Verslagen Kasteel 3 (SOS)

 

Uitslagen en standen  

 

01 juni 2022

Het Kasteel 3 (SOS) draagt rode lantaarn over aan Wageningen 3

Toine van Bergen

 

Ons derde SOS-team speelde op woensdagavond 1 juni alsnog de inhaalwedstrijd in en tegen Wageningen 3.  Op het spel stond er nog wel iets. Wij stonden onderaan en bij winst zouden we nog twee plekken kunnen stijgen op de ranglijst.

 

Het viel deze keer niet mee voor mijzelf als plaatsvervangend teamleider om een compleet team van zes mensen samen te stellen. Om diverse redenen kwam ik niet verder dan een vijftal zodat het erop leek dat er een plaatsje achter de borden onbezet zou blijven. Zodat we al met een achterstand zouden moeten beginnen.

 

Op een gegeven moment schoot mij te binnen dat ons al jarenlang niet meer actieve lid Lenie Hendrikse in Renkum woont, op zeer korte afstand van Wageningen. Na enkele telefoontjes over en weer bleek zij bereid om uiteindelijk toch in te vallen.

 

Nadat de eerste kruitdampen waren opgetrokken bleek dat we er over het algemeen niet slecht voor stonden. Robin Vossen behaalde zelfs een vrij gemakkelijke overwinning zonder dat ik het in de gaten had. Mijn buurman op bord 3, John Lansen, wist een stuk voor te komen en uiteindelijk ook al de overwinning te behalen. Daarmee stonden we om 22.15 uur al met 0-2 voor!

 

Henk Jan Zwikker had het vervolgens echter moeilijk tegen zijn Wageningse tegenstander en moest capituleren. Zelf zat ik vanaf het begin echter vrij goed in de wedstrijd, en beheerste het centrum van het bord. Nadat ik met een aftrekschaakje een loper van Wouter Bus had kunnen verschalken gaf hij op.

 

Lenie, die voor het eerst sinds jaren weer eens een competitiewedstrijd speelde, deed dat verrassend goed. Ze leek op weg te zijn naar remise maar kwam toch net een tempo tekort waardoor ze niet kon voorkomen dat haar opponent een pion kon laten promoveren tot dame. Tussenstand daarmee 2-3 en Joey wist vervolgens dat hij aan een remise genoeg had om de winst voor ons binnen te slepen. Daar nam hij echter geen genoegen mee. In een goede aanvalspartij kwam hij een loper voor te staan waarna ook zijn tegenstander na enige tijd opgaf.

 

Daarmee zakte Wageningen af naar de laatste plaats en steeg ons team toch nog twee plekjes op de ranglijst.

 

08 april 2022

Gelijkspel voor Kasteel 3 (SOS) tegen Bennekom 2

Henk Peters

 

Onze tegenstanders kwamen vanwege corona helaas met 5 schakers naar Wijchen waardoor er al snel een bordpunt verdiend leek. Maar bij ons ontbrak om acht uur ook een zesde speler. Gelukkig kon Toine invallen en omdat HenkJan nog op tijd arriveerde om de verplichte pionset te doen, konden we met 1-0 aan de strijd beginnen.

 

Deze teamleider had de opstelling wat aangepast vanwege het lege bord op plaats 2 zodat Theo met zwart (liever niet) op bord 1 speelde en Toine op bord 6.

 

Al snel kwamen zowel Theo als Robin een pion achter te staan. Raph speelde op bord 3 tegen een taaie tegenstander die hem geleidelijk aan in het nauw drong. Een klassieke paardenvork op dame en koning kostte hem zijn dame. Ondanks kranig verweer was de partij niet houdbaar, 1 – 1. Ook op bord 6 kwamen we een pion achter maar Toine kwam daardoor wel in een sterkere positie. Zoals altijd werkte hij bedachtzaam aan de uitbouw. Ondertussen was John op bord 4 bezig om zich zo goed mogelijk te verdedigen tegen een tegenstander met een behoorlijk hogere raiting. Na een uur spelen was nog niet te voorspellen hoe dat af zou lopen.

 

De tegenstander van Theo op bord 1 was bezig om zijn pionvoordeel uit te buiten door veel stukken af te ruilen en deed dat behendig zodat hij uiteindelijk twee vrijpionnen had en Theo’s koning inmiddels aan de verkeerde kant van het bord terecht was gekomen om de opmars van de vrijpionnen te stuiten, 1 – 2

 

Robin moest zijn partij gewonnen geven, 1 – 3. Toine kwam in een interessant eindspel. Dankzij twee actieve lopers en dame kon hij de koningsstelling van zijn tegenstander binnendringen en een succesvolle mataanval opzetten, 2 – 3.

 

Alle aandacht was er dus voor John op bord 4. Zijn tegenstander stond sterker en bovendien had John veel minder tijd op de klok. Door wedstrijdspanning, tijddruk en vermoeidheid deden beide spelers zetten die ze achteraf liever niet gedaan hadden. John bleek de taaiste in deze strijd en met opluchting en veel gezucht kon hij de overwinning vieren, 3 – 3.

 

Het was weer een gevarieerde schaakavond.

 

01 april 2022

Eerste overwinning voor Kasteel 3 (SOS)

Toine van Bergen

 

Het derde team van onze schaakclub speelde op vrijdag 1 april (geen grap!!!) de inhaalwedstrijd tegen de Toren 2 uit Arnhem. Twee weken eerder was dit team al op bezoek geweest om tegen ons tweede te spelen. Dat liep niet goed af voor de Arnhemmers. Dus we waren benieuwd of het nog puntloze Kasteel 3 dit resultaat kon herhalen.

