Schoolschaken

 

Overzicht van alle kampioenen van het Basisscholenschaaktoernooi  

 

05 maart 2016

De Hazesprong wint ½ finale basisschoolschaken

 

28 februari 2016

De Hazesprong wint 34ste basisscholenschaaktoernooi in Wijchens kasteel!

Ritchy Duin

Eindstand Foto's Flyer

 

Vorig jaar werd het schaakteam van basisschool De Hazesprong uit Nijmegen nog tweede, maar dit jaar kwamen de Nijmeegse grootmeesters in de dop als winnaar te voorschijn uit de schaakarena van het Wijchens kasteel. De nieuwe kampioen wist zondag 28 februari alle zeven wedstrijden in winst om te zetten en werd zodoende de terechte winnaar van het 34ste basisscholenschaaktoernooi voor teams uit Wijchen e.o.

 

De winnaar van vorig jaar `t Geerke uit Puijflijk, moest deze keer genoegen nemen met een tweede plaats. Dat er veel schaaktalenten rondlopen op De Hazesprong bleek overduidelijk want het tweede team van De Hazesprong eindigde op een derde plaats. De Viersprong eindigde als beste Wijchense school op een vierde plaats net voor het schaakteam van De Trinoom.

 

De Wijchense schaakvereniging Het Kasteel kan terugkijken op een bijzonder geslaagde jeugdschaakdag. Bijna 60 kinderen gingen vol enthousiasme met elkaar de strijd aan op de 64 velden in het Wijchense kasteel. Wethouder Paul Loermans opende het toernooi met het uitvoeren van een eerste zet op één van de borden.


Door de behaalde resultaten mogen de teams van De Hazesprong (Nijmegen), `t Geerke (Puijflijk), De Viersprong en De Trinoom (beiden Wijchen) door naar de halve finale van de Gelderse schoolschaakkampioenschappen.

 

Nr
Naam
Score
1 De Hazesprong 1 14 (27.0)
2 't Geerke 12 (23.5)
3 De Hazesprong 2 10 (15.5)
4 De Viersprong 7 (15.0)
  Trinoom 1 7 (14.5)

 

Totaal 14 teams.

 

 

22 februari 2015

't Geerke wint 33ste Basisscholen Schaaktoernooi

Ritchy Duin

Eindstand Foto's

 

Het schaakteam van basisschool  `t Geerke uit Puijflijk heeft zondag 22 februari jl. het schoolschaak gewonnen in het Wijchense kasteel. Het was alweer de 33ste editie van het door SV Het Kasteel georganiseerde jeugdtoernooi. Wethouder Paul Loermans opende het toernooi door het uitvoeren van een eerste zet op één van de borden.

 

Met nog één ronde te gaan gingen `t Geerke en De Hazesprong 1 (Nijmegen) aan de leiding. Zij werden echter op de voet gevolgd, met slechts één punt achterstand, door het team van De Viersprong uit Wijchen en twee andere teams van De Hazesprong.

 

In de bijzonder spannende finaleronde maakten de koplopers echter geen fout. De school uit Puijflijk won dankzij een hoger aantal bordpunten. De teams van De Viersprong en De Hazesprong 3 eindigden gelijk op een gedeelde derde plaats.

 

In het winnende team van `t Geerke speelden de volgende grootmeesters in de dop: Patrick Wijono, Ivan Engelen, Ivan Wijono, Suzan van Dijk en Tijn Gerrits.

 

Door de behaalde resultaten mogen de teams van `t Geerke (Puijflijk), De Hazesprong (Nijmegen), De Viersprong en De Trinoom (beiden Wijchen) door naar de halve finale van de Gelderse schoolschaakkampioenschappen.

 

Er streden deze dag een kleine 50 basisscholieren op de 64 velden in het Wijchens kasteel.

 

Eindstand 33ste basisscholenschaakkampioenschap van Wijchen:

 

Nr Naam Score WP SB
1 't Geerke 11 (22.0) 57 41.5
2 De Hazesprong 1 11 (19.5) 55 41.5
3 De Hazesprong 3 9 (16.5) 52 28.0
4 De Viersprong 9 (16.5) 44 19.5
5 Trinoom 1 9 (15.5) 45 20.0

 

 
16 februari 2014

32ste Schoolschaaktitel voor `t Palet!

Ritchy Duin

Foto's  

 

Het schoolschaakteam van `t Palet wist zondag 16 februari jl. het basisschoolschaakkampioenschap 2014 van Wijchen e.o. te winnen. In het kasteel bestreden de basisscholieren elkaar op de 64 velden. In het verleden wist `t Palet al meerdere malen deze titel te veroveren. Dit jaar wisten Joey Brouwer, Tom van de Plas, Harm van Lent en Thyme Huip voor `t Palet 12 matchpunten te scoren. De Boskriek legde met 11 matchpunten beslag op een tweede plaats. ´t Geerke uit Puijflijk haalde eveneens 11 matchpunten, maar scoorde minder bordpunten. `t Palet heeft zich hiermee geplaatst voor de regionale schoolschaakkampioenschappen.

 

Eindstand:

Nr. Naam Wedstrijd Bord
01. 't Palet 12 22,5
02. De Boskriek 11 18,5
  't Geerke 11 17,5
04. Paulusschool 8 15,5
05. De Viersprong 5 12,0
06. Hazesprong 4 10,5
07. Trinoom 1 3 7,5
08. Trinoom 2 2 8,0

 

Totaal streden er een kleine 50 kinderen in het kasteel om de schoolschaaktitel.

 

Henk Rutten overhandigt de eerste prijs aan de kinderen van `t Palet

 
03 februari 2013

Emilia ontmoette Griekse schoolschaaktalenten in Wijchens kasteel!

Ritchy Duin

Eindstand

 

Het was een bijzondere ontmoeting zondag 3 februari  jl. in het Wijchens kasteel. Op deze dag organiseerde schaakvereniging Het Kasteel de 31ste editie van het basisscholenschaaktoernooi. Tegelijkertijd vond een verdieping hoger de tentoonstelling “Ons kasteel, eeuwenlang middelpunt van Wijchen” plaats. Voor die gelegenheid was Kasteelvrouw Emilia van Nassau aanwezig. En passant waagde zij het echter ook om zich te begeven op het strijdtoneel van de jeugdige schakers. Het edele schaakspel heeft immers ook een eeuwenoude historie.

 

Daar was zij getuige van een ware Griekse zegetocht op de 64 velden.  De drie uit Griekenland afkomstige jeugdschaaktalenten kwamen uit voor basisschool De Staaij uit Mook/Middelaar. Dimitris, Paris en Marios Loutragotis zijn lid van de Wijchense schaakvereniging en zowel Dimitris als Paris spelen al met succes tegen seniorenschakers. Paris (11) werd onlangs nog jeugdschaakkampioen van de Oostelijke Schaakbond.

 

De Griekse supertalenten vonden een vierde leerling van basisschool De Staaij bereid om in het schaakteam plaats te nemen. Tomina deed zijn uiterste best en wist zelfs ook de nodige partijen te winnen. Het team van De Staaij kwam alle 7 wedstrijden als winnaar uit de strijd en werd met 14 punten de terechte winnaar van het Wijchens basisscholenschaakkampioenschap 2013. Het Wijchense team van ’t Palet eindigde op een verdienstelijke 2de plaats en ’t Geerke uit Puijflijk pakte een 3de plaats.

