Verslagen van externe jeugdactiviteiten
 
07 juni 2008

Kasteelheren verdelen en heersen

Leo van Dijk

 

Misschien is het een positief effect van ons eigen toernooi, maar zeker ligt het aan de enthousiaste lichting jeugdschakers die we momenteel hebben: met een delegatie van maar liefst negen kasteelheren en één kasteeldame werd het slottoernooi van de IJSCO in Wageningen bezocht. Nooit eerder was er een zo grote delegatie van het Kasteel aanwezig. En er zijn heel wat mooie visitekaartjes achtergelaten: twee eerste, twee tweede en een vierde plaats! Met zelfs kansen op nog meer.

 

Met zo’n groot aantal spelers is het ook voor de begeleiders gezellig. De kinderen komen om beurten hun resultaat melden. En in veel gevallen gaat dit gepaard met een beschrijving tot in detail van de mooie aanval, matvoering, röntgenaanval. En als je doorvraagt worden ook de nederlagen wel toegelicht.

 

Simon van Dijk speelde een goed toernooi in groep 4. Met veel bekende tegenstanders uit eerdere toernooien. Leuk om te zien hoe er vriendschappen ontstaan met spelers van andere clubs. Helaas gaf hij zijn dame weg tegen de latere winnaar, maar tot de laatste ronde deed hij mee voor de ereplaatsen. Het werd uiteindelijk de vierde plaats.

 

 

Jorik Quint voerde dit keer het motto ‘geen woorden maar daden’ prima uit. In groep 5 kwam hij zes keer tot winst. Het onderling resultaat bepaalde uiteindelijk dat hij niet eerste maar tweede werd. Met de ervaring die hij bij de senioren op gaat doen, zal Jorik nog meer furore maken volgend seizoen!

 

Na wat geschuif in de indeling kwam het Boekhorst trio toch bij elkaar in groep 6. Denk maar niet dat dit tot een aantal familiaire remises leidt! Er ontstond een felle strijd om de kopposities. Alle ervaring van het schoolschaken betaalde zich uit. In eerste instantie leek Bas (of Tim?) onbedreigd op de eerste plek af te stevenen. Maar halverwege kwam Tim (of Bas?) sterk terug. De onderlinge partij was beslissend: Bas werd eerste, Tim tweede. Esther eindigde in de middenmoot met een score van 50%. Alle drie een prima toernooi gespeeld! Esther wist een mooi eindspel met vier torens te winnen. Ik meen dat het Bas was die liet zien dat hij het kunstje dame tegen vrijpion al beheerst: jaag de koning voor de pion en kom met je eigen koning dichterbij. Klasse!

 

 

Bas Koster speelde in groep 7. Het liep allemaal niet helemaal zoals hij wilde. Hij eindigde met een totaal van 3 uit 7 partijen.

 

 

Jan Potma (groep 8) speelde letterlijk een geruisloos toernooi. Hij was zo druk met schaken dat we hem niet aan de stamtafel hebben gezien. Maar de resultaten werden wel doorgegeven door zijn clubgenoten. Net als Bas eindigde Jan, na een goede start van 2 uit 2, op 3 punten.

 

Bram Rutten heeft door zijn overwinning in Wijchen een flinke sprong gemaakt met zijn rating en was als gevolg daarvan hoger ingedeeld. In groep 11 deze keer. Hij moest dus harder knokken voor zijn punten. Dat viel in het begin een beetje tegen, maar ook hij wist uiteindelijk een drietal overwinningen te boeken. Van zijn vader mocht hij niet meteen de dame ontwikkelen. Dat vond hij niet eerlijk: zijn tegenstanders deden dat wel, en dan wonnen ze van hem.

 

Een groep lager speelde Chiel Koster. Ook hij heeft inmiddels de smaak te pakken van toernooispelen. In de laatste ronde kwam hij met de wedstrijdleider tijdens de partij naar zijn vader toe. Hij dreigde te gaan winnen van de koploper en dat vond hij zo spannend dat hij er dorst van kreeg! Toen de adrenaline weer wat was gezakt, eindigde de partij in remise.

 

En dan Albert! Last but not least! Een paar weken geleden speelde hij zijn eerste toernooi in Duiven en eindigde daar in de middenmoot. Vandaag maakte hij in groep 14 gehakt van al zijn tegenstanders. Een zeer verdiende eerste plaats met 6½ uit 7 partijen.

 

Dat ene patje in dik gewonnen stand vergeven we hem. Trots stond Albert op het podium met zijn grote beker.

 

Alle uitslagen en standen zijn te vinden op het site van het IJSCO-toernooi. Eind september begint het nieuwe toernooiseizoen. Tot dan!

 
20 april 2008

Gezocht: mental coach!

