Verslagen Kasteel 1 (KNSB)

 

Uitslagen en standen  

 

23 april 2023

Schakers het Kasteel moeten stapje terug doen

Het zag er lang naar uit dat de schaakvereniging Het Kasteel zich na het kampioenschap van vorig jaar zou kunnen handhaven in de landelijke derde klasse. Maar in de slotronde van de competitie ging het toch nog mis. Tegen het Nijmeegse UVS werd een 3-5 nederlaag geleden. Omdat de concurrentie wel wist te winnen mag het vlaggenschip van de Wijchenaren het volgend seizoen weer gaan proberen in de vierde klasse.

 

Het werd een spannende strijd in wijkcentrum Wijchen Zuid. Zeker ook omdat UVS de punten ook nodig had om niet te degraderen. Als eerste moest kopman Maarten Rossen zijn koning omleggen tegen Nijmegenaar Robbie Manders. Vervolgens wist Willem van Berkel wel te winnen van oud- Kasteelschaker Hans Quint. Kaz Haans, dit seizoen tot nu toe nog ongeslagen, moest echter juist in deze wedstrijd zijn eerste nederlaag noteren. Vervolgens kwamen zowel Henk van Kortenhof als Henk Massink niet verder dan een puntendeling.

 

Daarmee was een tussenstand van 2-3 in het voordeel van UVS op het denkbeeldige scoringbord gekomen. Toen vervolgens Twan Rutjes het ook niet bleek te kunnen bolwerken tegen UVS-er Ruud van der Spoel was alleen een gelijkspel nog haalbaar.

 

Bram Rutten moest vervolgens alle zeilen bijzetten tegen de op papier sterkste tegenstander, Diderick Holtland. Voor hem zat er ook niet meer in dan een remise. Als laatste was Simon van Dijk nog in de weer. Omdat de nederlaag op dat moment al vaststond was de puntendeling die hij wist te bereiken tegen Wouter Dinjens wel knap, maar niet echt meer van belang.

 

Daarmee eindigde Het Kasteel uiteindelijk op de voorlaatste plaats, en mogen de Wijchenaren komend seizoen in de vierde klasse opnieuw proberen om het verloren terrein te heroveren.

 

 

11 maart 2023

 

Schakers Kasteel 1 pakken belangrijk punt

De schakers van het eerste team van Het Kasteel speelden het afgelopen weekend een zware thuiswedstrijd, tegen subtopper Bennekom. Van tevoren stond vast dat het moeilijk zou worden. Op papier waren de tegenstanders bijna allemaal sterker. Toch wisten de Wijchenaren in het eigen wijkcentrum Wijchen Zuid uiteindelijk een gelijkspel te realiseren.

 

Lange tijd stond Het Kasteel achter. Door nederlagen van Bram Rutten en Simon van Dijk en remises van Twan Rutjes en Henk van Kortenhof zag het er niet best uit voor de thuisclub. Alleen Kaz Haans wist zijn voormalige clubgenoot Martin Markering wel te verslaan. Dat deed hij op fraaie wijze door goed gebruik te maken van een extra pion op het schaakbord.

 

De verrassing van de middag was de fraaie zege van kopman Stan Heijmans aan het hoogste bord. Hij versloeg Bennekommer Rembrandt Bruil, die bijna 300 ratingpunten meer heeft. Daarmee werd de stand weer gelijkgetrokken. Door remises van de broers Maarten en Siebe Rossen kwam uiteindelijk een 4-4 eindstand op het denkbeeldige scorebord.

 

Daarmee heeft het vlaggeschip van Het Kasteel zich, na de promotie van vorig jaar, vrijwel veilig gespeeld in de landelijke derde klasse.

 

Het tweede team van de Wijchense schaakclub, dat dit jaar debuteert in de landelijke schaakcompetitie, wist Winterswijk met 5-3 te verslaan. Daarmee dot dit team tot de laatste speelronde mee in de strijd om het kampioenschap.

 

 

 

 

17 december 2022

Monsteroverwinning voor schakers Het Kasteel!!!!

Toine van Bergen

 

Het eerste team van de Wijchense schaakclub Het Kasteel heeft een belangrijke stap gezet naar handhaving in de landelijke 3e klasse. Tegen ASV werd een verrassend royale overwinning behaald. De schakers uit de provinciehoofdstad Arnhem moesten met maar liefst 6½– 1½ het onderspit delven.

 

Aan de hoogste borden wisten Maarten Rossen, Willem van Berkel en Stan Heijmans een remise te halen. De overige spelers van de Wijchense club wisten allen de volle winst te behalen. Dat gold onder andere voor Simon van Dijk , die een knappe partij speelde tegen de op papier veel sterkere Fred Reulink (foto). Kaz Haans wist zich terug te knokken uit een hopeloze positie en sleepte alsnog het volle punt binnen tegen Jan Knuiman. Ook Henk Massink, routinier Henk van Kortenhof en de solide spelende Twan Rutjes dwongen hun tegenstanders tot overgave.

Fred Reulink (l) tegen Simon van Dijk (r)

 

08 oktober 2022

Historische schaakdag in wijkcentrum Wijchen Zuid met dubbel succes!!!!

Toine van Bergen

 

Zaterdag 8 oktober 2022 gaat de annalen van onze schaakclub in als een historische dag. Voor het eerst werd in wijkcentrum Wijchen Zuid gespeeld door twee KNSB- teams van Het Kasteel! Daarmee was onze speelzaal goed gevuld met maar liefst 32 schakers.

 

Ons vlaggenschip speelt dankzij de promotie van vorig seizoen in de 3e klasse. Maar we hebben nu ook een tweede team, dat van start gaat in de 6e klasse. Beide teams wisten een overwinning te behalen !

 

Voor Het Kasteel 1 was het al de tweede ronde. Na een nederlaag uit tegen Hilversum bleven deze keer de puntjes in Wijchen, tegen PSV Dodo/Barneveld 2. Op de hoogste borden moesten Bram Rutten en Maarten Rossen weliswaar een nederlaag incasseren. Maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de overige spelers. Met het volle punt voor Willem van Berkel, teamleider Henk Massink, Siebe Rossen en Twan Rutjes. Daarnaast deelden Henk van Kortenhof en Kaz Haans het punt met hun tegenstanders. De eindstand werd daarmee 5-3 in ons voordeel.

 

De debuterende reserves van Kasteel 2 deden het nog beter. Tegenstander Veenendaal 2 werd met maar liefst 6-2 verslagen. Alleen Simon van Dijk moest een nederlaag incasseren. Jos Steinman en Albert Verharen speelden remise. Daarnaast wisten liefst vijf Kasteelspelers hun tegenstander te verslaan: teamleider Kosse Stegman, Joey Brouwer, Justin Sewalt, Marnix van Tol en voorzitter Toine van Bergen.

 

 

27 mei 2022

KNSB-team gehuldigd op clubavond

Toine van Bergen

 

Op de clubavond van vrijdag 27 mei zijn de spelers van ons KNSB-team gehuldigd in verband met het behalen van het kampioenschap van de landelijke vierde klasse, en de promotie naar de derde klasse. Alle spelers die een of meerdere keren voor het team waren uitgekomen kregen een feestelijk drankpakket overhandigd door de voorzitter Toine van Bergen. Simon van Dijk kon helaas niet aanwezig zijn, maar zijn vader Leo zal er ongetwijfeld voor zorgen dat ook zijn cadeautje wordt afgeleverd.

 

De voorzitter wees er nog eens op hoe uniek dit kampioenschap is. Volledig behaald door leden die al jarenlang voor 100% trouw clublid zijn.  Het gezegde “Hoe ouder hoe beter” gaat zeker op bij Het Kasteel. Topscorer van het team is nestor Henk van Kortenhof. Deze succesvolle mix van jong en oud zal ook in de derde klasse komend seizoen zeker wel haar puntjes gaan scoren.

De gewonnen schaakklok word uitgereikt door onze secretaris Ton Wouters

 

21 mei 2022

Het Kasteel pakt ongeslagen het kampioenschap

Krantenknipsels publiciteit Kasteel 1

Toine van Bergen

 

Het vlaggenschip van schaakvereniging Het Kasteel, het team dat in de landelijke KNSB-competitie uitkomt, heeft afgelopen zaterdag met vlag en wimpel het kampioenschap binnengehaald. In en tegen Amersfoort werd de laatste competitiewedstrijd met 5-3 gewonnen. Daarmee is promotie naar de landelijke derde klasse een feit.

