Verslagen vijfde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
13 april 2012

Kasteel 5 blijft derde klasser na winst tegen Mook

Toine van Bergen

 

Vrijdag de 13de was opnieuw een gunstige dag voor Het Kasteel 5. Na de winst tegen Sleutelzet op vrijdag 13 januari werd op vrijdag 13 april mededegradatiekandidaat Mook 2 opzij gezet (2? - 3?). Waarmee het derde klasseschap weer voor een jaar is veiliggesteld.

 

Onze wedstrijd tegen Mook was de enige match van de gezamenlijke slotronde van de 3de klasse G waarin nog iets op het spel stond. Elster Toren 2 was immers al zonder verliespunten kampioen. De uitgangspositie van deze thriller, die in de Mallemolen in Groesbeek werd gespeeld, was wel bijzonder. Het Kasteel en Mook deelden de laatste plaats met beiden 2 uit 6. Ons minieme voordeel was een half bordpuntje m?r. Daarom stond van tevoren vast dat een 3-3 gelijkspel genoeg was voor handhaving.

 

Gelukkig waren ook in deze uitwedstrijd op vrijdag onze jeugdspelers beschikbaar. Mijn rol bleef daarom beperkt tot die van non playing captain.  En de jeugd speelde een belangrijke rol. Maarten Kwaaitaal, wonend in Mook, waar hij ook zijn eerste schaakpartijen speelde, wist als eerste een halfje binnen te slepen tegen Bas de Blaauw. Daarna was het de beurt aan Chiel Koster. Onze jongste speler vocht zich bijzonder knap terug nadat hij in de opening eerst een stuk en een pion was kwijtgeraakt. Mokenaar Nico Molle  moest beducht zijn op dameverlies. Uiteindelijk moest hij zijn dame afruilen en zag hij even later een paardvork over het hoofd. Dat betekende stukwinst voor Chiel, waarna Molle direct zijn koning omlegde.

 

Een geruststellende voorsprong van ? - 1? was daarmee bereikt. Op de overige borden zag het er tenminste gelijkwaardig uit, en onze resterende spelers mochten daarom van mij remise aanbieden. Gezien de stand was het begrijpelijk dat Mook daar op dat moment niet voor voelde. Doorspelen dus maar. Onze derde jeugdspeler, Bas Koster, brak met een mooi dame-offer de stelling van zijn tegenstander open. Hij won de dame van zijn tegenstander terug en haalde bovendien een pionnetje voordeel. Een eindspel met ongelijke lopers resteerde, en het leek helemaal de goede kant op te gaan toen Mokenaar Anton Meeuwsen gedwongen was remise te accepteren.

 

Toen gebeurden er enkele onverwachte dingen die vaak gebeuren in wedstrijden waarin veel op het spel staat. Paul van Deemen speelde een veilig eindspel met paard tegen loper, maar liet plotseling zijn paard instaan. Alsnog verlies en de stand was daarmee 2-2. Op het topbord speelde Henk Rutten tegen Hein van der Linden ook een evenwichtige partij. Daar verloor plotseling de Mokenaar het overzicht, leverde een stuk in en moest opgeven. Omdat hiermee het derde punt binnen was, en ons klassebehoud veiliggesteld, was er voor Mook niets meer te halen. Tjado van Namen accepteerde daarop het remisebod van Clemens Levink.      

 

De individuele resultaten:

 

  Mook 2 1509 - Het Kasteel 5 1526 2? - 3?
1. Hein van der Linden 1608 - Henk Rutten 1641 0 - 1
2. Tjado van Namen 1606 - Clemens Levink 1637 ? - ?
3. Bas de Blaauw 1493 - Maarten Kwaaitaal 1658 ? - ?
4. Rob Jansen 1471 - Paul van Deemen 1422 1 - 0
5. Anton Meeuwsen 1473 - Bas Koster 1273 ? - ?
6. Nico Molle 1401 - Chiel Koster   0 - 1
 
13 januari 2012

Kasteel 5 pakt eerste winst

Toine van Bergen

 

Vrijdag de 13de januari werd uiteindelijk voor ons vijfde team geen ongeluksdag. Na drie nederlagen op rij werd het hoog tijd om het nieuwe jaar tegen het Arnhemse De Sleutelzet in te zetten met een overwinning. En dat lukte uiteindelijk royaal. Zelf had ik er weer voor gekozen om de jeugdspelers aan het ?grote werk? te laten ruiken. In 2011 pakte dat nog niet zo goed uit, maar nu begint het resultaat toch te komen!!!

 

Chiel Koster ging vanaf de opening als een razende van start. Voordat zijn tegenstander er erg in had stond hij twee pionnen achter, en met ook nog een hopeloze koningsstelling. Deze keer was Chiel weer als eerste klaar, maar wel met winst!!! Zijn broer Bas leek aanvankelijk niet geweldig te staan. Hij wist zich echter terug te vechten naar een stelling met weinig winstkansen voor beide partijen, waarop hij mij vroeg of hij remise mocht aanbieden. Dat leek mij op dat moment een verstandige keuze. Maar even later kwam hij nogmaals naar me toe om te zeggen dat hij nog even door wilde spelen. En ja hoor, er zat nog een trucje in en ook Bas wist te winnen!!!! Tussenstand 2-0.

 

Henk Rutten kwam op het topbord een pion voor, maar zag weinig kansen om een bres in de stelling van wit te slaan. Toen zijn tegenstander remise aanbood, kon hij dit gemakkelijk accepteren. We stonden al met 2-0 voor, en op de andere borden zag het er ook redelijk uit.

 

Het winnende punt werd vervolgens gescoord door een prima op de aanval spelende Paul. Al snel kwam hij een pion voor. Zijn tegenstander kreeg nauwelijks kansen om iets terug te doen. Met een tussenstand van 3 ? - ? kon ik me wat rustiger op mij  eigen interne partij concentreren.

 

Maarten Kwaaitaal houdt van spectaculaire partijen, en neemt veel risico. Dat kan goed aflopen, maar ook verkeerd. Deze keer liep het dus niet zo goed af, want hij was de enige Kasteler die een nederlaag moest noteren. Met een wat rustiger spelopbouw gaat de talentvolle Maarten echter zeker nog punten pakken in ons 5de team. Ten slotte Clemens. Hij had in de winterstop enkele oefenwedstrijden gespeeld, waaronder -dat mag niet onvermeld blijven- een nederlaag tegen mij. Hij had er wel van geleerd, en deze leraar Duits was nu weer goed bij de les. Na een stukwinst schoof hij zijn partij geroutineerd uit.

 

Door deze overwinning staan we nu gedeeld op de laatste plaats met Mook en Millingen. We spelen nog tegen beide ploegen, dus hebben handhaving in de 3de klasse nog helemaal in eigen hand.

 

De resultaten:

 

  Het Kasteel 5 1521 - De Sleutelzet 1 1365 4? - 1?
1. Henk Rutten 1661 - Bert Sigmond 1582 ? - ?
2. Clemens Levink 1620 - Bert Nobel 1650 1 - 0
3. Maarten Kwaaitaal 1671 - Herman de Munnik 1455 0 - 1
4. Paul van Deemen 1423 - Henk van der Woude 1381 1 - 0
5. Bas Koster 1229 - Brad Downing   1 - 0
6. Chiel Koster   - Pascal van den Born 758 1 - 0
 
12 december 2011

Kasteel 5 nog zonder winstpunten

Toine van Bergen

 

Afgelopen maandagavond 12 december reisde ons 5de team af naar de boorden van de Rijn in Arnhem-Zuid. Dit om de degens te kruisen met De Toren. Deze club speelt haar thuiswedstrijden in het clubhuis van een biologische tuinbouwvereniging, naast een pannenkoekenrestaurant. Een sfeervolle locatie, maar wel wat erg rumoerig.

 

We gingen met redelijk goede verwachtingen op pad. Maar na twee ingecalculeerde nederlagen tegen teams met een veel hogere rating bleef de ommekeer deze avond nog uit.

