips (bord 3) en Daan Derks (bord 4). Onze poule bestond uit 13 teams, die elk twee keer tegen elkaar uitkwamen in partijen van 5 minuten bedenktijd per persoon. Er stonden dus 12 ronden van telkens twee partijen (één met wit, één met zwart) op het programma, zodat iedereen aan het eind van de dag 24 partijen had gespeeld.

 

Na een bye in de eerste ronde moesten we in de tweede ronde aantreden tegen O&O (Oefening & Ontspanning) 1 uit Kampen. Een saillant duel, want deze vereniging is, net als Kasteel 2, winnaar geworden van één van de vier 1ste klassen OSBO. Op 17 mei, wanneer de algehele kampioenschappen van de 2de klassen OSBO worden gehouden (een noviteit), zullen we dit team dus mogelijk weer tegenkomen!

 

Helaas bleek dat we nog moesten warmdraaien. We verloren deze ronde met 5-3. Daan en ikzelf verloren beide partijen, Ritchy en Rob haalden allebei 1½ punt. Ook in de ronden 3 tot en met 5 draaide ons team erg stroef. Aan het eerste bord lukte het me niet in mijn spel te komen en na de 5de ronde stond ik op 2½ uit 10. Ritchy en Rob stonden met 4½ uit 10 beiden op -1 en Daan, die notabene met 0 uit 4 was begonnen, had ook maar 2½ uit 10. Kortom: een miserabel begin.

 

In de 6de ronde speelden we tegen Schaakmaat 2. Deze wedstrijd liep eindelijk goed: we wonnen met 5-3. Toen ik de uitslag doorgaf bleek tot onze verbazing dat we hadden gewonnen van de koploper! Dat gaf de burger natuurlijk moed, want de overwinning was vrij gemakkelijk tot stand gekomen.

 

Deze ronde bleek inderdaad het keerpunt te zijn. In ronde 7 klopten we De Toren 3, na een 1-3 achterstand, met 5-3, en daarna was ons team niet meer te stoppen. In de ronden 8, 9 en 10 boekten we drie keer achtereen een 7-1 overwinning, daarna wonnen we met 6-2 en met 8-0 en in de laatste ronde waren we met 5½-2½ (na een 1½-2½ achterstand) te sterk voor een jeugdteam van SMB.

 

Pas op het laatst kwam ik een beetje in mijn spel. Met nog vier partijen te spelen stond ik met 9 uit 20 nog steeds op -2, maar door een bescheiden eindsprint van 3½ uit 4 slaagde ik er nog net in een plusscore (+1) te boeken.

 

Heel anders was dat met Ritchy, Rob en Daan, die niet meer te stuiten waren. In de laatste 7 ronden scoorde Ritchy 13 uit 14, Rob 12 uit 14 en Daan eveneens 12 uit 14!

 

Hierdoor eindigde Kasteel 2 als tweede in de categorie 1ste klasse OSBO, met 64½ punt uit 96, achter winnaar Schaakmaat 2 met 69 punten. Na onze verknoeide start helemaal niet slecht.

 

Hier volgen de gedetailleerde uitslagen van Kasteel 2.

1  vrij

2  Kasteel 2 – O&O 1           3 -5

3  Kasteel 2 – ASV 6           3 -5

4  Kasteel 2 – Variant 1       4 -4

5  Kasteel 2 – Elster Toren 1  4 -4

6  Kasteel 2 – Schaakmaat 2    5 -3

7  Kasteel 2 – De Toren 3      5 -3

8  Kasteel 2 – PSV DoDO        7 -1

9  Kasteel 2 – Tornado 1       7 -1

10 Kasteel 2 – ASV 8           7 -1

11 Kasteel 2 – Mook 1          6 -2

12 Kasteel 2 – Tornado 2       8 -0

13 Kasteel 2 – SMB 16+         5½-2½

 

Persoonlijke scores van Kasteel 2:

1 Leon ter Beek  001010½01½010101011011½1   12½ uit 24   +11 =3 -10

2 Ritchy Duin    ½10110010011111111½½1111   17½ uit 24   +16 =3 - 5

3 Rob Cornips    1½1001011101111111111101   18½ uit 24   +18 =1 - 5

4 Daan Derks     000010½11½01111111111101   16  uit 24   +15 =2 - 7

 

totaal                                      64½ uit 96   +60 =9 -27

 

Na een waardeloze start eindigt het tweede toch nog op een mooie 2de plaats!

