Verslagen KNSB beker team
 
Loting & Uitslagen      
       

03 april 2021

Verslag Speeldag 1 KNSB Online Beker

 

07 december 2018

UVS maatje te groot in bekerduel tegen Het Kasteel

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 7 december speelde ons eerste team, na de thriller in Goessenburg, in de tweede bekerronde een thuiswedstrijd tegen het twee klassen hoger spelende UVS uit Nijmegen. We wisten van tevoren dat dit een bijna kansloze strijd zou worden. Maar toch leuk en leerzaam voor onze spelers om mee te maken. Zo hier en daar werd er zeker goed tegenstand geboden. Maar uiteindelijk  werd het toch een afgetekende nederlaag.

 

Individuele scores:

 

Het Kasteel   - UVS                  0 - 4

Twan Rutjes   – Hans Klip            0 – 1

Kaz Haans     – Jaap Houben          0 – 1

Bram Rutten   – Lukas van der Linden 0 – 1   

Siebe Rossen  – Joost Retera         0 – 1

 

06 november 2018

Het Kasteel wint bekerthriller in Giessenburg!

Toine van Bergen

 

Op dinsdag 6 november was het dan eindelijk zover. De bekerwedstrijd van Het Kasteel tegen De Giessen en Linge kon gespeeld worden.  Het maken van een datumafspraak verliep niet al te soepel. De ontvangende club was erg laat met het contact opnemen en het lukte niet op tijd om het eens te worden. Uiteindelijk hakte de competitieleider de knoop door.

 

Het vinden van spelers voor een doordeweekse uitwedstrijd op ruim een uur rijden afstand was ook geen makkie. Uiteindelijk konden Bram,  Siebe en Twan. Maar om het viertal compleet te maken was een invalbeurt van de voorzitter nodig, die niet gewend is om op zo’n hoog niveau te schaken.

 

Ik reed met Twan mee, Siebe haalde Bram in Dordrecht van de trein, en zo dachten we allemaal op tijd op de plaats van bestemming te zijn. Maar dat was niet zo! Twan en ikzelf meldden zich bij een buurthuis in Sliedrecht, waar alleen het KNSB- team van de Giessen en Linge op zaterdagen haar thuiswedstrijden bleek af te werken. We waren daar welkom om aan te sluiten bij de bejaardenbingo, maar dat leek ons geen goed idee. Uiteindelijk kregen we Siebe aan de lijn die juist aangekomen was in Giessenburg, waar de clubavond wordt gehouden.  Na een ritje van 12 kilometer van Sliedrecht naar Giessenburg konden we dan eindelijk om 20.15 uur beginnen.

 

Om 21.50 uur kwam Bram remise overeen met Eddy Korevaar. Zelf bleek ik tot mijn verrassing redelijk mee te kunnen komen met Tony Else, die een rating heeft van 1799. Ik verloor wel een pionnetje naar wist dat zowaar weer terug te winnen. Omdat bijna al mijn pionnen op wit stonden kon mijn tegenstander met zijn zwarte loper weinig aanrichten. Kort nadat de dames van het bord waren gegaan besloot ik remise aan te bieden. En daar ging Else mee akkoord.

 

Siebe belandde in het eindspel in een typische remisestelling, hoewel hij zie wel winstkansen te hebben gehad. Toen ook op zijn bord de vrede werd getekend moeste we alle hoop vestigen op onze kopman Twan. Zijn partij was spectaculair, en de kansen wisselden steeds. Zoals vaak kwam hij in tijdnood. Zijn a- en h-pionnen hadden promotiekansen maar hij had wel materiaalachterstand. Klokslag 0.00 uur was het toen ook deze partij remise werd!

 

Dat betekende dat op woensdag 7 november de beslissing moest vallen in deze tweedaagse wedstrijd. Door snelschaakpartijen ( 3 minuten er 2 seconden per speler per zet). Twan en Siebe hielden het beste het hoofd koel en wonnen. Bram en ikzelf verloren. Het was weer gelijk ( 2-2) !!!! Volgens het reglement viel het resultaat van het laagste ( mijn) bord af en daardoor wonnen we de partij. Waardoor wij met een uitstekend gevoel om 0.30 uur aan de terugtocht konden beginnen. Rond 1.30 uur waren we thuis. Dat was zeker voor Twan wel erg laat, want om 05.00 uur liep zijn wekker al weer af. “Ach, voor je hobby moet je wat over hebben”, stelde hij. Een avond om niet snel te vergeten. Nu afwachten wie onze volgende tegenstander wordt.