 

Slechts eenmaal hoefde het team een gelijkspel toe te staan, alle overige wedstrijden werden het afgelopen seizoen gewonnen. Ook in Amersfoort werd er geen enkele nederlaag geincasseerd. Siebe Rossen speelde wegens familieomstandigheden zijn wedstrijd al op vrijdagavond vooruit, en kwam met de volle buit terug naar Wijchen. Een dag later presteerde Bram Rutten hetzelfde. Alle overige partijen eindigden in remise.

Het Kampioensteam (Simon van Dijk ontbreekt)

 

Wat is het geheim van het succes van dit team? Dat is clubtrouw. Vijf jaar geleden werd Het Kasteel ook al eens kampioen. Destijds is bijgaande foto gemaakt. Sindsdien zijn er nauwelijks mutaties geweest. Een enkeling stopte met schaken. Clubman Simon van Dijk keerde weer terug op het oude nest, en maakte een geslaagd debuut in het KNSB-team. Samen met Bram Rutten is dit tweetal bovendien al jarenlang actief als jonge organisatoren van het zomerschaken in café Anneke.

 

Routiniers Willem van Berkel en Henk van Kortenhof zijn nog steeds erg belangrijk voor het team. Van Kortenhof werd zelfs topscorer van Het Kasteel met een score van 7 matchpunten uit 8 partijen. De gebroeders Maarten en Siebe Rossen leverden eveneens weer een belangrijke bijdrage. Siebe scoorde  6 uit 7 en bleef eveneens ongeslagen. Twan Rutjes, Kaz Haans en teamleider Henk Massink waren weer degelijk en betrouwbaar. Als invallers leverden daarnaast Albert Verhaaren en Stein van Tol nog hun bijdrage aan het zeer succesvolle seizoen.

 

23 april 2022

Schakers Het Kasteel winnen weer: promotiekans in eigen hand

Toine van Bergen

 

De schakers van het Wijchense Het Kasteel wisten ook de voorlaatste competitiewedstrijd winnend af te sluiten. In het wijkcentrum Wijchen Zuid werden de Betuwse schakers van Rivierenland met ruime cijfers verslagen.

 

Lange tijd zag het er niet naar uit dat het ook deze keer goed zou aflopen. De schakers uit Tricht boden stevig tegenstand en het duurde even voordat er een resultaat was te melden. Willem van Berkel zag geen kans om door de verdediging van Wim Kruimer heen te breken en er werd besloten het punt te delen.

 

Simon van Dijk trok fris ten aanval tegen Garcia maar moest toch oppassen voor de tegenaanval middels een oprukkende b-pion. Nadat dit gevaar geneutraliseerd was bood zijn tegenstander terecht remise aan. Meer zat er op dat moment niet in. Simon besloot echter dit aanbod af te slaan en vervolgens kon hij door een fout van zijn tegenstander zelfs alsnog de winst naar zich toetrekken.

 

Kaz Haans speelde opnieuw een degelijke partij. Hij kwam een stuk voor ten koste van een pion. Het overwicht werd secuur uitgespeeld waarmee de tweede winstpartij van de Wijchenaren een feit werd.

 

Kopman en waarnemend teamleider Maarten Rossen slaagde er deze keer niet in om het goede voorbeeld van zijn teamgenoten te volgen. Zijn stelling stond vanaf het begin al onder druk en uiteindelijk moest hij zijn Koning omleggen.

 

Met een tussenstand van 2½ – 1½ was de spanning toch even terug. Siebe Rossen voegde door het delen van het punt een halfje toe aan de score en vervolgens deed Bram Rutten hetzelfde. Een pionneneindspel met toren bood – ondanks de aanwezigheid van een pluspion – geen winstperspectief.

 

Vervolgens was het aan Twan Rutjes en good old Henk van Kortenhof om de beslissende punten binnen te halen.  En ze stelden niet teleur. Twan wist uiteindelijk toch door de Betuwse linies heen te breken, stukwinst te forceren en daarmee de overwinning binnen te halen. Van Kortenhof wist een eindspel met een paard en een pluspion vakkundig uit te spelen.

 

Door deze ruime overwinning (5½ – 2½) is in de laatste speelronde een gelijkspel voldoende om de titel te grijpen, waarmee promotie naar de landelijke derde klasse een feit zou zijn. Geen onmogelijke opgave, hoewel onderschatting van de laatste tegenstander Amersfoort voorkomen zal moeten worden.

 

 

 

 

05 februari 2022

Het Kasteel pakt toch nog punt in derby tegen SMB

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 5 februari werd de externe competitie van de landelijke schaakbond hervat met een heuse derby. Het Kasteel speelde een thuiswedstrijd tegen het Nijmeegse SMB. De tegenstander stond in de middenmoot en Het Kasteel was nog trotse koploper, zonder puntverlies. Dus de verwachtingen waren hooggespannen. Maar dat viel flink tegen.

 

Met name de spelers aan onze hoogste borden hadden hun dag niet. Willem van Berkel leed al snel materiaalverlies, spartelde nog een hele tijd tegen, maar moest tegen Maarten Smit het onderspit delven. Kaz Haans zette een mooie aanval op maar verslikte zich in een paardvork van Nijmegenaar Thomas Manschot. De partij van Maarten Rossen tegen Thom Rijken leek lange tijd in evenwicht maar uiteindelijk ging het ook bij onze kopman mis.

 

Gelukkig waren er ook nog meevallers. Twan Rutjes, die normaal nogal eens in tijdnood komt, trof nu in Jan Kasteel een tegenstander die zelf door de vlag heen ging.  Aan de laagste borden speelden zowel Bram Rutten als Simon van Dijk tegen respectievelijk Peter Schut en Jaap van Gelderen keurig remise.

 

Bram Rutten (l) tegen Peter Schut (r)

Al met al stonden we met nog twee Kasteelheren in de wedstrijd op een hopeloos lijkende 2-4 achterstand. Siebe Rossen kreeg een zware koningsaanval over zich heen maar had wel iets meer materiaal overgehouden op zijn schaakbord. Het was voor hem heel secuur spelen maar uiteindelijk wist hij tegen Jetse Schoffelmeer toch de overwinning binnen te slepen. Tussenstand 3-4.

 

Als laatste speelde Henk van Kortenhof een partij die regelrecht op remise leek af te gaan. Het was een eindspel waarin Henk een toren had, en SMB-er Lucas de Jong een paard en een pluspion. Er volgde een ware Houdini-act waarbij onze veteraan er toch nog in slaagde om de buit binnen te halen. Eindstand dus 4-4 !!!!

 

Dit zou aan het einde van de rit wel een heel belangrijk punt kunnen blijken te zijn in de strijd om het kampioenschap.

 

27 november 2021

Opnieuw ruime overwinning van ons KNSB-team!!!!!

Toine van Bergen

 

Ons KNSB- team dat in de landelijke zaterdagcompetitie speelt blijft uiterst succesvol!!! Ook de vierde competitiewedstrijd, tegen UVS,  werd met ruime cijfers gewonnen. Daardoor gaat Het Kasteel met een score van 100% (8 punten uit 4 wedstrijden) nu royaal aan de leiding.

 

Het duurde wel even voordat er wat duidelijkheid kwam in deze wedstrijd. De klok van vier uur was al gepasseerd toen het eerste resultaat werd behaald door eerste bordspeler Maarten Rossen. Nijmegenaar Tsjisang Cheung moest zijn koning omleggen na een door Maarten secuur gespeelde partij.

 

Daarna ging het snel. Henk van Kortenhof lijkt met het stijgen van zijn leeftijd steeds beter te worden! Hij kwam een pion voor en bouwde dit voordeeltje uit tot een winnende stelling. Dirk van Nuland was kansloos.

 

Kaz speelde een gelijk opgaande partij tegen Ron van Dijk. Een remise was dan ook een logisch resultaat. Het volgende resultaat was te zien op het schaakbord van Siebe en UVS-er Lambert Hofman. Ook de broer van Maarten bleef aan de goede kant van de score.

 

Simon kwam een pion achter maar in zijn geval gaf dat niet de doorslag. Hij knokte zich knap terug naar een gelijkwaardige stelling. Toen hij remise aanbood aan Christ Versteegen was het dan ook logisch dat deze dit accepteerde.

 

Kosse Stegman (l) tegen Henk Massink (r)

Willem van Berkel kreeg al snel een betere stelling, behaalde ook materiaalvoordeel, maar het duurde even totdat hij zijn dapper terugspartelende tegenstander tot overgave had gedwongen.

 

In de partij van Twan tegen Bram Knoop gingen al snel veel stukken van het bord. Ook de dames werden geruild, en daarna lag een remise voor de hand. Dat gebeurde dan ook.

