Verslagen van jeugdtoernooien voor de IJSCO Cyclus

16 oktober 2017

Stein van Tol wint Jeugdschaaktoernooi BSV Bennekom

 

20 oktober 2014

Dimitris wint IJSCO Bennekom!

(bron: OSBO-site Rini Kreeft Bennekomse SV)

 

Hij oogt klein, maar zijn schaakdaden zijn al heel groot. Hij is Dimitris Loutragotis, het 14-jarige Griekse schaaktalent uit Westerbeek. Dimitris won maandag 20 oktober jl. sterk het 33ste Jeugdschaaktoernooi van BSV Bennekom. Alleen aan broer Paris en aan Anna Martinez uit Wageningen stond hij remise toe. De overige zeven partijen leverde de speler van Het Kasteel uit Wijchen winst op.

 

Dimitris bezig in de laatste ronde

 

Complimenten waren er na afloop van het 33ste Jeugdschaaktoernooi voor de organisatie. Maar liefst 116 deelnemers (vijf meer dan in 2013) maakten er van groot tot klein een waar schaakfeest van!

 

Daverde vorig jaar Rembrandt Bruil van de Toren Arnhem letterlijk door de hoofdgroep, dit keer was dat Dimitris Loutragotis. Zijn jeugdrating is 1804. Hij was de hoogste in ‘rang’. En zonder dralen werd met broer Paris (jeugdrating 1555), na de tweede ronde iedereen aan de zegekar gebonden. In die ronde viel de onderlinge remise. Enige concurrent was nog Willeke Knottnerus (rating 1356) van De Toren Arnhem. Zij ontmoette in de derde ronde eerst Paris en een ronde later Dimitris. En dat betekende twee keer een nul en was dus teveel van het kwade.

 

Dimitris, die twee jaar terug ook deel nam in Bennekom, blies pas in de negende en slotronde wat stoom af. Met Anna Martinez, die ook voor De Toren speelt, werd remise overeengekomen. En dat kon ook, omdat Paris in de zevende ronde wat verrassend had verloren van Lucas Schadler uit Leiden. De toernooiwinst kwam door de remise niet in gevaar. Willeke Knottnerus werd achter het geweld van de broers knap derde.

 
20 april 2013

Dimitris wint Pallas IJSCO jeugdtoernooi!

 

Na een noodzakelijke barrage-partij tegen Rembrandt Bruil van De Toren Arnhem heeft Dimitris Loutragotis het elfde jeugdtoernooi van DSG Pallas op zijn naam geschreven. Het toernooi werd zaterdag 20 april jl. gespeeld. Opmerkelijk was dat Dimitris alleen tegen de nummer laatst een vol punt verspeelde! Paris pakte de derde plaats!

 

 1. Dimitris Loutragotis     5½

 2. Rembrandt Bruil          5½

 3. Paris Loutragotis        5

 4. Renso Steunenberg        4

 5. Jorik Jonker             3

 6. Willeke Knotnerus        2

 7. Fons van Eldik           2

 8. Hans Knotnerus           1

  

C-groep: Quentin Sterkendries  3½ punten en  Ibo Schuring  2½ punten

D-groep: Levi Sterkendries 1 punt

F-groep: Marios Loutragotis 3 punten

H-groep: Lobke Sterkendries 4 punten

J-groep: Sylke Sterkendries 3 punten

 

Het Kasteel versus De Toren

IJsco Arnhem

Jorik Quint

 

Het IJscotoernooi in Wijchen is gunstig gebleken voor het aantal Kasteeldeelnemers, die ook hebben deelgenomen aan het Olympustoernooi in Arnhem. Voor een uittoernooi hebben we het mooie record van 7 deelnemers gehaald. Naast onze vaste toernooikern (Simon van Dijk, Bas Koster, Chiel Koster en Jorik Quint) kwamen ook Etienne Rutten, Quentin Sterkendries en Levi Sterkendries mee naar Arnhem. Omdat er dit jaar een paar IJsco’s zijn vervallen was dit alweer het negende van de toernooien. Zoals elk jaar worden op het een na laatste toernooi de uitslagen voor de ratingstijging en het bolletjesklassement van de hele cyclus bepaald. In de uiteindelijke uitslagen heeft Chiel uiteindelijk een twintigste en een negentiende plaats behaald. Verder is hier voor sommige de laatste kans om zich nog in de strijd te gooien voor de uiteindelijke top 3 van het IJscotoernooi. De tussenstand voor het toernooi was:

 

 1. Frank van Hoorn 153
 2. Simon van Dijk 150
 3. Johnny Paans 140
 4. Max van de Paavoordt 139
 5. Jorik Quint 138

 

De enige mogelijkheid die Johnny, Max en Jorik nog hadden was een heel sterk toernooi spelen en dan hopen dat Frank en Simon punten laten liggen. Zouden ze dat niet doen, dan was het zelfs mogelijk dat Frank of Simon zich in Arnhem al tot winnaar van de hele cyclus mocht kronen. Kortom, er was nog genoeg om voor te spelen, maar er werd natuurlijk niet alleen in de hoogste groepen geschaakt.

 

In groep P speelde Quentin, dit was voor hem pas zijn tweede IJsco, maar het is wel heel duidelijk dat hij schaken op toernooien heel leuk vind. Jammer genoeg word zijn motivatie nog niet omgezet in punten, maar met 2,5 punt uit 9 potjes was de zevende plaats, net als hij die ook in Wijchen haalde,voor hem. Een groep hoger, dus in groep O speelde Quentins broer: Levi. Het lukte jammer genoeg niet helemaal bij Levi; hij werd laatste met 1,5 punt.

 

In Wijchen liet Etienne al zien dat hij prima kon schaken met een 2de plaats in groep 6. Ook vandaag was hij weer goed op dreef, hij won zijn eerste drie potjes. Daarna kwam zijn enige nul van de dag, weer vervolgt met twee punten. In de laatste ronde moest Etienne tegen de nummer twee (Hij stond zelf eerste!). In een leuke pot stond Icar van Kortenhof een pion voor, maar Etienne stond duidelijk beter. Icar bood remise aan en Etienne nam het zonder te twijfelen aan. Hierdoor is hij eerste geworden!

Etienne valt opnieuw in de prijzen

 

In de bovenste groepen was het Kasteel vandaag goed vertegenwoordigt. Chiel speelde vandaag in de vrij sterke groep C. Het leek er op dat hij niet echt zijn dag had, hij begon helaas met drie nullen. Gelukkig volgde daarna een punt en een remise. Daardoor ontliep hij net de laatste plaats en eindigde hij vijfde met maar een punt verschil met Maureen Naber, die derde werd.

 

Een groep hoger mocht Bas proberen een prijs te halen. Hij speelde in een heel sterk lijkende groep B, qua rating zelfs de sterkste B groep van het seizoen. Het was een spannend gevecht om de top 3, helaas lukte het Bas niet om zich te mengen in dat gevecht. Hij verloor maar 2 keer, maar kreeg hij het vandaag ook niet voor elkaar om iets te winnen. Met anderhalf punt werd hij uiteindelijk gezamenlijk vierde. Opvallend in deze groep was dat Frank van Hoorn derde werd, hierdoor gaf hij een kans aan Johnny, Max en Jorik om terug te komen in de cyclus, en natuurlijk voor Simon om de eerste plek over te nemen.

 

In de A groep speelde schakers van slechts 3 verschillende clubs. De twee hoogstgeplaatste Torennaren, Max en Johnny van Pallas en natuurlijk Simon en ik. De eerste ronde begon meteen goed, ik kwam veel beter te staan tegen Johnny Paans, en Simon zat na vijf minuten al in een eindspel met ongelijke lopers, wat potremise was. Simons tegenstander; Raymond Vastenhout hield echter de hoop dat hij kon winnen. Twintig minuten later zag hij eindelijk in dat er geen winnen aan was, dus dat betekende het eerste halfje voor Simon. Op het bord naast mij gaf Max al snel een stuk weg, hij verloor behoorlijk kansloos. Op mijn eigen bord maakte Johnny een berekeningsfout waardoor ik een stuk voor kwam. Uiteindelijk – één zet voor dat ik zou gaan matten – ging Johnny door zijn tijd; een goed begin dus!

 

In de tweede ronde was het weer eens tijd voor een onderling gevecht tussen Simon en ik. Omdat Simon mijn openingen probeerde af te wijken koos hij voor een vleugelgambiet. Dat pakte in eerste instantie niet goed uit, want het leek dat ik de geofferde pion makkelijk zou behouden tegen weinig tegendruk. Alleen toen ik een klein foutje maakte, kwam Simon direct gewonnen te staan. Uiteindelijk was er veel geluk voor nodig dat ik een stuk terug won, en met één stuk tegen 3 pionnen remise kon houden. In deze ronde speelde ook de twee Torennaren, en de twee Deventenaren tegen elkaar. Raimond won met een gelukje van Erik Duijm, en Johnny en Max speelde voor de zoveelste keer gelijk.

 

Dit was de laatste ronde dat Simon een punt verspilde. Hij kwam net te kort tegen Erik. Raymond won van Johhny, en ik won voor de verandering van Max (gebeurt bijna nooit). Als ik in deze ronde van Raymond zou winnen, zou ik bijna zeker eerste zijn, jammer genoeg gaf ik het compleet weg in een remisestelling. Het leek er op dat Simon ging verliezen van Max, maar door slecht opletten van Max en goed opletten van Simon, won hij een net door Max gehaalde dame en gaf diezelfde het meteen op. Johnny leek sterk te spelen tegen Erik, maar ergens kreeg hij het voor elkaar om de partij weg te geven. Hierdoor was Erik theoretisch nog in de race voor de eerste plek. Daarvoor zou Max moeten winnen of remise spelen tegen Raymond. Hij zei dat hij nog vol voor een punt zou gaan, maar na een paar remise aanboden verloor hij vrij kansloos en werd Raymond dus eerste. Als Simon nog een kans wou maken voor een podiumplek moest hij in ieder geval winnen. Helaas heb ik niets van zijn partij meegekregen. Ik weet alleen dat hij won en dat hij mij daardoor verplichte te winnen als ik nog een podiumplek zou willen halen. Met nog weinig tijd op de klok leek ik een toren te verliezen, dat was ook zo als ik geen mat in 3 op het bord had. Dit was genoeg om 2de te worden en weer volop mee te doen met de IJscocyclus.

 

Met nog één toernooi te gaan, zijn er nog drie mensen in de race voor de IJscocyclus; Frank, Simon en ikzelf. De verschillen zijn zo klein dat de gene die in Wageningen de meeste punten behaald (van de drie), bijna zeker eerste zal zijn. Dus laten we er een spannend toernooi van maken! (en geen salonremises, hè Simon =P!) 

 

Jorik eindigt op de tweede plaats

 
20 maart 2011

Schachmatt in Millingen

Eenzaam op IJSCO-toernooien, deel 2

 

Simon van Dijk

 

Op zondag 20 maart was het weer tijd voor een IJSCO-toernooi, dit maal in Millingen aan de Rijn. Ik was de enige schaker van Het Kasteel die zijn vrije zondag, die voor mij ook nog eens midden in de proefwerkweek viel, op te offeren. Vandaar ook de ondertitel, want dit is het tweede verslag over een IJSCO-toernooi waar maar één Kasteelschaker aan meedeed (de eerste was “Eenzaam in Apeldoorn” van Jorik uit 2009).    

 

S.V. Millingen heeft een vriendschapsband met Schachverein Der Turm uit Kleve. Er was dan ook een grote opkomst van Duitsers. In mijn poule, (poule A) zaten er drie! Verder zaten er allemaal bekenden van mij in die poule, namelijk Johnny Paans en Max van de Pavoordt (Pallas), Frank van Hoorn (De Toren) en Jeroen Winkel (SMB’er en klasgenoot). Max en Johnny kwamen zodra ze me zagen naar me toe om te vragen of Jorik meedeed, toen het antwoord nee was, werden ze heel blij omdat “het” (zo staat Jorik tegenwoordig bekend bij Pallas) niet meedeed.   

 

Ik begon met een 1 tegen één van de Duitsers, degene die uiteindelijk laatste zou worden. Ik speelde de Philidor-verdediging en ik kwam er lekker uit. In het middenspel sloeg het noodlot voor de Oosterbuur toe: eerst kon ik het paard op c3 met mijn dame ophalen, om een zet daarna een toren van het bord af te halen. Maar zelfs met die achterstand gaf hij nog niet op en begon nog een offensief tegen mijn koningsstelling, dit liep op niets uit en tot overmaat van ramp liet hij ook nog zijn paard insluiten. Toen stond hij inmiddels een toren en twee paarden achter, maar van opgeven wilde hij niets weten. Pas toen ik een winnende aanval op zijn koningsstelling had, gaf hij op.

 

Over de tweede, derde en vijfde ronde kan ik vrij kort zijn: ik verloor. Ik heb verloren van Johnny, Max en Frank (respectievelijk de top 3 van het toernooi), maar van wie in welke ronde, weet ik niet meer.

 

In de vierde ronde won ik van Jeroen en in de zesde ronde won ik in een leuke positionele partij, met zwart, van de tweede Duitser die mijn pad kruiste.