 

Uitslagen:

De Giessen en Linge – Het Kasteel              2 – 2  2 - 2

Henk Boot     1968  – Twan Rutjes      1900    ½ – ½  0 – 1

Eddy Korevaar 1836  – Bram Rutten      1719    ½ – ½  1 – 0

Ernst Delwel  1777  – Siebe Rossen     1838    ½ – ½  0 – 1

Tony Else     1799  – Toine van Bergen 1412    ½ – ½  1 – 0  

 

08 februari 2013

Bekerteam stunt tegen De Toren – VSV: 2-2!

Stefan verslaat grootmeester!

Maarten Rossen

 

Vrijdag 8 februari jl. speelde Het Kasteel de 3de ronde van de KNSB-beker tegen het team van De Toren – VSV. Deze sterke tegenstander speelt in de 1ste klasse KNSB.

 

De Toren - VSV had een behoorlijk sterk team opgesteld. Het was duidelijk dat ze Het Kasteel niet onderschatten.

 

T

De Toren Arnhem - VSV

2267

Het Kasteel

2082

2

2

08 feb

1.

GM Ruud Janssen

2475

Stefan Bekker

2259

0

1

 

2.

IM Willy Hendriks

2416

FM Erik van den Dikkenberg

2159

1

0

 

3.

Joost Offringa

2136

Maarten Rossen

1941

½

½

 

4.

Jeroen van Onzen

2040

Willem van Berkel

1967

½

½

 

 

Op ieder bord waren we underdog maar daar was in de wedstrijd weinig van terug te zien.

 

Als eerste was ik klaar (bord 3), in de opening pakte mijn tegenstander een pion waarna ik erg actief spel kreeg en druk op f2, er volgde wat geschuif en na een tactische afwikkeling kwam een eindspel op het bord waarin ik dacht ik iets beter stond, maar gezien de stand op de andere borden bood ik remise aan wat werd aangenomen.

 

Toen was Stefan klaar, een overwinning op een GM is een hele knappe prestatie. In de tijdnood van zijn tegenstander maakte hij het mooi af, hoewel hij al beter stond.

 

Willem stond op een bepaald moment in de wedstrijd helemaal gewonnen (Dame tegen 2 lopers) hij offerde een kwaliteit en alles leek goed te gaan, tot hij in tijdnood kwam........ remise

 

Als laatste was Erik nog bezig, in de partij kende hij weinig echte problemen zo leek het. Erik stond volgens eigen zeggen lange tijd positioneel beter. Winnen was lastig maar verliezen zeer onnodig. Met voor beide spelers allebei nog ongeveer 1 of 2 minuut op de klok deed Erik Db1 i.p.v. Da1 waarna hij verloor. Na Da1 moest Willy eigenlijk wel remise nemen omdat Erik anders een kwaliteit zou winnen.

 

Gezien de ontwikkeling op de borden was een 3-1 overwinning een heel reële uitslag geweest. Jammer maar helaas!

 

De Toren - VSV kwam dus heel erg goed weg met 2-2. Vervolgens moest er natuurlijk worden gevluggerd. Helaas ging dit met 4-0 verloren...  De Toren – VSV dus een ronde verder en daarin hebben ze geloot tegen meesterklasser HMC – Den Bosch!

 

IGM Ruud Janssen

Stefan Bekker              Stand na 12…, g5!

Wit verliest een stuk en na nauwkeurig spel van zwart uiteindelijk ook de partij!

 
30 november 2012

Het Kasteel wint bekerwedstrijd van UVS!

Ritchy Duin

 

Het bekerteam van Het Kasteel schakelde vrijdag 30 november jl. enigszins verrassend de grote buurgenoot UVS 1 uit in de strijd om de KNSB-beker. De 4 Kasteelcupfighters wisten een overtuigende zege te boeken. De Nijmeegse schakers van UVS (2de klasse KNSB) waren vorig seizoen nog te sterk maar ditmaal ging het dus anders!

 

Twan Rutjes mocht invallen en hield lang stand!

 

Willem van Berkel speelde een puike partij tegen Pepijn van Erp. Met de witte stukken wist Willem een fraaie vrijpion te bemachtigen. Ook het witte loperpaar was oppermachtig. De pion bleek niet meer te stoppen en het winstpunt kon worden genoteerd.

