Verslagen derde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
09 december 2011

Kasteel 3 wint ook derde ronde

Patrick Zeelen

 

Op 9 december 2011 speelde het derde team thuis de derde wedstrijd in de 2e klasse D tegen OPC. Het team draait echt heel lekker, want voor de derde keer op rij werd gewonnen. Op de ranglijst werd Bennekom 2 ingehaald en staat het derde team nu op de 2de plaats (er vanuit gaande dat Huub Blom en de zijnen Rhenen verslagen hebben en op de eerste plaats blijven staan).

 

Leo en Patrick scoorden in de eerste twee ronden tegen twaalven een 0. Deze keer waren ze als eerste klaar. Leo had met een ge?oleerde pion een kleine achterstand, maar kreeg een remiseaanbod. Dat nam hij uiteraard aan. Patrick speelde de opening niet goed, waardoor zijn koning onder druk kwam te staan. Na wat gepuzzel kon hij de dreigingen uit de stelling halen, maar de tijdsachterstand was al opgelopen tot bijna drie kwartier. Het remise aanbod werd door Patrick direct aangenomen. Stand 1-1

 

Het thema bij Nick was: insluiten. Eerst sloot Nick de dame van zijn tegenstander op. De dame ging er met enkele pionnen af tegen 3 lichte stukken. Pogingen van zijn tegenstander om spel te krijgen strafte Nick af door ook een paard en een toren op te sluiten. Met 3 uit 3 is Nick nu de topscorer van het team. Stand 2-1

 

Albert speelde weer een sterke partij, waarin hij net als in de vorige ronde enkele vrijpionnen kreeg. Deze keer renden de pionnen niet naar de overkant. Albert moest een pion tegenhouden, waardoor hij slechts 1 pion over hield met aan beide kanten nog een toren. Dit was helaas niet meer te winnen, maar remise op bord 1 tegen een tegenstander met 100 ratingpunten meer is natuurlijk een prima resultaat. Stand 2.5-1.5

 

Ton kwam een pionnetje voor te staan en had druk op de tegenstander. Ondanks de lichte voorsprong koos hij voor remise. Clemens had vanaf het begin sterke druk op de tegenstander. Al zijn stukken stonden op de koningsvleugel gericht en ver opgerukte pionnen lieten de tegenstander geen ruimte om te verdedigen. Stand: 4-2.

 

Ook Mark wist probleemloos te winnen. Hij kwam twee pionnen voor, had een actievere dame en de koning van de tegenstander stond niet veilig. Snel mat zat er niet in, maar geforceerde dameruil wel. De tegenstander gaf direct op en Mark sleepte de teamoverwinning binnen. Arno kwam halverwege de avond al informeren of hij remise mocht aanbieden. Geen probleem: het zag er allemaal goed uit. Twee keer werd zijn aanbod afgeslagen, maar omdat OPC toch al verloren had nam de tegenstander het aanbod toch maar aan. Eindstand: 5.5-2.5.

 

Geen gelukjes deze keer. We hebben geen enkele 0 gescoord en gewoon een verdiende overwinning behaald. In de vierde ronde spelen we tegen het team dat waarschijnlijk kampioen wordt: Mook. Vorig seizoen kregen we in Mook in de eerste ronde met een verpletterende 7-1 nederlaag een hartelijk welkom in de 2de klasse. Dat moet dit seizoen beter kunnen. We hebben 6 matchpunten, dus er staat geen enkele druk op deze wedstrijd. We gaan in Mook gewoon lekker schaken en we zien wel wat het wordt.

 
11 november 2011

Geweldige seizoenstart voor Het Kasteel 3

Patrick Zeelen

 

Aan het begin van het vorige seizoen wisten we al dat ons derde team het zwaar zou krijgen in de 2de klasse. Gedurende het seizoen begonnen we ons na enkele zware nederlagen zelfs af te vragen of dit team wel iets in de 2de klasse te zoeken had. Met 4 matchpunten (waarvan 2 behaald tegen een andere degradatie kandidaat) en net voldoende bordpunten bleven we echter met de hakken over de sloot in de 2de klasse.

Aan het begin van dit seizoen was het even slikken: drie van de top vier spelers in het team waren verdwenen. Jos Steinmann stond opgesteld voor Kasteel 2. Henk Rutten en Clemens Levink gingen spelen in Kasteel 5. Het werd helemaal slikken toen de opstellingen van de tegenstanders gepubliceerd werden. De gemiddelde teamratings van de basisopstellingen in de 2de klasse D zagen er als volgt uit:

1. Mook 1        1753

2. ASV 6         1738

3. Bennekom 2    1724

4. Wageningen 4  1689

5. UVS 4         1621

6. OPC           1606

7. Rhenen        1598

8. Het Kasteel 3 1589

 

De eerste ronde werd met 4.5-3.5 gewonnen van Rhenen. Een belangrijke overwinning, want Rhenen is net als wij degradatiekandidaat op grond van gemiddelde teamrating. Clemens en Simon vielen in voor Mark en Willem en wonnen beide hun partij. Ook Nick en Arno wisten te winnen. Bij een stand van 4-1 (John verloor zijn partij) stond Ton heel goed, maar Leo en Patrick stonden met hun rug tegen de muur. Ton speelde niet voor de winst, maar stelde met een remise de matchpunten veilig. Gelukkig maar, want tegen twaalven gingen Leo en Patrick onderuit.

1. Patrick    0

2. Leo        0

3. Nick       1

4. Arno       1

5. Ton        0.5

6. John       0

7. Simon      1

8. Clemens    1

 

De tweede ronde werd gespeeld tegen ASV 6. Een verschil van meer dan 100 punten gemiddelde teamrating in ons nadeel. Normaal gesproken win je zo?n wedstrijd niet. Gewoon gaan schaken en we zien wel waar het schip strandt, was dus de instelling. Opnieuw konden Mark en Willem niet meespelen. Albert en Niels waren de vervangers.

Ton en John waren als eerste klaar. Beide met een remise tegen resp. Theo van Amerongen en Jan Groen. John vond dat hij wel goed stond, maar nam het zekere voor het onzekere. Na afloop van zijn partij vertelde hij dat hij tegen mij zeker door zou hebben gespeeld. Dank je wel John J. Stand 1-1

 

Nick had de koningsstelling van Rob van Belle goed onder druk, maar groot voordeel of mat zat er niet direct in. Totdat Rob zich vergreep aan een giftige pion. Dubbele aanval op dame en toren leverde Nick beslissend voordeel op. Niels was tegen invaller Ton van Eck een pion achter gekomen, maar had nog goed spel. Een onnauwkeurigheid van Ton leverde een kwaliteit op. Het was nog even oppassen, want een vrijpion moest onschadelijk gemaakt worden. Niels speelde het netjes uit naar winst. Stand 3-1

 

Bij Arno werd de partij beslist door enkele tenenkrommende gebeurtenissen. Hij liet een ongedekte toren in staan. Abbes Dekker zag het niet en gaf vervolgens zelf materiaal weg. Hierdoor won Arno de partij. Verder niet meer aan denken Arno, aan het einde van het seizoen staat die 1 nog steeds op papier en is iedereen vergeten hoe de partij gegaan is.

 

De stand was 4-1. Niet slecht voor een wedstrijd die je eigenlijk geacht wordt te verliezen! Albert speelde aan het eerste bord een sterke partij tegen Nico Schoenmakers. Beide spelers hadden dame en toren, maar Albert had de vrijpionnen. Het was echter niet zo eenvoudig als het er op het eerste gezicht uit zag. Nico bleef sterk tegenstand bieden en om mat te voorkomen moest Albert met zijn koning ver naar voren rennen om achter de vijandelijke pionnen te schuilen! Toen was de koning dan ook veilig en was de partij ? en daarmee ook de wedstrijd - gewonnen. Stand 5-1.

 

Opnieuw waren Leo en Patrick tegen twaalven als laatste nog bezig. Leo had het tegen Hans Rigter zwaar. Zijn koningsstelling werd onder de voet gelopen en pogingen om onder de druk uit te komen hadden zo veel tijd gevergd dat hij door de vlag ging. Voor zover ik kon zien gebeurde dat in verloren stelling. Patrick kwam in de opening tegen Robert Naasz met een ge?oleerde pion te zitten. De hele partij draaide eigenlijk om deze pion. Voor het verdedigen van de pion moest een hele trukendoos geopend worden. Dat ging heel lang goed, maar nadat dames en torens van het bord gingen had Robert in het resterende pionneneindspel genoeg tempozetten achter de hand om de partij te winnen. Eindstand 5-3.

 

En zo heeft ons 3de team na twee ronden 4 matchpunten op zak en staan we op de derde plek achter Mook en Bennekom (de titelkandidaten). Laten we daar maar even van genieten, want op die derde plek gaan we natuurlijk niet eindigen. We zijn er nog niet, maar voorlopig hebben we een prima uitgangspunt voor nog een seizoen in de 2de klasse.

 

Stand in de 2de klasse D na 2 ronden:

1. Mook 1        4   12

2. Bennekom 2    4   11

3. Het Kasteel 3 4    9.5

4. OPC 1         2    9

5. Wageningen 4  2    7

6. Rhenen        0    5.5

7. UVS 4         0    5

8. ASV 6         0    5

 
19 april 2010

Winst en Verlies in Bennekom op de slotavond

Jos Steinmann

 

Op maandag 19 april 2010 vindt in Bennekom de slotavond plaats van de 3de klasse E van de OSBO. Kasteel 3 wordt deze keer vertegenwoordigd door Albert, Joop, Sjaak (valt in voor Louwrens [beterschap!] ), Henk, Niels en Jos.

 

Henk pikt Albert op en de rest rijdt mee met Niels. Diens auto is eigenlijk niet geheel berekend op zo?n gewichtig gezelschap (300 kg + Joop) en steunt bij elke verkeersdrempel, maar we bereiken toch met intacte benzinetank  de snelweg. Deze keer geen volle A50 vanwege ?Symfonica in Rosso? en dus zijn we ruim op tijd (= veel te vroeg) in Bennekom.

 

Theoretisch zijn er nog 3 titelkandidaten:

Bennekom 3 (11 MP; 24BP)

Het Kasteel 3  (10 MP; 24? BP)

Wageningen 4 (9 MP; 21? BP)

 

In de kansen van Wageningen gelooft niemand behalve wellicht zijzelf.

Onze taak is duidelijk: zelf winnen van OPC 1 en hopen, dat Bennekom 3 minstens ?n matchpunt verspeelt aan UVS 5?(door vooruitgespeelde partijen staat Bennekom voor met 1?-?.  H? is dat eigenlijk geen competitievervalsing? Protest!!!!))

 

OPC 1 heeft 4 redelijk goede spelers op bord 1 t/m 4 (rating tussen 1635-1705), maar mist wat kracht aan de laatste borden. De opstellingen:

 

Bord 

Het Kasteel 3

1694

 

OPC 1

1602

1.

Albert Verhaaren (zwart)

1760

-

W. Lise

1702

2.

Joop V/d Pol (wit)

1662

-

Albert Kroon

1658

3.

Sjaak Laurant (zwart)

1687

-

Piet Noordhuis

1635

4.

Henk Rutten (wit)

1740

-

Hans Verburg

1670

5.

Niels Radder (zwart)

1635

-

Herman Molendijk

1540

6.

Jos Steinmann (wit)

1680

-

Manuel Vasquez

1341

 

Na een klein uur spelen wint Joop een pion en heb ik zelf een beetje ruimtevoordeel.

Rond 21:25 uur bij de 22de zet groeit dat voordeel aan door een centrum opstoot, ondersteund door lopers op beide lange diagonalen.

Sjaak en Joop kunnen beiden bogen op de controle over de half- open c- lijn.

Bij Henk en Albert lijkt allemaal nog niet zoveel aan de hand.

Niels? toren dreigt ingesloten te raken en noodgedwongen offert hij een loper voor 3 pionnen.

 

Een kwartier later is mijn tegenstander gedwongen zijn dame te ruilen tegen een toren + paard. Met de veel mobielere dame pik ik ook nog hier en daar een pion mee.

 

Henk heeft inmiddels via goed spel een gigantisch ruimtevoordeel opgebouwd: zijn tegenstander speelt zo ongeveer op de laatste twee rijen en heeft een loper en een paard (weer) vrijwel in de beginstelling staan.

 

Rond 22:00 is het afgelopen aan bord 6: mijn tegenstander dreigt door allerlei penningen/ batterijen nog een stuk te verliezen en raakt daardoor zo in paniek, dat een fraai einde mogelijk wordt: een dubbelschaak mat. 1-0 dus.