 
05 april 2008

Eindstanden OSBO PK

Hoofdklasse 1ste klasse 2de klasse
 
23 februari 2008
Verslag met foto's op de site van de OSBO Uitslagen & Standen: Hoofdklasse 1ste klasse 2de klasse

Magere successen Kasteel-heren op OSBO-PK

Toine van Bergen

 

Zo succesvol als de vorige speeldag verliep, zo matig was het zaterdag voor de Kasteelheren die dit seizoen meedoen aan de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO. In de hoofdklasse was Twan Rutjes al eerder met een 0 begonnen in de vooruitgespeelde 7de ronde tegen Fokke Jonkman. Daar kwam afgelopen zaterdagmiddag ook nog een nederlaag bij tegen Roel Donker. Twan staat nu met een score van 2 uit 8 in de staartgroep.

 

In de eerste klasse zag Mark Achterberg ‘s- morgens over het hoofd dat zijn tegenstander nog één zetje had om hem van de winst af te houden. En die ene mogelijkheid betekende zelfs voor hemzelf een onvermijdelijke nederlaag! Mark herstelde zich enigszins door een remise in de 8ste ronde tegen Jeroen Nikkels. Zijn score van 4 uit 8 valt wat tegen.

 

In dezelfde klasse als Mark speelt scoorde ook Clemens niet meer dan ½ puntje uit de beide partijen. Eerst een nederlaag tegen de bij ons goed bekende Huub Blom, die een torenoffer met succes zag beloond. Doordat Clemens vervolgens remise speelde tegen de op papier veel sterkere Jan Veldman staat ook hij nu op 4 uit 8 ( waaronder 6 remises!). Voor hem is dat een uitstekende score. Met de optie dat hij het in de slotronde mag opnemen tegen Mark.

 

Ikzelf vond mezelf na de vorige speeldag terug op een verrassende 2de plaats in de 2de klasse. Dat betekende dat ik begon met een duel tegen Anne Bert ten Kate, die nog alles had gewonnen. Zoals wel vaker kreeg ik een betere stelling op het bord, maar kon ik – als gevolg van tijdnood- het niet goed uitspelen. Mijn tegenstander drong met twee pionnen op naar het promotieveld, en dit was voor mij niet meer te keren. Daarmee leken mijn kansen op de titel verkeken. Maar wat gebeurde er ‘s- middags, nadat ik toch nog een korte- verfrissende wandeling had kunnen maken? Anne Bert ten Kate leed zijn eerste nederlaag. En zelf kwam ik ijzersterk terug tegen Wim Willemsen. Met twee actieve torens en een loper wist ik een matnet te strikken, waar mijn tegenstander niet meer uitkwam. Daarmee sta ik op 6 uit 8. Eén puntje achter de kopman, zodat ik nog steeds een theoretische kans heb om gelijk met hem te eindigen.

 

Op 5 april wordt de laatste speelronde afgewerkt in Klarenbeek.

 
06 februari 2008

Fotoreportage van Daan Derks

Maarten Rossen won bij Corus schaaktoernooi!

Ritchy Duin

 

Het onlangs gehouden internationale Corus Chess Tournament in Wijk aan Zee kende een absolute topbezetting en kwam daarmee in de boeken als het allersterkste schaaktoernooi ooit ter wereld gehouden. Voor de 70ste keer werd dit succesvolle schaakevenement georganiseerd en de Noord-Hollandse badplaats stroomde voor deze Jubileumeditie dan ook vol met de sterkste schakers uit de hele wereld en met vele amateurschakers. Totaal schaakten de afgelopen weken een kleine 2000 schaakliefhebbers hun partijen onder de rook van het staalconcern Corus (voorheen Hoogovens). Door het plotselinge overlijden van oud-wereldkampioen Bobby Fischer werd de publieke en media belangstelling voor het schaken nog eens vergroot. Indrukwekkend was de minuut stilte voorafgaand aan de partijen op de dag na het overlijden van Fischer. In de zaal, vol met staande schakers, was het nooit eerder zo stil.

 

Jan Timman speelde mee in de speciale Jubileuminvitatie-vierkamp voor oud-kampioenen, maar moest de 1ste prijs aan de Servische schaker Ljubomir Ljubojevic laten. Ook oud-kampioenen Victor Kortsjnoi (Zwitserland) en Lajos Portisch (Hongarije) mochten hun schaakkunsten nog eens laten zien.

 

In de Grootmeestergroep A wist de geniale jeugdige Magnus Carlsen (17) uit Noorwegen van meet af aan de koppositie in te nemen. Uiteindelijk zou hij op een gedeelde 1ste plaats eindigen samen met de Armeen Levon Aronian. De beste Nederlandse schaker van dit moment, Loek van Wely, eindigde op een gedeelde laatste plaats met 5 punten. In de Grootmeestergroep B toonde de Slowaak Sergey Movsesian zich de sterkste. De Italiaanse grootmeester Fabiano Caruana schreef de C-groep op zijn naam.