 

Een ding was in ieder geval hetzelfde. Als invaller in het tweede team verscheen ik ook al in de basisopstelling tegen de Toren. Mijn punt werd gemakkelijk behaald omdat de tegenstander slechts 5 spelers bleek meegenomen te hebben. Nu wachtten we opnieuw met spanning op de zesde Torenspeler, mijn tegenstander. Die bleek inmiddels verhuisd te zijn naar Beuningen en zou met de fiets naar Wijchen komen. Hij is echter nooit aangekomen in wijkcentrum Wijchen Zuid zodat ik opnieuw een reglementaire overwinning kon noteren.

 

Als invallend teamleider had ik besloten enkele nieuwe leden te vragen of ze een keer mee wilden spelen in de externe competitie. Joey Brouwer en Simon Folmer maakten hun debuut. En ze deden het uitstekend!!!! Joey had licht materiaalvoordeel tegen de sterke Thomas van Diggelen en wist er uiteindelijk aan het topbord een remise uit te slepen. Hetzelfde resultaat was er voor Simon aan bord 2.

 

Raph speelde geen slechte partij tegen Toren-teamleider Ferdi Berendsen maar moest uiteindelijk wel capituleren. Robin Vossen won vrij gemakkelijk zijn partij, hij had een overmacht aan pionnen op het bord staan. En John Hermans  kwam eindelijk ook weer eens tot winst tegen Tom Kwakkenbos.

 

Al met al een 4-2 overwinning, waarmee de eerste winstpunten werden binnengehaald. Een beter resultaat zelfs dan Kasteel 2 enkele weken geleden tegen dezelfde tegenstander.

 

17 maart 2022

Schaakwedstrijd eindigt in Ziekenhuis

Henk Peters

 

Wat een avond, wat een avond. Bijna niet te geloven dat dit bij een schaakwedstrijd gebeurt: plassen met bloed, ziekenhuisbezoek, gestaakte wedstrijden. En dat alles had niets met ‘de harde kern’ te maken of je moet twee invallers van team 3 tot die categorie rekenen.

 

Even de feiten. Donderdag 17 maart speelde Kasteel 3 een competitiewedstrijd in Veenendaal. Donderdag is niet onze speelavond zodat het altijd wat lastiger is om een team van 6 bij elkaar te krijgen. Aanvankelijk lukte dat ook niet maar met hulp van de voorzitter en leden die andere activiteiten lieten schieten, was er op de dag voor vertrek een 6-tal bij elkaar gesprokkeld. In twee auto’s (chauffeurs denk aan het declareren van de benzinekosten!) op weg naar Veenendaal om er wat wedstrijdpunten te gaan scoren.

 

Dat is er echter niet van gekomen, hoewel, Theo wist nog een ½ puntje mee naar Wijchen te nemen.

 

De wedstrijd was nog nauwelijks begonnen of Ton kreeg een bloedneus die niet te stelpen was. Ondanks hulp van de EHBO-er ter plaatse, rollen toiletpapier en goede adviezen bleef het bloed komen. Een huisartsenpost werd gebeld en een bezoek aan Eerste Hulp in het ziekenhuis van Ede moesten oplossing brengen. De wedstrijden van Ton en Willem (hulde voor deze invaller en chauffeur in lastige tijden) werden gestaakt en Ton werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Na de bekende taferelen van wachten, kijken, behandelen kon Ton met veel verband en spray in zijn neus huiswaarts.

 

Ondertussen speelden de andere 4 ‘gewoon’ door. Maar duidelijk was dat de concentratie zoek was. Henk verloor een toren na ‘niet zo’n handige zet’, Robin vergat de juiste volgorde bij een serie bedachte zetten, Toine verloor zijn scherpte in het eindspel maar alleen Theo wist het hoofd koel te houden en er een remise uit te halen: 3½-½ .

 

Of de wedstrijden van Ton en Willem volgende week nog gespeeld worden is bij het schrijven van dit stuk niet helemaal duidelijk maar een overwinning zit er niet meer in.  

 

11 februari 2022

Kasteel 3 verliest 6de ronde van Mook

Henk Peters

 

Het was weer een spannende avond met een minder fortuinlijk einde voor John Hermans

.

Na de snelle 1-0 voor Henk Peters waren de andere partijen heel wat taaier. Er werd lang gevochten om een millimetertje ruimte. Willem Stevens, Raph Eijkenboom en Ton Wouters sloten af met remise.

 

Toine van Bergen stond er wat minder goed voor tegen Huub Blom maar niet kansloos en John Hermans ging mooi gelijk op in een maraton-partij. Uiteindelijk  moest Toine capituleren waardoor de stand op dat moment 2½-2½ was.

 

Een grote druk op John dus maar hij had aanmerkelijk meer tijd op de klok dan zijn tegenstander. John startte een aanval op rechts maar vergat helaas de dekking op de linkervleugel wat hem een paard kostte. Zijn tegenstander kon zijn paard op een mooie positie krijgen en in het vuur van de laatste minuten van de eindstrijd zag John de vork (koning en dame) over het hoofd.

 

Einde wedstrijd en eindstand Kasteel 2½ - Mook 3½.

 

Toine, Ton en Willem bedankt voor het invallen. Hopelijk zijn er bij de volgende wedstrijd (donderdag 17 maart uit Veenendaal) minder problemen om een team op de been te krijgen.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02-06-2022 om 20:13:56