Verslagen zesde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
12 februari 2010

Op naar het kampioenschap!

Jorik Quint & Patrick Zeelen

 

Na de vorige ronde kregen we het voor elkaar: we stonden voor de eerste keer eerste. Deze ronde kregen we de eer om die eerste plek te verdedigen tegen de Toren 10 uit Arnhem. Er werd afgesproken dat er twee rondes voorgespeeld moesten worden. Niet in ons nadeel, want Patrick kon op de ware speeldatum niet op tijd aanwezig zijn. Daarom speelden Simon en Patrick al op 5 februari en Kaz, Pjotr, Clemens en ik gewoon op 12 februari. Dit was ook in het voordeel van het derde team, waar Simon nu kon invallen. Daar wist Simon prima gelijk te spelen. Er was op 12 februari ook nog extra spanning omdat het 5de tegen de Tornado 2 speelde. Het zou namelijk heel gunstig zijn als het 5de van de Tornado won omdat die 2de staan.

 

Simon slokte al in de opening een centrumpion op die verdedigd werd door een gepend stuk. Deze lekkere start kreeg direct een vervolg, omdat hij een van de torens van teamleider Reinier Heinz "mat" kon zetten met twee lopers. Beide lopers gingen van het bord tegen loper en toren en toen werd het plotseling oppassen voor Simon. De loper die op g7 stond was geruild en er bleef een gapend gat in zijn koningsstelling over. Bovendien had de speler van de toren een sterk paard in het centrum staan dat aan alle kanten dreigde met dubbele aanvallen. Simon wist de dame naar a1 te spelen, waardoor de druk op de koning wat afnam. Twee pionnen gingen verloren, maar toen kreeg Simon de stelling weer onder controle. De laatste toren van zijn tegenstander ging verloren en na gedwongen dameruil gaf de Arnhemse teamleider het op.

 

Patrick kwam iets beter uit de opening en wist het centrum te bezetten met 2 paarden. Zijn tegenstander, Hans Dierendorp, trok al zijn stukken terug. Dat oogde niet sterk, maar het was voldoende om Patricks stukken af te weren. Na enig afruilen kon Patrick een pion winnen. Het eindspel zag er ondanks de extra pion heel lastig uit en toen beide spelers nog ca. 5 minuten op de klok hadden besloten ze dat remise beter was dan het eindspel in een paar minuten afraffelen. Hierdoor kon het team op 12 februari beginnen met een comfortabele 1.5-0.5 voorsprong.

 

Op 12 februari begon het rustig geen materi?e verschillen op het bord. Pjotr op bord 6 leek iets minder te staan omdat hij een hele zwakke dubbelpion in het centrum had, maar hij wist de zwakke pion knap te ruilen tegen een sterkere pion van zijn tegenstander en stond plots beter. Hij wist uiteindelijk een pion te winnen en alle stukken af te ruilen, vervolgens oppositie pakken, dame maken en het afmaken; 2,5 - 0,5.

 

Ik (Jorik) speelde weer op bord ?n en speelde een rustige opening zonder veel problemen. Ik dacht wel iets beter te staan, omdat mijn stukken iets meer ruimte hadden. Na een paar voorbereidende zetten schoof ik mijn pion vooruit, waardoor de dame van mijn tegenstander verzet moest worden omdat er anders een aftrekaanval inzat. Nu kon ik doorslaan met mijn pion en pakte een pion van mijn tegenstander, die brutaal met zijn loper terugpakte. Daardoor kreeg ik de kans om met mijn loper een aftrekaanval te maken en een van zijn pionnen te winnen. Rolf Hendriks (mijn tegenstander) dacht hierdoor een stuk te winnen door mijn door zijn loper aangevallen paard te slaan en vervolgens ook mijn loper te pakken waarmee ik de aftrekaanval uitvoerde, maar ik ik kon nog met mijn loper doorslaan en zo nog een pion te winnen. Zo kregen wij beiden een open koningsstelling, maar ik stond nu duidelijk beter en zette uiteindelijk mat met dame en toren; 3,5 - 0,5.