 

Mooi plaatje! Op de achtergrond de oude garde: Victor Kortsjnoi tegen Lajos Portisch.

 

Van Het Kasteel speelden maar liefst 5 spelers mee. Maarten Rossen maakte zijn debuut in dit internationale toernooi, hij speelde echter als een ervaren rot, zeer uitgekiend en slim. 6x remise en 3x winst was het resultaat. Met 6 uit 9 eindigde Maarten op een verdiende 1ste plaats in de 4de klasse (rating 1800 – 1900)! Dit betekent dat hij volgend jaar in de 3de klasse (rating 1900 – 2000) mag uitkomen!

 

Maarten won zijn groep!

Ook Caspar was goed op dreef!

 

Caspar Hermeling speelde ook voor de 1ste keer mee en kwam uit in de 3de klasse. Zijn partijen stonden allemaal bol van de spanning en hij ging elke keer vol voor de winst. Maar liefst 5x lukte hem dat en dat leverde een fraaie 3de plaats op. Hierbij moet vermeld worden dat Caspar slechts 8 partijen speelde. Eenmaal kwam hij te laat in de speelzaal, omdat hij vertraging had opgelopen na een tentamen. Het schriftelijke protest tegen de beslissing van de wedstrijdleiding mocht niet baten…

 

Daan Derks heeft in het verleden vaker aan dit evenement meegedaan, maar de laatste jaren heeft hij wegens omstandigheden steeds moeten afzeggen. Met de uiteindelijke 50% score was Daan best tevreden en pakte hij zelfs nog de 5de prijs in de 4de klasse.

 

Ook ikzelf was wederom present en speelde net als voorgaande jaren in de 4de klasse! Veel spannende partijen, alles of niks, maar de score van voorgaande jaren (5½ punt) kwam nooit in zicht. Met een teleurstellende 2½ punt was de koek op. Volgend jaar waarschijnlijk een klasse lager…

 

Ton Wouters tenslotte, kwam weer uit in de 6de klasse (rating 1600 – 1700) en kwam evenals Maarten maar liefst 6x remise overeen, maar leed ook 3 nederlagen en behaalde daarmee “slechts” 3 punten.

 

Daan speelde ook een goed toernooi!

Ton haalde toch iets te weinig punten…

 

Het was erg gezellig in het Wijchense kamp en net als vorig jaar was de huisvesting perfect! Een zomerhuisje pal naast de speelzaal, midden in het bruisende centrum en vlakbij het strand! Wat wil een schaker nog meer?

 

Uitwaaien op het strand…

Zou de bar het houden?

 

Na het 1ste weekend in Wijk aan Zee had Caspar al naam gemaakt en vlogen er meteen enkele schokerende foto’s over internet! Hoewel, volgens Caspar viel het allemaal nog wel mee en waren wij niet veel gewend. Kwestie van verschillen in referentiekaders…

 

Anne, Marlies, Caspar en de paal!

Zou de bar het houden?

 

Met de traditionele snertmaaltijd en prijsuitreiking bij de grootmeesters werd het schaakfestijn afgesloten en vanwege het jubileum werd ook nog eventjes een magnifieke lasershow uit de kast getrokken!

 
02 februari 2008
Verslag met foto's op de site van de OSBO Uitslagen & Standen: Hoofdklasse 1ste klasse 2de klasse

Superdag voor Het Kasteel op OSBO-PK

Clemens Levink

 

Op zaterdag 2 februari heeft Twan in de hoofdklasse van de PK van de OSBO de laatste plaats verlaten en is hij in één keer opgerukt naar een 50%-score. Kon hij ’s morgens een vol bye-punt bijschrijven, de middagpartij was een eclatante overwinning die nog veel belooft voor de resterende drie rondes.

 

In de eerste klasse moest Mark wegens rijlesverplichtingen verstek laten gaan. Met twee gratis halve punten zit een hoge eindklassering er niet meer in.

 

Clemens had een goede dag: eerst in de ochtenduren een zwaar bevochten remise  tegen ratinggigant Carlo Buijvoets, in de jaren zestig van de vorige eeuw een klasgenoot van hem op de basisschool in Almelo, en dan ’s middags een relatief eenvoudige overwinning. Met 3,5 uit 6 gaan Mark en Clemens gelijk op.

 

Helemaal fantastisch deed Toine het in de tweede klasse: twee overwinningen. Hij moest twee keer met zwart spelen en evenzoveel keer bracht hij de Scandinavische opening tot een goed einde. (Het wordt tijd dat je een keer naar Lapland op vakantie gaat, Toine!) In een veld van maar liefst 42 deelnemers staat Toine op een fraaie tweede stek en zijn TPR van 2118 is om in te lijsten.

