Verslagen tweede team
 
Uitslagen & Standen Foto's    
       
17 mei 2008

Meer foto's

Het Kasteel 2 wint het kampioenenbal!

Ritchy Duin

 

Totaal onverwacht heeft het 2de team op zaterdag 17 mei 2008 de kampioenswedstrijden gewonnen in Arnhem. De proefeditie van deze officieuze OSBO-kampioenschappen per klasse werden toch nog een groot succes. In eerste instantie hadden alle 4 de kampioenen uit de 2de klasse zich aangemeld voor het kampioenenbal, maar op de dag zelf bleek O&O uit Kampen zich toch op het laatste moment te hebben moeten terugtrekken. Dat speelde overigens ook nog even door mijn hoofd toen ik een dag voor de wedstrijd nog een vervanger moest zoeken door een erg late afmelding. Als teamleider zijn dat zaken waar je nachtmerries van krijgt! Twee van de drie topborden missen betekent gewoon een flinke aderlating voor het team en vooral als de beoogde invallers dan niet kunnen. Gelukkig konden Jos Steinmann, Jermo Kooijmans en Mark Topper wel van de partij zijn en zij deden hun uiterste best om op hun vrije zaterdag Het Kasteel goed te vertegenwoordigen. Jermo wist zelfs zijn partij op fraaie wijze in winst om te zetten en haalde daarmee een belangrijk punt binnen voor het team!

 

We kenden misschien wel een gelukkige loting voor de halve finale met een gelegenheidsteam van De Toren als tegenstander. Het sterke WDC 1, de gedoodverfde favoriet, mocht eerst gaan afrekenen met De Toren 3.

 

Het team van De Toren kende uiteraard een bezetting met veel sterke jeugdspelers. Zo mocht bijvoorbeeld Leon het opnemen tegen Nick Beijerinck, tegenwoordig speler van De Toren 1!

 

Het was echter de teamleider die het voortouw nam. Met een ouderwetse snelle h-pion opmars werd Fabio Bravo volledig verrast. Daarna volgde een combinatie uit stap 3 (aanvallen verdediger) met stukwinst en konden de stukken in het doosje. Mark hield lange tijd gelijk spel tegen Rienk Minderman, maar kreeg een lelijke pionnenstructuur en in het eindspel ging hij definitief het schip in. Mugdim speelde een lastige partij tegen Steven Glasbeek. Met zwart moest hij steeds verdedigen en dat is niet zijn sterkste kant. Nadat wit op de onderste rij binnenviel was het gebeurd.

 

Jermo zat lekker te schaken tegen Arie Schouten. De dames verdwenen al snel van het bord en Jermo verloor een pion. Daarna speelde hij echter heel actief en won een kwaliteit. Het eindspel werd nauwkeurig naar de winst gespeeld met een heus schaakmat op het eind! Joop speelde sterk tegen Erik Minderman. Met maar liefst 5 stukken viel hij de c-pion aan van zijn tegenstander en won deze dan ook na een afruilcombinatie. Hierna speelde Joop het goed uit.

 

Tegen Nick Beijerinck (onlangs 2de van Nederland in de C-categorie) speelde Leon een spannend potje. Met weinig tijd won hij een kwaliteit, maar zijn tegenstander had aanvalskansen. Nick won de kwaliteit terug en een gelijkstaand eindspel ontstond. Het punt werd eerlijk gedeeld. Ook Rob speelde een spannende pot tegen Justin Gunther. Rob wist zelfs een extra dame te halen, maar die verdween weer snel van het bord. Het toreneindspel met een pion meer was niet meer te winnen.

 

Daan was het langst bezig tegen Mees van Osch. De kwelgeest van Valentijn kreeg uitstekend spel met veel ruimteoverwicht. Daan wist echter de gaten te dichten en met een onverwachte tegenaanval de volle winst te pakken!

 

Met een knappe 5 ? 3 overwinning hadden we de Finale bereikt!

 

Het Kasteel 2               - De Toren g(elegenheidsteam)     5 ? 3

1. Leon ter Beek       1851 - Nick Beijerinck   2023          ? - ?

2. Rob Cornips         1812 - Justin Gunther    1752          ? - ?

3. Mugdim Mahmutovic   1791 - Steven Glasbeek   1660          0 ? 1

4. Ritchy Duin         1749 - Fabio Bravo       1665          1 ? 0

5. Daan Derks          1837 - Mees van Osch     1693          1 ? 0

6. Joop van de Pol     1700 - Erik Minderman    1700          1 ? 0

7. Mark Topper         1596 - Rienk Minderman   1611          0 ? 1

8. Jermo Kooijmans     1815 - Arie Schouten     1548          1 ? 0

 

De grote favoriet WDC won met 5? - 2? van De Toren 3. Hoe moesten wij hen bestrijden in de Finale? Om toch nog een kansje op enig resultaat te hebben besloot ik tot een kleine tactische ingreep. Mark mocht het proberen lang vol te houden tegen Jan Puijman waardoor Mugdim wat borden kon zakken.

 

De Finale! Het Kasteel 2 ? WDC 1: 4 ? 4!

 

Die tactiek pakte vooral in het begin goed uit. Mugdim wist inderdaad zijn tegenstander Peters te verrassen in de aanval en noteerde het eerste punt.

Joop speelde ook in een sneltreinvaart tegen Janssen, kwam een stuk voor in het eindspel en won daarna rap zijn partij.

Toen daarna Daan tegenstander Kersten volledig wegspeelde en ook het volle punt bij kon schrijven hadden we een snelle comfortabele voorsprong van 3 ? 0!

 

Jeroen Kersten

Daan Derks       Stand na 19. Lf4

Zwart staat volledig aangekrant en verliest materiaal. Het ging verder met 19?, Lc5 20. Lxf7+!, Kh8 21. Dxd8, Txd8 22. Lxb8, Lxa7 23. Lxa7, Td7 24. Le6!  en het is compleet uit!

 

Het vervolg van de wedstrijd ging echter minder soepel.

 

Jos, had de plaats van Jermo overgenomen en speelde een gelijkopgaande partij tegen Berendsen. Jos kreeg zelfs een klein plusje met het loperpaar tegen paard en loper in een open stelling. Het was toch minimaal remise, maar in het eindspel wilde Jos misschien wel teveel, raakte enkele pionnetjes kwijt en de partij was niet meer te redden.

 

Rob speelde tegen Maarten de Mol, een behoorlijk sterke tegenstander. Wist goed tegenstand te bieden, maar ging ergens lelijk in de fout en werd mat achter de paaltjes gezet! Tegen Piet, een andere de Mol, kreeg ik een behoorlijk scherpe stelling op het bord. Mijn tegenstander mocht enkele pionnen snoepen op de damevleugel, waardoor er een behoorlijke zwarte koningsaanval van de grond kwam. De directe matdreiging werd gepareerd, maar met een uitgekiend torenkwaliteitsoffer dacht ik de matcombinatie met succes voort te kunnen zetten. De toren werd echter geweigerd (terecht!) en dus nog maar eens op veld h3 inslaan!. De Mol verdedigde het echter goed en daardoor moest ik eeuwig schaak pakken.

 

Jos had remise in handen?

 

Ritchy Duin

Piet de Mol       Stand na: 22. h3

Hoe nu verder? Het paard op d4 wil het liefst op e2 schaak geven en dus? 22?, Txc3! Nu had ik gezien dat na 23. bxc3, Pe2+ 24. Kh1, Df4 25. g3, Pxg3 26. fxg3, Dxg3 de stukken in de doos kunnen.

Helaas nam de witspeler het offer niet aan.

23. Dxe4. En wat doe je dan, als je boordevol zit met adrenaline? Ja juist: 23?, Txh3! 24. gxh3, Dxh3 25. f4 (na Dg2 volgt Pf3!), Dg3+ 26. Kh1!, Dh3+ en eeuwig schaak. Na 26. Dg2? volgt nog 26?, Pe2+, kan zwart de kwal terugwinnen en uiteindelijk het paard op a6 te grazen nemen!

 

Mark probeerde actief spel te krijgen tegen Puijman. Het voordeeltje, waarna hij remise kon aanbieden, kwam echter nooit. Met enkele ferme zetten kwamen de zware stukken van Puijman binnenvallen, zodat Mark toch zijn koning moest omleggen. Peter de Kort, ook al een zeer sterke tegenstander, wist niet veel te bereiken tegen Leon. Na afruil van de laatste zware stukken ontstond een pionneneindspel met een dichte structuur welke remise was.

 

Een verrassend gelijkspel in deze spannende finale en toen moesten er vluggertjes gespeeld worden. Mark was er niet meer bij, maar ook de tegenstander van Jos bleek al weg te zijn, waardoor begonnen werd met een 1 ? 1 stand.

De onderste borden haalden de resultaten en dat leidde tot een bijzonder knappe 4? - 3? overwinning!

 

                                                             vluggertjes

Het Kasteel 2               - WDC 1                    4 ? 4   4? - 3?

1. Leon ter Beek       1851 - Peter de Kort     1958   ? - ?    0 ? 1

2. Mark Topper         1596 - Jan Puijman       1958   0 ? 1    0 ? 1

3. Rob Cornips         1812 - Maarten de Mol    1959   0 ? 1    0 ? 1

4. Daan Derks          1837 - Jeroen Kersten    1852   1 ? 0    1 ? 0

5. Ritchy Duin         1749 - Piet de Mol       1789   ? - ?    1 ? 0

6. Mugdim Mahmutovic   1791 - Edwin Peters      1767   1 ? 0    ? - ?

7. Joop van de Pol     1700 - Matheus Janssen   1796   1 ? 0    1 ? 0

8. Jos Steinmann       1675 - Ron Berendsen     1683   0 ? 1    1 ? 0

 

 

Voor ons dus een uitermate geslaagde schaakdag, wel zwaar, maar spannend tot het eind. Met een verzwakt team toch het maximale resultaat behaald dat is echt top! Met een fraaie DGT XL rijker konden wij weer voldaan naar huis!

 

Teamcaptain Ritchy Duin ontvangt de DGT XL uit handen van wedstrijdleider Huub Blom

 
11 april 2008

Kampioen!

Ritchy Duin

 

Het liep allemaal wat anders dan vooraf werd verwacht, maar dat kon de pret niet meer drukken. Het 2de team werd vrijdag 11 april jl. kampioen in de 2de klasse D!

Staand vlnr: Ritchy Duin, Mugdim Mahmutovic, Daan Derks, Sjaak Laurant, Rob C?nips, Leon ter Beek. Zittend vlnr: Joop van de Pol en Maarten Rossen.

 

Deze 8 kampioenen deden het dit seizoen, geen enkele keer was het nodig een invaller op te roepen! Hulde voor deze teamspirit! Rob was op de wedstrijddag zelfs totaal niet fit, voelde zich beroerd, maar wilde het kampioensfeestje absoluut niet missen!

 

De wedstrijd tegen degradant Zevenaar 3 verliep echter vanaf het begin al niet soepel. Hun sterkste speler, Rouwenhorst, was na een afwezigheid van 4 wedstrijden, nu wel weer present en daardoor stond er toch een heel ander team dan in de voorgaande wedstrijd tegen SMB, toen ze met 7 man aantraden. Als (aanstaand) kampioen kijk je natuurlijk niet naar de tegenstander, maar ga je van je eigen kracht uit.

 

Daan speelde in redelijk goede stelling een foutieve combinatie van 6 zetten diep en kon meteen een stuk inleveren tegen Jos Schaars.

 

Het leek toen al een lastig karwei te gaan worden, geen enkel bord stond echt goed, misschien Joop, maar zijn tegenstander kwam plotseling gevaarlijk met zijn dame binnenvallen.

 

Mijn tegenstander Hans Corbeel, toch een 200 ratingpunten minder, bleek de boel aardig onder controle te houden. Nadat de torens en nog een stuk geruild werden en er nog niet veel vooruitgang in de stelling zat, pakte ik maar een halfje, ook omdat ik een half uur minder op de klok had.

 

Gelukkig was het fortuin aan de kant van Rob. Rob had wel de betere stelling, maar tegenstander Willy Veldkamp liet zich flessen en Rob kon een ondekbare mataanval op het bord zetten!

 

Willy Veldkamp

Rob C?nips                Na 25?, h4

 

Rob ziet zijn kans schoon en na 26.Dd6+, Kc8 27.Dxe6+, Kd8 28.Dd6+, Ke8 29.Pc7+, Kf8?? 30.Dd8+ is het mat!

 

Rob C?nips,was ziek maar scoorde wel een winstpunt!

 

Gezien het moeizame wedstrijdverloop werd het toch wel interessant om eens te gaan kijken bij de wedstrijd SMB 5 ? De Toren 4j. Daar bleek dat het Nijmeegse team flinke klappen kreeg en dat was gunstig voor ons! De jeugd van De Toren kwam al snel op voorsprong en wat andere teams niet lukte, gebeurde nu wel: Valentijn werd een kopje kleiner gemaakt?

 

De Toren jeugd maakte korte metten met SMB 5!

 

De remise die Mugdim aangeboden kreeg kon nu gerust aangenomen worden. Mugdim had een stuk meer, maar 4 pionnen minder en dat was toch erg link.

 

Mugdim zag ook geen winstkansen.

 

Ook Maarten speelde een moeilijke partij tegen Henk Rouwenhorst. Maarten wist toch zijn ontwikkeling redelijk te voltooien en een pion mee te snoepen. Toch had de tegenstander de betere aanvalskansen en dus werd hier ook het halfje gepakt.

 

Joop speelde een spannende partij tegen invaller Johan Meulman. Joop viel aan op de damevleugel, want de zwartspeler had lang gerokeerd, maar op de koningsvleugel werd Meulman wel actief en was het uitkijken geblazen. Joop speelde het slim en won een kwaliteit. Toen Meulman daarna ook nog een stuk weggaf was het gebeurd.

 

Johan Meulman

Joop van de Pol          Na 39?, b5

 

Meulman dreigt een kwaliteitsoffer te spelen met Txg5 en Df3+ is dan een gevaarlijke zet. Joop loste het als volgt op: 40.Dc8+, Ka7 41.Dxe6, Txg5 42.Df7+!, Kb6 43.fxg5.

 

De laatste 2 partijen liepen echter slecht af. Leon dicteerde de hele partij het spel tegen Cazim Aidarpasic. In het eindspel leek hij de winst te pakken na pionwinst, maar met weinig tijd op de klok, moest hij die  pion weer inleveren en kwam er zelfs een achter. Nadat het laatste stuk werd geruild was het pionneneindspel verloren.

 

Sjaak speelde een goede partij tegen Jeroen van der Poel. Wellicht was de stormloop met zijn koningspionnen te gevaarlijk, want daarna gingen er enkele pionnen verloren. De witte stukken kwamen dicht bij de zwarte koning en de aanval was niet meer te stoppen. Op het einde miste Sjaak nog een kansrijke dameoffer-combinatie, maar met weinig tijd op de klok was dat niet vreemd.