 

Leon Schrijvers maakte zijn debuut in de OSBO- competitie. Ondanks zijn grote inzet en goede bedoelingen kon hij niet voorkomen dat zijn tegenstander al spoedig de winst pakte.

 

Ikzelf offerde na de opening al vrij snel een paard voor drie pionnen. Ik kreeg actief spel, waarbij ik een rokade voor Torenspeler Jan Looyen onmogelijk wist te maken. Hij kon toch langzaamaan de duimschroeven bij mij aandraaien. Zoals vaker was tijdnood voor mij daarbij nog een extra vijand. Er viel voor mij uiteindelijk niets meer aan te redden.

 

Ondanks de 2-0 achterstand was er nog perspectief. Paul stond heel actief en Henk had aan het topbord zelfs een stuk gewonnen. Toen Paul in een toreneindspel steeds meer pionnetjes van Torenspeler van Netten had verorberd gaf de Arnhemmer op.

 

Martin van Gelder speelde lang een gelijkwaardige partij, maar na stukverlies werd het heel moeilijk. Hij probeerde nog om in een gecompliceerde stelling op remise aan te sturen. Dat was vergeefs.

 

Tot overmaat van ramp verloor Henk zijn gewonnen stuk weer, en moest hij nog hard knokken om er uiteindelijk remise uit te slepen.

 

Als laatste was Clemens nog aan het spelen. Hij stond in een gelijkwaardige stelling wat passiever. In tijdnood, met wat minder secuur spel  had dit uiteindelijk verlies tot gevolg.

 

Alweer een dikke nederlaag, maar we geven natuurlijk niet op!!! Er volgen nog zeker twee wedstrijden waarin we punten kunnen pakken.

 

De resultaten:

  De Toren 8 1490 - Het Kasteel 5 1455 4? - 1?
1. Jan Straatman 1538 - Henk Rutten 1661 ? - ?
2. Mark van Gemert 1511 - Clemens Levink 1620 1 - 0
3. Franke van Netten 1462 - Paul van Deemen 1423 0 - 1
4. Jan Looyen 1489 - Toine van Bergen 1370 1 - 0
5. Kees Spruijt 1449 - Martin van Gelder 1202 1 - 0
6. Rico Langenheim   - L. Schrijvers   1 - 0
 
11 november 2011

Kasteel 5 ook onderuit tegen SMB 3

Toine van Bergen

 

Wie enkele jaren geleden had voorspeld dat ons 5de team nog eens in competitieverband uit zou komen tegen SMB 3 was voor gek verklaard. In een paar jaar tijd zijn de verhoudingen echter behoorlijk veranderd. Het eerste team van het eens landelijk roemruchte SMB speelt nu op hetzelfde niveau als ons eerste. En zo kwam het dat Kasteel 5 inderdaad op de elfde van de elfde tweeduizendelf moest aantreden tegen SMB 3.

 

Vooraf had ik ons nog wel enige kansen toebedacht. Maar helaas, het viel anders uit!!! De remises van onze topborden Henk en Clemens had ik ingecalculeerd.

 

Paul van Deemen speelde ook geen gelukkige wedstrijd. Hij raakte een stuk kwijt, en heeft hier geen compensatie meer voor teruggezien. Een nederlaag was het logische gevolg.

 

Onze talentvolle jeugdspelers Maarten, Bas en Chiel merkten echter dat extern meespelen met de senioren een aparte ervaring is. Maarten speelde tegen de jonge Guus Alberts, Bas en Chiel tegen respectievelijk Jan Aalbers en Ren? van den Bosch. Ze deden zeker hun best, maar kwamen vrijdag routine tekort.

De eindstand werd daarmee 1-5 voor de Nijmegenaren. Het is wel belangrijk dat de jeugd binnen onze club de kansen krijgt om dit soort wedstrijden te spelen. Daarom trad ik deze keer zelf op als ?non playing captain?. En bij de komende thuiswedstrijden van Kasteel 5 doe ik weer graag een beroep op onze jeugd!!!!

 
14 oktober 2011

Kasteel 5 kansloos tegen titelkandidaat PION

Toine van Bergen

 

Ons 5de team begon de competitie met een uitwedstrijd in Groesbeek tegen PION 3. Van tevoren waren mijn verwachtingen niet te hoog, gezien de sterkte van de tegenstander. Immers, vorig seizoen gingen we al onderuit tegen PION 4. Uiteindelijk bleek de tegenstander, met een gemiddelde rating ruim boven de 1700, inderdaad enkele maten te groot. Lange tijd was dat op de diverse borden niet echt te zien. Maar de routine van de thuisclub gaf uiteindelijk de doorslag.

 

Op ons topbord speelde Henk Rutten ( tegen Rowdy T?s) een degelijke partij, maar meer dan een remise zat er niet in. Hetzelfde gold voor Clemens op bord 2. En daarmee was de koek ook wel op. Op de volgende borden moesten zowel Paul van Deemen, invaller Leon Gommers en ondergetekende een 0 noteren. Hetzelfde gold voor Martin van Gelder, die het lang volhield en daarmee een zeer verdienstelijk debuut maakte  in de OSBO. Het zal duidelijk zijn: de punten moeten we tegen andere ploegen gaan halen. En daarbij kan het nu gescoorde bordpunt nog wel van belang zijn.

 

Uitslagen:

 

  PION 3 1727 - Het Kasteel 5 1457 5 - 1
1. Rowdy Tuss 1809 - Henk Rutten 1663 ? - ?
2. Henk Fleuren 1719 - Clemens Levink 1630 ? - ?
3. Herman Brinkhof 1779 - Leon Gommers 1438 1 - 0
4. Aad van Wieringen 1651 - Paul van Deemen 1425 1 - 0
5. Alexander Bouwman 1694 - Toine van Bergen 1373 1 - 0
6. Jaques de Jong 1710 - Martin van Gelder 1212 1 - 0
 
15 april 2011

Kasteel 5 strijdend ten onder tegen Wageningen

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 15 april speelde ons 5de team de gezamenlijke slotronde in de 3de klasse F. Het voordeel was daarbij dat we onze uitwedstrijd tegen Wageningen in Wijchen mochten spelen!!! Want Het Kasteel was de gastheer. Zoals gebruikelijk bij onze club was alles weer pico bello geregeld. OSBO- wedstrijdsecretaris Huub Blom werd, inclusief leenmateriaal, ingevlogen als wedstrijdleider. En Clemens was ceremoniemeester. Extra hapjes en een ?probleem van de week? omlijstten het gebeuren in onze speelzaal.

 

Helaas konden de spelers van Kasteel 5 deze avond geen feestelijke omlijsting geven aan het gebeuren. Wageningen had weliswaar gemiddeld een veel hogere rating, dat wisten we. Maar waar we bijvoorbeeld tegen Rhenen toch gelijkwaardig bleken, kwam het verschil in sterkte nu wel duidelijk tevoorschijn.

 

Maarten Nellestijn blunderde al snel een stuk weg en kon als eerste opgeven tegen Albert van der Harst. Onze kopman Arno kon het ook niet bolwerken tegen de sterke Karin Jeuken. Tony Hall kwam wel een pion achter, maar wist zich toch lang staande te houden tegen Jeroen Goedhart. Uiteindelijk moest ook hij opgeven. Kaz speelde een boeiende partij tegen de sluwe routinier Frits Gieltjes. Hij stond wat gedrukt, maar wist via de f- lijn tegendruk uit te oefenen. Beide partijen hadden twee actieve torens, en uiteindelijk draaide het uit op remise. Paul van Deemen had het van aanvang af moeilijk tegen Rijk Timmer. Materiaalverlies in het middenspel betekende dat hij alle zeilen moest bijzetten. Maar ook hij kon een nederlaag niet voorkomen. Toine speelde met zwart Scandinavisch tegen Albert Boshoven. Van aanvang af kon de partij alle kanten op. Bij het opzetten van een aanval met dame en toren door het centrum onderschatte ik de mogelijkheden van mijn tegenstander om terug te slaan. Ik kon alleen mat voorkomen door materiaalverlies. Daarna blunderde Boshoven, waarna ik met veel pijn en moeite een remise over de streep kon trekken.