 

De teams van De Staaij (Mook/Middelaar), ’t Palet (Wijchen), ’t Geerke (Puijflijk), De Sprankel (Grave) en De Trinoom (Wijchen) gaan door naar de halve finale van het basisscholenschaakkampioenschap van de Oostelijke Schaakbond. Deze worden gehouden op 16 maart a.s.

 

Eindstand basisscholenschaakkampioenschap Wijchen 2013:

 

1. De Staaij (Mook/Middelaar) 14
2. ’t Palet (Wijchen) 11
3. ’t Geerke (Puijflijk) 10
4. De Sprankel (Grave) 9
5. De Trinoom 1 (Wijchen) 8
6. De Trinoom 2 (Wijchen) 6
7. De Boskriek (Wijchen) 6
8. De Trinoom 3 (Wijchen) 4
9. De Speelhoeve (Wijchen) 2
 
17 maart 2012

’t Palet door naar OSBO schoolschaak finale

Henk Rutten

 

Afgelopen zaterdag speelde het schoolschaakteam van ’t Palet de halve finale van het OSBO schoolschaaktoernooi. Nadat het team afgelopen januari in het Wijchense kasteel de tweede plek wist te veroveren, werd nu in Apeldoorn de strijd aangebonden met teams uit onder andere Deventer, Zevenaar, Zutphen en Kampen. Geen makkelijke opgave, al deze teams hadden in diverse voorrondes al uitstekende prestaties neergezet. En dat Bram Rutten, Joey Brouwer, Tom van der Plas en Harm van Lent niet alleen voor hun plezier naar Apeldoorn waren gekomen, bleek al in de eerste paar wedstrijden. Leuke combinaties, spannende eindspelen en soms ook een herdersmatje kwam er op de borden.

 

De eerste drie wedstrijden werden gewonnen, maar daarna volgde een onverwachte nederlaag tegen een school uit Apeldoorn. Het werd nog spannend, zeker toen in de laatste ronde nog een gelijkspel moest worden toegestaan tegen het laag geklasseerde ’t Geerke uit Puiflijk.

 

Toen uiteindelijk de eindstand werd opgemaakt stond ’t Palet op een tweede plek en daarmee is een plaats in de OSBO‑schoolschaak finale zeker. Deze finale wordt gehouden op 31 maart.

 

  Groep V   te Apeldoorn 6 4 1 2 7 3 8 5 mpt bpnt plts
6 Mont. L'Ambiente   Deventer X 4 2 3 11 21 1
4 t Palet   Wijchen X 4 2 4 11 19 2
1 De Terebint   Apeldoorn 0 X 2 3 4 2 10 17 3
2 De Fontein   Kampen ½ 2 X 3 3 4 9 17½ 4
7 Jan Ligthartschool   Arnhem 2 1 1 X 4 3 7 16 5
3 John F.Kennedyschool   Zutphen 1 0 0 1 ½ X 3 3 4 6
8 t Geerke   Puiflijk ½ 2 2 ½ 0 1 X 1 2 7 7
5 De Wissel - 1   Zevenaar ½ 0 ½ 0 1 1 3 X 2 6 8
  Mont. L'Ambiente, 't Palet en De Terebint hebben zich geplaatst           
            voor de finale op 31 maart 2012 in Apeldoorn. 
 
28 januari 2012

Op zaterdag 28 januari 2012 veroverde De Komeet 1 de kampioenstitel op het 30ste Open Wijchens Basisscholen Schaakkampioenschap.

Ton Wouters

 

Dit jaar werd op het 30ste Open Wijchens Basisscholen Schaak Kampioenschap na een zeer enerverende en spannende strijd pas in de zevende ronde de titel door De Komeet 1 uit Malden op t Palet uit Wijchen veroverd. In de onderlinge confrontatie nam De Komeet 1 met een minieme overwinning afstand van ’t Palet. Ondanks zijn goede spel moest de eerste bordspeler van ’t Palet tegen de speler van De Komeet 1 een remise toestaan. Tegen de Regenboog 1 lukte het ’t Palet wel om een topper ruim te verslaan. De Regenboog 1 won zijn wedstrijd tegen de de toekomstig kampioen wel. Uit de totale eindstand bleek ook wel dat de drie toppers zeer aan elkaar gewaagd waren.

 

Voor dit 30ste Open Basisscholen Schaakkampioenschap op zaterdag 28 januari 2012 hadden zich helaas maar 9 schoolteams van 4 á 5 jeugdige spelers aangemeld, verdeeld over 6 basisscholen uit de regiogemeenten  Wijchen, Malden , Druten, West Maas en Waal en Nijmegen. Dit jaar speelden twee nieuwe basisscholen mee uit de Betuwe. ’t Geerke uit Puiflijk en De Leeuwenkuil uit Beneden Leeuwen. Door dit oneven aantal kreeg helaas in iedere speelronde een deelnemend team een vrije ronde. De aanwezige 9 teams, toch 40 deelnemende kinderen, bood de kans om iedere wedstrijd te spelen aan aparte tafels. Dit maakt het ook wel wat rustiger en overzichtelijker in de speelzaal. Per tafel werd de wedstrijd door een medewerker van de organiserende SV Het Kasteel in goede banen (be)geleid.  

 

De strijd om de 30ste titel werd uiteraard weer gevoerd in het fraaie en sfeervolle entourage van het Kasteel van Wijchen geleverd. Dit door de gemeente Wijchen beschikbaar gestelde schaakdecor maakte het voor de deelnemers extra leuk en spannend, zeker ook voor de begeleiders en vele toeschouwers. Dat betekent een gezellige drukte in de raadszaal en de foyer.

 

Elk team speelt met 4 spelers per ronde, waarvan er vandaag 7 zullen worden afgewerkt. Zo’n ronde duurt ongeveer een half uur In de eerste ronde worden teams van dezelfde school zoveel mogelijk tegen elkaar ingedeeld. In de volgende ronden speelt elk team zoveel mogelijk tegen een team met ongeveer een gelijk aantal punten. Zo krijg je veel spannende wedstrijden en heeft elk team zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstand. In de paar gevallen waarin de partij binnen het half uur niet is beslist, stelt een “expert” van de organiserende vereniging de uitslag vast in samenhang met de kennis van de betrokken spelers van de situatie op het speelbord. Voor de pauze worden 3 ronden zonder klok afgewerkt. Na de pauze werden de laatste 4 ronden met de klok gespeeld, waarbij de spelers een bedenktijd hebben van 15 minuten per persoon. Met de klok spelen vormt voor sommige deelnemers een extra spannend element bij de partijen en anderen gaan er weer ontspannend mee om en weer anderen verkijken zich op het feit hoe lang een kwartier spelen wel niet duurt en duurde de partij slechts een gedeelte van die 15 minuten.

 

Na het openingswoordje van de voorzitter van de organiserende vereniging, Willem van Berkel werd om 10.20 uur de eerste zetten gedaan op de borden van de spelende teams. ’t Palet uit Wijchen verdedigde haar vorig jaar gewonnen titel. Vanaf de eerste zet gingen de favorieten sterk van start en na de tussenstand bij drie ronden zou blijken dat de teams van De komeet 1, ’t Palet en De Regenboog 1 de toon zette voor de rest van de dag. Na de pauze, waarin de deelnemers konden genieten van een gratis lunchpakket en consumptie, beschikbaar gesteld door de organiserende vereniging SV Het Kasteel bleek dat de spanning voor de 1ste plaats in de middagpartijen nog volop aanwezig te zijn. Alle drie de teams ontliepen elkaar weinig, eigenlijk kon iedereen van elkaar winnen.