 

Sjaak Laurant

Jeroen van der Poel      Na 49.Dh5

 

Sjaak speelde 49?, Tf3? en na 50.Pf5 is mat niet meer te voorkomen. Interessant is echter nog 49?, Dxd1! 50. Dxd1, Tf1+ 51. Dxf1, Txf1+ 52. Kxf1, Kxg6.

 

Sjaak kon de mataanval niet afwenden.

 

Zevenaar 3 pakte de eerste punten van dit seizoen, wij leden onze eerste nederlaag (3? - 4?), maar dat was slechts even slikken en daarna kon de feestvreugde toch echt losbarsten!

 

Tegen de andere degradatieplek werd felle strijd geleverd. Degradatiekandidaten Velp 1 en UVS 3 wisten beiden verrassend te winnen met maar liefst 6 ? 2 van resp. Variant 1 en PION 3. Voor UVS 3 bleek dit resultaat niet voldoende.

 
14 maart 2008

Kampioenschap in zicht!!!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 14 maart jl. kwam het team van Variant uit Huissen op bezoek om de 6e ronde te spelen. Deze promovendus speelde vorig seizoen zeer sterk in de poule van het 3e team. Niet te onderschatten dus en zou het niet weer een blunderfestijn worden, zoals tegen SMB?

 

Wie anders dan Mugdim noteerde het eerste punt en bezorgde ons een snelle voorsprong. Getergd door de blunder van vorige keer, wilde hij toch zeker iets recht zetten. Het leek een lastig karwei, met zoals we van hem kennen het bekende recht toe recht aan schaak kwam een dichtgeschoven stelling op het bord. 90% van de schakers is dan tevreden met remise, maar Mugdim zocht naar een opening! Huberts liet zich foppen en Mugdim ruilde op het juiste moment de dames af en won dankzij zijn veel actievere koning.

 

Mugdim Mahmutovic

Leo Huberts (Na 46?, Kxb3)

Na 47.Kc1 volgt eenvoudig 47?, c3! 48.bxc3, Kxc3 49.Kd1, Kd3 en zwart wint een sloot pionnen.

 

Snel daarna lag de tegentreffer al in het doel. Joop leek een goede stelling te hebben bereikt tegen Lucassen met 2 pionnen meer. De zwarte toren op de 2de rij was echter geen pretje en met een kwaliteitsoffer wist Lucassen een onderste rij-truc in te bouwen. Hierna was het snel afgelopen helaas.

 

Toen was het mijn beurt. Tegenstander en openingszet waren zoals verwacht, maar de voorbereiding kwam toch niet helemaal uit de verf. De zwarte loper hoorde uiteraard op d6 thuis, maar kwam daar nooit aan. Enigszins geholpen door mijn tegenstander die af en toe tussendoor een rustig zetje deed kon ik toch nog wat ontwikkelen en actief spel krijgen. Met een sterke open e-lijn en dreigende zware stukken kwam ik steeds meer in mijn element. Met een fraaie combinatie werd een ondekbaar mat op het bord getoverd.

 

Ritchy Duin

Bert Hetterscheit (Na 27.Df4?)

Hetterscheit wil de dames wel ruilen met 27.Df4, maar natuurlijk moet er iets moois in de stelling zitten! Dat was ook zo! 27?, Txg2+!! 28.Kxg2, Te2+ en na 29.Kf1 volgt het vernietigende 29?, Dxh2 met ondekbaar mat! De witspeler koos ervoor zijn dame te geven met 29.Df2 maar dat zet uiteraard ook geen zoden aan de dijk.

 

Opnieuw wist Variant echter langszij te komen door een overwinning van de jeugdige Koen Rieksen op Rob. Een gelijkopgaande partij, maar door het snelle pionoffer in de opening, steeds een plusje voor Rieksen. De pion bleef Rob achterstaan tot diep in het eindspel en door de actievere zwarte koning zouden dat er nog meer gaan worden. Rob zag dat niet zitten en legde zijn koning om.

 

Daan wist een ijzersterke vrije d-pion te cre?en tegen Hageman. Met een superpaard op d5 stond hij geweldig. Hageman offerde de kwaliteit, maar na Dame h4 dreigde Daan ook nog eens de zwarte koning te belagen. De verdediging kostte uiteindelijk een volle toren en uitgekiend speelde Daan de partij met weinig tijd naar de winst.

 

Ton Hageman

Daan Derks (Na 38.Dh4!)

Met 38.Dh4! dreigt Daan binnen te komen met de dame en dus is de zwartspeler gedwongen om een stuk te geven. 38?, Dxf6 39.Dxf6+, Kxf6 40.Txd7 en eigenlijk konden de stukken hier al in de doos. Het eindspel werd nog netjes door Daan uitgespeeld en er werd zelfs een volle toren teruggeofferd!

 

Ton Hageman

Daan Derks (Na 58.Kf2)

 

De verre vrijpion van wit op de a-lijn beslist de partij. De zwarte koning is niet op tijd terug om de witte h-pion van promotie af te kunnen houden.

 

De jeugdige tegenstander van Sjaak, Richard Rieksen, speelde een puike partij en als beloning kreeg hij een supersterk paard met goede velden tegen een zwakke loper zonder ruimte. Het eindspel met ook nog 2 torens voor beide spelers werd echter opmerkelijk genoeg remise gegeven. Sjaak was daar allang tevreden mee!

 

De voorsprong werd dus behouden, maar hoe lang nog? Maarten stond slecht op het 1ste bord en Leon had een gelijke stelling op bord 2.

 

Leon speelde met wit tegen Knuiman. Gedurende de hele partij had hij een licht plusje, maar niet meer dan dat. In het eindspel waren er wel mogelijkheden over de d-lijn, Leon koos ervoor om met zijn koningspionnen te gaan stormen en dat leek niet goed uit te pakken. Knuiman won de witte c-pion en bracht Leon in een lastig parket. Met een vol punt in gedachten op het 1ste bord (en dus een gelijkspel) bood Knuiman remise aan wat Leon niet kon afslaan.

 

Het liep echter heel anders af op het kopbord! Maarten had zijn werkplunje nog aan van die dag om op tijd achter het bord te kunnen zitten en was zo blauw als een smurf. Tegen Huberts kwam hij in een slechte stelling terecht. Maarten wist echter wel scherpe zetten uit te voeren en de stelling ingewikkeld te maken. Met voor beiden weinig tijd op de klok blunderde Huberts zijn dame weg tegen een toren en een paard. Na nog enkele ferme zetten van Maarten raakte hij zelfs ook die nog kwijt!

Daarmee werd de eindstand bepaald op 5 ? 3 en nadert het kampioenschap met rasse schreden!

 

Vrijdag 11 april a.s. wordt de gezamenlijke slotronde gespeeld in Groesbeek. Ook daar kunnen we wel een gezellig feestje vieren, denk ik.

 

12 februari 2008

Kasteel 2 ontsnapt aan knock-out in blunderfestival!!!

Sjaak Laurant

 

Afgelopen dinsdag werd de 5de ronde van de OSBO ? wedstrijden in de 2de klasse gespeeld tussen het 5de team van SMB Nijmegen en kampioenskandidaat Kasteel 2.  Na het welkomstwoord van SMB-teamleider Gerard van Pelt gingen wij er eens goed voor zitten, want winst zou 4 matchpunten voorsprong betekenen en met dan nog maar 2 wedstrijden te gaan, tegen De Variant (Huissen) en BAT 3 (Zevenaar), ongetwijfeld ook het kampioenschap en promotie naar de 1ste klasse brengen.

 

Na een rustige beginfase, waarin ondergetekende (bord 3) zelf al na 25 minuten (14 zetten) remise overeenkwam met Henk van den Berg, mocht ik mij gaan richten op het verzamelen van informatie voor een hopelijk aardig wedstrijdverslag. Soms loont het om de website van de tegenstander van tevoren te bekijken, want uit die optiek bekeken was het dan ook niet zo verrassend dat mijn remisevoorstel met beide handen werd aangegrepen. Zelf was ik niet geheel topfit (al lang blij dat het hier niet om een aflevering van praatschaak ging, want dat had ik over moeten schakelen op gebarentaal) en dus tevreden met een korte partij zonder blikschade. Wel was het jammer dat hun opstelling enigszins gewijzigd was, want anders had ik tegen badmintonmaatje Huub Jansen mogen aantreden (en dat was een ander verhaal geworden).

 

Voor de verandering had Maarten Rossen bord 1 voor bord 2 ingewisseld en speelde (vermoeid na een prachtige partij voor de OSBO - cup?) een korte, maar degelijke remise (10 zetten) tegen Eric de Ridder. Mugdim Mahmutovic (bord 5) was al aardig op weg om Valentijn Phijffer een kopje kleiner te maken (volgens mij waren er wel meer gegadigden die de rol van beul vrijwillig op zich wilde nemen?!), maar gaf in een moment van schaakblindheid zijn Dame tegen een Loper. Toen ook Daan Derks (bord 6) in kansrijke stelling tegen Jeroen Lamboo een stuk wegblunderde, leek het kampioenschap opeens weer heel ver weg. Temeer daar Joop van de Pol (bord 8) inmiddels zijn Paard+Loper tegen Toren had geruild, maar positioneel met een sterke Loper (b3) van tegenstander Jos Claessens in zwaar weer terecht was gekomen.

 

Teamleider Ritchy Duin (bord 7) kreeg remise aangeboden door Oscar Mercan Cano, maar nam dit uiteraard niet aan. SMB voelde zich al in de 7de hemel en een grote nederlaag stak dan ook dreigend zijn kop om de hoek. Weg kampioensdroom???

 

Een gelukje: Ritchy krijgt zomaar eens stuk cadeau (hij stond wel steeds beter, maar kwam er niet doorheen) en daar weet hij nog steeds wel raad mee. De tegenstander werd met enkele zetten professioneel opgebracht en gaf (nadat de teamleider van SMB hem had ingefluisterd dat hij nu toch echt wel op mocht geven) in totaal verloren positie op. Inmiddels had echter Joop zijn tegenstander ook moeten feliciteren (tussenstand 2 ? 4).

 

Leon ter Beek (bord 1) tegen Fred van den Berg en Rob Cornips (bord 4) tegen Huub Janssen kregen natuurlijk allebei remise aangeboden, maar mochten dit natuurlijk niet aannemen. Een lichtpuntje: allebei een gezonde tijdsvoorsprong. Uiterst professioneel wist de ervaren teamspeler, welke Leon nog steeds is, de tegenstander aan het denken te houden en ondertussen ook nog eens te flessen! (tussenstand 3 ? 4). Alles ging nu afhangen van de stressbestendigheid en koelbloedigheid van de overgebleven matadoren. Rob gooide alles in de strijd (verrekende zich echter gruwelijk, waardoor hij met zijn Dame tegen Toren, Loper en Paard moest opboksen), maar deed er alles aan het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Op een gegeven moment raakte de tegenstander de kluts volledig kwijt (mede gezien de tijdsdruk) en die heeft hij nooit meer teruggevonden.  Geweldige prestatie van Rob in moeilijke omstandigheden, gespeeld met het hart!!! Eindstand: 4 ? 4!  Alle kansen nog steeds in eigen hand.

 
01 februari 2008

Ook PION moet buigen voor 2de team!

Ritchy Duin

 

De uitgestelde wedstrijd (vanwege Corus) tegen het 3de team van PION werd vrijdag 1 februari gespeeld. De sterke tegenstander, met een aantal geroutineerde spelers met KNSB-ervaring, werd vooraf gezien als een lastige horde. Het feit dat Velp van dit team wist te winnen gaf toch enig houvast en de winning mood waarin wij dit seizoen verkeren zorgt ook voor het nodige zelfvertrouwen. Waarom is PION 3 geen PION 2 of waarom spelen de sterkste spelers niet samen in PION 2? Ongetwijfeld zal het spelen op de zaterdag niet ieders voorkeur hebben. In ieder geval beseften ook de Groesbekers dat ze de onderlinge confrontatie moesten winnen als ze met de slotronde in eigen huis een feestje zouden willen vieren.

 

De kraker in 2D is van start gegaan: Kasteel 2 ? PION 3

 

De wedstrijd begon slecht voor ons. Leon verkeek zich al in de openingsfase op een combinatie van tegenstander Arno Arents, die daarbij graag gebruik maakte van de sterke diagonaal h8-a1. Stukken in de doos? Meer partijen kenden trouwens een snel einde. 5 partijen duurden niet langer dan 26 zetten.

 

Ook Rob was erg snel klaar. Tegenstander Rowdy T?s vond na zijn 10de zet al dat hij niet veel meer had, of wilde de vroege voorsprong al snel consolideren. Opmerkelijk, want Rob stond toch optisch gezien iets minder tegen de sterkere Groesbeker. Het remise-aanbod werd daarom graag aangenomen.

 

Sjaak mocht het opnemen tegen Wilbert Reynen. De strijd ging gelijk op en in het middenspel ruilde Sjaak 2 stukken en 2 pionnen tegen een toren. De stelling bleef in evenwicht en het punt werd gedeeld.

 

Daan speelde een kansrijke partij tegen Aad van Wieringen. Met wit trok hij meteen het initiatief naar zich toe al leek het lastig op een snelle manier de partij in winst om te zetten. Dat was het teken voor de tegenstander om een remise-aanbod te doen. Na overleg werd dit uiteraard geweigerd en na enkele zetten blunderde de Groesbeker de dame van het bord! Een belangrijk punt en daarmee was de stand weer gelijk.

 

Daan won met sterk spel van Aad van Wieringen!

 

Mugdim speelde vlot met de zwarte stukken tegen Henk Fleuren. Een merkwaardige partij, waarin Mugdim zijn toren in de aanval posteerde op f3, maar deze wel liet insluiten en toen gedwongen de kwaliteit moest geven. Het eindspel met toren en loper tegen 2 torens was voor de witspeler moeilijk te winnen aangezien er nog een redelijk vaste pionnenstructuur op het bord stond. Om te forceren werd de kwaliteit teruggeofferd, maar Mugdim kwam er met een pion voorsprong uit. Dit bleek toch niet genoeg voor winstkansen en het halfje werd geaccepteerd.

 

Op het kopbord speelde Maarten met zwart een scherpe variant tegen Pieter Thissen. Maarten wist een pion te veroveren en kreeg een hele goede stelling met het betere stukkenspel. Het zwarte paard werd geposteerd op het mooie veld c4 in de vijandelijke stelling en toen deze werd geruild kon de witte dame geen kant meer op!

 

Ook Maarten speelde sterk!