 

Eindstand een pijnlijke 5-1 nederlaag. Maar alles overziende ben ik als teamleider zeer tevreden over onze keurige middenmootplaats in ons debuutjaar in de 3e klasse.

 

Uitslag Wageningen 5 - Het Kasteel  5

 

  Wageningen 5 1605 - Het Kasteel 5 1449 5 - 1
1. Karin Jeuken 1718 - Arno Reijnders 1541 1 - 0
2. Albert van der Harst 1672 - Maarten Nellestijn 1491 1 - 0
3. Frits Gieltjes 1677 - Kaz Haans 1519 ? - ?
4. Jeroen Goedhart 1532 - Tony Hall 1447 1 - 0
5. Rijk Timmer 1545 - Paul van Deemen 1411 1 - 0
6. Albert Boshoven 1487 - Toine van Bergen 1285 ? - ?
 
18 maart 2011

Kasteel 5 na winst tegen Mook in subtop 3de klasse

Toine van Bergen

 

Vrijdagavond 18 maart was het druk in Zuiderpoort. Niet alleen ons 2de en 4de  team speelden thuis, ook het 5de. En evenals Kasteel 2 en 4 wist ook Kasteel 5 de winst binnen te halen. Waarmee de subtop werd bereikt in de 3de klasse F.

 

Van tevoren was mijn inschatting dat we onze puntjes vooral op de lagere borden moesten zien te halen. En dat kwam ook uit. Op bord 4 was Tony Hall als eerste klaar. Hij bereikte een stelling met beiden twee torens en een paard. Na goed afruilen bleef er een pionneneindspel over waarin Tony het initiatief had en ook hield. Paul van Deemen volgde op bord 5 dit goede voorbeeld. Hij won al snel een pion, verloor deze wel weer, maar wist het initiatief te houden. Onbedreigd haalde hij ons tweede punt binnen.

 

Zelf had ik het aan het staartbord niet moeilijk. Een gemakkelijke overwinning betekende dat we rond 10 uur al met 3-0 voorstonden. Er was op dat moment dus nog een halfje nodig voor de overwinning. En daar moest nog heel hard voor gewerkt worden!!!! Maarten Nellestijn stond er op bord 2 nog relatief het beste voor. Hij won snel een pion, en wist zijn dame actief in de strijd te mengen. Het is dan nog wel moeilijk om de winst te vinden. Zijn tegenstander zag er in ieder geval geen brood meer in, want hij bood remise aan. In overleg met mij besloot Maarten dit te accepteren. Hij stond wel wat beter, maar de winst was daarmee in ieder geval binnen!!!

 

Voor Arno op het topbord werd het een zware avond. Zijn tegenstander wist beide lopers prima te ontwikkelen, en de druk werd op een gegeven moment te zwaar. Helaas kon hij het niet meer bolwerken.

 

Ook deze keer was Kaz nog als laatste in de weer. Hij verloor ergens een stuk. Toch hield hij zeker mogelijkheden op een remise. Maar een sluitend matnet van zijn Mookse opponent voorkwam dat hij eeuwig schaak kon geven.

 

Met deze overwinning heeft Kasteel 5 de subtop van de 3de klasse F bereikt. De gezamenlijke slotronde tegen Wageningen wordt in ons eigen Zuiderpoort gespeeld, en dan ligt zelfs de 3de plaats nog binnen bereik!!!!

 

De uitslagen:

 

  Het Kasteel 5 1449 - Mook 2 1439 3? - 2?
1. Arno Reijnders 1541 - Tjado van Namen 1663 0 - 1
2. Maarten Nellestijn 1491 - Rob Jansen 1517 ? - ?
3. Kaz Haans 1519 - Bas de Blaauw 1490 0 - 1
4. Tony Hall 1447 - Wim Hopman 1483 1 - 0
5. Paul van Deemen 1411 - Anton Meeuwsen 1432 1 - 0
6. Toine van Bergen 1285 - Jan Ermers 1050 1 - 0
 
14 februari 2011

Kasteel 5 blijft knap overeind tegen Rhenen 1

Toine van Bergen

 

Op maandag 14 februari moesten we de verste uitwedstrijd tegen het eerste team van Rhenen spelen. Zelf ging ik rechtstreeks vanuit mijn werk. Na een ritje als haringen in een ton in een overvolle trein (door eerdere treinuitval), en een voorspoedig busritje, bereikte ik op tijd de uitstaphalte. Daarna was het zoeken in het donker naar de speellocatie, die ik al na twee keer mislopen bereikte. Gelukkig was het toen pas kwart voor acht. Maar ik zag dat mijn teamgenoten er toen al allemaal al waren. De hele basis ruim op tijd beschikbaar op een maandagavond, dat toont de betrokkenheid.

 

De opgaande lijn van de laatste weken werd voortgezet. Hoewel dat er aanvankelijk niet zo uitzag!!! Tony speelde tegen Jan de Jong, verloor zijn dame en kreeg daar te weinig materiaal voor terug. En Maarten had tegen Jacob de Gooyer ook al niet het geluk aan zijn zijde. In een open strijd ging op een gegeven moment toch zijn paard eraf!!! Tussenstand 2-0 voor Rhenen.

 

Qua ratingverschil was dat niet onverwacht. Maar dat wil dit seizoen, zo is al eerder gebleken, niet alles zeggen. Zelf had ik, met zwart aan het staartbord, tegen Jan Polders al snel een veel actievere stelling. Jan bleek een ?a3-h3- schuiver? te zijn. Ik offerde ook nog een pion en kwam desondanks tamelijk voordelig te staan. De partij afmaken is dan natuurlijk nog een probleem, maar dat lukte me deze keer toch.

 

Paul van Deemen kwam tegen Arend Baars terecht in een eindspel met dame, toren en loper. Er lag veel ruimte op het veld, dus dat betekende heel precies uitrekenen. Daar bleek Paul beter in te zijn. En toen stond het ineens weer 2-2!!!

 

Arno en Kaz waren op dat moment nog volop in hun strijd gewikkeld. Arno kwam tegen de Rhenense topman Jan van Laar in een ingewikkeld eindspel terecht, zelf had hij een paard en loper en zijn tegenstander twee paarden. Arno mocht van mij remise aanbieden. Dat bleek bij het analyseren ook de juiste uitslag, want hij had eeuwig schaak kunnen afdwingen.

 

En nu rustte ons zware lot op de smalle schouders van Kaz!!! Ik had aan hem aangegeven dat hij zelf mocht aangeven aan mij of hij nog winstkansen zag. Toen zowel Kaz als zijn tegenstander Marcel Muis nog zo?n twintig minuten op de klok hadden en hij meldde er zo snel geen gat meer in te zien ging ik akkoord met een remisebod. Wat door Rhenen geaccepteerd werd. Prima gespeeld, op Kaz kun je rekenen!!!

 

Eindstand daarmee 3-3, een resultaat dat er mag zijn, ook tegen deze tegenstander. Met een score van 5 uit 5 hebben we ons hiermee vast in de middenmoot genesteld.

 

Individuele scores:

  Rhenense SC 1 1610 - Het Kasteel 5 1449 3 - 3  
1. Jan van Laar 1757 - Arno Reijnders 1541 ? - ?  
2. Jacob de Gooyer 1741 - Maarten Nellestijn 1491 1 - 0  
3. Marcel Muis 1654 - Kaz Haans 1519 ? - ?  
4. Jan de Jong 1469 - Tony Hall 1447 1 - 0  
5. Arend Baars 1538 - Paul van Deemen 1411 0 - 1  
6. Jan Polders 1504 - Toine van Bergen 1285 0 - 1  
 
11 januari 2011

Kasteel 5 verplettert SMB

Toine van Bergen

 

Op dinsdag 11 januari speelde het vijfde team de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Na de goede afsluiting in december tegen Millingen wilden we het nieuwe jaar natuurlijk ook goed beginnen!!!! En dat lukte zeker. In het donkere caf?Groenewoud in Nijmegen moest het zesde van SMB bestreden worden. Tony gaf het goede voorbeeld. In zijn partij gingen al snel veel stukken van het bord. De koning van zijn tegenstander Hugo Maas kreeg het erg koud. Maas zag ook nog een mat in ?n over het hoofd, waardoor Tony het karwei kon afmaken (1-0).

