Verslagen vierde team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       

Abonnement op nipt verlies van Kasteel 4

Ton Wouters

 

Op donderdag 8 april werd in Mook de slotronde gespeeld voor de OSBO competitie. In Mook waren 16 teams present, incluis de slotronde voor de 2de klasse (Mook 1). In een bomvolle sporthal werd in een sfeervol ambiance de vele wedstrijden gespeeld. Eerlijk is eerlijk we hebben het op een slotronde wel eens anders meegemaakt, maar Mook moeten we completeren met een goede organisatie, lekkere hapjes en een leuke prijsuitreiking.

 

Nadat eerder al tegen Millingen 1, Pion 3 en De Toren 7 met een nipte nederlaag van 3? - 2? werd verloren, verliest Het Kasteel 4 nu voor de 4de achtereenvolgende keer met nipte cijfers. Nu pakte SMB 6 het abonnement uit en maakt aanspraak op een theoretische promotieplaats door te stijgen naar de tweede plaats.

 

Als eerste liep Paul tegen een betere Wim Dentz tegen een reguliere nederlaag op. Vervolgens werd er maar liefst 5 remises op rij gescoord.  Enkelen hebben wel geprobeerd om de remisegrens te doorbreken, helaas zonder succes.

 

Louis pakte in de opening een pionnetje. Hij moest dit later onder druk weer teruggeven. Zijn tegenstander die in de race was om topscoorder van de 3de klasse F te worden deed nog een laatste poging voor een winstmarge maar Louis hield stand. Toen was het de beurt aan Arno om in een optisch mindere stelling remise te accepteren. Hij kon mogelijk wel iets gaan forceren voor de winst maar als dat niet doorsloeg was een verlies van de partij wel heel dicht bij.

 

Leo voerde met de witte stukken een aanvallend beleid. Zijn tegenstander kreeg de kans om een paard stevig en onaantastbaar in het centrum te posteren. Dit paard bestreed cruciale velden waarbij Leo met zijn zwartveldige loper de zwarte velden moest bewaken. Er zat er helaas niets meer in dan in remise te berusten. Ton had met de zwarte stukken een gelijkwaardige stelling kunnen opbouwen met een ver opgerukte rokadepionnen die wel  vastlagen door de zwarte pionnen. Na twee remise aanboden probeerde hij nog wel op de andere vleugel maar die werd op de centrale velden goed afgeschermd door de vijandelijke koning. Het was niet te winnen en hij moest  zijn poging opgeven, remise.

 

John tenslotte speelde een open partij en kwam wat onder druk te staan. Door lang te rokeren ontworstelde hij zich enigszins onder de druk vandaan maar de vijandelijke paarden waren vrij lastig. Toen dit gevaar voorbij was kon John zelf de druk op de zwarte stelling opvoeren maar de kopman van SMB hield keurig zijn stelling gesloten en kon door een paard op veld e5 de witte velden onder controle houden. John ?s witte stukken boden onvoldoende mogelijkheden om een winst te vinden en moest ook in een remise berusten.

 

Slotronde OSBO competitie kl. 3F 2009-2010   SMB 6  -  Het Kasteel 4 :  3? - 2?

 

 

SMB 6

1523

 

Het Kasteel 4

1562

Bord

Naam  

Rating

Uitslag

Naam

Rating

 1   z

Henny Goverde

1661

? - ?

John Lansen

1623

 2   w

Jan Schillings

1572

? - ?

Ton Wouters (TL)

1619

 3   z

Evert Niessen

1534

? - ?

Leo van Dijk

1568

 4   w

Frans Drummen

1282

? - ?

Arno Reijnders

1545

 5   z

Peter Groenewald

1533

? - ?

Louis van Sonderen

1501

 6   w

Wim Dentz

1555

1 - 0

Paul van Deemen

1518

 

Door alle wedstrijdresultaten van het team bereikte Het Kasteel 4 in zijn debuutjaar in de 3de klasse een veilige vijfde plaats en heeft een goede basis om volgend jaar verder omhoog te kunnen kijken. Het team toonde aan een echt vast team te zijn. Al onze wedstrijden konden we in dezelfde samenstelling spelen. Alleen in de 2de ronde was Louis door vakantie afwezig en toonde  Nick Kooijmans zich met zijn winstpartij een waardige vervanger. Deze saamhorigheid is iets waar we met ons allen best trots op mogen zijn.

 

Leo werd de topscoorder van ons team met 5 punten uit de 7 partijen. Ton haalde 4 punten en John en Louis ieder 3?.

 

Pion 3 toonde het hele seizoen aan de terechte kampioen te zijn en keert na ?n jaar weer terug naar de 2de klasse. Velp 2 ontsnapte aan degradatie door in een onderling duel met grote cijfers van Dodewaard 2 te winnen. Maar bij een versterkte degradatie is dit team weer met slechts twee matchpunten een grote kanshebber. Van de teams boven Het Kasteel 4 werd nipt verloren, terwijl de teams eindigend onder Het Kasteel 4 ruim werden verslagen.

 

Eindstanden seizoen 2009-2010 Het Kasteel 4  :  

 

Pl. 

Eindstand OSBO 3e kl. F 

Partijen  

Matchpt. 

 

Team topscoorder

 Punten

 1 

Pion 3                (kampioen)

7

14 punten

 

Leo van Dijk

7 ? 5 pt.

 2 

SMB 6

7

10

 

Ton Wouters

7 ? 4

 3 

Millingen 1

7

 9

 

Louis van Sonderen

6 - 3?

 4 

De Toren 7

7

 7

 

John Lansen

7 - 3?

 5 

Het Kasteel 4

7

 6

 

Arno Reijnders

7 - 2?

 6 

Mook 2

7

 5

 

Paul van Deemen

7 - 2?

 7

Velp 2

7

 2

 

Nick Kooijmans

1 ? 1

 8

Dodewaard 2    (degradatie)

7

 1

 

 

 

 
08 maart 2010

Kasteel 4 weet weer wat winnen is

Leo van Dijk

 

Dit artikel had al een titel voordat het geschreven was. Natuurlijk wisten we nog wel wat winnen was: we zagen de laatste ronden onze tegenstanders het steeds doen! Maar zelf misten we de zoete smaak van een overwinning al weer een tijdje. Op een koude maandagavond, aan het einde van een winter die als een schaker met een achterstand van meerdere stukken niet weet dat het tijd is om op te geven, wisten we de weg naar boven weer in te slaan.

 

Dodewaard was de plaats van handeling. In een zaal waar we op temperatuur moesten blijven met ons eigen hartverwarmende spel. Bij afwezigheid van het eerste team van de plaatselijke SV waren alleen de zes borden van de externe competitie bezet. Gelukkig kregen we wel een goede kop koffie aangeboden van onze gastheren. En kon de strijd beginnen.

 

Die strijd ging het eerste uur op het eerste gezicht gelijk op. Ton zag het zelfs bij een eerste evaluatie enigszins somber in. Het tij keerde echter snel.

 

Koen van Reeden zondigde tegen Arno tegen de gouden regels en kwam er niet meer aan te pas. Zonder gerokeerd te hebben speelde zwart zijn koningspionnen op. Arno sloeg het geheel uiteen. Een direct mat kon nog worden vermeden. Maar met het verlies van een tweede stuk in aantocht, resteerde voor zwart niets anders dan de koning omleggen.

 

Karel Hendriks

John Lansen                             na 19.Lg3

John had op bord 1 al een remiseaanbod gehad van Karel Hendriks. Er stond een complexe stelling op het bord waarin beide spelers een paar wendingen over het hoofd zagen.

 

In de slotstelling had zwart met 19. ?, Pe4! in het voordeel kunnen komen. Maar hij bood nogmaals remise aan, wat dankbaar werd aanvaard.

 

Jonathan Bitter

Leo van Dijk                        na 19.Lh4 Pf6

Leo kreeg op het derde bord te maken met Jonathan Bitter, die wel erg feodaal met zijn boeren om ging. Met te weinig ondersteuning werden de arme jongens naar voren gestuurd. Eerst op de damevleugel en na het funeste opspelen van de f-pion ook aan de andere kant. Dat leverde kwaliteitswinst plus een pion op. Door rokade te verhinderen, deed de andere toren niet mee.