 

Alberts tegenstander heeft een min of meer hangende pion  op e4 en Albert gaat daar eens lekker op ?drukken? (P+T+T)

 

Rond 22:20 komt UVS tegen Bennekom gelijk.

Niels komt beter in zijn spel.

 

Om 22:30 dreigt Henk rond zet 20 met 2 sterke lopers en een vooruitgeschoven paard materiaal te winnen..

Joop stuurt aan op een beter staand eindspel (met pluspion)

Sjaak slaat een remiseaanbod af, hoewel het objectief gezien best ?remiserig? staat.

 

Een kwartiertje later doet Niels ook weer mee: via allerlei penningen houdt hij zijn tegenstander flink bezig.

Henk verzilvert inmiddels zijn drukstelling en uiteindelijk wint hij  na 21. Pd6 een kwaliteit + pion.

 

Rond 23:00 ziet Joops tegenstander pionwinst over het hoofd en prompt slaat Joop terug door de belangrijke h-pion te veroveren. Niels wint een kwaliteit terug en staat nu met T+3 pionnen tegenover 2 lopers zeker niet meer achter in materiaal. Bennekom staat op alle borden beter tegen UVS.

 

5 minuten later is Joops opponent dusdanig in tijdnood , dat hij in gaat op een slecht staand eindspel : Joop haalt Dame en het is afgelopen.  2-0

Vlak daarna biedt Alberts tegenstander in een pionneneindspel een pion aan , maar Albert slaat niet en schuift zijn a- pion door! Dit levert meteen de winst op, want die pion is niet meer af te houden van promotie. 3-0

 

Voor Sjaak is 23:15 het moment om zelf een keer remise aan te bieden: er zit niet veel muziek in de stelling en een halfje stelt voor ons de 2 benodigde matchpunten veilig. De tegenstander kan moeilijk anders dan accepteren. 3?-?.

 

Henk heeft afgewikkeld naar een eindspel waarin zijn T+L +5 pionnen het opnemen tegen L+L+4 pionnen. De tegenstander staat slecht, maar raakt dan min of meer ?per ongeluk? een van zijn lopers aan en de zet die hij daarmee uitvoert leidt meteen tot stuk- en partij verlies. 4?-? voor ons

 

Bennekom heeft gewonnen op bord  4 (of 5?) en het staat daar nu: 2?-1?

 

Niels? tegenstander laat in tijdnood enige steekjes vallen en rond 23:30 speelt Niels met T+T+D  tegen  T+L+D. Niels? koning staat echter niet geheel veilig. De opponent dreigt materiaal te verliezen en tracht eeuwig schaak (of  mat?) te forceren en offert een loper.

Niels loopt koelbloedig weg uit een paar schaakjes en dan is het  ?schluss? voor wit.  

5?-? dus en onze grootste overwinning van het seizoen.

 

Op de  andere tafel heeft UVS  op beide borden een pion achterstand. Op bord 3 (of 4?) weet de UVS -er in een paard/ pionneneindspel een pion terug te winnen en hij heeft misschien zelfs ergens een winstkans laten liggen. Het wordt remise: 3-2 voor Bennekom.

 

Onze hoop is gevestigd op bord 1 van UVS. Wie mag er daar gaan zorgen dat het Kasteel 3 alsnog kampioen wordt? Jawel,-we moedigen hem allen van harte aan- :  Rob Lubbers!

 

Helaas heeft Rob in de opening een pion verspeeld, maar hij heeft na lange tijd toch een soort koningsaanval via de f en g lijnen opgezet. Mede door tijdnood slaat die aanval niet helemaal door: hij wint weliswaar een pion terug, maar de dames gaan van het bord en in een materieel gelijke,  maar verder onduidelijke stelling gaat Rob door zijn vlag?

Bennekom wint met 4-2 en is kampioen.

 

Het Kasteel 3 eindigt als tweede in de poule met  de meeste bordpunten. (30 tegen 28)

Dat vermaledijde ? -je in de 3de ronde in en tegen Bennekom breekt ons uiteindelijk toch op?.

 
12 februari 2010

Het derde op oorlogspad met een missie

Niels Radder

 

Terwijl onze collega?s van Kasteel 2, 4, 5 en 6 thuis hun wedstrijd speelden, werd het 3de uitgezonden op missie naar het carnavaleske Groesbeek. In onze poule 3E staan wij op een 2de plaats met evenveel matchpunten als nummer 3 Wageningen en 2 matchpunten achter de koploper Bennekom. Wageningen speelde deze ronde tegen Bennekom en had de sportieve taak om de spanning terug te brengen door te winnen, helaas bleven zij steken op een 3-3 gelijkspel (vredesmissie?). Jammer, maar helaas; enige voordeel is dat we bij winst op PION 1 matchpunt op Wageningen uitlopen en op Bennekom inlopen. De missie van onze teamleider was van te voren dus duidelijk. Om aansluiting te houden voor als Bennekom de komende twee ronden nog onderuit gaat, of om eventueel als beste nummer 2 alsnog te kunnen promoveren, moesten we 2 matchpunten en zoveel mogelijk bordpunten uit Groesbeek mee naar Wijchen nemen.

 

Het leek erop dat wij op volle oorlogssterkte zouden aantreden, maar helaas werd deze week duidelijk dat Louwrens geveld is door longontsteking en dus niet kon spelen, Louwrens beterschap! Doordat de andere teams ook thuis speelden was het aantal Nationale Reserves om uit te kiezen niet erg groot. Toch is het onze teamleider gelukt om goede vervanging te regelen, want gelukkig voor ons had Simon zijn wedstrijd van het 6de vorige week vooruit gespeeld. Hierdoor kon hij zijn debuut maken in de derde klasse OSBO. (kan hij alvast wennen voor volgend jaar) Ondanks de gladheid arriveerden wij allemaal ruim op tijd in de Mallemolen in Groesbeek. Deze keer geen carnavalsmuziek of ander muzikaal geweld, maar dit werd ruimschoots ?gecompenseerd? door rumoerige schakers. Aangezien de akoestiek van de grote zaal van de Mallemolen de Heinken Music Hall benadert zorgde dit voor de nodige irritatie, niet in de laatste plaats bij de Groesbekers zelf.

 

Dan de partijen in volgorde van eindigen. Niels speelde tegen een invaller. Zijn tegenstander gaf in de opening eerst onnodig een tempo weg, waardoor zwart lekker kwam te staan. Toen wit op zet 12 een pion en op zet 13 een vol stuk blunderde, konden de stukken om 9 uur weer netjes in de doos 0-1.

 

Joop zijn tegenstander ruilde zonder enig voordeel al zijn stukken af. Joop pikte echter een pionnetje mee en bezorgde zijn tegenstander een ge?oleerde dubbelpion. Dit weerhield de tegenstander er echter niet van om vrolijk door te gaan met afruilen. Toen Joop de dubbelpion met zijn paard aanviel wat gelijk een paardvork tussen de torens dreigde, schoof zijn tegenstander de pion naar voren. Hierna volgde alsnog de paardvork en gaf de tegenstander direct op. 0-2.

 

Van Albert zijn partij heb ik niet veel meegekregen, behalve dat Albert materiaal en mat dreigde en dat de tegenstander het daarna wel geloofde. 0-3.

 

Als we even de balans opmaken na anderhalf uur spelen kunnen we concluderen dat het wel lekker gaat en een blik op de borden geeft het idee dat een half punt uit de resterende 3 partijen niet onhaalbaar is. Helaas kwam dit halve punt niet van Jos af. Jos trof de tweede invaller van PION en gelijk een van de sterkste spelers van dit team. Dit was de Sjaak Laurant van Groesbeek, oftewel een sterke speler die niet extern speelt maar wel als invaller beschikbaar is en niet misstaat op bord 1 of zelfs een team hoger. Jos kwam twee pionnen achter te staan in het eindspel P+L (Jos) tegen loperpaar. Teamleider werd: ?Teamlijder? en de tegenstander schoof het vakkundig uit. 1-3

 

En dan onze Benjamin Simon. Op een gegeven moment stonden stukken gepend, batterijen klaar voor aftrekaanvallen en dreigde over en weer gerotzooi op de achterste rij met matdreigingen. Dit zag er nogal onduidelijk en gevaarlijk uit voor de toeschouwers maar Simon zal ongetwijfeld weten wat hij deed. Toen ik even later terug kwam was alles afgeruild en hield Simon een gevaarlijke ver opgerukte vrijpion op de damevleugel over met allebei een paard en wat pionnen op de koningsvleugel. Henk had inmiddels een remise aanbod in beraad in een betere stelling en stond rustig de partij van Simon te observeren. Toen duidelijk werd dat Simon bijna niet kon verliezen besloot Henk om door te spelen. De vrijpion verdween van het bord alleen het lukte Simon niet om parallel de pionnen op de koningsvleugel op te eten. Waarschijnlijk ge?spireerd door Emanuel Lasker?s spreuk ?de moeilijkste partij om te winnen is een gewonnen partij? (welke te vinden is in elk OSBO notatie boekje) bood Simon remise aan.  Dit werd direct zonder overleg met de teamleider door de tegenstander aanvaard. Kennelijk geloofde Groesbeek er niet meer in om met 1-3 achter door te vechten voor wat ze waard waren.

 

Henk kwam voor te staan op de klok. Dit ondanks het feit dat zijn tegenstander Henk zijn klok indrukte zonder een zet te doen. Hij zag Henk?s laatste zet niet en was in de veronderstelling dat hij de klok was vergeten in te drukken. Henk zat op dat moment alleen niet achter het bord dus toen hij daar achterkwam waren er een aantal minuten onterecht ?gestolen?. Dus toen toch maar even de tijd na de zet bij de notatie noteren. Na het remise aanbod besloot Henk door te spelen en kwam gelijk een pion voor (en nog steeds voor in tijd). Nadat Simon remise had werd ook deze partij toch nog snel remise verklaard.

 

Nu konden we met 2-4 overwinning veilig huiswaarts keren, met een tussenstop op Zuid om de overwinning op gepaste wijze te vieren en de verrichtingen van de andere teams die in de eindfase waren beland gade te slaan. Missie geslaagd? Dat zal aan het eind van het seizoen moeten blijken. Er zijn nog twee ronden te gaan en we hebben het niet meer in eigen hand. In tegenstelling tot het huidige kabinet ambi?en wij geen verlenging van onze missie, maar willen wij volgend jaar op nieuwe missie in de tweede klasse OSBO. Wij spelen nog tegen UVS en OPC en zullen teams aan onze zegekar moeten binden om kans te blijven maken op promotie. Verder kunnen we alleen maar hopen op het morsen van punten van Bennekom tegen UVS of De Cirkel (gelijk spel is mogelijk voldoende vanwege bordpunten). Dit lijkt niet waarschijnlijk maar laat UVS en De Cirkel een voorbeeld nemen aan SMB. Deze degradatie kandidaat in de meesterklasse wist het almachtige sterrenteam en landskampioen HSG te verslaan (waarvoor hulde) en maakte daarmee een einde aan hun reeks van 24 matchzeges op rij! Dus moraal van dit lange verhaal: koppie erbij houden de laatste twee wedstrijden (maar qua mentaliteit zit het in dit team wel goed). Mocht het toch allemaal niet lukken dan zullen diverse ?soldaten? van het derde team zich achteraf moeten laten behandelen aan het Post Traumatisch Stresssyndroom opgelopen in de hel van Bennekom.

 
15 januari 2010

Het Kasteel 3 - ASV 8

Jos Steinmann

 

15 jan 2010


[1] Albert Verhaeren     - Zekria Amani     1   - 0
[2] Joop  van de Pol     - Frits Wiggerts   1   - 0
[3] Henk Rutten          - Hendrik v Buren  0.5 - 0.5
[4] Louwrens Buddenbergh - Ko Kooman        1   - 0
[5] Jos Steinmann        - Frans Veerman    0.5 - 0.5
[6] Niels Radder         - Remco Menger     1   - 0
Totaal:                                     5   - 1

 

Niet slecht, maar er had nog een halfje meer ingezeten.


Rond 9 uur stonden alle even borden[wit] wel lekker: en inderdaad om 21:35 was Joop de eerste met een 1 (tegenstander overrompeld).
Een kwartiertje later volgde Louwrens (heb ik niet veel van gezien).
Weer een goed kwartier later had ook Niels gewonnen van een oude bekende (Remco Mengers). De zwarte koning bleef "hangen"in het centrum en werd daar vakkundig opgeknoopt.