 

Tussenstand per 2 februari:

 

Kl.

Naam

Score

WP

SB

TPR

W-We

HoKl.

Twan Rutjes

4 – 2

6.5

1.25

1897

- 0.15

1e Kl.

Mark Agterberg

6 – 3,5

17.5

9.75

1770

- 0.54

1e Kl.

Clemens Levink

6 – 3,5

17.5

9.75

1769

+ 1.76

2e Kl.

Toine van Bergen

6 – 5

21.0

16.0

2118

+ 2.00

 
29 september 2007
Verslag met foto's op de site van de OSBO Uitslagen & Standen: Hoofdklasse 1ste klasse 2de klasse

Rustige start Kasteel-vertegenwoordiging op OSBO PK

Clemens Levink

 

Op zaterdag 29 september waren slechts twee leden van onze Wijchense schaakvereniging vertegenwoordigd op de PK van de OSBO.

 

Mark Agterberg (Beuningen!) en Clemens Levink (Nijmegen!) vestigden zich in de 1e Klasse na twee rondes in de middenmoot: Mark met 'n half punt en Clemens met 1 punt.

 

In de 2e Klasse staat Toine van Bergen (Nijmegen!) ook op 1 punt, maar dat is het resultaat van twee byes. Op 1 december maakt hij zijn opwachting en dat geldt ook voor Twan Rutjes (hè, hè, eindelijk: Wijchen!). Twan werd vorig jaar kampioen in de 1e Klasse en gaat dit seizoen zijn geluk beproeven in de Hoofdklasse! De hoofdklassers spelen op 1 december hun eerste ronde.

 

            W   Sc   WP   SB   PS   TPR    W-WE

Clemens     2    1   2½   1¼   1½   1689  + 0.38

Toine       2    1   2    1    1¼    --   + 0.00

Mark        2     ½  1½    ¼    ½   1536  - 0.90

Twan        0    0   0    0    0     --      --

 
04 augustus 2007

Fotoverslag van Daan Derks

Positieve score Het Kasteel op Open NK

Clemens Levink

 

Het Open NK te Dieren kende dit jaar een record aantal deelnemers: veel meer dan 500! Vijf daarvan verdedigden de kleuren van Het Kasteel.

Hun resultaten op een rijtje:

 

   rating   score   TPR   W-We     + / = / -

Reservegroep A:

 

Twan Rutjes       1931    9 – 5,5 2014  +1.02    5   1   3

Leon ter Beek     1900    9 – 4,5 1861  -0.44    4   1   4

 

Reservegroep B:

 

Daan Derks         1809   9 – 5,5 1810  +0.02    3   5   1

Albert Verhaaren   1621   9 – 5,5 1822  +2.43(!) 3   5   1

 

Vierkamp:

 

Clemens Levink     1587   3 – 1,5 1582  -0.02    1   1   1

                                              

Totaalscore

gewonnen

gelijk

verloren

39

16

13

10

 
07 juli 2007

Clemens valt in de prijzen in Bilderberg Toernooi

Toine van Bergen

 

Afgelopen week werd in het Bilderberghotel in Oosterbeek het naar deze locatie genoemde toernooi voor 50+-ers gespeeld. Sinds enkele jaren behoor ik ook tot deze leeftijdscategorie, dus besloot ik in te gaan op het aanbod van Clemens om hem te vergezellen naar Oosterbeek. Onze vereniging werd tijdens het toernooi ook nog vertegenwoordigd door John, die er al vele jaren aan deelneemt. Clemens sloot het toernooi zelfs af met een prijsje.

 

De regen kwam met bakken naar beneden, kortom: ideaal schaakweer. De airco in de luxe speelkamers dwong mij er soms zelfs toe om mijn jas aan te houden….

De gratis beschikbare koffie en thee droegen zeker bij aan de spelvreugde. Daarnaast stonden er jeneverflessen klaar, maar die bleken bij nadere inspectie “slechts” gevuld te zijn met bronwater.

 

Ook sportploegen weten de riant gelegen accommodatie te vinden. Zo liepen we op de laatste speeldag tegen de complete selectie van de voetbalploeg van Partizan Belgrado aan.

 

Dit ter inleiding. Nu het schaken zelf. John was in een sterke groep geplaatst, en hij moest er hard voor werken om zijn puntjes bij elkaar te scharrelen. Hij behaalde uiteindelijk in het vijfrondige toernooi een score van 2 punten.