 

Maarten Rossen

Pieter Thissen   Na 22?, Pc4!

Een machtig paard op c4 en wit kon dat niet langer aanzien! Hij speelde: 23. Lxc4?? en na 23?, dxc4 was de witte dame in verlegenheid gebracht!

 

Resteerden de 2 staartborden, waarop nog verwoed werd doorgevochten. Hoewel het moeilijk te zien was op welk bord er nog een winnaar zou komen en dat was natuurlijk gunstig voor ons. Ikzelf speelde een moeilijke partij met zwart tegen Jacques de Jong. De dubbelpion op de c-lijn had ik eigenlijk niet moeten toelaten of eerder moeten zien op te lossen. De pionnenstructuur was duidelijk beter voor wit. Dus zoeken naar tactische kansen en dat lukte enigszins. Een pion werd buitgemaakt, maar in het eindspel was moeilijk vooruitgang te boeken zonder al teveel risico. Met het halfje was in ieder geval een gelijkspel veilig gesteld en Joop zou zijn stelling moeten kunnen houden.

Joop had een eindspel met een wat slechtere loper tegen een paard met aan beide kanten wat pionnen. Tegenstander Erik Brinkhof zag echter niet goed hoe hier doorheen te komen. De stukken werden geruild en het pionneneindspel was remise.

 

Erik Brinkhof

Joop van de Pol            Na 58?, Kf4

En Joop kon de partij remise houden met 59. Ke2, Ke5 60. Kd3!

 

Ook PION 3 moest dus buigen voor ons team en we gaan door deze geweldige resultaten (4x winst) fier aan de leiding! Nog 3 wedstrijden te gaan en de volgende al redelijk snel op dinsdag 12 februari tegen SMB 5 in Nijmegen.     

 
14 december 2007

Overige Foto's

2de team: Winterkampioen!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 14 december jl. hebben we goede zaken gedaan door de uitermate spannende wedstrijd tegen het sterke Velp in ons voordeel te beslissen. De beslissing viel pas in de allerlaatste partij op het moment dat ook nog eens de allerlaatste seconden wegtikten in de partij van Leon.

 

Velp heeft een sterk team, dat een beetje ongelukkig verloor van SMB 5 in de vorige wedstrijd, maar daarvoor wel PION 3 versloeg. PION 3 is denk ik, wat schaakkracht betreft, toch onze grootste concurrent. Variant is een gevaarlijke outsider.

 

Terug naar de wedstrijd. Deze werd een victorie voor de zwartspelers! Met maar liefst 7-1 werden de witspelers verslagen, toch een opmerkelijk feit!

Joop is altijd lekker op dreef in het 2de team, zo ook nu weer. Hij leek met zwart weer op pionwinst te spelen en er dan maar lekker aan blijven hangen. Toch gebeurde er veel meer op het bord. De stelling ging open, er werd lekker gecombineerd en Joop kreeg een beslissende vrije c-pion die niet meer te stoppen was.

 

Jon Vos

Joop van de Pol            Na 22?Db6

Joop had de witte b-pion wel 4x aangevallen en zou hem dus wel buit maken. Hij raakte echter zijn a-pion kwijt. Maar de zwarte c-pion werd Joop zijn troef!

 

23.Pxa4, Dxb5 24.Dc3, Dxb1 25.Dxa5, Db3 en met het zwarte paard naar e4 werd de c-pion de winnaar!

 

Joop pakte het 1ste winstpunt in de wedstrijd!

 

Als je iets niet verwacht is het een snelle remise van Mugdim. De opening leek al verdacht degelijk opgezet en dat was eerder wel eens ?n van zijn zwaktes. De slotstelling gaf echter weinig aanknopingspunten voor meer en dus een wijze beslissing van Mugdim om het remiseaanbod te accepteren.

 

Ook Maarten kwam niet door de verdedigende stelling van zijn tegenstander heen. De openingsaanval tactiek van Maarten werd nauwkeurig opgevangen en ondanks dat de witte stukken zich op de koningsvleugel hadden verzameld voor een offensief tegen de zwarte koning, kwamen ze niet in actie. Het halfje mocht gezien de voorsprong in de wedstrijd geaccepteerd worden, hoewel het op vele borden nog erg spannend was.

 

Daan was bezig met een typische Konings-Indische aanvalspartij tegen Manschot. Deze keek niet op een paar tempi en dus kon Daan rustig verder bouwen.

 

Toch kon hij zich niet inhouden en offerde een kwal voor een kansrijke koningsaanval. Dit bleek goed uit te pakken. De zwarte e- en f-pion waren zo dreigend dat Manschot snel materiaal teruggaf, maar dat was niet afdoende. Daan besliste op fraaie wijze de partij.

 

Walter Manschot

Daan Derks      Na 29.Dd1

De stelling biedt mogelijkheden voor zwart. De h-lijn en snel stukkenspel moeten kansen geven. Daan zag dat met een kwaliteitsoffer de aanval versnelt kon worden.

 

29?, Txc3! 30.Txc3, Pxe4 31.Th3, Pxf2 32.Txf2, Txh3 33.gxh3, Dh4!  en Daan wist Manschot in het nauw te dringen. In het eindspel had Daan een loper tegen 2 pionnen en wist dit fraai te winnen.

 

Daan vond het juiste aanvalsplan tegen Manschot!

 

De voorsprong in de wedstrijd werd verder uitgebouwd door Rob Cornips. Zijn scherpe openingsbehandeling leek aanvankelijk niets op te leveren, maar het bleek toch anders te lopen. De witte dame werd opgejaagd en de witte koning kreeg geen tijd om te rokeren. Dat was dan ook het enige aanknopingspunt voor Rob. Tegenstander Van Galen gaf hem de kans om met de dame de witte koning via veld f3 naar g3 te jagen en dit leverde damewinst en een vol punt op!

 

Met 4 punten moesten we nog zien waar het winnende puntje vandaan zou moeten komen. Leon had een moeilijke stelling, materiaal meer, maar kansen voor de tegenstander. Sjaak stond een pion achter met een tegenstander die een sterk loperpaar bezat. Het moest van mijn eigen bord komen en dat was wel degelijk mogelijk.

 

Mijn tegenstander had nog met mijn broer Rob in het GOVA-team KNSB gespeeld! Leuk die tegenstanders op het 7de bord? Enfin, Linkspaard leverde een Pirc op, waarbij ik eens niet koos voor de wilde h4-variant. Zwartspeler Huiskamp pleegde een schijnoffer op e4 en na het thematische slaan met de loper op f7 schaak leek er niet veel aan de hand. Er volgde een snelle afruil waarna beide spelers een toren, loper en enkele pionnen overhielden. Ik kreeg echter de kans om een verre vrije a-pion te cre?en en dat was een duidelijke plus.

 

Carel Huiskamp

Ritchy Duin       Na 27.Kd3

Een kansrijke stelling voor wit lijkt het. De a-pion is een duidelijke troef. Maar in het vervolg speelde ik teveel op winst, zag ik een schaakje over het hoofd en als klap op de vuurpijl werd ik nog matgezet ook! Mmm?maar eens aan Willy voorleggen?

 

Dat was dus niet de winst. Sjaak had een lastige stelling tegen De Winter. De speler uit Velp had een ijzersterk loperpaar tegen een loper en een zwak paard van Sjaak. Toen Sjaak een 2de pion ging verliezen staakte hij de strijd.

 

Hierdoor kwam de druk volledig op de partij van Leon te liggen. Een scherpe openingsvariant toverde hij op het bord met de zwarte stukken. Tegenstander Van Dalen speelde de juiste tegenzetten en Leon zijn koning moest naar veld d8. De pionwinst betekende aanvalsmogelijkheden voor wit, maar Leon wist actief tegenspel te leveren. In het slot van de partij won Leon een volle toren en de tegenkansen die wit daarvoor kreeg waren niet overtuigend genoeg. Met weinig tijd op de klok zocht Van Dalen nog naar een winnende voortzetting, maar die kwam niet. Koelbloedig incasseerde Leon het volle punt!

 

Leen van Dalen

Leon ter Beek   Na 24.d4

Wit zocht mogelijkheden over de e-lijn tegen de zwarte koning, maar Leon wint teveel materiaal.

 

Na 24?, f5 25.d5, fxe4 26.Txe4, Ld7 heeft wit geen winnende aanval meer.

 

Matchwinnaar Leon wist de witte aanval te weerstaan!

 

Met een 3-5 zege keerden we weer huiswaarts, waar (een deel van) het team nog net op tijd was voor een laatste ronde!

 

SMB 5 verloor van PION 3 en dat betekent dat we het kerstreces ingaan als een echte winterkampioen! Wat een team, geen enkele invaller nodig gehad in de eerste 3 wedstrijden, geweldig!

 

Op vrijdag 1 februari 2008 volgt de thuiswedstrijd tegen het Groesbeekse team.

 
16 november 2007

2de team wint weer met ruime cijfers!

Ritchy Duin

 

Onze 2de wedstrijd kende eigenlijk een valse start. Rob kon helaas niet spelen op de wedstrijddag, maar hij kon wel op de clubavond van tegenstander UVS (zijn oude club) vooruit spelen. Dat is altijd een gok natuurlijk. Win je dan heb je een goede beslissing genomen en speel je de wedstrijd met de prettige gedachte van de voorsprong. Verlies je dan is het toch wel even slikken, het is immers niet fijn om al met een achterstand de wedstrijd in te gaan. Het werd dus het laatste, maar Rob had zijn best gedaan en uiteindelijk kwam alles toch nog goed, dank zij een uitstekende prestatie van het collectief op de eigen clubavond.

 

Rob mocht spelen tegen teamleider De Kruyf en dat was een sterke tegenstander!

 
Michiel de Kruyf

Rob Cornips      Na 9?Lc5

Al snel kwam Rob in een lastige situatie.

De toren ging net van f1 naar d1, maar zwart kon wel heel gemakkelijk f2 onder vuur nemen!

Het door Rob gespeelde 10. Le3 was niet echt een elegante oplossing en leverde een lelijke ge?oleerde dubbelpion op. Interessant was ook 10.Pb5!? Db8 11.h3, Pxf2 12.Le3 Lxe3 13.Pd6+?

 

 
Michiel de Kruyf

Rob Cornips      Na 24?Ld5

Zwart heeft een kwaliteit geofferd voor 2 pionnen en uitermate sterke lopers! De toren op h3 moest oppassen en een veilig heenkomen zien te vinden.

Rob speelde hier 25.e4 en na 25?Lc5+ kon zwart de pion nemen.

 

In het slotstuk zou Rob in tijdnood nog een paard kwijtraken en toen was het meteen gebeurd.

 

Op de wedstrijddag zelf zorgde Mugdim ervoor dat de achterstand snel ongedaan werd gemaakt! In rap tempo wist hij zich een comfortabele stelling te verschaffen!

 
Rolf van Geel

Mugdim Mahmutovic      Na 23?dxe3

Al snel wist Mugdim met zijn paard op veld e3 binnen te dringen en de witte f-pion mee te snoepen.

In de stelling dreigde het andere zwarte paard voor onrust te gaan zorgen in het witte kamp. De witspeler besloot daarom de kwaliteit maar te geven.

Helaas voor hem was dat ook geen oplossing!

 

24.Txf5, Lxf5 25.Pxf5 en na 25?Pd4 was het een koud kunstje voor Mugdim!

 

Na de 1-1 speelde Sjaak een solide remise tegen Hofman. Het 1.b4 was verwacht en Sjaak liet zich niet van de wijs brengen, ontwikkelde rustig zijn stukken en kwam nooit in gevaar. Vrijwel alle ander borden stonden comfortabel, met op een aantal zelfs een pion meer.

 

Daan leek een gemakkelijke avond te gaan beleven, maar wellicht was de onreglementaire 7e (!) zet van tegenstander Van Hulst wel een afleidingsmanoe?re! In ieder geval had het aanraken van de d-pion geen konsekwenties en 7?, c6 was gewoon een goede zet. Met een gepend paard op f6 werd zwart wel gedwongen om lang te rokeren en Daan had zijn aanvalsplan al klaar liggen! De stelling zag er kansrijk uit maar zoals zo vaak: je moet het wel even doen!

 
Willem van Hulst

Daan Derks      Na 15?, Kb8

Een kansrijke stelling voor wit. De penning van het zwarte paard was fijn en de pionzet b5 moest de zwarte koningsstelling toch kunnen opblazen?

 
Willem van Hulst

Daan Derks      Na 34.Teb1

Daan heeft een remise-afwikkeling weten te omzeilen en zette alles op de aanval over a- en b-lijn. Zwart had echter nog een venijnige truc!

 

Met 34?, Txg2+! 35.Kxg2, Dg4+ 36.Kf1, Dh3+ 37.Ke1, Dd3 38.bxa6, Dd2+ 39.Kf1, Dd3+  wist de zwartspeler toch naar remise te ontsnappen.

 

Goed, dan maar naar de andere borden. Joop en Maarten waren goed bezig en hadden betere stellingen, ikzelf probeerde ook in een toreneindspel een winstplan te vinden. Het was Leon die voor een voorsprong zorgde! Het Scandinavisch gambiet van zijn tegenstander was niet echt uit de verf gekomen en Leon bleef de pion voor staan in een scherpe stelling met goede kansen. Hij won zelfs een 2de pion op f7 en toen zijn tegenstander dacht er ?n terug te winnen sloeg Leon genadeloos toe!

 
Ruud van Roosmalen

Leon ter Beek   Na 24?, Txd3?

De witte stukken stonden klaar om binnen te vallen. Na 25.Pd6+, Txd6 26.Dxb7+ was het mat in 1.

 
Klaus W?tefeld

Maarten Rossen            Na 30?, Pe3

Maarten had een mooi paard op veld e3 weten te brengen. Ook de dame op h3 was best wel fijn en de loper op b7 een hele sterke. De witte koning stond toch wel een beetje op de tocht, maar de zet die wit toen produceerde maakt het leven wel erg gemakkelijk!

 

31.Pe5?? Tja, wit dacht misschien ook een goed stuk te krijgen?

Maarten keek eens goed en speelde toen toch maar 31?, Dxf1 mat!

 

Een comfortabele voorsprong in de wedstrijd en Joop ging er ook helemaal voor zitten. De zwarte c-pion die tegenstander Nijenhuis ver doorschoof tot in de witte stelling zag hij niet meer terug en met dat voordeel besliste Joop wel de partij.

 
Frans Neijenhuis

Joop van de Pol            Na 43?, Kb6

Zwart bood remise aan, in de veronderstelling dat wit het niet meer wist. Joop zag echter wel dat het gewonnen was!

 

44.Kc3, Kc6 45.b4, axb4 46.Pxb4, Kb6 47.Pc2, Ka5 48.Pd4 moest zwart wel ruilen en ging de witte koning ?er langs?.