 

Paul van Deemen kwam tegen Ilona Sanders al vrij snel een stuk voor. Zijn stelling kwam geen moment in gevaar, en beheerst haalde hij het tweede punt voor ons binnen. Kaz Haans speelde op het laatste moment tegen een invaller, de blinde Lucas de Jong. Een nieuwe ervaring voor hem tegen deze zeker niet slechte speler. In eerste instantie stond hij zeker wat slechter, maar langzaamaan wist hij terrein terug te winnen. Kaz blijft altijd rustig, en dat is een voordeel!!! Ook hij wist de winst binnen te slepen.

 

Omdat Maarten Nellestijn, onze tweede bordspeler, helaas moest afhaken, besloot ik me zelf maar op die plek in te zetten. Ik wilde natuurlijk ook niet de openingsvoorbereidingen van mijn medespelers doorkruisen. Mijn opponent, de jeugdige Dorus Peelen, schijnt een talent te zijn. Maar op deze avond zag ik daar niet zoveel van. Na een Scandinavische opening met zwart (Dorus schoof zijn e- pion door) zette ik direct een scherpe pionaanval in op de damevleugel. Ik wist mijn tegenstander constant onder druk te houden, kwam nog wel in tijdnood, maar wist het deze keer wel af te maken. Het winnende punt!! ( 4-0).

 

Invaller Richard speelde op het staartbord tegen SMB- teamleider Cas Aubel, een oude rot. Richard heeft in korte tijd veel bijgeleerd, en wist zijn stelling goed gesloten te houden. Terecht besloten Cas en Richard het punt te delen.

 

Ten slotte onze kopman Arno. Hij speelde tegen de (91- jarige!!) Frits Meulenbeld. Deze bleek het schaken nog niet verleerd te zijn: hij kwam uiteindelijk enkele pionnen voor. Maar de SMB- nestor kwam in tijdnood. Arno bood remise aan maar helaas, hij bleek dit niet gehoord te hebben!!! Uiteindelijk ging Meulenbeld door de klok, waarmee Arno een mindere partij toch goed afsloot. Daarmee werd de eindstand ? - 5? in ons voordeel!!! Conclusie, het se team is -mede op bordpunten- eigenlijk na 4 wedstrijden al veilig in de derde klasse. Wie had dat vooraf kunnen denken!!!!

 

De uitslagen:

 

SMB 6- Het Kasteel 5?-5?

1 Frits Meulenbeld ( z)- Arno Reijnders  0-1

2 Dorus Peelen (w)- Toine van Bergen 0-1

3 Lucas de Jong (z)- Kaz Haans 0-1

4 Hugo Maas (w)- Tony Hall 0-1

5 Ilona Sanders (z)- Paul van Deemen 0-1

6 Cas Aubel (w)- Richard van Bergen ? - ?   

 
10 december 2010

Eerste overwinning Kasteel 5 in 3de klasse

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 10 december kwam Millingen op bezoek. We hadden, na twee eerdere nederlagen, van tevoren niet al te hoge verwachtingen van deze wedstrijd. Maar onze ploeg kwam verrassend goed uit de hoek tegen deze op papier sterkere tegenstander. Een teamleider moet natuurlijk het goede voorbeeld geven. Daarom mocht ik -tot mijn eigen verrassing- als eerste mijn tegenstander Jan van Lier tot overgave dwingen. Het was een aanvalspartij zoals ik die lang niet meer heb gespeeld; zijn koningsstelling werd gespleten met een verrassend offer, en al mijn stukken werkten vervolgens prima samen.

 

Maarten Nellestijn had een van de sterkere opponenten getroffen: Duitser Bernd Schumacher. Hij speelde geen slechte partij, maar moest uiteindelijk toch opgeven. Na die 1-1 leek de wedstrijd nog alle kanten op te kunnen. Maar daar dachten met name onze staartborden anders over.

 

Paul van Deemen wist wel raad met de partijopbouw van Ben IJsvelt. Tony Hal kwam vervolgens licht in het voordeel toen hij twee torens en een loper overhield, en zijn tegenstander een toren, loper en paard. Kort nadat hij de torens kon verdubbelen wist hij de buit binnen te halen. Een bijzondere prestatie, omdat Tony door een oogontsteking maar ?n lens in had!!!

 

Bij de stand van 3-1 was er nog maar een halfje nodig voor de winst. En daarvoor zorgde onze benjamin Kaz Haans. Een secure en degelijke partij werd het. Wellicht had er zelfs nog meer ingezeten, omdat Millingenaar Xander Verbeet in tijdnood een onreglementaire zet deed. Hoe daarmee om te gaan is een leermoment. Maar dat het goed gaat komen met de schaakcarri?e van Kaz is iets dat zeker is!!!!

 

Ten slotte Arno Reijnders nog, op ons topbord. Lang leek zijn stelling remise-achtig. Maar uiteindelijk kwam hij toch uit op 2 pluspionnen en daarmee de winst.

 

Eindstand 4?  - 1? , en dat hadden we van tevoren niet durven dromen!!!

 
15 oktober 2010

Kasteel 5 biedt moedig weerstand tegen titelkandidaat UVS

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 15 oktober stond de eerste wedstrijd op het programma voor ons gepromoveerde 5de team. Nieuw in de derde klasse moesten we al direct aantreden tegen ?n van de titelkandidaten. UVS speelde vorig seizoen nog tweede klasse, en hun gemiddelde rating ligt een stuk hoger. Daar kwam nog bij dat we twee afmeldingen hadden. Maar de invallers Simon en Richard weerden zich prima.

 

Kaz speelde op bord 2 tegen Bart van Leeuwen. Ik had al snel gezien dat hij op materiaalwinst was gekomen, en zowaar, rond negen uur kwam hij een notatieformulier bij me neerleggen waarop stond dat hij gewonnen had!!! Een leuke ruggensteun was dat voor ons team. Zelf was ik iets te nonchalant inde opening. Mijn tegenstander Harrie Berkers besloot op mijn Scandinavische opening te reageren met het doorschuiven van zijn witte koningspion. Geen probleem, daar wist ik wel raad mee. Maar mijn keuze even later voor een lange rokade bleek minder gelukkig. Materiaalverlies was al snel het gevolg. Na wat afruilen wandelde ik, in de moed der wanhoop, met mijn koning bijna het hele bord over, om hier en daar nog een pionnetje te snoepen. Ik kreeg toen zowaar toch nog wat tegenspel, omdat Berkers beducht moest zijn voor ?mat achter de paaltjes?.

 

Helaas, het liep niet goed af, tussenstand 1-1 dus.

 

Maarten Nellestijn maakte zijn debuut in de OSBO, en deed dat voortreffelijk op het kopbord tegen Ruud van Roosmalen. Het ging heel lang gelijk op. De routine van zijn tegenstander gaf uiteindelijk de doorslag.

 

Ik had invaller Simon van Dijk op bord 3 gezet, waar hij Theo Felet trof. Het werd een interessante en heel lange partij, waarin langzaam maar zeker het matnet zich sloot rond de Nijmegenaar. Simon speelde heel secuur (in 82 zetten!!!!) naar de winst. Daarmee was het dus 2-2.

 

Tony Hall speelde tegen Thei van Laanen een eindspel met gelijke lopers,  waarbij hij uiteindelijk toch niet kon voorkomen dat zijn geroutineerde tegenstander als eerste het promotieveld bereikte. En Richard bleek ook in de derde klasse zijn tegenstander het erg moeilijk te kunnen maken. Uiteindelijk was het niet voldoende om een positief resultaat te bereiken.

