Verslagen van de Senioren Clubavond

 

29 juni 2018

Slotavond seizoen 2017- 2018

Toine van Bergen

 

Het schaakseizoen loopt ten einde. Op vrijdag 22 juni zijn de laatste prijswinnaars bekend geworden.  Ons jeugdlid Stein van Tol won de B-finalegroep na een noodzakelijke beslissingsmatch tegen Jos Steinmann. In de C- finalegroep waren alle vier de deelnemers gelijk geeindigd. Zelfs na een rapidvierkamp was de beslissing nog niet gevallen. Louis van Sonderen en de schrijver van dit stukje eindigden gelijk met 2 uit 3, en moesten ook nog gaan snelschaken om tot een beslissing te komen. De voorzitter was daarbij de gelukkige winnaar. Jos Steinmann viel toch nog in de prijzen, want won de probleemschaaktitel. De winnaar van het slottoernooi bij het probleemschaken werd Leon Schrijvers.

 

Komende vrijdag 29 juni hebben we alweer onze traditionele slotavond. Dan worden alle prijswinnaars en natuurlijk ook ons kampioensteam Kasteel 4 in het zonnetje gezet. Bovendien zijn er nog enkele leden waaraan wij om bijzondere redenen aandacht gaan besteden.

 

Maar we beginnen de avond weer met een simultaansessie die gegeven wordt door een drietal vooraanstaande clubschakers. Na afloop blijft het nog lang gezellig bij Bart aan de bar, waarbij ook ons Braziliaanse oud-lid Leon Gommers niet zal ontbreken. En vanaf maandag 2 juli is het weer zomerschaken in café Anneke.

 

15 juni 2018

Henk Massink clubkampioen Het Kasteel

Toine van Bergen

 

Henk Massink is clubkampioen geworden van de Wijchense schaakclub Het Kasteel. In de finalegroep van de interne competitie liet hij drie clubgenoten en mede-spelers van het hoogste team van deze vereniging achter zich. Bram Rutten, Twan Rutjes en Kaz Haans wisten hem uiteindelijk niet van zijn derde titel af te houden. Tijdens de slotavond van de interne competitie op vrijdagavond 29 juni zl de nieuwe clubkampioen  in het zonnetje gezet worden, evenals de kersverse bekerwinnaar Bram Rutten.

 

Voor alle uitslagen in de finalegroepen kijk hier.

 

13 april 2018

Bram Rutten verrassende bekerwinnaar Het Kasteel

Toine van Bergen

 

De jeugdige Bram Rutten won op vrijdag de dertiende april de bekerfinale van SV Het Kasteel. Het toernooi om de Ton Wouters Trofee kreeg daarmee een verrassende winnaar. FIDE- meester Jermo Kooijmans was vooraf de torenhoge favoriet. Bram speelde een gedegen partij. Op het oog leek de stelling van Jermo aanvankelijk wat beter, maar in het toreneindspel dat op het bord kwam keerden de kansen.

 

Kooijmans kon de opmars van twee centrumpionnen van zijn tegenstander niet pareren en moest uiteindelijk opgeven. Pikant detail hierbij is dat Bram Rutten dit seizoen een aantal extra trainingen heeft gehad van zijn tegenstander, die aan het hoogste bord zit in ons eerste team. Het is hiermee ook duidelijk dat de trainingen van Jermo Kooijmans erg snel hun vruchten hebben afgeworpen: de leerling versloeg zijn leermeester.

 

 

03 november 2017

Sjaak Laurant wint eerste periode probleem van de week

Toine van Bergen

 

Ook voor onze probleemschakers zit de eerste periode er op. Dat betekent dat de eerste finalist bekend is. Sjaak Laurant (Paco56) won deze periode met grote overmacht. Voor alle overige clubleden die een kans willen maken op de fraaie wisselbeker zijn er nog kansen genoeg: er volgen nog twee periodes en ook de seizoenklassering kan recht geven op een plaats in de finalegroep.

 

De eindstand van de eerste periode:

 

Paco 56

Gimli

Leo van Dijk

Albert

Bierkoning

Krantenkoning

Martin

Piet Prutser

Maarten Rossen

9

6

4

3

2

2

1

1

1

 

04 november 2016

Jos Steinmann winnaar eerste periode probleemschaak

Toine van Bergen

 

Op vrijdagavond 4 november werd ook de eerste periode van het probleemschaken afgesloten. Vooraf waren er nog twee kanshebbers voor de eerste periode. Huidig probleemschaakkampioen Simon van Dijk vond echter niet de goede oplossing Pc6, zijn “concurrent” Jos Steinmann wel. Dat betekent dus dat Jos de eerste periode wint en zich daarmee al heeft geplaatst voor de finalepoule. Voor alle andere bezoekers van de clubavond geldt vanaf volgende week: een nieuwe ( tweede) ronde en nieuwe kansen.

