Verslagen vijfde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
06 april 2010

Kasteel 5 pakt de tweede plaats

Toine van Bergen

 

Op maandag 6 april werd in Arnhem de gezamenlijke slotronde van de 4de klasse E gespeeld. Daarvoor moest ons kampioenteam Kasteel 6j aantreden, maar ook Kasteel 5. Het laatstgenoemde team moest proberen de tweede plaats zeker te stellen, wat een theoretische promotieplaats is. Dit laatste hangt onder andere af van de vraag of er sprake is van verstrekte degradatie vanuit hogere klassen.

 

De voortekenen waren niet gunstig. Onze vaste kracht Ben van Cuyk was verhinderd, en op het laatste moment moest zijn vervangster Lenie Hendrikse ook nog afhaken. Geluk bij een ongeluk was dat de slotronde plaatsvond precies op de verjaardag van Richard van Bergen. Hoewel hij had aangegeven in principe niet meer te kunnen spelen ( wegens werk) had hij op 6 april een vrije dag opgenomen. En wilde dan best aantreden, tegen De Toren 8.

 

En zowaar, Richard was nog als eerste klaar ook!!! Zijn tegenstander Gerjan Brands verslikte zich in een combinatie, en Richard speelde hem gedecideerd naar een nederlaag. Waarmee ?super-sub? Richard, als invaller nota bene, uiteindelijk ?n van de topscorers van ons team is geworden.

Hoewel ikzelf tot nu toe met slechts 1 punt uit 6 wedstrijden een dramatisch seizoen had liep het gisteren ineens weer w?. Met zwart speelde ik de Scandinavische opening. Arnhemmer Fred Schonis sloeg de d-pion niet, maar speelde tot mijn verbazing 2. d3!!! Waarna de centrumpionnen geruild werden en beide dames al van het bord verdwenen. Met het nadeel voor wit dat hij niet meer kon rocheren!!! Het tempovoordeel wat ik daarmee kreeg leverde actiever spel op in de opening. Ik wist mijn stukken goed te ontwikkelen. Relatief snel kwam ik daarna tot stukwinst en ook winst van de partij.

 

Een 2-0 voorsprong was een riante uitgangspositie natuurlijk. Zeker toen Nico en zijn tegenstander herhaling van zetten op het bord kregen, waarna we in ieder geval al ?n wedstrijdpunt binnen hadden. Tony stond er echter minder goed voor. Hij kwam een paard achter, en werd steeds verder in de verdediging teruggedrukt. Toen zijn tegenstander het goed wist uit te spelen stond het  dus 2? - 1? .

 

Op de twee topborden speelden Mark en Willem een gelijkwaardige pot. Willem en zijn tegenstander Stefan Antonowicz gingen beiden met een randpion op weg naar promotie. De vraag was op dat moment wie het snelste aan de overkant was. Willem dacht de winst te kunnen forceren door een toren te offeren voor een loper. Helaas zat er nog een addertje onder het gras, en moest hij in het stof bijten. Daarmee werd het dus 2? - 2?.

 

Alles hing nu af van Mark Topper. Kon hij de winst binnenslepen??? En er viel ook nog een extra prijs te verdienen. Alle andere partijen waren inmiddels al klaar. En de organisatie had voor de laatste winnaar van de avond een fles wijn uitgeloofd. Mark stond weliswaar een stuk voor ten koste van een pion, maar echt gemakkelijk was het zeker niet. Zijn tegenstander Roland van Witteveen had zeker ook nog winstkansen. Mark nam echter de tijd, rekende zijn aanval koelbloedig door, en sloeg uiteindelijk succesvol toe.

 

De winst was hiermee binnen. Het einde van een geslaagd seizoen was daar, met een tweede plek ( 9 uit 7),. Achter ons ongenaakbare jeugdteam, dat ook in Arnhem wist te winnen, en daarmee op 13 uit 7 kwam. Alle spelers van team 5 bedankt, en hopelijk tot het volgende externe seizoen.