 

Clemens begon het toernooi met een drietal remises. Hij vertelde mij dat er echt niet meer inzat. In de vierde ronde behaalde hij licht voordeel ( een loper tegen een pion), maar dat bleek te weinig om een nieuwe remise te ontlopen. In de laatste speelronde won hij al snel een stuk, en nu wist hij er wel in te slagen om zijn tegenstander te verslaan. Met een eindscore van 3 uit 5 behaalde hij zowaar een derde plaats, wat goed was voor een prijsje.

 

Zelf begon ik wat te lichtzinnig aan het toernooi. Mogelijk het gevolg van mijn kampioenschap in de C- poule? In ieder geval leverden de eerste drie ronden voor mij slechts 1 overwinning en 2 nederlagen op. Om er nog iets van te maken moest ik de laatste twee wedstrijden winnen. Hetgeen uiteindelijk nog lukte ook. Ook mijn score was daarmee 3 uit 5. Maar dat bleek in mijn groep slechts goed te zijn voor een gedeelde 4de plaats.

 

De eindscores:

                    Score  WP    SB     PS    rat. TPR  W-We

John Lansen          2.0  12.5   3.00   4.5  1696 1498 -1.04

Clemens Levink       3.0  11.5   7.00   8.0  1587 1632 +0.30

Toine van Bergen     3.0  11.0   4.50   7.0  1394 1401 +0.05

 

14 april 2007

Kasteelsuccessen op geslaagde OSBO-jubileumdag

 

Ton doet mee met de simultaan tegen John van de Wiel

Ook Clemens en Willem I zitten er klaar voor

   

Caspar speelt remise in de kloksimultaan tegen Willy Hendriks

Willem weet remise te maken

   

Ook Twan mag aanschuiven

 
10 februari 2007

Twan Rutjes: Grote kans op schaaktitel

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 10 februari werden in Klarenbeek de 7de en 8ste ronde gespeeld.

Ons Kasteellid Twan Rutjes heeft na afloop, met nog slechts één ronde te gaan, het kampioenschap van de 1ste klasse bij het Open OSBO- kampioenschap binnen handbereik.  Wel leed hij in de ochtendronde zijn eerste nederlaag. Met wit verloor hij van Michiel Jansen. In de middagpartij herstelde hij zich echter knap: met zwart won hij van Henk Pruijssers.

 

Twan heeft nu een score van 7 uit 8. De twee overgebleven kanshebbers zijn Boris de Jonge met 6,5 uit 8 en Marcel Kraaijkamp met 6 uit 8. Een remise in de laatste ronde ( op 10 maart) is dus genoeg om de buit binnen te halen.

 

In de 2e klasse had Clemens Levink een goede dag. Door een remise ( met zwart) tegn Ruud Meuleman, en winst ( met wit) tegen Marc Land, staat hij nu op 5,5 uit 8: en derde plaats. De titel zit er voor hem helaas niet meer in.

 

Zelf nam ik ‘s- morgens een bye. In de middagpartij deelde ik het punt met Marcel Schellens. Waardoor ik nu, met een TPR van 1530, op een gedeelde 11de plaats sta.

Wat zeker ook tot tevredenheid stemt.

 

Ook voor Clemens en Toine is op 10 maart de laatste ronde.

 
21 januari 2007

Foto's van Het Corustoernooi 2007 (met dank aan Rob en Ritchy Duin)

 

13 januari 2007

Uitslagen en Standen Persoonlijk OSBO kampioenschap

Twan Rutjes niet te stuiten op open OSBO- kampioenschap

Toine van Bergen

 

Afgelopen zaterdag 13 januari zette Twan Rutjes zijn zegereeks onverschrokken voort, op het open OSBO- kampioenschap in Klarenbeek. Een dag eerder was hij nog door Willem van Berkel vrij snel opzij gezet in de interne competitie. Maar ondanks een verjaardagsfeest en een korte nachtrust van enkele uurtjes was Twan zaterdag weer helemaal bij de les.

 

Hij speelt in de 1ste klasse ( rating maximaal 1900). Ondanks twee keer zwart wist hij zowel Boris de Jonge als Baryalai Salahuddin te verschalken. Zijn score is nu 6 uit 6.

Zijn TPR is inmiddels 2492! Met nog drie ronden te gaan heeft hij inmiddels een riant uitzicht op de eerste plaats.

 

Een klasse lager blijven zowel Clemens Levink als ondergetekende in de subtop meedraaien. Clemens speelde eerst met zwart remise tegen Gerrie Arends. in de middagpartij deed hij met wit hetzelfde, tegen Hes Hulleman.

 

Ikzelf speelde met wit een aanvalspartij tegen Leendert Maris. Ik besloot lang te rokeren, en dan is het de vraag wie het snelst de koningsstelling van de tegenstander weet uit te roken. Mijn tegenstander was me net iets te snel af, maar het kostte hem veel zweetdruppels.