 

De zevende ronde speelde ik de leukste partij van mijn toernooi (misschien wel van hét toernooi, maar ik wil niet opschepperig doen). Namelijk een partij met stikmat!

 

Ik heb de partij thuis kunnen reconstrueren en hier volgt nu de eerste partijanalyse in een Kasteel IJSCO verslag! (Ja, ik heb het nagezocht, dit is echt nog nooit eerder vertoond!).

 

Erg leuk is dat ik deze partij gewonnen heb van Nakamura! Nou ja, niet de winnaar van Corus, maar het staat toch leuk op je CV.

 

Simon van Dijk (1406) – Lukas Nakamura (1350)

IJSCO Millingen aan de Rijn, ronde 7;  20-3-2011

Italiaanse opening

 

1.e4, e5

2.Pf3, Pc6

3.Lc4, Lc5

4.c3, de hoofdvariant. Op de vierde zet kan met 4.b4 worden overgegaan naar het scherpe Evansgambiet en met 4.Pc3 naar het meer rustige (en saaie) Giuoco Pianissimo.

4…,Pf6

5.d4, exd4

6.cxd4, Lb4+ Hier kan ik Pc3 spelen; een zet die tot zeer scherp en tactisch spel leidt. Ik besloot echter om het rustiger aan te doen.

7.Ld2, Pxe4 (Diagram 1) Deze zet lijkt en pion te winnen, maar niets is minder waar. Door middel van een schijnoffer krijg ik die pion gewoon weer terug.

8.Lxb4, Pxb4

9.Lxf7+!, Kxf7

10.Db3+, d5

11.Dxb4, en het aantal geslagen “paaltjes” is weer gelijk.

11…,Te8, dreigt met aftrekschaak

12.0-0, Kg8

13.Te1, b6

14.Pbd2, Pxd2

15.Dxd2, Lb7 (Diagram 2) Zijn loper staat nu een beetje afzijdig en e5 is een erg aantrekkelijk veld voor mijn paard

16.Txe8+, Dxe8

17.Te1, Db5 De e-lijn is nu (tijdelijk) van mij    

18.Pe5, c5

19.Dg5, Tf8

20.Dg4 (Diagram 3) Een gemene zet. Als zwart zich laat verleiden tot pionwinst op b2 of d4 staat er mat in 5 op het bord. Mijn tegenstander dacht hier lang na, waarover weet ik niet, misschien over een eventuele koningsaanval van mijn kant. Maar deze Duitser kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het met Blitzkrieg veroveren van een pion beter was.

20…,Dxb2?? En de Duitsers verliezen net als in WO1 en WO2 in de twee frontenoorlog die ditmaal woedt op de konings- en damevleugel. 20…, Lc8 zou afdoende verdediging zijn geweest.

21.De6+!, Kh8

22.Pf7+, Kg8 Slaan met de toren als kamikazeactie heeft geen nut. 22…,Txf7 faalt op 23.De8+

23.Ph6++, Kh8

24.Dg8+!, 1-0

 

Ik riep na de laatste zet triomfantelijk “Schach” en mijn tegenstander gaf, volledig uit het veld geslagen door deze combinatie en vooral de laatste zet, de strijd op.          

 

Diagram 1: stelling na 7…,Pxe4

Diagram 2: stelling na 15…,Lb7

Diagram 3: stelling na 20.Dg4

 

Aan het einde van de dag zag de eindstand in de A-poule er zo uit

 

1

Johnny Paans

Pallas+ Raalte

6  

2

Max van de Pavoordt

Pallas

5  

3

Frank van Hoorn

de Toren

5  

4

Simon van Dijk

het Kasteel

4  

5

Lukas Nakamura

Turm Kleve

3,5

6

Jeroen Winkel

SMB

2,5

7

Stefan Rode

Turm Kleve

2  

8

Adrian Habersetzer

Turm Kleve

0  

 

Het was een leuke, gezellige en zonnige dag in Millingen en al met al ik ben redelijk tevreden over mijn prestatie. Ik heb ten slotte van drie Duitsers gewonnen!

 

Omdat ik de enige deelnemer van Het Kasteel was, kon er dit keer niet met elkaar meegereden worden en moest ik de terugreis met het openbaar vervoer volbrengen, dit verliep zonder verdere problemen, maar het is toch handiger als er meer schakers van Het Kasteel meedoen, dat is leuker, gezelliger en handiger met rijden.

 

Het volgende IJSCO-Toernooi is op het moment van schrijven in Wijchen. Schrijf je in via de site en speel mee op zondag 1 mei! 

 
22 december 2010

Kasteelspelers succesvol op schaaknacht Druten

Jorik Quint

 

Op woensdag 22 december was het weer tijd voor waarschijnlijk wel het origineelste van alle IJsco-toernooien. Namelijk; de schaaknacht in Druten. In het verleden zijn op dit toernooi al meerdere Kasteel successen behaald. Simon won het een keer toen het nog geen IJsco-toernooi was en ikzelf behaalde vorig jaar de 2de plaats op het toernooi. Het door SV Tornado georganiseerde toernooi had door het slechte weer slechts 54 deelnemers. Er waren 5 spelers van het Kasteel aanwezig. Chiel Koster mocht als 7de geplaatste in groep C laten zien hoe goed hij was. Bas Koster en Simon van Dijk speelden beide in groep B terwijl Jorik Quint en Maarten Kwaaitaal in de bovenste groep speelden. Het speeltempo was in de eerste groep 25 minuten p.p.p.p. In alle andere groepen was het speeltempo 15 minuten p.p.p.p. Dat kwam omdat in groep A, 6 deelnemers waren en in de andere groepen 8.

 

Chiel speelde in groep C een heel sterk toernooi. Hij was weliswaar als 7de geplaatst maar liet zien dat hij net zo goed als eerste geplaatst kon zijn. Hij verloor 1 partij, maar dat was niet erg want met 6 uit 7 won hij groep C en won hij 62 ratingpunten. 2de in deze groep werd Max Warmerdam uit Tegelen. Dat was wel speciaal want Chiel en Max hebben namelijk samen training gehad.

 

Met Simon als 2de en Bas als 3de geplaatst in de B-groep had het Kasteel een sterke bezetting in die groep. Simon won zijn eerste 2 partijen, maar moest tegen de als eerste geplaatste  Job Rouwhorst, zijn koning omleggen. Bas ging helemaal niet lekker van start en verloor zelfs zijn eerste 4 partijen waaronder tegen Simon. Gelukkig vond hij de laatste 3 partijen zijn vorm weer terug en die won hij alle drie. Dat was genoeg voor de 5de plek. Simon won zijn 4de,5de en 6de partij waardoor hij nog steeds om plek 1 meedeed want Job verloor in ronde 1 al een keer. In de laatste ronde was het erg spannend, maar uiteindelijk won Job zijn partij en verloor Simon. Daarom werd Simon 2de. En dat is natuurlijk ook een knappe prestatie!

 

In de eerste groep waren alle deelnemers aan elkaar gewaagd. Vandaar werden meer dan de helft van alle partijen in remise beëindigd. De deelnemers in deze groep waren op ratings volgorde: Melchior Hillenkamp (1592), Jorik Quint (1581), Johnny Paans (1551), Max van de Pavoordt (1526), Guus Alberts (1463) en Maarten Kwaaitaal (1467). In de eerste ronde was er al snel een salonremise tussen Max en Johnny (beide van Pallas). Maarten won op een mooie manier van Melchior. In een tactische pot tegen Guus bood ik maar remise aan omdat ik het idee had dat ik ondanks een pion voor minder stond. Hij nam het aan zonder te twijfelen.

 

In de 2de ronde won ik al snel van Melchior met een mat trucje. Maarten speelde gelijk tegen Max. Johnny en Guus hielden het ook remise. In de derde ronde moest ik tegen Maarten. Al snel offerde Maarten heel sterk een stuk waardoor hij uiteindelijk 2 pionnen voorkwam. Alleen kreeg ik veel tegenspel met mijn toren op de 7de rij. En uiteindelijk won ik 2 pionnen terug en zou ik er ook een paar winnen. Maarten zag niet dat hij zijn paard op een ander veld moest, daarom kon ik zo mat zetten met een pion. Johnny gaf een dame weg tegen Melchior en verloor daardoor. Max en Guus speelden al voor de derde keer remise, nu tegen elkaar.

 

Omdat ik eerste stond en vooral nu niet wou verliezen speelde ik remise tegen Johnny. Max speelde hoe kan het ook anders remise… Dat deed hij tegen Melchior. Maarten stond een kwaliteit achter tegen Guus. En Guus had mat in 2. Toen hij die dreiging opzette bood ie remise aan, in de ogen van de toeschouwers vreemd omdat mat niet te voorkomen was. En tot onze nog grotere verbazing nam Maarten het niet aan. Hij zette op prachtige wijze mat in 2.

 

In de laatste ronde had ik genoeg aan een halfje. Maarten maakte een fout in de opening en verloor al snel van Johnny. Guus won simpel van Melchior. Zelf speelde ik tegen Max een goede partij, ik stond beter en kon waarschijnlijk winnen, maar bood voor de zekerheid remise aan. Hij nam het aan en zo speelde Max 5 van de 5 partijen remise.

 

Zo ontstond een ongelofelijke uitslag. Ik werd met 3,5 punt eerste, een punt vóór op de 4 nummers 2. Max, Guus, Maarten en Johnny hadden allemaal 2,5 punten. Op onderling resultaat en Sb werd Johnny 2de, Max 3de (zonder te winnen…), Guus 4de en Maarten 5de. Melchior werd laatste met 1,5 punt.

 

Zo was dit een zeer geslaagd toernooi waarin het Kasteel 3 prijzen won: 2 eerste en 1 tweede! Op naar het PJK! waarbij we Jorik en Simon nog terug gaan zien.

 

Groep A

1

Jorik Quint

1995

het Kasteel

3,5

1581 +    5 =  1586

2

Johnny Paans

1993

Pallas+ Raalte

2,5

1551 -    5 =  1546

2

Max van de Pavoordt

1995

Pallas

2,5

1526 +     0 =  1526

2

Guus Alberts

1994

SMB

2,5

1463 +   17 =  1480

2

Maarten Kwaaitaal

1996

het Kasteel

2,5

1448 +   19 =  1467

6

Melchior Hillenkamp

1999

Groningen+Stau+Mierl+Hare

1,5

1592 -   72 =  1520

Groep B

1

Jop Rouwhorst

1995

Pallas

6  

1415 +    4 =  1419

2

Simon van Dijk

1995

het Kasteel

5  

1412 -   21 =  1391

3

Geert van Hoorn

2000

de Toren+ Westervoort

4  

1131 +   43 =  1174

3

Frank van Hoorn

1996

de Toren

4  

1183 +   30 =  1213

5

Bas Koster

1996

het Kasteel

3  

1225 -    2 =  1223

5

Neven Jakopovic

1994

Tornado

3  

1152 +   12 =  1164

7

Corine Ruardy *

1992

Tornado

2  

1198 -   20 =  1178

8

Robert Worm

1993

Tornado

1  

1212 -   46 =  1166

Groep C

1

Chiel Koster

1998

het Kasteel

6  

1038 +   62 =  1100

2

Max Warmerdam

2000

Tegelen+ MSV-VSM

5,5

1042 +   82 =  1124

3

Niek Viersen

1998

de Elster Toren

5  

1050 +   38 =  1088

4

Tim Evendijk

1999

de Cirkel

4,5

1034 +   27 =  1061

5

Cisko Loos

1997

de Cirkel

3  

1063 -   11 =  1052

6

Thijs Viersen

1997

de Elster Toren

2,5

1108 -   38 =  1070

7

Wim Ruardy

1991

Tornado

1  

1099 -   63 =  1036

8

Martijn Vlootman

1995

de Elster Toren

0,5

1040 -   56 =   984

 
18 oktober 2010

Kasteel succesvol in Bennekom

Simon van Dijk

 

Op maandag 18 oktober stond het derde IJSCO-Toernooi van het seizoen op het programma. Vier Kasteelspelers offerden hun vakantiedag op om hier te schaken; namelijk Bas en Chiel Koster, Jorik Quint en ik.

 

We waren vroeg vertrokken in verband met eventuele files, maar die files bleven uit en dus arriveerden we veel te vroeg in Bennekom. Daar aangekomen werd er natuurlijk meteen gekeken wie in welke poule zat; Bas, Jorik en ik zouden uitkomen in groep A en Chiel mocht uitkomen in groep D. Na deze informatie te hebben opgedaan was er nog genoeg tijd over voor een paar potjes inspelen.

 

Chiel begon zijn toernooi goed met 2 uit 2, maar moest in de derde ronde een puntje afstaan. Daarna ging het weer van een leien dakje en hoefde in de resterende 4 ronden slechts een halfje in te leveren, wat hem een totaalscore van 5,5 uit 7  opleverde. Genoeg voor een 1ste plek!

 

Bas was als achtste geplaatst in groep A en begon zijn toernooi tegen clubgenoot Jorik: in deze partij kwam er paard(Bas) tegen loper eindspel op het bord. Jorik kwam twee pionnen voor, maar deze konden niet doordingen tot het promotieveld, waardoor het remise werd.