 

17 juni 2016

Bram Rutten winnaar slottournooi probleemschaak

Toine van Bergen

 

Tijdens de laatste speelavond van de interne competitie viel ook de laatste beslissing. Nadat vorige week Simon van Dijk al clubkampioen probleemschaken was geworden wist Bram Rutten op 17 juni 2016 het slottournooi te winnen. Hij vond, evenals Probleemkoning Leon Schrijvers , Leo van Dijk en John Klein Douwel ( alias de Witte loper), de goede oplossing Le5!!!

 

10 juni 2016

Simon van Dijk probleemschaakkampioen 2016

Toine van Bergen

 

Met nog een speelronde te gaan is de probleemschaakkampioen van het seizoen 2015-2016 al bekend. De goede oplossing van het mat-in-drie probleem (Kf8!!!) werd door hem op vrijdag 10 juni gevonden, terwijl zijn belangrijkste concurrent Jos Steinmann de goede oplossing niet vond.

 

Bram Rutten heeft nu de beste kansen om de volgende week het slottournooi te winnen. Hij had samen met probleemkoning Leon Schrijvers eveneens de goede oplossing Sjaak Laurant is hiervoor ook nog in de race.

 

13 februari 2016

Jos Steinmann en Leo van Dijk in finalepoule probleemschaak

Toine van Bergen

 

Ook de beslissingen in de derde periode van het probleem van de week zijn gevallen. Onder andere Jos Steinmann en Bierkoning (Twan Rutjes) hadden beiden de goede oplossing Pxe5 !!!! gevonden en eindigden daarmee gezamenlijk aan kop met 6 punten.

 

Omdat  Jos hoger staat in de seizoensranglijst heeft hij zich als winnaar van de derde periode geplaatst voor de finalepoule.

 

Daarnaast plaatste Leo van Dijk zich omdat hij als hoogste geeïndigd is in de seizoensranglijst zonder een periodetitel.

 

Gedurende de komende vijf weken mag dit tweetal met de winnaars van de eerste en tweede periode (Simon van Dijk en John Klein Douwel) gaan strijden om de eerste probleemschaakbeker uit de historie van onze vereniging. Het worden dan “mat in 3” problemen.

 

Alle leden die zich niet hebben geplaatst voor de finalepoule mogen in het slottoernooi ook een poging wagen om deze problemen op te lossen. Voor de winnaar van het slottournooi zal er eveneens een prijsje beschikbaar zijn.

 

26 februari 2016

John Klein Douwel wint tweede periode probleemschaak

Toine van Bergen

 

Tijdens de avond waarop de Algemene Ledenvergadering werd gehouden kwam er een verrassende winnaar uit de bus van de tweede periode van het probleem van de week. Er vielen deze keer twee punten te verdienen als compensatie voor het wegvallen van een eerdere speelavond door een foutief probleem.

 

Hiervan wist John Klein Douwel maximaal te profiteren. Onder het pseudoniem Witte loper was hij samen met Probleemkoning de enige die de goede oplossing Te6!!! wist te vinden. Daardoor kwam hij in punten gelijk met Jos Steinmann. Maar omdat hij hoger staat op de seizoensranglijst ging de periodetitel naar de Udenaar.

 

Op vrijdag 4 maart begint de derde en laatste periode. Er zijn nog twee plaatsen in de finalepoule te verdienen. Zowel de winnaar van de derde periode als de hoogste op de seizoensranglijst zonder periodetitel  mag straks meedoen aan de strijd om de eerste beker uit de geschiedenis van Het Kasteel voor het probleemschaken.

 

27 november 2015

Foto's

Fantastische schaakavond met Anne!

Ritchy Duin

 

Vorig jaar was ze samen met Bianca Muhren en Lisa Schut in Wijchen om één van onze jubileumactiviteiten vorm te geven. De dag met de topschaaksters werd een groot succes, vandaar dat er vrijdag 27 november een weerzien was met Anne Haast. Na de Wijchense jubileumactiviteit wist Anne twee jaar achter elkaar de nationale damestitel te veroveren.