Toen duurde het niet lang of ook Albert wist na stukwinst ook de partij te winnen.

Nog 2 partijen bezig: Henk op 3 en Jos op 5.

Bij ondergetekende was de opening matig, het middenspel goed en de afwikkeling naar een "gewonnen" eindspel klopte ook. Maar daar deed ik het niet goed: weg voordeel en remise aangeboden. (22:30 uur)

Henk hield ons het langst bezig: hij had een (dubbel)pion meer, maar wit kon bogen op een vrije centrumpion en redelijk actief spel. Henk probeerde het lang , maar moest -mede wegens tijdgebrek- berusten in een remise. (24:00)

5-1 is een goede uitslag. Jammer genoeg heeft Bennekom (weer) nipt weten te winnen ( van OPC).

 
07 december 2009

Verslag: OSBO 3de klasse E 3de ronde

Jos Steinmann

 

Bennekom 3 - Het Kasteel 3: 3? ? 2?

1: Teun Alting (z; 1679) - Albert Verhaaren (w; 1760) ? - ?

2: Rene Bakker (w; 1575) - Henk Rutten (z; 1740)      1 - 0

3: Martin Maasse (z; ??)  -  Sjaak Laurant (w; 1708)  ? - ?

4: Cock Struijk (w; 1553) - Niels Radder (z; 1635)    ? - ?

5: Noud Vromans (z; 1584) - John Lansen (w; 1623)     ? - ?

6: Martien Smit (w; 1600) -  Jos Steinmann (z; 1680)  ? - ?

 

Allereerst de felicitaties aan Bennekom! Ze hebben goed gespeeld en zich degelijk voorbereid. Zo hadden ze hun op papier 3e speler op bord 6 gezet. Toevallig kwam ik daar terecht.

 

Tja we hebben dus verloren! De druiven zijn natuurlijk zuur en we kunnen het alleen onszelf verwijten, maar helemaal verdiend was die nederlaag niet?.

 

Om te beginnen konden we niet beschikken over de basiskrachten Joop en Louwrens: zij werden vervangen door Sjaak en John. (Dat is niet noodzakelijk een verzwakking). Daarnaast moest ik vrijwel zeker met tijdsachterstand beginnen, omdat ik niet tijdig uit mijn werk op locatie kon zijn.

 

Ondergetekende kwam dus een dik kwartier te laat. In een poging de tijdsachterstand in te lopen, heb ik [zwart op bord 6] misschien iets te snel op vervlakking gespeeld. Mijn tegenstander bood ergens nog remise aan (door mij geweigerd), maar kreeg wat  meer ruimte.  Toen zat er niet veel meer in dan een overgang naar een eindspel met 4 pionnen,  Toren en Loper bij wit en 4 pionnen , Toren en Paard bij zwart. Dat eindspel was niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk remise. Vanwege de min of meer gelijke stand op de overige borden  bood ikzelf maar remise aan: geaccepteerd. 0.5-0.5 om 22:30 uur.

 

Vrij snel daarna (22:45 uur) behaalde invaller John Lansen eveneens een remise: in een goed opgezette partij kreeg John (wit op bord 5) wel wat aanvalskansen, maar echt ?erdoor komen? lukte niet.: 1-1

 

Niels (zwart op 4) verslikte zich  in het middenspel en zag door een ?dubbele aanval met het Paard? een kwaliteit verloren gaan. Hij vlocht echter zoveel (schijnbare?) dreiging in een tegenaanval op de koning, dat zijn tegenstander een tactisch geplaatst remiseaanbod niet voorbij durfde laten gaan. 23:00 uur: 1.5-1.5

 

Albert (wit op bord 1) kwam met ruimtevoordeel en een iets betere pionnenstructuur uit de opening en het middenspel. In een eindspel met wederzijds 4 pionnen en een Toren boekte hij echter geen vorderingen meer. Hij had wel een zee van tijd  meer dan zijn opponent. Doorspelen tot de vlag zou vallen  (of de tegenstander een fout zou maken?.)  ware niet heel sportief geweest, maar dient een volgende keer toch ernstig overwogen te worden?(zie de uitslag)  23:15 uur: 2-2

 

Inmiddels waren de verwikkelingen op de overige twee borden redelijk gunstig voor ons: Henk (zwart op 2) stond weliswaar gedrongen, maar had een soort ?onneembare vesting? opgebouwd. Sjaak(wit op 3) had in het middenspel een belangrijke pion gewonnen en probeerde nu in een toreneindspel een centrale vrijpion naar voren te krijgen.

 

Situatie rond 23:30 uur:

Optimistische inschatting: Sjaak wint; Henk (minstens) gelijk: winst voor ons.

Pessimistische schatting:  Henk en Sjaak beiden remise: een gelijk spel.

 

Het liep anders?

 

Vlak voor tijd  ( de 4 spelers hadden samen wellicht nog een minuut of vijf op de klok) gebeurde het ondenkbare: Henk?s tegenstander offerde een centrumpion in een poging de stand open te breken en kreeg inderdaad een beetje  ?lucht? voor Loper en Dame langs de diagonaal a1-h8.  Henk zag daarbij in vliegende tijdnood een matje (Dh8#) over het hoofd, waar in de zet daarvoor een simpel zijstapje van de Koning (Kf8) afdoende geweest was?.

 

B?en: w? overwinning, maar Sjaak kon nog winnen en een gelijk spel veilig stellen.

 

Niet dus: aanvankelijk opereerde hij heel secuur en (te?) voorzichtig, maar kwam niet veel verder. In een alles of niets poging de vrijpion te laten opstomen, offerde hij de pluspion, maar dat bleek teveel gevraagd van zijn stand. In een mogelijk zelfs verloren eindstelling werd  (beide spelers hadden nog ongeveer 15 seconden!)  tot remise besloten.

 

Eindstand om 24:00 uur: 3,5-2,5 voor Bennekom?.

 

Daarmee zijn we qua  kampioenskansen e.d. afhankelijk  geworden van anderen.

Ik gun Bennekom van allles, maar hoop toch echt, dat zij ook een keer zo?n off-day meemaken. (Hup Wageningen! Hup OPC!)

 

Zo niet , dan wordt het volgend jaar opnieuw proberen uit de 3de klasse te komen...

 
13 november 2009

Vrijdag de 13e is niet altijd een ongeluksdag?

Jos Steinmann

 

Voor de 2de ronde van de OSBO competitie in de 3e klasse E trad het Kasteel 3 aan tegen de Cirkel 3 uit Ede. We waren op volle oorlogssterkte en hoefden dus geen beroep te doen op Sjaak die eventueel als invaller zou fungeren.

 

Louwrens (Wit op Bord 4) was als eerste klaar: Hij kwam "lekker" uit de opening en met een doelgerichte koningsaanval kon hij al om 22:00 het eerste punt laten aantekenen.

 

Ondergetekende kwam op bord 5 met zwart matig uit de opening, maar mijn tegenstander verslikte zich in het middenspel en dat kostte ergens rond de 20e zet een volle toren. Ik moest het nog wel zorgvuldig spelen , maar de overwinning kwam niet in gevaar: 2-0 om 22:30 uur.

De Wedstrijd gaat van start...

Louwrens was als eerste klaar

Even later informeerde Albert (zwart; bord 1) of hij een remiseaanbod mocht accepteren: hij stond weliswaar een stuk voor, maar zijn tegenstander was met Dame + verre vrijpion (tegen een zeer blote koning) wel heel gevaarlijk. Een halfje leek mij echt maximaal: 2,5 -0,5 dus om 22:30 uur.

 

Toen begon het lange wachten: Niels stond na een matige opening op bord 6 met wit best wel lekker, tot hij een familieschaakje om de oren kreeg... Met wat kunst en vliegwerk wist hij de schade tot een kwal te beperken, maar in hogere zin stond hij toch echt verloren. Gelukkig kon hij de moed opbrengen nog lang "door te pielen" zodat op de borden 2 en 3 er druk op de ketel bleef.

 

Tegen 23:40 moest hij eindelijk opgeven, maar hulde voor het doorzettingsvermogen! 2,5 - 1,5

Inmiddels had Joop met wit op bord 2 zijn goede stand ook in materieel voordeel (enige pionnen) vertaald en om 10 voor 12 gaf zijn tegenstander zich gewonnen. 3,5 - 1,5 en de matchpunten waren binnen!

 

Henk (zwart op bord 3) had al eerder een remise- aanbod laten lopen, omdat de overige borden toen nog niet geheel duidelijk waren. Nu de overige borden beslist waren was een halfje genoeg, maar Henk aasde op meer: ondanks een pion achterstand bevatte zijn stelling zoveel venijn, dat de tegenstander veel te veel tijd gebruikte: tegen 24:00 ging hij door de vlag ...

 

Een duidelijke 4,5 -1,5 overwinning dus.

 

Mijn complimenten aan alle spelers: er werd duidelijk op het teamresultaat gespeeld en eenieder bracht de discipline op om remise- aanboden voor te leggen aan de teamcaptain ( aan mij dus) Zo hoort dat!

De laatste partij trekt veel bekijks

 

1

Albert Verhaaren

1741

Z

-

Roel Bor

1267

W

0.5 -0.5

2

Joop van de Pol

1671

W

-

Jan Blokpoel

1169

Z

1    -  0

3

Henk Rutten

1740

Z

-

Paul Numan

1325

W

1    -  0

4

Louwrens Buddenberg

1693

W

-

Louis vd Vos

1430

Z

1    -  0

5

Jos Steinmann

1675

Z

-

Eip Janssen

1515

W

1    -  0

6

Niels Radder

1635

W

-

Jaap vd Brink

1533

Z

0    -  1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal

 

 

 

 

 

 

4.5 -1.5

 
15 oktober 2009

Verslag: OSBO 3e klasse E 1e ronde 15 oktober 2009/2010

Jos Steinmann

 

Wageningen 4 - Het Kasteel 3; Resultaat: 2 - 4

Bord 1: E. v Wijngaarden 1730 (Z) - Albert Verhaaren 1760 (W) ?-?
Bord 2: H. Stallinga 1645 (W) - Joop van de Pol 1662 (Z) ?-?
Bord 3: L. Walstra 1635 (Z) - Lourens Buddenberg 1688 (W) 1- 0
Bord 4: J. Melgers 1591 (W) - Jos Steinmann 1680(Z) 0- 1
Bord 5: M. L?fler 1691 (Z) - Patrick Zeelen 1574(W) 0- 1
Bord 6: E.v. Mullekom 1551 (W) - Niels Radder 1635 (Z) 0- 1
 

Tja, tegen zoveel snelheid kan ik als teamleider (en chauffeur) niet op: ik ben nog niet thuis om 01:00 uur ?s nachts of daar staan al twee(!) berichten van Niels en Patrick op het forum over de uitslag?

 

Maar we hebben inderdaad gewonnen! Daarvoor hebben we wel Patrick nodig als invaller voor Henk R. (ziek, maar wel zo alert dat hij op zijn werk een vervanger en chauffeur vond).

 

Rond 20:45 uur is er nog niet veel tekening op de borden: Albert heeft een licht ruimtevoordeel, maar zijn koning staat op de lange kant niet geheel veilig.

 

21:15 uur: Zo rond de 18e zet komt er (enige tekening in de) strijd op bord 4. Wederzijdse koningsaanval over f- en g- lijnen.  Op bord 1 en 2 kan het Kasteel bogen op licht ruimtevoordeel. De andere borden ogen nog gelijkwaardig.

 

22:00 uur: Albert (op 1) biedt remise aan; op bord 2, 4 en 6 is de stand gelijk. Ikzelf (bord 4; Z) bied rond de 27e zet ook maar eens remise aan. Op 3 en 5: lichte plus.

 

22:10: Mijn tegenstander speelt door; Albert heeft zijn eerste halfje van het jaar en Joop besluit ook remise aan te bieden: op de meeste borden staan we (licht) in de plus en hij dreigt zelf op nadeel te komen. Inmiddels doe ik met 28. Dh4 een grafzet, maar mijn tegenstander profiteert er niet van....

 

22:45 Ik bied ten tweeden male remise aan: geweigerd.

 

23:00: Ten langen leste accepteert Joops tegenstander de remise wel: 1-1 dus

 

23:15: Patrick wint op bord 5 zomaar (?) zwaar materiaal (D tegen stuk of zoiets) en ondergetekende weet in de tijdnood van de tegenstander een lopereindspel te winnen! (1-2)

 

23:30: Lourens lijkt goed bezig, maar raakt in het late middenspel de weg kwijt en moet een toreneindspel met 3 pionnen minder toch echt gewonnen geven: (2-2)

 

Geen nood: Patrick staat op winst en Niels LIJKT remiseachtig te staan...