 

Inmiddels heeft Patrick Zeelen van SV Het Kasteel de ingezonden oplossingen van de acht her en der in de zaal verspreid hangende schaakproblemen op juistheid bekeken. Drie spelers blijken alle acht opgaven foutloos te hebben opgelost. Met vijf anderen die 1 of 2 niet goed hadden konden een mooi prijsje in ontvangst nemen.

 

Bij het aanmelden hadden de deelnemende kinderen een lootje ontvangen waarmee ze bij de prijsuitreiking een prijs konden loten. Deze prijzen werden beschikbaar gesteld door de Hema Wijchen en Driessen Speelgoed.

 

Rond 15.30 uur werd alles in gereed gebracht om de prijzen uit te reiken. Samen met wethouder Marcel Thijssen huldigde de voorzitter van de organiserende SV Het Kasteel,  Willem van Berkel op een ludieke manier de jeugdige prijswinnaars. Een ware apotheose. Onder een luid applaus werden de wisselbeker en overige bekers voor de 1ste, 2de en 3de plaats, de herinneringscertificaten aan de deelnemende basisschoolteams en de individuele prijzen voor de beste speler per bord uitgereikt.

 

De topscoorders aan het 1ste bord Jeron van der Sanden (De Komeet 1) met 6,5 punt, Kevin van Rijs (RKBS Klein Heyendaal) en Joey Brouwer (’t Palet) met ieder 6 punten, Christel van Diepen (De Komeet 1) met 6 punten en Daan van de Drift (De Regenboog 1) met 7 gewonnen wedstrijden ontvangen allen voor dit verdienstelijk resultaat een certificaat. Ook ontvingen Bram Rutten en Harm van Lent (van ’t Palet) met 6 punten een certificaat.

 

De regio basisschoolteams van De Komeet 1 en De Regenboog 1 (Malden), ’t Palet 1 (Wijchen), ’t Geerke (Puiflijk), De Leeuwenkuil (Beneden Leeuwen) en Klein Heyendaal (Nijmegen) mogen Wijchen gaan vertegenwoordigen op 17 maart 2012 in de halve finale van het schoolschaakkampioenschap voor het basisonderwijs van de Oostelijke Schaakbond. Wie weet kwalificeren ze zelfs voor de finale ….…….. ?

 

Het schoolteam van De Komeet 1 mag voor een jaar de wisselbeker van de 30ste Open Basisscholen Schaakkampioenschap van Wijchen in de prijzenkast laten pronken. De deelnemende scholen zien we volgend jaar graag weer met één of zelfs meerdere basisschool teams terug op het 31ste Open Basisscholen Schaakkampioenschap van Wijchen, waarbij natuurlijk het team van De Komeet de wisselbeker met verve zal trachten te prolongeren.

 

Vanaf deze plaats wil ik graag de gelegenheid nemen om al de medewerkers die op deze dag elk op hun eigen specifieke wijze meegewerkt hebben aan het welslagen en vlot verloop van dit schoolschaakkampioenschap bedanken voor hun inzet. Het was weer grandioos. ’s Avonds werd bij de Joegoslaaf Sarajevo nog enkele uurtjes nagetafeld.

 

De volledige uitslag is elders op de site van SV Het Kasteel te lezen (www.svhetkasteel.eu) en klikken op button schoolschaak.

 
15 januari 2011

't Palet wint 29ste Open Wijchens Basisschool Schaakkampioenschap

 

26 januari 2010

De Regenboog (Malden) oppermachtig op het
28ste Open Wijchens Basisschool Schaakkampioenschap

Ton Wouters

 

Voor dit 28ste Open Wijchens Basisschool Schaakkampioenschap 2010 hadden zich 14 schoolteams van 4 á 5 jeugdige spelers aangemeld, verdeeld over 8 basisscholen uit Wijchen, Malden en Nijmegen. Op het laatste moment toonde zich nog een team van De Buizerd bereid om mee te spelen. In iedere speelronde had zodoende ieder deelnemend team een tegenstander. Het aantal van 14 schoolteams, ruim 60 deelnemende kinderen,  maakt het ook wel wat rustiger en overzichtelijker in de speelzaal.

Op dit 28ste schaakkampioenschap wordt uiteraard de strijd ook in het fraaie en sfeervolle entourage van het Kasteel van Wijchen geleverd. Dit door de gemeente Wijchen beschikbaar gestelde schaakdecor maakte het voor de deelnemers extra leuk en spannend, zeker ook voor de toeschouwers. Inclusief de vele vrijwilligers van de organiserende schaakvereniging SV Het Kasteel, de deelnemers en de begeleiders en de bezoekers komen we dan snel op zo’n 100 of meer aanwezigen. Dat betekent een gezellige drukte in de raadszaal en de foyer.

Een gezellige drukte in de speelzaal

'Palet 1 verdedigt vandaag zijn titel

Elk team speelt met 4 spelers per ronde, waarvan er vandaag 7 zullen worden afgewerkt. Zo’n ronde duurt ongeveer een half uur In de eerste ronde worden teams van dezelfde school zoveel mogelijk tegen elkaar ingedeeld. In de volgende ronden speelt elk team zoveel mogelijk tegen een team met ongeveer een gelijk aantal punten. Zo krijg je veel spannende wedstrijden en heeft elk team zoveel mogelijk gelijkwaardige tegenstand. In de paar gevallen waarin de partij binnen het half uur niet is beslist, stelt een “expert” van de organiserende vereniging de uitslag vast in samenhang met de visie van de betrokken spelers van de situatie op het speelbord. De laatste 4 ronden spelen de top acht van het “tussenklassement” met de klok, waarbij de spelers een bedenktijd hebben van 15 minuten. Met de klok spelen vormt voor sommige deelnemers een extra spannend element bij de partijen en anderen gaan er weer ontspannend mee om en weer anderen verkijken zich op het feit hoe lang een kwartier spelen wel niet duurt.

 

’t Palet 1 verdedigt haar vorig jaar glorieus veroverde titel. Om 10.15 wordt de eerste zet gespeeld door de dame, die voorheen regelmatig als Wijchens volksvertegenwoordiger in de raadszaal wijze besluiten nam, Lenie Hendrikse lid van SV Het Kasteel. Vanaf de eerste zet gingen de favorieten van start en het team van de basisschool De Regenboog uit Malden zette al snel de toon voor de rest van de dag. Na de pauze, waarin de deelnemers konden genieten van een gratis lunchpakket, beschikbaar gesteld door makelaardij Van Thiel, was de spanning voor de 1ste plaats een beetje verdwenen. De Klokkenberg uit Nijmegen en ’t Palet 1 uit Wijchen streden voor “best of the rest”.