 

Met het mooie Dh8 werden twee stukken gepend en ging een zwart paard verloren. En was het tweede volle punt binnen. Tijd om even de handen te warmen aan een glas bier beneden in het knusse caf?

 

Ben Hofs

Paul van Deemen                    na 41. Lg3?

De partij van Paul tegen Ben Hofs ging lang gelijk op, maar was wel spannend. De vraag was of Paul een van zijn mooie centrumpionnen in beweging zou kunnen krijgen. En dat lukte. Op e3 was deze een vervelende luis in de pels van de witte verdediging. Zozeer dat bij de wederzijdse speldenprikken wit een paard liet in staan. Een paar zetten later raakte de witte dame ingesloten en moest worden gegeven voor een toren en een paard. De dreiging van de torens op de h-lijn kon door Paul worden bezworen. Het einde werd versneld doordat wit zijn loper net op het veld neerzette dat mat in twee mogelijk maakte. En zo waren de matchpunten binnen!

 

Er volgde 42. Db1! en mat

 

Louis bekende achteraf zijn tegenstander onderschat te hebben na diens passieve opening. Maar dat was maar schijn, want Arie Hendriksen wist een gat in de koningsstelling te slaan. Met de vijandelijke dame op h6. Het zag er echter gevaarlijker uit dan het was. Zeker toen de dames geruild werden. Blijkbaar was Louis, koele verdediger als hij meestal is, er toch van onder de indruk. Toen hij een kwaliteit moest geven om de aanval af te slaan, was de partij eigenlijk al gespeeld.

 

En zo mocht Ton bij een stand van 3?-1? proberen een goed resultaat voor zichzelf binnen te halen. Aan het resterende tafeltje, met nog een paar toeschouwers, moest hij zich Bart Crum van het lijf houden. Ton zat veel ruimer in zijn tijd, dus hij kon er nog eens goed voor gaan zitten. Na uitgebreid gemanoeuvreer met de zware stukken, waarbij de remisemarge nooit werd verbroken, speelde Ton zijn f-pion op. Dit zou of leiden tot definitief sluiten van de stelling of een fikse afruil. In beide gevallen zou er niet meer geresteerd hebben dan remise. Daartoe werd dan ook besloten. Eindstand 4-2.

 

Daarmee is het klassebehoud voor Kasteel 4 een feit. De doelstelling is dus gehaald. Met een mooie afsluiting tegen SMB 6 kan de eindklassering nog verfraaid worden!  

 
12 februari 2010

Weer nipte nederlaag Kasteel 4

Leo van Dijk

 

Op de website van De Toren staat het vermeld: het Kasteel - de Toren: 1-1. En zo was het helaas het geval na de makkelijke overwinning van K6 en de nipte nederlaag van K4.

 

Het wordt langzamerhand een vervelende traditie. Voor de derde keer op rij verloor het vierde een competitiewedstrijd met het kleinst mogelijke verschil. Het balletje weigert gewoonweg onze kant op te rollen.

 

Het team van de Toren 7 kwam op het oog gehandicapt aan de start met drie invallers. Maar dat bleek zeker geen verzwakking. Ook de jeugdige Alec Wolters liet zien zich in de derde klasse prima te kunnen weren.

 

Opvallend in deze ronde was het grote verschil in tijdverbruik. Bij ons kwamen Paul en John in tijdnood. Terwijl Leo en met name Louis een groot voordeel hadden op de klok.

 

Paul moest helaas het eerst een nul laten noteren op bord 6. Zijn jonge tegenstander speelde het middenspel actief met zwart en wist het initiatief te grijpen en te behouden. In het eindspel waren de twee verbonden vrijpionnen met geen mogelijkheid meer te stoppen.

 

Van de partij van John ontbreekt nog de notatie, maar hij kwam als gezegd zwaar in het nadeel op de klok. Het voordeel van een stuk tegen twee pionnen kon niet worden verzilverd. En dat betekende een tussenstand van 0-2.

 

Ton bracht de spanning terug in de wedstrijd. Op vertrouwd Scandinavisch terrein kwam hij in het middenspel in het voordeel door na afruil van de zware stukken ongelijke lopers over te houden. De pionnen van zijn tegenstander lagen vast op de goede kleur zodat Ton ze een voor een kon ophalen. Wit liet zich vervolgens gedwee mat zetten met loper en vrijpionnen: 1 ? 2.

 

Louis stond inmiddels een uur voor op de klok. In een partij waarin hij continu beter stond, resteerde een toreneindspel met twee verbonden vrijpionnen tegen een enkele van zwart. Helaas ging een van de pionnen verloren waardoor een eindspel met een miniem nadeel resteerde. Door de klok jagen was de enige overgebleven optie. Maar bij gebrek aan goede zetten, resteerde eigenlijk alleen zetherhaling. Gentleman Louis besloot tot remise: 1? - 2?.

 

Leo kwam iets slechter uit de opening. Maar toen zijn tegenstander er voor koos om zijn vrijpion op e5 te ondersteunen met de koningsvleugelpionnen, bleek het loperpaar uitermate geschikt om door de ontstane poortjes te slalommen. De dame volgde en het matnet was compleet: 2? - 2?.

 

En zo was Arno dit keer de klos om de punten in eigen huis te houden. Hij had een pion verloren in de opening. Beide spelers kozen voor uitgebreide manoeuvres op de eigen helft. Maar waar de witte stukken steeds beter kwamen te staan, vonden met name de zwarte paarden en de verdwaalde dame geen goede velden. En zo won wit steeds meer ruimte en uiteindelijk ook materiaal. En was de nederlaag helaas een feit!

 

Blijft over de schrale troost. De overall stand tussen het Kasteel en de Toren is dit seizoen 4 - 1 in ons voordeel. Met nog de wedstrijd K5 - T8 voor de boeg.

 
11 december 2009

Herbstmeister noch winterkoning

Leo van Dijk

 

Na twee ronden stonden we gedeeld eerste samen met Pion 3 en Millingen. Een overwinning tegen Millingen zou een (gedeelde) eerste plaats betekenen in de tussenstand.

 

Het team van Millingen is op basis van rating gelijkwaardig aan K4. Ze beschikken echter over twee Duitse huurlingen met respectievelijk +1900 en +1700. Logischerwijs is de rating op de rest van de borden dan een stuk lager. Na veel wikken en wegen kreeg ik van Ton de taak te ?keepen? op 2. In de hoop en verwachting dat er genoeg punten binnen zouden komen voor een overwinning. Maar helaas viel het kwartje de andere kant op.

 

Louis speelde een goede partij tegen Jan van Lier. Druk op het centrum leverde een pion op die met goed spel werd uitgebreid tot een gewonnen stelling met drie pionnen voorsprong. Het dubbel loper eindspel liet zwart zich niet meer bewijzen: 1 - 0.

 

De partij van Paul tegen Ben IJsvelt was lange tijd spannend en onduidelijk. Beide spelers hadden afwisselend een klein voordeel. Wit kwam beter te staan toen hij de dames kon ruilen waardoor een gat in de koningsstelling ontstond. Met een aanval op een gepende loper wist Paul de stelling weer in evenwicht te brengen. Maar een zet later gaf hij een belangrijke pion weg. Toen IJsvelt het paard van Paul in een r?tgenaanval lokte, was de partij over: 1 - 1.

 

The Fab Four: John, Paul, ?

 

John speelde tegen Gerben Bekker zijn tweede externe partij deze week. Net als in zijn partij voor het derde deed hij er alles aan om beslissend voordeel te bereiken. Maar het zat er weer net niet in: 1? - 1?.

 

Ton Huybregts had tegen Arno op bord 3 lang een klein voordeel. Arno reageerde goed op de koningsaanval van wit door op de damevleugel een tegenactie te beginnen met zijn pionnenmeerderheid. Het opspelen van de zwarte f-pion zorgde echter voor een mooie open lijn voor de zware witte stukken. Arno wist dameruil af te dwingen. In een gelijke stelling maakte wit vervolgens een fout die jammer genoeg niet werd gezien.