 

Pepijn van Erp

Willem van Berkel          Stand na 23. Lb7

Een oppermachtig loperpaar en ijzersterke vrijpion: zwartspeler Van Erp zag het onheil en gaf meteen op!

 

Erik van den Dikkenberg wist een foutief stukoffer van tegenstander Luuk Peters af te straffen.  Erik speelde het secuur en na Dxf2+ kon Peters het opgeven.

 

Twan Rutjes mocht op bord 1 plaats nemen tegen de sterke Tjapko Struik. Met de zwarte stukken kon Twan lange tijd goed tegenstand bieden. Beide partijen rokeerden lang. Tijdnood speelde Twan echter parten en na pionverlies kwamen de witte stukken de zwarte stelling binnenvallen. Hierna was het snel gebeurd en moest Twan capituleren.

 

Topscoorder Stefan Bekker (al 4 uit 4 met team 1 en 1 uit 1 in de KNSB-beker: een 100% score dus!) wist een beter middenspel te bereiken tegen Anton van Rijn. Met de witte stukken won Stefan twee pionnen. Met de tegenstander in hevige tijdnood wist Stefan de zwarte koning naar de onderste rij te drijven. Remise was voldoende voor de volgende ronde. John KD had het allang geweten, maar uiteraard wilde Stefan meer en dat werd het uiteindelijk natuurlijk ook!

 

Zo werd er een verdiende 3 – 1 zege geboekt en bekeren we lekker verder. Wie zal er uit de koker rollen? Misschien wel meesterklasser HMC Den Bosch…

 

Willem van Berkel scoorde een snelle 1 – 0! Stefan ziet  het aan met een tevreden blik!

 

  Het Kasteel   2066 - UVS   2115 3 - 1
1. Twan Rutjes 7942902 1824 - Tjapko Struik 7897923 2253 0 - 1
2. Stefan Bekker 8083141 2258 - Anton van Rijn 6064949 2184 1 - 0
3. FM Erik van den Dikkenberg 7244391 2201 - Luuk Peters 7586084 2049 1 - 0
4. Willem van Berkel 6254710 1980 - Pepijn van Erp 8061526 1973 1 - 0
 
12 oktober 2012

Kasteel 1 wint gemakkelijk in eerste ronde KNSB-beker!

Wesley van Nie

 

Een soepele overwinning voor Het Kasteel tegen SGS-Bekerkampioen Hoogland. Op bord 1 had Stefan gehoopt op een iets gangbaarder openingssysteem dan de Veresov (1.d4 d5 2.Pc3) die witspeler Dieleman hem voorschotelde. Deze koos echter naar mijn mening een veel te tamme variant waardoor Stefan al snel het initiatief kreeg middels het aanvallen van het witte centrum. Na paardverlies stond het binnen een uur 1-0 voor ons!

 

Onze andere zwartspeler Maarten koos op bord 3 een vertrouwd systeem tegen 1.e4. Ook zijn tegenstander dhr. Officier stelde zich weinig ambitieus op. Maarten liet helaas een directe kans op openingsvoordeel liggen maar wist dankzij een mindere zet van zijn tegenstander een pion te winnen. De dames werden geruild, waarna voor beiden twee torens plus ongelijke lopers overbleven. Waarschijnlijk gewonnen, maar op het bord kon Maarten niet verder komen zodat hij moest berusten in remise.


Bleven de partijen van onze witspelers over, en die zagen er allebei goed uit. Paternotte, mijn tegenstander aan bord 4, koos een wat kromme maar op zich niet ongevaarlijke variant van de moderne verdediging. Zwart speelde het echter veel te passief en nadat ik mijn ontwikkeling voltooid had werd het tijd te gaan profiteren van de gaten in zijn stelling. Zwart werd steeds  verder in de verdediging gedrongen en uiteindelijk wist ik beslissend materiaal te winnen.


Daarmee was de wedstrijd beslist dus aan Erik om de stand nog wat mooier te maken. Erik kreeg van Bassant ook al zo'n opening voorgeschoteld waardoor hij op voorhand al de hele partij het initiatief in handen kreeg. Een koningsaanval leidde niet direct tot mat, maar een positioneel kwaliteitsoffer voor een sterk paard tegen een buitenspel staande toren leverde wel een gewonnen stelling op. Ook voor Erik een punt!  Eindstand 3,5-0,5!  De volgende ronde komt UVS op bezoek!

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23-04-2023 om 11:19:19