 

Met 5 punten op het scorebord was ik gerechtigd om in mijn partij in een alles of niks poging op winst te gaan spelen. Een toreneindspel met een pion meer kwam op het bord, alleen die witte a-pion was wel een beetje ver opgerukt. Ik besloot met weinig tijd op de klok die a-pion maar te gaan buit maken.

 
Thei van Laanen

Ritchy Duin       Na 37.a5

Vanuit de diagramstelling mocht ik van wit met de koning naar de a-lijn lopen en werden de torens geruild, waarna ik dacht een kansrijk pionneneindspel over te hebben gehouden.

Dat viel een beetje tegen, omdat de witte koning na het ophalen van de zwarte a-pion op tijd terug kon komen.
 

Thei van Laanen

Ritchy Duin       Na 48.Kxf6

Een fraaie 5? - 2? overwinning was een feit en hopelijk gaan we nog wel even door zo. De volgende tegenstander is Velp. Dit team wist de 1ste wedstrijd te winnen van het sterke Pion 3, dus we zijn gewaarschuwd! Voorlopig liggen we goed op koers!

 
19 oktober 2007

Van de toren geblazen!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 19 oktober opende ons 2de team de externe competitie tegen de jeugdspelers van De Toren 4 in Arnhem-Zuid. We dachten ruim op tijd vertrokken te zijn, maar het viel al niet mee om door Nijmegen heen te komen! Precies om 19.30 uur meldden wij ons in het Olympus College om daar te wachten op de 2de auto die even later arriveerde. We troffen een school aan vol met schakende kinderen, verdeeld over diverse lokalen. In de aula zouden 3 externe wedstrijden afgewerkt worden voor de grote mensencompetitie. Ondertussen waren de geselecteerde jeugdspelers nog druk doende om elkaar de laatst geleerde openingstrucjes te laten zien.

 

Vooraf was er gewaarschuwd om vooral niet de jeugdige en giechelende kinderen te onderschatten. De talentvolle Torenjeugd speelt immers bijna iedere week wel ?n of meerdere partijen in Jeugdmeesterklassen, IJSCO-toernooien, nationale en internationale kampioenschappen etc? Wat dat betreft niets dan lof hiervoor, er wordt daar serieus werk van gemaakt. In de wetenschap dat je tegen deze jeugdspelers beter in het begin van het seizoen kunt spelen dan op het eind (ze leren immers iedere week weer veel bij), gingen we er eens goed voor zitten. Ook wij hadden immers honger naar de externe competitie en willen dit seizoen met het versterkte team zeker wat laten zien!

 

 

Mugdim speelde zijn allereerste OSBO-wedstrijd en mocht dit doen op bord 7. In de piepjonge Thomas Beerdsen had hij een leuke tegenstander die nog rapper zette dan hijzelf! De partij verliep vrij vlak met enkele snelle afruilcombinaties. De jonge Torenspeler wilde echter te graag afruilen en belandde in een pionneneindspel, waarin Mugdim eenvoudig een pion kon winnen. Daarna was het simpel en het 1ste winstpunt was al om 21.00 uur binnen.

 

Ook Daan was vlot klaar. Tegen de talentvolle12-jarige Fabio Bravo speelde hij met zwart zijn vertrouwde spelletje. Wit startte een opmars op de dame-vleugel en Daan stuurde al zijn manschappen naar de koningsvleugel. Dit pakte duidelijk in het voordeel van Daan uit, want het leek wel een hele belegering aan die kant van het bord! De diagramstelling werd bereikt na zet 25 van Daan: 25?, Lh4!

Met een aantal ferme aanvalszetten stortte de witte stelling compleet in elkaar! Wit is aan zet, maar hij kan eigenlijk al opgeven.

 

Fabio Bravo                        Na 25?, Lh4!

Daan Derks

 

Sjaak had een fijne partij tegen Mees van Osch. Met de witte stukken kon hij zich lekker uitleven met mooi aanvalsspel wat leidde tot penningen en behoorlijke materiaalwinst. Het had allemaal nog sneller kunnen gaan met 30. Dg6! en zwart kan meteen opgeven.

 

Joop speelde op het 8ste bord een goede partij tegen de 9-jarige Mahsa Bitalzadeh. Ook zij kan overigens al een behoorlijke pot schaken! Enkele weken terug was ze nog actief op het EK in Kroati?en onlangs werd ze Open Nederlands Jeugdrapidkampioene in haar klasse! In de partij behaalde Joop een betere stelling en wist zelfs een stuk te winnen, maar dat ging wel ten koste van enkele pionnen. Het eindspel was niet meer te winnen doordat de witte koning veel beter stond.

 

Mahsa Bitalzadeh             Slotstelling na 65?, Ph5+

Joop van de Pol

 

Met al 3? punt op het wedstrijdformulier speel je een stuk lekkerder! Ik mocht het op het 5de bord opnemen tegen de 12-jarige Chiel Minderman, een erg sterke jeugdspeler die eigenlijk op bord 1 werd verwacht. Met actief spel, tegengestelde rokades en uiteraard witte pion naar h4 probeerde ik de strijd aan te gaan. Met een kleine combinatie won ik een pion, maar het was oppassen geblazen voor het actieve zwarte stukkenspel. Ook ging de tijd een rol spelen en gezien de zwarte compensatie voor de pion en de verwachting dat er op de topborden ook nog wel wat punten zouden komen, deed ik maar een remiseaanbod. Tactisch sterk natuurlijk, want op dat moment ligt de bal bij de tegenstander. Er werd hem nadrukkelijk verzocht toch maar door te gaan en dat werd opgevat als het sein om alles of niks te gaan spelen. Het leidde tot een verloren eindspel voor hem en voor ons de winst van de wedstrijd!

 

Vanaf de opening kwam Leon al in tactisch vaarwater terecht tegen Nadia Bloemendaal. In het vierpaardenspel werd na het zwarte schijnoffer op e4 de boel op scherp gezet door de witspeelster met de zet 5.Lxf7+. Het zal vast wel correct zijn, over het algemeen kennen jeugdspelers die varianten als de beste.

 

Nadia Bloemendaal          Na 5.Lxf7+

Leon ter Beek

 

Leon wist de kwaliteit te veroveren en leek op de winnende hand. Later in de partij won de witspeelster echter 2 pionnen terug en wikkelde Leon af naar een toreneindspel met een pion minder. Dat kon hij gemakkelijk remise houden zie onder:

 

Nadia Bloemendaal          Na 62.Kc4

Leon ter Beek

 

Leon kan nu het halve punt veilig stellen met: 62?, Tc1+ 63.Kd5, Txc5+ 64.Kxc5, Kc8 65.Kb6, Kb8 en zwart pakt ?de oppositie?.

 

Kopman Maarten speelde een prima partij tegen Sjoerd van Willigen. De hele partij had Maarten de overhand en het leek dan ook een kwestie van tijd voordat het volle punt bijgeschreven kon worden. Toch kwam het daar niet van. Het toreneindspel was waarschijnlijk ook nog wel gewonnen, maar gezien het verloop van de wedstrijd werd het halfje geaccepteerd. Toch gaf Maarten na afloop aan het daarvoor al te hebben kunnen beslissen. Jammer, maar wel weer een plusremise!

 

Sjoerd van Willigen           Na 27?, exf5

Maarten Rossen

 

Hier speelde Maarten 28.Lxf5 en vluchtte de zwarte dame naar d8. Na 28.Texf5!! wordt het een heel ander verhaal. Na bijvoorbeeld 28?, Lxf5 volgt 29.De8+!, Kh7 30.Txf5+!! en zwart moet zijn dame gaan offeren en kan meteen opgeven.

 

Als laatste was Rob nog bezig en hij speelde met zwart tegen Marcella G?ther. Rob was verrast (nog nooit tegen een dame gespeeld?) en moest flink aan de bak! De partij werd door beide spelers degelijk opgezet en het venijn zat duidelijk in de staart. De wedstrijd was allang en breed gespeeld bij de stand 1? - 5? en Rob had dan ook al remise aangeboden. Opeens gebeurde er echter van alles! Door de tijdnood werden er over en weer wat mindere zetten gedaan die de stelling telkens van winst naar verlies deden kantelen. Van beide spelers ontbraken de zetten uit de slotfase, maar ik kan me onderstaande stelling nog wel herinneren (zie diagram).

Rob leek zich verkeken te hebben op de opmars van de witte c-pion en moest er noodgedwongen een volle toren tegenaan gooien. Zijn d-pion is echter nog zijn enige troef. Dat dacht Rob ook en hij haastte zich dan ook om de zwarte dame terug te zetten op het bord. Na ?, d1D Kb7, Db3+ zette de witspeelster doodleuk de toren ertussen en promotie van de witte c-pion was niet meer te verhinderen. Natuurlijk had Rob voor de promotie eerst de witte toren moeten nemen!

 

Marcella G?ther   Na zet??? Zwart aan zet!

Rob Cornips

 

Na dameruil speelde Rob een eindspel met een toren minder en dat vond hij best de moeite waard gezien de 20 seconden die resteerden voor zijn tegenstandster.

Zonder genade werd zij op brute wijze door de vlag gejaagd! Als ze kort voor tijd nog remise had aangeboden had Rob het natuurlijk zeker aangenomen!

 

Met een 1? - 6? monsterscore konden we met goed fatsoen terug keren naar Zuiderpoort om in ons thuishonk deze fraaie overwinning te vieren!

 
26 april 2007

Kasteel 2 houdt tweede plaats vast!

Sjaak Laurant

 

Donderdag 26-april stond al weer de laatste ronde van de OSBO-competitie op het programma. Gespeeld zou er worden in Ede in de Rehoboth. Na een ritje van een half uurtje arriveerden we met behulp van Mr. Tom Tom keurig op tijd in het speellokaal. Vooraf was er wel een verzoek geweest van tegenstander Velp 1 om maar liefst 2 wedstrijden vooruit te spelen, maar dat kwam er niet van omdat de 1e mogelijkheid de jubilarissenavond betrof en eigenlijk iedereen de gezellige slotronde wou spelen. We hoopte dan ook maar dat de tegenstander nog wat kanonnenvlees voor ons had gevonden.

 

Daardoor kwam het dat Daan Derks (bord 4) en Sjaak Laurant (bord 1) aan het begin van de partij te horen kregen dat hun tegenstanders niet zouden komen opdagen. Wel werd op advies van Ritchy toch maar even de klok in werking gesteld. Beiden hadden natuurlijk liever gespeeld, maar Daan als fotograaf en Sjaak als reporter hadden toch nog wel een leuke avond en genoten van het schaakgeweld in de zaal, de mooie zomerse aprilavond en een lekker biertje.
 
21u00 Wedstrijdleider stelt reglementair de 2-0 voorsprong vast.
   
22u15 Jos be?ndigd als eerste zijn partij door remise te spelen. Wederom heel veel tijd over (zoals we van Jos wel gewend zijn), maar ergens ook 2 pionnetjes kwijtgeraakt. De tegenstander kon de weelde echter niet dragen (had toch al moeite om de stukken op het bord te houden, er viel nog al eens een keer wat om) en Jos met veel zelfvertouwen was psychologisch zeker sterk in het voordeel, bood zelfs op de 41e zet al eens tactische remise aan met 2 pionnen achterstand (omdat hij ook wel zag dat zijn tegenstander het er moeilijk mee had). Eigenlijk wist hij door een goed verzorgd en sterk eindspel nog zeer soepeltjes naar remise af te wikkelen, de tegenstander met een kater achterlatend.   2,5 - 0,5
   
22u45
Henk geeft op in een partij, waarin hij vanaf het begin kansloos was. Na een snelle dameruil had de tegenstander het initiatief, een pionnetje extra en meer tijd.
 

Ergens had Henk het waarschijnlijk nog wel beter kunnen (en willen) doen, maar nu werd het een mission impossible. 2,5 - 1,5

   
22u50
Patrick speelde een goed begin met pionnetjes op b4-c4-d4 en kwam goed uit de opening, in het middenspel ging het echter mis. Gelukkig wist ook hij nog net op tijd naar remise af te wikkelen. 3 - 2
   
22u51
Rob neemt na overleg remise aan, waarbij ook de stand op het bord bij Joop van der Pol een rol speelde. Nadat hij al snel de tegenstander met een dubbelpion wist op te zadelen en een vroege dameruil, wist de tegenstander toch net op tijd zijn Koning in veiligheid te brengen en zijn stukken in gelijkwaardige positie te krijgen. Van wat er over bleef, was de muziek wel uit. 3,5 - 2.5
   
22u57
Joop wint en stelt de zege van het 2de veilig. Na een goede opening met leuke dreigingen, raakte hij volegns mij wat verward in zijn eigen valstrikken. De tegenstander weet een prachtige vrijpion te creeren met hulp van Joop, maar door tijdige afruil van de zware stukken weet hij alsnog af te wikkelen naar een moeilijk eindspel (met ook een vrijpion voor hem), waarin hij de tegenstander volkomen overklast met o.a een prachtige koningszet.   4.5 - 3,5
   
23u50
Ritchy weet uiteindelijk ook remise te bereiken. Nadat hij de tegenstander in de opening volkomen overklast (rare stelling met de Koning en 3 pionnetjes op wits koningszijde en 2 Paarden, 1 Loper, 2 torens en de Dame op wits damevleugel in de rechthoek A1-A3-D3-D1) weet hij de knock-out niet uit te delen. De tegenstander snoept daarna een pionnetje weg en Ritchy zit in zwaar weer. Met de rug tegen de muur (en ook nog weinig tijd) weet hij echter toch nog te ontsnappen. In het eindspel weet hij door secuur spel dan ook verlies te voorkomen. Eindstand: 5 -3
 
Een mooie bekroning van het seizoen met een op eigen kracht behaalde 2e plek achter het heel erg sterke ASV 5 (waarvan we de openingswedstrijd wat ongelukkig verloren). Teamgeest en sfeer rond de wedstrijden (mede door de inbreng van playing captain Patrick Zeelen) was uitstekend. Veel leuker kan het niet meer!!!

 

Met dank aan Rob, Ritchy, Daan, Henk R, Ton, Jos, Joop, John en Patrick.
 
16 maart 2007

Het Kasteel 2 stevig op de tweede plaats

Patrick Zeelen

 

In de zesde en voorlaatste ronde van de 2e klasse D heeft ons tweede team door een 4.5-3.5 overwinning op Ede 2 de tweede plaats nog steviger in handen. Ede 2 staat nu op drie matchpunten achterstand en is na deze nederlaag niet langer in de race voor deze positie op de ranglijst. De laatste concurrent voor de tweede plaats, Bat Zevenaar 3, kwam tegen Pion 3 niet verder dan een gelijkspel en staat nu op twee matchpunten achterstand.