 

Het oppermachtige De Regenboog behaalde maar liefst 27 van de 28 te verdienen bordpunten (6x winst met 4-0 en 1x 3-1) en het maximale aantal van 14 matchpunten. Daarmee kreeg het Wijchens Basisschool Schaakkampioenschap een terechte winnaar en werd ’t Palet uit Wijchen onttroond. Zij moest met 9 matchpunten genoegen nemen met een toch verdienstelijke 3de plaats. De Nijmeegse De Klokkenberg pakte met 11 matchpunten de 2de plaats. Het tweede team van ’t Palet deed het met een 5de plaats ook niet slecht. In de subtop doet de Antoniusschool uit Alverna goed mee en worden 7de.

 

’t Palet had jarenlang een ijzersterke ploeg, maar de kinderen gaan een keer naar de middelbare school en dan kun je verwachten dat een vrijwel vernieuwd team in opbouw er niet onmiddellijk staat. Als dit team in deze samenstelling kunnen blijven spelen worden ze weer een geduchte tegenstander. Het team van De Regenboog is daarentegen vrijwel in tact gebleven en hebben de lijn van vorig jaar gewoon doorgezet (in 2009 waren ze al 2de)Van dit team zullen we de komende jaren wel meer gaan horen.

Ook het reuzenschaakspel was vandaag natuurlijk weer aanwezig

 

De teams van ’t Palet 1 en 2 mogen Wijchen gaan vertegenwoordigen op 13 maart 2010 in de halve finale van het schoolschaakkampioenschap voor het basisonderwijs van de Oostelijke Schaakbond. De Regenboog en De Komeet doen dat namens Malden. De klokkenberg uit Nijmegen verdient met zijn 2de plaats een wildcard voor dit kampioenschap. Wie weet halen ze zelfs de landelijke finale ………..

 

Inmiddels heeft Maarten Rossen, topspeler van het eerste team van Het Kasteel, de ingezonden oplossingen van de acht her en der in de zaal verspreid hangende schaakproblemen op juistheid bekeken. ’t Paletspeelster Annika Rensen blijkt alle acht schaakproblemen foutloos te hebben opgelost en kan een mooi prijsje in ontvangst nemen.

 

De topscoorders aan het 1ste bord Mik van der Drift, bord 2 Janno de Kort en bord 4 Lucas van der Heijden allen van De Regenboog, hoe kan het ook anders, scoorden 7 punten uit 7 wedstrijden, terwijl Wim Lesterhuis van ’t Palet 2 het best scoorde op bord 3 met 6½ punt uit 7 wedstrijden.

 

De aanmoedigingsprijs ging naar De Komeet 4 uit Malden. Zij eindigden helaas op de 14de plaats. Maar eh ………. het speelplezier moet voorop staan, het resultaat komt later wel. Alle deelnemers zijn natuurlijk de echte winnaars. Zij hebben met z’n allen een dag lang met veel plezier heel spannende schaakwedstrijden gespeeld.

 

Met trom (voeten) geroffel wordt de prijsuitreiking begeleid.

Rond 15.30 uur werd alles in gereed gebracht om de prijzen uit te reiken. Samen met wethouder Erick Loermans huldigde de voorzitter van de organiserende SV Het Kasteel,  Willem van Berkel op een wel ludieke manier de jeugdige prijswinnaars.  Met trom-voetgeroffel werd onder een luid lawaai de wisselbeker en overige bekers, de herinneringscertificaten aan de deelnemende schoolteams en individuele prijzen uitgereikt. Een ware apotheose.

 

De Regenboog draagt voor een jaar de titel van de 28ste basisschool schaakkampioen van Wijchen. De deelnemende scholen zien we volgend jaar graag weer met één of zelfs meerdere teams terug op het 29ste Basisschool Schaakkampioenschap, waarbij het team van De Regenboog zijn wisselbeker met succes zal trachten te verdedigen.  

 

Vanaf deze plaats wil ik graag de gelegenheid nemen om al de vrijwilligers die elk op hun eigen specifieke wijze meegewerkt hebben aan het welslagen en vlot verloop van dit schoolschaakkampioenschap te bedanken voor hun inzet. Het was weer grandioos.  

 

De Kampioenen; De Regenboog 1

 
28 maart 2009

't Palet komt net te kort in OSBO finale schoolschaak

Henk Rutten

 

Helaas heeft 't Palet het net niet tot de landelijke finales geschopt. Net als in de halve finales kwamen de jongens niet goed uit de startblokken. Tegen de Karel Norel school wist Bram te winnen en Bas op bord 1 een remise te scoren. Een pionnen eindspel met een pion meer kon niet tot winst gevoerd worden. Tim en Bob verloren. Omdat in de halve finale een nederlaag in de eerste ronde uiteindelijk ook nog werd omgeturnd in een tweede plek, lieten de mannen hun koppie nog niet hangen.

 

Tegen de Montesorieschool uit Wageningen en de Willem van Oranje school uit kampen werd dik gewonnen (3-1 en 3.5-0.5).

 

In de vierde ronde kwam de Regenboog uit Malden weer eens langs. Dit team streed met 't Palet in Wijchen om de eerste plaats. Het onderlinge duel werd destijds een 2-2 gelijk spel en dat was ook dit keer de uitslag. Bob en Tim wisten te winnen terwijl de andere 2 partijen verloren gingen. De overwinning van Tim was een echt gelukje. Zijn tegenstander vergiste zich in volslagen gewonnen stelling en stond een paar zetten later helemaal verloren. Met zoveel geluk begonnen we te geloven in een plekje bij de eerste 3.

 

In de vijfde ronde zaten we tegenover de Troubadour uit Arnhem. Deze school won de halve finale in Arnhem waar 't Palet zich plaatste voor de finale. Toen werd er met 3.5-0.5 verloren, maar deze keer liep het even anders. Bram en Bob konden het niet bolwerken tegen deze verklede Torenaren, maar Bas en Tim trommelde de Troubadours met luid geroffel van het bord en een gelijkspel werd uiteindelijk op het wedstrijdformulier genoteerd. Een prima resultaat.

 

Na 5 ronden stonden we met 6 match-punten rond de vijfde plek en de laatste 2 wedstrijden zouden allesbeslissend zijn. Een blik op de stand leerde dat een gelijkspel in de 6e ronde wellicht het gunstigst zou zijn want dan ontliepen we in de laatste ronde de ijzersterke school De Korenaar uit Apeldoorn en zou een overwinning tegen een andere concurrent wellicht net voldoende zijn.

 

Zover kwam het helaas niet. De Paasberg uit Ede was net te sterk en na het 3-1 verlies was het gelijkspel in de 7e ronde tegen Jenaplan 't Hogeland slechts voor de statistieken.

 

Uiteindelijk waren 7 matchpunten uit 7 wedstrijden genoeg voor een 7e plek in het deelnemersveld van de 18 sterkste scholen uit de wijde regio. De Korenaar won uiteindelijk. Niek van Diepen greep net als vorig jaar weer net naast de prijzen. De Regenboog wist weer de eerste te worden van de teams die zich niet geplaatst hebben.

 

De persoonlijke scores:

Bord 1 : Bas 4,5

Bord 2 : Tim 5

Bord 3 : Bob 2

Bord 4 : Bram 3,5

 

Hiermee eindigt de reeks schoolschaak-toernooien voor ’t Palet. De 4 B’s (Bob, Bram en de Boekhorstjes) hebben een fantastische prestatie geleverd. Als volgend jaar Bas, Tim en Bob naar het voortgezet onderwijs gaan komt er ruimte voor nieuw talent.