 

Gelukkig wist ik in de middagpartij, met zwart, wel tot winst te komen. Mijn overstap naar het Scandinavisch bevalt me tot nu toe prima. Therèse van Wijk zag een “vork” over het hoofd, en toen ik een open a- lijn kreeg kon ik de partij met twee actieve torens en een witveldige loper in mijn voordeel beslissen.

 

Clemens heeft nu 4 uit 6 en ik 3,5 uit 6. Ik hoop hem toch nog te ontmoeten in één van de 3 nog resterende speelronden! 

 
29 december 2006

Het 8ste Diepvoorde Invitatie Toernooi

Foto's

 

Eindstanden:

 
1ste ronde

NR

NAAM

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

T

SB

Pls

Rat

Gem

%

TPR

1

Ton Wouters

 

0,0

0,0

0,5

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

 

1,0

0,0

0,0

1,5

6,5

11

1666

1730

14%

1421

2

Henk Rutten

1,0

 

0,0

1,0

1,0

0,0

0,5

1,0

0,0

 

0,0

1,0

0,0

5,5

21

7

1749

1723

50%

1723

3

Caspar Hermeling

1,0

1,0

 

1,0

1,0

1,0

1,0

0,0

0,0

 

1,0

0,0

1,0

8,0

36

3

1928

1707

73%

1882

4

Leon Gommers

0,5

0,0

0,0

 

0,0

0,0

0,5

0,0

0,0

 

0,0

0,0

0,0

1,0

1,8

12

1339

1760

9%

1377

5

Randy Duin

1,0

0,0

0,0

1,0

 

0,0

1,0

1,0

0,0

 

0,5

0,0

0,0

4,5

15

9

1738

1724

41%

1659

6

Ritchy Duin

1,0

1,0

0,0

1,0

1,0

 

1,0

0,0

0,0

 

0,5

1,0

0,5

7,0

27

5

1817

1717

64%

1819

7

Nico Wismans

1,0

0,5

0,0

0,5

0,0

0,0

 

0,0

0,0

 

0,0

0,0

0,0

2,0

4,8

10

1383

1756

18%

1494

8

Maarten Rossen

1,0

0,0

1,0

1,0

0,0

1,0

1,0

 

0,5

 

1,0

0,5

0,5

7,5

37

4

1815

1717

68%

1850

9

Rob Duin

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

0,5

 

 

1,0

1,0

0,0

9,5

45

1

1903

1709

86%

2018

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Daan Derks

0,0

1,0

0,0

1,0

0,5

0,5

1,0

0,0

0,0

 

 

1,0

1,0

6,0

28

6

1809

1717

55%

1752

12

Jos Steinmann

1,0

0,0

1,0

1,0

1,0

0,0

1,0

0,5

0,0

 

0,0

 

0,0

5,5

21

7

1689

1728

50%

1728

13

Twan Rutjes

1,0

1,0

0,0

1,0

1,0

0,5

1,0

0,5

1,0

 

0,0

1,0

 

8,0

37

2

1865

1712

73%

1887

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Gemiddelde rating:

1725

 

 

 

 
Finalegroep A
NR NAAM 1 2 3 4 5 6 TOT SB Plts Rat Gem % TPR ronde 1 Tot
1 Ritchy Duin   0,5 0,0 0,5 1,0 0,0 2,0 5 5 1817 1864 40% 1792 7 9
2 Caspar Hermeling 0,5   1,0 1,0 1,0 1,0 4,5 10 2 1928 1842 90% 2208 8 12,5
3 Daan Derks 1,0 0,0   0,0 0,0 0,0 1,0 2 6 1809 1866 20% 1626 6 7
4 Maarten Rossen 0,5 0,0 1,0   1,0 0,0 2,5 3 3 1815 1864 50% 1864 7,5 10
5 Twan Rutjes 0,0 0,0 1,0 0,0   0,0 1,0 1 4 1865 1854 20% 1614 8 9
6 Rob Duin 1,0 0,0 1,0 1,0 1,0   4,0 7 1 1903 1847 80% 2087 9,5 13,5
           

Gemiddelde rating:

1856

         
 
Finalegroep B
NR NAAM 1 2 3 4 5 6 TOT SB Plts Rat Gem % TPR ronde 1 Tot
1 Jos Steinmann   0,5 0,5 1,0 0,5 0,0 2,5 5 3 1689 1575 50% 1575 5,5 8
2 Ton Wouters 0,5   0,0 1,0 1,0 0,0 2,5 4 4 1666 1580 50% 1580 1,5 4
3 Randy Duin 0,5 1,0   1,0 1,0 1,0 4,5 9 1 1738 1565 90% 1931 4,5 9
4 Leon Gommers 0,0 0,0 0,0   1,0 0,0 1,0 2 6 1339 1645 20% 1405 1 2
5 Nico Wismans 0,5 0,0 0,0 0,0   1,0 1,5 4 5 1383 1636 30% 1487 2 3,5
6 Henk Rutten 1,0 1,0 0,0 1,0 0,0   3,0 6 2 1749 1563 60% 1635 5,5 8,5
           