 
09 maart 2010

SMB weggespeeld door Kasteel 5

Toine van Bergen

 

Afgelopen dinsdag 9 maart waren we te gast bij het gerenommeerde SMB in Nijmegen. De tijden dat Het Kasteel bijna automatisch een nederlaag moet noteren als tegen de ?grote broer? uit de buurgemeente wordt gespeeld ligt achter ons. Het laagste ( zevende) team van SMB kwam er niet aan te pas.   

 

Mark Topper was al heel snel klaar tegen Hugo Maas. Hij vertelde weinig problemen te hebben gehad. Zijn tegenstander, met een veel lagere rating, was kennelijk (om tactische redenen???) op een hoger bord geplaatst.

 

Nico Wismans had wat meer tijd nodig. Na een lange rokade wist hij het initiatief echter geleidelijk naar zich toe te trekken. Hij maakte de partij fraai af met het doorstomen van zijn d- pion naar het promotieveld.

 

Willem Maat speelde op het topbord tegen Dorus Peelen. Het tempo werd er redelijk ingehouden. Willem wist de winnende variant niet te vinden en kwam met zijn tegenstander remise overeen.

 

De geroutineerde Cas Aubel was de tegenstander van Ben van Cuyk. Na een gelijkwaardig middenspel wist Ben het betere van het spel te krijgen. Aubel probeerde het dreigende verlies nog lang af te wenden door enkele schaakzetten met zijn toren. Maar uiteindelijk moest ook hij zwichten. Daarmee was de winst dus al binnen: ? - 3 ?.

 

Zelf speelde ik ( evenals enkele jaren geleden) tegen teamleidster Ilona Sanders. De vorige keer wist ik haar, na een dramatisch slechte partij van mijn kant, toch nog te verslaan. Nu ging het andersom. Ik gaf het initiatief uit handen en kon een nederlaag niet meer afwenden.

 

Tony Hall was als laatste nog bezig. In zijn partij was lange tijd sprake van een gelijkwaardige partij. Hij wist de dame van zijn opponent Luc Jensen te veroveren ten koste van enkele stukken. Maar het bleef goed uitkijken. Toen Jensen hem de mogelijkheid bood om met een schaakje ook nog zijn toren te nemen was het over en uit. Eindstand: 1? - 4? . Een belangrijke overwinning. Zeker in de wetenschap dat, met nog ?n ronde te spelen, een tweede plaats mogelijk wordt. Een plaats die mogelijk recht geeft op promotie.

 
12 februari 2010

Kasteel 5 helpt jeugdteam een handje op weg naar het kampioenschap

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag 12 februari wist ons 5de team een zwaarbevochten 3-3 gelijkspel te bemachtigen tegen runner- up Tornado uit Druten. Omdat ons 6de (jeugd)team, uitkomend in dezelfde klasse, die avond haar wedstrijd won zijn haar kansen op de titel daardoor aanmerkelijk toegenomen.

 

Het was wel een unieke speelavond die 12de februari. Vijf van onze zes externe teams moesten aan de bak. Wisselspelers waren dan ook schaars. Toen tot overmaat van ramp Willem Maat zich ?s- middags afmeldde wegens migraine moest ik dus op zoek naar een invaller.

 

En die werd gevonden in de persoon van Geert Smulders. Ook deze invaller (eerder gold dat voor Richard van Bergen) deed het uitstekend: hij was als eerste klaar, wat een 1-0 voorsprong opleverde.

 

Op de andere borden ging het minder makkelijk. Omdat onze kopman ontbrak besloot ik zelf maar aan het eerste bord te gaan zitten, om te ?keepen?. Al snel leek het dramatisch slecht te gaan. Maar na een dameruil kwam er enig herstel. Het stond er nog steeds niet geweldig voor bij mij. Maar in vrijwel kansloze positie wist ik toch nog met een randpion ver op te rukken. Promotie lukte net niet, en ik moest het loodje leggen tegen de jeugdige Neven Jakopovic.

 

Mark Topper kwam redelijk uit de opening, en wilde eerst al remise aanbieden. Hij besloot daar nog even mee te wachten. Door een klein foutje slaagde zijn tegenstander Wim Claus er vervolgens in om het initiatief over te nemen en de winst te pakken.