 

Kaz speelde een sterke opening tegen Luuk Lin en leek iets beter te staan. Na een tijdje had Luuk een serie heel sterke zetten en drong Kaz een beetje terug. Kaz moest uiteindelijk een pion geven en het werd afruilen. Zo had Luuk nog een dame en 7 pionnen en Kaz een dame en 6 pionnen, maar omdat de wedstrijd al beslist was ging Luuk niet meer voor de winst en werd het remise; 4 - 1.

 

De partij van Clemens leek de hele tijd eigenlijk wel gelijk en omdat de winst winst al binnen was kon Clemens rustig remise maken; 4,5 - 1,5.

 

Mede omdat het vijfde team knap gelijk speelde tegen de Tornado 2 mogen we nu om 20.00 uur op 12 maart aantreden voor de kampioenswedstrijd in Druten. Bij gelijk spel moeten we in de laatste ronde 1,5 punt halen kampioen te worden en bij verlies kan alles nog gebeuren. Dus maar gewoon vol voor de winst. Zelf maak ik ook nog grote kans om topscoorder te worden van de 4de klasse, ik heb namelijk tot nu toe alles gewonnen. 

 
15 januari 2010

Het Kasteel 6 aan kop in 4e klasse E

Patrick Zeelen

 

Op 15 januari 2010 vond een uniek treffen plaats tussen twee Kasteel teams. Volgens kenners binnen de club was dit een primeur. Het jeugdteam mocht het in de 4e ronde opnemen tegen het 5e team. Er werd lang uitgekeken naar deze wedstrijd en beide teams waren zeer gemotiveerd deze wedstrijd te winnen. Normaal gesproken moet een hoger team zonder problemen kunnen winnen, maar daar was in dit geval geen sprake van. Het Kasteel 6 eindigde de wedstrijd met een ruime 4.5-1.5 overwinning. Doordat koploper Tornado 2 thuis verrassend onderuit ging tegen hekkensluiter ASV 10 staat Het Kasteel 6 nu op de eerste plaats.

 

Kasteel 5 kwam op voorsprong doordat Pjotr in de fout ging en Richard van Bergen hier op zeer fraaie wijze van profiteerde.

Een unieke wedstrijd tussen Het Kasteel 5 en Het Kasteel 6j

Pjotr Boers

Richard van Bergen               na 15.... Te8

Het zag er al heel slecht uit voor Pjotr toen hij een loper moest geven om zijn toren op a8 te redden, maar in deze stelling werd het nog erger. Richard vond een matcombinatie met een dame offer! Er volgde 16.Pf7+, Kg8; 17. Ph6+, Kh8; 18. Dg8+ en Pjotr gaf het op. Na 18. ..., Txg8 volgt 19. Pf7 (stik)mat. Helaas voor Kasteel 5 zou dit de enige overwinning voor het team worden.  0-1

 

Jorik ging aan bord 1 sterk van start tegen Willem Maat met een aanval op Willems koning.

 

Willem Maat

Jorik Quint                                  na 16.g4

Jorik offerde een pion voor activiteit van zijn toren op h8. Willem kon zijn paard niet wegspelen, omdat hij dan mat zou gaan. Er volgde 16. ..., e6; 17. gxh5, Th8; 18. Pc3, waarna Jorik een stuk voor kwam in een stelling met volop aanvalskansen. Jorik speelde dit kalm uit naar winst. 1-1

 

Clemens had in de opening een probleempje op te  lossen. ?n van Mark Toppers lopers moest uitgeschakeld worden om rokade mogelijk te maken. Nadat de vervelende loper tegen een paard was geruild won Clemens een kwaliteit en hield Mark het voor gezien.

 

Clemens Levink

Mark Topper                              na 15.Pf4

Hier volgde 15. ..., Lxc3; 16. Lxc6, Ld2     2-1

 

Kaz mocht het opnemen tegen teamleider Toine van Bergen. Toine werd kansloos van het bord gezet doordat Kaz maximaal profiteerde van de zwakke positie van de koning van Toine.