Leo van Dijk

 

Dat was de algemene conclusie van de vaderlijke stuurlui in de kantine aan het einde van een heel lang toernooi in Nijmegen. De Kasteel jonkheren die het strijdperk betraden lieten het niet liggen op het gebied van schaakvaardigheden, maar juist op mentale hardheid en vechtlust. Waar de echte toernooitijgers zichzelf oppeppen na een nederlaag (of een sessie met een begeleider moeten doormaken), regen onze jongens de nederlagen aaneen.

 

Het eindresultaat mocht er dan ook niet zijn. Kaz scoorde 2,5 punt, Jorik 3,5 en Simon en Bas kwamen tot 5.

 

Gelukkig hadden we ook als heel gunstige uitzondering op de regel Jermo. Bij binnenkomst om kwart voor tien was hij zo duf als het spreekwoordelijke konijn. Dat wordt remise schuiven in de eerste ronde werd er gegrapt. En inderdaad, met een grijns kwam hij een halfje melden. Pas na de derde partij kwam hij los en eindigde met 8 uit 13 partijen. En de pijp helemaal leeg. Een poule van 14 op zijn niveau is te veel van het goede. Twee partijen meer dan de rest in hetzelfde tijdsbestek. Maar wel vierde in het eindklassement: chapeau!

 

Maar terug naar de kop van dit artikel. Hoe gaan we onze jeugd omvormen tot echte tijgers die van zich afbijten? Ted Troost en Tjakka! zijn geen opties. Goede voorbeelden genoeg in het eerste en het tweede. Kennisoverdracht is macht! Wie leert ze hermelingen? Hoe ontwikkel je de sluwheid van Henk, de degelijkheid van Wesley?

 

En het belangrijkste: wie leert ze dat cadeautjes weggeven pas aan de bar begint?

 

Op 4 mei nieuwe ronde, nieuwe kansen in ons eigen Wijchen. Ik weet zeker dat er dan goede resultaten geboekt gaan worden!

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Totaal

Jermo Kooijmans

½

0

½

1

1

1

1

½

1

1

0

½

0

8

Jorik Quint

0

0

0

0

0

1

1

½

0

1

0

 

 

Kaz Haans

0

½

0

0

0

0

0

½

1

0

0

 

 

2

Simon van Dijk

½

0

1

1

0

0

1

½

0

0

1

 

 

5

Bas Koster

½

0

½

0

0

1

0

1

0

1

1

 

 

5

 

Simon

Jorik

Kaz

 

Jermo

Bas

 
29 maart 2008

Goede prestaties Albert en Bram in Topklasse C

Henk Rutten

 

Op 29 maart was er een extra Topklasse-toernooi voor E-teams. Hieraan konden E-team meedoen die zich niet hadden geplaatst voor de "echte" Topklasse. Het Kasteel had aan het begin van het seizoen nog niet voldoende kinderen om zich in te schrijven, maar het zou nu, met wat extra kinderen moeten kunnen.

 

Maar helaas, alleen Albert en Bram hadden er zin in, dus we konden geen team van 4 vormen. Dan maar contact gezocht met Niek van Diepen. Hij is de drijvende krachte achter het jeugdschaak in Mook en heeft een berg E-spelers achter de hand. In een aantal mailtjes werd een combinatie team opgericht. Twee kastelers samen met twee mokelingen zouden aan de slag gaan.

 

"Helaas" kwam er van dat voornemen niets terecht. Doordat er op het laatst een extra team aangemeld werd, kwam het aantal teams op 11. Dat zou betekenen dat er iedere ronde een team niet zou kunnen spelen. Drie teams hadden echter een reserve meegenomen en besloten werd om een twaalfde team te vormeren. Na het nodige geschuif kwam het er uiteindelijk op neer dat Het Kasteel E1 zou bestaan uit Bram, Albert en 1 (wisselende) speler van de Cirkel. Dat betekende wel dat, met drie man spelend, het erg lastig zou worden wedstrijden te winnen

 

Uiteindelijk deden de heren het nog best aardig in de stand. Een wedstrijd werd gewonnen en drie keer werd er nog een 2-2 uit het vuur gesleept. Van de invallers (derde spelers) moesten we het niet hebben. Het waren bepaald niet de top-spelers die aan ons werden uitgeleend. In de laatste twee rondes stonden Bram en Albert er zelfs alleen voor (toch werd er nog een matchpunt behaald!)

 

Dan maar naar de individuele resultaten kijken. Albert deed het hartstikke goed Hij speelde op het derde bord en haalde 3,5 punt uit 7 wedstrijden, en dat in zijn eerste externe wedstrijd. De laatste partij had hij kunnen winnen als hij zijn tegenstander niet pat had gezet.

 

Bram deed het nog beter. Hij scoorde maarliefst 6 uit 7 op bord 1 en 2. Pas in de laatste ronde moest hij voor het eerst zijn koning omleggen. Hij stond in die partij een dame voor en door een toevallig onbedoeld röntgenschaakje van zijn tegenstander verloor hij nog. Zijn tegenstander in die partij kreeg uiteindelijk een prijs voor zijn 7 uit 7 score op bord 2.