Zagen we dit beeld ook niet tijdens het Basisschoolschaaktoernooi in Wijchen?

Jawel, de twee kemphanen uit Wijchen en Malden opnieuw tegen elkaar, maar nu in de finale.

 
14 maart 2009

’t Palet door naar de regionale finale

Henk Rutten

 

Afgelopen zaterdag speelden de schakers van Basisschool ’t Palet in Arnhem de halve finale van het OSBO Schoolschaakkampioenschap. In januari won dit team de Wijchense voorronde in het kasteel.. Nu streden 15 scholen uit Gelderland en Overijssel om 5 plaatsen in de finale.

 

Tim en Bas Boekhorst, Bob Lammerts en Bram Rutten kwamen niet goed uit de startblokken. De eerste wedstrijd ging verloren en even werd gevreesd dat de fantastische prestatie van vorig jaar, toen het team uiteindelijk doordrong tot de landelijke halve finale, dit jaar niet gehaald zou worden. Maar de jongens herpakten zich prima en drie overwinningen volgden. De ene mooie combinatie werd gevolgd door de andere. En als een van de spelers een keer misgreep en verloor, werd dat opgevangen door overwinningen aan de andere borden. In de vijfde ronde kregen de schakers uit Wijchen nog een nederlaag te verwerken tegen de Troubadour uit Arnhem. Dit team bleek net te sterk en werd uiteindelijk eerste.

 

Na vijf van de zeven ronden werd de vijfde plaats bezet en bijna alle teams hadden nog kans op plaatsing voor de finale. Maar onder het toeziend oog van Meneer Oetse, de schaakbegeleider van ’t Palet, werden de laatste twee wedstrijden gewonnen. Een tweede plaats was uiteindelijk het resultaat en op 28 maart mogen de mannen (waarvan de meeste wekelijks bij SV Het Kasteel schaken), in Apeldoorn proberen de landelijke finales te bereiken.

 
17 januari 2009

Palet 1 wint weer Wijchens schoolschaak

Einduitslag Fotoreportage

Henk Rutten

 

Net als vorig jaar wist het eerste team van ’t Palet het Wijchense Schoolschaak toernooi te winnen. Bas en Tim Boekhorst, Bob Lammerts en Bram Rutten speelden in het prachtige Kasteel een toernooi waaraan 11 teams mee deden. Bas, Tim en Bram spelen alle drie bij S.V. Het Kasteel. Er deden nog twee andere teams van ’t Palet mee.

 

Vorig jaar won het team van ’t Palet het toernooi en wist uiteindelijk tot de landelijke halve finale door te dringen. Maar Esther Boekhorst en Joost Verhaert, twee kanjers die ook op een schaakclub zitten, zitten inmiddels op de middelbare school. Het was dus afwachten of Bram en Bob goede vervangers waren. Dat was zeker zo. De eerste twee wedstrijden werden met 4-0 gewonnen en al in de derde ronde moesten we tegen De Regenboog 1 uit Malden. In dit team zitten ook veel schakers die bij een schaakclub spelen (SV Mook) en het was de grootste concurrent. Het was een spannende wedstrijd. Bas en Bram wonnen hun partijen en Bob en Tim verloren helaas, dus de eindstand werd 2-2. Omdat De Regenboog 1 al een keer op 1 bord een verlies partij incasseerde, stond ’t Palet van het begin af aan op kop.

 

Ronde na ronde wonnen ’t Palet 1 en Regenboog 1 hun wedstrijden met 4-0. Het verschil bleef 1 bordpuntje. In de 6de ronde moest ’t Palet 1 tegen ’t Palet 2. Het werd een serieuze wedstrijd en bijna ging het mis voor het eerste team. Job de Jong wist het Bas Boekhorst zo moeilijk te maken dat het remise werd. En Tobias van Elk wist de dame van Bram te winnen. Het werd dus erg spannend, een paar keer kon Bram Tobias mat zetten, maar hij zag het maar niet. Uiteindelijk vond Bram de winnende zet en daarmee werd de uitslag 3,5-0,5.

De superspannende wedstrijd tegen grote concurrent De Regenboog 1 in de derde ronde

 

Voor de laatste ronde begon stond ’t Palet 1 dus maar een half bordpuntje voor op De Regenboog 1. Ze moesten dus met 4-0 winnen om kampioen te worden, zeker toen duidelijk werd dat het team uit Malden al snel met 4-0 gewonnen had. Het was bere-spannend. Tim won zijn partij al snel en ook Bram had niet zoveel moeite met zijn tegenstander. Bas had het al zwaarder, maar ook hij wist te winnen. Maar op het bord van Bob zag het er niet goed uit. In het begin van de partij dacht hij met herdertjesmat zijn tegenstander te verslaan, maar er stond geen dame op het veld d8 maar een paard. Daardoor speelde Bob vanaf dat moment met een dame minder. Bob verdedigde zich goed, won weliswaar de dame terug maar stond nog veel pionnen achter. Op een gegeven moment had Bob alleen nog een toren en zijn tegenstander nog een toren en 3 pionnen. Hij kon alleen nog hopen op een remise want winnen zou wel niet mogelijk meer zijn. Maar dat Bob uit het beste schaakhout gesneden is bleek wel uit de rest van de partij. Hij rechte zijn rug, ging er nog eens goed voor zitten en won de een na de andere pion terug tot er uiteindelijk nog alleen twee torens op het bord stonden. Normaal gesproken wordt dat remise, maar Bob wist alsnog de toren van de tegenstander te pakken en de partij te winnen. Daarmee werd ’t Palet 1 eerste en Wijchens Schoolschaak Kampioen.

 

Tijdens de prijsuitreiking gaf de wethouder twee mooie bekers aan het team (een wisselbeker en eentje die op school mag blijven). Alle spelers kregen ook nog een medaille. Bram en Bas kregen er zelfs twee omdat zij de hoogste score op hun bord haalden (Bas 6,5 uit 7 en Bram won alle 7 partijen).

 

De Kampioenen

Het interview

De verrichtingen van het team werden op de voet gevolgd door de Wijchense Omroep en het team werd zelfs geïnterviewd. Op donderdag om 20:30 wordt het uitgezonden en op vrijdag en zaterdag herhaald.

 

Op 14 maart speelt het team de regionale halve finale.

 
27ste Basisschoolschaaktoernooi…

Jos Steinmann

 

Op zaterdag 17 januari is in het Kasteel van Wijchen is voor de 27ste maal een regionale voorronde gespeeld voor het basisschool schaakkampioenschap. De organisatie is in de vertrouwde handen van de plaatselijke schaakvereniging s.v. Het Kasteel..

 

Op zaterdagochtend rond 10 uur melden zich 7 basisscholen uit Wijchen,  Nijmegen en Malden met 11  teams van 4 à 5 jeugdige spelers. Dat hadden er wel iets meer kunnen zijn. Wellicht heeft de vervroegde datum (i.v.m. voorlichtingsrondes van het voortgezet onderwijs) ons toch parten gespeeld.

 

Inclusief de vrijwilligers, de bezoekers en de begeleiders  komen we dan al snel op zo’n 75 of meer aanwezigen. Dat betekent een “gezellige” drukte in de door de gemeente Wijchen gratis beschikbaar gestelde raadszaal (Waarvoor wederom onze welgemeende dank! ) .