In de 2de ronde kwam Bas uit tegen mij (Simon) en verloor deze partij. Maar daarna kwam hij op dreef en haalde uit de overige 5 partijen 3,5 punt en kwam in totaal dus op 4 punten uit. Wat op onderling resultaat genoeg was voor een verdiende derde plek.

 

Simon begon zijn toernooi goed met 3 uit 3, maar na een zeer slechte 4de partij kon hij zijn eerste nul noteren. In de 5de ronde mocht hij uitkomen tegen Jorik… In het pionneneindspel kwam het tot een wedren, maar Simons’ pion kwam eerder aan de overkant, waarna Simon de Dames kon afruilen en met de koning Jorik’s g en h pionnen op kon halen en nog een pion kon laten promoveren. Jorik geloofde het toen wel en gaf op.

 

In de zesde ronde speelde ik remise tegen Peter van Hintum, waarna ik met nog met één ronde te gaan nog in de race was voor het kampioenschap. De laatste ronde mocht ik uitkomen tegen Jasper Zwirs, die een half punt op mij voorstond, ik moest dus winnen. Maar ik kwam al snel slechter te staan en uiteindelijk verloor ik. Waarna ik me met een 2de plaats tevreden moest stellen.

 

Jorik was van plan om dit toernooi op zijn naam te zetten, maar niets bleek minder waar… Hij begon goed met 1,5 uit 2, maar haalde uit de laatste 5 ronden slechts twee puntjes, waarmee hij  met 3,5 uit 7 op de 5de plaats eindigde. Hiermee kon hij zich (begrijpelijk) niet tevreden stellen.

 

De top 4 van de A groep

Het kampioenschap wordt beslist

 

Uitslagen groep A

No.

Naam

1

2

3

4

5

6

7

8

Totaal

Plaats

1

Jorik Quint

X

1

0

1

0

0

1

½

5

2

Peter van Hintum

0

X

½

1

½

1

1

0

4

4

3

Jasper Zwirs

1

½

X

1

1

½

1

1

6

1

4

Amber v/d Broek

0

0

0

X

0

1

1

0

2

6

5

Simon van Dijk

1

½

0

1

X

1

0

1

2

6

Thomas Mons

1

0

½

0

0

X

0

½

2

8

7

Freek Hegge

0

0

0

0

1

1

X

0

2

7

8

Bas Koster

½

1

0

1

0

½

1

X

4

3

 
05 juni 2010
Jorik wint IJSCO-toernooi Wageningen, en wordt 2e in totaal-klassement !!
Ronald Koster

 

Bijna zomer, dus loopt ook de IJSCO-cyclus op zijn eind. Het was dit weekend tijd voor het slot-toernooi in Wageningen.
8 Kasteel-heren traden aan, ondanks (of dankzij ??) het zonnige en warme weer. Binnen was het warmer dan buiten. Maar sommigen hadden daar geen last van.

 

In groep 1 traden Jermo en Jorik aan. Vooral Jorik was gebrand om goed te presteren, aangezien hij kans had op een plaats bij de top 3 van het IJSCO-eindklassement. En hij had het goed naar zijn zin in dit "dames-kransje". Er werd flink op los "gezwetst", en ondertussen ook af en toe een stuk verzet. Opvallend was dat de enige dame in dit gezelschap (Kyra-Tiana) de rustigste van het geheel was.

 

Maar het was ook duidelijk dat dit voor Jorik goed werkte. Hij begon aan een fraaie rij ééntjes, en moest alleen Kyra-Tiana een halfje gunnen. In ronde 6, met 4.5 punt in de knip was een half punt voldoende om de overwinning binnen te halen. Jermo was de tegenstander, en na een salon-remise was de buit binnen. Uiteindelijk bleef te teller steken op 5 uit 7.

 

De heren schaken

Jorik wint toernooi

 

Voor Jermo verliepen de zaken iets minder voorspoedig. Hij viel helaas buiten de prijzen.
 
In poule 2 vonden we Simon en Bas.
Simon was ook in goede doen, al was hij af en toe wel aan het mopperen. "Hoe moet ik mij nu concentreren met die herrie hiernaast" hebben we kunnen opvangen. Hiernaast is dus het dames-kransje oftewel groep 1.
Maar ondanks de herrie wist ook hij 5 uit 7 te halen, en mocht naar het podium voor de tweede plaats.
Bas, als laatste geplaatst, kwam fraai uit de startblokken door een remise tegen de eerst geplaatste Max van de Pavoordt. Dit ondanks een ratingverschil van ongeveer 400 punten. En tot groot genoegen van Jorik, aangezien Max ook nog in de race was voor een plaatsje bij de beste 3 van de IJSCO.
Echter, daarmee was de koek ook meteen op. Het bleef bij dit halve puntje. (baal...baal).
 
Chiel trad aan in groep 5. Daar trof hij weer de bekende lijst aan tegenstanders.
Deze keer liep dat iets minder lekker. Maar 50% (3.5 uit 7) is zeker niet slecht. Maar niet voldoende voor een prijs.
 
Bram deed mee in groep 9. Hij kwam moeilijk op gang, maar na 3 verloren partijen wist hij de trend om te buigen, en begonnen de ééntjes binnen te lopen. Uiteindelijk kwam hij met 2.5 punt aan de eindstreep.
 
Etienne was onze IJSCO-debutant. Hij mocht aantreden in groep 11. Hij wisselde hoogtepunten met mindere momenten af, maar wist zich hier heel goed doorheen te slaan. Ook hij eindigde met 3.5 punt, en net buiten de prijzen. Maar het IJSCO-en beviel hem duidelijk wel, en hem zullen we zeker terugzien.
 
Mike mocht zijn kunsten laten zien in groep 12. Ook hij moest, net als Bram, eerst even op gang komen. De eerste 2 partijen gingen verloren, maar daarna begon het lekkerder te lopen. Zijn eindsituatie begint ondertussen wel saai te worden. 3.5 punt, en net buiten de prijzen. Maar hij kan zeker terug kijken op een mooi eerste seizoen in de IJSCO. Er zijn een aantal bekers naar Huize Zethof gegaan, en daar zullen er zeker nog wel een aantal bijkomen.
 

Simon wint de tweede prijs

Jorik wordt 2de in de IJSCO cyclus 09/10

 

En ondanks dat de resultaten niet altijd waren wat ze wensten, de lol in schaken was nog zeker niet over. Ook de tijd tot de prijsuitreiking werd gevuld met doorgeefschaak, snelschaak en atoomschaak.
De hele groep bleef aanwezig, want ondertussen was duidelijk dat Jorik ook in zijn oorspronkelijke opzet geslaagd was. Dit jaar eindigt hij als 2e in het IJSCO totaal-klassement. Een prestatie om trots op te zijn.
 
Als we kijken naar het totaal-klassement (na IJSCO Wijchen, de uiteindelijke lijst stond nog niet op internet), dan vinden we daarin:
3 Jorik Quint
14 Bas Koster
33 Simon van Dijk
34 Chiel Koster
76 Mike Zethof
169 Kaz Haans
217 Ibo Schuring
261 Annika Rensen
263 Joey Brouwer
317 Lea Schuring
327 Bram Rutten
349 Tobias van Elk
  Jermo Kooijmans
  Etienne Rutten
De plaatsen kunnen nog een beetje veranderen, maar een mooi lijstje.
Wie neemt volgend jaar het stokje van Jorik over ???
Of gaat Jorik nu voor IJS(CO)Koning ???!!!
 
25 april 2010
IJSCO Nijmegen: Schaken Met Ballen ???

Ronald Koster

 

Afgelopen zondag vonden ondanks het mooie weer bijna 90 spelers de weg naar Nijmegen voor het Open Nijmeegs Jeugdkampioenschap bij SMB. En allemaal met het doel om bij de goed gevulde prijzentafel langs te mogen.
Onder hen 5 van onze heren, onze harde kern IJSCO gangers. Waar blijven de dames ???
Indeling was in 9 poules van 10 spelers, en dus 9 wedstrijden te spelen.

 

Door zijn prestaties in de voorgaande toernooien kwam Mike uit in poule 8. Na een moeizame start kwam gelukkig het eerste punt. Gevolgd door een forse schok: herdertjesmat !!! 1 uit 4. Maar wakker geschrokken kwam Mike nu pas goed op stoom. Dat ging hem niet meer gebeuren. En dat klopte ook. Er werd een mooie reeks 1-en gescoord, met aan het eind een halfje tegen de poule-winnaar.
En die 5.5 punten waren genoeg voor de 3e plaats .

 

De Prijzen tafel

Mike

 

Daar waar Mike moeite had, kwam Chiel in groep 4 als een raket uit de startblokken. Elke keer na een kwartiertje een duimpje omhoog. Bij 6 uit 6, en duidelijk aan de leiding begonnen we te geloven in een overwinning.
Echter, de machine stokte en het duimpje ging naar beneden. En kwam ook niet meer omhoog.....
6 uit 9, toch genoeg voor de tweede plaats, en de eerste bal.... .

 

Bas trad aan in groep 2, en begon net zo goed als zijn broer. Tot wedstrijd 4 de eerste 0 opleverde. Bij 4 uit 6 was er nog steeds een nette 2e plaats. 
Maar ook voor Bas was het toernooi kennelijk wat aan de lange kant. Het werd steeds moeizamer, en uiteindelijk bleef de teller steken op 5 uit 9, gedeeld 3e. Op onderling resultaat was dat goed voor de 5e plaats. Op SB had hij de 3e plaats gehaald. Deze keuze was wat onduidelijk.

 

Chiel

Bas

 
Simon mocht aantreden in groep 1. Zoals bekend een zware groep.
Zijn begin was goed. De eerste partij werd met een punt en een goed gevoel afgesloten. Echter, de volgende tegenstander was Jorik. En die had niet veel goeds in de zin [5.jpg]. Toch ging Simon er goed in, en begonnen de eerste zweetdruppeltjes bij zijn tegenstander te ontstaan. Een moment van onachtzaamheid was echter genoeg om Jorik te laten ontsnappen, en de eerste 0 was een feit.
Dit werd een beetje het verhaal van deze dag. Ondanks goed spel kwamen de overwinningen niet. Met 2 punten was Simon ook duidelijk niet tevreden.
 
Het is ondertussen duidelijk dat ook Jorik in groep 1 zat. En zijn doel was om te winnen en als eerste langs de prijzentafel te mogen. Het eerste punt was een eitje, de tegenstand van bye is bekend..... De daarop volgende overwinning op Simon gaf hem het goede gevoel. Na een remise in de derde partij volgende het dieptepunt, de eerste en gelukkig enige 0 tegen Peter van Hintum.
Aan het eind stonden er 6.5 punten op zijn conto. Toch mocht een ander als eerste langs de tafel. "Alweer tweede" viel er op te tekenen. [6.jpg] O ja, en de tweede bal.....

Simon tegen Jorik

Jorik wint tweede prijs

 

Al met al toch wel geslaagd. Maar wel een beetje lang, voor zowel schakers als begeleiders. Voor 10 uur binnen en na vijven weer naar huis is een lange zit......
 
Nu nog een paar dagen, en dan opnieuw aan de bak !!
 
06 februari 2010

Schaken in Ede

Jorik Quint

 

Op zaterdag 6 februari was weer eens een IJsco toernooi vandaag zonder Bas, Chiel en Simon in het verband met een open dag op de school van Bas en Simon, maar we waren toch nog met z'n drieën. Want Kaz Haans, Mike Zethof en ik (Jorik Quint) hadden wel tijd om mee te spelen met het toernooi van SV de Cirkel. Mike kwam uit in groep 11, erg sterk want voorheen zou Mike nog in groep 14 uitkomen (de laatste), maar omdat de laatste twee toernooien zo sterk waren (eerste en tweede) mocht hij het dus nu veel hoger proberen. Kaz was tweede geplaatst in groep 2 en het leek wel een poule om een prijs te pakken. En ikzelf speelde als laatste geplaatst in groep 1 met heel wat sterke tegenstand. Ik speelde 5 rondes en Kaz en Mike 7.

 

In ronde 1 kwamen Kaz en Mike erg snel terug beide met een halfje, waar beide wel tevreden bij waren, zelf speelde ik tegen de favoriet voor de toernooiwinst namelijk: Jan Pijkeren van de Cirkel. Ik kwam een pion achter, maar had nog zeker aanvalskansen. Daarom bood ik remise aan. Jan nam het niet aan en ik won zo 2 pionnnen en stond gewonnen nog even remise afwijzen een dame halen en Jan gaf het op; gewonnen dus!

 

Ronde twee was absoluut geen Kasteel ronde. Kaz verloor van de favoriet in zijn groep; Max van de Pavoordt. Ook Mike verloor. En ikzelf kwam tekort tegen Thomas Slijper.

 

De volgende ronde was weer wat beter ik speelde gelijk tegen Ivo Knottnerus, Kaz won en Mike verloor.

 

Ook deze ronde was niet verbijsterend sterk. Twee nullen en ik wist te winnen van de uiteindelijk gezamenlijk laatste.