Gemiddelde rating:

1594

         
 

25 november 2006

Kasteelschakers in vorm bij open OSBO- kampioenschap

Toine van Bergen

 

Zaterdag 25 november was de tweede speeldag van het open schaakkampioenschap van de Oostelijke Schaakbond (OSBO). In het aan de rand van de Veluwebossen gelegen Klarenbeek zetten de afgevaardigden van onze club hun goede reeks partijen voort.

 

In de 1e klasse gaat Twan Rutjes zelfs fier aan kop.

In de ochtendpartij won hij eerst, met zwart, van Bert Ekkelboom.

 

Na de (korte) pauze liet hij ook Marcel Kraaijkamp kansloos. Een 100 % score ( 4 uit 4) belooft veel voor de volgende ronden.

 

Clemens Levink speelt dit jaar in de 2e klasse. Na een haperende start in oktober wist hij zaterdag echter ook zijn beide partijen te winnen. Met wit tegen Daniëlle Meuleman, en vervolgens met zwart tegen Peter Hamers.

 

Met een score van 3 uit 4 staat hij op een gedeelde 4e plaats.

 

 

Ikzelf (Toine van Bergen) speelde tweemaal met zwart, en besloot het maar eens te proberen met het Scandinavisch. Tegen twee tegenstanders met beduidend hogere rating leverde dat wisselend resultaat op.

 

Van Gerrie Arends verloor ik. Maar de middagpartij tegen Henk Luimes was wel succesvol, toen deze een simpel aftrekschaakje met dameverlies over het hoofd zag. Mijn score is nu 2 ½ uit 4 en een gedeelde 11e plaats, waarmee ik best tevreden ben.

 

 

Referee Ton Wouters laat Huub Blom zien waar hij de fout inging bij Mook tegen Kasteel 3.

 
28 oktober 2006

Goede start Kasteelheren bij Open OSBO- kampioenschap

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 28 oktober startte weer het Open persoonlijk Kampioenschap van de OSBO in Klarenbeek. De deelnemende leden van onze club kenden een goede start.

 

Twan Rutjes speelt in de 1e klasse, en kende wel een heel gemakkelijk begin. Zijn tegenstander kwam niet opdagen. In de middagpartij werd het een gelijkopgaande wedstrijd, die hij in de tijdnoodfase goed wist af te sluiten. Twan heeft dus nog de volle buit.

 

Clemens en ondergetekende spelen in de 2e klasse. Ook Clemens begon goed in de ochtendpartij. Naar eigen zeggen werd het in een prima partij een fraaie overwinning.

Ik geloof hem op zijn woorden, want zelf was ik er nog niet bij.

Ik had ervoor gekozen om ‘s- morgens een “bye” te nemen (dat mag twee keer tijdens het toernooi). Immers, de avond daarvoor had ik nog Drie Provinciën gespeeld, en na een drukke week was ik wel aan wat uitslapen toe.

 

Mijn strategie bleek succesvol. Na een aantal partijen op de clubavond met mindere resultaten speelde ik nu ineens weer een zeer scherpe partij. Vol op de aanval, met succes. Tegen een tegenstander met een rating van 1553. Zie hieronder de weergave van deze match.

 

Wit: Toine van Bergen             Zwart: Geurt van Veenendaal   

 

1.

d4

Pf6

2.

c4

e5

3.

d5

Lc5

4.

Pf3

e4

5.

Pd4

d6

6.

e3

0-0

7.

Ld2

Pbd7

8.

Lc3

a6

9.

Le2

Pe5

10.

f4

Pg4

11.

Dd2

Ph6

12.

0-0

Lg4

13.

h3

Lxe2

14.

Dxe2

Dd7

15.

g4

Ph6xg4

16.

hxg4

Pf6xg4

17.

f5

h5

18.

Tf4

Tae8

19.

Pd2

Pf6

20.

Dg2

Te5

21.

b4

Lb6

22.

Kh1

Lxd4

23.

Lxd4

Txf5

24.

Pxe4

Pg4

25.

Taf1

Txf4

26.

Txf4

De7

27.

Pf6+

gxf6

28.

Txf6

Kh7

29.

Dc2+

Kg8

30.

Df5

Pe5

31.

Dg5+

Pg6

32.

Dxh5

De4+

33.

Kh2

Dc2+

34.