 

Nico Wismans speelde een degelijke partij, en kwam niet echt in de problemen. Doordat hij wel een punt scoorde kwamen we weer op 2-2.

 

Ben van Cuyk speelde een partij met wisselende kansen tegen Drutenaar van Vroonhoven. Helaas ging het onder tijdsdruk mis, en kwamen we met 3-2 achter.

 

Alle hoop was vervolgens gericht op Tony Hall. Hij had een stevige stelling opgebouwd waar Geert van Tongeren (Tornado) niet doorheen kwam. Met het initiatief volop in handen gaf zijn tegenstander onder tijdnood op.

 

Eindstand dus 3-3. Tornado blijft hierdoor de enige serieuze concurrent van ons 6de (jeugd)team. In de volgende speelronde valt waarschijnlijk in Druten de beslissing over het kampioenschap.

 
10 december 2009

Kasteel 5 wint opnieuw uitwedstrijd in Arnhem met grote cijfers

Toine van Bergen

 

Voetbalclub NEC kan er alleen maar van dromen: een grote overwinning halen in een uitwedstrijd in Arnhem. Maar ons vijfde team presteerde dit al voor de tweede keer dit seizoen.

 

Evenals in de openingswedstrijd tegen het Arnhemse De Toren was ook plaatsgenoot ASV volkomen kansloos tegen ons vijfde team. Dit ondanks het feit dat we met twee invallers speelden. Ben van Cuyk en ? op het laatste nippertje- Nico Wismans moesten het af laten weten. Maar hun vervangers Richard van Bergen en Jorik Quint deden het geweldig.

 

Aan het tweede bord speelde Willem met zwart een degelijk potje. Wit probeerde met positionele middelen in het centrum de overhand te verkrijgen, maar dat lukte niet goed. Toen hij daarop in het middenspel de stelling wilde openbreken ging het vrijwel meteen mis; hij verloor ? niet geforceerd - een stuk. Daarna kreeg hij van Willem geen enkele kans meer op tegenspel. 0-1.

 

Jorik was door mij op het topbord neergezet. Aanvankelijk dreigde het helemaal mis te gaan. Hij stond na een te nonchalante opening bijna twee stukken achter. Maar wonder boven wonder wist hij zich -nu wel geconcentreerd spelend- terug te vechten in de wedstrijd. Het materiaalverlies werd geheel teruggewonnen, en in een pionneneindspel met toren haalde onze jeugdige invaller alsnog de winst binnen.

 

Onze andere invaller, Richard, ( na ja, invaller??? , hij heeft tot nu toe nog alle wedstrijden gespeeld) speelde zeer fel en oplettend. Zijn tegenstander kwam er niet aan te pas. In gewonnen stelling vroeg hij aan mij of hij remise mocht aanbieden. ? Niet doen?, zei ik tegen hem, ?gewoon doorspelen.? Ik weet nog goed dat we een paar jaar geleden net een half bordpunt tekort kwamen voor promotie met het toenmalige 3de team. Dat was voor Richard geen probleem meer en na zijn winst stonden we al met 3-0 voor.

 

Tony Hall speelde met zwart een degelijke wedstrijd, die ook hij winnend wist af te sluiten. En dan Mark Topper. De enige Arnhemmer in onze ploeg speelde al voor de derde keer op rij met ons in zijn eigen woonplaats. De ?thuiswedstrijd?in de vorige ronde tegen De Sleutelzet werd immers- zoals gebruikelijk- omgezet in een uitwedstrijd in Het Dorp. Het thuisvoordeel at dus voor hem geldt doet hem duidelijk goed. Door een regelmatige overwinning staat hij nu op 2,5 uit 3.   

 

Ten slotte ondergetekende. Het wordt eentonig. Een betere stelling werd door mij alsnog uit handen gegeven, tegen mijn 93- jarige (!!!) tegenstander Kelderman.