 

Al met al was de 2-4 nederlaag niet onverwacht te noemen, Maar de inzet van de spelers, en geweldige prestaties van onze jeugdige Kaz en Simon, bieden hoop voor het vervolg in de strijd om handhaving. Die zal waarschijnlijk gaan tussen Wageningen, SMB en ons team.

 
06 april 2010

Kasteel 5 pakt de tweede plaats

Toine van Bergen

 

Op maandag 6 april werd in Arnhem de gezamenlijke slotronde van de 4de klasse E gespeeld. Daarvoor moest ons kampioenteam Kasteel 6j aantreden, maar ook Kasteel 5. Het laatstgenoemde team moest proberen de tweede plaats zeker te stellen, wat een theoretische promotieplaats is. Dit laatste hangt onder andere af van de vraag of er sprake is van verstrekte degradatie vanuit hogere klassen.

 

De voortekenen waren niet gunstig. Onze vaste kracht Ben van Cuyk was verhinderd, en op het laatste moment moest zijn vervangster Lenie Hendrikse ook nog afhaken. Geluk bij een ongeluk was dat de slotronde plaatsvond precies op de verjaardag van Richard van Bergen. Hoewel hij had aangegeven in principe niet meer te kunnen spelen ( wegens werk) had hij op 6 april een vrije dag opgenomen. En wilde dan best aantreden, tegen De Toren 8.

 

En zowaar, Richard was nog als eerste klaar ook!!! Zijn tegenstander Gerjan Brands verslikte zich in een combinatie, en Richard speelde hem gedecideerd naar een nederlaag. Waarmee ?super-sub? Richard, als invaller nota bene, uiteindelijk ?n van de topscorers van ons team is geworden.

Hoewel ikzelf tot nu toe met slechts 1 punt uit 6 wedstrijden een dramatisch seizoen had liep het gisteren ineens weer w?. Met zwart speelde ik de Scandinavische opening. Arnhemmer Fred Schonis sloeg de d-pion niet, maar speelde tot mijn verbazing 2. d3!!! Waarna de centrumpionnen geruild werden en beide dames al van het bord verdwenen. Met het nadeel voor wit dat hij niet meer kon rocheren!!! Het tempovoordeel wat ik daarmee kreeg leverde actiever spel op in de opening. Ik wist mijn stukken goed te ontwikkelen. Relatief snel kwam ik daarna tot stukwinst en ook winst van de partij.

 

Een 2-0 voorsprong was een riante uitgangspositie natuurlijk. Zeker toen Nico en zijn tegenstander herhaling van zetten op het bord kregen, waarna we in ieder geval al ?n wedstrijdpunt binnen hadden. Tony stond er echter minder goed voor. Hij kwam een paard achter, en werd steeds verder in de verdediging teruggedrukt. Toen zijn tegenstander het goed wist uit te spelen stond het  dus 2? - 1? .

 

Op de twee topborden speelden Mark en Willem een gelijkwaardige pot. Willem en zijn tegenstander Stefan Antonowicz gingen beiden met een randpion op weg naar promotie. De vraag was op dat moment wie het snelste aan de overkant was. Willem dacht de winst te kunnen forceren door een toren te offeren voor een loper. Helaas zat er nog een addertje onder het gras, en moest hij in het stof bijten. Daarmee werd het dus 2? - 2?.

 

Alles hing nu af van Mark Topper. Kon hij de winst binnenslepen??? En er viel ook nog een extra prijs te verdienen. Alle andere partijen waren inmiddels al klaar. En de organisatie had voor de laatste winnaar van de avond een fles wijn uitgeloofd. Mark stond weliswaar een stuk voor ten koste van een pion, maar echt gemakkelijk was het zeker niet. Zijn tegenstander Roland van Witteveen had zeker ook nog winstkansen. Mark nam echter de tijd, rekende zijn aanval koelbloedig door, en sloeg uiteindelijk succesvol toe.

 

De winst was hiermee binnen. Het einde van een geslaagd seizoen was daar, met een tweede plek ( 9 uit 7),. Achter ons ongenaakbare jeugdteam, dat ook in Arnhem wist te winnen, en daarmee op 13 uit 7 kwam. Alle spelers van team 5 bedankt, en hopelijk tot het volgende externe seizoen.

 
09 maart 2010

SMB weggespeeld door Kasteel 5

Toine van Bergen

 

Afgelopen dinsdag 9 maart waren we te gast bij het gerenommeerde SMB in Nijmegen. De tijden dat Het Kasteel bijna automatisch een nederlaag moet noteren als tegen de ?grote broer? uit de buurgemeente wordt gespeeld ligt achter ons. Het laagste ( zevende) team van SMB kwam er niet aan te pas.   

 

Mark Topper was al heel snel klaar tegen Hugo Maas. Hij vertelde weinig problemen te hebben gehad. Zijn tegenstander, met een veel lagere rating, was kennelijk (om tactische redenen???) op een hoger bord geplaatst.

 

Nico Wismans had wat meer tijd nodig. Na een lange rokade wist hij het initiatief echter geleidelijk naar zich toe te trekken. Hij maakte de partij fraai af met het doorstomen van zijn d- pion naar het promotieveld.

 

Willem Maat speelde op het topbord tegen Dorus Peelen. Het tempo werd er redelijk ingehouden. Willem wist de winnende variant niet te vinden en kwam met zijn tegenstander remise overeen.

 

De geroutineerde Cas Aubel was de tegenstander van Ben van Cuyk. Na een gelijkwaardig middenspel wist Ben het betere van het spel te krijgen. Aubel probeerde het dreigende verlies nog lang af te wenden door enkele schaakzetten met zijn toren. Maar uiteindelijk moest ook hij zwichten. Daarmee was de winst dus al binnen: ? - 3 ?.

 

Zelf speelde ik ( evenals enkele jaren geleden) tegen teamleidster Ilona Sanders. De vorige keer wist ik haar, na een dramatisch slechte partij van mijn kant, toch nog te verslaan. Nu ging het andersom. Ik gaf het initiatief uit handen en kon een nederlaag niet meer afwenden.

 

Tony Hall was als laatste nog bezig. In zijn partij was lange tijd sprake van een gelijkwaardige partij. Hij wist de dame van zijn opponent Luc Jensen te veroveren ten koste van enkele stukken. Maar het bleef goed uitkijken. Toen Jensen hem de mogelijkheid bood om met een schaakje ook nog zijn toren te nemen was het over en uit. Eindstand: 1? - 4? . Een belangrijke overwinning. Zeker in de wetenschap dat, met nog ?n ronde te spelen, een tweede plaats mogelijk wordt. Een plaats die mogelijk recht geeft op promotie.

 
12 februari 2010

Kasteel 5 helpt jeugdteam een handje op weg naar het kampioenschap

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag 12 februari wist ons 5de team een zwaarbevochten 3-3 gelijkspel te bemachtigen tegen runner- up Tornado uit Druten. Omdat ons 6de (jeugd)team, uitkomend in dezelfde klasse, die avond haar wedstrijd won zijn haar kansen op de titel daardoor aanmerkelijk toegenomen.

 

Het was wel een unieke speelavond die 12de februari. Vijf van onze zes externe teams moesten aan de bak. Wisselspelers waren dan ook schaars. Toen tot overmaat van ramp Willem Maat zich ?s- middags afmeldde wegens migraine moest ik dus op zoek naar een invaller.

 

En die werd gevonden in de persoon van Geert Smulders. Ook deze invaller (eerder gold dat voor Richard van Bergen) deed het uitstekend: hij was als eerste klaar, wat een 1-0 voorsprong opleverde.

 

Op de andere borden ging het minder makkelijk. Omdat onze kopman ontbrak besloot ik zelf maar aan het eerste bord te gaan zitten, om te ?keepen?. Al snel leek het dramatisch slecht te gaan. Maar na een dameruil kwam er enig herstel. Het stond er nog steeds niet geweldig voor bij mij. Maar in vrijwel kansloze positie wist ik toch nog met een randpion ver op te rukken. Promotie lukte net niet, en ik moest het loodje leggen tegen de jeugdige Neven Jakopovic.