 

Ronde 5, 6 en 7 waren wel redelijke rondes voor Kaz en Mike. Mike wist knap te winnen in ronde 5 en 6 en verloor nog in zeven. Het was een duidelijk lastig toernooi voor Mike, maar het is ook goed te zien dat Mike al veel dingen ziet op het bord: die komt er wel!! En tja Kaz had uit 4 rondes nog maar 1,5 punt en had theoretisch nog wel kans op plek drie. Dus daar ging hij voor. Hij won twee keer achter elkaar. In de laatste ronde ging het erom hij moest eigenlijk winnen, maar dat lukte niet. Hij verloor, maar zijn concurrente: Maron Huzen ook en zo werd Kaz op SB toch nog derde.

 

Zelf deed ik ook nog mee om de prijzen, ik had zelfs nog kans op plek één samen met drie andere. De laatste ronde speelde ik tegen een oude bekende: Johnny Paans van Pallas. In een knotsgekke partij offerde Johnny 2 x een stuk. Toen had ik geen keus en moest ik mee werken met zetten herhaling anders ging ik mat. Met dit halfje werd ik uiteindelijk derde.

 

De Eindstanden:

 

Groep 1
1 Ivo Knottnerus 1995 Almere 4   1617 +   24 =  1641
2 Jan Pijkeren 1993 de Cirkel 3,5 1781 -   19 =  1762
3 Jorik Quint 1995 het Kasteel 3   1474 +   34 =  1508
4 Thomas Slijper 1993 de Cirkel 2,5 1606 -    7 =  1599
5 Peter van Hintum 1995 Wageningen 1   1475 -    7 =  1468
5 Johnny Paans 1993 Pallas 1   1551 -   25 =  1526
 
Groep 2
1 Max van de Pavoordt 1995 Pallas 7   1346 +   23 =  1369
2 Maarten Kwaaitaal 1996 SMB 5   1213 +   13 =  1226
3 Kaz Haans 1994 het Kasteel 3,5 1308 -   49 =  1259
3 Maron Huzen * 1996 de Toren 3,5 1062 +   23 =  1085
5 Robin Tip 1996 Zwolle-Zuid Schaakt 3   1065 +   10 =  1075
5 Robert Worm 1993 Tornado 3   1111 -    1 =  1110
7 Neven Jakopovic 1994 Tornado 2   1062 -    6 =  1056
8 Nikola Skenderija 1997 Schaakmaat 1   990 -   13 =   977
Groep 11
1 Helmich Post 1998 Barneveld 7   start =   498
2 Berry Klarenbeek 1996 de Cirkel 5,5 348 +   78 =   426
3 Stefan Rutgers 1998 Barneveld 5   start =   396
4 Jelle Muller 1998 Zwolle-Zuid Schaakt 4   start =   360
5 Tijany Ousmane 1998 Helmond 3   346 -   24 =   322
6 Mike Zethof 2000 het Kasteel 2,5 320 -    9 =   311
7 Sander Rietveld 1998 de Cirkel 0,5 336 -   94 =   242
7 Tim Koetsier 1998 - Ede 0,5 303 -   92 =   211
 
23 december 2009
Donkere uren voor Kerst: IJSCO Druten

Ronald Koster

 

Na het winterse Millingen was het paar dagen later al weer de beurt aan Druten, met de traditionele schaaknacht voor de jeugd. En deze hoort dan nu ook bij de IJSCO serie. 64 schakers en schaaksters vonden de weg naar het donkere Druten. Een mooi aantal. Van de 64 waren er 5 Kasteel-heren, die de strijd aangingen.

 
In groep H was Mike opnieuw aanwezig. Hij moest het opnemen tegen 7 thuis-spelers.  En zette een bijna perfecte reeks neer. 5 uit 6 is een prima score. Maar Mike dacht hiermee naast de eerste plaats te grijpen. Want de sterkste in de poule had nog maar een half puntje gemorst. Maar toen leerde hij dat ook in het schaken de prijzen pas bij de finish worden uitgedeeld. Want de nummer 1 verloor van een op papier duidelijk zwakkere tegenstander, terwijl Mike wel zijn punt pakte. 6 uit 7 is heel goed. En dit keer voldoende voor de 1e plaats !!!  En nu maar wachten tot het volgende toernooi, 6 februari in Ede.
 
Chiel was als 7e geplaatst in poule D. En kwam uit de startblokken met 0 uit 4. Was het toch een beetje te laat voor ochtend-mens Chiel ???
Gelukkig viel dat mee. Een korte pauze, cola en mentos waren hier het wondermiddel. En leverde 2.5 uit 7 op. En een tevreden Chiel.
 
Bas stond 6e in poule B. Ook niet echt makkelijk. Bas kende een sterk begin, maar zakte toen een beetje weg. Ook een ochtend-mens?? Een beetje wel, maar ook hij wist zich in het laatste deel te herpakken. En liet 4 uit 7 noteren. Gedeeld 3e, maar op onderling resultaat buiten de prijzen. Maar ook hij ging met een goed gevoel naar huis.
 
Duidelijk is dan dat we twee heren in poule A hadden zitten.
Simon stond als 8e op de lijst. En had dus uitzicht op een hele zware avond.
En helaas kwam dat uit. De overwinning in de 2e partij bleek helaas de enige. Simon werd er zelfs een beetje cynisch van: "alle mogelijkheden tot blunderen heb ik met twee handen aangegrepen". Zo erg was het ook weer niet, maar in de A-poule zijn er geen cadeautjes!!!
En laten we maar uitgaan van een slechte generale (dit toernooi) geeft een goede uitvoering (het PJK) !!!
 
En dan houden we Jorik over. Liet Chiel alles lopen in het begin, Jorik was niet te stuiten. 2 uit 2 is een prima tussenresultaat. En klein hikje met een remise volgende, en daarna ging hij weer als vanouds verder, en dus 4.5 uit 5. Toen die vermadelijke 0..... En uiteindelijk 5.5 uit 7.
En hoewel de A-poule wel eens met minder punten is gewonnen, was het vandaag helaas net niet genoeg. Een tweede plaats was zijn deel. En zeker gezien het begin viel dit een klein beetje tegen. 

 

Maar ondertussen doet hij wel lekker mee in de top van het IJSCO-klassement !!
 
19 december 2009

Kerstbroden, pionnen en bekers: IJSCO Millingen

Ronald Koster

 

Afgelopen zaterdag is een kleine delegatie naar het koude Millingen vertrokken. En wij waren niet de enige met een kleinere delegatie. Het was duidelijk dat er andere toernooien (zoals van het AB-team) waren. Een stuk of 70 kinderen waren uiteindelijk in Millingen aanwezig.
Een klein voordeel was meer kerstbrood voor minder begeleiders ..... Lekker !!!!
 
Maar laat ik mij nu richten op de heren.
 
In poule 9 speelde onze IJSCO-debutant Mike. En dat was toch wel even wennen. Het begin was wat stroef, 0.5 punt uit 2 wedstrijden. Maar toen kwam HET moment. Het eerste winstpunt werd binnen gehaald. En dat voelde heel goed, dat was wel duidelijk. En toen ..... nog één !! En uiteindelijk 5 punten uit 7 rondes. Wat goed was voor de 2e plaats, en de bijbehorende beker.

 

En de vraag van Mike wanneer het volgende toernooi was. Het is duidelijk dat Mike de smaak te pakken heeft. En misschien is het een goed idee dat papa Zethof vast aan de prijzenkast begint. Want het zal zeker niet bij deze ene beker blijven......

IJSCO debutant Mike (rechts) heeft de smaak helemaal te pakken
en hij maakt zich al op voor het volgende toernooi

 

Een ronde voor het einde weet Bas (midden) zich al verzekerd van
de grootste beker

In poule 4 speelde Chiel tegen veel bekende gezichten. En sommige van die tegenstanders blijken toch heel erg taai te zijn.

 

Met 4 uit 7 leverde hij toch een behoorlijk resultaat, wat helaas net niet goed genoeg was voor 'ere-metaal'. Maar wel een tevreden gevoel.
 
Bas zat in groep 2. En nadat Bas op vrijdagavond van zijn "kleine broertje" had verloren, was hij een beetje getergd. En kwam met 3 uit 3 uit de startblokken. Hij was duidelijk op prijzenjacht.

 

Aan het eind van de middag stond de teller op 5,5 uit 7, en stond hij 1.5 punt los van de rest. De grootste beker was zijn deel. [IMG_8291]
 
Met dank aan Peter Zethof voor de foto's.
 
En dan nu: woensdag op naar Druten !!!!
 

11 oktober 2009

Eenzaam in Apeldoorn

Jorik Quint

 

Op zondag elf oktober was alweer het tweede IJsco toernooi van de IJsco-cyclus: Apeldoorn. Na de nodige vervoers problemen vond ik (Jorik) dan toch vervoer, gelukkig, zo kon ik als enige het Kasteel verdedigen op het toernooi. Want niemand anders had zich aangemeld voor het toernooi van het Kasteel. Dan maar kijken wat ik kon bereiken.

 

Zoals verwacht mocht ik uitkomen in groep A tegen Kyra-Tiana Kers (de Toren), Johnny Paans (Pallas), Peter van Hintum (SV Wageningen), Quirine Naber (de Toren) en Max van de Pavoort (Pallas).

 

Ronde één

 

Ik begon met zwart tegen Peter van Hintum, kwam snel onder druk te staan en verloor een stuk. Zo kwam ik in een verloren eindspel met een kwaliteit en twee pionnen achter, maar wel met veel meer tijd. Met een trucje won ik ik de kwaliteit terug en stond nog steeds twee pionnen achter door de tijd van Peter bood ik maar remise aan, hij wou geen risico nemen en nam het aan: 0,5 - 0,5

 

Ronde twee en ronde drie

 

In ronde twee moest ik met zwart tegen Max. Om zijn schots te voorkomen speelde ik draak, ik speelde heel slecht en Max zette knap mat 1 - 0. Vervolgens mocht ik tegen Quirine Naber (voor Kasteel jeugdspelers een bekende plaag) met wit, ik won 2 pionnen en kwam in een totaal gewonnen eindspel van toren en drie pionnen (alle drie vrij pionnen) tegen toren en pion. En het was niet al te goed want in het eindspel gaf ik door een aftrekschaak een toren weg. Gelukkig liepen mijn twee gebonden vrijpionnen als hazen naar de overkant en brachten een dame mee daarna kon ik het simpel uispelen 1 - 0.

 

Ronde vier

 

Met zwart tegen de uiteindelijke winnares van het toernooi: Kyra-Tiana. In het middenspel kwam ik een pion voor, maar ik was te gulzig en bij mijn tweede pion verloor ik een paard. Ik speelde nog even door maar het was al verloren 1 - 0

 

Ronde Vijf

 

De laatste partij alweer dit keer tegen Johnny Paans met wit. In een simpele variant van het Siciliaans kwam ik een pion voor. In een heel spannend eindspel met ongelijke lopers stond ik één pion voor, maar mijn loper stopte zijn twee vrij pionnen af terwijl mijn koning er voor zorgde dat Johnny' s koning niet veel kon. en omdat de overige pion van Johnny de lijn van zijn loper blokkeerde kon ik rustig met twee vrij pionnen naar de overkant wandelen, een dame halen en mat zetten. 1 - 0

 

De Uitslag

 

Het was ongehoord spannend er waren namelijk drie mensen met 2.5 punt gezamenlijk op de derde plek. Johnny was er zeker van dat hij niet derde was (ook 2.5 punt) en ging alvast naar huis. Hieronder de uitslag:

 

1. Kyra-Tiana Kers    4

2. Peter van Hintum   3

3. Johnny Paans       2.5   sb: 4.75

4. Jorik Quint        2.5   sb: 4.50

5. Max van de Pavoort 2.5   sb: 4.25

6. Quirine naber      0.5

 

Conclusie

 

Geen fantastisch toernooi, maar wel een TPR boven mijn rating en plaats van verwachting gehaald. En ook nog wel een klein succesje ik sta wel tweede in de IJsco cyclus voor nu. Nu weer op weg naar het volgende toernooi!!!!!!!!

 
26 september 2009

In Zetten (Goede) Zetten Zetten

Simon van Dijk

 

Op 26 september stond het eerste IJSCO-toernooi van het jaar weer op het programma. Dit vond plaats in Zetten. Het Kasteel werd vertegenwoordigd door vier schakers: Jorik Quint, Bas en Chiel Koster en ikzelf. Er werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem.

 

Jorik, Bas en ik zaten in groep A en Chiel in groep B.

 

Chiel speelde zeven rondes en begon meteen goed met 2 uit 2, daarna volgde de reeks: 0-1-0-1-0 waarna hij op een totaal uitkwam van 4 uit 7. Maar hij was wel de enige die van de uiteindelijke winnaar van groep B had gewonnen.

 

Bas speelde voor het eerst in een A-groep van een IJSCO-toernooi, maar hij wist zich goed stand te houden. Nadat hij de eerste ronde gewonnen had, was zijn tweede tegenstander Jorik, hij speelde een geweldige partij en kwam zelfs een Dame voor te staan. Maar toen Jorik bijna mat stond werden de kansen gekeerd. Doordat Bas een zet niet schaak zette kon Jorik promoveren tot Dame en zo werd het een voor Jorik gewonnen eindspel, want Jorik had ook nog een Loper en 2 pionnen meer. Zonde. Maar met twee overwinningen uit 5 wedstrijden was het zonder meer een goede prestatie van Bas.