 

Al met al boekten we wederom een forse overwinning: 1-5. Doordat ons 6de (jeugd)team afgelopen vrijdag met dezelfde cijfers won wordt de onderlinge confrontatie in januari tussen Kasteel 5 en Kasteel 6j een echte topper!!!

 
10 november 2009

Kasteel 5 verliest op valreep van De Sleutelzet

Toine van Bergen

 

Afgelopen dinsdag 10 november speelde het 5de team de tweede van drie achtereenvolgende wedstrijden in Arnhem. Een maand geleden waren we te gast bij De Toren. Nu hadden we thuis moeten spelen. Maar onze tegenstander was De Sleutelzet uit Het Dorp. Deze vereniging bestaat grotendeels uit lichamelijk gehandicapten, en mag daarom, afgezien van de slotronde, alles thuis spelen.

 

We begonnen met ?n invaller en ?n speler ( Mark Topper) die bij de aanvang meldde nog in de file te staan in de buurt bij Utrecht. Ik besloot toen om het ?topbord? voor onze Topper te reserveren. Als hij het niet meer zou redden hadden we dan het hoogste bord opgeofferd. Maar hoe hij het gered heeft weten we niet, maar 20 minuten na de ?aftrap? kwam hij toch al binnen lopen.

 

De eerste die de stukken kon opbergen was Willem Maat, niettegenstaande het uiterst trage spel van zijn Arnhemse tegenstander. De Kasteel-speler kostte het met wit niet veel moeite om het punt binnen te slepen, aangezien de Arnhemmer, met zwart, tactisch spel verkoos boven een degelijke ontwikkeling. Al snel ging een al te optimistische pion verloren middels een schijnoffer, en allengs verkreeg wit bovendien een oppermachtige stelling. Na 19 zetten had zwart al ruim een uur meer bedenktijd gebruikt dan Willem. Een tweede schijnoffer kostte daarop op f7 minstens een tweede pion. Onder tijdsdruk werd het offer ditmaal ook nog aangenomen, en dat mocht al helemaal niet; dameverlies door een paardvork.

 

De vroege voorsprong konden we helaas niet lang volhouden. Invaller Richard streed voor wat hij waard was maar moest de Arnhemse teamleider Theo Kloppenburg de overwinning gunnen. Ben van Cuyk was met zwart goed op dreef. In een degelijke partij gaf hij tegen zijn tegenstander Henk van der Wouden eigenlijk nauwelijks een kans weg. De Arnhemmer deed nog een wanhoopspoging door met zijn e-pion de koning van Ben aan te vallen, maar dat was voor hem zonder resultaat.

 

Tony Hall speelde ook geen slechte partij, maar kon uiteindelijk de oprukkende a-pion van zijn tegenstander niet meer goed tegenstand bieden.

 

De tussenstand was op dat moment 2-2. Het leek er verder goed uit te zien. Zelf had ik weliswaar een pion achterstand, maar het was een eindspel met dame en twee torens, waarin ik actiever spel had. Te laat zocht ik, met wit spelend, de 7de rij op, en dwars door het centrum kwam mijn tegenstander Rob van der Hoeff met zijn d- pion sterk opzetten. Die pion promoveerde zelfs tot dame, waarop een hectische slotfase ontstond. Mijn tegenstander had nu dus twee dames en ik ?n. Bijna wist ik toch nog eeuwig schaak te forceren. Maar net niet dus?

 

Ten slotte Mark Topper. Hij  speelde tegen de sterke Pieter van der Zwam een puike partij. In een spectaculaire tijdnoodfase werd het uiteindelijk een puntendeling.

 

Daarmee werd de eindstand 2 ? - 3 ? voor de Arnhemmers, de kleinst mogelijke nederlaag dus.

In december gaan we wederom naar Arnhem, omdat dan ASV bestreden zal worden. En dan te weten dat de slotronde ook al in die stad is, want die wordt georganiseerd door?. datzelfde ASV?..