 

23:45: Patrick wint (2-3) en dat is heel knap tegen een tegenstander die een 100 punten hogere rating heeft.

 

Niels' partij (bord 6) is niet meer te volgen: het is een soort achtbaan: zijn tegenstander wint met een sluwe combinatie een kwal + 2 pionnen, maar laat zich daarna geweldig in de luren leggen door een desperadocombinatie van Niels met P+D: matdreiging ==> dameruil ==> paardvork en Toren weg! Even later blundert Niels? opponent ook nog een L weg... Hij speelt nog door met 3 gevaarlijk ogende verbonden centrum vrijpionnen tegen een L en P en een afzijdig staande K van Niels.

 

24:00: Over en weer gaat in tijdnood van alles mis: Zo laat Niels zijn P instaan i.p.v. er een pion (en de partij?) mee te winnen.

 

Uiteindelijk gaat de tegenstander in niet geheel duidelijke stand (mogelijk gewonnen voor Niels) door de vlag..... (2-4)

 

De eerste winst is binnen, maar een gelijk spel had ook makkelijk gekund?

 
14 november 2008

Kasteel 3 stelt teleur in derby tegen Koningswaal

Henk Rutten

 

We hadden ons er meer van voorgesteld, de derby tegen Koningswaal. Een overwinning tegen onze buren uit Beuningen zou een eventueel kampioenschap behoorlijk dichterbij hebben gebracht. Het mocht helaas niet zo zijn.

 

Clemens bood al na een kwartier geheel onverwacht remise aan. Zijn tegenstander wachtte even een uurtje tot hij wist hoe de andere partijen stonden en toen er gemiddeld een plusje voor Koningswaal op de borden stond, nam hij het aanbod uiteindelijk aan.

Jos was als eerste klaar. Hij gaf een volle toren weg en verloor van Sacha. Joop stond beter tegen Marcel lever, maar hij deed ook een stuk in de aanbieding en verloor. Naast de remise van Clemens, scoorde ook John een remise tegen Nick.

 

Toen Louwrens won was het 2-3 voor de Beuningenaren. Ikzelf stond waarschijnlijk potremise tegen Gerrit Gerrits, hij bood het ook 2 keer aan, maar in het teambelang moest ik doorspelen. Uiteindelijk verloor ik nog.

Volgende keer beter zullen we maar zeggen... Koningswaal heeft nu goede papieren met het sterke team dat ze dit jaar achter de borden weten te brengen. Als ze er in slagen om altijd op volle oorlogssterkte de wedstrijden te kunnen spelen, zijn ze wat mij betreft favoriet.....

 
17 oktober 2008

Ook Kasteel 3 wint overtuigend

Henk Rutten

 

Een week na de geplande datum trad het derde team afgelopen vrijdag aan tegen PION uit Groesbeek. Nadat alle andere OSBO teams al een overwinning lieten noteren in hun eerste ronde, wilde het derde team natuurlijk niet achter blijven. In de sterkste opstelling namen we plaatst achter het bord.

We speelden in de kelder van de Mallemolen, want boven in de lobby werd er stevige hard-rock gespeeld. Iedere keer als er een deur open ging dansten de stukken op het bord.

Goed, dan de partijen. Jos, uitkomend aan het eerste bord, stond iets activere, maar hij nam genoegen met remise. Joop, die volgens mij in een remise eindspel verdwaald was, wist de uitgang naar de winst toch nog te vinden. En toen ook John won en Clemens knap remise maakte hadden we nog maar een halfje uit 2 partijen nodig.

Louwrens was in de opening door een rekenfoutje in een doorslagcombinatie een pion verloren, maar had compensatie in de vorm van een sterk paard tegen een zwakke lopen. Zijn tegenstander had bovendien een dubbelpion. In tegenstelling tot zijn veel jongere tegenstander, kwam Louwrens niet in tijdnood en wist de partij nog makkelijk te winnen.

Ikzelf speelde een redelijke partij, totdat ik (net als een jaar geleden) zonder aanleiding een kwaliteit weg gaf. In gedachten had ik de partij al opgegeven, maar ik besloot in het teambelang nog maar even door te spelen. Gaandeweg de partij merkte ik dat mij tegenstander ook niet echt het plan vond om zijn materi?e voorsprong verder uit te breiden. Er was gelegenheid genoeg voor.

Uiteindelijk wist ik door een vrijpion op te spelen tegenkansen te cre?en. Mijn tegenstander kwam net als ik in tijdnood. Hij greep een paar keer mis terwjl ik geen slechte zetten deed (al schijnt het dat ik zijn dame een keer kon slaan in vliegende tijdnood). Toen met beiden nog iets meer dan een minuut op de klok mijn tegenstander nog een toren weg gaf, hield hij het voor gezien.

Eindstand 5-1

Op 14 november de misschien al beslissende wedstrijd tegen Koningswaal op het programma.

 
14 januari 2008

Kasteel 3 helpt Mook aan comfortabele eerste plaats

Patrick Zeelen

 

Na de vierde ronde in de 3e klasse E van de OSBO staat Mook op een comfortabele eerste plaats, 1 punt los van directe concurrent UVS 4. Deze positie is mede te danken aan ons derde team dat in de derde ronde Mook een matchpunt gunde door een collectief remise-aanbod te accepteren en vervolgens in de vierde ronde UVS 4 met 2-4 te verslaan. Als Mook het seizoen als kampioen eindigt, dan verwachten we toch op z'n minst een bloemetje.

Op 14 januari reed ik om zeven uur richting Grave om Albert en Louwrens op te halen. Albert stond al klaar toen ik aanbelde en samen reden we naar Louwrens. Albert belde aan en nam weer plaats in de auto. Ik stond al een paar minuten buiten de auto te wachten, toen ik plotseling van boven hoorde "moeten we schaken?". "Uhhh, ja, we moeten schaken". "Helemaal vergeten ..... ik kom zo". In de auto verontschuldigde Louwrens zich vast: "ik heb mij niet voorbereid, want ik was het helemaal vergeten". Ach, ik had ook niets voorbereid

Al met al niet te veel vertraging, dus we waren op tijd in Nijmegen, waar John en Jos al bezig waren om de stukken op te zetten (!)  Er waren zes borden aan vier tafels geplaatst, terwijl in de rest van de zaal de meeste tafels leeg bleven. Blijkbaar kan het voor het Nijmeegse team niet knus genoeg zijn. De wedstrijd ging netjes op tijd van start.

John had al snel een overwinning op zak en was daar terecht erg blij mee. Tot nu toe zat het allemaal nog niet zo mee. Welliswaar een blunder van zijn tegenstander, maar dat telt ook. (0-1). Jos kwam slecht uit de opening, waardoor zijn tegenstander eenvoudig de dame en een toren kon terugjagen naar hun beginveld. Daarnaast stond ook een van zijn lopers op zijn beginveld tegen twee van zijn eigen pionnen aan te kijken met weinig zicht op meer. Jos probeerde nog wel iets van spel te krijgen, maar vocht een hopeloze strijd. (1-1)

Albert kwam tijdens de wedstrijd informeren of het verstandig was een remise aanbod aan te nemen. Gezien de stand op de borden speelde hij door en wist in een lastig dame-eindspel een pion te laten promoveren. Vervolgens merkte hij nog even op: "je zei dat ik moest winnen, dus heb ik dat maar gedaan" (1-2)

Ton was weer eens op de Scandinavische toer. Er werd flink geruild met een pionneneindspel met ongelijke lopers op het bord. Die lopers konden niet veel meer doen dan doelloos heen en weer schuiven, waardoor remise de terechte uitslag was. (1.5-2.5).

Nog een puntje nodig met nog twee partijen aan de gang. Louwrens speelde een fantastische partij met actief spel en veel (mat)dreiging op de stelling van de tegenstander. Dit leverde hem een stuk op. Hij bleef iets te wild op de aanval spelen, waardoor het stuk weer verloren ging.

Ik had zelf een lastige stelling met aan beide kanten allerlei dreigingen. Dit leverde mij een kwaliteit op, maar het was nog oppassen met het loperpaar en een lastig paard aan de kant van de tegenstander. Nadat een van de lopers was afgeruild begon het er beter uit te zien en net toen ik mijn tegenstander wilde dwingen zijn paard te ruilen speelde hij een goede zet die ik niet had gezien en bood remise aan. Dat was een slim remiseaanbod, want het bracht mij totaal van mijn stuk. Ik dacht dat mijn paard verloren zou gaan en nam het aanbod direct aan. Als er een "kluns van de avond award" zou zijn geweest had ik die gewonnen . De oplossing was helemaal niet zo moeilijk: kwaliteit teruggeven en er was een gewonnen pionneneindspel met een pion meer overgebleven. Zoals gewoonlijk hadden alle toeschouwers het gezien, maar ik niet. (2-3).

Dus was het aan Louwrens om de overwinning binnen te slepen. Gelukkig had Louwrens nadat hij zijn materiele voorsprong had weggegeven nog steeds het betere van het spel en veel meer tijd, al moest hij wel voor vervelende matdreigingen oppassen. Op een zeker moment vergreep zijn tegenstander zich in de tijdnood aan een pion en dat kostte hem de partij. En zo hadden we een zeer opgewekte Louwrens als matchwinner (2-4)

En zo zie je maar: ook zonder voorbereiding kun je een partij winnen.

We hebben er even op moeten wachten, maar na drie keer een gelijkspel hebben we dan toch de eerste overwinning binnen gesleept. En dat smaakt naar meer. Volgende ronde spelen we thuis tegen die andere Nijmeegse club. SMB 6 zal zeer gemotiveerd zijn om op z'n minst 1 matchpunt te pakken, want ze staan nog helemaal droog. Normaal gesproken moeten we deze wedstrijd kunnen winnen, maar dat dachten we ook van PION 5. Op 15 februari zullen we het weten.

 

Persoonlijke resultaten:

 

1. Albert         1

2. Ton             0.5

3. John           1

4. Jos             0

5. Louwrens  1

6. Patrick       0.5

 
30 november 2007

Het Kasteel 3 speelt gelijk tegen PION

Patrick Zeelen


Albert stond al snel gewonnen op een manier die je bij jeugdspelers nog wel eens ziet: Dh5+, g6, Dxe5+ en weg is de toren. Even afruilen en het eerste punt was binnen. Jos scoorde het tweede punt. De manier waarop was slecht voor de zenuwen van de teamleider: Jos gaf zijn dame weg. Zijn tegenstander wist zich met deze voorsprong echter geen raad en liet zich door Jos "Hermelingen"

So far so good. Een 0-2 voorsprong. Louwrens wilde in een gelijkwaardige stelling de dames ruilen. Hierna zou de stelling dood zijn en zou het waarschijnlijk remise worden. Zijn tegenstander werkte niet mee: hij ruilde de dames helemaal niet, maar won gewoon een pion. En daarna nog een. Het toreneindspel met twee vrijpionnen extra voor de tegenstander was met geen mogelijkheid te houden. 1-2 dus.

Henk was slecht uit de opening gekomen en had veel tijd nodig om zijn stukken min of meer in het spel te krijgen. Net toen hij in zijn opzet leek te gaan slagen gaf hij een stuk weg. Dit leverde een verloren eindspel op dat Henk opgaf. 2-2 John en ik nog aan het spelen. John had in de loop van de partij een pion verloren en had heel verstandig richting het eindspel besloten af te ruilen naar ongelijke lopers. Er ontstond een pionneneindspel met verder alleen nog deze ongelijke lopers op het bord. Het leek er op dat John dit wel op remise kon houden, maar ergens ging het mis en John gaf op. 3-2 achter dus.

Toen ik aan zag komen dat ik moest winnen heb ik geprobeerd de stelling zo ingewikkeld mogelijk te maken, omdat mijn tegenstander door zijn tijd begon te raken (ik had vanavond 6 rookpauzes op mijn klok, dat gebeurt niet zo vaak. Er stond van alles in en mijn tegenstander zag een combinatie over het hoofd. Dat leverde een stuk op. Het eindspel dat daarop volgde was niet zo ingewikkeld meer. (al vond Jos dat ik niet zo lang moet nadenken, op het eind had mijn tegenstander nog 1 minuut en ik nog 2.5 minuut)

3-3 dus. Het was een spannende wedstrijd, maar met het resultaat mogen we niet tevreden zijn. (Ton, een blamage vind ik weer wat overdreven). Als we nog serieus mee willen doen in deze poule, dan moet er in de derde ronde tegen Mook gewonnen worden.