 

Elk team speelt met 4 spelers per ronde, waarvan er vandaag zeven zullen worden afgewerkt. Zo’n ronde duurt ongeveer een half uur. In de paar gevallen waarin de wedstrijd niet binnen die tijd is beslist, stelt een “deskundige” van de vereniging de uitslag vast.

In de eerste rondes spelen teams van dezelfde school zoveel mogelijk tegen elkaar, om te voorkomen dat zij in latere rondes aan “wedstrijdvervalsing” zouden kunnen doen door punten cadeau te geven. Na de eerste ronde speelt elk team zoveel mogelijk tegen een team met ongeveer een gelijk aantal punten. (voor de liefhebbers: het Zwitsers systeem) Zo krijg je veel spannende partijen, tussen gelijkwaardige teams.

 

Voor degenen die erg snel klaar zijn, of een ronder “vrij” zijn (we hebben een oneven aantal teams), heeft de organisatie nog een problemen- wedstrijd. Door de zaal heen hangen een achttal schaakproblemen, die de kinderen kunnen oplossen. Een aantal van de beste oplossingen zullen worden beloond met een prijs(je).

 

In de pauze (rond het middaguur) ontstaat een drukke ruilhandel in onderdelen van de (gratis!) lunchpakketten: mag ik jouw broodje ham, dan krijg jij mijn krentenbol etc. ...

De chocolademelk vindt vreemd genoeg en in tegenstelling tot voorgaande jaren,  weinig aftrek.

 

Na de pauze wordt het echt spannend: 4 á 5  teams komen nog in aanmerking voor de eindoverwinning, al zijn er twee duidelijk favoriet (Titelverdediger ’t Palet 1 en Regenboog 1)  Er wordt ’s middags  door de hoogstgeklasseerde teams gespeeld met echte schaakklokken, hetgeen weer extra spanning toevoegt. (Klamme handjes en rode koppies..)

De twee teams met de meeste punten voeren een soort achtervolgingsrace uit: na een onderling gelijk spel in ronde 4 of 5  ligt ’t Palet 1 één bordpunt voor, maar zij verspelen een half bordpuntje en Regenboog 1 is dan met een gelijk aantal matchpunten genaderd tot op één halfje! Daardoor wordt vooral de laatste ronde zeer spannend: Regenboog 1 doet zijn uiterste best en wint ook de laatste ronde met 4-0. ’t Palet mag nu niets meer laten liggen, maar enkele spelers lijken er in die slot ronde niet zo heel goed voor te staan. Toch weten ook zij met 4-0 te winnen en ze blijven dus nét dat éne ½ -je voor….Ook plaats 3 en 4 wordt beslist op bordpunten: Klein Heyendaal blijft de Buizerd een paar banddiktes (3,5 bordpunt)  voor.

 

Rond 3 uur zijn alle partijen ten einde: de deelnemende scholen krijgen een herinneringscertificaat, de spelers een pen en  een vaantje.

 

De wedstrijd in het oplossen van de schaakproblemen levert vijf spelers, die alles goed hebben: zij krijgen allen een “Nuts”.

Inmiddels zijn de eindstanden berekend: aangekondigd en ingeleid door de voorzitter van de organiserende vereniging komt de wethouder (dhr Loermans) om de officiële einduitslag te verkondigen en de bijbehorende bekers (voor de teams) en medailles(voor de individuele spelers) uit te reiken.

 

Voor de topscorers aan het 1ste t/m het 4de bord is naast een certificaat  een fraaie medaille weggelegd:

 

bord 1: Bas Boekhorst    (’t Palet 1 ; 6 ½ uit 7)

bord 2: Mik vdr Drift         (Regenboog 1; 7 uit 7 )

bord 3: Simon v Diepen  (Regenboog 1; 7 uit 7)

bord 4: Bram Rutten        (’t Palet 1;  7 uit 7)

 

De “winnaars” bij de teams  zijn:

  1. ’t Palet 1; Wijchen:                                    13 wedstrijdpunten; 25,5 bordpunten
  2. de Regenboog 1; Malden:                       13 wedstrijdpunten; 25,0 bordpunten
  3. Klein Heyendaal; Nijmegen:                      9 wedstrijdpunten; 18,0 bordpunten

 

De volledige uitslag is elders op de site te lezen.[ www.svhetkasteel.eu ]

 

Een aantal teams komt –als zij dat willen en zich op tijd opgeven- in aanmerking om een volgende halve- finale wedstrijd te spelen tegen scholen verder uit Gelderland. Wie weet zit er zoals vorig jaar voor ’t Palet 1 zelfs nog wel een landelijke finale in…

 

Maar eh..:

 

De èchte winnaars zijn natuurlijk ALLE  deelnemers, die een halve dag lang hartstikke spannende schaakwedstrijden hebben gespeeld !

 

Tot volgend jaar!

 
05 april 2008

Eindstand

't Palet gaat landelijk!!

Esther Boekhorst

 

Wij, het team van basisschool 't Palet 1, Joost Verhaert, Bas Boekhorst, Esther Boekhorst en Tim Boekhorst, hebben zaterdag in de finale van de OSBO, Overijssel en Gelderland, de 3de plaats behaald en mogen door naar de landelijke finale. Er deden in totaal 16 teams mee. Het kampioenschap werd gehouden in Wijkcentrum de Stolp in Apeldoorn.

 

De eerste wedstrijd moesten we er nog inkomen, dat was namelijk de enige wedstrijd die we hebben verloren. De rest hebben we allemaal gelijk gespeeld of gewonnen. We moesten ook tegen de kampioenen van de halve finale, namelijk de Roncallischool uit Velp. De vorige keer hadden we daar 3½ - ½ tegen gespeeld, nu werd het gelukkig 2 - 2.

 

Als eerste is geëindigd de Troubadour uit Arnhem, (de vorige keer stonden we daarmee op een gedeelde tweede plaats) als tweede De Korenaar uit Apeldoorn, derde zijn wij, de Roncallischool uit Velp is vierde en de Prinses Margriet uit Apeldoorn is vijfde. Deze vijf mogen deelnemen aan het NK dat gehouden wordt op 24 en 31 mei en 7 juni bij Haskoning in Nijmegen. We hebben een mooie beker en een medaille gewonnen.

 

 

08 maart 2008

Foto's van 't Palet 2 Meer foto's van 't Palet 1 & 2 op de site van 't Palet

Schoolschaak team ‘t Palet naar de finale

(Petr Boekhorst, Henk Rutten)

Met een overweldigende overwinning plaatste het eerste team van ‘t Palet zich in februari voor de halve finale van het schoolschaaktoernooi. Ook het tweede team van diezelfde school mocht meedoen, ze kregen een wildcard voor hun verdienstelijke vierde plaats in het kasteel.

 

Op zaterdag 8 maart was het zover. Het eerste team, bestaande uit Esther, Tim en Bas Boekhorst en Joost Verhaert speelde in Arnhem hun finale.

‘t Palet 1, geplaatst voor de finale

   

De mannen en Esther hadden weer een top dag. Hevige strijd is er geleverd met Apeldoorn, Zwolle, Veenendaal en Wageningen die allemaal het nakijken hadden en dik ingemaakt werden. Het team van De Roncallischool uit Velp was superieur en werd eerste. Maar ‘t Palet werd gedeeld tweede en is geplaatst voor de finale van het OSBO gebied op 5 april !! De troubadours uit Arnhem delen samen met ons de tweede plaats. (gelijke match- en bordpunten).