 

Ik begon moeilijk aan het toernooi met twee verliespartijen, maar in de derde ronde haalde ik het eerste puntje binnen. In de vierde ronde speelde ik remise tegen iemand met een rating van 1700+ (eeuwig schaak) en in de vijfde ronde was het punt gemakkelijk binnen. Met 2,5 uit 5 als eindscore ben ik tevreden over mezelf.

 

Jorik tenslotte had een fantastisch toernooi en begon gelijk met 3 uit 3! In de vierde ronde moest hij tegen de koploper en helaas verloor hij die partij, waardoor de koploper (Ivo Knottnerus) het toernooi won. In de laatste ronde trof Jorik zijn schaakvriend Guus Alberts. Na een lange en spannende partij viel de vlag van Guus en werd Jorik met 4 uit 5 tweede.

 

Kortom: het was een gezellig en leuk toernooi.  

 

Hier een overzicht van de behaalde resultaten per ronde.

 

Ronde

     1

      2

      3

      4

      5

      6

     7

  Tot.

Chiel (B)

     1

      1

      0

      1

      0

      1

     0

4

Bas   (A)

     1

      0

      1

      0

      0

       -

 

2

Jorik  (A)

     1

      1

      1

      0

      1

       -

 

4

Simon(A)

     0

      0

      1

     0,5

      1

       -

 

2,5
 
07 februari 2009

IJSCO in Ede

Leo van Dijk

 

Alweer halverwege het IJSCO seizoen en Ede stond op de rit. Vanuit Wijchen een vertrouwd stel deelnemers, zes stuks maar liefst. En weer met goede tot zeer goede resultaten!

 

Jorik, Simon en Kaz speelden in groep 2. Dus weer veel onderlinge strijd. Simon wist in de eerste ronde al van Kaz te winnen. De partij tussen Simon en Jorik werd weer remise. Maar wel na een interessante strijd. Ze kwamen tot de conclusie dat de laatste 11 partijen dit resultaat hebben opgeleverd. Jorik won vervolgens van Kaz.

 

Eindresultaat: Jorik derde met 4,5 punt, Simon vijfde met 4 en Kaz op plaats 7 met één punt.

 

Door een foutje van de wedstrijdleiding ging Jorik met zilver naar huis. Gelukkig werd dit nog voor het vertrek van de deelnemers hersteld en kreeg ook de rechtmatige eigenaar waar hij recht op had.

 

Bas speelde een super toernooi in groep 4. Zes overwinningen en maar een nederlaag leverden voor hem een ongedeelde eerste plaats op. De opvallendste zege was nog wel mat achter de paaltjes met een toren en loper achterstand!

 

Broer Chiel kon dit tempo niet bijhouden en eindigde op 50% in groep 6. Tot ieders verbazing werd hij toch naar voren geroepen om een prijs voor de tweede plaats in ontvangst te nemen. Maar binnen is binnen en eens gegeven blijft gegeven. Twee prijzen erbij de voor vitrine in huize Koster!

 

Job speelde ook prima wedstrijden in groep 8. Aan het einde van de dag stond hij op 5,5 en dat was genoeg voor de derde plaats. Ook voor hem een mooie trofee.

 

 
20 december 2008

Wij komen tezamen…

Leo van Dijk

 

Om nog eens een keer lekker te schaken aan het eind van het jaar. Eind december staat Millingen op de IJSCO kalender. Traditioneel met kerst- en suikerbrood.

 

Als experiment is er tijdens het toernooi ‘live’ verslag gedaan van de prestaties van de jeugd. Op het forum waren de belevenissen van minuut tot minuut te volgen. Misschien dat de hedendaagse techniek in de nabije toekomst vaker kan worden ingezet om leden en supporters actueel op de hoogte te houden van de Kasteelverrichtingen…

 

Deelnemers van het Kasteel zijn Jermo Kooijmans (poule 2), Jorik Quint (3), Simon van Dijk (3), Bas (7) en Chiel (9) Koster en Job de Jong (10).

 

Eerste ronde

Job heeft het eerste punt cadeau gekregen. Zijn tegenstander is niet op komen dagen. Chiel verliest de eerste partij heel snel. Gevolgd door Bas. Simon komt vervolgens zijn eerste punt melden. Winst tegen Guus Alberts. En Jermo wint van Maureen Naber. Laatste resultaat is van Jorik: verloren!

 

Tweede ronde

De tweede ronde heeft Chiel geen tegenstander, maar dus wel een punt. Job haalt het niet in zijn eerste partij en komt een nul melden. Jorik en Simon maken gehakt van twee dames. Jermo redt het niet tegen Raimond Vastenhout.

 

Het traditionele kerst- en suikerbrood is inmiddels uitgedeeld.

 

Derde ronde

Wonderlijk wat een greep in de rugzak voor effect kan hebben. Een kleine versnapering en Bas heeft zijn eerste punt binnen. Simon wint van medekoploper Jorne Naber. De lagere groepen hebben een ronde pauze. Chiel en Job buigen zich over de opgaven van Clemens in Zetwerk. Die laatste is echt een breinbreker! Jermo en Jorik geven het volgens eigen zeggen allebei weg: geen punten dus.

 

Vierde ronde

Het wordt nu lastiger verslag te doen omdat de groepen wisselende pauzes hebben. Een deel is al aan ronde 4 toe, de rest pas aan 3. Simon komt weer een punt melden, tegen Alec Wolters deze keer. Chiel en Job winnen beide hun derde ronde; Jermo wint ook en komt op 50%. Jorik is nog bezig in een eindspel met een pion voorsprong…

Update: Jorik speelt remise.

 

De toppers hebben nu een ronde vrij. Daarna zitten we allemaal weer op hetzelfde niveau. Job zet zijn tegenstander van het bord met een mooi mat achter de paaltjes! Chiel verliest helaas nadat hij bij een kwaliteit voorsprong zijn toren laat instaan.

De volgende ronde is het Simon vs. Jorik!

 

Vijfde ronde

De strijd tussen Simon en Jorik eindigt in remise. Jorik heeft een stuk voor twee pionnen, maar Simon de betere stelling. Maar ja, bijna Kerst en de vrede wordt getekend. Job wint alweer! Deze keer met een onoverkomelijke penning op de dame. En ook Chiel heeft er weer een punt bij. Het gaat nu hard: ook Bas een overwinning. Jermo moet het hoofd buigen voor Kyra-Tiana Kers.

 

Zesde ronde

De voorlaatste ronde al weer. Het gaat er nu om spannen. Wie maken er nog kans op eremetaal en eeuwige roem? Op Jermo na staat iedereen op minimaal 50%.

Chiel heeft weer een bye. Zijn poule bestaat slechts uit zes deelnemers. Job verliest helaas van de nummer 1. Jorik remise tegen Quirine Naber en Bas wint weer.

Simon speelt remise tegen Roel Lambers. En staat nu een punt voor op de nummer 2 met nog één ronde te gaan! Jermo zit in een dip en moet weer een 0 toestaan.

 

Zevende ronde

Yes! Simon komt zeer snel remise overeen met Annette Koekkoek nadat zijn enige concurrent nog sneller remise speelt tegen z’n zus. En verovert daarmee de eerste plaats in poule 3!! Job wint en moet misschien nog een barrage spelen voor een ereplek. Hetzelfde geldt voor Bas die ook op 5 uit 7 is geëindigd. We zijn hier dus nog niet weg…

 

Zevende ronde (vervolg)

Ook Chiel eindigt op 5 en gaat door naar de barrage! En ja hoor, ook Jorik krijgt dat nog voor elkaar. Maar liefst vier spelers hebben 3,5 punt. Blij dat wij dit niet doen bij ons toernooi. Jermo wint zijn laatste partij. Na afruil van dame en toren speelt hij een pionneneindspel netjes uit. Sleutelveld pakken en dame halen. Hij eindigt op 3 uit 7.

 

Barrage

Job verliest de eerste barrage partij. Bas ook; hij wordt derde. Chiel wint en moet er nog een spelen. Die wordt remise en dus wordt Chiel tweede! Jorik verliest ook in de ‘loterij’ en ligt uit de barrage.

 

De prijswinnaars. Let op de mega-bekers!

 

Conclusie

Een eerste, tweede en een derde prijs. En bijna iedereen deed tot het einde voor de prijzen mee. Job eindigt volgens mij als vierde. Van Jorik en Jermo zijn de klasseringen bij het verschijnen van dit bericht niet bekend. Maar al met al een zeer goede prestatie!!!

 

Een overzicht van alle uitslagen is (binnenkort) op de site van de Toren te vinden.

Nu een paar dagen rust en dan weer op naar het OSBO PJK. Met zeker vijf(!) deelnemers van het Kasteel. Allemaal heel veel succes.

 
29 november 2008
In het hol van de .... Toren.

Ronald Koster

 
Afgelopen weekend verscheen er weer een behoorlijke delegatie Kasteel-heren in Arnhem om daar mee te doen aan het 4de IJSCO toernooi van dit seizoen. Gespeeld werd er in het Olympus College. En dat wil zeggen dat er twee verdiepingen werden gebruikt. De hoogste poules speelden boven, de rest beneden. Van onze groep vertrokken Jermo, Jorik, Simon, Pjotr en Kaz om 12:00 naar boven. Bas en Chiel zochten beneden hun plekje.
 
Jermo was het hoogst in gedeeld in poule 3. We hebben hem niet veel gezien, en aan het eind van de dag kwam hij terug met 2.5pt uit 5. Drie anderen hadden het zelfde resultaat, en helaas waren de SB-punten niet voldoende voor een prijs.
 
Jorik en Simon zaten in poule A, tegen alleen Torenisten. Jorik liep af toe eens langs bij onze tafel, en bleek niet de gewenste resultaten te halen, 2 punten (uit 7) was zijn deel. Simon had een zware middag. Niet eerder dan na vijven zagen wij hem terug. Ook hij was niet verder gekomen dan 2 punten.
Kaz en Pjotr waren ingedeeld in poule B. Kaz kwam al vrij snel de eerste 1.5 punten melden. Hij was duidelijk in de goede stemming. Na een 0 tegen de ongeslagen Alec Wolters kwam hij alleen nog maar met winst en een enkele remise terug. Een sterke middag. Het was al snel duidelijk dat Kaz op prijzen-koers was. De prijsuitreiking werd nog spannend toen bleek dat hij gelijk was geëindigd met Quirine Naber. SB en onderling resultaat (remise) brachten geen uitsluitsel. Uiteindelijk bleek Quirine een 1/2 punt meer gehaald te hebben met zwart (..) en moest Kaz met de derde plaats genoegen nemen.
Pjotr volgde meer het patroon van zijn autogenoten (Jorik en Simon), en kwam terug met twee punten. Kaz was in de laatste partij toch te sterk.
Op de benedenverdieping begon Bas voortvarend in poule D. Na 5 minuten was het eerste punt binnen. Dit leek het begin van een van de bekende binaire reeksen (1 0 1 ...). Helaas kwam er halverwege de reeks een dip met twee nullen. Na een korte peptalk en wat brandstof werd er uiteindelijk 3.5 pt uit 7 binnengehaald. Genoeg voor een 4e plaats en een 50%-medaille
Chiel speelde in poule G. Ook hij kwam flitsend uit de startblokken. De eerste twee partijen waren snel binnen. Daarna ging het moeilijker. Staan bij het schaakbord bleek de oplossing. Uiteindelijk werden 7 van de negen partijen gewonnen, en een tweede plaats was zijn deel.
 
Alles bij elkaar een wisselend resultaat, maar toch een geslaagde middag.

 

En nu ??
Over iets minder dan drie weken : schaakborden en kerstbroden !!  20 december in Millingen.
 
09 november 2008

Jermo Kooijmans wint IJSCO toernooi in Huissen!

Leo van Dijk

 

In een zeer spannend toernooi, met een boeiende climax, bleek Jermo Kooijmans de sterkste en ging hij naar huis met de fraaie trofee. In zeven ronden Zwitsers bleef hij ongeslagen en eindigde hij ongedeeld op de eerste plaats.

 

Ruim 80 kinderen waren afgekomen op het toernooi in Huissen. Vijf daarvan namens Het Kasteel. Naast Jermo waren Simon van Dijk, Bas en Chiel Koster en Jorik Quint van de partij.

 

Chiel speelde in groep C. Zoals bekend ligt in de lagere groepen het speeltempo nogal hoog. Er werden uiteindelijk dan ook negen in plaats van zeven ronden gespeeld. Voor Chiel pakte dat goed uit. Uit de laatste vier ronden pakte hij 3½ punt zodat hij met 5½ uit 9 eindigde. Ruim boven de 50% score die in Huissen vereist is voor een medaille. De verkoelende en stimulerende cola heeft daar zeker aan bijgedragen!

Bas en Chiel Koster

Broer Bas zette een prachtige binaire regelmaat neer. Iedere 0 werd gevolgd door een 1. Bij acht ronden resulteert dat automatisch in 50% en dus ook een medaille. En wanneer Bas iets meer de tijd neemt voor zijn partijen, wordt het resultaat nog beter!