In ieder geval: ik doe geen uitspraken meer over wat ik aan speelsterkte bij de tegenstander verwacht. Ik zit er nu al twee (uit 2) keer vet naast. Volgende ronde krijgen we Mook op bezoek. We spelen zoveel mogelijk in standaard opstelling en dan zien we wel waar het schip strandt.

1. Albert Verhaaren 1 (wit)
2. Patrick Zeelen 1
3. John Lansen 0
4. Henk Rutten 0
5. Jos Steinmann 1
6. Louwrens Buddenberg 0

 
26 oktober 2007

Het Kasteel 3 - Tornado 1

 ? De kop is eraf?.?

Jos Steinmann

 

Na overleg over de speeldatum speelt Het Kasteel 3 op vrijdag 26 oktober 2007 zijn eerste OSBO wedstrijd tegen Tornado1, thuis  in Wijchen.

 

Een korte impressie:

 

Vooraf  schatten we Tornado (degradant uit de 2de klasse) in als een van de zwaardere hindernissen. Die inschatting zal aardig blijken te kloppen!

 

Ondergetekende speelt op bord 4 tegen een minder sterke tegenstander. Deze pakt mijn 1.d4 met 2. g3  opening te weinig ondernemend aan en ik krijg een sterk pionnencentrum en een pluspion. Mijn tegenstander heeft wel enige compensatie: wits koning komt enigszins op de tocht maar voorlopig kan ik met stukken de verdediging dicht houden. Om onder de centrumdruk uit te komen waagt zwart een kwaliteitsoffer en zijn beide lopers en Dame kijken inderdaad vervaarlijk naar mijn koningshoekje. Met een opstoot in het centrum onderbreek ik wat lijnen en na een minder gelukkige damezet van zwart kan ik met mijn slotzet: d6! (minstens) een stuk winnen bij de eerder veroverde kwaliteit: mijn tegenstander geeft op.[1-0]

 

Op bord 2 komt Albert met wit een kleine kwaliteit achter en zijn (sterke) tegenstander weet dat voordeel goed uit te buiten en scoort spoedig de gelijkmaker. [1-1]

 

Inmiddels hebben  Louwrens (wit op 6) en Patrick (zwart op 5) niet echt een lekkere start: Louwrens komt een stuk achter en Patricks koning blijft hangen in het centrum. Dat ziet er dreigend uit.

 

John speelt op bord 3 met zwart een secure partij en krijgt in een moeilijk te beoordelen stelling een remise aanbod. Gezien de precaire situatie op de laagste twee borden, geeft teamleider Patrick aan, dat John nog maar even door moet spelen. Dat gaat goed: hij wint zelfs een kwaliteit, maar een ver opgerukte pion biedt wit voldoende (?) compensatie.

 

Op bord 1 zit Ton tegen een veel hoger aangeschreven tegenstander flink te ?keepen? en de stelling lijkt op remise uit te draaien. Ook daar geldt: houd de zaak warm totdat duidelijk is wat er op 5 en 6 gebeurt?

 

En dan verandert er iets: Patrick wurmt zich via  stukkenruil onder de druk uit en krijgt een eindspel met kansen. Op de een of andere manier (ik heb niet gezien hoe) heeft Louwrens zijn materi?e achterstand omgetoverd in een kwaliteit tegen pion voordeeltje!

 

Dit zijn redenen voor John om een remiseaanbod te plaatsen, dat aanvaard wordt. [1?-1?] Dan weet Louwrens het eindspel van T+ pionnen tegen L+pluspion zelfs heel netjes te winnen! [2?-1?] Als Ton en Patrick nou remise weten te houden?.

 

Patrick wint een pion, maar zijn tegenstander probeert met vervelende schaakjes het halfje veilig te stellen. Patrick kan dit verhinderen door zijn paard tussen te plaatsen, maar hij vertrouwt de zaak niet omdat zijn tegenstander een vrijpion op de a-lijn heeft, die na eventuele dameruil lastig te stoppen is (de koning staat ver weg en die pion heeft goede ondersteuning van wits eigen paard). Mede om ?n matchpunt veilig te stellen en vanwege dreigende tijdnood accepteert hij remise [3-2]. Een moeilijke (hopelijk niet fatale) beslissing?

 

 ? De eersten zullen de laatsten zijn??

Bord 1 houdt ons het langst bezig: Ton heeft het lastig. Omdat hij ?moet? blijven spelen tot de andere borden duidelijk zijn, verspeelt hij vrij veel tijd. Hij komt terecht in een eindspel met wederzijds bijna vastgelopen pionnenketens en een ?verkeerde? loper. In tijdnood stoomt zijn koning ?n veld te ver naar het centrum en wit kan verrassend een loper op h6 ?offeren? (als zwart die neemt loopt de pion op g6 naar dame). Uiteraard weigert Ton. Maar dat kost dan wel pion g7. Na veel gemanoeuvreer in weinig bedenktijd komt Ton dan uiteindelijk  toch in tempodwang en wit wint: 3-3 dus.

 

Met deze eindstand lijkt Tornado tevreden . Persoonlijk denk ik dat het wel een aardige uitslag is: we  hadden  wellicht kunnen winnen, maar daarentegen had het voor Louwrens of Patrick ook slechter af kunnen lopen. De toekomst zal leren of we een punt verloren dan wel gewonnen hebben: we hebben alles nog in eigen hand!

 

De resultaten:

 

Ronde: 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Kasteel 3

1680

-

Tornado 1

1646

3

-

3

1.

Ton Wouters

1690

-

Rijk-Pieter Hofstede

1923

0

-

1

2.

Albert Verhaaren

1696

-

Bernard Lippens

1732

0

-

1

3.

John Lansen

1694

-

Jurjo Hagen

1490

?

-

?

4.

Jos Steinmann

1683

-

Geert van Tongeren

1367

1

-

0

5.

Patrick Zeelen

1676

-

Dick Jansen

1674

?

-

?

6.

Lourens Buddenberg

1642

-

John Alblas

1692

1

-

0

*)De vermelde ratings zijn de offici?e KNSB ratings bij aanvang van het seizoen.

 
16 februari 2007

Unieke zet in externe competitie

Clemens Levink

 

Op vrijdagavond 16 februari kwamen de schaakcollega?s van de bevriende vereniging PION uit Groesbeek op bezoek. Omdat Ton druk in de weer was met de voorbereidingen voor het jubileumtoernooi van het Basisschoolschaken mocht Albert Verhaaren, die in de vorige wedstrijd tegen Variant uit Huissen een prima resultaat neerzette, weer invallen.

 

Job, die er bijna een gewoonte van maakt iets te laat te komen (Heeft er iemand nog een oud horloge over voor een student?), was met de witte stukken op bord 6 snel klaar: 1-0.

 

Clemens krijgt de Geaccelereerde Draak van het Siciliaans aardig onder de knie. Na de perfect gespeelde opening werd een fout in de 18de zet niet afgestraft. Clemens moest het daarna wel met een mindere stelling doen. Hij herstelde zich door een fraaie combinatie in het middenspel, waardoor op bord 1 remise werd veiliggesteld: 1?-?.

 

Ook in de partij van Albert (bord 4) kwam er een Draak op het bord. Zijn tegen-stander speelde echter niet het obligatoire d7-d6, maar e7-e6 en dat kwam hem na d7-d5 op een ge?oleerde pion te staan. Albert kreeg positioneel voordeel na een juweel van een penning. Na een combinatie ?uit het boekje?, een inval van zijn Toren op de zevende lijn en een grootmeesterlijk slotakkoord kwam Albert glunderend de uitslag melden: 2?-?.

 

Louis speelde zoals gewoonlijk een degelijke partij. Ditmaal op bord 5. Zijn aanval op de witte Koning liep vast, omdat de zwarte Dame de meest achtergebleven pion moest blijven dekken. En daar zijn Dames niet voor. Remise dus: 3-1.

 

Joop die nu wist dat remise van zijn partij op bord 3 voldoende was voor teamwinst wilde doorgaan voor de volle winst. Dat zijn we van hem gewend. Maar in een gecompliceerde stelling dreigde Joop twee pionnen te verliezen. Hij kon de partij gelukkig te nauwer nood redden door eeuwig schaak: 3?-1?.

 

Good old Louwrens (bord 2) was pas tegen twaalven klaar met zijn partij. Dat vermoeidheid parten speelde bleek uit het feit dat Albert vaker vergat zijn klok in te drukken. (Het siert zijn tegenstander dat hij er geen misbruik van maakte!) De slotfase van de partij kenmerkte zich door eindeloos geschuif van de lichte stukken. Van beide kanten zat er geen schot in. Remise dus: 4-2.

 

Na afloop van de laatste partij wees een omstander mij op een mogelijk niet-regulaire zet van Louwrens. In het eindspel kwam door vermoeidheid inderdaad de unieke zet Pb6-d4 op het bord. De incorrectheid was zijn tegenstander ook niet opgevallen! De zet paste in eenduidige remisestelling in het geschuif van de lichte stukken en had gelukkig geen invloed op de einduitslag.

 

De resultaten op een rijtje:

 

                 Het Kasteel 3         -  PION 4

bord 1:  C. Levink             -  H. Arts jr.      rem

bord 2:  L. Buddenberg         -  P. Nillessen     rem

bord 3:  J. v.d. Pol           -  J. v. Kessel     rem

bord 4:  A. Verhaaren          -  K. Hendriks     1 - 0

bord 5:  L. v. Sonderen        -  J. Smits         rem

bord 6:  J. Geerligs           -  M. Sijben       1 - 0

                                                  4 - 2

 

Er zijn nu 5 ronden gespeeld. Dus het derde team is nog steeds in de race voor het kampioenschap. De komende tegenstanders zijn Dukenburg en UVS 4. Koningswaal en Variant ontmoeten elkaar nog op het schaakbord. Koningswaal moet nog tegen Mook terwijl Variant degradatiekandidaat SMB 6 nog krijgt.  

 

19 januari 2007

Ultrakorte voorsprong

Clemens Levink

 

Rrrringng??rrrringng?? Het is zaterdagmorgen en na het uitslapen geniet ik net van de koffie met de bijbehorende ochtendkrant. In Zweden neemt het aantal aanrijdingen met elanden fors toe. Dat zal wel, want in Twente heb je geen elanden. Ton aan de lijn. Hij belt vanaf de andere kant van de wereld (Wijk aan Zee dus) en de non playing captain wil graag van mij weten wat de uitslag was van de daags ervoor gespeelde externe wedstrijd tegen Variant in Huissen. Ik moest hem helaas teleurstellen met de mededeling dat de spelers van het derde team weer weten wat verliezen is. De directe concurrent won namelijk met 4-2. Hiermee is Kasteel 3 zijn koppositie in klasse 3H kwijt.

 

Invaller Albert was door een fout van mij (oeps!) niet op de hoogte van het speeltempo. Hij dacht zeker: ?Laat ik dan maar snel spelen!? Albert had genoeg aan slechts een halfuur eigen bedenktijd om zijn tegenstander aan bord 6 tot opgave te dwingen. Ik vertel invallers nooit meer wat het speeltempo is! Perfect gedaan, Albert!

 

Dan zat op bord 4 Louwrens. Zijn tegenstander liet hem alle hoeken van het bord zien. Dat waren er vier. De voorsprong was helaas alweer snel weg.

 

Tot zeker half twaalf hebben we uitzicht op een goed resultaat gehad. En met Job en Joop in de gelederen zou dat ook geen probleem moeten zijn want beide talenten zorgen altijd voor de nodige punten. Samen waren ze aan de borden 2 en 3 op deze vrijdagavond echter goed voor een schamel half puntje. Het duurt nog even voordat Job of Joop wereldkampioen is.

 

Louis deed het op bord 1 middels prachtig positiespel bijzonder goed tegen een regionale topspeler. Maar om kwart voor twaalf implodeerde zijn stelling als een kaartenhuis.

 

Clemens stond met een stuk voorsprong eenduidig gewonnen, maar na een niet te beschrijven blunder liet hij zijn tegenstander, weliswaar in tijdnood, ontsnappen met remise. Komen er dan toch elanden uit Twente?