 
12 oktober 2009

Kasteel 5 blaast Toren omver

Toine van Bergen en Willem Maat

 

De verwachtingen waren vooraf niet al te hoog gespannen voor de eerste (uit)wedstrijd van Het Kasteel 5. In Arnhem moest immers maandagavond aangetreden worden met twee invallers ( Lenie en Richard). Bij het binnenkomen van de speelzaal in Arnhem-Zuid was de ook bij ons bekende schaakcoach Willy Hendriks bezig met een analyse van een schaakpartij tussen Magnus Carlsson en Topolev. Of het nu daaraan lag dat we een vliegende start hadden? Wie zal het zeggen?.. 

 

We hadden in ieder geval ook nog morele steun van een heuse supporter. Tony Hall was net te laat teruggekeerd uit Engeland om zich nog te kunnen aanmelden, maar kwam toch helemaal naar Arnhem.

 

Willem Maat had een goede dag aan bord 1, want hij veegde met wit zijn, qua rating gelijkwaardige, tegenstander binnen anderhalf uur van het bord. In een klassieke Siciliaan met tegenstelde rochades sloopte hij met een pionnenstorm de verdedigingslinie van de zwarte koning. De tegenactie tegen de witte koning werd daarentegen nooit echt gevaarlijk. De zwarte monarch werd door middel van een handige tussenzet, 20 Pd5 !, ontdaan van zijn laatste verdedigende officier en wilde het hazenpad kiezen, maar de uitgang van zijn domein werd afgesloten, zodat de beul ? in dit geval de witte toren ? zijn werk kon doen. Na de 24ste witte zet, was het mat onafwendbaar.

 

Richard maakte zijn debuut in de OSBO. Hij speelde een frisse partij, ruilde heel wat stukken af en wist toen een positie van ?eeuwig schaak? te forceren. Hij was terecht tevreden met een remise, want hij blijft dus ongeslagen!!!!

 

Lenie had afgelopen vrijdag al gewonnen in de interne competitie en haar goede vorm bleek nog steeds aanwezig. Ook zij koos, met wit, de aanval, en kwam een stuk voor. Met twee torens op de 7e rij werd de positie van haar tegenstander onhoudbaar.  

 

Nico had met zwart volledig controle over zijn tegenstander, en kwam geen moment in gevaar. Geleidelijk aan werd zijn tegenstander teruggedrongen, waarmee het winnende punt al binnen was: ? - 3 ? .

 

Mark Topper won al snel een pion op de damevleugel. Het was actief spel van beide kanten. Toen hij nog een tweede pionnetje wist te snoepen was de buit eigenlijk al binnen. Uiteindelijk trapte zijn opponent ook nog in een paardvork, waardoor zijn dame de klos was.

 

En zoals zo vaak was ikzelf het langst aan het zwoegen. Na een goede start maakte ik een misrekening bij een afruil. Mijn positie werd steeds slechter, maar? mijn tegenstander vergat het af te maken, door bijvoorbeeld een stukoffer met enig licht materiaalverlies. Ik had zelf op dat moment niets meer te verliezen, en ging, met het weinige materiaal dat ik nog overhad, inclusief de koning, ten aanval. En ik wist zowaar met een opstormende h-pion en een paard zijn koning in de hoek te drukken en mat te zetten?

 

Het was al bijna twaalf uur toen ik met onze trouwe supporter Tony ( hij was er nog steeds?) af kon reizen naar Nijmegen. We hadden De Toren omver geblazen, en hen niet meer dan een half puntje gegund.

 

Persoonlijke scores:

F. van Netten (z)- Willem Maat        0-1

J. Derendorp  (w)- Nico Wismans       0-1

Jan Schoemaker(z)- Mark Topper        0-1

Rolf Hendriks (w)- Toine van Bergen   0-1

Reinier Heinz (z)- Lenie Hendrikse    0-1

Ren?de Goeij (w)- Richard van Bergen ?-?

 
24 april 2009

Meer foto's van de slotavond

Kasteel 5 eindigt toch nog als derde

Toine van Bergen)

Op vrijdag 24 april speelde ons 5de team haar laatste wedstrijd van het seizoen. In ons eigen Zuiderpoort werd de gezamenlijke slotronde afgewerkt. De organisatie was, vooral door de inbreng van onze extern wedstrijdleider Henk Rutten, prima voor elkaar. Voor onszelf waren er door een wisselvallig seizoen geen prijzen meer te winnen. Maar  we eindigden  uiteindelijk toch nog op de derde plaats, door een overwinning op het Arnhemse ASV.