 

Als laatste was teamcaptain Henk Massink nog in de strijd. En wel tegen Kosse Stegman, die ook bij Het Kasteel meespeelt in de interne compettitie (zie de foto). Kosse hield lang stand maar moest uiteindelijk toch opgeven.

 

De eindstand werd daarmee 6½ – 1½ in het voordeel van Het Kasteel. Ons KNSB-team ligt daarmee goed op kampioenskoers. Tenzij de competitie opnieuw moet worden afgebroken door corona.

 

06 november 2021

Kasteel 1 geeft Academie schaakles

Simon van Dijk

 

Zaterdag 6 november mocht Kasteel 1 wederom uit naar Arnhem. Nadat we in de eerste ronde ASV 4 met 3-5 hadden verslagen, was het nu tijd voor de clash met de Arnhemse Schaakacademie 2, een op papier lastige tegenstander.

 

De gebroeders Rossen moesten helaas verstek laten gaan, maar in Arnhem bleek dat onze opponent ook niet op volle oorlogssterkte was: hun twee hoogst gerate spelers speelden niet mee.

 

Gelukkig hadden wij supersub Albert! Aan bord 7 ging hij er met wit met gestrekt been in en binnen de kortste keren stond het bord in vuur en vlam. In die chaos sloeg Alberts tegenstander met zijn toren een pion. Hij miste daarbij echter volledig dat die pion gedekt stond door een loper. De toren ging eraf en de stukken konden in de doos. (0-1)

 

Bram begon aan bord 8 vanuit de opening een pionnenstorm op de witte koningsstelling. Deze aanval was dermate effectief dat zijn dame op d8 kon blijven staan. (0-2)

 

Kaz aan bord 3 won ergens een stuk, ruilde vervolgens veel stukken om de stelling te neutraliseren, en tikte het eindspel netjes uit. (0-3)

Twan speelde aan bord 4 een partij die praktisch nooit uit balans is geweest. Een remise was het logische resultaat. (½-3½)

Het regende dus punten, en dat ging nog even door: Willem verkreeg aan het eerste bord een gigantisch ruimteoverwicht, dat resulteerde in een dodelijke aanval. Hij moest het aan het einde nog wel nauwkeurig spelen om een matgrapje van zwart te omzeilen, maar dat deed hij en de matchpunten waren veilig. (½-4½)

 

Ik verspeelde aan bord 5 na een prima opening mijn initiatief aan zwart, maar die benutte het niet ten volle. Uiteindelijk liet ik na nog een onnauwkeurigheid toe dat een zwarte toren mijn stelling binnenviel. Ik besloot er een pion tegenaan te gooien om de aanval te stoppen en wellicht iets van tegenkansen te creëren. Dit werkte: mijn tegenstander vond het te link om die pion te winnen en ruilde in plaats daarvan de dames. Een eindspel met aan beide kanten T+P en evenveel pionnen resteerde. We zaten allebei in tijdnood, moesten nog tien zetten tot de tijdscontrole, en de wedstrijd was al gewonnen voor ons. De remise die mijn tegenstander aanbood kon ik dan ook niet weigeren. (1-5)

 

Henk van Kortenhofs tegenstander offerde aan bord 6 een paard op f7. ‘Ik neem hem gewoon aan,’ hoorde ik Henk hardop tegen zichzelf zeggen. De witte dame viel daarop zijn stelling binnen en het zag er allemaal gevaarlijk uit toen Henks koning naar f6 moest vluchten. Henk verdedigde daarentegen zeer nauwkeurig en toen wit was uitgeraasd, bleef zwart een stuk voor. Dat was ruim voldoende voor de winst. (1-6)

 

Henk Massink was aan bord 2 als laatste bezig om een toreneindspel met een pion meer uit te tikken. Het was praktisch gewonnen, totdat Henks tegenstander zijn toren offerde tegen de vrijpion: als Henk de toren terugsloeg was het pat! Dit klassieke gevalletje dolle toren bepaalde de eindstand op 1½-6½. Henk baalde natuurlijk wel.

 

Zo behaalden we een mooie overwinning met een sloot bordpunten als bonus. We staan nu alleen aan kop in de poule en we kunnen met een goed gevoel door naar de volgende wedstrijd. Op 27 november spelen we die thuis tegen UVS 3, een op rating zwakkere tegenstander die al wel twee wedstrijden heeft gewonnen. Dat wordt zeker spektakel!

 

07 maart 2020

KNSB Het Kasteel 1 wint in laatste minuut van De Juiste Z 1

Henk Massink

 

Zaterdag mocht het Kasteel I naar Noorbeek (dicht tegen het vierlandenpunt in Vaals).  De start was veelbelovend, winst voor Henk van K, Siebe en Willem, remise voor Maarten.

 

Maar toen begon het. Kaz kreeg een remise aanbod, sloeg dit af en verloor. Henk M verloor kansloos. Caspar stond veel beter, overzag iets en stond een kwaliteit achter en Twan stond na de tijdcontrole zelfs een stuk achter.

 

Stand 2,5 - 3,5.  Caspar wist zijn stelling op remise te houden. Twan stond nog steeds een stuk achter, maar de stelling van de tegenstander lag wel open en zowaar wist Twan eeuwig schaak af te dwingen.

 

Kortom winst voor Kasteel I.  Zie uitslagen en stand op Uitslagen en standen

 

We staan nog steeds een half bordpuntje achter op Blerick 2. Het blijft erg spannend.

 

01 februari 2020

Het Kasteel bindt ook Garde aan de zegekar

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 1 februari werd in wijkcentrum Zuiderpoort de thuiswedstrijd gespeeld tegen schaakvereniging Garde uit Soerendonk. Op papier een gelijkwaardige tegenstander, dus het kon wel eens spannend worden. We waren al enigszins verzwakt doordat Henk Massink wegens familieomstandigheden ontbrak. Toen Caspar om 13.00 uur nog niet aanwezig was ontstond er even nog meer onzekerheid. Onze kersverse Meester in de rechten leefde echter in de veronderstelling dat we later zouden beginnen en schoof gelukkig alsnog aan.

 

Desondanks was de start niet geweldig. Invaller Albert had naar eigen zeggen “te weinig rust in zijn donder” om er rustig voor te gaan zitten en moest al snel zijn koning omleggen. Kaz had wel een goede aanvalsopbouw, maar omdat beide koningsstellingen er wat wankel uitzagen kwam hij remise overeen met Wessel Veerbeek. Vervolgens moest onze routinier Henk van Kortenhof ook nog toezien hoe een vrijpion van Cox niet meer te stoppen was en konden ook bij hem de stukken in de doos. De tussenstand werd daarmee een beroerde ½ – 2½.

 

Gelukkig stond het er op de meeste andere borden beter voor. Maarten, die eerder vergeefs remise had aangeboden kwam vervolgens geleidelijk beter te staan. Twan belandde in een pionneneindspel met een pluspion. En Caspar trok zich niets aan van zijn valse start. Heel geconcentreerd werkte hij zijn partij af toen hij in een voor hem bekende variant belandde. Deze drie Kasteelheren slaagden erin om in precies dezelfde minuut de partij in hun voordeel te beslissen. En toen stonden we dus ineens met 3½ – 2½ voor!

 

Willem en Siebe moesten de overwinning uit het vuur zien te slepen. Ook Willem stond beter, maar maakte een foutje en moest vervolgens genoegen nemen met een puntendeling. Siebe had weliswaar enkele pionnen minder op het bord maar wel een sterk paard, waarbij beide partijen ook nog een toren op het bord hadden. Beide partijen hadden mogelijkheden om een pion te laten promoveren. Siebe speelde het vakkundig uit, de toren van Soerendonker Jimmy Geboers moest zich vooral bezighouden met het voorkomen van de promotie van Siebe’s vrijpion. Deze zag de onmogelijkheid van zijn opgave uiteindelijk in en gaf op.

 

Het werd  dus alsnog een 5-3 overwinning. Omdat koploper Blerick 2 met dezelfde cijfers won blijft het verschil slechts een half bordpuntje in ons nadeel.

 

14 december 2019

Het Kasteel na krappe zege tegen OSV bijna bovenaan

Toine van Bergen

 

Op zaterdag 14 december was het dan eindelijk zover. De derby tegen het Osse OSV zou gespeeld gaan worden, in ons eigen wijkcentrum Zuiderpoort. Op het laatste moment dreigde er echter roet in het eten gegooid te worden. De beheerder was vergeten dat hij dienst had. Gelukkig werd er nog een vervanger gevonden, zodat na enig koukleumen buiten de Kasteelheren en onze gasten naar binnen konden. Wie was nu deze middag een Kasteelheer en wie was een gast? Dat was wel even de vraag deze middag. Want onze leden Sjaak Laurant en John Klein Douwel spelen in de externe competitie voor OSV….