 

Kaz Haans

Toine van Bergen                 na 27.... dxc4

Op c4 heeft Toine zojuist een paard verloren. Donkere wolken hangen boven zijn positie. Er volgde 28.Le5, Da4+; 29. Kb1, Le4+. Mat was niet meer te voorkomen en Toine gaf op. 3-1

 

Simon won een kwaliteit tegen Leny Hendrikse, die iets te enthousiast met de pionnen naar voren was gerend. Het zag er allemaal heel goed uit, totdat Simon zijn dame liet opsluiten.

 

Leny Hendrikse

Simon van Dijk                            na 17.e4

Na deze zet was 17. ..., Lc6 heel vervelend. Gelukkig had Simon nog net 18. Tb7. Leny bracht de materi?e verhoudingen weer in evenwicht. Na enig afruilen kreeg Simon een remise aanbod. Bij een stand van 3-1 aarzelde hij geen moment en stelde de 2 matchpunten veilig. 3.5-1.5

 

Vivian was toen nog bezig tegen Nico Wismans. Zij offerde een loper voor sterke aanval op de koning, maar Nico nam het offer (waarschijnlijk heel verstandig) niet aan. Vervolgens offerde Nico een toren tegen een sterke loper van Vivian in de hoop op actief spel. Dit zag er voor Nico niet veelbelovend uit en een flinke misser kostte hem vervolgens een paard en de partij.

 

Nico Wismans

Vivian Verhaert                        na 26.... a5

In deze stelling speelde Vivian 27. c4. Nico dacht een leuke matdreiging te hebben met 27. ..., Pg4, maar na 28. Dc8+ gaf hij het maar op, omdat het paard op g4 verloren zou gaan. 4.5 ? 1.5

 

Uitslagen Het Kasteel 5 ? Het Kasteel 6j

1. Willem Maat           - Jorik Quint      0   - 1

2. Mark Topper           - Clemens Levink   0   - 1

3. Nico Wismans          - Vivian Verhaert  0   - 1

4. Toine van Bergen      - Kaz Haans        0   - 1

5. Leny Hendrikse        - Simon van Dijk   remise

6. Richard van Bergen    - Pjotr Boers      1   - 0

                                            1.5 ? 4.5

 

Stand 4de klasse E na 4 ronden

1. Kasteel 6j    7 matchpunten   17.5 bordpunten

2. Tornado 2     6               14

3. Sleutelzet    5               12.5

4. Kasteel 5*    4               14.5

5. SMB 7*        3               11.5

6. Toren 8*      3                9.5

7. Toren 10      2                8.5

8. ASV 10*       2                8

 

De teams met * zijn teams waar Het 6de team al tegen gespeeld heeft. We staan op de eerste plek, maar we moeten nog tegen de nummers 2 en 3 spelen. De strijd om het kampioenschap is spannend in deze groep en op dit moment hebben we alles in eigen hand. In de volgende ronde nemen we het thuis op tegen De Toren 10.

 

Persoonlijke scores na 4 ronden:

Jorik       4   uit 4

Clemens     3.5 uit 4

Simon       3   uit 4

Kaz         2   uit 3

Pjotr       2   uit 4

Vivian      2   uit 3

Patrick     1   uit 2

 
11 december 2009

Kasteel 6j wint twee keer met 5-1

Patrick Zeelen

 

Kasteel 6j, ons jeugdteam, staat na twee 5-1 overwinningen op de 2de plaats in de 4de klasse E van de OSBO. Op vrijdag 13 november werd ASV 10 zonder problemen verslagen in Arnhem (overwinningen van Jorik, Vivian, Pjotr en Clemens, remise van Simon en Patrick). Op 11 december was het de beurt aan het 8ste team van De Toren om met deze cijfers te verliezen in Wijchen. Het werd een snelle wedstrijd. Na 2.5 uur spelen was de wedstrijd om 22:00u afgelopen.