 

Mark Topper kwam redelijk uit de opening, en wilde eerst al remise aanbieden. Hij besloot daar nog even mee te wachten. Door een klein foutje slaagde zijn tegenstander Wim Claus er vervolgens in om het initiatief over te nemen en de winst te pakken.

 

Nico Wismans speelde een degelijke partij, en kwam niet echt in de problemen. Doordat hij wel een punt scoorde kwamen we weer op 2-2.

 

Ben van Cuyk speelde een partij met wisselende kansen tegen Drutenaar van Vroonhoven. Helaas ging het onder tijdsdruk mis, en kwamen we met 3-2 achter.

 

Alle hoop was vervolgens gericht op Tony Hall. Hij had een stevige stelling opgebouwd waar Geert van Tongeren (Tornado) niet doorheen kwam. Met het initiatief volop in handen gaf zijn tegenstander onder tijdnood op.

 

Eindstand dus 3-3. Tornado blijft hierdoor de enige serieuze concurrent van ons 6de (jeugd)team. In de volgende speelronde valt waarschijnlijk in Druten de beslissing over het kampioenschap.

 
10 december 2009

Kasteel 5 wint opnieuw uitwedstrijd in Arnhem met grote cijfers

Toine van Bergen

 

Voetbalclub NEC kan er alleen maar van dromen: een grote overwinning halen in een uitwedstrijd in Arnhem. Maar ons vijfde team presteerde dit al voor de tweede keer dit seizoen.

 

Evenals in de openingswedstrijd tegen het Arnhemse De Toren was ook plaatsgenoot ASV volkomen kansloos tegen ons vijfde team. Dit ondanks het feit dat we met twee invallers speelden. Ben van Cuyk en ? op het laatste nippertje- Nico Wismans moesten het af laten weten. Maar hun vervangers Richard van Bergen en Jorik Quint deden het geweldig.

 

Aan het tweede bord speelde Willem met zwart een degelijk potje. Wit probeerde met positionele middelen in het centrum de overhand te verkrijgen, maar dat lukte niet goed. Toen hij daarop in het middenspel de stelling wilde openbreken ging het vrijwel meteen mis; hij verloor ? niet geforceerd - een stuk. Daarna kreeg hij van Willem geen enkele kans meer op tegenspel. 0-1.

 

Jorik was door mij op het topbord neergezet. Aanvankelijk dreigde het helemaal mis te gaan. Hij stond na een te nonchalante opening bijna twee stukken achter. Maar wonder boven wonder wist hij zich -nu wel geconcentreerd spelend- terug te vechten in de wedstrijd. Het materiaalverlies werd geheel teruggewonnen, en in een pionneneindspel met toren haalde onze jeugdige invaller alsnog de winst binnen.

 

Onze andere invaller, Richard, ( na ja, invaller??? , hij heeft tot nu toe nog alle wedstrijden gespeeld) speelde zeer fel en oplettend. Zijn tegenstander kwam er niet aan te pas. In gewonnen stelling vroeg hij aan mij of hij remise mocht aanbieden. ? Niet doen?, zei ik tegen hem, ?gewoon doorspelen.? Ik weet nog goed dat we een paar jaar geleden net een half bordpunt tekort kwamen voor promotie met het toenmalige 3de team. Dat was voor Richard geen probleem meer en na zijn winst stonden we al met 3-0 voor.

 

Tony Hall speelde met zwart een degelijke wedstrijd, die ook hij winnend wist af te sluiten. En dan Mark Topper. De enige Arnhemmer in onze ploeg speelde al voor de derde keer op rij met ons in zijn eigen woonplaats. De ?thuiswedstrijd?in de vorige ronde tegen De Sleutelzet werd immers- zoals gebruikelijk- omgezet in een uitwedstrijd in Het Dorp. Het thuisvoordeel at dus voor hem geldt doet hem duidelijk goed. Door een regelmatige overwinning staat hij nu op 2,5 uit 3.   

 

Ten slotte ondergetekende. Het wordt eentonig. Een betere stelling werd door mij alsnog uit handen gegeven, tegen mijn 93- jarige (!!!) tegenstander Kelderman.

 

Al met al boekten we wederom een forse overwinning: 1-5. Doordat ons 6de (jeugd)team afgelopen vrijdag met dezelfde cijfers won wordt de onderlinge confrontatie in januari tussen Kasteel 5 en Kasteel 6j een echte topper!!!

 
10 november 2009

Kasteel 5 verliest op valreep van De Sleutelzet

Toine van Bergen

 

Afgelopen dinsdag 10 november speelde het 5de team de tweede van drie achtereenvolgende wedstrijden in Arnhem. Een maand geleden waren we te gast bij De Toren. Nu hadden we thuis moeten spelen. Maar onze tegenstander was De Sleutelzet uit Het Dorp. Deze vereniging bestaat grotendeels uit lichamelijk gehandicapten, en mag daarom, afgezien van de slotronde, alles thuis spelen.

 

We begonnen met ?n invaller en ?n speler ( Mark Topper) die bij de aanvang meldde nog in de file te staan in de buurt bij Utrecht. Ik besloot toen om het ?topbord? voor onze Topper te reserveren. Als hij het niet meer zou redden hadden we dan het hoogste bord opgeofferd. Maar hoe hij het gered heeft weten we niet, maar 20 minuten na de ?aftrap? kwam hij toch al binnen lopen.

 

De eerste die de stukken kon opbergen was Willem Maat, niettegenstaande het uiterst trage spel van zijn Arnhemse tegenstander. De Kasteel-speler kostte het met wit niet veel moeite om het punt binnen te slepen, aangezien de Arnhemmer, met zwart, tactisch spel verkoos boven een degelijke ontwikkeling. Al snel ging een al te optimistische pion verloren middels een schijnoffer, en allengs verkreeg wit bovendien een oppermachtige stelling. Na 19 zetten had zwart al ruim een uur meer bedenktijd gebruikt dan Willem. Een tweede schijnoffer kostte daarop op f7 minstens een tweede pion. Onder tijdsdruk werd het offer ditmaal ook nog aangenomen, en dat mocht al helemaal niet; dameverlies door een paardvork.

 

De vroege voorsprong konden we helaas niet lang volhouden. Invaller Richard streed voor wat hij waard was maar moest de Arnhemse teamleider Theo Kloppenburg de overwinning gunnen. Ben van Cuyk was met zwart goed op dreef. In een degelijke partij gaf hij tegen zijn tegenstander Henk van der Wouden eigenlijk nauwelijks een kans weg. De Arnhemmer deed nog een wanhoopspoging door met zijn e-pion de koning van Ben aan te vallen, maar dat was voor hem zonder resultaat.

 

Tony Hall speelde ook geen slechte partij, maar kon uiteindelijk de oprukkende a-pion van zijn tegenstander niet meer goed tegenstand bieden.

 

De tussenstand was op dat moment 2-2. Het leek er verder goed uit te zien. Zelf had ik weliswaar een pion achterstand, maar het was een eindspel met dame en twee torens, waarin ik actiever spel had. Te laat zocht ik, met wit spelend, de 7de rij op, en dwars door het centrum kwam mijn tegenstander Rob van der Hoeff met zijn d- pion sterk opzetten. Die pion promoveerde zelfs tot dame, waarop een hectische slotfase ontstond. Mijn tegenstander had nu dus twee dames en ik ?n. Bijna wist ik toch nog eeuwig schaak te forceren. Maar net niet dus?

 

Ten slotte Mark Topper. Hij  speelde tegen de sterke Pieter van der Zwam een puike partij. In een spectaculaire tijdnoodfase werd het uiteindelijk een puntendeling.

 

Daarmee werd de eindstand 2 ? - 3 ? voor de Arnhemmers, de kleinst mogelijke nederlaag dus.

In december gaan we wederom naar Arnhem, omdat dan ASV bestreden zal worden. En dan te weten dat de slotronde ook al in die stad is, want die wordt georganiseerd door?. datzelfde ASV?..