De uitslagen op een rijtje:

 

                        Variant-1                Kasteel-3

            01   R. Huberts         -     L. van Sonderen   1 - 0

            02   R. Knuiman         -     J. Geerligs        rem

            03   T. Hageman         -     J. van der Pol    1 - 0

            04   L. Huberts         -     L. Buddenberg     1 - 0

            05   B. Hetterscheit    -     C. Levink          rem

            06   R. Lucassen        -     A. Verhaaren      0 - 1

 

Volgens mijn computer is rrrringng geen goed Nederlands woord.

Volgens mij ook niet.

 

15 december 2006

Kasteel 3 zet zegereeks voort

Ook topfavoriet Koningswaal uit Beuningen kan Kasteel 3 niet stoppen en verliest met 3.5 - 2.5

Ton Wouters

 

Koningswaal was vrijdag 15 december 2006 op bezoek in Wijchen om tegen Het Kasteel 3 de derde ronde van de OSBO-competitie te spelen. Dit team acht zich voor aanvang van de wedstrijd als favoriet en zelfs om het kampioenschap in deze klasse 3H te winnen. Hoe het anders liep kun je hieronder lezen. 

 

Clemens barste van het zelfvertrouwen en wilde de strijd aanbinden met de kopman van Koningswaal. Hij wilde zo lang mogelijk stand houden en zien waar het schip zou stranden als jullie maar de punten pakken. En zo geschiedde. Clemens gaf goed partij maar moest uiteindelijk de koning omleggen. 

 

Op bord 2 speelde Joop een partij tegen Mark Agterberg, een tegenstander uit de interne competitie van Het Kasteel. Een mooie kans voor Joop om revanche te nemen voor een recentelijk verloren partij. Deze kans pakte hij met beide handen aan. Door het afruilen van alle stukken hield hij een gewonnen pionneneindspel over, die hij vakkundig uitspeelde. 

 

Louis speelde een degelijke partij. Zijn tegenstander kreeg langzaam het betere van het spel waardoor Louis zich uiteindelijk gewonnen moest geven. Jammer!

 

Job pakte op bord 5 alle kansen die hem geboden werden. Zijn tegenstander dacht schaakjes te kunnen ontlopen maar had niet in de gaten dat hij in een matnet van Job verstrikt raakte. Prachtig, weer een punt.

 

Invaller Remco speelde op bord 6 een "beer" van een partij. Aanvankelijk leek hij minder te komen staan en de tijd werkte ook niet in zijn voordeel. Hij trok zich nergens van aan en zocht met de witte stukken zelfverzekerd de aanval. De tegenstander bezweek onder de krachtzetten en zag het niet meer zitten. Remco scoorde een prima punt.  Tussenstand 3 - 2 voor het derde team.

 

Ton wist nu wat hem te doen stond. Remise houden en geen "gekke" dingen meer doen. Zijn tegenstander ging  vanaf de eerste zet vol in de aanval.  Ton hield zijn stelling met de zwarte stukken goed bij elkaar en pakte de kans door dameruil de aanval tot staan te brengen en zocht op de damevleugel kansen. De tegenstander zag geen winstpoging meer en tegen twaalven werd de vrede getekend. 

 

Door deze prachtige overwinning neemt Het Kasteel 3 de eerste plaats over de 3e klasse H OSBO.

 

Individuele resultaten : 

         Het Kasteel 3    -  Koningswaal

bord 1:  C. Levink        -  M. Lever             0 - 1

bord 2:  J. v.d. Pol      -  M. Agterberg         1 - 0

bord 3:  T. Wouters       -  A. Silajdzic          rem

bord 4:  L. v. Sonderen   -  G. Gerrits           01

bord 5:  J. Geerligs      -  H. Habibi            1 - 0

bord 6:  R. Menger        -  M. Mulder            1 - 0 

                                                3,5 - 2,5

 
16 november 2006

Het Kasteel 3  SENSATIONEEL

wint met 4 - 2 van Mook 1

Ton Wouters

 

Na het gelijke spel tegen SMB 6 stond nu de wedstrijd in de 2e ronde OSBO tegen het eerste team van Mook op het programma. Met zoveel elopunten meer (gemiddeld 1709 tegen Het Kasteel met maar 1634) zou Mook moeten kunnen scoren, dachten wij. Misschien met een gelijkspel naar huis, prachtig! Mook had een winnende opstelling gemaakt dachten zij. Op de borden 4 5 en 6 winnen en via bord 1 2 en 3 een plusscore. Hoe anders pakte het uit  ..........! Wij, als team gingen ervoor. Rechte onze rug en kwamen tot een sensationele overwinning van 4 - 2, waar nog dagenlang over werd gesproken. Sommige partijen hadden anders kunnen verlopen, maar deze overwinning telt. 

 

Joop kreeg tegen de kopman van Mook, Huub Blom (competitieleider Osbo), een sterke aanval op de koningstelling over de h-lijn over zich heen. Huub offerde de toren tegen het paard dat de open h-lijn blokkeerde. Joop verdedigde zich bekwaam en koelbloedig toonde hij aan dat het offer niet correct was. Joop scoorde hiermee een voortreffelijk punt. 

 

Ton kreeg de b4-opening op het bord. De stelling was en bleef remise-achtig totdat het Ton lukte de witveldige loper wat actiever aan het spel te laten deelnemen met aanval op pionnen. In de laatste minuten greep hij mis en door een paardvork een stuk verspeelde. Mook scoorde zijn enige punt.

 

Clemens hield op bord 3 zijn stelling prima met de witte stukken in evenwicht. Voor zwart was er geen doorkomen aan. De vrede werd getekend, weer een remise.

 

Louwrens maakte op bord 4 een verdienstelijk debuut. Zijn tegenstander hield hij onder grote druk en werd beloond met een stukwinst. Even later kwam Louwrens zijn punt voor het kasteel melden.

 

Frits voerde op bord 5 met wit tegen een tegenstander die met meer dan 100 elopunten in zijn bagage. Aanvankelijk leek Frits overlopen te worden maar door een listig tussenschaakje won hij zowaaar een kwaliteit. Optisch was de partij zeker nog niet gewonnen vooral toen Frits over het hoofd zag dat hij met schaak het paard kon winnen en met een volle toren meer de partij uit hoefde te spelen. Nu bleef een technisch moeilijk eindspel over toren tegen paard en wederzijds enkele pionnen. Dit eindspel voerde Frits knap tot winst.

 

Op bord 6 speelde Louis tegen de clubkampioen van Mook. Met de siciliaan kreeg Louis gemakkelijk spel en kwam geen enkel moment in gevaar. Zodanig dat zijn tegenstander de partij remise gaf.

 

De overwinning was een feit. Met dit resultaat kan Mook vrijwel promotie naar de 2e klasse vergeten. En door het toch onverwachte resultaat kijkt het Kasteel naar de toppositie.

 
11 april 2006

Kasteel 3 nog steeds in de race om promotie

Toine van Bergen

 

Op dinsdag 11 april werd de gezamenlijke slotavond van de 4e klasse C gespeeld, in ?Het Dorp? in Arnhem. Tegen de verwachtingen van velen in is voor ons derde team na afloop van deze speelronde nog steeds promotie mogelijk. Na de 5-1 nederlaag tegen koploper De Toren, in de vorige ronde,  hadden we het allemaal niet meer in eigen hand. We waren zelfs op de 3e plaats beland, omdat ook runner-up Elster Toren ons op de ranglijst had gepasseerd.

 

Dinsdag konden we dus niet anders dan ons best doen, en maar afwachten wat er op de andere borden gebeurde. Rick, op bord 3 met wit spelend, trok fris ten afval, er werden de nodige stukken geruild en uiteindelijk ook een stuk gewonnen. Toen zijn tegenstander Sander Kloppenburg ook nog met open ogen in een valletje trapte, was het snel gebeurd: 0-1 voor ons.

 

Voor de afwisseling had ikzelf (Toine) ook eens een makkelijke avond. Mijn tegenstander opende met 1. h4 en vervolgens 2.h5!!! Dat krijg je niet zo vaak tegen. Ik bouwde eerst rustig mijn centrum op, om vervolgens al snel, met dame, toren en zwarte loper, zijn koningsstelling op te rollen: 0-2.

 

De tegenstander van Frits was zo vriendelijk zijn dame weg te geven voor een stuk. Toch kwam hij nog wel sterk terug met een toren en zijn twee paarden. Maar die paarden kwamen niet echt tot een samenwerking. Even later stond ook Frits op winst en gaf zijn tegenstander het op. Dat was dus al 0-3.

 

Inmiddels was duidelijk dat koploper De Toren tegen de Arnhemse stadgenoot ASV al een royale voorsprong had genomen, en de titel op zak had.  Maar verrassend genoeg had Elster Toren opvallend veel moeite met het Nijmeegse UVS. Hoewel deze laatstgenoemde ploeg maar met 4 spelers was komen opdagen!

 

Wij concentreerden ons echter vooral verder op onze eigen borden. En het succes zette zich voort. Louis speelde een gelijkopgaande strijd, maar zijn tegenstander maakte een kostbaar foutje. Dat werd natuurlijk afgestraft! 0-4.

 

Onze twee topborden bleven nog over. In onderling overleg met Patrick had John weer plaatsgenomen op het eerste bord. Het bekende euvel dreigde op een gegeven moment bij hem weer opgeld te doen: een betere stelling, maar veel minder tijd over dan zijn tegenstander. Gelukkig kwam, voordat dit echt een probleem werd, een toren van Arnhemmer Theuns in een penning terecht. Ook John won vervolgens zijn partij: 0-5 dus.

 

Patrick belandde in een taai toreneindspel met een pion meer. Hij vroeg mij of hij remise mocht aanbieden. Maar ik vertelde hem dat er een verrassing mogelijk was bij Elster Toren, waardoor we mogelijk nog tweede zouden kunnen worden. En dan telt elk extra half puntje, omdat de resultaten van alle nummers 2 uit de 4e klasse met elkaar vergeleken gaan worden. Vervolgens wist hij zijn centrumpionnen dor te schuiven en alsnog het volle punt te halen.

 

Daarmee hadden wij gedaan wat we konden: een 6-0 overwinning maar liefst! De spanning liep verder op omdat het bij Elster Toren tegen UVS inmiddels 2-2 stond. Bij een gelijkspel of verlies van Elster Toren zouden we de 2e plaats halen! Alle andere partijen waren al afgelopen, en het werd topdrukte aan de twee overgebleven borden. Toen kwam er ?n remise wegens herhaling van zetten: 2 ? - 2 ? dus. Op het resterende bord zag het er gunstig voor ons uit: de UVS-er kwam een stuk voor. En hij wist het koel uit te spelen!!! Een nederlaag dus voor Elster Toren en de 2e plek definitief voor ons.

 

Het is nu afwachten hoe de overige slotrondes van de 4e klasse verlopen. De laatste wedstrijden zijn op vrijdag 21 april. daarna weten we dus of we alsnog promoveren!

 

Het doorspelen van Patrick naar winst leverde voor hem trouwens ook nog een extraatje op. Hij werd, met een score van maar liefst 6 uit 7, topscorer van de 4e klasse C, en mocht van OSBO-referee Huub Blom een prijsje in ontvangst nemen. Wat hij vervolgens in het restaurant direct voor een deel verzilverde, door het hele derde team een rondje aan te bieden.

 

Individuele resultaten De Sleutelzet 2- Het Kasteel 3

Bord 1 Theuns (z) ? John Lansen (w) 0-1

Bord 2 Henk van der Woude (w)- Patrick Zeelen (z) 0-1

Bord 3 Sander Kloppenburg (z) - Rick van de Kamp (w) 0-1

Bord 4 M. Krook (w)- Frits Vlek (z) 0-1

Bord 5 Truus Ruyseveld (z)- Louis van Sonderen (w) 0-1

Bord 6 Frits Willems (w)- Toine van Bergen (z) 0-1

 

17 maart 2006

Jeugd De Toren maakt einde aan succesreeks derde team

Toine van Bergen

 

Het derde team van Het Kasteel vond afgelopen vrijdag in Arnhem haar Waterloo. En hoe! De tegenstander De Toren 7 bleek niet zonder reden haar thuiswedstrijden op een afwijkende speelavond te spelen. Op vrijdagavond stellen de Arnhemmers doodgewoon een compleet jeugdteam op, van spelers tussen de 10 en 14 jaar. Ze zijn zelfs zo sterk dat de eerste bordspeler Bart van Onzen ( met een rating van meer dan 1800) alleen de uitwedstrijden speelt. Thuis is hij de co?dinator van het team.

 

Het derde, met twee invallers voor de afwezige John en Rick, werd met maar liefst 5-1 afgedroogd.