 

Daan was op bord 4 als eerste klaar. Daan dacht met een dame aanval voordeel te gaan halen. Gedwongen dameruil leidde tot een kleine ontwikkelingsachterstand voor Daan en het loperpaar voor de tegenstander. Daar had hij niet zo?n goed gevoel bij. Hij bood remise aan en dit werd direct aangenomen. Ook Ton kwam niet verder dan remise. Hij speelde op bord 7 als invaller voor John. Deze partij leek rechtstreeks op remise af te stevenen. En inderdaad: toen een eindspel met ongelijke lopers overbleef viel er voor beide spelers weinig eer meer te behalen.

 

Rob speelde op bord 3 opnieuw een goede partij waarin hij met zwart direct de aanval koos. Het werd echter een massale afruil waarna een toreneindspel ontstond waarin Rob een pion meer had. De Edese toren bleek echter te actief om deze voorsprong te kunnen verzilveren. Ook hier remise dus.

 

De Wijchenaren kwamen als eerste op voorsprong door een overwinning van Jos. Ook deze partij zag er de hele avond erg remise-achtig uit. Jos had al een paar keer een remise-aanbod afgeslagen en kreeg daardoor in de gaten dat zijn tegenstander wel erg graag remise wilde . Jos besloot door te spelen en bood hierdoor zijn tegenstander de kans om de fatale fout te maken. In het eindspel ging een loper van het bord en in een poging de loper terug te winnen kreeg Jos mat in twee op het bord.

 

De voorsprong was van korte duur. Henk, op bord 5, meende dat hij een stuk ging verliezen en besloot er dan in ieder geval twee pionnen voor mee te pakken. Achteraf bleek dat het stuk nog wel te redden was. Hij probeerde uit alle macht de stukken van zijn tegenstander uit zijn stelling te houden. Henk kon dit lang volhouden, maar toen ging de tijdnood meespelen. Met nog maar enkele minuten te gaan kon hij nog oprukken met een vrijpion, maar deze werd gestopt door het paard. Toen waren de kansen verkeken en viel de vlag.

 

Patrick bracht weer een voorsprong voor Het Kasteel op het scorebord. Zijn partij leek een rustig geschuif te gaan worden, tot hij een pion van de tegenstander wegsnoepte. Een agressieve reactie leidde tot een stelling waarin aan beide kanten meerdere stukken stonden aangevallen. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond Patricks extra pion in een toreneindspel met vier torens nog steeds op het bord. Met wat passen en meten vond deze pion de juiste weg naar de zevende rij, waarna de partij definitief gewonnen was.

 

Bij een stand van 3.5-2.5 werd nog hard strijd geleverd aan de eerste twee borden. Ritchy speelde een sterke aanvalspartij aan bord 2 en had de tegenstander zo goed als mat. Een torenoffer bracht de Edese dame echter actief in stelling om op eeuwig schaak te gaan spelen. Ritchy zag geen uitweg en bood maar remise aan. De tegenstander begon rond te lopen om te kijken of hij met een toren achter nog op winst moest gaan spelen. Toen hij besloot dat dit inderdaad nodig was, was voor hem de tijdnoodfase al aangebroken. Ook hij zag in dat het een zinloze opgave was en zo werd de partij toch nog remise.

 

Op bord 1 speelde Sjaak ook op de aanval en investeerde enkele pionnen. De tegenstander wist echter op tijd de verdediging van de koningsstelling te verstevigen. Sjaak kon toen zijn dame actief op het bord houden en zijn koning veilig zetten. Toen de Edese pionnen gevaarlijk begonnen op te rukken bleef de koning eenzaam achter en was eeuwig schaak een feit.

 

 

Uitslag:

 

bord Het Kasteel 2 Ede 2 Uitslag
1 Sjaak Laurant 1782 J.M.P. Thuijls 1723 0.5
2 Ritchy Duin 1817 H. van de Weteringh 1673 0.5
3 Rob Cornips 1737 J.M. van Raan 1730 0.5
4 Daan Derks 1809 P.J. Dullaart 1754 0.5
5 Henk Rutten 1749 W.A. Spronk 1648 0 ? 1
6 Jos Steinmann 1689 W. Pol 1628 1 ? 0
7 Ton Wouters 1666 M. Pol 1580 0.5
8 Patrick Zeelen 1671 J. Bolderman 1475 1 ? 0
Totaal   1737   1651  4.5 ? 3.5
 

12 januari 2007

Het Kasteel 2 verslaat Doetinchem 2

Patrick Zeelen

 

In de vierde ronde van de 2de klasse D kreeg ons tweede team Doetinchem 2 op bezoek. Na een spannende wedstrijd die bijna de volledige speeltijd in beslag nam trokken de achterhoekers uiteindelijk aan het kortste eind en gingen met een minimale nederlaag naar huis.

 

Sjaak was als eerste klaar. Hij blijft het goed doen op bord 1 en scoorde met zwart na een Wolga gambiet remise. Beide spelers waren goed bekend met deze opening, want de eerste 10 zetten werden binnen twee minuten gespeeld. Sjaak verwisselde twee zetten. Dit bracht zijn tegenstander zodanig in verwarring dat hij een tempo verloor en een zet extra nodig had om met de koning naar g2 te gaan. Een remise-aanbod op de 25ste zet leverde Sjaak ook nog eens tijdwinst op, waardoor zijn voorsprong opliep naar een uur. Na een hoop wikken en wegen werd de remise aangenomen.

 

John had niet zijn avond. Hij blunderde een stuk weg en verloor vervolgens kansloos de partij. Ook Henk ? naar bord 3 doorgeschoven omdat topscorer Rob Cornips niet mee kon spelen ? redde het niet. In een Siciliaanse partij liet hij zich overrompelen op de koningsvleugel en gaf op.

 

Jos kwam met ruimtevoordeel uit de opening, maar verspeelde een pion door een ongelukkige torenmanoeuvre. Hij bood direct remise aan, wat na overleg met de teamleider geweigerd werd. De tegenstander van Jos kwam ondanks de pion meer niet verder en moest na enig drukken van Jos de pion zelfs weer terug geven. Er ontstond een onduidelijk toren eindspel met kansen voor beide spelers. Jos had twee verbonden vrijpionnen tegen twee losse ver opgerukte vrijpionnen. Hij bood nogmaals remise aan en dit keer werd het wel aangenomen. Met 2.5 uit 3 heeft Jos nog steeds een erg goede score.

 

Joop viel zeer goed in voor Rob Cornips. Hij kwam een kwaliteit voor en ruilde de dames met pionwinst. Hiermee was hij er nog niet: zijn tegenstander kreeg een sterk paard in het centrum en wist de pion terug te winnen. Joop wist druk op de koning uit te oefenen, waardoor de vijandelijke pionnenstructuur verzwakt werd. Hierdoor kon torenruil afgedwongen worden, waarna een ge?oleerde vrijpion werd gecre?rd. Het paard kon de pion niet meer stoppen en Joop scoorde een welverdiend punt.

 

Daan speelde een lekkere agressieve aanvalspartij direct op de koningsstelling van zijn tegenstander. Hij offerde een pion op f5 om de diagonaal naar h7 te openen en viel direct met paard en loper aan. Een pion op f6 voorkwam dat de aanval met f5 afgeslagen zou gaan worden. De tegenstander ging uiteindelijk prachtig mat door een loperoffer (Lg7-h8). Met gebalde vuist zei Daan: ?ik heb ?em?. Zijn tegenstander dacht nog een minuutje na, maar zag toen ook dat het uit was.  Mat met de dame op g7 was niet meer te voorkomen. Daan staat nu op een nette score van 3 uit 4.

 

De stand was 3-3. Ritchy en Patrick speelden nog. De stelling van Ritchy zag er veelbelovend uit. Die van Patrick niet. Patrick bood te laat remise aan. Zijn tegenstander wilde wel, maar mocht het van de teamleider niet aannemen. En terecht, want Ritchy stond inmiddels gewonnen.

 

Ritchy wilde na 2 geheel onnodige verliespartijen absoluut winnen. De plusremise in de derde ronde tegen BAT liet al een opgaande lijn zien. Hij had zich voorbereid met zwart, maar zag een dag voor de wedstrijd dat hij met wit zou gaan spelen. Dat was gelukkig geen probleem voor hem. Hij besloot zijn Linkspaard nog even te koesteren en het met een zet vertraging op het bord te laten springen. Alsof dat nog niet genoeg teleurstelling voor het beestje betekende, werd hij ook nog eens, al op de 5de zet, door de teamleider van Doetinchem bruut van het bord verwijderd.

 

Een witte stelling met veel ruimtevoordeel, actieve lopers en een dreigende koningsaanval bleef over. Na een agressieve dame-uitval naar g4, zocht de zwarte koning toch maar zijn toevlucht naar de damevleugel. Het was een noodgreep, want ook daar bleek hij niet veilig. Door de halfopen b-lijn kon Ritchy gemakkelijk zijn troepen van koers laten veranderen. De witte stukken manoeuvreerden zich rustig naar gunstige aanvalsposities en toen zwart besloot toch maar wat tegengas te moeten geven en met zijn g-pion op te rukken, was het al te laat. Met 25.d5 werd een beslissende opening geforceerd richting de zwarte koning. De zettencombinatie die daarna volgde had Ritchy vooraf al getaxeerd op minimaal stukwinst. Met 28.Da7 i.p.v. 28.Db6 was het waarschijnlijk nog sneller afgelopen, maar na de tekstzet was het ook helemaal uit. Het hulpeloze zwarte paard op b8 werd nog even 2 zetten genegeerd om schaakmat te dreigen en dit kon zwart slechts voorkomen met het verlies van een volle toren. Toen hield de Doetinchemse teamleider het voor gezien.

 

4-3 en nog een halfje nodig. Patricks stelling was nog steeds niet om over naar huis te schrijven en hij probeerde door afruilen remise te bereiken. Er werd afgeruild naar een eindspel met een loper tegen een paard. Een onverstandige keuze, want het paard bleek sterker. Toen Patrick in de haast (nog maar twee minuten op de klok) ook nog eens zijn loper naar het verkeerde veld speelde leek de partij verloren. Er zat nog een (nogal opzichtig) valletje in de stelling: een pion weggeven waarna het paard verloren zou gaan. De tegenstander trapte er in en plotseling stond Patrick gewonnen. Waarschijnlijk was het pionneneindspel met een loper meer eenvoudig genoeg om uit te spelen in twee minuten, maar Patrick bood voor de zekerheid remise aan. Dit aanbod werd geaccepteerd. Dit tot ontevredenheid van de Doetinchemse teamleider die vond dat in een dergelijke situatie op zijn minst geprobeerd moet worden de tegenstander door de vlag te jagen.

 

Eind goed al goed. We hebben nu 6 punten uit 4 wedstrijden. Geen slecht resultaat. Bij het schrijven van dit stukje zijn nog maar twee van de vier uitslagen bekend, maar we weten in ieder geval dat Theotorne ? onze volgende tegenstander - nog steeds op 0 punten staat en Doetinchem op 2 punten. Degradatiezorgen zijn op dit moment dus zeker niet aan de orde.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

Doetinchem 2

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

J.H.G. Lutgens

1793

0.5

2

Ritchy Duin

1817

F.H.H. Kuggeleijn

1616

1 ? 0

3

Henk Rutten

1749

T. Bijl

1678

0 ? 1

4

Daan Derks

1785

G.J.W. Zonneveld

1615

1 ? 0

5

Patrick Zeelen

1671

H.J. Hamer

1585

0.5

6

Jos Steinmann

1689

J. Harjo

-

0.5

7

John Lansen

1696

W. Lenderink

1565

0 ? 1

8

Joop van de Pol

1638

Z. Ebadi

-

1 ? 0

Totaal

 

1728

 

1642

4.5 ? 3.5

 
11 december 2006

BAT Zevenaar 3 - Het Kasteel 2   3 ?5

Jos Steinmann

 

Maandag 11 dec. kan ik helaas zelf niet op tijd aanwezig zijn voor onze 3e competitiewedstrijd tegen BAT Zevenaar. Ton zal namens mij de Kasteel- eer verdedigen. Maar ik wil wel zien hoe het onze strijders vergaat daar in de Liemers en dus race ik na mijn werk herwaarts.

 

Rond 21:00 weet ik het (goed verstopte) speellokaal te vinden.

De meeste partijen zijn dan in de overgang van opening naar vroeg middenspel. Een rondje langs de borden leert, dat op de borden 1 (Sjaak; wit)) 7 (John; wit) en 8 (Patrick; zwart) nog niet veel gaande is: gelijkwaardige stellingen. Henk staat op bord 4 met zwart ietwat gedrukt. Rob op 2 (zwart)  kan met Td2! een sterke aanval inzetten en staat m.i. nu al een tikje beter. Ritchy zit met wit op 3 en heeft uiteraard een pion in de opening ge?vesteerd, die hij nu met 18. Dg4 dreigt terug te winnen. Daan heeft wit en is op bord 5 met een vervaarlijke pionnen opmars (f+g pionnen) begonnen. Ton heeft een stevige stelling, maar kampt met een onontwikkelde loper op c8.

 

Een half uur later is op 1, 7 en 8 nog steeds niet veel aan de hand, al staat Patrick ietsje ?gedrukt? .

Rob heeft zijn aanval via de 2e rij doorgezet en wint materiaal (een stuk)

Ook Ritchie zet met D+T een aanval op via de 6e rij.

Henk heeft een vervelende vijandige knol op bezoek op d6 en verliest een kwal.

Ton slaat op g6 met de verkeerde pion terug (fxg6 is beter dan hxg6): de tegenstander krijgt een halfopen h- lijn naar Tons  koningsstelling.

Op bord 5 is de vlam in de pan geslagen: hoewel Daan desgevraagd beweert de zaak ?safe? te spelen staan van hem rond zet 20 maar liefst DRIE stukken tegelijk in. Hij speelt heel sterk 22 Pxf6+, maar wellicht is daar 22. Dxh6 ook speelbaar (dreigt o.a. mat met Dg7) (Daan ziet daarvan af o.a. wegens de dreiging Lxd4+)

 

Rond 22:00 begint er tekening op bord 1 te komen: Sjaak begint een opmars op de Damevleugel. De tegenstander vangt dit echter bekwaam op.

Robs tegenstander weet niet van opgeven en vlecht een aantal tegendreigingen in de stelling, die Rob echter met een paar krachtzetten  (De6!; Td8) weerlegt.

Ritchie wint in de aanval voorlopig een pion en heeft het loperpaar.

Henk heeft het materi?e evenwicht gedeeltelijk hersteld (T+L+pi tegen D), maar staat nog niet echt lekker. Daan's bord staat nog steeds in brand. Ton moet oppassen omdat wit inderdaad via de open h-lijn dreigt binnen te vallen.Bij John is het een partij ?duwen en trekken?: vastgelopen stellingen met veel gemanoeuvreer achter de hekken. Patrick doet verwoede pogingen zijn stand losser te maken.