Even later miste Arno een mooie kans door net met de verkeerde toren de afruil in te gaan. Zijn notatieformulier eindigt met een weggegeven toren: 1? - 2?.

 

Arno Reijnders

Ton Huybregts

Stelling na 43. Td1. Met de tussenzet Ld5 kan zwart hier de pion op b3 winnen. Wit moet de pionnen dan maar zien tegen te houden.

 

Ton had de zware taak op bord 1 Thomas Verfűhrt (1977) tegen te houden. Normaal al een opgave, maar na een paar dagen ziekte was het hem ook nog eens in zijn rug geschoten. En voor een speler die het vaak van zijn zitvlees moet hebben, is niet lang kunnen zitten geen best voorteken. Na ruil in het centrum wist de witte e-pion uiteindelijk via g7 op f8 te promoveren. Dat lelijke gat in de koningsstelling betekende een blijvend voordeel voor wit. Ton probeerde alles om de dames van het bord te krijgen, maar dat wist wit te voorkomen. In een verloren stelling deed de klok hem uiteindelijk de das om: 1? - 3?.

 

Mijn partij tegen Bernd Schumacher was toen nog voor de eer. Mijn tegenstander kwam in een damepion opening met 2. ?, b6 en 3. ?, La6. Ik denk niet dat hij dat nog een keer doet. Ik koos echter voor tactische verwikkelingen terwijl ik mijn voordeeltje juist positioneel had moeten uitbreiden. Nu ontstond er een gelijk middenspel met alle spanning in het centrum. Dat koste beide spelers veel rekentijd.

Net na de beslissing bij Ton ging zwart over tot de aanval, alsof hij dacht dat hij de overwinning moest binnenhalen. Spelen in tijdnood was ook niet zijn sterkste punt. Mijn ver opgerukte e-pion boezemde genoeg angst in om de verkeerde keuzes te maken. Met een toren achterstand beging hij ook nog een onreglementaire zet die me twee minuten op zou leveren. Op advies van zijn teammaat liet hij het zich niet meer bewijzen.

 

Eindstand 2? - 3?.

 

Vooraf zouden we allemaal getekend hebben voor 2? uit 3? denk ik. Maar deze wedstrijd had net zo goed in ons voordeel kunnen aflopen. De plaats in de middenmoot hebben we nog steeds. En die gaan we houden ook!

 

12 november 2009

Het Kasteel 4 wint slag op de Mookerhei

Ton Wouters

 

In de 2de ronde was Mook 2 de volgende tegenstander, waar met een vervanger voor Louis (vakantie) de slag werd aangegaan. Eerst zou Patrick Zeelen meegaan, maar omdat hij op laatst toch verhinderd was bleek Nick Kooijmans enthousiast bereid om mee te spelen.

 

Op bord 3 kreeg John de zelfde tegenstander te bekampen als vorig jaar toen Het Kasteel 3 tegen Mook 2 speelde. Toen een winstpartij, maar nu liep het anders. Na de opening raakte John door onoplettendheid even een pion kwijt. Gelukkig werd de schade enkele zetten later weer hersteld. In een op het oog gelijke stelling deed zich d.m.v. eeuwig schaak remise te forceren. Na rijp beraad koos John hier maar voor. Of er meer in had gezeten? Hij wist het niet. Maar het belangrijkste was toch dat het eerste ? binnen was.

 

Leo koos op bord 4 met zwart voor de Pirc. Zijn tegenstander zette de klassieke variant met Lc4 op het bord. Leo kreeg daardoor de gelegenheid met het bekende schijnoffer op e4 het pionnencentrum meteen op te blazen. Na ruil van lichte stukken in het centrum stond de witte dame midden op het bord. Dit maakte verdere ruil mogelijk. De stelling met zware stukken en vergelijkbare pionstructuren bood weinig aanknopingspunten voor spannende ontwikkelingen. Een eerste remise-aanbod werd geweigerd. De zet ...., e5 bracht een afruil in de stelling die maar op ?n manier goed afliep voor wit. Het alternatief was mat achter de paaltjes. Dat zag hij. De resterende stelling was zo simpel dat wit wel remise moest accepteren.

 

Nick kreeg de opdracht om op bord 1 hun sterspeler in bedwang te houden. Deze taak pakte hij met Frans zeer agressief aan. Hij offerde een stuk tegen een handvol pionnen en hield er een aanvallende stelling aan over maar moest wel de ontwikkeling nog afronden, terwijl zwart in een gedrongen stelling zijn pijlen ging richten op pion c2 en dreigt met materiaalwinst. Nick moest nog alle zeilen bijzetten om zijn stelling goed te laten samenwerken om zijn voordeel te houden. Langzaam probeerde zwart tegenspel te ontwikkelen. Er ontstonden wederzijdse dreigingen met materiaalwinst die keer op keer werden gepareerd. Tenslotte ontstond er een remiseachtige stelling. Toen zwart op het laatst toch een onnauwkeurige zet speelde zag Nick de kans om toch nog onverwacht het volle punt te scoren en bracht daarmee de stand op 2 ? 1.

 

Arno speelde op bord 4 met de witte stukken een voor zijn doen ongelukkige partij. Om spel te krijgen in de aanval offerde hij een stuk, maar kon te weinig stukken aanvoeren om de beslissing

te forceren. Hij gaf daarmee zijn tegenstander de kans om de kritieke velden goed af te schermen. 

In het vervolg kwam hij met een mindere stelling te zetten waar geen houden aan was. Mook trok hierdoor de stand weer gelijk, 2 ? 2.

 

Paul trof op bord 6 een oude bekende uit zijn SMB tijd, teamcaptain Anton Meeuwsen. Hij kreeg met zwart goed spel en bouwde met iedere zet zijn voordeel uit. Paul moest evenwel waken dat zijn tegenspeler kansen kreeg door hem niet toe te laten op essenti?e velden. Anton kwam met zijn koning in de verdrukking waarvan Paul kon profiteren door zijn aanval kracht bij te zetten. Met voordeel sloeg de aanval door en Paul scoorde het 3e punt.

 

Ton speelde op bord 2 als laatste een zeer lange partij (ruim 70 zetten) in hevige tijdnood die de uiteindelijke beslissing voor winst moest brengen of een in een gelijkspel moesten berusten.

Het verloop van de in gang zijnde wedstrijden be?vloedde het verloop van zijn partij. In een Scandinavi? met lange rokade bleef de stelling lang in evenwicht. Nadat een pionnetje werd geslagen lijkt het zwarte paard op g4 wat buitenspel te staan. Wit kreeg een onaantastbare pion midden in de zwarte pionnenstructuur die Ton weinig aanknopingspunten gaf, waardoor de stelling muurvast kwam te staan. Er dreigde door zetherhaling een remiseclaim te ontstaan. Een dilemma brak aan, moest ik toch op winst gaan spelen of genoegen nemen met de remise. Op dat moment had Nick niet meer dan remise en was onduidelijk of Arno remise kon houden. Enige tijd later zat hij met een verloren partij. Om een gelijkspel of zelfs de winst moest Ton wel iets forceren. Door paard te offreren tegen twee centrumpionnen kwam vaart in de stelling door de oprukkende vrijpionnen op de koningsstelling. Ondertussen meldde Leo in de wandelgangen dat Nick zijn partij toch gewonnen had. Maar ja, Ton moest nu doorzetten. De vaart dreigde te stoppen maar door de torens te ruilen tegen toren loper en paard had zwart vrijwel geen middelen meer om aanvallend en verdedigend te kunnen optreden. In de tijdnoodfase werd de partij door Ton prachtig tot winst gevoerd.

 

Met al deze resultaten werd de slag op de Mookerhei met 4 ? 2 gewonnen. Het Kasteel 4 bezet nu een voorlopig gedeelde 1ste plaats. De volgende spelen we tegen Millingen om de koppositie in poule 3F

 

Persoonlijke uitslagen ronde 2

  

Mook 2

1521

-

Het Kasteel 4

1579

2

-

4

 

1.