 

Jermo, Jorik en Simon waren ingedeeld bij de toppers in groep A. Veel kinderen met ervaring in seniorencompetities en sterke clubcompetities. Kortom, een uitdaging.

 

Simon en Jorik begonnen beide met een Zwitsers gambiet (een nederlaag dus), gevolgd door de nodige punten. Daarna werd het wat wisselvalliger. Simon verloor tweemaal onnodig en gaf daarmee een goede klassering weg. Hij eindigde ook op 50%.

Jorik moest het in de vierde ronde opnemen tegen Jermo. Hij kwam een stuk voor te staan. Moest vervolgens een kwaliteit teruggeven, zodat er twee torens tegen een toren en twee lichte stukken voor hem resteerden. Nog steeds stond hij beter. Maar Jermo vond een “vies mat” (beoordeling van Jorik) waardoor Jorik met lege handen stond. De grijns van Jermo was veelzeggend. Jorik herstelde zich knap door vervolgens tweemaal te winnen, ondermeer van Johnny Paans, nog bekend uit Wijchen vorig seizoen.

 

Jermo had intussen slechts een half punt weggegeven in zijn eerste vijf partijen. Volgens eigen zeggen waren ze niet allemaal even goed, maar who cares? In de zesde ronde moest hij aantreden tegen Catheleijne Sanders. Een elfjarige talentvolle jongedame van de Toren. In het eindspel gaf Jermo een stuk weg. Maar door het ruilen van de overgebleven torens en goede positie van zijn koning wist hij het toch remise te houden.

 

En zo ontstond er een zeer spannende laatste ronde. Jermo aan kop, achtervolgd door Catheleijne op een half punt en vier tegenstanders met één punt achterstand. Waaronder Jorik. Die moest het opnemen tegen Catheleijne. Jermo tegen Kyra-Tiana Kers. Zodat we op de topborden twee Kasteelheren tegen twee Torendames hadden!

 

Jorik haalde het jammer genoeg niet. In een eindspel paard tegen loper met een pion meer was zijn tegenstandster beter en ging zo met de tweede plaats aan de haal. Voor Jorik eindigde een goed toernooi op de vierde plek. Een eindspel om op de training nog eens te bekijken…

 

Stand na …, Le4. Wit speelde Pb5 met aanval op c7. Na c6 volgde Pc3 en de loper gaat verloren.

 

Jermo en zijn tegenstandster speelden een boeiende partij waarin Jermo het initiatief naar zich toe trok. Met een vork wist hij een kwaliteit te winnen. Net toen de zaak in kannen en kruiken leek, gaf hij echter een loper weg. Die moest zijn tegenstandster weer inleveren om promotie te verhinderen. Uiteindelijk kwamen ze in een eindspel toren tegen loper met allebei nog een pion.

 

Een remiseaanbod werd beleefd geweigerd. Jermo hield de witte koning af, haalde zijn eigen koning er bij, veroverde de witte pion waarbij de laatste stukken van het bord gingen. De zwarte pion was niet meer te stoppen en Jermo incasseerde het winnende punt!

 

 

De inschrijving voor Arnhem (29 november) is al geopend. Deze vijf heren zijn vermoedelijk weer van de partij. Wie volgt?

 
13 oktober 2008

Succesvol toernooi in Bennekom voor Kasteelschakers

Simon van Dijk

 

Op 13 oktober was er een IJsco Toernooi in Bennekom waaraan 6 spelers van Het Kasteel meededen. Namelijk: Jorik Quint, Pjotr Boers, Bas Koster, Chiel Koster, Jermo Kooimans en ikzelf.

 

Jorik, Pjotr en ik zaten alle drie in poule 3.

 

Jorik speelde een goed toernooi en wist uiteindelijk met 4,5 punt op de derde plaats te eindigen.

 

Pjotr had al lang geen toernooien meer geschaakt en moest er dus nog even inkomen. Hij wist toch nog twee overwinningen te pakken en eindigde daarmee op de zesde plaats

 

Ik speelde een heel goed toernooi met 5 winstpartijen en 2 remises. Waarvan de tweede remise afgesproken werk was. Ik moest in de laatste ronde namelijk tegen Jorik. Als wij remise zouden spelen zou ik 1ste worden en Jorik 3de en dat deden wij dus.

 

Bas werd ingedeeld in poule 4, een best lastige poule. Als Bas in de laatste ronde won dan zou hij derde of vierde worden. Hij had een gewonnen stelling op het bord maar hij gaf zijn toren weg en toen waren zijn kansen verkeken. Hij eindigde op de vijfde plaats met 3 punten.

 

Jermo was ingedeeld in poule 1 en had het erg moeilijk. Maar hij wist uiteindelijk toch te eindigen met 1,5 punt.

 

Chiel tenslotte, had ook een heel erg goed toernooi gespeeld en hij eindigde tenslotte met 5,5 punt op de 1ste plaats van poule 12.

 

Hier een lijstje met de behaalde resultaten per ronde:

 

Ronde

1

2

3

4

5

6

7

Totaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiel

1

1

1

1

½

1

0

Bas

0

1

1

Bye

1

0

0

3

Pjotr

1

0

0

0

1

0

0

2

Jorik

0

1

1

1

1

0

½

Jermo

½

0

0

0

0

1

0

Simon

1

1

1

½

1

1

½

6

 

Kortom: het was een geslaagde dag in Bennekom. Ik hoop dat er ook Kasteelschakers gaan meedoen aan de volgende IJsco toernooien. Het volgende toernooi is op 9 november in Huissen.

 
04 oktober 2008

Eindstanden

IJSCO-seizoen degelijk van start

Henk Rutten

 

Vandaag is de IJSCO cyclus weer van start gegaan. De schaakvereniging Dodewaard was uitgeweken naar Zetten om daar de spits af te bijten van de IJSCO. In 5 poules speelden ongeveer 65 kinderen om de prijzen.

 

Veel kinderen van het Kasteel waren verhinderd, maar uiteindelijk reisden we met Job de Jong, Albert Liu en Bram Rutten af. Voor Job was het zijn eerste toernooi en hij mocht beginnen in de laatste groep. Zijn debuut is samen te vatten als 'regelmatig'. Een nederlaag werd gevolgd door een overwinning en dat werd dan weer herhaald. Door in de 4e en 5e ronde achter elkaar te winnen bleef de score uiteindelijk steken op 4 uit 7. Al met al een geslaagd debuut.

 

Albert en Bram kwamen in de D-poule uit. Op basis van de rating van beide heren en die van de concurrentie moest gevreesd worden dat de score wellicht wat tegen zou gaan vallen. Bij Albert leek dat ook bewaarheid te worden. Met slechts een halfje uit de eerste 3 rondes belande Albert op de laatste borden.  Maar dat hij uit het juiste schaakhout gesneden is, liet hij zien door dit te laten volgen door een serie van 3 uit 4. Een plaats in de middenmoot met 3,5 uit 7 was het eindresultaat.

 

Bram kwam zeer goed uit de startblokken met 2 overwinningen en als een onoverwinnelijke veldheer liep hij door de zaal. Een nederlaag in de derde ronde temperde de vreugde een beetje maar de nederlagen in de 4e en 5 ronde kwamen hard aan. Een paar oppeppers waren nodig. Wat frisse lucht, een glaasje cola en een snoepje van Job brachten de spirit weer terug. Twee overwinningen waren het gevolg en een eindscore van 4 uit 7.

 

Tijdens de prijsuitreiking werd het nog onverwacht spannend. In de D-poule werd aangekondigd dat er 6 kinderen op 4 uit 7 geeindigd waren de dat 2 van hen een beker zouden krijgen (2e en 3e plaats dus). Uiteindelijk bleken de weerstandspunten niet in het voordeel van Bram uit te vallen.

 

Al met al scoorden de heren een ruim voldoende vandaag maar wat belangrijker is, ze hebben een heerlijke middag gehad.

 

Het volgende IJSCO-toernooi is in de herfstvakantie op maandag 13 oktober in Bennekom. Simon, Jorik en Pjotr hebben zich al aangemeld via de site van Het Kasteel. Meld je aan want het wordt gezellig.

 
30 september 2008

IJSCO-toernooien van start

Henk Rutten

 

Binnenkort starten de IJSCO-toernooien weer. De IJSCO bestaat uit 12 jeugdtoernooien inde regio. Bij ieder toernooi doen meer dan 100 kinderen mee en die spelen op een dag 7 a 9 partijen. Je speelt meestal tegen tegenstanders die allemaal ongeveer even goed zijn. Zelfs kinderen die pas net kunnen schaken kunnen mee doen. Het is echt hartstikke gezellig.

 

Je kunt per toernooi toernooi meedoen, maar er is ook een stand voor wie het het best doet in alle toernooien samen. Dan scoor je natuurlijk het meest als je vaak mee doet!! Vorig jaar werd de IJSCO gewonnen door Justin Gunther van De Toren uit Arnhem. De eerste speler van Het Kasteel was Simon van Dijk die op de 31ste plaats van de totaalstand eindigde. Hieronder zie je de eindstand van alle spelers van Het Kasteel, hoeveel punten ze hebben verzameld en hoeveel toernooien ze gespeeld hebben.

 

31

Simon van Dijk

108.50

 8

63

Jermo Kooijmans

76.57

3

67

Jorik Quint

72.08

4

79

Bas Koster

63.49

7

110

Kaz Haans

48.22

3

117

Jan Potma

46.34

4

151

Bram Rutten

33.40

3

210

Albert Liu

22.70

2

215

Bas Boekhorst

22.00

1

222

Vivian Verhaert *

21.60

1

236

Tim Boekhorst

19.80

1

237

Chiel Koster

19.73

2

284

Esther Boekhorst *

15.40

1

322

Joost Verhaert

13.20

1

323

Matthijs Jansen

13.20

1

396

Zeb van Dinteren

9.10

1

423

Aran van Dinteren

7.20

1

471

Kaj Giesbers

5.00

1

480

Tobias van Elk

5.00

1

Programma IJSCO
 
01 04 oktober Jeugdtoernooi Dodewaardse S.V.
02 13 oktober 27e jeugdtoernooi Bennekom
03 09 november Variant 50% toernooi Huissen
04 29 november toernooi de Toren Arnhem
05 20 december 10e Rabobank Jeugdtoernooi Millingen
06 07 februari De Tinnen soldaat toernooi De Cirkel Ede
08 21 maart DSG Pallas Jeugd-toernooi Deventer
09 11 april WDC Toernooi Duiven
10 26 april Open Nijmeegs Jeugdkampioenschap SMB
11 03 mei Giesbers Jeugdschaaktoernooi het Kasteel Wijchen
12 06 juni Slottoernooi SV Wageningen

 

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over de IJSCO toernooien kun je natuurlijk terecht op internet. Via de site van Het Kasteel (www.svHetKasteel.eu ) en dan in het jeugddeel, kun je een aanmeldformulier vinden. Als je je via dat formulier aanmeldt, kunnen we het vervoer met de ouders regelen. Vlak bij het aanmeldformulier kun je ook het programma vinden en natuurlijk leuke fotoverslagen.

 

Op de kasteelsite kun je ook nog doorklikken naar de officiële IJSCO site. Het is te vinden links in het menu via het IJSCO plaatje.

 

Heb je nog vragen kun je me altijd even aanspreken op de club of een mailtje sturen naar:

 

Henk Rutten:

ijsco@svhetkasteel.eu

 
07 juni 2008

Kasteelheren verdelen en heersen

Leo van Dijk

 

Misschien is het een positief effect van ons eigen toernooi, maar zeker ligt het aan de enthousiaste lichting jeugdschakers die we momenteel hebben: met een delegatie van maar liefst negen kasteelheren en één kasteeldame werd het slottoernooi van de IJSCO in Wageningen bezocht. Nooit eerder was er een zo grote delegatie van het Kasteel aanwezig. En er zijn heel wat mooie visitekaartjes achtergelaten: twee eerste, twee tweede en een vierde plaats! Met zelfs kansen op nog meer.

 

Met zo’n groot aantal spelers is het ook voor de begeleiders gezellig. De kinderen komen om beurten hun resultaat melden. En in veel gevallen gaat dit gepaard met een beschrijving tot in detail van de mooie aanval, matvoering, röntgenaanval. En als je doorvraagt worden ook de nederlagen wel toegelicht.

 

Simon van Dijk speelde een goed toernooi in groep 4. Met veel bekende tegenstanders uit eerdere toernooien. Leuk om te zien hoe er vriendschappen ontstaan met spelers van andere clubs. Helaas gaf hij zijn dame weg tegen de latere winnaar, maar tot de laatste ronde deed hij mee voor de ereplaatsen. Het werd uiteindelijk de vierde plaats.

 

 

Jorik Quint voerde dit keer het motto ‘geen woorden maar daden’ prima uit. In groep 5 kwam hij zes keer tot winst. Het onderling resultaat bepaalde uiteindelijk dat hij niet eerste maar tweede werd. Met de ervaring die hij bij de senioren op gaat doen, zal Jorik nog meer furore maken volgend seizoen!