 

Om 22:15 biedt Sjaak remise aan, hetgeen rond 22:20 geaccepteerd wordt. De eindstand is vermoedelijk wel remiseachtig, maar lastig te beoordelen. Sjaak oogt een optisch (?) ruimtevoordeel te hebben. ? - ? .

Vrijwel gelijktijdig eindigt ook Ritchie met remise: zijn tegenstander ruilt veel zware stukken en wint een pion terug, waarna ook nog ongelijke lopers overblijven. 1-1

Ook Ton is rond dezelfde tijd klaar: hij ontsnapt via Pf8 (het enige!) aan mat en de volgende zet ( f6) verjaagt het witte paard. Ton biedt remise aan: geaccepteerd. 1? -1?

 

Rob moet wat desperadocombinaties van de tegenstander opvangen:

Volgens mij is na 30?;Txc6 31. bxc6! het meest direct, maar wat Rob speelt is ook goed. Hij wikkelt af naar een eindspel met  een pluspaard en 2 pluspionnen? Tegen het eind geeft hij zelfs T+P tegen de vijandelijke T, maar houdt wel 3 verbonden vrijpionnen over. De tegenstander kan hier opgeven, maar rekt de zaak nog tot 22:30 : 2 ? - 1 ?  voor ?ons?.

 

Bij Henk zijn de kansen gekeerd: wits cavalerie is gesneuveld en Henk weet zijn knol (wel) te redden. Met T+P+L + pionnen vlecht hij zelfs een matnet. Dat kan wit met f4 nog net voorkomen, maar na g5+ geeft hij (terecht) op: na een paar keer slaan op g5 volgt een familieschaakje Pf7+ en Dd6 gaat eraf?

Het slot is fraai, maar Henk heeft niet te klagen over geluk. 3 ? - 1 ? (22:35 uur)

 

Op bord 5 zijn grote denkpauzes (vooral bij Daan's tegenstander) en weinig zetten troef: het is ook erg ingewikkeld met veel dreigingen (wederzijds). John komt wat in de verdrukking; Patrick daarentegen wat losser. Nog ?n puntje en de matchpunten zijn binnen?

 

Om 22:45 uur lijkt het bij Daan na 25?; Pxf6? 26 Dxh6! Helemaal uit, maar zwart vindt nog een verdediging. Rond 23:00 is de krachtzet 30.Tg1 (30 Te1 zou eventueel ook kunnen) van Daan beslissend. De verwikkelingen kosten zwart de D tegen T+L. Hij probeert nog een vesting te bouwen met zelfs een matdreiging op g1: T op g7 en L op e3). Daan vangt alles bekwaam op en zijn dame blijkt w? in haar ?ntje een kindje te kunnen baren: de centrumpion rukt vervaarlijk op en de promotiedreigingen worden zwart teveel: rond 23:30 geeft zwart op. 4 ? - 1 ?

 

Vrijwel tegelijk biedt Patrick remise aan: weliswaar kan hij in de slotstelling een pion winnen, maar hij heef t nog maar 5 minuten op de klok in een lastig eindspel van P+pionnen tegen L+ pionnen. Zijn tegenstander accepteert. 5 ? 2

Alleen John is nog bezig, maar raakt gaandeweg snel door zijn tijd heen. Zijn tegenstander gebruikt ook veel tijd, maar weet uiteindelijk John's burcht te slechten. Via een aanval over de g- en h- lijn die John nog net kan pareren, switcht hij naar het centrum en breekt daar wel door. Om 24:00 gaat John (in verloren stelling) door de vlag. Jammer maar hard gevochten.

 

Eindstand 5-3  en 2 mooie matchpunten erbij. Volgens mij staan we nu bovenaan de middenmoot of zo.

 

12 november 2006

Het Kasteel 2 pakt eerste matchpunten

Patrick Zeelen

 

Vrijdag 17 november heeft het tweede team in de thuiswedstrijd tegen het Groesbeekse Pion 3 met een 5-3 overwinning de eerste matchpunten binnengesleept. Vooraf werd rekening gehouden met een lastige wedstrijd die we zeker niet eenvoudig zouden kunnen winnen. Deze voorspelling kwam tijdens de spannende wedstrijd helemaal uit. Sommige partijen hadden heel anders uit kunnen pakken, waardoor de eindstand heel anders had kunnen zijn. Maar uiteindelijk zijn het de punten die tellen en deze overwinning smaakt zeker naar meer. De teleurstellende nederlaag in de eerste ronde is helemaal vergeten.

 

Een partij werd een week eerder gespeeld. Henk Rutten hield teamleider Alexander Bouman op remise na niet meer (en ook niet minder) dan 12 zetten gespeeld te hebben. Henk beoordeelde zijn stelling als iets slechter en Alexander vond het al lang best: hij voelde zich niet zo goed. Iedereen blij dus.

 

Ook Sjaak en zijn tegenstander ? John Molenaar ? hielden het na een korte partij voor gezien. Na 15 zetten in een stelling die nog alle kanten uit kon kwamen beide schakers remise overeen.

 

Het eerste volle punt werd binnengehaald door Jos. Hij had een lastige stelling, waar hij zich langzaam maar zeker uit wist te redden. Maar toen liet hij de zwarte dame en loper binnenkomen en dat zag er zeer gevaarlijk uit. Echter, zijn tegenstander ? Herman Brinkhof ? sloot deze beide stukken met een te gehaaste pionzet op en de vluchtende koning van Jos veranderde plotseling in een sterke aanvallende koning en tegen het mat van Jos was niets meer te doen. Hij noemt het zelf `zwijnen`, maar met twee uit twee scoort Jos tot nu toe goed.

 

Ook Daan ? nog niet hersteld en in een snotterige toestand ? sleepte knap een vol punt binnen. In de opening kon hij niet betrapt worden op veel activiteit. Aad van Wieringen dacht hier gebruik van te gaan maken door de koningsstelling van Daan aan te vallen. Hij offerde een pion en verzwakte zijn eigen pionnenstructuur. Hierdoor kreeg Daan twee verbonden vrijpionnen. Dit was in het eindspel voldoende voor de overwinning.

 

Patrick had in de opening tegen Dirk Arts twee zetten verwisseld. Dit leverde hem een verzwakte pionnenstructuur op de koningsvleugel op, waardoor de koning niet fatsoenlijk in veiligheid gebracht kon worden. Na de lange rokade miste Arno de gevaarlijkste voortzetting, waardoor Patrick er nog redelijk uit kwam. De pionnen bleven echter zwak. Na wat dreigingen over en weer werd besloten er maar remise van te maken. Geen slecht resultaat, want in de eindstelling zou Patrick binnen enkele zetten een pion verloren hebben, wat hem waarschijnlijk de partij zou hebben gekost.

 

En zo hadden we 3.5 punt binnen met nog drie partijen te gaan. Het zag er hoopvol uit, want Rob stond in gewonnen positie. Bij John was het spannend. Hij had een remisestelling op het bord, maar ?.  Nog maar twee minuten op de klok. Bij Ritchy zag het er rampzalig uit. Een verloren eindspel en minder dan drie minuten op de klok.

 

Rob had vanuit de opening de aanval gekozen tegen Henk Fleuren en dat pakte goed uit. De Groesbeekse schaker zag zijn koningsstelling omsingeld en moest zich verdedigen door twee kwaliteiten te offeren. Rob speelde rustig verder en schoof het gewonnen eindspel zonder problemen uit. Net als Jos heeft Rob nog steeds een score van 100%.

John had een eindspel met een pion minder, maar met ongelijke lopers. Zijn tegenstander, Jacques de Jong, moest er heel lang over nadenken, maar kwam toen net als iedereen tot de conclusie dat John de stelling heel netjes op slot had gedaan. Er was voor hem geen doorkomen meer aan. Remise dus.

 

Het oordeel van Ritchy over zijn eigen partij zullen we hier niet vermelden, maar het kwam er op neer dat hij niet zo tevreden was. Ritchy werd door Mattanja de Jonge weggespeeld in een opening die hij nota bene had voorbereid! Vanaf het begin werd Ritchy zwaar in de verdediging gedrukt. Mattanja kon een stuk offeren en hield een pionnenovermacht, waaronder drie verbonden vrijpionnen tegen Ritchy?s loper over. Deze pionnenovermacht was niet meer te stoppen, waardoor alsnog een vol punt naar Groesbeek ging.

 

Daarmee werd de uitslag 5-3 voor de thuisploeg. Na de op papier twee sterkste tegenstanders ontmoet te hebben, staan we op twee matchpunten. De verschillen tussen de teams zijn echter klein, dus er volgen nog vijf lastige wedstrijden.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

PION 3

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

John Molenaar

1814

0.5

2

Rob Cornips

1737

Henk Fleuren

1833

1 ? 0

3

Ritchy Duin

1817

Mattanja de Jonge

1816

0 ? 1

4

Henk Rutten

1749

Alender Bouman

1756

0.5

5

Daan Derks

1809

Aad van Wieringen

1731

1 ? 0

6

Jos Steinmann

1689

Herman Brinkhof

1735

1 ? 0

7

John Lansen

1696

Jacques de Jong

1732

0.5

8

Patrick Zeelen

1671

Dirk Arts

1645

0.5

Totaal

 

1744

 

1758

 5 ? 3

 
26 oktober 2006

Het Kasteel 2 laat kansen liggen in Arnhem

 Patrick Zeelen

 

Donderdag 26 oktober speelde het tweede team zijn eerste wedstrijd in Arnhem tegen ASV 5. Het team vertrok extra vroeg, omdat verkeersdrukte rond Arnhem verwacht werd in verband met een optreden van Marco Borsato. De verkeersdrukte bleek mee te vallen: iedereen was ruim voor 20:00 aanwezig en de wedstrijd kon op tijd beginnen.

 

Jos was als eerste klaar. Een verkeerde koningszet leidde er toe dat zijn koning midden op het bord vast kwam te staan. Zijn tegenstander, Theo van Amerongen, kon dit niet uitbuiten en besloot een pion te gaan winnen om een eindspel van paard tegen loper met een extra pion in te gaan. Het viel voor Jos echter mee met dit voordeel, aangezien het om een ge?oleerde dubbelpion ging. Jos besloot dan ook remise aan te bieden. Theo van Amerongen weigerde de remise en blunderde vrijwel direct een pion weg. Dit geschenk werd door Jos dankbaar aanvaard. De partij duurde vervolgens niet lang meer. Het paard van Jos bleek sterker te zijn dan de loper, waardoor hij eenvoudig nog meer pionnen kon winnen. Van Amerongen gaf op. Geen slecht resultaat tegen een tegenstander met bijna 200 ratingpunten meer!

 

De tegenstander van Daan bouwde zijn partij rustig op. Hierdoor kon Daan gaan drukken op de koningsvleugel. Daan zag het wel zitten. Het werd echter lastig toen een van de witte paarden door zijn stelling heen begon te huppelen en er met Lg7 vandoor ging. Daan had deze loper liever tegen een loper geruild, want nu kon hij de zwarte velden niet meer goed verdedigen. Onder dekking van een loper kwam de dame binnen met een ver opgeschoven pion. Het zag er hopeloos uit en Daan gaf het maar op.

 

Daarmee was de voorsprong weg, maar het werd nog erger. Patrick had zitten knoeien in de opening en zichzelf vast gezet. Het kostte veel tijd om de stukken in het spel te brengen onder zware druk van Rob van Belk. Uiteindelijk lukte het om de stukken te bevrijden en de witte en zwarte stelling waren weer gelijkwaardig. In een stelling waarin geen dreiging zat besloot Patrick zijn tegenstander te dwingen zijn loper te ruilen, maar het bleek dat Patricks loper simpelweg verloren ging. Einde verhaal en een 2-1 achterstand.

 

Sjaak wilde ronde de 23e zet in het eindspel de lopers ruilen en dan een pion slaan. Hij verbaasde zichzelf door eerst de pion te slaan, waardoor Paul Schoenmakers de ongedekte loper van Sjaak van het bord haalde. Sjaak probeerde nog wat blufzetten met matdreigingen, maar daar trapte Paul niet meer in. En zo was het 3-1.

 

Ritchy speelde Nico Schoenmakers helemaal van het bord. Nico had geen antwoord op het actieve spel van Ritchy. Dit leverde een eindspel op met een pion meer en het zag er allemaal goed uit. Totdat Ritchy te gretig werd en een pion sloeg. Dat was net voldoende voor Nico om met schaakjes zijn toren en dame naar voren te gooien. Een remise-aanbod sloeg hij af en een paar zetten later moest Ritchy opgeven omdat mat niet meer te voorkomen was.

 

De stand was 4-1. Henk en John zaten in tijdnood. Rob zat er nog rustig bij. Hij speelde een sterke partij en stond een pion voor. Hij cre?rde een vrijpion en joeg de koning van teamleider Eric Hartman over het bord totdat hij met een dubbele aanval een toren kon winnen. Eric gaf het maar op.

 

Henk wist dat hij moest winnen van Kees Verkooijen. Om de partij te winnen moest hij pionnen winnen, waardoor zijn dame buitenspel zou komen te staan. Hij besloot het er vanwege de stand van 4-2 op te wagen en het pakte helemaal verkeerd uit. Zijn tegenstander viel met dame en toren de koningsstelling binnen en het was niet meer te redden.

 

John speelde remise tegen Hogerhorst. Het was een rustige partij, waarin John wat last had van een achtergebleven pion. Hij wist de partij de hele avond in evenwicht te houden. Zware tijdnood hield hem er van af om op winst te spelen.

 

Daarmee was de eerste nederlaag van het seizoen een feit: 5.5 - 2.5. Een grote nederlaag, omdat te veel partijen onnodig verloren gingen. Het tweede team kan beter en dat zullen we dit seizoen nog wel laten zien.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

ASV 5

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

Paul Schoenmakers

1869

0 ? 1

2

Rob Cornips

1737

Eric Hartman

1751

1 ? 0

3

Ritchy Duin

1817

Nico Schoenmakers

1767

0 ? 1

4

Daan Derks

1785

Albert Marks

1792

0 ? 1

5

Henk Rutten

1749

Kees Verkooijen

1829

0 ? 1

6

Jos Steinmann

1689

Theo van Amerongen

1881

1 ? 0

7

John Lansen

1696

H.A. Hogerhorst

1655

0.5

8

Patrick Zeelen

1671

Rob van Belk

1800

0 ? 1

Totaal

 

1741

 

1793

2.5 ? 5.5

 
13 februari 2006

2e team moet buigen voor titelfavoriet Bennekom 2: 5 ? 3

Verslag van Bennekomse S.V.