Hans van de Ende

1620

-

Nick Kooijmans

1599

0

-

1

 

2.

Wim Hopman

1558

-

Ton Wouters

1619

0

-

1

 

3.

Hein Van der Linden

1554

-

John Lansen

1623

?

-

?

 

4.

Ton Biemans

1546

-

Leo Van Dijk

1568

?

-

?

 

5.

Nico Molle

1424

-

Arno Reijnders

1545

1

-

0

 

6.

Anton Meeuwsen

1422

-

Paul Van Deemen

1518

0

-

1

 

 
16 oktober 2009

Eerste overwinning voor Kasteel 4 in derde klasse

Leo van Dijk

 

Een beetje laat, maar omwille van de geschiedschrijving toch nog een kort verslag van de primeur van Kasteel 4 in de 3e klasse.

 

Het succesvolle team van vorig jaar heeft twee wijzigingen ondergaan: John Lansen en Leo van Dijk in plaats van Niels Radder en Patrick Zeelen. In de nieuwe samenstelling staan we voor de mooie taak ons te handhaven op dit niveau.

 

Vrijdag 16 oktober werd Velp 2 thuis ontvangen. Het werd een avond waarop we, met enige medewerking, ons visitekaartje hebben kunnen afgeven.

 

Ton speelde op bord 1 vrij snel remise. Beide spelers zagen na een opening waarin de dames snel van het bord gingen geen aanknopingspunten voor een vervolg.

 

Louis had een eenvoudige avond. Na eerst twee pionnen meegepikt te hebben, werd een kwaliteit gewonnen. Zijn tegenstandster vereenvoudigde de zaak door de overige stukken af te ruilen waardoor een eenvoudig gewonnen eindspel overbleef.

 

John wist al op de tiende zet een toren op a8 te slaan. Resulterend in een kwaliteit voorsprong en een heel goede stelling. De torens wisten binnen te dringen op de zevende rij, waarna er voor zwart geen houden meer aan was.

 

Tussenstand 2? - ?. Maar op de andere borden ging het niet zo voorspoedig. Ikzelf zat tussen Arno en Paul in die allebei in het nadeel waren. Met een remisestelling, die misschien nog wel naar winst geforceerd moest worden.

 

Paul werd opgezadeld met een zwakke d-pion die hem uiteindelijk ook een pion achterstand opleverde. Daartegenover stond wel een handenbindende vrijpion op de e-lijn. Deze werd wel veroverd door wit, maar Paul wist met toren en paard genoeg dreigingen in te bouwen zodat zijn tegenstander maar remise accepteerde.

 

Arno kwam niet goed uit de opening. In het middenspel moest hij een paard offeren om groter verlies te voorkomen. Met actief spel wist hij twee pionnen voor het stuk terug te krijgen. Maar het was de vraag of dat genoeg zou zijn. Rond de veertigste zet overzag zijn tegenstander een combinatie om de pionnen op de damevleugel op te rollen. Dat gaf Arno gelegenheid zijn verdediging te organiseren. In uiterste wanhoop gaf zijn tegenstander het stuk voorsprong weg en bood remise aan! En waren de matchpunten binnen!

 

En toen was ik nog bezig. Ik had mijn loperpaar geruild tegen twee paarden, maar dat leverde totaal geen voordeel op. Omdat alle pionnen nog op het bord stonden, besloot ik de stelling gesloten te houden en dicht te schuiven. Dat lukte, maar had beter gekund. Nu had ik geen enkele kans op initiatief meer. Maar ook zwart had geen mogelijkheden om door te breken. Na diverse keren remise te hebben afgeslagen, zag mijn tegenstander er ook geen heil meer in en werden de punten gedeeld.

 

Eindstand 4-2.

 
20 april 2009

Kasteel 4 wint opnieuw tijdens slotronde in Bennekom

Patrick Zeelen

 

Op 20 april 2009 speelde het 4de team tijdens de slotronde van de 4de klasse D de laatste wedstrijd van het seizoen tegen VSG 4. In de voorlaatste ronde was het kampioenschap al zeker gesteld, maar we wilden graag de laatste ronde winnen om het seizoen met het maximale aantal matchpunten af te sluiten. We waren om 19:30u als eerste team aanwezig in de speelzaal. Met wat vertraging barstte na achten de strijd los.

 

Paul van Deemen

Mohit Khosla                            na 17. Kg2

Paul zette ons al snel op een 0-1 voorsprong. De tegenstander verzwakte onnodig zijn koningsstelling en Paul sloeg vernietigend toe. Binnen enkele zetten was de koning van de tegenstander omsingeld. Na een onnodig 11. g3 met de witte loper in geen velden of wegen als verdediger te bekennen maakte Paul goed gebruik van de zwakte op de witte velden en ontstond de volgende stelling:

 

Het is al hopeloos voor wit. De koning moest wegrennen om mat te voorkomen en nu kan Paul ook nog eens met 17. ... , Pxh4 de witte dame van het bord halen. De partij was al snel in Pauls voordeel beslist.

 

Wilco Sparling

Niels Radder                       na 19. ... , Kf8

Niels speelde een goede partij op bord 1. Hij wist de zwarte koningsstelling te verzwakken, maar het vervolg bracht de zwartspeler uit Ermelo niet in de problemen, waardoor Niels het remise aanbod maar aannam. Na 19 zetten ontstond de volgende stelling:

 

Niels ging hier voor pionwinst met 20. Db6, Lc8; 21. Dd8+, Kg7; 22. Dxe7, maar helaas ging de pion weer verloren na 22. ... , Lxh3; 23. gxh3, Dxf4+. Vanuit de diagramstelling was 20. Te1 veel sterker geweest bleek uit analyse.

 

Louis had geen slechte stelling, maar kon niet echt een goed plan vinden. Zijn tegenstander ook niet, want aan beide kanten was het hard zoeken naar een opening in de gesloten stelling. Zo eindigde de partij terecht in remise.

 

Na 6 remises op rij wist Patrick eindelijk een partij te winnen. Nadat een lijn was geopend gingen de dames en de torens van het bord, waarna Patricks stukken klaar stonden voor de jacht op twee zwakke pionnen. Zo ver kwam het niet. Patricks tegenstander blunderde een paard weg en hield het toen maar voor gezien. Hiermee kwamen we op een 3-1 voorsprong.

 

Ton Wouters

Gert van Heeringen                   na 19. Pd2

Ton vond dit uiteraard het juiste moment voor een remise aanbod. Hij had op de volgende manier voordeel weten te krijgen:

 

Ton slaat hier sterk toe met 19. ... , Lxh2+; 20 Kxh2, Dh4+, waarna de pion op f2 en het paard op h5 van het bord gaan. Tons remise aanbod ging helaas vooraf aan een slechte zet waardoor zijn tegenstander materiaal terug kreeg en de partij kon beslissen.

 

Voordat het zover was kon Arno met een winstpartij de overwinning van het team veilig stellen. Arno won een pion en bestormde vervolgens de koningsstelling van de tegenstander. Een tegenaanval met twee paarden liep uit op stukverlies. Arno's tegenstander probeerde nog iets met een vrijpion, maar Arno drukte de koning naar achteren, brak een lijn open en hiermee was torenwinst verzekerd.

 

Zo eindigde het seizoen met een 4-2 overwinning op VSG 4 en werden alle wedstrijden gewonnen. Bovendien eindigde Rhenen 2 op de 2de plaats op 5 matchpunten achterstand. Een overtuigend kampioenschap dus.

 

Topscorers van het team zijn Paul (5.5 uit 6) en Arno (5.5 uit 7). Helaas mistte Paul de eerste wedstrijd door een trip naar Parijs. Anders was hij zeer waarschijnlijk topscorer in de 4de klasse D geworden.