 

Invaller Jorik Quint was deze keer minder gelukkig. Zijn tegenstander de Groot wist een door hem opgezette aanval prima te pareren. En zelfs succesvol door te dringen tot zijn koningsstelling. De achterstand werd echter snel omgezet in een voorsprong. Ikzelf had geen moeite met jeugdspeler Fabian Engelhardt. Al snel won ik twee stukken en was de koers gelopen. 

 

Ook Willem Maat had een gemakkelijke avond. Zijn tegenstander zondigde enkele malen tegen de gouden regels van een gezonde opening, en daarop kreeg Willem al zeer snel het initiatief. De Arnhemse tegenstander moest toezien hoe zijn witte koningsvleugel werd verzwakt, zodat hij niet meer kon rokeren. De zwarte aanvallers drongen zijn stelling binnen, en op de 18de zet werd de witte dame het kind van de rekening. Ondanks het ontbreken van welke materi?e of positionele compensatie dan ook, gaf wit pas twaalf zetten later op. Tussenstand 2-1.

 

Remco Menger had wat meer tijd nodig. Maar als een van onze twee Arnhemse teamleden liet ook hij zijn stadgenoot van der Jagt kansloos. Mark Topper speelde op ons topbord met zwart een moeilijke partij tegen de Krogt. Rokeren bleek niet haalbaar en de koning kwam onder druk. Hij was voortdurend in de verdediging maar deed dit heel secuur. De Krogt zag ook niet meer hoe hij erdoor moest komen en bood remise aan. Ik adviseerde Mark om dit te accepteren. Het was immers het beslissende halfje voor de overwinning.

 

 

Leo van Dijk was ondertussen nog steeds bezig. Lange tijd ging het gelijk op met voor beide spelers een dame, twee torens en 7 pionnen op het bord. Het werd een partij in tijdnoodfase en Leo profiteerde uiteindelijk van zijn twee vooruitgeschoven pionnen. Hij won en behaalde daarmee een fantastische seizoenscore van 4 uit 5.

 

De eindstand werd daarmee 4 ? - 1 ? in ons voordeel. Een goed slot van een seizoen waar toch nog wel iets meer in had gezeten.

 

Op ? bordpunt werd UVS 5 kampioen

 
09 maart 2009

Kasteel 5 weggevaagd in Nijmegen

Toine van Bergen

 

Afgelopen maandag speelde ons 5de team haar laatste uitwedstrijd. En het werd geen succes. UVS bleek meer routine in huis te hebben en voor ons was er slechts een figurantenrol weggelegd.

Willem Maat moest bij afwezigheid van Mark Topper weer op bord 1 acteren. Na 13 zetten stond Willem licht voordelig met het loperpaar en ruimtevoordeel. Er was dus niets aan de hand totdat hij op de 14de zet een pion wegblunderde. Ook toen had hij echter nog wel enige positionele compensatie. Willem was inmiddels psychologisch aangeslagen en liet op de 16de zet nog eens zijn loper pennen. Daar was geen oplossing meer voor en Willem kon opgeven. Hij was er zo beduusd van dat hij zijn consumptiebon weer inleverde bij de teamleider.

 

Remco had op bord 3 eerst een overwicht maar werd langzaam teruggedrongen. Zijn tegenstander speelde het knap uit en daar was onze tweede nul al. Nico leed op bord 5 licht materiaalverlies maar zijn stelling was positioneel zeker niet minder. Maar ook bij hem liep het slecht af. Waar het precies misging weet ik niet, want ik was op dat moment teveel verdiept in mijn eigen partij.

Met drie nullen moest de rest van onze ploeg natuurlijk alles of niets gaan spelen. Zelf koos ik met zwart weer eens voor de Scandinavische verdediging. Mijn tegenstander had erg veel tijd nodig maar kwam uiteindelijk wel terug in de wedstrijd. Vooral door zijn actieve loperpaar. In het (verloren) eindspel deed mijn tegenstander nog een onreglementaire zet. Ik kreeg in hevige tijdnood daardoor nog twee minuten extra maar dat mocht niet meer baten.