 

Onze zwartspelers waren vrijdag als eerste uitgespeeld. Job won in de opening een pion, maar even later ging er bij hem een stuk af. Zijn tegenstander Justin Gunther wist vervolgens de partij goed uit te spelen. Ikzelf (Toine) was het tweede slachtoffer van de dadendrang van de Arnhemse jeugd. Vanaf de opening werd ik in de verdediging gedrongen. Maar dat ging me toch goed af. In een eindspel met een paard tegen een loper bleek het paard van mijn opponent Chiel Minderman toch wel in het voordeel. Hoewel de doorbraak pas kwam toen ik een a-pion te vroeg opschoof.

 

Frits had aanvankelijk het initiatief tegen Marcella Gunther, het zusje van Justin. Hij kon met zijn c-pion ver oprukken. Maar Marcella vocht zich knap terug, en ook Frits moest zijn koning omleggen. Een dramatische 3-0 achterstand dus. De winstkansen waren al verkeken. Maar onze witspelers stonden er aanvankelijk redelijk voor. Bij eerste bordspeler Patrick konden echter beide spelers hun pion promoveren tot dame. Een onoverzichtelijke situatie ontstond. Omdat beiden nog maar weinig seconden op de klok hadden staan werd tot remise besloten.

Ook Louis zag zijn tegenstander Noud Lentjes terugkomen in de match. Evenals Patrick kwam hij in tijdnood. Hij kon er echter herhaling van zetten uitslepen. Eveneens remise dus.

 

Ten slotte Nico. Hij gaf een duidelijk betere stelling in de slotfase uit handen. Nick Beyerinck maakte het karwei daarna koel af. Ook voor hem was er een nul op het scorebord.

 

Na afloop was er een gemengde stemming bij ons team. Natuurlijk grote teleurstelling over het resultaat ( 5-1). We hebben nu de kansen op het kampioenschap of de 2e plaats ( die ook recht kan geven op promotie) niet meer in eigen hand. Aan de andere kant was er toch wel grote bewondering voor de prestatie van de jeugdige tegenstanders. Misschien kan onze club nog wel iets leren van de manier waarop De Toren haar jeugdspelers opleidt.

 

17 februari 2006

UVS ook niet opgewassen tegen derde team

Toine van Bergen 

 

Ook het Nijmeegse UVS bleek op vrijdag 17 februari niet opgewassen tegen het derde team van Het Kasteel.  Door een 4 ? - 1 ?  overwinning hebben we de kansen op het kampioenschap nog steeds in eigen hand.

 

In deze wedstrijd had ik in overleg met het team enkele tactische wijzigingen aangebracht. Die pakten goed uit. Onze kopman John wisselde van plaats met tweede bordspeler Patrick. En zelf had ik mijn plaatsje vrijgemaakt voor jeugdspeler Job Geerligs.

 

Voor alle drie de witspelers verliep de partij voorspoedig. John, nu dus op bord 2, kwam in een zodanige positie dat zijn tegenstander Bert Jan Boer niet meer kon rokeren. Hij won een pion,  en ?dubbelde? zijn torens op de 7e rij. Een tweede pionwinst volgde, waarna zin eigen d- pion gevaarlijk opstoomde. Dit was niet meer te pareren: 1-0 dus. 

 

Op bord 4 speelde onze andere routinier, Frits, een degelijke aanvalspartij tegen Wim van Rijswijk. Met zijn beide torens op de e-lijn kon hij behoorlijk druk uitoefenen. Daar was zijn tegenstander na enige tijd niet meer tegen bestand: 2-0.

 

Op bord 6 had ik dus Job opgesteld, maar die was om 20.10 uur nog niet aanwezig. Net toen ik wilde besluiten om toch maar zelf te spelen kwam hij alsnog binnen. Een jeugdig slordigheidje dat er nog wel uit moet. Maar achter het schaakbord stelde hij me niet teleur. Hij won al snel een paard tegen 2 pionnen, waarna zijn e-pion gevaarlijk kon oprukken. Hij dwong tegenstander Harry Huisman tot dameruil. Met een sterk paard over in het eindspel, en nauwelijks meer goede zetten over voor zwart, werd de klus geklaard. Tussenstand 3-0.

 

Maar de zwartspelers hadden het moeilijker. Louis kwam tegen Wim van de Broek slecht uit de opening, verloor een pion, en bleef een beetje achter de feiten aanlopen. Er ontstond een eindspel met voor beide partijen nog twee torens. Gelukkig wist hij het initiatief te pakken doordat hij de open d-lijn in handen kreeg. De verloren pion werd teruggewonnen, en even later was de puntendeling een feit. Waarmee in ieder geval onze overwinning vaststond.

 

Patrick koos op het 1e bord, tegen Jorgen Willemsen, voor de lange rokade. Hij kreeg actief spel met zijn dame en een toren over de d-lijn. Een pionnetje werd gesnoept, waarna een eindspel ontstond met toren en paard. Het was nog even uitkijken met een tegenaanval van wits pionnen over de a- en b- lijn. Maar dit werd goed gepareerd. Even later was de buit binnen: 4 ?-  ? was daarmee de stand.

 

Rick speelde op bord 3 tegen de geslepen UVS-er Jan Komdeur. Hij won wel een pion, maar zijn koningsstelling werd er door verzwakt. Rick oefende wel druk uit via het centrum, maar er kwam een tegenaanval via Dh6! Uiteindelijk kon ons jeugdlid, in tijdnood, de stelling niet meer houden.

 

Al met al hebben we met deze 4? - 1? overwinning nog alle kansen in eigen hand. Maar met een nederlaag in de volgende ronde tegen naaste concurrent De Toren kun je toch zomaar ineens alles weer weg geven. Het blijft dus oppassen geblazen.

 

Individueel Het Kasteel 3- UVS 5:

Bord 1   Patrick Zeelen (z) ? J. Willemsen     1-0

Bord 2   John Lansen (w) ? B.J. Boer           1-0

Bord 3   Rik van de Kamp (z)- J. Komdeur       0-1

Bord 4   Frits Vlek (w) ? W. van Rijswijk      1-0

Bord 5   Louis van Sonderen(z)- W.v.d. Bosch   ?-?

Bord 6   Job Geerligs (w)- H.Huisman           1-0

 

10 januari 2006

Ook SMB kansloos tegen derde team Het Kasteel

Toine van Bergen

 

Het 3e team van Het Kasteel speelde afgelopen dinsdag al de eerste competitiewedstrijd van het jaar 2006. In het Nijmeegse caf?Groenewoud was SMB de tegenstander. Aan de goede resultatenreeks van dit seizoen kwam nog geen einde.

 

Patrick speelde weer op bord 2, tegen SMB- teamleider Paul van Deemen. En hij koos direct al de aanval. Hij mailde mij over zijn partij nog het volgende:

?Tegen SMB 8 was ik als eerste klaar. Eigenlijk was mijn partij (in goed

Nederlands) een walkover. In de opening heb ik een pion gepakt en heb vanaf dat moment druk op de stelling van de tegenstander kunnen houden.

Mijn tegenstander kon niet veel doen, zodat ik mijn paard goed neer kon zetten om nog een pion te winnen. Dit werd zelfs loperwinst. Het toreneindspel met een paard en een pion meer was zeer eenvoudig te winnen. ?

 

Voor het eerst speelde het team met een invaller. Door afwezigheid van Rick speelde deze keer good old Nico Wismans op het derde bord. Een oude vos verleert zijn streken niet, zo bleek. Had Nico eerder al voor het tweede een remise uit het vuur gesleept, deze keer was SMB- veteraan Cas Aubel zefs helemaal kansloos tegen hem. Nico koos voor een centrumaanval. Nadat hij zijn paard op c5 had gezet kon hij met de d-pion doorschuiven. Zijn tegenstander  kon een ?vork? op d7, met stukverlies, niet ontlopen, en gaf kort daarna op. Het was nu dus 0-2.

 

Louis speelde op bord 5 tegen een bekende van het zomerschaak: Hugo Maas.  Na wat verwikkelingen ontstond er een evenwichtig spelveld. Met voor beide partijen nog een dame, toren en vijf pionnen op het bord. Er zat niet echt veel perspectief meer in, zodat er terecht tot remise werd besloten.

 

Frits, onze vierde bordspeler, speelde met zwart weer een degelijke partij, tegen Gerard Eickmans. Na het verrassende Pxd4 ! stond wits dame op de tocht. Frits won een pion, en even later waren er nog wat verwikkelingen, waardoor een eindspel van toren tegen paard ontstond. Frits rondde dit knap af, waarmee de overwinning inmiddels al zeker was ( ? - 3 ? ).

 

Eerste bordspeler John liep weer tegen een bekend euvel aan. Tegen tegenstander Joop Schuld kreeg hij een duidelijk betere positie, vooral toen hij met dame en een toren door het centrum doorbrak. Een pionwinst zat er nog wel in, maar het kostte hem te veel tijd om de klus af te maken. In tijdnood werd daarom tot remise besloten.

 

Deze keer was ikzelf (Toine) , op het laatste bord spelend tegen Ilona Sanders, weer ouderwets lang bezig. Ik koos met zwart voor een Siciliaanse opening. Het werd weer eens een partij met hoogte- maar ook dieptepunten. Mijn tegenstandster kwam er beter voor te staan. Ze won zelfs, met haar dame, twee van mijn pionnen. Toen ik de aanval op haar dame inzette leek het tij te keren. Eerst zag ik echter een onverwachts Dc7! met directe matdreiging over het hoofd. Dit kon ik nog net pareren. Daarna  werd ze teruggedrongen, en won ik een stuk. Maar in een vlaag van verstandsverbijsterring gaf ik toen opeens een loper weg. Mijn geluk was dat ik een vrijpion overhield op de a- lijn, die, ondersteund door de dame, kon promoveren. Na nog wat vliegensvlugge handelingen moest Ilona, vlak voordat mijn vlag viel, opgeven.          

 

De eindstand werd hiermee 1-5. En daar mogen we zeker tevreden mee zijn. Vooral omdat aan het eind van de rit het aantal gescoorde bordpunten nog wel eens heel belangrijk kan zijn.

 

17 december 2005

Derde team Kasteel walst over PION heen

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag was PION uit Groesbeek op bezoek in Wijchen. Dat leverde een heel ander beeld op dan de eerste thuiswedstrijd, tegen het Arnhemse ASV. Waren onze tegenstanders toen schakers van hoge leeftijd, deze keer waren het allemaal vrij jonge spelers. Voor het resultaat maakte het niet veel uit. Het derde team sloeg wederom genadeloos toe.

 

Ikzelf (Toine) , met wit op bord 6, was deze avond voor de afwisseling eens als eerste uitgespeeld. Ook wel een keer een verademing, omdat het vaak voorkomt dat ik tot in de kleine uurtjes loop te zwoegen. Na een van beide kanten vrij logische opening wist ik een gecompliceerde stukkenruil te forceren. Een eindspel van dame met toren en pluspion tegen dame met loper was het resultaat. En toen mijn tegenstander Johan Lamers zijn overgebleven loper ook nog eens liet vangen moest hij de koning omleggen. ( 1-0).

 

Met de overige witspelers ging het ook voorspoedig. Frits viel met zijn e-pion zowel een dame als een paard aan. Na de winst van het paard stuurde hij aan op dameruil. Zijn b- pion stoomde op naar promotie. Dit was voor Groesbeker Menno Sijben alleen te pareren door verlies van ook nog een toren. Daar zag hij terecht de zin niet van in, en hij gaf op. ( 2-0).

 

Patrick kwam al snel een pion voor. Hij bezette de c- lijn met zijn beide torens, en stoomde daarna ook nog op met zijn a- en b- pionnen. Even later was er ook nog paardwinst. Zijn tegenstander Joris Smits gaf vervolgens na enige tijd eveneens op ( 3-0).

 

Bij de zwartspelers ging het allemaal wat moeizamer. Rick  en zijn tegenstander Koen Hendriks haddden al hun torens verzameld op de e-lijn. Rick ruilde alle torens af en ook nog de dame, waarna er een moelijk pionneneindspel ontstond. Ondanks verlies van een pion wist hij zijn partij toch nog remise te houden. Waarmee met zijn ?halfje? de winst in ieder geval verzekerd was. ( 3 ? - ? ).

 

Met Louis leek het deze avond zelfs helemaal mis te gaan, tegen Ric van Nispen.Hij verloor zijn dame tegen twee stukken. Maar langzamerhand kwam hij toch onder de druk uit. Na wat schermutselingen kwam hij zelfs weer een loper voor te staan. En zoiets geeft hij niet meer uit handen. Met zijn winst is hij inmiddels een serieuze kandidaat geworden voor de OSBO- cup. Want hij staat nu op 3 uit 3.