 

Na wat geschuif in de indeling kwam het Boekhorst trio toch bij elkaar in groep 6. Denk maar niet dat dit tot een aantal familiaire remises leidt! Er ontstond een felle strijd om de kopposities. Alle ervaring van het schoolschaken betaalde zich uit. In eerste instantie leek Bas (of Tim?) onbedreigd op de eerste plek af te stevenen. Maar halverwege kwam Tim (of Bas?) sterk terug. De onderlinge partij was beslissend: Bas werd eerste, Tim tweede. Esther eindigde in de middenmoot met een score van 50%. Alle drie een prima toernooi gespeeld! Esther wist een mooi eindspel met vier torens te winnen. Ik meen dat het Bas was die liet zien dat hij het kunstje dame tegen vrijpion al beheerst: jaag de koning voor de pion en kom met je eigen koning dichterbij. Klasse!

 

 

Bas Koster speelde in groep 7. Het liep allemaal niet helemaal zoals hij wilde. Hij eindigde met een totaal van 3 uit 7 partijen.

 

 

Jan Potma (groep 8) speelde letterlijk een geruisloos toernooi. Hij was zo druk met schaken dat we hem niet aan de stamtafel hebben gezien. Maar de resultaten werden wel doorgegeven door zijn clubgenoten. Net als Bas eindigde Jan, na een goede start van 2 uit 2, op 3 punten.

 

Bram Rutten heeft door zijn overwinning in Wijchen een flinke sprong gemaakt met zijn rating en was als gevolg daarvan hoger ingedeeld. In groep 11 deze keer. Hij moest dus harder knokken voor zijn punten. Dat viel in het begin een beetje tegen, maar ook hij wist uiteindelijk een drietal overwinningen te boeken. Van zijn vader mocht hij niet meteen de dame ontwikkelen. Dat vond hij niet eerlijk: zijn tegenstanders deden dat wel, en dan wonnen ze van hem.

 

Een groep lager speelde Chiel Koster. Ook hij heeft inmiddels de smaak te pakken van toernooispelen. In de laatste ronde kwam hij met de wedstrijdleider tijdens de partij naar zijn vader toe. Hij dreigde te gaan winnen van de koploper en dat vond hij zo spannend dat hij er dorst van kreeg! Toen de adrenaline weer wat was gezakt, eindigde de partij in remise.

 

En dan Albert! Last but not least! Een paar weken geleden speelde hij zijn eerste toernooi in Duiven en eindigde daar in de middenmoot. Vandaag maakte hij in groep 14 gehakt van al zijn tegenstanders. Een zeer verdiende eerste plaats met 6½ uit 7 partijen.

 

Dat ene patje in dik gewonnen stand vergeven we hem. Trots stond Albert op het podium met zijn grote beker.

 

Alle uitslagen en standen zijn te vinden op het site van het IJSCO-toernooi. Eind september begint het nieuwe toernooiseizoen. Tot dan!

 
20 april 2008

Gezocht: mental coach!

Leo van Dijk

 

Dat was de algemene conclusie van de vaderlijke stuurlui in de kantine aan het einde van een heel lang toernooi in Nijmegen. De Kasteel jonkheren die het strijdperk betraden lieten het niet liggen op het gebied van schaakvaardigheden, maar juist op mentale hardheid en vechtlust. Waar de echte toernooitijgers zichzelf oppeppen na een nederlaag (of een sessie met een begeleider moeten doormaken), regen onze jongens de nederlagen aaneen.

 

Het eindresultaat mocht er dan ook niet zijn. Kaz scoorde 2,5 punt, Jorik 3,5 en Simon en Bas kwamen tot 5.

 

Gelukkig hadden we ook als heel gunstige uitzondering op de regel Jermo. Bij binnenkomst om kwart voor tien was hij zo duf als het spreekwoordelijke konijn. Dat wordt remise schuiven in de eerste ronde werd er gegrapt. En inderdaad, met een grijns kwam hij een halfje melden. Pas na de derde partij kwam hij los en eindigde met 8 uit 13 partijen. En de pijp helemaal leeg. Een poule van 14 op zijn niveau is te veel van het goede. Twee partijen meer dan de rest in hetzelfde tijdsbestek. Maar wel vierde in het eindklassement: chapeau!

 

Maar terug naar de kop van dit artikel. Hoe gaan we onze jeugd omvormen tot echte tijgers die van zich afbijten? Ted Troost en Tjakka! zijn geen opties. Goede voorbeelden genoeg in het eerste en het tweede. Kennisoverdracht is macht! Wie leert ze hermelingen? Hoe ontwikkel je de sluwheid van Henk, de degelijkheid van Wesley?

 

En het belangrijkste: wie leert ze dat cadeautjes weggeven pas aan de bar begint?

 

Op 4 mei nieuwe ronde, nieuwe kansen in ons eigen Wijchen. Ik weet zeker dat er dan goede resultaten geboekt gaan worden!

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Totaal

Jermo Kooijmans

½

0

½

1

1

1

1

½

1

1

0

½

0

8

Jorik Quint

0

0

0

0

0

1

1

½

0

1

0

 

 

Kaz Haans

0

½

0

0

0

0

0

½

1

0

0

 

 

2

Simon van Dijk

½

0

1

1

0

0

1

½

0

0

1

 

 

5

Bas Koster

½

0

½

0

0

1

0

1

0

1

1

 

 

5

 

Simon

Jorik

Kaz

 

Jermo

Bas

 
02 februari 2008

Foto's van het 6de IJSCO toernooi

Bram Rutten succesvol bij IJSCO debuut!

Leo van Dijk

 

Zaterdag 2 februari stond het IJSCO toernooi van de Cirkel in Ede op het programma. Een delegatie van vijf namens het Kasteel. Een mix van ervaren en aankomende toernooitijgers, jonge en oudere jeugd. Bram Rutten, zoon van Henk, maakte zijn debuut. En net als bij Ajax ooit de gewoonte was: hij scoorde!

 

Simon van Dijk, Kaz Haans en Jorik Quint waren gezamenlijk ingedeeld in poule 4. Samen met o.a. drie Torenaars. De krachtsverschillen in deze poule waren gering zodat de kansen continu keerden en de strijd tot het laatst toe spannend bleef.

 

Jorik begon goed, maar werd door drie nederlagen kansloos voor een ereplaats. Op een overwinning volgde een remise (K + K) tegen Simon. Een nederlaag in de laatste ronde voorkwam een 50% score.

 

Simon begon met twee nederlagen tegen twee dames die langzaam tot ‘Angstgegner’ uitgroeien.  Maar met een overwinning op hun broer in de derde ronde herpakte hij zich goed. In de vierde ronde moest hij tegen Kaz. Nog nooit was het hem gelukt om van hem te winnen, maar vandaag dan toch wel! Uiteindelijk haalde hij wel 50%.

 

Kaz kwam goed uit de startblokken met twee goede overwinningen. Helaas gevolgd door twee nullen. Ook hier een goed herstel zodat hij na zes ronden op vier punten stond. De laatste ronde zou bepalen of hij met een prijs naar huis zou gaan. Zelfs goud zat er nog in. Helaas ging de partij verloren. Op basis van onderling resultaat werd Kaz uiteindelijk vierde.

 

Bas speelde in poule 7. Zijn doel was om het resultaat van vorig jaar (1 uit 7) te verbeteren. Dat zou toch moeten lukken. Maar we moesten er lang op wachten. Pas in de laatste twee partijen kwam de vaart er in en eindigde hij op drie punten.

 

En dan onze debutant Bram. Ingedeeld in poule 16. De groep begon met 10 kinderen, maar twee haakten er al snel af. De twee punten die Bram al te pakken had, werden daardoor geschrapt. Kleine tegenvaller, maar hij liet zich er niet door uit het veld slaan. Na een ‘plusremise’ (pat) volgden vier overwinningen en nog een remise. En slechts één nederlaag. Daarmee had Bram als enige van het Kasteel een prijs te pakken: een mooie trofee. Volgens zijn zeggen heeft hij nog geen prijzenkast, dus Henk… werk aan de winkel!

 

Naam

1

2

3

4

5

6

7

Totaal

Simon van Dijk

0

0

1

1

0

½

1

Kaz Haans

1

1

0

0

1

1

0

4

Jorik Quint

1

0

0

0

1

½

0

Bas Koster

0

0

1

0

0

1

1

3

Bram Rutten

½

1

0

1

½

1

1

5

 
22 november 2007

De 1ste IJSCO nieuwsbrief

IJSCO - 1ste Nieuwsbrief

 

Bij deze presenteren wij onze eerste IJSCOnieuwsbrief. Het is een voorlopig initiatief van de Toren - Arnhem. Maar het is de bedoeling dat trainers, begeleiders, ouders en vooral deelnemers, of anderszins voldoende kopij aanleveren om deze nieuwsbrief in stand te houden.

 

De onderwerpen zijn:

1. Voorwoord

2.samenvatting van de afgelopen vier IJSCO toernooien 3.uitslagen vier IJSCO’s, A-poule en de stijgers 4.Aankomende twee toernooien 5.Oproep voor jeugdtrainers/begeleiders om ervaring van schaaktrainingen uit te wisselen, dan wel te delen.

6.Wie het zeggen mag? Het geheim van Mook. Niek van Diepen legt uit.........

7.Tips en trucs

8.Schaakopgaaf voor stap 1 en hoger

 

hoogachtend

 

Cor Lindeman

 

Toren-Arnhem

 
22 oktober 2007

Foto's

Verdienstelijk debuut voor Kaz Haans

Leo van Dijk

 

Maandagmiddag in de herfstvakantie. Een prima dag om te schaken. Als je niet op vakantie bent. En als je ouders kunnen rijden. Voor veel kinderen gold dat gelukkig. Maar liefst 19 groepen van 8 kinderen zaten verspreid door het denksportcentrum in Bennekom te spelen.

Onze vereniging was met drie jongens vertegenwoordigd: Jermo Kooijmans, Simon van Dijk en debutant Kaz Haans. De eerste twee in groep 5, Jermo in groep 2(!)

 

Kaz en Simon speelden een identiek toernooi. Als ze het hadden afgesproken, zou het niet gelukt zijn. Ze startten allebei met twee nederlagen. Dus tijd voor een pep talk.

Of het daar aan gelegen heeft zal nooit bekend worden, maar de derde ronde leverde twee overwinningen op!

 

De vierde ronde troffen ze elkaar. Geen afspraken, geen salonremise. Ouderwets hakken na een Spaanse(!) opening. Kaz toonde zich de beste in een eindspel van loper tegen paard met nog wat pionnen. Maar zag niet dat Simon na de damepromotie bewust zijn loper offerde. Pat!

 

Jermo stond inmiddels op 1 uit 4. In de tweede ronde mocht hij het opnemen tegen de inmiddels ook bij ons bekende Thomas Beerdsen. Jermo redde het niet.

 

Kaz moest in de vijfde ronde tegen een van de koplopers. Hij won die partij met glans. Simon deed hetzelfde in de zesde ronde. Met nog één ronde te gaan, waren er nog vijf kandidaten voor de eerste plaats. Kaz en Simon deden wat ze moesten doen: zelf winnen. En daarna afwachten. De koplopers lieten echter geen steken meer vallen. En dus werden onze mannen derde en vierde met 4,5 punt. Kaz had meer SB punten en ging met brons naar huis. Ook de nummer vier mocht echter een medaille komen ophalen!

 

Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Totaal
Kevin Vogelzang 988 X 0 0 0 1 1 0 1 3
Kaz Haans 975 1 X ½ 1 1 1 0 0
Simon van Dijk 957 1 ½ X 1 1 0 0 1
Stijn ten Berge 945 1 0 0 X 1 1 1 1 5
Luc Angenendt 928 0 0 0 0 X 0 0 1 1
Lodewijk Entrop 889 0 0 1 0 1 X 0 1 3
Henk Buijs 888 1 1 1 0 1 1 X 0 5
Rutger Voetdijk 809 0 1 0 0 0 0 1 X 2

 

Jermo scoorde na een remise nog een goede overwinning in de laatste ronde. Zijn tegenstander maakte nog kans op de eerste plaats, maar zag die in rook op gaan. Een remiseaanbod sloeg Jermo terecht af. “Ik kon toch niet meer verliezen”, was zijn commentaar achteraf. Er resteerde een eindspel van toren, paard en twee pionnen tegen toren en pion. In tijdnood wist de tegenstander nog een dolle toren te creëren, maar Jermo doorzag de truc. De toren werd weggelokt en afgeruild waarna zwart opgaf.

 

Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Totaal
Maurice van Eijk 1526 X 1 1 ½ 0 1 0 0
Jonathan Wolvers 1502 0 X 1 1 0 1 1 0 4
Thomas Beerdsen 1461 0 0 X 1 1 ½ 1 1
Jeroen Goedhart 1442 ½ 0 0 X 1 0 1 0
Marion Severijnen 1430 1 1 0 0 X 1 0 1 4
Ruben Doornenbal 1400 0 0 ½ 1 0 X 1 0
Jermo Kooijmans 1388 1 0 0 0 1 0 X ½
Paul Glasbeek 1384 1 1 0 1 0 1 ½ X

 

Het volgende toernooi is zondag 18 november in Huissen. Op de site van de OSBO en de Toren vind je meer informatie.