 

Na het begin van de match kabbelde de wedstrijd een hele tijd rustig voort. Afgezien van de match tussen Kaz en John dan, die (niet geheel verrassend) al vrij snel in remise eindigde. Aan het topbord bood Maarten vervolgens ook remise aan tegen de Osse topveteraan Nico Schouten. Hij wimpelde het aanbod af, waarvan hij later mogelijk spijt zal hebben gehad.

 

Geleidelijk aan begon op de meeste borden Het Kasteel de overhand te krijgen. Ook Caspar, die aanvankelijk een koningsaanval van Henk van der Wijst moest pareren, herstelde zich goed en kon de aanval gaan kiezen. Hetzelfde deden Twan en Willem, laatstgenoemde offerde er zelfs wat kwaliteit voor.

 

Henk Massink kwam een stuk voor, maar moest vervolgens wel een aanval met enkele vooruitgeschoven pionnen zien te pareren. Dat lukte gelukkig. Willems stukoffer betaalde zich al snel uit: hij kwam twee pionnen voor te staan. Hij heeft trouwens een schaakverleden bij OSV, en speelde 20 jaar lang regelmatig tegen zijn opponent Bert van de Donk.

 

Op het scorebord bleef de stand in evenwicht toen ook Sjaak, de tweede Kasteelheer in Osse dienst, het punt deelde met Siebe Rossen. Maar vervolgens kreeg ons KNSB-team ineens de geest. Henk won overtuigend van Rick Broekkamp, en Willem van Berkel zette van de Donk van het bord. Als klap op de vuurpeil won Maarten zowaar van Nico Schouten, die al enige tijd zuchtend en hoofdschuddend zijn onheil had aan zien komen. Tussenstand 4-1 en een afstraffing voor OSV was aanstaande.

 

Maar de Ossenaren lieten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Bram verloor in een pionneneindspel van Jeroen Hartendorp, en Twan, wederom in tijdnood, vergaloppeerde zich in het eindspel tegen Peter Snoek. Daarmee werd het weer 4-3 en moest Caspar nog minimaal een halfje binnenhalen voor de winst. Met nog een toren en twee pionnen op het bord en zijn Osse tegenstander alleen een toren wist hij vakkundig het benodigde halfje over de streep te trekken.

 

Door de krappe zege van 4,5 tegen 3,5 en het gelijkspel van koploper Blerick is het verschil tussen beide teams op de ranglijst nu geslonken tot een half bordpunt!!! Dat belooft nog een spannend vervolg van de competitie.

 

 

02 november 2019

Het Kasteel komt niet langs Eindhovense WLC

Toine van Bergen

 

De eerste thuiswedstrijd van ons vlaggeschip dit seizoen leverde helaas geen overwinning op. De punten werden gedeeld. Hoewel ons team op papier de bovenliggende partij was bleek dar in de praktijk dus niet alles te zeggen!!!!

 

Lange tijd zag het er naar uit dat we goed op koers lagen naar de tweede overwinning. Op bijna alle borden was sprake van tenminste gelijkwaardige of zelfs betere stellingen. Maar Henk Massink moest toch als eerste het hoofd buigen voor WLC-er Bas Roelen. Kort daarna werd de stand weer rechtgetrokken door Willem, die een stuk won. Vervolgens trapte Twan helaas in een trucje van zijn tegenstander.

 

Dankzij Caspar werd het vervolgens opnieuw gelijk. Vanaf het begin van zijn partij bracht hij iets in de praktijk wat hij tijdens de praatschaaksessie van enkele weken geleden overbracht. Met gelijk materieel een stuk (in dit geval een loper) van de tegenstander zodanig opsluiten dat je in de praktijk toch met een stuk meer speelt. Maarten speelde een superieure partij, kwam 3 pionnen voor en maakte het karwei ook al vakkundig af. Tussenstand daarmee: 3-2 voor ons.

 

Uit de 3 resterende partijen moest nog anderhalve punt gehaald worden voor de winst. Dat bleek net iets te veel gevraagd. Kaz had een materiaalvoorsprong maar werd vervolgens ook al “getruct” door een combinatie van Hans Baijens, wat hem een stuk kostte. Henk van Kortenhof stond iets aanvallender met een ver doorgeschoven centrumpion, maar kon dit lichte voordeel niet verzilveren: remise dus. En ten slotte moest ook Bram genoegen nemen met een puntendeling.

 

Kortom: een wat tegenvallende 4-4 eindstand, terwijl concurrenten Blerick en OSV wel wonnen. En een derde plaats op de ranglijst. Het is nu zaak om in de wedstrijden tegen deze twee ploegen scherp voor de dag te komen. Maar zeker ook tegen de “mindere” teams geen puntjes meer te morsen.

 

27 september 2019

Klinkende overwinning Het Kasteel in Maastricht

Toine van Bergen

 

Het vlaggeschip van onze vereniging, ons eerste en enige KNSB- team, is de nieuwe competitie begonnen met een klinkende overwinning. En dat terwijl van tevoren de verwachtingen niet al te hoog gespannen waren. Henk Massink en Albert Verhaaren waren verhinderd. Het team werd aangevuld met Caspar Hermeling, die na vele jaren zijn rentree maakte, en – omdat er niemand anders meer was – uw voorzitter. Mooi, toch 8 spelers zou je denken. Maar in de nacht van vrijdag op zaterdag bleek plaatsvervangend teamleider Willem van Berkel ook nog eens ziek te zijn geworden!!!. We begonnen – in de catacomben van stadion de Geusselt – dus al met een 1-0 achterstand omdat het hoogste bord werd opgeofferd.

 

Maarten Rossen – plaatsvervangend plaatsvervangend teamleider – besloot tot een tactische opstelling. Daardoor kwam ikzelf zowaar met zwart op bord 2 terecht!!!! Na de “aftrap” bleek al snel dat onze oude Beuningse vos Henk van Kortenhof zijn streken nog niet verleerd was. Hij was als eerste klaar en boekte een snelle zege. Vervolgens moest ikzelf, na een spannende strijd tegen een 1900 +– speler, toch het onderspit delven. En stonden we weer achter.

 

Kaz boekte daarna een remise, waar hij zelf niet zo tevreden over was omdat er volgens hem meer inzat. Maarten trok door een overtuigende zege de stand weer gelijk. De tussenstand van 2½ – 2½ bleef vervolgens heel lang op het denkbeeldige scorebord staan. Maar in de partijen die nog bezig waren zag het er goed uit!!! Caspar drukte  een speler met een Meestertitel steeds verder achteruit. Hij had in de slotfase zelfs twee dames op zijn bord staan, waarvan hij er een weer opofferde om uiteindelijk zijn tegenstander op de knieën te krijgen. Een glorieuze rentree in Kasteel 1!!!

 

Siebe wist zijn materiële voordeel vervolgens ook te verzilveren met de winst. Twan stond bijna de hele partij een stuk voor. Het duurde wel heel lang totdat Maastrichtenaar Soes Martojo inzag dat hij een kansloze strijd uitvocht en zijn koning omlegde.

 

Na de lange terugreis werd door enkele spelers nog de traditionele gang naar de Chinees gemaakt, als afsluiting van een welbestede schaakdag.

Al met al een vliegende start van Het Kasteel. Een 2½ – 5½ uit overwinning. En dat ondanks de afwezigheid van enkele sterkhouders. Het resultaat: een gedeelde eerste plaats met het Osse OSV!!!!

 

11 mei 2019

Kasteel 1 degradeert naar de Vierde Klasse

Toine van Bergen

 

Niet verrassend meer, maar het is dan toch gebeurd: ons eerste team is gedegradeerd naar de vierde klasse. Dat het dit seizoen moeilijk zou worden was van tevoren wel te verwachten na het vertrek van enkele spelers. De vaste kern van onze club moest het nu weer zelf gaan doen. In Veldhoven bleek op zaterdag 10 mei opnieuw dat we gewoon tekort komen op dit niveau.

 

Alleen Albert Verhaaren wist een remise uit het vuur te slepen. Alle overige partijen gingen verloren. Inclusief die van de voorzitter, die als invaller moest aantreden. Maar goed overigens dat ik niet won, want dat zou natuurlijk extra sneu geweest zijn voor de overige dappere strijders!

 

Ik wil toch mijn complimenten uitspreken voor alle Kasteelheren die dit moeilijke seizoen zijn uitgekomen voor het vlaggenschip van onze vereniging. Het was niet altijd even leuk om dit soort nederlagen te moeten incasseren, maar de sfeer bleef altijd goed. Volgend seizoen in de vierde klasse gaan we weer werken aan een mooie toekomst voor Het Kasteel 1.