 

Jorik was als eerste klaar door een cadeautje van Arie Schouten. Jorik won een kwaliteit en een pion, waarna de partij direct opgegeven werd. 1-0

 

Simon mocht zelfs twee presentjes in ontvangst nemen. Eerst deed Fred Schoris zomaar een paard in de aanbieding, om vervolgens enkele zetten later daar een toren aan toe te voegen. In beide gevallen totaal onnodig. 2-0

Het Kasteel 6j in actie

 

Kaz wint een stuk en schuift daarna de partij professioneel uit

Patrick speelde een matige partij. Toen Marco Vastenhout na g3 en Lg2 de loper van g2 ruilde tegen een paard om een pion te winnen werd door een waardeloze zet Patricks witveldige loper ook geruild tegen een paard. Weg mooie kansen op een koningsaanval en gewoon een pion achter. Na enig afruilen vonden beide spelers het wel mooi geweest. 2.5-0.5

 

Kaz kreeg ook een stuk cadeau, maar het was nog wel lastig omdat Bettus aan ?t Goor een actieve dame op het bord had. Uiteraard probeerde Kaz de dames te ruilen en pakte tijdens de jacht op de dame een paar pionnetjes mee. Door een sterke penning op de toren van Bettus kon hij nog een pion winnen en bovendien afruil van dames en torens afdwingen. Heel mooi gespeeld! De stukken konden in de doos en de 2 matchpunten van het team waren veilig. 3.5-0.5

Pjotr kreeg geen cadeaus. Hij kwam in een eindspel met aan beide kanten dame, twee torens en een handje vol pionnen. Pjotr wist zijn stukken beter neer te zetten dan Gerjan Brands. Hierdoor toverde hij een combinatie op het bord die hem een toren zou opleveren en het zag er ook naar uit dat het snel mat zou worden. Gerjan geloofde de rest wel en gaf op. Een mooie overwinning waar Pjotr trots op kan zijn. 4.5-0.5

 

Clemens had actief spel tegen Rolf Hendriks. Zijn dame was sterker en hij speelde zijn paard naar een sterk veld. Dat zag er allemaal heel goed uit, totdat Rolf dameruil kon afdwingen. Clemens kwam met een achtergebleven pion te zitten. Omdat de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was bood hij remise aan en dat vond Rolf wel goed. 5-1

Geen cadeaus voor Pjotr vanavond

Uitslagen Het Kasteel 6j ? De Toren 8

 

1. Jorik Quint     -    Arie Schouten      1 - 0

2. Clemens Levink  -    Rolf Hendriks      remise

3. Patrick Zeelen  -    Marco Vastenhout   remise

4. Kaz Haans       -    Bettus aan ?t Goor 1 - 0

5. Simon van Dijk  -    Fred Schoris       1 - 0

6. Pjotr Boers     -    Gerjan Brands      1 - 0

 

                                           5 - 1

 

Stand 4e klasse E na 3 ronden

 

1. Tornado 2       6 matchpunten      11.5 bordpunten

2. Kasteel 6j      5                  13

3. Kasteel 5       4                  13

4. Sleutelzet      4                  9.5

5. SMB 7*          2                  8.5

6. Toren 10        2                  6

7. Toren 8*        1                  6

8. ASV 10*         0                  4.5

 

De teams met * zijn teams waar Het 6de team al tegen gespeeld heeft. Na 3 ronden is al een beetje te zien welke teams meespelen voor het kampioenschap. Voorlopig zitten we nog volop bij deze teams en hebben we alles nog in eigen hand. In de 4de ronde spelen we uit in Wijchen! Op vrijdag 15 januari staat de wedstrijd Het Kasteel 5 ? Het Kasteel 6 op het programma. Inzet voor deze wedstrijd is uiteraard het vasthouden van de 2de plaats. Toine heeft al gezegd dat we onze mouwen moeten opstropen. Nou, dat zullen we zeker doen. We kijken erg uit naar deze wedstrijd.