 

Op het onlangs gespeelde EK voor landenteams in IJsland scoorde ze een prachtige 6 uit 9 en verdiende daarmee haar tweede IM-resultaat (de mannentitel). De onlangs aan de PABO afgestudeerde Anne heeft een schaakjaar in het vizier en wilde graag naar Wijchen komen om een bijzondere schaakavond te verzorgen voor onze leden.

 

Bloemen voor Anne!

 

Anne begon met een analyse van de EK-partij tegen de Duitse Osmonodja. De wedstrijd tegen de Duitsers werd verloren met 2½ – 1½, maar Anne wist haar partij te winnen.

 

 

Het publiek kijkt aandachtig toe!

 

Hierna was het tijd voor een klassieke simultaan. Het duurde even voordat er wat partijen afgelopen waren. Om 23.00 uur werden de klokken erbij gezet om het tempo wat op te schroeven. Uiteindelijk moest Anne 8 remises toestaan en wist ze 14 maal te winnen. De eindstand was daarmee 18 – 4, een mooie score!

 

Anne won met 18 – 4 van de kasteelleden!

 

In de bar werd de schaakavond afgesloten en speelde Anne tot sluitingstijd vluggertjes tegen de liefhebbers.

 

Vluggeren tot sluitingstijd!

 

Het was een meer dan geslaagde schaakavond, daar was iedereen het wel over eens!

 

30 oktober 2015

Simon van Dijk winnaar eerste periode probleemschaak

Toine van Bergen

 

Met nog een ronde te gaan is de eerste periodekampioen van het probleemschaak al bekend. Simon van Dijk, die met zijn alias mijn ski-avond een trouwe deelnemer is, profiteerde optimaal van het dubbele aantal punten dat te verdienen was op vrijdag 30 oktober. Een week eerder was het probleem van de week immers door niemand geraden.

 

De winnende zet Dh5 !!! werd ook nog gevonden door Simon van Diepen en Probleemkoning Leon Schrijvers. Overige probleemschakers zoals John de Witte loper hoeven niet te wanhopen. Er vallen dit seizoen nog twee periodetitels te verdienen en ook voor de hoogste plaats op de seizoenranglijst ligt er in mei 2016 nog een ticket klaar voor de finalepoule.

 

26 oktober 2012

Aanstormende Jeugdtalenten actief op de seniorenclubavond!

 
10 juni 2008

Voetbal en schaken a.s. vrijdag 13 juni!

Ritchy Duin

 

Nederland is het EK-voetbal 2008 begonnen met een fantastische 3 – 0 overwinning op wereldkampioen Italië, dat zal niemand ontgaan zijn! Vrijdag 13 juni a.s. staat de groepswedstrijd nummer 2 op het programma, we spelen dan tegen Frankrijk.

 

Natuurlijk is vrijdag ook de clubavond en dat komt goed uit! In het wijkcentrum staat vrijdagavond namelijk een supergroot scherm opgesteld bij de bar, zodat de wedstrijd goed te volgen zal zijn. Hiervoor hoef je dus niet thuis te blijven! Kom schaken, voetbal kijken en proosten op de volgende overwinning samen met alle andere Kastelers! Overigens zal er ook een aparte ruimte zijn om rustig een serieuze schaakpartij (o.a. de beslissende partijen uit 2 finalevierkampen) te kunnen spelen.

 

Ook Twan is er weer helemaal klaar voor!

 
03 mei 2008

Nog 1 ronde te gaan!!

Jos Steinmann wint B-groep

Daan Derks

 

Ondanks zijn verlies van afgelopen vrijdag heeft Hans Quint nog steeds de beste papieren om zich via de derde periode voor de finale van de A-groep te plaatsen. Hij heeft 4 punten en wordt gevolgd door een heel peloton spelers met 3 punten. Twan Rutjes, Mugdim Mahmutovic, Sasha Eganovic en Albert Verharen hopen allemaal dat Hans de laatste ronde verliest opdat zij nog een kans hebben om zich middels de derde periode te plaatsen.

 

Op de seizoenranglijst is Twan, door zijn remise van afgelopen vrijdag, gelijk gekomen met Sasha. Beiden hebben nu 11½ punt en omdat ze vorige week al tegen elkaar hebben gespeeld kunnen ze de laatste ronde dus ook niet tegen elkaar ingedeeld worden. Ook Willem van Berkel heeft nog een theoretische kans maar hij staat wel een punt achter op Twan en Sasha. Hij zal dus zeker moeten winnen, de laatste ronde.