 

10 maart 2018

Kasteel 1 verslaat ook ASV 2 Arnhem: 5 – 3!

Ritchy Duin

 

Het eerste team speelde zaterdag 10 maart de zevende ronde in de landelijke schaakcompetitie. Met drie overwinningen, twee gelijke spelen en een nederlaag is het eerste team bezig aan een uitstekend seizoen in de 3e klasse A. De thuiswedstrijd tegen het Arnhemse ASV 2 eindigde na een spannend gevecht ook in het voordeel van ons eerste team. De toch wel sterke Arnhemmers zijn daardoor verrassend genoeg gedoemd om de laatste wedstrijden te strijden tegen degradatie.

 

Toch begon de wedstrijd niet echt goed en kende Kasteel 1 een valse start. Kaz verscheen niet helemaal fit aan het bord en kon geen tegengas geven aan de aanvalsdrang van Van Randtwijk. Dat betekende een snelle achterstand.

 

Gelukkig wist Twan al snel het tij te keren. Hij versloeg overtuigend  Vermeer, de invaller aan Arnhemse zijde.

 

Bram speelde een gelijk opgaande partij tegen Holtackers  Bram zag geen winstmogelijkheden en nam het vredesvoorstel van zijn opponent aan.

 

Teamleider Stefan ging de strijd aan met Jurrius. Helaas wist ook Stefan geen voordeel te bereiken waardoor ook deze partij in een remise eindigde. Het leek er toen niet echt goed uit te zien en een gelijkspel leek het hoogst haalbare resultaat.

 

Willem wist wel gevaarlijke dreigingen op het bord te zetten tegen Reulink. Het ging echter pardoes mis toen Willem zijn dame voor een toren moest geven… Willem vocht echter knap terug en dwong zijn tegenstander met een actief loperpaar en dubbele torens op de zevende rij tot overgave.

 

Henk had een lastige schaakmiddag tegen de sterke Van Roosmalen. Henk kwam maar liefst twee verbonden centrumpionnen achter en zag zich gedwongen zijn Koning om te leggen.

 

Kopman en topscoorder Jermo kwam een pion voor tegen Schleipfenbauer. Met nauwkeurig spel speelde Jermo het eindspel knap uit naar de volle winst.

 

De wedstrijd werd echter pas beslist in de allerlaatste partij die gespeeld werd tussen Erik en Berkhout. Erik  wist een eindspel te bereiken met een pion voorsprong. Toen hij een tweede pion wist buit te maken bleek de ingewikkelde stelling toch te winnen voor de blufkoning en daarmee eindigde de wedstrijd in fraaie een 5 – 3 overwinning voor Kasteel 1.

 

Erik wist met zijn overwinning de winst van de wedstrijd veilig te stellen!

 

Het Kasteel staat na de overwinning op een keurige derde plaats met twee punten achterstand op de twee koplopers Sneek en Sint Jacobieparochie. Met nog twee wedstrijden te gaan, waarvan de laatste tegen Sint Jacobieparochie heeft Kasteel 1 zelfs nog theoretische kansen op het kampioenschap. Dat zou een bijzonder knappe prestatie zijn na de promotie van vorig seizoen uit de Oostelijke Schaakbond.

 

  Het Kasteel 1 2010 ASV 2 (Arnhem) 1987 5 3
1. Jermo Kooijmans 2292 Frank Schleipfenbauer 2136 1 0
2. FM Stefan Bekker 2293 Theo Jurrius 2072 ½ ½
3. FM Erik van den Dikkenberg 2097 Sander Berkhout 2092 1 0
4. Willem van Berkel 2004 Fred Reulink 1964 1 0
5. Henk Massink 1912 CM Sjoerd van Roosmalen 2058 0 1
6. Twan Rutjes 1884 Jan Vermeer 1678 1 0
7. Kaz Haans 1883 Mick van Randtwijk 2004 0 1
8. Bram Rutten 1719 Daan Holtackers 1893 ½ ½

 

Uiteraard werd de overwinning uitgebreid gevierd met smakelijke rijsttafels bij Asia. Vervolgens werd het ook nog erg gezellig in een aantal etablissementen in Wijchen centrum…  

 

03 februari 2018

Parkeerbonnen en matchpunten in Groningen (Kasteel 1)

Maarten Rossen

 

Op zaterdag 3-februari stond de uitwedstrijd tegen Groninger Combinatie 3 (GC) op de agenda. Ondanks dat deze datum al erg lang bekend was kostte het de nodige moeite om 8 spelers op de been te brengen. Zonder Willem, Stefan en Erik is ons team toch flink verzwakt. Ritchy, Siebe en Maarten waren de invallers.

 

Het was weer een flink eind rijden naar het noorden. Waar we net als in de wedstrijd tegen SISSA in het Jannes van der Wal denksportcentrum speelden. Ook GC heeft drie teams in de landelijke competitie en hun eerste team speelt in de meesterklasse. Als er zoveel teams spelen heerst er altijd een gezellige sfeer.

 

De wedstrijd verliep erg goed voor Kasteel. Ritchy speelde vlot remise tegen een Gronings jeugdtalent. Voor de tijdnood waren veel partijen opeens afgelopen. Maarten speelde aan bord 7 en won in de opening een pion. Daarbij had zijn tegenstander ook nog een geïsoleerde centrum pion die onder vuur genomen werd. Zijn tegenstander gaf (in een mindere stelling) een kwaliteit cadeau.

 

Henk speelde ook een goede partij. Hij won een kwaliteit en zijn tegenstander had nauwelijks compensatie. Kaz en Twan wonnen hierna ook redelijk snel (ik heb niet gezien wat er op deze borden precies gebeurde). De wedstrijd was nu al gewonnen, toch verrassend daar GC op al deze borden een ratingoverwicht had.

 

Siebe speelde een degelijke partij waarbij beide spelers weinig aanknopingspunten leken te hebben. De stukken werden geruild en er kwam een eindspel waarbij Siebe een paard had en zijn tegenstander een loper. Het paard leek erg sterk maar gezien de stand in de wedstrijd bood Siebe remise aan dat werd geaccepteerd.

 

Helaas verloor Bram (ik heb niet meegekregen wat er precies gebeurde). De meest aansprekende partij was van onze kopman Jermo Kooijmans. Hij speelde tegen het talent Machteld van Foreest, van haar gaan we in de toekomst nog veel horen. Jermo opende verrassend en kreeg al snel een voordeeltje. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarbij Jermo een pion meer had. Dit wist hij secuur naar winst te spelen. Een grote overwinning voor Kasteel 6-2!

 

Toen we bij de parkeerplaats aankwamen bleek daar toch een Groningse verrassing te zijn. Er lag een bon onder de ruit, bij beide auto’s. Opmerkelijk want tegen SISSA stonden we precies op de zelfde parkeerplaats, toen lag er geen bon, misschien omdat we tegen SISSA niet hadden gewonnen.

 

 

25 november 2017

Monsterscore in Leeuwarden!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 reisde zaterdag 25 november jl. af naar het verre Leeuwarden om de vierde wedstrijd in de landelijke schaakcompetitie te spelen. Anda, de vrouw van Henk greep deze mogelijkheid aan voor een familiebezoek. Helaas miste ze daardoor wel de puike prestatie die deze dag zou worden geleverd door de strijders van het eerste. Na twee uurtjes rijden waarbij we konden genieten van wat behoorlijke stevige nummers van de afspeellijst van Stefan, belanden we voor ons gevoel aan het einde van Nederland. Dat het een flink eind rijden was bleek wel uit het feit dat Henk zelfs het oliepeil tussendoor moest aanvullen en er een sanitaire stop moest worden ingelast.

 

De Goedheiligman was nog maar net vertrokken uit het zalencentrum toen we er eens goed voor gingen zitten om eens flink huis te houden in de Friese hoofdstad. Na afloop konden terecht de winstpunten en een sloot bordpunten mee terug naar Gelderland. Een knappe prestatie aangezien we niet in de basis konden spelen. Dat bleek trouwens op zich geen verzwakking, want met de broer van de voorzitter toverden we, niet voor het eerst dit seizoen, een verrassing uit de hoge hoed.

 

Willem opende na een paar uur schaken de score van de wedstrijd met een remise tegen Mulder. De partij bleef in evenwicht en Willem zag geen mogelijkheid voordeel te behalen.

 

Ikzelf speelde met de zwarte stukken een solide partij tegen Van der Berg. Een pion werd buit gemaakt en met geforceerde stukkenruil kwam er een geweldige stelling op het bord. Nadat er nog een tweede pion werd veroverd legde Van der Berg zijn Koning om en was er een voorsprong. Dit was het startschot voor een overtuigende Wijchense zegetocht waar ikzelf door de vlotte winst, onder het genot van wat heerlijke speciaalbiertjes, getuige van kon zijn.