 
07 oktober 2007

Wisselend succes op IJsco toernooi in Arnhem

Leo van Dijk

 

Zondag 7 oktober stond het tweede toernooi in de IJsco cyclus op het programma. Een prachtige herfstdag, maar daar zullen we niet al te veel van kunnen genieten! Maar van het schaken gelukkig wel.

 

Om 11.15 uur zijn we in Arnhem waar we Bas Koster en Jan Potma treffen met hun vaders. We kunnen dus een bescheiden Kasteel tafel inrichten.

De organisatie is bij de Toren in goede handen. Er worden direct schaakborden en –stukken op alle tafels uitgedeeld zodat ook de ouders en begeleiders zich niet hoeven te vervelen. De locatie, het Olympus college, is ook prima. Een centrale ruimte waar een aantal lokalen op uit komt. In ieder lokaal een of twee groepen. Dat geeft orde en rust, ook bij de jongste spelers.

 

Wegens een tekort aan begeleiders worden we gevraagd een groep voor onze rekening te nemen. Als ouder en ‘newbie’ Kasteelheer kan ik dat natuurlijk niet weigeren. Ik krijg de eer de groep van Jan Potma te begeleiden. Dat heeft wel tot gevolg dat ik de prestaties van Simon en Bas niet kan volgen.

 

Jan speelt in groep J. Dit is de groep van ‘mat in 1’. Keer op keer wordt dit overzien, zowel door aanvaller als verdediger. Jan zelfs een keer na een zet of zes! In totaal weet hij toch drie keer te winnen. In de laatste ronde zelfs van het meisje dat uiteindelijk de groep weet te winnen. En dat is natuurlijk knap. Dat zij de groep wint, is ook weer dankzij een mat in 1 die haar concurrent over het hoofd ziet. Net geen 50% voor Jan, dus net geen medaille.

 

Bas had zijn dag niet. Slechts een half punt wist hij te scoren. En dan ging ook nog zijn bril kapot! Gelukkig was dat te repareren met wat plakband zodat hij door kon spelen. Bas, volgende keer beter en een fijne verjaardag maandag!

 

Simon had juist wel de wind in de rug. In de F poule bleef hij ongeslagen tot de laatste ronde. Met 4½ uit 6 was hij al zeker van de tweede plaats en kon hij de dame op de eerste plaats niet meer achterhalen. De laatste ronde tegen haar ging verloren. Maar wel weer een beker voor de verzameling.

 

De uitslagen en foto’s zijn te vinden via de site van de OSBO of de Toren. Daar vind je ook de data van de andere toernooien.

 

Maandag 22 oktober (in de herfstvakantie) is het volgende toernooi, in Bennekom. Dus Kasteeljeugd, geef je op en doe mee!

 
 
 

 
22 september 2007

Koen Rieksen wint 1ste IJSCO toernooi 2007 Dodewaard

Jan Potma van het Kasteel pakt brons op IJSCO toernooi

Cor Lindeman

 

In een zeer spannende familietwist, werd uiteindelijk Koen Rieksen (De Variant Huissen) kampioen van de eerste IJSCO jeugdtoernooi 2007 te Dodewaard en gaat daarmee ook aan de leiding om het kampioenschap om de IJscotrofee. Vorig jaar werd hij nog derde in de einduitslag IJSCO 2006/2007. Zijn broer Richard Rieksen (ook De Variant) werd dan ook 2de en derde werd knap Nadia Bloemendaal  (De Toren Arnhem).

 

Alle ogen waren gericht op Steven Glasbeek (De Toren Arnhem). Met zijn rating van 1701 maakte hij een goede kans op de titel. Helaas bracht een nederlaag in de eerste ronde al roet in het eten. Uiteindelijk wist hij zich te herstellen tot 2 uit 3, maar de laatste ronden brachten hem geen geluk. Nadia Bloemendaal kon het alleen niet bolwerken tegen de tweeling uit Huissen, wat op zich geen schande hoeft te zijn. Wel won ze in de eerste ronde van Steven Glasbeek, waardoor de anderen gewaarschuwd waren.

 

Ook Thomas van Veelen (Lelystad) die nipt vierde werd, beet tegen de tweeling in het stof, en ook hij won knap van Steven Glasbeek. De onderlinge broedertwist duurde in principe drie rondes. In de derde ronde stond de IJscotopcompetitie dan ook te trillen op zijn grondvesten.

 

Het duel Koen vs. Richard werd dan ook een kraker van jewelste, waarbij de spanning voelbaar was. Koen won de kraker, waardoor hij stevig aan de leiding kwam. Na vier rondes kwam Koen in een overwinningsroes, maar uiteindelijk moest Koen in de laatste ronde toch in het stof bijten.

 

Niemand minder dan Chiel Minderman (De Toren Arnhem), welke op dat moment de laatste plaats bezette in het toernooi, won het laatste duel van Koen.

 

Richard won de laatste 2 wedstrijden namelijk wel, zodat beiden evenveel punten hebben. Des spanning was dus helemaal terug, wie had de zwaarste tegenstand gehad. Koen won op basis van weerstandspunten het eerste IJSCO toernooi van 2007/2008.

 

Op 7 oktober wordt de strijd om het kampioenschap bij De Toren in Arnhem weer voortgezet, waar ongetwijfeld weer andere kanjers zullen trachten de numero een van de troon te stoten. Word vervolgt.

 
Jan Potma van Het Kasteel uit Wijchen pakt brons op IJSCO toernooi in groep D.

 

Met 5,5 uit acht wedstrijden heeft hij zich goed kunnen meten met de tegenstanders. Met name zijn weerstandspunten en de remise tegen de nummer twee Ertugrul Hardal (Toren Arnhem) brachten hem op een derde plek. Dat hij een prachtig toernooi heeft gespeeld blijkt wel uit zijn TPR van 720 elo, huidige IJSCO rating bedraagd 580.

 

Wellicht maakt hij op 7 okt IJSCO Arnhem bij de Toren een grote kans op weer een prijs.

Jan Potma pakt brons op 1ste IJSCO toernooi

Meer verslagen, foto's en de volledige uitslag op de site van de Toren
 

22 april 2007

Foto's

Twee kampioenen in Nijmegen!

Leo van Dijk

 

Zondag 22 april is het open jeugdkampioenschap van Nijmegen gespeeld. Een toernooi dat meetelt voor de IJsco-cup. Vanuit het Kasteel waren er vijf deelnemers: Pjotr Boers, Simon van Dijk, Jermo Kooijmans, Bas Koster en Jorik Quint.

Het aantal deelnemers lag lager dan in andere jaren, maar toch voldoende om elf twaalfkampen samen te stellen.

 

Jermo was ingedeeld in groep C, een poule met alleen maar sterke spelers. Hij begon magertjes met twee nederlagen en een remise. Maar daarna raakte hij op stoom en leverde een serie van zes overwinningen af. De een na laatste ronde ging hij in met een punt voorsprong. En juist toen ging het mis. Jermo was volop in de aanval, maar overzag een mat in één. De laatste ronde werd daardoor zenuwslopend. Jermo had een bye, dus was zeker van een punt. Zijn twee concurrenten moesten winnen, waarna SB punten de beslissing zouden brengen. Gelukkig verloor de nummer 2 en kwam nummer 3 SB punten te kort. Dus Jermo eerste in poule C!!!

 

Pjotr en Jorik speelden in groep F. Jorik had niet echt zijn dag en kwam tot vijf punten. Maar Pjotr verloor in totaal slechts twee punten en eindigde op een ongedeelde eerste plaats met negen punten. In de laatste ronde maakte ook hij het nog spannend. Eerst een kwaliteit voorstaan en dan binnen twee zetten door een paard- en een pionvork twee stukken verliezen. Klasse dat deze partij toch nog binnengesleept werd!

 

Simon speelde in groep E. Hij maakte een prima start met 4½ uit 6, maar daarna zakte hij weg. Slechts in de laatste partij wist hij nog een half punt weg te slepen door zich listig pat te laten zetten.

 

Bas deed het erg goed in groep H. Hij is de man van de supersnelle partijen. Meestal binnen vijf minuten al weer terug en gelukkig vaak met een overwinning. Met een totaal van 7 punten eindigde hij op de vijfde plaats. En dat is in Nijmegen genoeg om een greep in de prijzenbak te mogen doen!

 

Voor de liefhebbers: er zijn opnamen gemaakt door TV Nijmegen. De beelden zijn in de loop van volgende week te zien op de site www.tvnijmegen.nl.

 

Op de site van SMB staan de einduitslagen en de kruistabellen.

 
03 februari 2007

Jeugdtoernooi in Ede

Leo van Dijk, vader van Simon

Slechts een kleine afvaardiging naar het IJsco toernooi van de Cirkel in Ede. Alleen Simon van Dijk en Bas Koster hadden zich aangemeld. Maar aan deelnemers geen gebrek: ruim 120 jongens en meisjes waren aanwezig in de Open Hof.

Dit keer geen juichende succesverhalen en grote bekers. De tegenstanders waren sterk en er werden weinig cadeautjes weggegeven.

Bas begon in groep 8 heel goed met een overwinning binnen vijf minuten, maar daar kwam helaas geen vervolg op. Hij bleef steken op 1 punt.

Simon was ingedeeld in groep 5. Met een overwinning, vier remises en twee nederlagen eindigde hij op een gedeelde vijfde plaats.

Maar beide heren vonden het gezellig en hebben een leuke dag gehad. En dat is het belangrijkste!.

Over twee weken is er een IJsco toernooi in Deventer. Dit valt wel samen met het schoolschaaktoernooi waar hopelijk weer veel jeugdleden aan meedoen.

 
16 december 2006
8ste Rabobank Jeugdtoernooi Millingen

door Bas Koster

 

Beste meneer Henk,

 
Vandaag ben ik naar het toernooi in Millingen geweest .
Ik heb vier partijtjes gewonnen en drie verloren
waarmee ik genoeg had voor de derde plaats van mijn groepje, en dus een beker.
Ik ga nu Papa laten typen.
 

door Ronald Koster

 

Vandaag zijn we dus naar het IJsco toernooi in Millingen geweest. Ruim 80 kinderen deden hier aan mee, waaronder drie van Het Kasteel.
De sfeer zat er goed in, en er werd fanatiek geschaakt. Helaas leidde dat niet bij iedereen tot de gewenste overwinningen. De beker-oogst was dan ook wat mager. Maar dat mag de pret niet drukken. De dag was geslaagd. Volgend jaar zal er weer een toernooi in Millingen zijn.

 

vriendelijke groet,

 

Bas en Ronald Koster

 
15 oktober 2006

Kasteeljeugd laat van zich horen!

Leo van Dijk

 

Zondag 15 oktober is het tweede toernooi in de IJSCO cyclus 2006-2007 gespeeld. Het Koelhuistoernooi in Huissen. En voor het eerst dit jaar een goede afvaardiging van de Kasteeljeugd. Met vijf jongens en één meisje reden we naar Huissen. Voor sommigen hun eerste toernooi, anderen met al de nodige externe ervaring.

 

Na de inschrijving bleek dat de heren allemaal waren ingedeeld in de C poule, Vivian in de B poule. Mooi op tijd werd begonnen met de eerste ronde. En al snel waren de eerste drie overwinningen binnen! In onderstaande tabel is het scoreverloop van de spelers te vinden.

 

Naam

1

2

3

4

5

6

7

Totaal

Vivian Verhaert

0

1

1

0

1

1

X

4

Simon van Dijk

1

1

1

1

1

1

1

7

Thei Hesen

1

1

0

0

0

1

½

Emil Klaasen

0

0

1

0

1

1

½

Bob Lammerts

0

0

0

0

0

½

1

Joost Verhaert

1

1

0

1

0

1

0

4

 

Vivian had een moeilijke start tegen een sterke jonge tegenstander, maar vervolgde daarna zeer sterk. In de derde ronde wist ze met een mooi vroeg loperoffer op f7 de zwarte dame te winnen inclusief een mat in 1. In een poule waarin je bijna de laagste rating hebt, is een resultaat van 4 uit 6 natuurlijk uitstekend!

 

Joost haalde na een superstart hetzelfde aantal punten als zijn zus, maar dan uit 7 ronden.

 

Emil en Thei scoorden 50%, precies genoeg voor een medaille. In de laatste onderlinge ronde hadden de heren genoeg aan remise om hun prijs in ontvangst te mogen nemen. Een salonremise werd het zeker niet. Emil had Thei in de tang, maar gunde hem zijn medaille. Waarvoor hulde!

 

Bob had het lastig in de eerste helft van het toernooi, maar hij gaf het niet op! Na een remise (pat) volgde gelukkig een verdiende overwinning in de slotronde.

 

Simon kwam zijn derde plaats van vorig jaar verdedigen en deed dat met succes. Zeven achtereenvolgende overwinningen en een eerste plaats met twee punten voorsprong. Ook hier geen remise in de slotronde, maar vol voor de winst gaan. Het resultaat was mat met twee lopers. Deze zege werd opgedragen aan Maarten en Wesley, want die hebben dit thema recent behandeld in stap 4!

 

Al met al een zeer geslaagde en gezellige middag. Alle kinderen hebben het heel goed gedaan. En bij een volgend toernooi willen ze allemaal graag weer mee doen! Wie volgt?

 

Voor de volledige uitslag: IJsco homepage