 

 

Plaats Team Matchpnt Bordpnt
       
1. Roncallischool 1 - Velp 13         22.0
2. t Palet 1 - Wijchen 11         20.0
  De Troubadour - Arnhem 11         20.0
4. Pcbs Ichthus - Apeldoorn 8         13.5
5. Montessorischool Oudaenstraat - Deventer 7         15.5
6. De Vuurvlinder - Veenendaal 7         14.0
7. Eben Haëzer school - Apeldoorn 7         13.0
8. Obs De Nijenoord - Wageningen 7         12.5
9. Jenapleinschool - Zwolle 5         11.0
10. Jozef Sartoschool - Arnhem 4         11.5
11. De Regenboog - Apeldoorn 4         10.5
12. Lindehage - Zevenaar 0           4.5

 

Het tweede team moest naar Wageningen (jammer, want zo konden ze de verrichtingen van de kanonnen niet volgen). In het tweede team zaten Daan Hofs, Marcel Aerts, Bram Rutten en Tobias van Elk.

 

Het was duidelijk dat in de halve finale alleen maar goede schakers meededen. Veel teams die in de voorronde nog verzwakt waren vanwege bijvoorbeeld de open dagen van het voortgezet onderwijs, traden nu op volle oorlogssterkte aan. Het duurde tot de vijfde ronde voordat de heren het eerste matchpunt binnen haalde. Het bleek helaas ook het enige te zijn. Daan had het zwaar aan bord 1. Hij kwam vaak wel goed te staan, maar gaf net te vaak een stuk weg. Marcel op bord 2 deed het wel uitstekend. Hij won 5 keer, speelde 1 remise en verloor slechts 1 partij. Een prima resultaat  !!!!

Bram vond het allemaal erg spannend in het begin en verloor 3 keer op rij. Maar toen was hij warm en er volgde twee overwinningen. Daar bleef het bij. Tobias had het helemaal zwaar hij verloor al zijn partijen, maar bleef zijn best doen.

 

Tussen de rondes door werd ook nog flink geschaakt. Weggeefschaak blijft populair bij de jeugd.

Marcel scoorde 5,5 uit 7

   

Plaats

Team

pnt

Bordpnt

Weerst.pnt

       1.
       2.
       3.
       4.
       5.
       6.
       7.
       8.
       9.
      10.
      11.
      12.
      13.
      14.
De Regenboog 1 Malden       
School md Bijbel Randwijk   
De Paasberg Ede             
De Arcade Arnhem  
Montessori Wageningem       
Julianaschool 1 Apeldoorn   
De Kring Apeldoorn          
Ireneschool Ermelo  
Montessorischool Arnhem     
De Wegwijzer Putten         
Rehobothschool Veenendaal   
Het Kompas 1 Didam          
Rocallischool 2 Velp  
't Palet 2 Wijchen          
        11
        10
        10
         9
         9
         8
         8
         7
         7
         6
         6
         4
         2
         1
           18.5
           17.5
           16.5
           16.0
           16.0
           16.0
           15.5
           16.0
           15.0
           13.5
           12.0
           10.5
            5.0
            8.0
             55
             48
             55
             59
             54
             51
             35
             52
             38
             61
             48
             42
             46
             42
 
01 maart 2008

Schaakteam Maaswaal College naar 3de plaats!

Theo Willems

 

Zaterdag 1 maart jl. speelde het schaakteam van het Wijchens Maaswaal College de halve finale van de schoolschaakkampioenschappen Voortgezet Onderwijs bovenbouw in de Oostelijke Schaakbond.

 

Het Maaswaal College ging uitstekend van start met een 4-0 overwinning op het team van Pax Christi uit Druten. Daarna verloren de Maaswalers jammer genoeg van het Apeldoornse Veluws College (0-4) en het Stedelijk Gymnasium uit Arnhem (1-3).

 

Een 3e plaats in deze halve finale was geen slechte prestatie, gezien het feit dat de spelers van het Maaswaal College uit de laagste klassen voortkwamen en de toekomst van de school op schaakgebied er dus florissant uit ziet!

 

Voor het schaakteam van het Maaswaal College speelden Vivian Verhaert, Jorik Quint, Bart Blankenstein, Freek Roelofs en Bart Scheeren (invaller).

 

Vivian, Jorik, Bart en Freek behaalden een 3e plaats in de halve finale!

 
16 februari 2008

Het 26ste basisscholenschaaktoernooi

Einduitslag Verslag Fotoreportage
 
17 februari 2007

Het 25ste basisscholenschaaktoernooi

Einduitslag Verslag van Jos Fotoreportage
 

18-02-2006

Foto's van het toernooi

Het 24ste basisscholentoernooi

 

Ontzettend bedankt voor de organisatie van het toernooi!!!

Henry van den Berg; Coördinator Buitenschoolse Activiteiten; Basisschool de Speelhoeve

 

Wijchen - Het Open Wijchens Basisscholen Schaakkampioenschap werd afgelopen zaterdag 18 februari gehouden in het Kasteel van Wijchen en was een groot succes voor de Speelhoeve. Een 1e plaats voor het team uit groep 8. En dat alweer voor het 3e achtereenvolgende jaar.

 

Ook het team uit groep 6-7 dat al jaren mee doet, kon naar huis met een fantastische gedeelde 9e plaats. Beide teams van harte gefeliciteerd. De Speelhoeve is weer erg blij met de wisselbeker. De titelverdedigers van dit jaar nemen afscheid op de Speelhoeve en dus gaan we volgend jaar de titel verdedigen met het team uit groep 6-7 en hopelijk nieuwe enthousiaste kinderen/teams. Maar eerst spelen de winnaars nog de halve finales op 11 maart. Het was een geweldig en schitterend toernooi! Organisatie en deelnemende scholen bedankt.

 

Eindstand 24e Basisschool Schaaktoernooi

No.  PNo.  Naam                       Match Bord  WP    SB     PS   TPR  W-We

-------------------------------------------------------------------------------

  1.    6  Speelhoeve 1               14.0  23.0  28.5  28.50  28.0  -   0   

  2.    9  De Klim-op 1               11.0  19.5  29.0  20.25  21.5  -   0   

  3.    2  Regenboog 1                10.0  17.5  29.5  17.00  23.0  -   0   

  4.    5  Viersprong                  9.0  15.5  28.5  16.00  19.5  -   0   

  5.   17  Smalle Weegbree 2           8.0  16.5  22.0  11.25  12.5  -   0   

       18  Toermalijn                  8.0  16.5  19.5   7.25  10.0  -   0   

       11  De Wijzer                   8.0  15.5  24.0  10.75  17.0  -   0   

       12  Regenboog 2                 8.0  14.0  27.5  13.00  13.0  -   0   

  9.    8  De Hoeven                   7.0  15.0  29.5  13.75  16.0  -   0   

       16  Speelhoeve 2                7.0  15.0  28.0   9.00  13.5  -   0   

        7  Smalle Weegbree 1           7.0  14.5  27.5   9.75  15.0  -   0   

       19  De Klim-op 2                7.0  13.5  25.0  10.25  17.0  -   0   

       10  Vuurvogel                   7.0  13.0  29.0   9.00  17.0  -   0   

 14.   13  De Buizerd                  6.0  14.5  21.0   3.75  10.0  -   0   

       15  De Paulusschool             6.0  12.0  23.0   6.00  13.0  -   0   

 16.    4  De Leeuwenkuil 1            5.0  12.0  19.0   3.50  11.0  -   0   

        1  Boskriek                    5.0  11.5  20.5   3.75   7.0  -   0   

 18.    3  Regenboog 3                 4.0  12.0  17.5   2.25   8.5  -   0   

 19.   14  De Leeuwenkuil 2            3.0   9.0  17.0   1.25   7.5  -   0    

 