 

Bram speelde actief tegen Van Netten. Twee gevaarlijk ver opgerukte pionnen zorgden voor veel onheil en bleken uiteindelijk niet meer te stoppen. Daarmee dwong Bram zijn tegenstander tot overgave.

 

Invaller Siebe kwam materiaal voor tegen Van Popta en leek de partij te beslissen. In de tijdnoodfase leek het toch mis te gaan, maar Siebe kwam in het toreneindspel met een pion minder verrassend genoeg sterk terug. De fries speelde onnauwkeurig, Siebe greep zijn kans en wist met een pion voorsprong de partij alsnog te winnen. Een puike prestatie van de dit seizoen weer met schaken begonnen Siebe. Teamcaptain Stefan zag het allemaal tevreden aan en mompelde al iets van “monsterscore…!”.

 

Twan zat lekker in de partij tegen Kruit. Het toreneindspel met maar liefst vier pionnen voorsprong was natuurlijk een makkie. Opnieuw een overtuigend winstpunt dus!

 

Kopman Stefan mocht het opnemen tegen de ervaren Etmans. Het duurde even voordat er duidelijke kansen waren, maar met een dameoffer pakte Stefan het meteen rigoureus aan. Met een toren en twee lopers werden de vijandelijke Koning en Dame in het nauw gedreven. Tegenstander Etmans zag het niet meer zitten en streek de vlag.

 

Ook Jermo kreeg de betere stelling tegen Kamstra. Het was nog een hele klus om de loper extra om te zetten naar winst, maar daar slaagde de Kasteelschaker vervolgens feilloos in!

 

De slotpartij was voor Henk Massink. Aangezien het al duidelijk was dat een overweldigende zege mee terug ging naar Wijchen was de druk er vanaf. Met tegenstander De Jong werd dan ook in een paard met pionneneindspel een deling van het punt overeengekomen.

 

Daarmee werd een fraaie monsterscore van 7-1 behaald. 

 

De chinees in Wijchen werd nog maar eens gebeld om het behaalde succes uitgebreid te kunnen vieren. De auto van Henk en zijn vrouw Anda kwam met wat vertraging i.v.m. files (ja zelfs op zaterdag) aan in Wijchen. Daar had Stefan met zijn nieuwe leaseauto geen last van door de geavanceerde Google maps navigatie en dankzij flitsmeister kon flink het gas er op. Het bier stond dus al op tafel toen de bierkoning (reed met Henk mee) arriveerde…Het schaakbord verscheen na de maaltijd ook nog op tafel om al die fraaie partijen nog eens te bekijken.

 

  Philidor 1847 2 (Leeuwarden) 1961 Het Kasteel 1 1985 1 7
1. FM Maarten Etmans 2000 FM Stefan Bekker 2326 0 1
2. Jippe Kamstra 2140 Jermo Kooijmans 2295 0 1
3. Catharinus Mulder 1925 Willem van Berkel 2004 ½ ½
4. Wessel van der Berg 1967 Ritchy Duin 1824 0 1
5. Erik Kruit 1876 Twan Rutjes 1836 0 1
6. Siegbert de Jong 1957 Henk Massink 1917 ½ ½
7. Franke van Netten 1936 Bram Rutten 1696 0 1
8. Hette van Popta 1885 Siebe Rossen 0 1

 

Een keurige vierde positie op de ranglijst is het gevolg en we kunnen met vertrouwen de komende wedstrijden tegemoet zien. Op 16 december a.s. komt OSBO-genoot Zevenaar op bezoek.

 

06 mei 2017

Kasteel 1 is Kampioen !

Maarten Rossen

 

De gezamenlijke slotronde van de promotieklasse werd gespeeld in Apeldoorn. De organisatie had het goed voor elkaar. Onder leiding van wedstrijdleider Huub Blom, startten alle 10 teams in een grote zaal.

 

Voor Kasteel 1 kon het wel eens een hele mooie dag worden. Andere teams hadden onderweg punten laten liggen en daardoor stond K1, onder leiding van teamleider Ritchy Duin, bij ingang van de laatste ronde op de eerste plaats. In de laatste ronde wachtte VDS uit Beekbergen, dit is een sterke tegenstander. Ook VDS had nog kansen op promotie, het beloofde een spannende middag te gaan worden.

 

Vooraf was er wat commotie, Henk en Henk speelden op bord 7 en 8 en gingen aan het verkeerde bord zitten. Het kon ook zijn dat de opstelling verkeerd was doorgegeven. Het zorgde voor wat verwarring.

 

Kaz Haans pakte dit seizoen al belangrijke punten voor K1. Dit keer tastte hij in de opening een aantal keren flink mis. Hij kreeg Lf2+ om de oren en moest teleurgesteld opgeven. Nu kon hij zich al snel storten op alle lekkere hapjes die de organisatie had bereid.

 

Bij Kasteel topscoorder Bram Rutten aan bord 4 gingen snel de dames van het bord. Bram probeerde er nog iets van te maken maar de muziek was uit de stelling. Een degelijke remise was het resultaat.

 

Henk van Kortenhof had in Meester een van de sterkste tegenstanders getroffen. Henk die een sterk seizoen speelt redde het niet en moest helaas opgeven.

 

We stonden nu 0,5 – 2,5 achter en een mogelijk K… leek erg ver weg. Op veel borden leek er weinig aan de hand en een kleine nederlaag werd verwacht. Het voordeel van dit nadeel was dat iedereen wist wat hem te doen stond.

 

Degene die van ieder team het eerste won kreeg een prijs. Deze prijs viel ten deel aan Henk Massink. Naar eigen zeggen had Henk de hele middag een prettig plusje. In een paard-toren eindspel maakte hij het mooi af.

 

De binnenkort aftredende clubkampioen Maarten Rossen speelde aan bord 1 op een live bord. Onder toeziend oog van de hele schaakwereld ga je geen slap variantje spelen. Het werd een spannende partij. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarbij de Kasteelspeler het initiatief had. Opzet 40 maakte de zwartspeler een fout en niet veel later was de partij beëindigd.

 

De stand was nu weer gelijk. Op de overige borden zag het er goed uit voor Kasteel. Twan Rutjes kreeg een bekende variant op het bord. Oud Kasteelschaker Erwin Habers speelde deze variant vaak. Rutjes offerde een kwaliteit en kreeg het initiatief. Daarna begon hij aan het verorberen van al die pionnen. Aan het eind had hij maar liefst 6 pionnen meer, zijn tegenstander geloofde het wel.

 

Oud voorzitter Willem van Berkel moest het gaan doen voor het Kasteel. De tactische wissel om Duin en van Berkel om te draaien moest zich nu gaan bewijzen. Van Berkel leek aanvankelijk in een benauwde situatie te komen met zijn dame, hij had echter al gezien dat het allemaal net kon. Van Berkel speelde sterk en kwam in een gewonnen positie te staan. Veel nerveuze mensen ijsbeerden rond zijn bord, zou het dan echt gaan gebeuren?

 

Zijn tegenstander zette het paard weg en Willem promoveerde tot dame. Er werd opgegeven…. Een oerkreet galmde door de zaal. Kasteel 1 is KAMPIOEN.

 

Teamleider Ritchy Duin speelde tegen een sterke tegenstander. Aanvankelijk wilde hij een slap schuifvariantje gaan spelen, maar achter het bord besloot hij toch om een scherpe opening van stal te halen. Een spannende partij was het gevolg. In het eindspel werd de stelling knap remise gehouden. Een 5-3 overwinning voor Kasteel was het eindresultaat.

 

Vooraf aan deze competitie hadden weinig mensen Kasteel 1 getipt als kampioen. Opmerkelijk is dat er maar 8 spelers gebruikt zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit team het volgend jaar in de landelijke competitie gaat doen.

 

Na het in ontvangst nemen van de prijzen werd de Chinees nog maar eens gebeld. De stemming was opperbest en het was nog lang gezellig in Wijchen.

 

 

19 maart 2016

Kasteel 1 verliest van hekkensluiter!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 heeft zichzelf zaterdag 19 maart een slechte dienst bewezen in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Zutphen. Ondanks een razendsnelle voorsprong werden de gasten uit Zutphen verblijd met hun allereerste punten.

 

Henk bezorgde Het Kasteel al snel een voorsprong doordat tegenstander Rothengatter pardoes een toren weggaf. Toen Kaz ook nog eens zijn tegenstander Van den Berg van het bord speelde leek er voor Kasteel 1 een ruime overwinning in het vat te zitten.