 

Tijdens de prijsuitreiking kregen Bram en Albert beide een medaille uit handen van Niek vanwege het feit dat ze de hele dag met drie en de laatste twee rondes zelfs met zijn tweeën speelden.

 

Afgezien van het spelen met zijn drieën, hebben de heren het fantastisch gehad. Volgende keer moeten we er gewoon voor zorgen met vier Kasteelkinderen mee te doen !!!

 

Al met al toch een geslaagde middag

 

Foto's van 't Palet 2 Meer foto's van 't Palet 1 & 2 op de site van 't Palet

Schoolschaak team ‘t Palet naar de finale

(Petr Boekhorst, Henk Rutten)

 

Met een overweldigende overwinning plaatste het eerste team van ‘t Palet zich in februari voor de halve finale van het schoolschaaktoernooi. Ook het tweede team van diezelfde school mocht meedoen, ze kregen een wildcard voor hun verdienstelijke vierde plaats in het kasteel.

 

Op zaterdag 8 maart was het zover. Het eerste team, bestaande uit Esther, Tim en Bas Boekhorst en Joost Verhaert speelde in Arnhem hun finale.

‘t Palet 1, geplaatst voor de finale

De mannen en Esther hadden weer een top dag. Hevige strijd is er geleverd met Apeldoorn, Zwolle, Veenendaal en Wageningen die allemaal het nakijken hadden en dik ingemaakt werden. Het team van De Roncallischool uit Velp was superieur en werd eerste. Maar ‘t Palet werd gedeeld tweede en is geplaatst voor de finale van het OSBO gebied op 5 april !! De troubadours uit Arnhem delen samen met ons de tweede plaats. (gelijke match- en bordpunten).

 

 

Plaats Team Matchpnt Bordpnt
       
1. Roncallischool 1 - Velp 13         22.0
2. t Palet 1 - Wijchen 11         20.0
  De Troubadour - Arnhem 11         20.0
4. Pcbs Ichthus - Apeldoorn 8         13.5
5. Montessorischool Oudaenstraat - Deventer 7         15.5
6. De Vuurvlinder - Veenendaal 7         14.0
7. Eben Haëzer school - Apeldoorn 7         13.0
8. Obs De Nijenoord - Wageningen 7         12.5
9. Jenapleinschool - Zwolle 5         11.0
10. Jozef Sartoschool - Arnhem 4         11.5
11. De Regenboog - Apeldoorn 4         10.5
12. Lindehage - Zevenaar 0           4.5

 

Het tweede team moest naar Wageningen (jammer, want zo konden ze de verrichtingen van de kanonnen niet volgen). In het tweede team zaten Daan Hofs, Marcel Aerts, Bram Rutten en Tobias van Elk.

 

Het was duidelijk dat in de halve finale alleen maar goede schakers meededen. Veel teams die in de voorronde nog verzwakt waren vanwege bijvoorbeeld de open dagen van het voortgezet onderwijs, traden nu op volle oorlogssterkte aan. Het duurde tot de vijfde ronde voordat de heren het eerste matchpunt binnen haalde. Het bleek helaas ook het enige te zijn. Daan had het zwaar aan bord 1. Hij kwam vaak wel goed te staan, maar gaf net te vaak een stuk weg. Marcel op bord 2 deed het wel uitstekend. Hij won 5 keer, speelde 1 remise en verloor slechts 1 partij. Een prima resultaat  !!!!

Bram vond het allemaal erg spannend in het begin en verloor 3 keer op rij. Maar toen was hij warm en er volgde twee overwinningen. Daar bleef het bij. Tobias had het helemaal zwaar hij verloor al zijn partijen, maar bleef zijn best doen.

 

Tussen de rondes door werd ook nog flink geschaakt. Weggeefschaak blijft populair bij de jeugd.

Marcel scoorde 5,5 uit 7

 

Plaats

Team

pnt

Bordpnt

Weerst.pnt

       1.
       2.
       3.
       4.
       5.
       6.
       7.
       8.
       9.
      10.
      11.
      12.
      13.
      14.
De Regenboog 1 Malden       
School md Bijbel Randwijk   
De Paasberg Ede             
De Arcade Arnhem  
Montessori Wageningem       
Julianaschool 1 Apeldoorn   
De Kring Apeldoorn          
Ireneschool Ermelo  
Montessorischool Arnhem     
De Wegwijzer Putten         
Rehobothschool Veenendaal   
Het Kompas 1 Didam          
Rocallischool 2 Velp  
't Palet 2 Wijchen          
        11
        10
        10
         9
         9
         8
         8
         7
         7
         6
         6
         4
         2
         1
           18.5
           17.5
           16.5
           16.0
           16.0
           16.0
           15.5
           16.0
           15.0
           13.5
           12.0
           10.5
            5.0
            8.0
             55
             48
             55
             59
             54
             51
             35
             52
             38
             61
             48
             42
             46
             42

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 01 oktober 2014