 

Het 4de team heeft een geweldig seizoen gespeeld. Van de 42 partijen werden er slechts 3 door invallers gespeeld: 2 partijen door Jorik en 1 door Ben. Slechts 4 van deze 42 partijen werden verloren. De motivatie en de sfeer binnen het team waren geweldig. Anders dan de cijfers doen vermoeden verliep niet iedere wedstrijd gemakkelijk. Op zijn minst twee 4-2 overwinningen hadden 4-2 nederlagen kunnen zijn, maar er werd altijd goed doorgeknokt als het even tegen leek te zitten.  Volgend seizoen 3de klasse. We kijken er naar uit!

 
20 maart 2009

4e team pakt het kampioenschap

Patrick Zeelen

 

 

Op 20 maart speelde het 4e team de zesde en voorlaatste ronde tegen het 4e team van PSV DoDO. Een gelijkspel was voldoende om het kampioenschap te pakken. Het werd nog mooier. DoDO ging met een 4-2 nederlaag naar huis. Ons 4e team is kampioen en de voorsprong op de nummer 2 is maar liefst 5 matchpunten. Hierdoor hebben we volgend jaar twee teams in de 3e klasse.

 

Niels scoorde zoals zo vaak vroeg op de avond het eerste punt. In de Spaanse opening gingen al snel de dames van het bord en Niels leek recht op een remise af te gaan, maar kreeg wat hulp van zijn tegenstander. Eerst ging een loper in de aanbieding en vervolgens een toren.

 

Pauls tegenstander mistte eerst een penning op zijn loper. Deze loper was nog te redden, maar dat werd ook gemist. Vervolgens ging een toren vrijwillig in de penning en toen gaf hij het maar op. Hiermee haalde Paul het tweede punt binnen. Nog 1 punt van het kampioenschap verwijderd.

 

Louis had materiaalvoordeel, maar moest wel proberen twee verbonden vrijpionnen onschadelijk te maken. Daar stond tegenover dat hij zelf ook verbonden vrijpionnen had. Louis pakte het netjes aan. Patrick had op dat moment een gezonde stelling waarin zijn stukken wat actiever stonden. Toen het eindspel van Louis steeds beter ging, zag Patrick daar het juiste moment in om een remise aanbod te doen. Een eventuele remise bij Louis zou dan alsnog het gewenste matchpunt opleveren. Het aanbod werd aangenomen. Zo stonden we op 2.5 punt. Louis speelde het eindspel goed en toen zijn tegenstander in het resterende pionneneindspel alleen nog een koning over had was het matchpunt dat we nodig hadden al zeker. Louis wist het pionnen eindspel met koning en twee verbonden vrijpionnen tegen koning te winnen. Zo stond het 3.5-0.5. Twee matchpunten, waardoor we met een grote puntenvoorsprong het kampioenschap veilig hadden gesteld.

 

Ton stond de hele avond zwaar onder druk. Hij verdedigde uit alle macht, maar moest toch een pion afstaan. In het eindspel moest hij nog een pion afstaan. Hij wist wel door te breken met zijn pionnen, waardoor beide spelers een pion tot dame promoveerden. Tons tegenstander speelde het dame eindspel met twee pionnen meer heel sterk uit. De koning werd goed afgeschermd en nuttige schaakjes zaten er voor Ton niet in. Het was al over twaalven toen Ton opgaf.

 

Arno's partij vloog echt alle kanten op. Zijn tegenstander viel aan en Arno verdedigde goed. Hij kreeg een dubbele aanval op koning en toren op het bord, maar besloot de toren niet te slaan en op mat te spelen. Dat ging bijna goed, maar in tijdnood pakte hij het niet goed aan. Hierdoor kwam hij verloren te staan, maar de tegenstander sloeg iets te gretig een paard van het bord. Hierdoor kwam de dame buiten spel te staan en hield Arno eeuwig schaak over. Zo werd de eindstand 4-2.

 

Het was geweldig het kampioenschap in een thuiswedstrijd binnen te halen, zodat er aan de bar nog iets te vieren was. Blijkbaar had het bestuur alle vertrouwen in de goede afloop, want onze voorzitter had voor alle spelers van het 4e team een fles Kasteel bier.

 

Er is nog een ronde te gaan. Op maandag 6 april is de slotronde in Bennekom. Voor het kampioenschap hoeft niet meer gespeeld te worden. De topscorer van het team is nog niet bekend. Paul, Louis en Arno staan alle drie op 4.5 punt. Na de slotronde zullen we weten wie topscorer is.

De Kampioenen

 
09 februari 2009

Kasteel 4 dicht bij kampioenschap

Paul van Deemen & Patrick Zeelen

 

Op maandagavond 9 februari 2009 speelde het vierde team de vijfde ronde tegen Bennekom 4. Ondanks het slechte weer reed het goed door en hadden we voldoende tijd om voor het begin van de wedstrijd van een Bennekoms kopje koffie te genieten. De wedstrijd ging netjes op tijd van start.

 

Paul verloor al snel zijn e pion, maar kreeg daardoor verschillende open lijnen. Die werden meermaal gebruikt en met een loper-dame combinatie werd de tegenstander al snel mat gezet. Het eerste punt was binnen en Paul was de rest van de avond druk met het maken van aantekeningen bij de partijen.

 

Paul van Deemen

J. Marinus                                            Na 19.Pf1

De witte koningsstelling ligt zwaar onder vuur en na 19. ?, Dg4+ hield Pauls tegenstander het voor gezien.

 

Arno nam vanuit de opening het initiatief en zette de tegenstander met torens en dame zwaar onder druk. De tegenstander wist echter goed te verdedigen, waardoor Arno niet meer door de stelling kon breken. Zo werd het remise.

 

Patrick kreeg in de opening een paard cadeau, maar kon zijn stukken lastig activeren. Een poging om de stelling te verbeteren door het paard terug te geven tegen twee pionnen ging maar net goed omdat een penning over het hoofd was gezien. Met de dames nog op het bord was het lastig om het pionnenvoordeel in winst om te zetten. Te veel tijd werd verbruikt. Toen het speeltempo omhoog moest ging 1 van de 2 pionnen onnodig van het bord en bleef er weinig over dan het remise aanbod accepteren.

 

S. de Rave

Louis van Sonderen                          Na 35.Lxf5

Louis maakte goed gebruik van de passiviteit van zijn tegenstander. Hij brak de koningsstelling open, offerde een loper en ving de koning in een matnet.

 

Er volgde: 35. ?, Kxf5; 36. Dh5, Tg8; 37. Te5+, Kf6; 38. Pe4+, Kg7; 39. Tg1+, Kf8; 40. Tf5+, Tf7; 41. Dxf7 mat.

 

Niels ontwikkelde rustig zijn zwarte stukken. Door de 1. b4 die hij tegen kreeg kwam hij niet goed in zijn spel, maar langzaam maar zeker kreeg Niels steeds meer het initiatief. Met een mooie combinatie haalde hij twee pionnen van de tegenstander op en met deze materiaalvoorsprong ging hij een lastig dame eindspel in. De tegenstander wilde graag remise maken en Niels probeerde de dame-schaakjes te ontlopen door met de koning weg te rennen. Te ver naar voren helaas, want hierdoor kon de tegenstander een zet vroeger promoveren en was het voor Niels voorbij.

 

Ton ontwikkelde een gelijke stelling. De dames werden afgeruild, waardoor het initiatief van de tegenstander wegviel. Ton had aan een ge?oleerde pion een mooi aanvalsdoel, terwijl hij zelf een gezonde pionnenstructuur had. Hij won de pion en drong met zijn toren de stelling van de tegenstander binnen. Hierdoor raakte de tegenstander zo van de kaart, dat hij opgaf. Met nog ongelijke lopers op het bord leek remise niet onmogelijk.

 

En zo wonnen we met 2-4 van Bennekom. Zelfs het noodweer buiten kon de pret niet drukken. We komen nu wel heel dicht bij het kampioenschap. Er vanuit gaande dat de concurrentie "gewoon" wint hebben we nog twee matchpunten nodig uit de laatste 2 wedstrijden om kampioen te worden.