 

Henk van Kortenhof ziet dat het tweede winstpunt zal worden gescoord door Kaz!

 

Het Zutphense schaakteam streed echter voor één van zijn laatste kansen op lijfsbehoud en was naarstig op zoek naar de eerste punten. Die kwamen er verrassend genoeg ook. Hans zat niet goed in de partij tegen Sahakian en moest capituleren.

 

Topscoorder Twan liet nog wel even zien hoe een partij in winst moest worden omgezet tegen Henstra. Ook de remise van Maarten tegen de sterke Zutphense kopman Ludden was een puike prestatie. Daarna ging het echter volledig mis. Ritchy moest zijn Koning omleggen tegen Meijer, Willem greep mis tegen Hagendijk en tot overmaat van ramp verloor Jorik het eindspel van Van de Seijp.

 

De mogelijkheid om zichzelf definitief veilig te spelen in de promotieklasse tegen de hekkensluiter bleek niet aan Kasteel 1 besteed. Met nog twee wedstrijden te gaan staat  Kasteel 1 op de ranglijst in de middenmoot en mogen er geen verdere misstappen meer worden gemaakt om uit de gevarenzone te blijven. Zaterdag 2 april a.s. staat de lastige uitwedstrijd in Arnhem tegen ASV 4 op het programma.

 

 

Het Kasteel 1

1879

Zutphen 1

1876

1. Maarten Rossen 1895 Gert-Jan Ludden 2223 ½ ½
2. Willem van Berkel 1980 Klaas Hagendijk 1961 0 1
3. Hans Quint 1948 Aleksandr Sahakian 1799 0 1
4. Twan Rutjes 1914 Kees Henstra 1909 1 0
5. Kaz Haans 1825 Mark van den Berg 1867 1 0
6. Henk van Kortenhof 1829 Wouter Rothengatter 1691 1 0
7. Jorik Quint 1780 Jarmo van de Seijp 0 1
8. Ritchy Duin 1859 René Meijer 1680 0 1

 

 

07 november 2015

Kasteel 1 wint in Wageningen!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 wist afgelopen zaterdag 7 november een goed resultaat te behalen in Wageningen. Eindelijk werden er winstpunten gepakt in de promotieklasse, na een nederlaag en gelijkspel. Met dit resultaat staan we voorlopig in de middenmoot. Kasteel 1 mocht het opnemen tegen het derde team van Wageningen, de vereniging van de nationale schaaklegende Jan Timman. Ook de oud-kasteelspelers Stefan Bekker en Jermo Kooijmans spelen tegenwoordig voor deze vereniging.

 

Stefan Bekker en Jan Timman in actie!

 

Jorik speelde een gelijkopgaande partij tegen Wiersma. Na wat stukkenruil bleef de partij in evenwicht en was een remise het resultaat.

 

Het was Willem die ons aan een voorsprong hielp. De degelijke Bonnier liet zijn paard verloren gaan en daarmee werd de partij beslist.

 

Ritchy kwam met de zwarte stukken in een ogenschijnlijk betere stelling terecht tegen Kruit. Na massale stukkenruil bleef een dame-eindspel over, waarin geen voordeel meer zat en de punten werden vredelievend gedeeld.

 

Henk leek weinig te vrezen te hebben in zijn partij tegen Neuteboom. Toch ging Henk in de fout en verloor een belangrijke pion. De Wageninger speelde het daarna nauwkeurig uit naar de winst.

 

Maarten won al in de opening een pion door een vergissing van tegenstander Otte. In het eindspel werd een tweede pion buitgemaakt en vervolgens speelde Maarten de partij behoedzaam naar een gewonnen positie. Daarmee kwamen we opnieuw op voorsprong: 3-2!

 

Kaz verloor echter een kwaliteit tegen Van de Waerdt. Kaz wist lang door te vechten in de partij, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

 

Twan speelde sterk tegen Stigter. Twan won een pion in het middenspel en na een dubieus stukoffer van de Wageningse schaker werd de partij behoedzaam naar de winst geschoven. Voor de derde maal was er een voorsprong in de wedstrijd: 4-3!

 

Twan speelde een sterke partij en won!

 

De allerlaatste partij in de schaakarena van Wageningen werd gespeeld door Hans. Terwijl de strijd op alle overige borden beslist was en Jan Timman aan het publiek liet zien hoe hij gewonnen had, deed Hans verwoede pogingen om het eindspel met een paard meer tegen Christians te winnen. Dat lukte niet, maar een half punt was voldoende om de wedstrijd met 4½ - 3½ winnend af te sluiten.

 

 

Wageningen 3

1854

Het Kasteel 1

1881

1. Richard Christians 1812 Hans Quint 1965 ½ ½
2. Marco Otte 1910 Maarten Rossen 1875 0 1
3. Frans Bonnier 1916 Willem van Berkel 1985 0 1
4. Jan Hendrik Neuteboom 1826 Henk van Kortenhof 1869 1 0
5. John Stigter 1871 Twan Rutjes 1877 0 1
6. Pieter Kruit Ritchy Duin 1857 ½ ½
7. Cees van de Waerdt 1870 Kaz Haans 1842 1 0
8. Co Wiersma 1771 Jorik Quint 1778 ½ ½

 

Jan Timman demonstreert zijn winstpartij!

 

10 oktober 2015

Gelijkspel voor Kasteel 1 tegen Nijmeegs SMB

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 heeft afgelopen zaterdag 10 oktober in de derby tegen buurgenoot SMB uit Nijmegen geen winst kunnen behalen. De schaakwedstrijd in Wijchen-zuid leek lange tijd voordelig te gaan eindigen voor ons, maar toch stond er na 6 uur schaken een 4-4 eindstand op het scorebord. Zoals bekend heeft Kasteel 1 een kleine gedaanteverwisseling ondergaan door het vertrek van maar liefst vier spelers. Zoals bekend zijn onze jeugdige Griekse schaaktalenten na 3 jaar weer teruggekeerd naar hun thuisland. Wesley speelt voorlopig even niet vanwege gezondheidsredenen en Sjaak speelt dit seizoen extern voor OSV Oss. Vanuit Kasteel 2 zijn dus spelers noodgedwongen doorgestroomd en uiteraard heeft dat ook gevolgen voor de overige teams. Voor de wedstrijd tegen SMB moest Maarten zich helaas afmelden. Bram speelde in zijn plaats en deed het helemaal niet slecht! Integendeel!


Henk mocht het opnemen tegen oud-kasteellid Jelle van Deemen. Henk speelde de openingsfase soepel en actief en had wat meer ruimte voor zijn stukken. Een snelle remise werd echter overeengekomen, waarmee de score van de wedstrijd vredelievend werd geopend.


Ritchy speelde zoals gebruikelijk een niet alledaagse openingsvariant tegen Van Leeuwen. De Nijmegenaar was duidelijk verrast en moest al snel in de denktank. Met actief stukkenspel wist Ritchy een voordelige stelling op het bord te zetten. Er werd een vracht aan materiaal buit gemaakt en na de tijdnoodfase konden de stukken in de doos. Het Kasteel stond op voorsprong!


Willem leek op het kopbord alle touwtjes in handen te hebben tegen Rijkschroeff. Met sterk spel zette Willem zijn tegenstander onder druk. In het middenspel blunderde hij echter onnodig een vol stuk weg en daarmee werd de regie uit handen gegeven. Rijkschroeff greep zijn kans en Willem kon zijn koning omleggen.


Hans belandde in een iets mindere stelling tegen Waenink. Toch wist Hans in het dame-eindspel een pion te winnen. Waenink kon met zijn dame schaak blijven geven en daarmee de remise afdwingen.


Twan speelde met de witte stukken tegen Smit. De partij bleef in evenwicht en het paardeindspel leek gelijkwaardig. Toch was het paard van de SMB-schaker behendiger en wist hij zelfs zijn vrije randpion aan de overkant te brengen. Dat betekende een nieuwe dame en gelijktijdige capitulatie door Twan. Hierdoor was er plotseling een 2-3 achterstand in de wedstrijd.


Kaz speelde een geweldige partij tegen Schut. Kaz won een belangrijke pion in het middenspel en in het toreneindspel bezat hij er vier meer dan zijn tegenstander. De pionnen liepen hard naar voren en Schut kon opgeven.

 

Kaz speelde een geweldige partij!

 

Onze  invaller Bram maakte tegen Wedholm een voortreffelijk debuut in de hoofdmacht van Het Kasteel. Het werd een hectische partij waarbij Bram in de openingsfase een belangrijke pion wist te veroveren. De spanning steeg toen er een stuk verloren ging, maar dit werd even later weer na een fraaie combinatie van zetten teruggewonnen. In het eindspel was de extra pion van Bram op de g-lijn beslissend. Deze wist hij knap naar de overkant te loodsen waarmee het winstpunt een feit was. Dat betekende een 4-3 voorsprong met nog één partij te gaan.