 

In de strijd tegen de degradatie is sinds gisteren enige tekening gekomen. Rob Cornips is nu officieel gedegradeerd terwijl Joop van de Pol zich, na zijn overwinning op Sjaak Laurant veilig weet. De tweede degradatie plek gaat tussen Sjaak en Nick Kooijmans. Indien mogelijk zullen zij komende vrijdag dan ook tegen elkaar worden ingedeeld zodat zij onderling kunnen uitmaken wie er in de A-groep mag blijven.

 

Jos Steinmann is inmiddels officieel winnaar van de derde periode in de B-groep. Hij plaatst zich dus als derde speler voor de finale in deze groep en mag het het volgende seizoen in de A-groep gaan proberen.

 

Een niet onbelangrijke plek in de B/C-groep ben ik in mijn verhaaltje van vorige week helemaal vergeten te vermelden en dat is natuurlijk de tweede plaats in de B/C-groep. Die geeft namelijk ook recht op promotie. Na zijn overwinning op directe concurrent Remco Menger, van afgelopen vrijdag, staat Ritchy Duin er hier het beste voor. Hij heeft Remco nu ingehaald en staat met 4½ punt op de tweede plaats. Achter Ritchy, met ½ punt achterstand, volgen achtereenvolgens: Remco Menger, Niels Radder, Jermo Kooijmans, en Louwrens Buddenberg. Merk op dat van de 4 achtervolgers er maar liefst 3!! tot de C-categorie behoren. Een hele knappe prestatie van deze spelers om zo hoog in de B/C-groep te eindigen.

 

Als we gaan kijken naar de 4de plek in de finale groep dan zien we dat John Lansen er op de seizoenranglijst het beste voor staat. Hij staat nu tweede, achter Jos, met 12 punten. Alleen Patrick Zeelen heeft eventueel nog een kans om John bij te halen. Hij staat derde met een punt achterstand.

 

In de C-categorie strijden er nog maar liefst 7 spelers om de overwinning in de derde periode. Omdat Leon Gommers en Jermo Kooijmans al een periode op zak hebben kunnen we hen echter buiten beschouwing laten. Blijven er dus 5 spelers over! Remco Menger en Niels Radder hebben de beste papieren. Zij hebben allebei 4 punten. Zeker nog niet kansloos is Vivian Verhaert, zij heeft 3½ punt. Mark Topper en Jorik Quint hebben eigenlijk alleen nog maar een theoretische kans om zich voor de finale te plaatsen. Zij lopen namelijk een punt achter op Remco en Niels.

 

Op de seizoenranglijst strijden Niels Radder en Leo van Dijk om de eer als vierde speler aan de finaletafel plaats te mogen nemen. Zij gaan op deze ranglijst aan de leiding met 10 punten. Niels en Leo kunnen zich komende vrijdag geen fouten veroorloven want ze worden op de voet gevolgd door Remco Menger met 9½ punt.

 
29 april 2008

De Interne Competitie

Wat kan er nog gebeuren in de laatste 2 ronden?

Daan Derks

 

De derde periode zit er al weer bijna op. Op het moment van schrijven zijn er nog 2 ronden te gaan en er wordt in alle groepen nog hevig gestreden om de resterende 2 plekken in de verschillende finale groepen. Tijd dus om even te kijken wat er nog allemaal kan gebeuren aan het slot van deze periode.

 

In groep A zien we dat Caspar (alweer) aan de leiding gaat. Omdat hij al een periode op zak heeft moeten we nu dus naar de tweede plaats kijken. Hans Quint staat er het beste voor. Hij staat nu tweede met een vol punt voorsprong op Sasha Eganovic. De overige spelers lijken nu al kansloos om zich via de derde periode te plaatsen voor de finale. Zij hebben allemaal al 1½ of meer punten achterstand op Hans.

 

De vierde plek in de finale groep komt uit de seizoenranglijst. Hier zien we dat Caspar en Mark aan de leiding gaan. Zij hebben zich echter al geplaatst dus dan wordt de derde plaats op de seizoenranglijst dus van belang. Na zijn overwinning op Twan Rutjes is Sasha Eganovic Twan gepasseerd en staat hij nu derde met ½ punt voorsprong op Twan. Hier heeft Sasha dus de beste papieren.

 

Als we kijken naar de twee degradatieplaatsen dan blijkt dit nog lang niet beslist te zijn. Op dit moment staan Rob Cornips en Nick Kooijmans er het slechtste voor. Rob heeft ½ punt en Nick heeft 1 punt. Echter ook Sjaak Laurant, met 1 punt, en Joop van de Pol, met 1½ punt zijn nog lang niet veilig. Spanning dus in de laatste twee ronden.