 

Ten slotte eerste bordspeler John. Hij had zowaar geen last van tijdnood deze avond. Maar lange tijd ging de partij wel gelijk op. Hij wist zijn toren op de open e- lijn te zetten, en brak even later met dit stuk gevaarlijk door naar de achterlijn. Nu kwam zijn tegenstander, Jason Bekkering, in tijdnood en dreigde voor hem verlies van een loper. Ook John won zijn partij, waarmee de eindstand 5 ?- ?  werd.

 

Een fraaie score. Dat geeft veel vertrouwen voor de belangrijke uitwedstrijd tegen SMB,op 10 januari.

 

10 november 2005

Kasteel 3 houdt stand tegen Elster Toren

 Toine van Bergen

 

Het derde team van onze club was de competitie met een overwinning begonnen. Afgelopen donderdag moest in Elst aangetreden worden tegen een team, dat eveneens goed begonnen was. Sterker nog: Elster Toren had al een ( maximale) 6-0 overwinning in de boeken staan. Da beloofde een levendige strijd te worden.

 

Zo niet bij de partij van Frits. Na enige schermutselingen ontstond er een stelling met voor beide partijen een loper en een reeks pionnen. Veel muziek zat er niet meer in, en omdat het geheel ?zo dood als een pier? was, werd al vroeg op de avond tot remise besloten.

 

Patrick speelde met zwart de Aljechin- verdediging, waar hij door tempoverlies van zijn tegenstander verrassend actief uit kwam. Hij kon zijn stukken aanvallend neerzetten, en er ontstond een stelling met veel dreiging richting de stelling van zijn tegenstander. Volgens hem was dit niet direct verloren, maar zijn tegenstander kon geen goede verdediging vinden. Hierdoor nam de druk op de koning van de Elstenaar alleen maar verder toe. Toen mat alleen nog kon worden voorkomen door een loper en een toren op te offeren hield zijn tegenstander het maar voor gezien. Commentaar van Patrick: ?Ik ben niet zo vaak tevreden over een partij, maar gisteravond was ik zeer tevreden.?

 

Rick wist een stuk te winnen ten koste van twee pionnen. Maar zijn koningssteling stond daarna wel enigszins op de tocht. Zijn geroutineerde tegenstander maakte daar handig gebruik van, en helaas kon hij deze avond zijn succesvolle start van de competitie niet evenaren. Maar ja, af en toe een nederlaag hoort bij het groeiproces. Daar leer je alleen maar van. Daarmee was de tussenstand dus 1 ? - 1 ? .

 

John wist op het hoogste bord al snel een voordelige stelling te bereiken. Hij won de witte loper van zijn tegenstander. Maar zoals vaker is niet de opponent maar de tijd het grootste risico voor hem. Met nog maar een paar minuten op de klok besloot hij remise aan te bieden, wat door de tegenstander geaccepteerd werd.

 

Ikzelf (Toine) zette weer eens met zwart een alleraardigste Siciliaanse opening neer. Mijn tegenstander had er merkbaar problemen mee, want mijn tijdsvoorspong bedroeg op een gegeven moment zelfs bijna een heel uur. Toen ik dacht de buit binnen te halen door wits dame te vangen, bleek mijn tegenstander toch nog het venijnige g3! achter de hand te hebben. Waarmee opeens mijn koningsstelling onder druk kwam. Ik spartelde nog lang, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

 

Met de 3-2 achterstand was alle hoop ten slotte gevestigd op Louis.  En evenals in de openingswedstrijd stelde hij niet teleur.  Hij won een toren tegen een loper. Zwart kreeg daardoor wel wat actiever spel. Maar geleidelijk aan nam Louis het initiatief terug. Zijn tegenstander ging uiteindelijk in verloren positie door de klok.

 

Het resultaat was dus een 3-3 gelijkspel. Als ik het zo hier en daar goed gehoord heb kon eigenlijk iedereen daar wel vrede mee hebben.

 

21 oktober 2005

Geroutineerd ASV uiteindelijk kansloos tegen derde team

Toine van Bergen

 

Het Arnhemse ASV 9 was afgelopen vrijdag op bezoek in Wijchen, in verband met de eerste ronde van de OSBO- competitie. Het team, dat bijzonder veel routine bevat ( er spelen nogal wat tachtigers in mee) bleek aanvankelijk een stugge tegenstander te zijn van het derde team van Het Kasteel. Maar naarmate de uurtjes vorderden moesten de Arnhemmers toch menig stapje terug doen.

 

Patrick speelde aan het tweede bord, en kwam al snel remise overeen. Het was typisch zo?n wedstrijd waarbij de stellingen ( onbedoeld) toch al snel op slot kwamen te zitten.

 

Louis, op bord 5, koos al snel de aanval. De koningsstelling van de tegenstander kraakte na enige tijd in zijn voegen. En toen hij een stoomwals van de e-, f- en g- pionnen naar voren kon schuiven, was het toch nog redelijk snel bekeken. Tussenstand 1,5- 0,5.

 

Rick, ons jeugdig talent, had het, met zwart, in het begin even moeilijk. Vooral toen wit zijn paard op b5 kon zetten. Maar langzaamaan vocht hij terug, won een pionnetje en kwam met zijn dame en toren sterk te staan op de b-lijn. Een adembenemend eindspel volgde uiteindelijk ( toren en pion tegen toren). Door heel secuur te spelen wist hij de pion naar de overkant te brengen en eveneens de volle winst te pakken.

 

Frits, een van onze routiniers, won al snel een stuk, en kwam met zijn witte loper dreigend de koningsstelling van zijn tegenstander binnen. Even later gaf hij het stuk echter weer weg, maar toen hij het weggegeven stuk daarna even gemakkelijk opnieuw terugkreeg, viel het kwartje ook biij hem de goede kant op. Degene die de voorlaatste fout maakt wint de partij, zo schijnt een ijzeren schaakwet te zijn.

 

Inmiddels hadden we wel al 3,5 punt binnen, en was daarmee de winst dus al zeker. Onze kopman John was echter nog in een taai gevecht verwikkeld. Hij had al snel twee sterke paarden. Even later zag ik hem met dame en toren stelling innemen op de a-lijn. Een pionnetje voorsprong ontstond er, maar het werd nog een aardige worsteling. Toen ook zijn Arnhemse tegenstander uiteindelijk zijn koning om moest leggen, leken we af te stevenen op een monsterscore.

 

Maar ondergetekende (Toine) zorgde er echter voor dat er toch nog een Arnhemmer met winst naar huis kon. Dat was niet nodig geweest, zoals zo vaak. Al snel werden er aardig wat stukken afgeruild. Na een voor mijn tegenstander ( gedwongen) dameruil bleef er een eindspel over van beiden twee torens en een paard en een zestal pionnen, waarbij ik duidelijk beter stond. Ik ?offerde? (niet helemaal bewust) ?n van mijn torens tegen een paard, maar dat maakte de zaak er nog niet hopeloos op. Zeker niet toen ik, door een moment van onoplettendheid van zwart, met mijn toren schaak kon geven en zowaar twee pionnen terugwon.

Ook hier gold echter weer de ijzeren wet van ?de voorlaatste fout wint?. Want zelf liet ik daarna mijn paard gepend staan?.Einde verhaal voor de teamleider.

 

Eindstand Kasteel 3- ASV 9: 4,5 -1,5. Al met al kunnen we terug kijken op een goede seizoenstart.


6 september 2005
Programma bekend.
TEamsamenstelling nog niet zeker

Het voorlopige programma voor het derde team is bekend. In de eerste ronde zal er thuis aangetreden moeten worden tegen het Arnhemse ASV9. De vermoedelijke speeldatum is 14 oktober.

Omdat het tweede afgelopen jaar gepromoveerd is en er een aantal nieuwe leden bij zijn gekomen is de team samenstelling nog niet definitief bekend.

15-11-2004
Jeugdig Kasteel 3 vloert Groesbeekse schakers
"Pion 5 scoort slecht 0.5 punt"

Afgelopen vrijdag speelde het nieuw opgerichte 3e team van "Het Kasteel" zijn eerste thuiswedstrijd. In de seizoensopening werd er nog verloren. Maar op eigen terrein kon ruim baan gegeven worden aan de jeugd. Het derde team als opleidingsinstituut voor onze sterk gegroeide jeugdafdeling. Dat was immers de bedoeling. Vrijdag speelden we met 50% jeugd, en hoe.

Bij mijzelf konden, op bord 5, de stukken al snel de doos in. Ik speelde tegen Henk Arts sr. Een veteraan die naar eigen zeggen al ruim 50 jaar de Groesbeekse kleuren verdedigt. Al snel kwam ik in een gunstige positie te staan. Zijn koningsstelling ging aan flarden. Maar, zoals vele clubleden uit de interne competitie weten: ik ben een expert in het weggeven van gewonnen stellingen. De zet g7-g5 was gewoon veel te gretig. De witte dame en loper konden mijn stelling binnenkomen nadat ik de h-pion verloor. Ik was nog ?n zet van een fataal mat toen ik mijn tegenstander, tot mijn grote opluchting, eeuwig schaak kon geven: ?- ?.

Vlak daarvoor had Job Geerlings in een vlekkeloze partij zijn tegenstander geen kans gegeven. Ik kon na het slot van mijn eigen partij wat rondkijken. En zag al snel dat het de goede kant op ging. Ook Rick van de Kamp wist van geen wijken, en door deze tweede jeugdspeler waren we al dicht bij de zege. Het stond immers op dat moment al 2? - ? .

De rest van ons team nam echter, in het zicht van de haven, zeker geen gas terug. Ook de zeer ervaren Frits Vlek liet zich de kop niet gek maken. Weer een zege dus. Het goede voorbeeld werd daarna ook nog gevolgd door Clemens Levink, die een moeilijk pionneneindspel goed afwikkelde. 4? - ? .

Als laatste was Nick Pijnappels nog in de race. In de interne competitie komt het nogal eens voor dat jeugdspelers te weinig geduld en concentratie hebben. Daar was nu geen sprake van. Nick stond in de slotfase weliswaar een stuk voor, maar de partij moest eerst nog maar heel precies uitgeschoven worden. Toen dat ook gelukt was stond er een score van 100% voor onze drie jeugdspelers op het bord! Eindstand dus 5?- ?. En ik moest constateren dat Groesbeek dankzij mij niet helemaal zonder punten naar huis ging.


Toine van Bergen
 
17-10-2004
Wijchense paardenmarkt fataal voor Kasteel 3
"ASV 10 te sterk"

In het nieuwe en gezellige onderkomen van UVS, waar je licht kunt verdwalen, hebben de Wijchense paardenhandelaren slechte zaken gedaan.

Nadat de eerste nul te noteren viel doordat Remco een van zijn paarden gratis weggeven had (0-1), verloor ook Frits spoedig. Zijn tegenstander maakt op professionele wijze gebruik van de onverbonden kastelen van Frits (0-2).

Nieuwkomer Leon bracht met zijn prachtige overwinning ons team weer terug in galop: er zat weer spanning in het wedstrijdverloop (1-2). Toen Ren?met zijn vrolijke gezicht mijn partij begon te volgen wist ik het al meteen: dat kon geen nul zijn, maar Ren? gezicht was niet vrolijk genoeg: remise (1?-2?).

Ben was veel te solidair met Remco en Frits (1?-3?). Vanuit een verloren positie met twee zwakke pionnen tegen een paard moest ikzelf terugvechten en dat lukte maar gedeeltelijk (2-4). Conclusie: Wijchen is weliswaar tros op zijn paardenmarkt, maar dit keer hebben de edele dieren ons zeker anderhalve punt gekost.

Kasteel 3 ? UVS 10: 2-4

Bord 1: C. Levink - T. v. d. Leer ? - ?
Bord 2: F. Vlek - Z. Amari 0 - 1
Bord 3: R. Menger - J. Askes 0 - 1
Bord 4: B. van Cuyk - R. Lemein 0 - 1
Bord 5: R. Maagdenberg - A. de Groot ? - ?
Bord 6: L. Gommers - J. Klungen 1 - 0

Clemens Levink
 
01-09-2004
Kasteel 3 ziet het licht
"Jos Steinmann teamleider"

Na jaren van zwoegen is het eindelijk gelukt. We hebben voldoende spelers om met een derde team in de vierde klasse te gaan spelen. Op deze pagina zult u op de hoogte gehouden worden.

Jos Steinmann

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013