 

Ik had Leo vandaag op bord 2 gezet. Hij is immers met een goede serie resultaten bezig, zowel intern als in de persoonlijke kampioenschappen van de OSBO. En het moet gezegd worden, hij kwam er goed voor te staan. Maar helaas, op een gegeven moment was zijn tijd op. Daarmee was het 5-0.

 

Onze invaller Tony Hall moest het opnemen tegen de in Nijmegen en verre omstreken beruchte UVS-er Rob Lubbers. In een gelijkwaardige partij leed Tony materiaalverlies. Zijn geluk was echter dat (ook) Lubbers door de vlag ging. Onze invaller kon daarmee tenminste de eer nog redden. Eindstand 5-1.

 

Ons rest nu nog de slotronde in eigen huis op 24 april. We hopen dan de competitie tegen ASV 11 toch nog waardig af te sluiten.

 
13 februari 2009

Kasteel 5 houdt goed stand tegen sterk Ede

Toine van Bergen

 

Afgelopen vrijdag speelde ons 5de team pas de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Eerder ging de match tegen Dodewaard niet door, omdat het betreffende team van deze vereniging inmiddels is opgeheven.

 

Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gestemd. Ede 3 heeft in onze klasse verreweg de hoogste rating, die varieert van 1480 tot 1700. En wij misten onze 1ste bordspeler Mark Topper, die (weer) vader aan het worden is.

 

Maar hoe anders was de werkelijkheid. Het werd uiteindelijk een gelijkspel, waarmee we onszelf nog tekort deden.

 

Remco Menger had al na 10 minuten gewonnen. Zijn tegenstander Spronk maakte een foutje in de opening, waardoor dameverlies niet meer te voorkomen was.

 

Willem Maat was opgeschoven naar bord 1 en trok meteen ten aanval. Hij won 2 pionnen en kwam zelf niet in gevaar. Toch wist hij het vervolg niet te vinden. In een eindspel met ongelijke lopers werd het uiteindelijk remise. Zat er meer in? Willem heeft zijn partij opgestuurd dus jullie kunnen er zelf over oordelen. Toch een heel goede prestatie op bord 1.

 

Op bord 2 hadden we een jeugdige invaller: Jorik Quint. Hij speelde een degelijke partij waarin zijn tegenstander zich genoodzaakt zag om remise aan te bieden. Voor Jorik zat er ook niet echt veel meer in, maar ik vroeg hem toch om nog even door te spelen. Ik wilde eerst afwachten hoe het op de andere borden ging.

 

Leo van Dijk speelde op bord 6 een secure partij tegen tegenstandster de Mol- Thijs. Toen hij haar tot overgave dwong hadden we al 2 punten in handen, en kon ik Jorik met gerust hart adviseren om akkoord te gaan met een nieuw remise- aanbod van Edenaar Krijgsman.

 

Dat hoewel Nico Wismans helaas zijn partij verloren had tegen Pol. Immers, het stond inmiddels 3-2 voor ons, en een remise van mijzelf, als laatste nog actieve speler, moest toch mogelijk zijn. Dacht ik!!! Helaas wilde mijn tegenstander Hartsuiker niet meewerken. Hij vocht zich terug in de wedstrijd, en onder hevige tijdsdruk moest ik het loodje leggen.

 

Eindstand dus 3-3. Van tevoren had ik ervoor getekend, maar het voelde na afloop toch een beetje wrang.

 
16 januari 2009

Stilte na de storm

Leo van Dijk

 

Al weer 16 januari, maar het vijfde team was pas aan zijn tweede wedstrijd toe. Een bye en een teruggetrokken team zorgden voor een lange pauze. Tornado 2 uit Druten was de tegenstander. Op papier niet al te moeilijk. Maar ja, wat zegt dat? Waren we allemaal wel scherp genoeg na deze onvrijwillige winterstop?