 
16 januari 2009

Het Kasteel 4 zet grote stap op weg naar het kampioenschap

Patrick Zeelen

 

Op 16 januari speelde Het Kasteel 4 de vierde ronde tegen het tweede team van Rhenen. Deze wedstrijd ging om de koppositie. Rhenen zou bij winst aan kop gaan en alles in eigen hand hebben. Wij zouden bij winst drie matchpunten los zijn van de concurrentie. Als twee teams eigenlijk moeten winnen belooft het een spannende wedstrijd te worden en de wedstrijd tegen Rhenen voldeed volledig aan deze verwachting. Het was heel spannend en de beslissing viel pas tegen twaalven. Na remises op de laagste witte borden sleepte Niels de eerste overwinning binnen. Paul had een kleine plus, maar meer dan remise zat er gewoon niet in. Louis kreeg in gelijkwaardige stelling een remise aanbod. Hij hield het weer even in beraad, maar nam het toch maar aan. Niels kreeg ook een remise aanbod, maar toen stond hij al gewonnen. Hij wist een vrijpion op de zevende rij onschadelijk te maken, waarna een toren eindspel met twee pionnen meer op het bord kwam. Dit eindspel speelde Niels netjes uit.

 

Tons tegenstander had iets actiever spel, maar dit leverde voor Ton geen problemen op. Het werd remise door herhaling van zetten. Zo stond het 2.5-1.5 met nog 2 partijen te gaan. Zowel Arno als Patrick hadden een tijdsachterstand van een kwartier. Arno bood verschillende keren remise aan, maar dit werd telkens afgeslagen. Op beide borden werd stevig doorgeknokt, totdat Arno's tegenstander een toren in de aanbieding deed. Hiermee sleepte Arno de 2 matchpunten binnen. Inmiddels stonden beide klokken bij Patricks partij op 2.5 minuut (zijn tegenstander had veel tijd nodig in het eindspel, dus het kwartier tijdvoordeel was snel weg) en kwam een toreneindspel op het bord waarin Patrick een vrijpion extra op het bord had. Toch bood hij remise aan en dit werd direct aangenomen. De wedstrijd was al beslist, dus het maakte niet meer uit.

 

Het 4de team heeft een grote stap gezet op weg naar het kampioenschap. We staan nu drie punten los van de concurrentie met nog drie ronden te gaan. In deze drie ronden moeten we nog 4 matchpunten scoren. Het ziet er echt veelbelovend uit, maar we moeten vooral niet vergeten dat we weer met beide benen op de grond staan als we tegen een nederlaag aanlopen.

 

De stand is nu:

 

1. Het Kasteel 4   8    17

2. PSV DoDo 4      5    13.5

3. Rhenen 2        5    13

4. VSG 4           4    12

5. Ede 4           4    10

6. Veenendaal 4    2    11

7. Bennekom 4      2    10.5

8. Wageningen 6    2     9

 

Topscorers:

 

1. Arno         3.5

2. Niels        3    (uit 3)

3. Paul         2.5  (uit 3)

4. Louis        2.5

 
11 december 2008

Kasteel 4 nog steeds aan kop na moeizame zege in Veenendaal

Patrick Zeelen

 

Op 11 december speelde het vierde team de 3e ronde in en tegen Veenendaal. Omdat Rhenen 2, de nummer 2 in de groep, zijn wedstrijd al had gewonnen wisten we vooraf dat we onze gunstige positie op de ranglijst alleen met een overwinning konden vasthouden. Op papier zag het er wel goed uit: een flink hogere rating op alle borden. Helaas was Niels Radder, een van de topscorers van het team, er niet bij. Jorik Quint viel daarom voor de tweede keer dit seizoen in.

 

Bij Arno op werd rustig ontwikkeld en ging een lijn open, waarna alle torens en de beide dames van het bord verdwenen. Zo stond na 17 zetten een gelijkwaardige stelling op het bord en toen vonden de beide heren het wel genoeg. Zo werd de partij al vroeg op de avond remise. 0.5-0.5

 

Paul kreeg een kwaliteit aangeboden. Toen zijn dame een wel heel enthousiast naar voren rennende pion van het bord haalde kwam deze dame wat buitenspel te staan, waardoor zijn tegenstander nog iets met eeuwig schaak kon proberen. Toen Paul hier uit gelopen was zag zijn tegenstander het niet meer zitten en gaf op. 0.5 - 1.5

 

Louis had met wit wat last van een dame die doodleuk op d3 ging staan. Het kostte wat zetten om dit probleem op te lossen en eigenlijk was er niet zo veel aan de hand. Net als in Arno's partij gingen op een open lijn alle torens en de dames van het bord. In deze stelling kreeg Louis een remise aanbod. Hij hield dit een half uurtje in beraad, maar nam het toen toch maar aan. 1-2

 

Jorik speelde een aanvalspartij op de koning van de tegenstander, maar mistte naar eigen zeggen ergens een zet waarmee hij zijn tegenstander helemaal vast had kunnen zetten. Hierdoor kon zijn tegenstander uitbreken en moest Joriks aanvalsmacht terug. Dit ging niet snel genoeg, waardoor Jorik uiteindelijk zelf mat kwam te staan. 2 - 2

 

Ton joeg met zwart na 1. e4, d5; 2. Pc3 het arme paard op, totdat het op d3 kwam te staan. Vervolgens ging pion e4 van het bord. Niet echt een droomstart voor de Veenendaalse witspeler. Ton speelde het netjes uit. Hij veroverde de open lijn, zorgde dat zijn tegenstander geen moment een vuist kon maken en snoepte nog twee pionnetjes extra mee. 2 - 3

 

Patrick speelde een heel slechte partij. Al zijn stukken stonden slecht. Hierdoor kon hij weinig met twee torens die samen een open lijn onder controle hadden. Alle hoofdbrekens om door de stelling van de tegenstander heen te breken kostten veel tijd en leverden op het bord weinig op. Het eindspel was lastig genoeg voor zijn tegenstander om de tijdsachterstand van 40 minuten terug te brengen naar 7. In de tussentijd begon de stelling ook langzaamaan te veranderen van slecht naar redmise-achtig. Toen de tegenstander een paard in de aanbieding deed bood Patrick maar remise aan. Genoeg voor de overwinning van het team, dus konden we ons een sportief gebaar permiteren: het eindspel dat op het bord stond was zeer waarschijnlijk wel met 8 minuten denktijd te winnen. 2.5 - 3.5

 

Met de 2 matchpunten die we in Veenendaal veroverd hebben is de situatie aan kop in de poule ongewijzigd: we staan nog steeds 1 punt voor op Rhenen 2. Datzelfde Rhenen 2 is ook onze tegenstander in de volgende ronde! De vierde ronde gaat dus een hele belangrijke worden voor het vierde team. De wedstrijd tegen Rhenen staat gepland op vrijdag 16 januari thuis in het wijkcentrum.

  

   Veenendaal 4         -           Het Kasteel 4             2.5 - 3.5

 

1. Wijnand Blankestijn  -           Patrick Zeelen            remise

2. Oscar v Hattem       -           Ton Wouters               0-1

3. Job Blankestijn      -           Louis van Sonderen        remise

4. Arie v Surksum       -           Arno Reijnders            remise

5. Ricus Goossens       -           Jorik Quint               1-0

6. Rob v Oosterom       -           Paul van Deemen           0-1

 

 

Stand 4e klasse D na de 3e ronde

 

1. Het Kasteel 4        6          13

2. Rhenen 2             5          11

3. PSVDodo 4            3           9

4. Veenendaal 4         2           9

5. Bennekom 4           2           8

5. VSG 4                2           8

7. Wageningen 6         2           7.5

8. Ede 4                2           6.5

 
14 november 2008

Kasteel 4 alleen aan kop in 4de klasse D

 Patrick Zeelen

 

Op donderdag 13 november speelde het 4e team de 2e ronde tegen Ede 4. We vertrokken om 19:00u vanaf het wijkcentrum. Dan zou een koffie voor de wedstrijd er wel in zitten. Dachten we ....  Toen we de A50 opdraaiden was het al heel duidelijk te zien:  een lange file. Hij bleek tot aan Valburg te staan, omdat er een concert in het Gelredome was. Murphy sloeg als altijd genadeloos toe: ik had het telefoonnummer van de tegenstander vergeten mee te nemen. Gelukkig kon ik het telefoonnummer achterhalen en de tegenstander inlichten dat we pas om 20:30u aanwezig konden zijn. Ede liet zich van een sportieve kant zien: de wedstrijd startte met een kwartier minder denktijd op de klokken van alle spelers.