 

In groep B is Jos Steinmann nu al zeker van een plaats in de finale. Op de seizoenranglijst heeft hij namelijk al 3 punten voorsprong op John Lansen en Patrick Zeelen en is dus niet meer in te halen. John en Patrick hoeven echter nog niet te wanhopen want het lijkt er sterk op dat Jos ook de derde periode op zijn naam gaat schrijven. Met nog 2 ronden te gaan staat hij 2 punten voor op Remco Menger en Jermo Kooijmans.

 

Als we er van uit gaan dat Jos de derde periode gaat winnen dan is de strijd om de 4de plek in de finalegroep nog helemaal open. Op de seizoenranglijst staan John Lansen en Patrick Zeelen er, achter Jos, het beste voor. Zij hebben allebei 11 punten. Op een half punt achterstand komt Clemens Levink gevolgd door Henk Rutten, Jermo Kooijmans en Leo van Dijk met een punt achterstand. In deze groep kan er dus nog van alles gebeuren!

 

In de C-categorie heeft Remco Menger de beste papieren om de derde periode op zijn naam te schrijven. Hij heeft, net als Jermo Kooijmans, 4 punten. Jermo heeft al een periode gewonnen en is dus geen gevaar voor Remco. Mark Topper en Niels Radder zijn ook nog niet kansloos. Dan moeten ze echter nog wel even het punt achterstand op Remco weg zien te poetsen.

 

Op de seizoenranglijst gaat Leo van Dijk aan de leiding. Hij heeft ½ punt voorsprong op Remco en een punt voorsprong op Niels.

 

Kortom; het beloven nog een paar zenuwslopende slotronden te worden.

 
11 april 2008

Willem van Berkel wint Rapidfinale

Willem van Berkel

 

In de eerste partij speelde Willem 1.b3 en Hollands in de voorhand. Twan nam het initiatief op de damevleugel, maar in tijdnood begon zijn spel te haperen en met een prachtig wit paard op e5 werd zijn koningsvleugel vakkundig opengereten.

 

In de tweede partij koos Twan met wit voor een rustige opzet tegen de Siciliaan. Willem dacht in enigszins gedrongen stelling met zijn dame op stap te kunnen gaan maar was de lieve meid binnen drie zetten kwijt.

 

De derde partij opende Willem met zijn vertrouwde 1.Pf3.  Dat leverde weinig meer op dan een voorsprong in tijd. Twan werd wat ongeduldig en offerde 2 pionnen voor de winst van een kwaliteit. De witte lichte stukken werkten echter goed samen en zwart werd langzaam maar zeker in een koningsaanval opgerold.

 

In de vierde partij kwam wederom de Siciliaan zonder witte lopers op het bord. Twan probeerde een lokoffer (5.c3 Dg4 6.0-0 Dxe4 7.Te1) maar Willem koos voor de ontwikkeling van zijn stukken. Op de 13de zet gooide Twan er opnieuw een pion tegenaan omdat 13.Lxc5 niet goed ging vanwege Pf4. Zwart ruilde echter handig de witte loper en activeerde zijn dame. Opnieuw in tijdnood koos Twan voor rommelkansen, maar met 2 actieve torens voor een dame maakte zwart het koelbloedig af (25.Db5, Pe5).

 

18-11-2005
Van de wedstrijdleider
Wesley van Nie

Met nog 1 ronde te gaan heeft Ritchy de beste papieren voor een ticket voor de A-finale. Hij staat een vol punt voor op Twan en Caspar.

Ook Twan is nog niet kansloos, want Ritchy moet nog tegen Caspar aantreden en dat is natuurlijk geen gegarandeerd punt... Als hij zelf wint en Ritchy verliest, dan heeft Twan een goede kans Ritchy op SB voorbij te gaan.

Voor Caspar wacht de moeilijkste taak, niet alleen moet hij van Ritchy winnen, maar Twan mag voor Caspar's kansen ook niet winnen. Het belooft in ieder geval een spannende laatste ronde te worden.

In de B-categorie heeft Jos de beste kansen. Hij staat een halfje voor op Job en John, die beiden een een uitstekende periode draaien. Ook hier nog niks beslist, de loting kan de kansen nog weleens veranderen.

Mocht het Job niet lukken om B-kampioen te worden, dan kan hij zich nog voor de C-finale plaatsen. Hij staat een halfje voor op Frits en Louis. Gezien de SB-punten heeft Job aan een remise genoeg om deze finaleplaats veilig te stellen.