 

Persoonlijke scores na 3 ronden:

 

Jorik         3  uit 3

Simon         2? uit 3

Clemens       2? uit 3

Pjotr         2  uit 3

Kaz           1  uit 2

Vivian        1  uit 2

Patrick       1  uit 2

 
16 oktober 2009

Kasteel 6 begint met gelijkspel

Patrick Zeelen

 

Op vrijdag 16 oktober speelde het 6de team zijn eerste wedstrijd. Vijf jeugdspelers (Jorik, Kaz, Vivian, Simon en Pjotr) gingen samen met Clemens de strijd aan met SMB 7 uit Nijmegen. De wedstrijd eindigde in een 3-3 gelijkspel, wat een prima resultaat is voor een team met drie OSBO debutanten.

 

Simon zette ondanks een verkoudheid Het Kasteel op voorsprong. Zijn tegenstander zag het allemaal niet zo goed en deed achtereenvolgens een pion, een kwaliteit en een paard in de aanbieding.  Simon maakte geen fouten en haalde een verdiende overwinning. 1-0

 

SMB maakte de stand weer gelijk op bord 3, waar Kaz een tegenstander met rating 1626 trof. Een zware klus dus. Kaz ontwikkelde netjes zijn stukken, maar beantwoorde een aanval op zijn dame met een tegenaanval op de dame van de tegenstander. Hierdoor ging een loper verloren. Kaz probeerde nog van alles om het tij te keren, maar zijn tegenstander wist zonder problemen de partij naar winst te spelen. 1-1

 

Bij Vivian zat het niet zo mee. In de opening offerde zij een pion en kreeg goed spel. De pion werd terug gewonnen na een lange ruil die van de pionnenstelling van de tegenstander een complete chaos maakte. Het zag er allemaal goed uit, totdat Vivian het verkeerde plan koos en ook nog eens een gedekt paard sloeg met haar toren in plaats van met haar paard. In een poging de laatste stukken op het bord te houden ging ook nog eens het paard verloren en was het niet meer te houden. 1-2

 

Jorik kreeg in de opening een pion aangeboden en dat smaakte naar meer. Hij ging op jacht naar meer pionnen en pakte onderweg ook nog een loper mee. Zijn stelling was stevig genoeg om de tegenstander geen kans op tegenaanval te geven. Joriks tegenstander ging daarom kansloos ten onder. 2-2

 

Pjotr vergat de opening af te maken met een rokade en ging op avontuur met pionnen in het centrum. Hij kreeg hierdoor wel kans om een sterke vrijpion op het bord te krijgen, maar zover kwam het helaas niet door de onveilige positie van zijn koning. Het eindspel met ongelijke lopers en een pion minder bood nog wel kans op remise, maar toen de tegenstander slim de loper wist in te sluiten was er voor Pjotr geen houden meer aan. 2-3

 

Clemens wist stevige druk te ontwikkelen op de koningsstelling van zijn tegenstander. Een tegenaanval aan de andere kant van het bord wist hij snel op te vangen door snel de stukken om te spelen. Een giftige pion ging van het bord, wat Clemens een kwaliteit opleverde. Het snoepen van pionnetjes werd de tegenstander uiteindelijk fataal omdat Clemens hierdoor ondekbaar mat in twee kreeg. Een prima prestatie van Clemens met minder dan 5 minuten op de klok. 3-3

 

Dit gelijkspel is een prima start. We gaan kijken of er een overwinning in de tweede ronde in zit. De volgende wedstrijd staat gepland op vrijdag 13 november 2009 in Arnhem tegen ASV 10.

 

  Het Kasteel 6j   1373   - SMB 7               1386   3 ? 3

 

1. Jorik Quint     1290   - Jaap Schuld         1429   1 - 0  

2. Clemens Levink  1688   - Dorus Peelen        1418   1 - 0  

3. Kaz Haans              - Pierre Van Cruchten 1626   0 - 1  

4. Vivian Verhaert 1140   - Luuk Jensen         1074   0 - 1  

5. Simon Van Dijk         - Hugo Maas           1382   1 - 0  

6. Pjotr Boers            - Guus Alberts               0 - 1  

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013