 

Niels viel aan op de damevleugel, waarna zijn tegenstander zich vol op de koningsvleugel stortte om Niels koning aan te vallen. De Edese witspeler wist de koning in de kou te zetten en ook nog eens zijn torens op de open h-lijn te verdubbelen, maar Niels wist deze overmacht met een loper te bedwingen. Een verre van saaie partij dus. Niels tegenstander ging zo op in de aanval, dat Niels een paard kon winnen en zelfs een pion kon laten promoveren. Dat was een te diepe investering in de aanval en daarmee scoorde Niels het eerste punt voor Wijchen. 1-0

 

Bij Ton ging het er buiten het bord bloederiger aan toe dan op het bord. Tons tegenstander had zich ergens aan verwond en had een flinke bloedveeg in zijn notatieboekje staan. Ton kreeg 1. d4 tegen, dus zat zijn favoriete opening er even niet in. Het werd een Slavische partij waarin Ton een klein plusje kreeg door een betere pionnenstructuur. Ondanks het bloedvergieten werd al snel de vrede getekend. 1.5 - 0.5

 

Louis zag een Hollandse stonewall tegenover zich. Het muurtje bleek niet zo sterk als hij eruit zag en begon bovendien naar voren te bewegen op de koningsvleugel. Een tegenaanval aan de andere kant van het bord leverde Louis twee pionnen op en zijn tegenstander bleef met een gepende toren zitten. Dat gepende stukken slechte verdedigers zijn bleek toen Louis een loper sloeg die alleen door deze toren werd gedekt. Met een loper en twee pionnen achter zag de tegenstander het niet meer zitten. 2.5 - 1.5

 

2.5 punt binnen en dus nog 1 punt nodig. Louis en ik hadden vooral aandacht voor de partij van Paul. Hij had namelijk mat in 2 op het bord staan. Terwijl Paul er nog eens lekker voor ging zitten werden bij Arno en zijn tegenstander plotseling de handen geschud.

 

Arno had een vrijpion gecre?rd op de a-lijn en zijn tegenstander stortte zich met veel stukken op de arme pion. De stukkenovermacht sloeg iets te vroeg toe, omdat Arno de pion indirect een extra dekking had gegeven. Arno's tegenstander zag dit pas nadat de pion van het bord was. Hij besefte dat hij zijn paard niet meer terug zou zien en gaf direct op. 3.5-0.5. De matchpunten waren binnen!

 

Paul stond eigenlijk de hele avond beter. Hij kon continu druk houden op de tegenstander. De druk ging eerst richting de dame en toen zij zicht begon te krijgen op meer vrijheid kon Paul zijn stukken op de koning richten. Het mat in 2 had hij gezien. Na de eerste zet zag de tegenstander het ook en gaf op. 4.5-0.5

 

Ik kwam met wit in een Slavische partij terecht, waarin weinig spectaculairs gebeurde. Mijn tegenstander speelde het middenspel iets beter, waardoor ik met twee ge?oleerde pionnen het eindspel inging. Als compensatie had ik wel een open lijn. Ik had de keuze: met de torens pionnen gaan snoepen, of met twee torens de zevende rij bezetten. Omdat de wedstrijd al gewonnen was heb ik het laatste gekozen. Omdat de koning van de tegenstander op de onderste rij bleef hangen, kon ik remise door eeuwig schaak afdwingen.

 

En zo eindigde de wedstrijd in een 5-1 overwinning. We waren al om 23:00u klaar, dus er was nog tijd om samen wat te drinken en zelfs de partijen nog even te bekijken. Doordat we vroeg konden vertrekken waren we gelukkig ook nog de enorme verkeerschaos die later op de A50 zou ontstaan voor. Omdat in de eerste ronde alleen Kasteel 4 en Ede 4 wonnen, zijn wij na de tweede ronde het enige team met 4 matchpunten uit 2 wedstrijden. Dat is een lekkere uitgangspositie voor de rest van het seizoen. Op 11 december proberen we in Veenendaal de zegereeks voort te zetten.

 

Topscorers in Kasteel 4 zijn Arno en Niels, beide met 2 uit 2.

 

Ede 4 - Het Kasteel 4     1 - 5

 

1. Patrick Zeelen         ?

2. Ton Wouters            ?

3. Arno Reijnders         1

4. Niels Radder           1

5. Louis van Sonderen     1

6. Paul van Deemen        1

 

 
10 oktober 2008

Overtuigende start van het seizoen tegen Wageningen

Patrick Zeelen

 

De kasteelheren met de witte stukken wisten te winnen. De zwartspelers speelden remise. Jorik haalde het eerste punt binnen. Hij wist een kwaliteit te winnen en probeerde rustig door de stelling van zijn tegenstander te breken. Jorik liet een pion slaan om vervolgens door een penning een stuk te winnen. Een volle toren achter zag zijn tegenstander niet zitten: hij gaf op. 1-0

Niels gaf zijn tegenstander weinig kans. Al in de opening was duidelijk te zien dat zijn stukken meer activiteit hadden. Hij combineerde er lustig op los en won een stuk. Er moesten nog wat dreigingen gepareerd worden, maar uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarin Niels 4 pionnen meer had. 2-0

Arno won de dame van zijn tegenstander tegen 2 lichte stukken, maar zijn stelling zag er toch niet lekker uit. Nadat zijn tegenstander 10 tot 20 keer (ik heb het niet precies geteld) hardop had beweerd dat hij een domme zet had gedaan trok hij met al zijn stukken vol in de aanval. En daar zat Arno dan met zijn dame ...... Ik heb het even niet gevolgd, maar Arno heeft ergens een zet gedaan waar zijn tegenstander zo van onder de indruk was dat hij opgaf. Arno dacht zelf dat hij nog steeds slecht stond. Maakt niet uit, een punt is een punt. 3-0

Ben kwam informeren of remise een goed idee was. Bij een stand van 3-0 is dat natuurlijk nooit een slecht idee. Hij speelde een degelijke partij in zijn eigen stijl: een gesloten stelling. Ben stond bovendien een gezonde pion voor. Zijn remise aanbod kon eigenlijk niet geweigerd worden. Met de remise van Ben was de overwinning veilig. 3.5-0.5

Ik speelde zelf een gelijk opgaande partij, totdat mijn tegenstander besloot een pion niet terug te slaan voor actief spel op de koningsvleugel. Dat leverde op het bord niet echt gevaar op, maar het kostte wel een hoop denkwerk. Toen mijn tegenstander remise aanbood stond ik duidelijk beter, maar ik had een half uur minder op de klok. De wedstrijd was al gewonnen, dus ik vond het eigenlijk wel goed. 4-1

De stelling van Louis oogde gedurende de hele avond zorgelijk. Hij was er zelf ook niet echt over te spreken. Toch lukt het Louis vaak om in dat soort stellingen remise te halen of zelfs te winnen. Het werd remise, omdat zijn tegenstander het eindspel niet goed uitspeelde. Eindstand 4.5-1.5

 
21 maart 2008

Walk over tegen Koningswaal brengt vierde team naar de derde plaats

Henk Rutten

 

Op basis van de rating mocht een spannende wedstrijd verwacht worden, maar al na een uurtje was de spanning er al vanaf. Marinus Mulders liet zich tegen Willem Maat eenvoudig mat zetten. Willem kreeg alle tijd om met zijn paard, toren en dame op de koningsvleugel actief te worden. Wit speelt zetten als Lb2 en Ta2, onwetend over het onheil wat op hem af kwam. Slechts 20 zetten en 60 minuten duurde deze partij. Willem, die na drie opeenvolgende externe nederlagen al aan zichzelf begon te twijfelen, was zichtbaar tevreden.

Achter bord 6 trof Remco de onervaren Onno Geenen. Misschien een speler om later nog rekening mee te houden, maar het nivo van Remco kon hij niet aan. Tussenstand 2-0.