 
12 oktober 2009

Kasteel 5 blaast Toren omver

Toine van Bergen en Willem Maat

 

De verwachtingen waren vooraf niet al te hoog gespannen voor de eerste (uit)wedstrijd van Het Kasteel 5. In Arnhem moest immers maandagavond aangetreden worden met twee invallers ( Lenie en Richard). Bij het binnenkomen van de speelzaal in Arnhem-Zuid was de ook bij ons bekende schaakcoach Willy Hendriks bezig met een analyse van een schaakpartij tussen Magnus Carlsson en Topolev. Of het nu daaraan lag dat we een vliegende start hadden? Wie zal het zeggen?.. 

 

We hadden in ieder geval ook nog morele steun van een heuse supporter. Tony Hall was net te laat teruggekeerd uit Engeland om zich nog te kunnen aanmelden, maar kwam toch helemaal naar Arnhem.

 

Willem Maat had een goede dag aan bord 1, want hij veegde met wit zijn, qua rating gelijkwaardige, tegenstander binnen anderhalf uur van het bord. In een klassieke Siciliaan met tegenstelde rochades sloopte hij met een pionnenstorm de verdedigingslinie van de zwarte koning. De tegenactie tegen de witte koning werd daarentegen nooit echt gevaarlijk. De zwarte monarch werd door middel van een handige tussenzet, 20 Pd5 !, ontdaan van zijn laatste verdedigende officier en wilde het hazenpad kiezen, maar de uitgang van zijn domein werd afgesloten, zodat de beul ? in dit geval de witte toren ? zijn werk kon doen. Na de 24ste witte zet, was het mat onafwendbaar.

 

Richard maakte zijn debuut in de OSBO. Hij speelde een frisse partij, ruilde heel wat stukken af en wist toen een positie van ?eeuwig schaak? te forceren. Hij was terecht tevreden met een remise, want hij blijft dus ongeslagen!!!!

 

Lenie had afgelopen vrijdag al gewonnen in de interne competitie en haar goede vorm bleek nog steeds aanwezig. Ook zij koos, met wit, de aanval, en kwam een stuk voor. Met twee torens op de 7e rij werd de positie van haar tegenstander onhoudbaar.  

 

Nico had met zwart volledig controle over zijn tegenstander, en kwam geen moment in gevaar. Geleidelijk aan werd zijn tegenstander teruggedrongen, waarmee het winnende punt al binnen was: ? - 3 ? .

 

Mark Topper won al snel een pion op de damevleugel. Het was actief spel van beide kanten. Toen hij nog een tweede pionnetje wist te snoepen was de buit eigenlijk al binnen. Uiteindelijk trapte zijn opponent ook nog in een paardvork, waardoor zijn dame de klos was.

 

En zoals zo vaak was ikzelf het langst aan het zwoegen. Na een goede start maakte ik een misrekening bij een afruil. Mijn positie werd steeds slechter, maar? mijn tegenstander vergat het af te maken, door bijvoorbeeld een stukoffer met enig licht materiaalverlies. Ik had zelf op dat moment niets meer te verliezen, en ging, met het weinige materiaal dat ik nog overhad, inclusief de koning, ten aanval. En ik wist zowaar met een opstormende h-pion en een paard zijn koning in de hoek te drukken en mat te zetten?

 

Het was al bijna twaalf uur toen ik met onze trouwe supporter Tony ( hij was er nog steeds?) af kon reizen naar Nijmegen. We hadden De Toren omver geblazen, en hen niet meer dan een half puntje gegund.

 

Persoonlijke scores:

F. van Netten (z)- Willem Maat        0-1

J. Derendorp  (w)- Nico Wismans       0-1

Jan Schoemaker(z)- Mark Topper        0-1

Rolf Hendriks (w)- Toine van Bergen   0-1

Reinier Heinz (z)- Lenie Hendrikse    0-1

Ren?de Goeij (w)- Richard van Bergen ?-?

 
24 april 2009

Meer foto's van de slotavond

Kasteel 5 eindigt toch nog als derde

Toine van Bergen)

Op vrijdag 24 april speelde ons 5de team haar laatste wedstrijd van het seizoen. In ons eigen Zuiderpoort werd de gezamenlijke slotronde afgewerkt. De organisatie was, vooral door de inbreng van onze extern wedstrijdleider Henk Rutten, prima voor elkaar. Voor onszelf waren er door een wisselvallig seizoen geen prijzen meer te winnen. Maar  we eindigden  uiteindelijk toch nog op de derde plaats, door een overwinning op het Arnhemse ASV.

 

Invaller Jorik Quint was deze keer minder gelukkig. Zijn tegenstander de Groot wist een door hem opgezette aanval prima te pareren. En zelfs succesvol door te dringen tot zijn koningsstelling. De achterstand werd echter snel omgezet in een voorsprong. Ikzelf had geen moeite met jeugdspeler Fabian Engelhardt. Al snel won ik twee stukken en was de koers gelopen. 

 

Ook Willem Maat had een gemakkelijke avond. Zijn tegenstander zondigde enkele malen tegen de gouden regels van een gezonde opening, en daarop kreeg Willem al zeer snel het initiatief. De Arnhemse tegenstander moest toezien hoe zijn witte koningsvleugel werd verzwakt, zodat hij niet meer kon rokeren. De zwarte aanvallers drongen zijn stelling binnen, en op de 18de zet werd de witte dame het kind van de rekening. Ondanks het ontbreken van welke materi?e of positionele compensatie dan ook, gaf wit pas twaalf zetten later op. Tussenstand 2-1.

 

Remco Menger had wat meer tijd nodig. Maar als een van onze twee Arnhemse teamleden liet ook hij zijn stadgenoot van der Jagt kansloos. Mark Topper speelde op ons topbord met zwart een moeilijke partij tegen de Krogt. Rokeren bleek niet haalbaar en de koning kwam onder druk. Hij was voortdurend in de verdediging maar deed dit heel secuur. De Krogt zag ook niet meer hoe hij erdoor moest komen en bood remise aan. Ik adviseerde Mark om dit te accepteren. Het was immers het beslissende halfje voor de overwinning.

 

 

Leo van Dijk was ondertussen nog steeds bezig. Lange tijd ging het gelijk op met voor beide spelers een dame, twee torens en 7 pionnen op het bord. Het werd een partij in tijdnoodfase en Leo profiteerde uiteindelijk van zijn twee vooruitgeschoven pionnen. Hij won en behaalde daarmee een fantastische seizoenscore van 4 uit 5.

 

De eindstand werd daarmee 4 ? - 1 ? in ons voordeel. Een goed slot van een seizoen waar toch nog wel iets meer in had gezeten.

 

Op ? bordpunt werd UVS 5 kampioen

 
09 maart 2009

Kasteel 5 weggevaagd in Nijmegen

Toine van Bergen

 

Afgelopen maandag speelde ons 5de team haar laatste uitwedstrijd. En het werd geen succes. UVS bleek meer routine in huis te hebben en voor ons was er slechts een figurantenrol weggelegd.

Willem Maat moest bij afwezigheid van Mark Topper weer op bord 1 acteren. Na 13 zetten stond Willem licht voordelig met het loperpaar en ruimtevoordeel. Er was dus niets aan de hand totdat hij op de 14de zet een pion wegblunderde. Ook toen had hij echter nog wel enige positionele compensatie. Willem was inmiddels psychologisch aangeslagen en liet op de 16de zet nog eens zijn loper pennen. Daar was geen oplossing meer voor en Willem kon opgeven. Hij was er zo beduusd van dat hij zijn consumptiebon weer inleverde bij de teamleider.

 

Remco had op bord 3 eerst een overwicht maar werd langzaam teruggedrongen. Zijn tegenstander speelde het knap uit en daar was onze tweede nul al. Nico leed op bord 5 licht materiaalverlies maar zijn stelling was positioneel zeker niet minder. Maar ook bij hem liep het slecht af. Waar het precies misging weet ik niet, want ik was op dat moment teveel verdiept in mijn eigen partij.