 

De reserves van de Bennekomse Schaakvereniging blijven de wedstrijden in de 2de klasse OSBO winnen en houden zo nog steeds prima vooruitzichten op een eventueel kampioenschap in de 2de klasse C al blijven de achtervolgers nog in het spoor. Belangrijk zal de wedstrijd tussen de naaste concurrenten Veenendaal 2 en Pallas worden die aanstaande donderdag op het programma staat. Zo lang de Bennekommers echter gewoon blijven winnen is er natuurlijk niets aan de hand.

Het leek halverwege de avond een vrij lastige pot te worden en vermoedelijk heeft tegenstander Kasteel 2 ook wel ergens kansjes gehad, maar de tijdnoodfase werd toch vrij eenvoudig aan 5 borden door de BSV-ers beslist.

 

Bord 8 (Joop vd Pol)

Helaas ging last-minute invaller Ton Suuring er als eerste af aan het achtste bord als vervanger voor de verhinderde Gary Dinsbach. Good old Ton gaf zelf al aan eindelijk geleerd te hebben wat rustiger te spelen maar kon zich toch niet beheersen. Mooie zelfkennis!
 

Bord 1 (Ritchy Duin)
Al snel werd aan het hoogste bord de stand gelijk getrokken. Paul Dubbeld kreeg een gambietpion in de schoot geworpen en in plaats van zoiets terug te geven en zelf op activiteit te spelen ging Paultje maar eens aan die pion hangen en deed dat uitermate nauwkeurig. 1 werd 2 en met fijn spel en wat dreiginkjes zag de tegenstander al snel dat de boel niet meer te redden viel.
 

Bord 3 (Jos Steinmann)
Teamleider Mark-Peter de Haan was helaas voor hem de volgende die ten onder ging al bleek dat allemaal niet echt nodig te zijn. De combinatie die de tegenstander bracht was best aardig maar gaf zeker tegenspel. Helaas werd precies daar een foutje begaan en kwam er uiteindelijk een eindspel op het bord van 2 dames met een rits pionnen achter. Ik hoopte zelf nog op een eeuwig schaakvariantje, maar die zal de tegenstander er wel uitgehaald hebben.
 

Nog 5 borden bezig en 2-1 achter, dat was weer eens wat nieuws al hoefden we ons nou niet echt zorgen te maken, want niemand die nu echt minder stond met een duidelijke plus op zeker 2 borden en vrijwel overal een enorme tijdsvoorsprong.
 

Bord 7 (Remco Menger)
Ikzelf was als NPC nog bezig dus mocht MP z'n ouwe taak weer opnemen en op het moment dat we terugkwamen stak Robert Paul Balder via een leuke combinatie het punt in z'n zak. Rare partij overigens van de tegenstander, zeer tamme opening die als niet echt initiatiefrijk bekend staat en vervolgens remise aanbieden, wordt niet aangenomen, pion weggeven en eraf gaan. Wel netjes uitgespeeld met de zware stukken door Robert Paul die z'n poppeke goed uitbuitte.
 

Daarna heb ik het heel even gemist hoe de volgorde ging dus daar kan een foutje inzitten.
 

Bord 2 (Sjaak Laurant)
Teunis Bunt had een wat minder ''vlieg naar de strot-gehalte'' dan normaal en moest af en toe flink in denktank maar wist langzaam maar zeker na een vrij vroege grootscheepse afruil de overhand te verkrijgen en liep voorzichtigjes naar de overkant. Aanbeland in een toren-eindspel met een pion meer, dat zoals we allemaal weten knap tricky kan zijn, liet Teunis zien dat dat allemaal wel meeviel. Het foutje van de tegenstander was dan ook meer uitstel van executie.
 

Bord 4 (Ton Wouters)
Topscoorder Harry Verhoef stond geweldig tegen de teamleider van de Kasteelheren, Ton Wouters, die overigens een klein tikkie verdwaald was bij aanvang van de partij. Dat is iets wat niet vaak voorkomt bij bezoekers in de Commanderij. Volgens mij organiseerde hij toch vroeger het snelschaken voor clubteamscompetitie of zoiets? Afijn, Harry kreeg een geweldige stelling die hij nauwkeurig verbeterde maar zag zo'n beetje het ergste over het hoofd dat je als schaker kunt gebeuren. De onderste rij grap. Was zeker niet dodelijk, maar kostte wel een kwal en desondanks bleek de tegenstander zeer genegen om remise te spelen.


Bord 5 (Clemens Levink)

Martijn Sonnenberg kende z'n tegenstander nog uit de OSBO-PK waar hij een puntje mocht drukken, dat zat er nu niet in, al had het misschien wel gekund. Er kwam een soort betonschaak op het bord waarbij heel erg lang tijd niets gebeurde en er eigenlijk pas richting de tijdnood wat actiefs in de stelling kwam. Martij had de boel echter goed gezien en in de eindstelling die er uiteindelijk stond had hij waarschijnlijk de boel wel op kunnen rapen, maar nam hij verstandig genoeg remise aan om een matchpunt veilig te stellen.
 

Bord 6 (Rob Cornips)
Mark van Lelieveld tot slot was weer eens creabea in de opening en dacht na afruil van toren tegen 2 lichte stukken simpel spel te hebben. Dat was ook wel zo, maar 2 lichtzinnige zetten gaven de tegenstander spel. Dus kwam er wat nauwkeurig manoeuvreren op het bord waarin alle stukken van de tegenstander geblokkeerd werden en de essenti?e zwarte stukken verdwenen. Het eindspel met de lichte stukken in tijdnood bracht verder geen problemen meer en het puntje en de 2 matchpunten zaten in de tas.

BSV 2 staat nog steeds bovenaan met de volle 100% en ligt op koers voor de 1e klasse.

1. P. Dubbeld 1861       - R. Duin 1822      1-0
2. T. Bunt 1933          - S. Laurant 1808   1-0
3. MP. de Haan 1583      - J. Steinmann 1702 0-1
4. H. Verhoef 1719       - T. Wouters 1693   0,5-0,5
5. M. Sonnenberg 1837    - C. Levink 1629    0,5-0,5
6. M. van Lelieveld 1857 - R. Cornips 1669   1-0
7. RP. Balder 1737       - R. Menger 1359*   1-0
8. T. Suuring 1674       - J v/d Pol 1593    0-1

 

13 januari 2006

Het Kasteel doet een sterke zet tegen Wageningen 4

Ton Wouters

 

In de 4e ronde kon het 2e team een sterke stap zetten richting middenmoot. Tegen Wageningen 4 werd het 6-2. Wat een overwinning. Een 4e plaats, hiep, hiep, hoera! Tegen elven zag het er nog niet zo uit dat er ?erhaupt gewonnen kon worden, maar tegen twaalven stroomden de punten onverwacht toch het kasteelkamp binnen.

 

1. Ritchy trok als gewoonlijk agressief uit de startblokken. De tegenstander ving de aanvalsgolf op. Maar Ritchy had te weinig tijd om de genadeklap uit te delen en moest berusten in remise.

 

2. Sjaak slaagde er in de tegenstander zo onder druk te zetten dat de tegenstander heel lang niet kon rokeren, maar zat zelf wel met een open koningstelling. In de tijdnoodfase wist Sjaak toch de winst te grijpen ondanks dat de tegenstander een pion op promoveren had staan.

 

3. Henk voerde zijn witte stukken tot diep in de zwarte stelling. Een mat bleek onafwendbaar. Voortreffelijk gedaan Henk, weer een punt.

 

4. In een Steinmann-variant werden veel stukken geruild, waarbij de kracht van de zwarte loper teniet werd gedaan. Een halfje was een terechte uitslag.

 

5. Ton had het in een scandinavische stelling moeilijk en dreigde overlopen te worden. Door stukkenruil kon hij enigszins aan de druk ontsnappen. Toen de witspeler zich liet foppen was het gedaan, weer een punt.

 

6. Rob heeft het aan zijn talent van keepen te danken dat hij overeind bleef. Zijn tegenstander dacht gewonnen te hebben maar Rob kon de matgevende dame gewoon slaan. De tegenstander gaf op.

 

7. Clemens mocht aantreden tegen twee vijandelijke dames: een op en een achter het bord. Na een snelle stukkenruil werd Clemens met een verzwakte koningstelling geconfronteerd. Zijn tegenstandster kon een kwaliteit winnen, maar zag dit over haar hoofd, om even later familieschaak toe te laten. Met een toren voorsprong kon de wedstrijd ondanks een grote tijdachterstand toch op techniek uitgespeeld worden.

 

8. Nico moest zeer onverwacht op laatste moment invallen en deed dit met verve. Hij offerde een stuk voor aanval, deze sloeg niet door, maar hij behield compensatie door de tochtige koningstelling van zijn tegenstander. Speelde stug door, kreeg een gelijke stand. Jammer van die verkeerde keuze met de koning waardoor hij een zekere verdiende remise zag ontglippen.

 

Uitslagen:

Ritchy Duin (1885)

Sjaak Laurant (1808)

Henk Rutten (1723)

Jos Steinmann (1702)

Ton Wouters (1693)

Rob Cornips (1669)

Clemens Levink (1629)

Nico Wismans

-

-

-

-

-

-

-

-

F. Gieltjes (1707)

A. Hoekstra (1602)

M. Otte (1749)

H. van Lotringen (1669)

M. L?fler (1700)

J. Melgers (1660)

K. Jeuken (1662)

R. Timmer (1634)

?-?

1-0

1-0

?-?

1-0

1-0

1-0

0-1

 

15 december 2005

Een nipte nederlaag in Deventer: Pallas 1 - Het Kasteel 2: 4.5 - 3.5

Jos Steinmann


Het begon zo goed: iedereen op tijd. Vrijwel de sterkste opstelling. (Nico viel in voor Clemens die helaas moest afzeggen vanwege zijn werk). Binnen ruim 1,5 uur gaf mijn (Jos') tegenstander aan bord 5 op: in een slechte stand deed hij iets fout in een slagwisseling en bleef zeer beteuterd  zitten met een stuk minder op het bord....

 

Vrij snel daarna een vrij snelle remise van Sjaak tegen een sterke dame (de tegenstandster op bord 2, niet het schaakstuk). Volgens mij was hij gewoon teveel ge?poneerd door de overkant van de tafel? Overigens zat er inderdaad weinig muziek meer in hun slotstand. Nico (bord 8) zat goed te spelen tegen een sterker geachte tegenstander (ergens tegen de 1700) en kreeg het advies om een keer remise aan te bieden in een D+T+pionnen eindspel en zeker 20 plusminuten op de klok. Dat deed hij prompt op de volgende zet en dat werd aangenomen. Een goede invalbeurt!

 

Daarna volgde een goede remise van Ritchy op bord 1: beide partijen zagen niet goed hoe het (veilig!) verder moest. Inmiddels stonden borden 3 en 4 (Henk en Ton ) erg moeilijk. Rob op 6 en Joop op 7 leken af te stevenen op remises: spannend dus....

 

Ton verloor inderdaad een kwaliteit en even later de partij. Helaas verslikte Joop zich in een mataanval van de tegenstander en verloor eveneens. Rob wist een iets minder staand toreneindspel (dubbelpion) netjes remise te houden.

 

De stand was inmiddels 4-3 voor de tegenstander en Henk keek met zeer weinig tijd aan tegen een eindspel met K+P+pionnen. Van die laatste had Henk er ook nog ?n minder. Via erg secuur spel van Henk en een verkeerd plan van de opponent (een opstoot over de b-lijn kostte de pluspion) leek Henk zelfs nog winstmogelijkheden te krijgen. Maar met minder dan 40 seconden op de klok "verzandde" alles toch in een zwaar bevochten remise. Helaas bleef ons totaal dus steken op 3,5 punt.

 

Pallas 1                - Kasteel 2                  4? - 3?

1. H. Mandemaker  1869  - Ritchy Duin     1822        ? - ?
2. A. Riemslag    1863  - Sjaak Laurant   1807        ? - ?
3. J. Winkel      1807  - Henk Rutten     1723        ? - ?
4. W. Duvekot     1791  - Ton Wouters     1694        1 - 0
5. J. Veldman     1751  - Jos Steinmann   1701        0 - 1
6. W. Wubs        1750  - Rob Cornips     1669        ? - ?
7. G. Burgers     1727  - Joop van de Pol 1593        1 - 0
8. S. de Vries    1649  - Nico Wismans    1548        ? - ?

 

18 november 2005

 2e team boekt ruime overwinning op Schaakmaat 3

 Ton Wouters

 

Vrijdag 18 november jl. ontving ons 2de team het Apeldoornse Schaakmaat 3 in Wijchen-Zuid voor de 2de OSBO-wedstrijd van dit seizoen.

 

In een partij waarbij witspeler Linders voortdurend het initiatief had, wist Ton Wouters goed stand te houden. De aanvalsgolf werd goed opgevangen en op tijd ruilde Ton stukken. Linders offerde een stuk voor een pion, maar Ton wist de dreiging koelbloedig te pareren en het initiatief over te nemen. Met een dameoffer op f1 werd Linders uiteindelijk mat gezet.

 

Sjaak Laurant speelde een gelijkopgaande partij tegen Zimmerman. Sjaak stond met wit iets beter, had een vrijpion op de a-lijn, maar dit bleek onvoldoende voor de winst. De tegenstander had een dreigende matwending en Sjaak nam het remise-aanbod van Zimmerman aan.

 

Karakteristiek zette Ritchy Duin zijn tegenstander Etienne Goudriaan een ingewikkelde stelling voor vanuit de opening. Goudriaan wist de wilde zwarte opzet te pareren en uiteindelijk bleef Ritchy met een zwakke d-pion zitten. Met een uitgekiende stukkenruil vluchtte hij daarom maar een gelijkstaand toreneindspel in. Dit werd inderdaad snel remise gegeven.

 

Rob Cornips mocht het met wit opnemen tegen de andere Goudriaan (P). Aanvankelijk zat Rob met een opgesloten toren. Goudriaan probeerde die te vangen, maar speelde daarbij zijn pionnen te ver op. De Toren kon daarna sterk terug in het spel komen met verschillende matwendingen of materiaalwinst. Goudriaan zag het niet meer zitten en gaf de partij maar op.

 

Op bord 8 zat invaller Rick van de Kamp met wit tegen Van Ommen. Het was een gelijkopgaande strijd waarbij de spelers geen risico?s wilden nemen. Remise dus. Joop van de Pol speelde een fraaie partij tegen Van Hoorne. Met de zwarte stukken wist hij een matwending op het bord te zetten waar van Hoorne niet meer uitkwam. Daarmee haalde Joop het winnende punt binnen voor Het Kasteel.

 

Jos Steinmann opende goed en pakte het overwicht in het middenspel. Deed het daarna nog niet helemaal goed volgens eigen zeggen, maar gaf met zijn sterke paard de winst niet meer uit handen.