Ranking and Games of round 7 of Basisschool Schaaktoernooi

No.  PNo.  Name                          R1    R2    R3    R4    R5    R6    R7      

--------------------------------------------------------------------------------------

  1.    6  Speelhoeve 1                 16w1   7b1   8w1   2b1   9w1   5b1  10w1    1  

  2.    9  De Klim-op 1                 19wr  12b1  10w1  15b1   6b0  16w1   2b1   -1   

  3.    2  Regenboog 1                  12w1  13b1  11w1   6w0   7b1  10b1   9w0    1  

  4.    5  Viersprong                   15w1   8b0  16w1  11b1  19w1   6w0  12br    1  

  5.   17  Smalle Weegbree 2             7b0  16b0   1w1  13w1  11br   8wr  15b1   -1  

       18  Toermalijn                    8b0  15b0  12w0    r1  13w1  14b1   1w1    0  

       11  De Wijzer                     1b1   3w1   2b0   5w0  17wr  19b1  16br   -1  

       12  Regenboog 2                   2b0   9w0  18b1   4w1   8br   7w1   5wr    1  

  9.    8  De Hoeven                    18w1   5w1   6b0  10b0  12wr  17br  19wr    1  

       16  Speelhoeve 2                  6b0  17w1   5b0  14w1   4b1   9b0  11wr   -1  

        7  Smalle Weegbree 1            17w1   6w0  13b1  19br   2w0  12b0   3w1    1  

       19  De Klim-op 2                  9br   1w1   4b1   7wr   5b0  11w0   8br   -1  

       10  Vuurvogel                      r1   4wr   9b0   8w1  15b1   2w0   6b0    0  

 14.   13  De Buizerd                    3b1   2w0   7w0  17b0  18b0    r1  14w1    0  

       15  De Paulusschool               5b0  18w1  14b1   9w0  10w0   3b1  17w0    1  

 16.    4  De Leeuwenkuil 1             14w1  10br  19w0  12b0  16w0   1b0    r1    0  

        1  Boskriek                     11w0  19b0  17b0   3wr    r1   4w1  18b0    0  

 18.    3  Regenboog 3                  13w0  11b0    r1   1br  14wr  15w0   7b0    0  

 19.   14  De Leeuwenkuil 2              4b0    r1  15w0  16b0   3br  18w0  13b0   -2  

 

27-02-2005
De Speelhoeve 1 wint Basisschool schaaktoernooi

Vier spelers van Het Kasteel verreweg het sterkste

In de prachtige ambiance van Het Kasteel in Wijchen streden afgelopen zaterdag 18 teams van vier personen om de Wijchense basisschool schaaktitel. Na de eerste ronden was er nog weinig tekening in de strijd te zien. De Gravin van Rechterenschool uit Appeltern, De Wijzer 1 uit Beneden Leeuwen, De Speelhoeve 1 en de Boskriek uit Wijchen hadden slechts 1 punt afgestaan en gingen gezamelijk aan de leiding.

In de vierde ronden wist de Speelhoeve 1 als enige van de koplopers de volle winst te pakken, waar de andere teams punten lieten liggen. Toen in de vijfde ronde ook nog gewonnen werd van de directe concurrent uit Appeltern, was het gat geslagen. Dat ze bij de Speelhoeve kunnen schaken bleek wel uit het feit dat na 5 ronden de teams van deze school terug te vinden waren op de eerste, derde en vierde plaats.

Door in de 7 gespeelde wedstrijden slechts een keer een gelijkspel toe te staan (tegen de Klokkenberg 1 uit Nijmegen) prolongeerde De Speelhoeve 1 haar titel. De vijf spelers van het team, die allen bij Wijchense schaakclub Het Kasteel spelen, mochten van wethouder Paul Keser de wisselbeker in ontvangst nemen. Uiteindelijk werd de tweede prijs gewonnen door De Klokkentoren uit Nijmegen en de derde prijs was voor De Gravin van Rechterschool uit Appeltern. Dit laatste team bracht tevens de speler met het beste persoonlijke resultaat naar voren. Deze prijs was voor Ruud Gerrits.

Tijdens het Wijchense Basisschool schaaktoernooi konden teams zich ook plaatsen voor de halve finale van het OSBO schaakkampioenschap Basisonderwijs. Dit gebeurt per regio. De volgende teams zijn geplaatst:

Regio Wijchen : De Speelhoeve 1 (Wijchen)
Regio West Maas en Waal : Gravin van Rechteren school (Appeltern)
Regio Heumen : Regenboog 1 (Malden)
Regio Druten : De Appelhof (Druten)

Onderstaande foto's geven een beeld van de dag.


Ritchy en Peter verzorgen de inschrijving. Alle aangemelde teams kwamen op tijd!


Nog voor de opening van het toernooi werd er al driftig geschaakt. Hier overigens het bewijs dat schaken wel degelijk een sport is om naar te kijken.


Sommige teams kwamen zelfs in schooltenue. Hier wordt vast geoefend voor de prijsuitreiking.


Willem (geen minuut te vroeg, geen minuut te laat) van Berkel opent het toernooi.


Toevallig zag ik een van de eerste matjes "live"op het bord komen. Wit heeft een behoorlijke vesting gebouwd die zwart met een simpele paardzet sloopt:
STIK! MAT!


In opperste concentratie.....


Boudewijn Maat, speler van Het Kasteel, maar nu voor de Gravin van Rechteren school zwaar in de aanval. Hij zou uiteindelijk 5 uit 7 scoren.


De winter is weer in het land. In de koffie hoek was het koud, maar in de raadzaal viel het wel mee (al dacht Lenie er anders over)


Bij gebrek aan een muts, kunnen ook de handen gebruikt worden.


Natuurlijk deden er ook veel meisjes mee dit jaar.


De strijd tussen twee speelhoeves.....het eerste team won


De Klokkenberg uit Nijmegen gaf de voorkeur aan het Wijchens Basisschool schaaktoernooi. "Veel gezelliger dan in Nijmegen."


De Klimop (buur-school van Het Kasteel) behaalde uiteindelijk een achtste plaats.


Nogmaals de kampioenen in actie.


De allerjongsten moesten soms nog wat geholpen worden. Hier zegt de moeder "je staat echt nog niet mat, kijk nog maar eens goed."


En na even speuren is de zet gevonden.


Naarmate het einde nadert, neemt de publieke belangstelling toe. Voor wie het gemist heeft, donderdag komt het bij de Wijchense omroep op TV.


Op een van de lagere borden ontstond dit leuke matbeeld.


En of ze er blij mee zijn !!!!!

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 29-10-2018 om 09:53:10