Met drie nullen moest de rest van onze ploeg natuurlijk alles of niets gaan spelen. Zelf koos ik met zwart weer eens voor de Scandinavische verdediging. Mijn tegenstander had erg veel tijd nodig maar kwam uiteindelijk wel terug in de wedstrijd. Vooral door zijn actieve loperpaar. In het (verloren) eindspel deed mijn tegenstander nog een onreglementaire zet. Ik kreeg in hevige tijdnood daardoor nog twee minuten extra maar dat mocht niet meer baten.

 

Ik had Leo vandaag op bord 2 gezet. Hij is immers met een goede serie resultaten bezig, zowel intern als in de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO. En het moet gezegd worden, hij kwam er goed voor te staan. Maar helaas, op een gegeven moment was zijn tijd op. Daarmee was het 5-0.

 

Onze invaller Tony Hall moest het opnemen tegen de in Nijmegen en verre omstreken beruchte UVS-er Rob Lubbers. In een gelijkwaardige partij leed Tony materiaalverlies. Zijn geluk was echter dat (ook) Lubbers door de vlag ging. Onze invaller kon daarmee tenminste de eer nog redden. Eindstand 5-1.

 

Ons rest nu nog de slotronde in eigen huis op 24 april. We hopen dan de competitie tegen ASV 11 toch nog waardig af te sluiten.

 
13 februari 2009

Kasteel 5 houdt goed stand tegen sterk Ede

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag speelde ons 5de team pas de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Eerder ging de match tegen Dodewaard niet door, omdat het betreffende team van deze vereniging inmiddels is opgeheven.

 

Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gestemd. Ede 3 heeft in onze klasse verreweg de hoogste rating, die varieert van 1480 tot 1700. En wij misten onze 1ste bordspeler Mark Topper, die (weer) vader aan het worden is.

 

Maar hoe anders was de werkelijkheid. Het werd uiteindelijk een gelijkspel, waarmee we onszelf nog tekort deden.

 

Remco Menger had al na 10 minuten gewonnen. Zijn tegenstander Spronk maakte een foutje in de opening, waardoor dameverlies niet meer te voorkomen was.

 

Willem Maat was opgeschoven naar bord 1 en trok meteen ten aanval. Hij won 2 pionnen en kwam zelf niet in gevaar. Toch wist hij het vervolg niet te vinden. In een eindspel met ongelijke lopers werd het uiteindelijk remise. Zat er meer in? Willem heeft zijn partij opgestuurd dus jullie kunnen er zelf over oordelen. Toch een heel goede prestatie op bord 1.

 

Op bord 2 hadden we een jeugdige invaller: Jorik Quint. Hij speelde een degelijke partij waarin zijn tegenstander zich genoodzaakt zag om remise aan te bieden. Voor Jorik zat er ook niet echt veel meer in, maar ik vroeg hem toch om nog even door te spelen. Ik wilde eerst afwachten hoe het op de andere borden ging.

 

Leo van Dijk speelde op bord 6 een secure partij tegen tegenstandster de Mol- Thijs. Toen hij haar tot overgave dwong hadden we al 2 punten in handen, en kon ik Jorik met gerust hart adviseren om akkoord te gaan met een nieuw remise- aanbod van Edenaar Krijgsman.

 

Dat hoewel Nico Wismans helaas zijn partij verloren had tegen Pol. Immers, het stond inmiddels 3-2 voor ons, en een remise van mijzelf, als laatste nog actieve speler, moest toch mogelijk zijn. Dacht ik!!! Helaas wilde mijn tegenstander Hartsuiker niet meewerken. Hij vocht zich terug in de wedstrijd, en onder hevige tijdsdruk moest ik het loodje leggen.

 

Eindstand dus 3-3. Van tevoren had ik ervoor getekend, maar het voelde na afloop toch een beetje wrang.

 
16 januari 2009

Stilte na de storm

Leo van Dijk

 

Al weer 16 januari, maar het vijfde team was pas aan zijn tweede wedstrijd toe. Een bye en een teruggetrokken team zorgden voor een lange pauze. Tornado 2 uit Druten was de tegenstander. Op papier niet al te moeilijk. Maar ja, wat zegt dat? Waren we allemaal wel scherp genoeg na deze onvrijwillige winterstop?

 

Tornado 2 is een mix van senioren en junioren. Ik trof een jeugdspeler op bord 6. Dat was snel afgelopen. Na 11 zetten en het fraaie Df2 mat. Als beloning kreeg ik van Toine de opdracht een verslagje te schrijven.

 

Een rondje langs de borden gaf reden tot optimisme. Alleen Remco stond slecht na verlies van een loper in de opening. Met een gerust hart ging ik d?n Bogerd maar verkennen. Bij terugkomst had Mark het tweede punt binnengebracht. Na een mooie combinatie eindigde de zwarte koning midden op het bord in een matnet. Voorsprong 2-0 en nog geen 10 uur.

 

Nico plaatste een mooi kwaliteitsoffer wat hem een aanval op de uiteengeslagen koningsstelling opleverde. Willem stond wat slechter na een afruil in het centrum. Remco ging verliezen als er geen wonder gebeurde. Toine stond gelijk. De voorzichtige conclusie aan de bar was dat een overwinning aanstaande was.

 

Remco verloor inderdaad. Nog niets aan de hand. Maar toen kwam de tornado. Zoals gebruikelijk grillig en plaatselijk. Out of the blue liet Nico een toren in staan bij het zoeken naar een nog betere voortzetting. Hij kon zijn jonge tegenstander meteen feliciteren. Op het bord ernaast ging bijna gelijktijdig een toren er af doordat Toine de b-lijn opende voor zijn opponent. Hij dacht nog lang na, maar mat was niet meer te voorkomen.

 

Dat betekende 3-2. Willem deed wat hij kon en hield een toreneindspel met een pion minder remise. Einduitslag dus 3,5-2,5. Ook tot verrassing van onze tegenstanders.

 

En zo dropen we af naar Wijchen. Om daar getuige te zijn van een nog grotere ravage?

 

10 oktober 2008

Variant- jeugd geen partij voor Kasteel 5

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 10 oktober speelde voor het eerst in de historie een vijfde OSBO- team van Het Kasteel haar wedstrijd. En dat leverde niet al teveel problemen op. Tegenstander was het jeugdteam van De Variant uit Huissen.

 

Nico Wismans, op bord 5 met wit tegen Tim van Schweden, had al na een half uur de buit binnen. Ook op bord 6 had onze tegenstander Jeroen Hofs er geen kaas van gegeten. Leo van Dijk had wat langer werk maar ook dat was niet echt moeilijk.

 

De partij van Willem Maat heb ik niet gezien, maar ik heb begrepen dat hij een degelijke stelling opbouwde. Wat ertoe leidde dat de tegenstander geen kant meer op kon. Stukverlies was het gevolg en even later was het al 0-3 voor ons. Remco Menger kwam slecht uit de opening. Maar zijn tegenstander had te weinig routine om daarvan te profiteren. Waarna Remco zich herstelde, en ook op dit bord Variant kon opgeven.

 

Mark Topper, onze kopman, had wat langer werk. Maar dat lag vooral aan zijn tegenstander die van geen opgeven wilde weten. Zijn zege kwam geen moment in gevaar. Toen was het dus 0-5, en was alleen ikzelf nog aan het spelen, met zwart. Mijn tegenstander Bram Arends opende met de ?Oran Oetan?: b2-b4. Maar daar wist ik wel raad mee. Mijn positionele stelling was prima, en ik drong de witspeler steeds verder terug. Toen maakte ik echter een grote fout. Mijn dame werd gepind en ging van het bod af. Zijn dame trouwens ook, maar het leverde toch stukverlies op. Ik moest hard knokken en hier en daar kon ik een pionnetje terugsnoepen. Uiteindelijk kwam er een eindspel waarin ik alleen een toren had en mijn tegenstander toren en loper. Vlak voor het vallen van mijn klok kon ik toch nog remise forceren.

 

Eindstand: ? - 5 ? in ons voordeel. In november zijn we vrij, en op 12 december gaat de competitie eigenlijk pas echt beginnen voor ons.  Met een thuiswedstrijd tegen Dodewaard.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013