Vervolgens was het aan Clemens en Nico om de stand naar 3-1 te brengen. Nico kwam tegen de 1.b4 opening van Erik Kastermans niet in gevaar. Sterker nog, Nico gaf een toren voor twee paarden en kreeg actief spel. Helaas miste hij een paar keer een actieve voorzetting en beide spelers kwamen remise overeen.

Clemens kwam redelijk uit de opening maar werd gedwongen zijn koningsstelling te openen. Er ontstond een moeilijke strijd op de h- en g-lijn. Met een pion meer bood Clemens remise aan wat grif werd geaccepteerd. Een prima prestatie tegen een speler met 140 ELO-puntjes meer.

Louis van Sonderen speelt een interessant potje. In een complexe stelling won Louis een stuk en tikte vervolgens zijn tegenstander met kleine stootjes knock-out. Ik heb de laatste zetten van partij niet meer kunnen ontcijferen, maar de uitslag van de partij stond toen al vast.

Mijn eigen partij was (zoals ondertussen gebruikelijk) als laatste nog bezig. Twee weken geleden kostte dat nog de partij tegen Gerrit Gerrits van Koningswaal 1. In de laatste fase greep ik mis en kon gelijk opgeven. Nu speelde ik weer tegen een Gerrit van Koningswaal en een angstig gevoel bekroop mij. Ik had inmiddels een gezonde vrijpion gecre?rd, maar met ieder een toren en dame in een open stelling is die (nog) niet zoveel waard. Omdat ik perse wilde winnen besloot ik volledig op de aanval te spelen. Mijn dame en toren drongen de vijandelijke stelling binnen, schepen achter zich verbrandend. Vliegensvlug, met slechts enkele minuten op de klok, rekende ik de ene na de andere matvariant uit. Het moest goed gaan. Tot ik mij 37e zet uitvoerde (37.... Df2+). Al een paar zetten geleden had ik deze stelling in mijn hoofd, en na 38. Kxh5 en 38. ...g6 is het punt binnen. Maar nu zag ik opeens 38. g3 en dan wordt het plots een lastig verhaal. Ik kan niet zeggen wie er beter staat, maar met nog 3 minuten op de klok wil je die stelling met wit niet spelen. Gelukkig sloeg mijn tegenstander wel op h5 en zette hij na 38. ... g6 bij wijze van overgave zijn koning naast het bord.

Eindstand 5-1

In de slotronde wacht nog WDC 3. Met een overwinning wordt de derde plaats veilig gesteld, niet slecht voor een debutant.!!!

 
23 oktober 2007
Spannende strijd levert slechts ?n matchpunt op
Henk Rutten
 
De wedstrijd tegen de Elster Toren werd op verzoek van de Elstenaren een week verzet. Toen we akkoord gingen wisten we nog niet dat Nico verhinderd zou zijn, hij wist het zelf ook nog niet. Dit betekende wel dat Vivian Verhaert haar debuut maakte in de OSBO-competitie. De nieuwe lichting jeugdspelers heeft inmiddels haar draai gevonden en het werd tijd dat de jeugd ook extern een kans kreeg.
 
Helemaal gelukkig was Vivian niet in haar debuut-partij. Na het wat ongelukkige 4.Lf4 kwam zwart al snel in het voordeel en won een pion, later gevolgd door een tweede. Vivian weerde zich nog kranig, maar verloor uiteindelijk toch. Ook op bord 2 liep het niet echt op rolletjes. Routinier Willem Maat speelde tegen H. Schrader. Een onnauwkeurige afruil veranderde Willems pionnenstructuur in een gatenkaas en dat werd hem 20 zetten later fataal.
 
Een achterstand van 2-0 is natuurlijk geen prettig begin. Gelukkig vergaloppeerde te tegenstander van Clemens zich behoorlijk. Dat leverde Clemens 2 pionnen op en uiteindelijk de overwinning. En dan Louis, hij kwam goed uit de opening en had met 22.Lxd6 zijn pion voorsprong kunnen behouden. Zijn tegenstander speelde een leerzaam lokzet waarna een tweevoudige aanval Louis een stuk kostte. Hij speelde strak door met zijn 2 pionnen voor een loper en toen zwart even vergat de route naar promotie te blokkeren, was Louis er als de kippen bij het punt te incasseren.
 
Tussenstand 2-2.
 
Mijn eigen partij had een bizar begin. Nadat ik eerder op de avond al training bij de jeugd had gegeven, vervolgens mijn zoontje Bram naar huis had gebracht, daarna vliegensvlug de speeltafels klaargezet (met hulp van wie anders dan ene heer Duin), daarna de tegenstanders ingelicht over de te verwachtte vertraging ivm de feestelijkheden voor de schaakvrijwilliger van het jaar, daarna nog verstoort door het arriveren van De Variant 2j uit Huissen om 8 uur, die dachten tegen ons te moeten spelen (de 0-6 van vorige maand was blijkbaar alweer vergeten; bovendien speelt een jeugdteam altijd thuis....het gaat niet goed met die jongens daar), vervolgens een openingswoordje en he he.....ik zit....koffie.....rust.......
 
1.e4 d6 2.f4 e5 3.f5? Dh4+ 4. g3? Dxe4+ 5. De2.....
 
En nu. In een interne partij had ik niet lang nagedacht en de toren op h1 er vanaf gehakt. Maar ja, na 5. ...Dxh1 6.Pf3 staat de zwarte dame buitenspel. Ik was onterecht bang voor Db5 gevolgd door Dxb7. Ook 5.Dxc2 heb ik overwogen. Maar ook dan staat de zwarte dame na Pc3 wat ongemakkelijk (zonder dat wit er direct van kan profiteren. Gegeven het chaotische begin en het team belang besloot ik op save te spelen. Ik speelde Dxe2 en na Lxe2 Lxf5 stond ik twee gezonde pionnen voor en kwam verder niet meer in de problemen.
 
Met een tussenstand van 3-2 kwam het op Remco aan om de matchpunten binnen te slepen. De stelling was op zijn minst gelijkwaardig toen Remco pardoes een toren in de aanbieding gooide. Dit cadeautje werd in dank aanvaard en bracht de eindstand op 3-3
 
19 oktober 2007
Variant 2 geen partij voor Kasteel 4

Henk Rutten

 

Vorig jaar nam de OSBO een voorstel aan om de deelname van jeugdspelers en jeugdteam te stimuleren. Natuurlijk waren wij het als Het Kasteel daarmee eens. Helaas werden we afgelopen vrijdag geconfronteerd met de nadelen van dit systeem. Een jeugdteam waarvan de meeste spelers gewoon nog niet toe zijn aan het het spelen van OSBO-partijen werd met 6-0 afgedroogd. Mooi resultaat, maar geen leuke avond voor onze spelers, zeker geen leuke avond voor de jongelingen van Variant.

 

Een wedstrijdverslag is eigenlijk niet op zijn plaats. Op het eerste bord na, waren alle wedstrijden om 10:15 afgelopen. En dat terwijl we 15 minuten te laat begonnen. Ik wil niemand te kijk zetten, maar zie het volgende begin van de partij van Willem Maat 1. e3! d5 2. Pc3 Pf6 3.Ld3 e5 4.f3. Overbodig te zeggen dat de witspeler uit Huissen kwam. Louis won een dame door een eenvoudige penning op de koning. Nico won op de zevende zet een stuk. Clemens had een zet langer nodig. Remco won op de zevende zet een pion en op de negentiende een dame.

 

Dan maar de enige partij die nog een spannend verloop had.

Wit : Henk Rutten
Zwart : van der Veen

Na de 17e zet ontstond de volgende stelling. Zwart heeft zojuist 17. ... Ph7 gespeeld (twee paarden aan de rand!)
 

 

Wit gaat nu dammen op een schaakbord:
20. Le7 Te8 (beter was het de kwaliteit op te geven en bijvoorbeeld met d5 op tegenspel te gaan spelen.
21. Lxd6 Tc8 22. Lxd5. Dammen in Huissen.....

Het werd uiteindelijk 0-6

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013