Kg3

Dd2

35.

Txg6+

geeft op

 

Mijn totaalscore uit twee partijen werd, inclusief de opgenomen ‘bye’, daarmee 1,5 uit 2.

Clemens verloor zijn middagpartij , mede omdat hij zijn dame liet ‘vangen’ , en heeft nu een score van 1 uit 2.

 
22 oktober 2006
Volledige Uitslag Foto's

Nipte overwinning voor Nederland tijdens Euregio boottocht.

Willem van Berkel

 

Zondag 22 oktober ging een delegatie van 16 Kasteelspelers al vroeg op stap om in Emmerich het schip in te gaan. Althans dat zal de bedoeling van wedstrijdleider Theo Huennekes zijn geweest toen hij op het idee kwam om de Euregiowedstrijd dit jaar op rondvaartboot de Rheinkoenigin te organiseren.

Na de indeling die nogal wat tijd in beslag nam voeren we al schakende naar Millingen en weer terug. Heel erg gezellig en met spannend schaak. Terug in Emmerich bleek dat Nederland het hoofd toch boven water had kunnen houden. Een weliswaar kleine maar daarom niet minder fraaie overwinning. Voor Het Kasteel waren vooral bestuursleden Willem van Berkel en Jos Steinmann goed op dreef. Zij wisten ieder tweemaal te winnen en daarmee in belangrijke mate bij te dragen tot de Nederlandse overwinning. Nadat teamcaptain Theo Wijnhoven een fraai paard met relikwieen van eerdere ontmoetingen had ontvangen werd de terugreis naar Nederland aanvaard. De Euregio-beker kan voorlopig nog bij ons in de kast blijven staan. Volgende keer wel meenemen naar Groesbeek!

 
14 september 2006

Slag om Moker Heide opnieuw beslist in het voordeel van Wijchen

Ton Wouters

 

Het gerucht ging dat het Kasteel de Beker na zoveel jaar maar naar Mook wilde laten gaan. Daarom werd de aanhangwagen losgekoppeld om Mook volgend jaar de beker te laten verdedigen. Helaas voor Mook waren de tegenstanders niet aan elkaar gewaagd. De uitslag viel zodanig groot uit dat de aanhangwagen weer door Wijchen aangekoppeld kon worden om de wisselbeker mee terug te nemen en weer een jaartje in de prijzenkast van SV Het Kasteel te laten pronken.

 

S.V. Mook

  S.V. Het Kasteel 1½-5½
J. Spoorenberg 1968 - Caspar Hermeling 1928 ½-½
N. v. Diepen   - Rob Cornips 1737 0-1
H. Smits 1718 - Henk Rutten 1749 ½-½
Tj. v. Namen 1678 - Ton Wouters 1666 ½-½
P. de Leeuw 1676 - John Lansen 1696 0-1
A. Meeuwsen 1521 - Ben van Cuyk 1397 0-1
N. Molle 1408 - Leon Gommers 1339 0-1
 
03 september 2006

Foto's Wijchen Present

Kikker smaakmaker bij Wijchen Present!

Ritchy Duin

 

Zondag 3 september 2006 vond voor de 3e keer Wijchen Present(!) plaats in Cultureel centrum Het Mozaïek. 70 verenigingen en instellingen presenteerden zich deze dag aan het Wijchense publiek.

 

Natuurlijk was onze schaakvereniging ook weer Present(!).

Smaakmaker in Het Mozaïek bleek een kikker van speeltuin de Blije Dries die een behoorlijke partij neer wist te zetten op ons reuzenschaakbord.

 

Deze kikker is uiteraard meteen contractueel vastgelegd en hij zal dan ook naar verwachting zijn opwachting gaan maken in de 1e wedstrijd van ons 1e team tegen Meppel!

 

Dankzij Patrick, Henk R., Peter, Caspar, Willem v.B., Daan, Leon S., Ton en ondergetekende konden we deze dag als vereniging weer goed voor de dag komen!

 
26 augustus 2006

Ondanks regen trekt ons reuzenschaakspel weer veel bekijks

 
19 augustus 2006

Foto's marktschaken

Reuzenschaakspel trekt zelfs met regen publiek!

Ritchy Duin

 

Zaterdag 19 augustus jl. stond het Reuzenschaakspel weer op het Wijchense marktplein. Het was wederom een geslaagde PR-actie, want zelfs toen er een flinke regenbui viel werd er doorgespeeld! Ouderen, kinderen, maar ook groepen jongeren konden de aanwezigheid van de grote schaakstukken erg waarderen! Hopelijk is het op komende zaterdag 26 augustus wel de hele dag droog, zodat het kunstgras kan opdrogen.

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 30-11-2021 om 22:42:08