 

Bram maakte een voortreffelijk debuut!

 

Teamleider Jorik kwam tegen Ottenheijm een pion achter in het eindspel,  het lopereindspel bood nog kansen op een half puntje. Helaas wist Ottenheijm het juiste plan te vinden en met zijn extra pion behoedzaam de route naar de andere kant van het bord veilig te stellen.


De 4-4 eindstand was enigszins teleurstellend, maar één punt is beter dan verliezen… De volgende wedstrijd is op zaterdag 7 november in en tegen Wageningen. Hopelijk kunnen er dan wel twee matchpunten worden geboekt.

 

Het Kasteel 1

1833

SMB 1

1848

4

4

1. Willem van Berkel 1981 Bram Rijkschroeff 2007 0 1
2. Twan Rutjes 1901 Maarten Smit 1754 0 1
3. Hans Quint 1961 Paul Waenink 2032 ½ ½
4. Henk van Kortenhof 1877 Jelle van Deemen 1919 ½ ½
5. Kaz Haans 1844 Peter Schut 1820 1 0
6. Ritchy Duin 1850 Hans van Leeuwen 1762 1 0
7. Jorik Quint 1798 Jacques Ottenheijm 1778 0 1
8. Bram Rutten 1455 Jelmer Wedholm 1709 1 0

 

07 maart 2015

Belangrijke zege voor Het Kasteel 1!

Ritchy Duin

 

Kasteel 1 speelde zaterdag 7 maart jl. een belangrijke thuiswedstrijd tegen het Apeldoornse Schaakstad 3. De gasten reisden enigszins verzwakt naar Wijchen, aangezien de sterkste spelers absent waren. Een opgelegde kans dus om de broodnodige punten te scoren!

 

Kasteel 1 boekte een belangrijke zege!

 

Dimitris speelde een prima partij met de witte stukken tegen Weenink. Er was een nadeel na de openingsfase, maar Dimitris herstelde het euvel wonderbaarlijk snel. Materiaalwinst volgde en een vlotte winst verscheen op het scorebord.

 

Dimitris speelde een prima partij!

 

Sjaak kreeg wat hulp van tegenstander Den Hertog. De Apeldoornse invaller gaf een vol stuk cadeau, waarna de stukken snel in de doos konden.


Paris speelde een gelijkopgaande partij tegen de degelijke Huis in ’t Veld. In het eindspel werd het lastig omdat Paris te passieve stukken overhield. Na belangrijk pionverlies ging ook de partij snel verloren.

 

Kopman Wesley was er gelukkig weer eens bij en ging de strijd aan met invaller Visschedijk. De Apeldoornse schaker speelde een scherpe opening en gaf een pion voor activiteit. Wesley wist de witte activiteit in te perken en een stevige stelling te bereiken. Gezien zijn conditie werd een remise voorgesteld. Vervolgens werden de handen geschud.

 

Een puike en typische partij voor Twan met de witte stukken tegen Bouwer. Met actief stukkenspel werd de zwarte koningsstelling belaagd. Een schitterende aanval werd bekroond met een fraai schaakmat!

 

Een schitterende aanval van Twan! Stand na 21. Dh8+!

 

Teamleider Jorik kreeg een betere stelling tegen Beerdsen. Jorik won materiaal in een wat onduidelijke stelling, kwam er uiteindelijk zeer goed uit maar nam genoegen met een tactische deling van het punt. Een slimme zet, want dit betekende de winst van de wedstrijd!

 

Jorik nam genoegen met een tactische remise!

 

Traditiegetrouw speelde Hans de langste partij. Hans ging met twee pionnen meer het eindspel in. Tegenstander Olivier had echter een gevaarlijk ver opgerukte vrijpion. Hans hield de controle en wist deze met nauwkeurig spel te stoppen en alsnog de volle winst te pakken!

 

 
Het Kasteel 1
1850
Schaakstad 3
1741
1. Wesley van Nie 2065 Theo Visschedijk 1742 ½ ½
2. Dimitrios Loutragotis 1916 Anton Weenink 1907 1 0
3. Hans Quint 1945 Nico Olivier 1788 1 0
4. Maarten Rossen 1888 Mick van Randtwijk 1742 ½ ½
5. Jorik Quint 1784 Marco Beerdsen 1700 ½ ½
6. Twan Rutjes 1940 Hans Bouwer 1791 1 0
7. Paris Loutragotis 1491 Andre Huis in 't Veld 1670 0 1
8. Sjaak Laurant 1770 Adriaan den Hertog 1589 1 0

 

Een belangrijke zege waarmee Het Kasteel zich voorlopig uit de degradatiezone heeft geschaakt.

 

01 november 2014

Het Kasteel verliest schaakderby!

Ritchy Duin

 

Het Kasteel 1 is er niet in geslaagd de succesvolle start van dit seizoen een vervolg te geven. Zaterdag 1 november jl. waren de bezoekers uit Nijmegen heer en meester in schaakarena Wijchen-Zuid. Helaas waren Wesley en Maarten verhinderd. Een flinke aderlating die we niet bepaald konden gebruiken tegen het sterke SMB 1.

 

Toch startten we de wedstrijd voortvarend. Met dank aan onze jongste telg. Met veel bravoure ging Paris met de witte stukken de strijd aan met de ervaren Nijmeegse schaker Huub Jansen. Paris leek wat moeilijk uit de opening te komen, maar na een fout van de zwartspeler werd een vol stuk buit gemaakt! Het winstpunt werd vervolgens heel vlot binnengehaald. Een voorsprong in de wedstrijd, maar helaas konden de andere teamspelers dit goede voorbeeld niet volgen.

 

Paris zorgde voor een voorsprong in de wedstrijd!

 

Sjaak was bereid om de plaats op het hoogste bord in te nemen en trof de bijzonder sterke Ilya Razdolski. In het middenspel verloor Sjaak een kwaliteit. Vervolgens werd het vakkundig uitgespeeld door de SMB-er waarna er geen eer meer te behalen viel voor Sjaak.

 

Hans leek beter spel te hebben in zijn partij tegen Christ Versteegen. Een echt voordeel zat er echter niet in. De handen werden geschud voor de remise, maar na de partij bleek in de analyse dat er wel degelijk winstkansen waren voor Hans.

 

Teamleider Jorik kreeg tegen de behoorlijk sterke schaker Paul Waenink te maken met een ver opgerukte vijandelijke pion. Deze was nog gedekt ook en dus erg vervelend. Na afruil van stukken bleef er een verloren stelling over die Jorik maar opgaf.

 

Ook invaller Kaz kende aanvankelijk geen problemen tegen Ruben Hoogenhout. Kaz speelde een sterke partij, kreeg zelfs een iets betere stelling, waarbij een half punt zeker leek. Met weinig tijd op de klok ging er in het pionneneindspel echter wat mis waardoor Kaz nog zeer onverwacht tegen een nul aanliep.

 

Het was ook geen gelukkige schaakmiddag voor onze Dimitris. Hij speelde wat te gemakkelijk naar een risicovolle open en onveilige koningsstelling. Tegenstander was de ons bekende Jelle van Deemen en die probeerde daar handig gebruik van te maken. Een pion ging verloren, waarna een fase aanbrak van verdedigen voor Dimitris. In het eindspel promoveerden beide spelers een pion tot dame. Jelle was net iets eerder en verzilverde dat voordeeltje handig.

 

De tweede invaller deze middag was Ritchy. Het werd met zwart een gelijk opgaande partij tegen Jacques Ottenheijm. In de tijdnoodfase werd het toch nog spannend en kwamen er plotseling winstkansjes door een actieve dame en toren van Ritchy. De dreigingen werden echter goed gepareerd en de deling van het punt viel niet te voorkomen.

 

Twan speelde met wit een boeiende en spannende partij tegen Bram Rijkschroeff. Met een fraaie combinatie van zetten pakte Twan het initiatief in een scherpe stelling. In de eindfase waren de beste kansen weer voor de tegenstander die actieve stukken had. Winst zat er echter voor beiden niet zomaar in en met een remise toonden de spelers zich tevreden.

 

Een afgetekende 2½ - 5½ nederlaag was hiermee het teleurstellende eindresultaat. Daarmee staan we weer met beide benen op de grond en zullen de nodige punten dit seizoen bij elkaar gesprokkeld moeten worden om klassenbehoud veilig te stellen.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23-04-2023 om 15:17:56