 

Tornado 2 is een mix van senioren en junioren. Ik trof een jeugdspeler op bord 6. Dat was snel afgelopen. Na 11 zetten en het fraaie Df2 mat. Als beloning kreeg ik van Toine de opdracht een verslagje te schrijven.

 

Een rondje langs de borden gaf reden tot optimisme. Alleen Remco stond slecht na verlies van een loper in de opening. Met een gerust hart ging ik d?n Bogerd maar verkennen. Bij terugkomst had Mark het tweede punt binnengebracht. Na een mooie combinatie eindigde de zwarte koning midden op het bord in een matnet. Voorsprong 2-0 en nog geen 10 uur.

 

Nico plaatste een mooi kwaliteitsoffer wat hem een aanval op de uiteengeslagen koningsstelling opleverde. Willem stond wat slechter na een afruil in het centrum. Remco ging verliezen als er geen wonder gebeurde. Toine stond gelijk. De voorzichtige conclusie aan de bar was dat een overwinning aanstaande was.

 

Remco verloor inderdaad. Nog niets aan de hand. Maar toen kwam de tornado. Zoals gebruikelijk grillig en plaatselijk. Out of the blue liet Nico een toren in staan bij het zoeken naar een nog betere voortzetting. Hij kon zijn jonge tegenstander meteen feliciteren. Op het bord ernaast ging bijna gelijktijdig een toren er af doordat Toine de b-lijn opende voor zijn opponent. Hij dacht nog lang na, maar mat was niet meer te voorkomen.

 

Dat betekende 3-2. Willem deed wat hij kon en hield een toreneindspel met een pion minder remise. Einduitslag dus 3,5-2,5. Ook tot verrassing van onze tegenstanders.

 

En zo dropen we af naar Wijchen. Om daar getuige te zijn van een nog grotere ravage?

 

10 oktober 2008

Variant- jeugd geen partij voor Kasteel 5

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 10 oktober speelde voor het eerst in de historie een vijfde OSBO- team van Het Kasteel haar wedstrijd. En dat leverde niet al teveel problemen op. Tegenstander was het jeugdteam van De Variant uit Huissen.

 

Nico Wismans, op bord 5 met wit tegen Tim van Schweden, had al na een half uur de buit binnen. Ook op bord 6 had onze tegenstander Jeroen Hofs er geen kaas van gegeten. Leo van Dijk had wat langer werk maar ook dat was niet echt moeilijk.

 

De partij van Willem Maat heb ik niet gezien, maar ik heb begrepen dat hij een degelijke stelling opbouwde. Wat ertoe leidde dat de tegenstander geen kant meer op kon. Stukverlies was het gevolg en even later was het al 0-3 voor ons. Remco Menger kwam slecht uit de opening. Maar zijn tegenstander had te weinig routine om daarvan te profiteren. Waarna Remco zich herstelde, en ook op dit bord Variant kon opgeven.

 

Mark Topper, onze kopman, had wat langer werk. Maar dat lag vooral aan zijn tegenstander die van geen opgeven wilde weten. Zijn zege kwam geen moment in gevaar. Toen was het dus 0-5, en was alleen ikzelf nog aan het spelen, met zwart. Mijn tegenstander Bram Arends opende met de ?Oran Oetan?: b2-b4. Maar daar wist ik wel raad mee. Mijn positionele stelling was prima, en ik drong de witspeler steeds verder terug. Toen maakte ik echter een grote fout. Mijn dame werd gepind en ging van het bod af. Zijn dame trouwens ook, maar het leverde toch stukverlies op. Ik moest hard knokken en hier en daar kon ik een pionnetje terugsnoepen. Uiteindelijk kwam er een eindspel waarin ik alleen een toren had en mijn tegenstander toren en loper. Vlak voor het vallen van mijn klok kon ik toch nog remise forceren.

 

Eindstand: ? - 5 ? in ons voordeel. In november zijn we vrij, en op 12 december gaat de competitie eigenlijk pas echt beginnen voor ons.  Met een thuiswedstrijd tegen Dodewaard.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013