 

Clemens Levink verdedigde sterk in een op het oog iets mindere stelling. Witspeler Obbink kon met zijn centrumpionnen vrij oprukken, maar Clemens had nog een verdedigend paard die de boel in de gaten hield. Maar die tijd o die tijd. Met nog enkele seconden op de klok zocht Clemens naar verwikkelingen, maar helaas was de klok beslissend.

 

Het Kasteel 2              - Schaakmaat 3        5? - 2?

1. Ritchy Duin      1821   - E. Goudriaan  1803   ? - ?

2. Sjaak Laurant    1807   - H. Zimmerman  1726   ? - ?

3. Ton Wouters      1694   - J. Linders    1610   1 ? 0

4. Jos Steinmann    1701   - M. Alting     1637   1 ? 0

5. Clemens Levink   1640   - G. Obbink     1612   0 ? 1

6. Rob Cornips      1669   - P. Goudriaan  1674   1 ? 0

7. Joop van de Pol  1593   - C. van Hoorne 1564   1 ? 0

8. Rick van de Kamp 1568   - J. van Ommen  1629   ? - ?

 

Overige uitslagen:

Bennekom 2 ? Veenendaal 2        5 ? 3

De Cirkel ? Wageningen 4             5? - 2?

ASV 7            - Pallas 1                    wordt 24 november 2005 gespeeld.

 

20 oktober 2005

2e team onderuit tegen Veenendaal.

 Ritchy Duin

 

Donderdag 20 oktober jl. speelde het 2e team zijn 1e wedstrijd in en tegen Veenendaal in de 2e klasse. Er konden 2 teamleden niet meespelen wegen vakantie (Clemens en Sjaak). Hierdoor begonnen we enigszins gehavend aan de wedstrijd tegen deze sterke tegenstander. Even snel de uitslagen:

 

Veenendaal 2           - Het Kasteel 2         5? - 2?

1. A. Loonstra   (1768)- Ritchy Duin   (1821)   ? - ?

2. J. vd Brink   (1870)- Jos Steinmann (1701)   ? - ?

3. M. Hoogesteger(1713)- Henk Rutten   (1723)   1 ? 0

4. J. Offringa   (1783)- Ton Wouters   (1694)   0 ? 1

5. P. Verwey     (1778)- Joop vd Pol   (1593)   1 ? 0

6. H. Don        (1736)- Rob Cornips   (1682)   1 ? 0

7. B. Oskam      (1760)- Patrick Zeelen(1617)   ? - ?

8. P. Anjema     (1776)- Rick vd Kamp  (1568)   1 ? 0

 

Bijzonderheden: Ritchy snel aan de bar gesignaleerd met ex-collega Arjen Loonstra?! Jos knap remise tegen veel sterkere tegenstander! Tegenstander van Ton gaf zomaar een stuk kado op de 5e zet! Rob verloor jammer genoeg een gelijk pionneneindspel. Rick had een ongelijke lopereindspel met enkele pionnen minder, maar kon het net niet remise houden! Invaller Patrick Zeelen scoorde een nette plusremise.

 
14-3-2005
Gelijk spel tegen Dodewaard in Mook
"Dodewaard laat kampioensteam ontsnappen"

De laatste ronde van de OSBO competitie voor zowel het tweede als het derde team werd in Mook gehouden. Zoals we van Huub en zijn clubgenoten gewend zijn, was het ook deze keer perfect georganiseerd. Maar op de een of andere manier kon het de spelers van Kasteel 2 niet inspireren. Het begon nog allemaal vrij aardig. Sjaak speelde in het van hem bekende tempo zijn tegenstander van het bord. Hij won een pionnetje en daarna was het uitschuiven. Ook Henk Rutten had geen al te moeilijke avond. Zijn tegenstander liet zichzelf zitten met een geisoleerde dubbelpion tegenover een half-open c-lijn. Deze zwakte raakte hij niet meer kwijt en toen na lang laveren de zware stukken in stelling waren gebracht, was het snel bekeken (2-0).

Ton Wouters had een moeilijke avond. Ik heb niet veel van zijn partij gezien, maar hij verloor. Spannend was het bij Ritchy Duin op bord 1. Op zoek naar het volle punt investeerde hij veel tijd in een fantastisch ogende koningsaanval. Met wat meer bedenktijd had hij ongetwijfeld het pad naar het mat gevonden, maar zijn tegenstander maakte handig gebruik van zijn voorsprong bedenktijd (en stopte voor het gemak maar met noteren). "Een reden om te stoppen met schaken", zo verzuchtte hij aan de bar. (2-2)

John Lansen op bord 6 had het ook al niet makkelijk. Hij rommelde wat, deed een paar (ogenschijnlijk) dreigende zetten en bood remise. Zijn tegenstander speelde nog een zet door, maar accepteerde toen toch maar (2,5-2,5). De laatste partij was de spannendste. Maarten Rossen speelde tegen Bitter. Maarten moest winnen op topscoorder van de 3e klasse H te worden. Helaas overzag hij een paar pion-zetjes van zijn tegenstander en kwam straal verloren te staan. Behalve de eerste plaats op de topscoorderslijst, stond natuurlijk ook gewoon de overwinning van de wedstrijd op het spel. Om volslagen onduidelijke redenen werd hem door een teamgenoot ingefluisterd dat hij remise aan moest bieden wat hij prompt deed. Maarten wist niet hoe snel hij de uitgestoken had 2x heen en weer slingerde om onder het genot van een biertje van dit prachtige geschenk te genieten.

Het was een gezellige avond. De teamgeest binnen het Kasteel was weer groots. Zoals we bijna gewend zijn, waren er weer een aantal supporters meegereisd (Twan, Caspar en Wesley). Samen het derde team betekende dat weer een invasie van 15 (voornamelijk) Wijchense schakers.

Het Kasteel 2 - Dodewaard 2 3-3
 
18-2-2005
Monsterscore voor 2e team: 6 ? 0!!!
"Het feest kan bijna beginnen?"

Het was voor de wedstrijd tegen S.M.B. 6 al bekend dat nummer 2 Mook deze ronde verloren had van U.V.S. 5. Het team van U.V.S., dat op de laatste plaats stond, begon ook nog eens met slechts 5 man aan die wedstrijd! Voor zover er nog sprake kon zijn van enige spanning om de 1e plaats was die nu definitief verdwenen. We konden ons bezig gaan houden met onze eigen partijtjes en het kampioenschap dat nu zeker zal volgen dit seizoen. De wedstrijd tegen S.M.B. was er een om te laten zien hoe het dan wel moet. Bij voorbaat hadden we al een voorsprong want de tegenstanders raakten al behoorlijk ge?poneerd door het fraaie materiaal en de ruime schaaktafels waar ze deze avond mee mochten spelen. Dat hebben ze in Nijmegen niet! Hoe anders was de reactie na afloop: we komen hier nooit meer!

John Lansen had een makkelijke avond. Met zijn paard kon hij vrij snel de stelling van Janssen binnen springen en de zwarte toren op a8 bleek een lekker hapje! Enkele zetten later was het pleit beslecht en stonden we op een voorsprong. Ton Wouters kreeg e4 van Denz tegen en 3x raden wat er dan op het bord komt. De zwarte stelling stond weer als een huis en Ton weet inmiddels wel wat je allemaal doen kan in het Scandinavisch. De indrukwekkende coverfoto op de laatste Zetwerk en de tekst Corus werden nog eens nadrukkelijk op tafel gelegd, zodat zijn tegenstander zich helemaal geen hoop op een resultaat meer durfde te permitteren.

Henk Rutten leek een lastig potje te spelen tegen Groenewald. Het krachtsverschil kwam uiteindelijk toch boven drijven en Henk deed zijn duit in het zakje van de overwinning. Onze topscoorder Maarten Rossen was er op gebrand om ook deze wedstrijd een vol punt toe te voegen aan zijn puntentotaal. Met zwart kreeg hij c4 tegen en daarna speelde Maarten het razendscherp door met zijn pionnen op de e-, f- en g-lijn naar voren te stormen. Tegenstander Niessen legde het spel vast op de dame-vleugel en dat vond Maarten wel prettig. Hij kon zo lekker doorstoten op de koningsvleugel en in het centrum. Met vele stukken trok hij ten aanval en uiteindelijk moest Niessen buigen onder de druk.

Met de overwinning op zak konden Ritchy Duin en Sjaak Laurant rustig hun partijen uitspelen en proberen te winnen. Ritchy speelde met zwart een behouden opening (e6 en b6) tegen Schillings. Met een pionoffer lokte hij de witte dame weg zodat de witte koningsstelling na Pxf3 open kwam te liggen. De bedachte aanval leverde echter toch niet het gewenste resultaat op. Schillings ruilde de dame en gezien de zwarte tijdnood werd een remise aangeboden. Dit werd afgeslagen en in rap tempo werd met een kleine combinatie een kwaliteit veroverd. Hierna was de winst een kwestie van nauwkeurigheid.

Sjaak Laurant speelde weer snel en scherp tegen Goverde. Sjaak won een pion en kreeg met een sterke witte pion op e6 veel dreiging. Met slechts enkele seconden op de klok zocht Goverde nog naar redding van de eer, maar dat bleek vergeefse hoop. Sjaak speelde het medogenloos en de vlag verscheen op de display van de XL.

Maandag 14 maart kunnen we bij U.V.S. in Nijmegen het kampioenschap definitief veilig stellen. Daarna volgt nog de gezamenlijke slotronde op donderdag 28 april in Mook.

Het Kasteel 2 - S.M.B. 6 6 - 0
 
14-1-2005
2e team stoomt door!!
"Millingen met 4-2 van het bord gezet!"

Vrijdag 14 januari jl. speelde ons 2e team zijn 4e OSBO-wedstrijd thuis tegen Millingen. De voorgaande wedstrijd tegen Mook werd bestempeld als beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Een beetje vroeg misschien, maar gezien de krachtsverhoudingen met de andere teams in de groep zat daar wel wat in. Wij wonnen die wedstrijd en dus kunnen wij de resterende wedstrijden uitschuiven?

Het leek er niet op afgelopen vrijdag tegen Millingen. Na een uur spelen leek geen enkel bord beter te staan en dus begon een enkele Kasteler (ik laat in het midden wie?) al te roepen dat we onze voorsprong op Mook wel zouden gaan inleveren. Gelukkig werden enkele van onze tegenstanders tegen het einde van de avond wat minder nauwkeurig en konden we alsnog onze zegereeks voortzetten.

Sjaak Laurant was als eerste tevreden met een remise tegen Benedictus. De partij bleef in evenwicht en er was niet zo gemakkelijk een winstweg te vinden. Toen was het onze topscoorder Maarten Rossen die, ondanks vervelende familie-omstandigheden, toch een goede partij op het bord zette. Met de lange rokade lokte hij een pionzet uit en dit werd zijn tegenstander Huybregts fataal.

John Lansen speelde met wit tegen IJsvelt. Deze partij ging ook gelijk op, al had John iets actiever spel. Een remise mocht niet geaccepteerd worden vanwege de onzekere wedstrijdstand. John speelde door, maar uiteindelijk kwam hij toch niet verder. Henk Rutten leek een moeilijke partij te spelen tegen Bekker. Een trucje werd ingebouwd, maar daar trapte Bekker niet in. Toch won Henk in het middenspel een gezonde pion en daarna ook de partij.

Met deze stand had Ton zijn remise-aanbod al klaar liggen en ook tegenstander Verbeet had niet de illlusie de Scandinavische muur ooit te kunnen slopen? Millingen had voor deze gelegenheid een Duitse huurling meegenomen en die werd ingezet op bord 1. Ritchy speelde eindelijk eens een normale opening, kennelijk had hij nog ergens een boekje over het Siciliaans opgeduikeld. Lorum toonde kein angst en nam met gevaar voor eigen leven een pion mee in het centrum. Na dameruil kreeg Lorum een gevaarlijk loperpaar en een betere stelling. Met enkele scherpe paardzetten van Ritchy werd echter de pion en het initiatief teruggewonnen. Toen iedereen al klaar werd hier maar tot remise besloten, hoewel met de zet g5 Ritchy het volle punt had kunnen binnenhalen?

Eindstand Het Kasteel 2 - Millingen : 4 - 2
 
14-12-2004
Kasteel 2 neemt koppositie tegen Mook
"Kampioenschap komt dichterbij"

Wat zich vooraf als een spannend duel had aangekondigd, was eigenlijk maar saai. Om kwart over tien was het pleit beslecht en had het tweede de rivaal Mook KO liggen. De twee sterkste teams uit klasse 3H troffen elkaar in Mook. Beide teams waren op volle oorlogssterkte, maar het grove geschut uit Wijchen deelde al vroeg in de avond enkele rake klappen uit.

Maarten Rossen speelde de opening beter als zijn tegenstander, kwam een pion en een stelling voor en won snel. Rob Boesten speelde te agressief in de eerste 10 zetten. Zijn stelling kon dat niet verdragen wat hem een pion kostte. Na een algehele afruil van lichte stukken, was de pionnen voorsprong inmiddels op 3 stuks uitgekomen wat verder doorspelen zinloos maakte.

Huub Blom, vooraf nog hoopvol gestemd, kreeg een moeilijke opening voorgeschoteld. Ritchy speelde vlijmscherp en liet zijn tegenstander de fout maken. Op alle andere borden scheen de zon. Sjaak bood op een tactisch gunstig moment remise aan, Sjim Jonkmans accepteerde de remise en de nederlaag voor Mook.

Hans van den Ende en Tjado van Namen streden nog lang door, maar zij kwamen niet verder dan remise.

Eindstand Mook - Het Kasteel 2 : 1,5 - 4,5
 
14-10-2004
Pion 4 nipt verslagen
"Nu al gaat het tussen Mook en Wijchen"

Na met 3-0 de leiding genomen te hebben werd het toch nog spannend. Na twee nederlagen kwam het op Ritchy Duin aan. In een welliswaar gelijkwaardige stelling, met beide nog weinig tijd op de klok, nam de Groesbeekse bord-1 speler onverwacht het remise aanbod van Ritchy aan. Daarmee kwam de eindstand op 3,5-2,5.
 
14-10-2004
Beuningen geen partij voor Kasteel 2
"Koppositie al binnen"

Met 4-2 werd de eerste competitiewedstrijd in Beuningen gewonnen.
 
1-9-2004
Kasteel 2 versterkt aan de start
"Ton Wouters teamleider"

Twan Rutjes is dit seizoen richting eerste team verhuisd, maar het tweede is versterkt met Ritchy Duin en Sjaak Laurant. Deze twee 1800+ speler moet onder de bezielende leiding van Ton Wouter hoge ogen kunnen gooien.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 november 2013