Verslagen Kasteel 2 (SOS4)

 

Uitslagen en standen  

 

03 februari 2020

Van hypergambieten en dode kwallen: een studie in vrijgevigheid

Leon Schrijvers

 

Dat de externe wedstrijd van Kasteel-2 (viertallen) tegen de sterkte Bennekomse S.V. een uitdaging zal worden, staat vast als drie van de vier Kasteelheren vanuit het Wijkcentrum Wijchen Zuid naar Bennekom rijden via een onbekende en bij daglicht ongetwijfeld toeristische route (dankzij de voorkeur voor dergelijke routes, die de TomTom van chauffeur Ben van Cuijk kennelijk heeft) –nummer vier, de Voorzitter van het hele Kasteel, komt per openbaar vervoer.

 

Vol goede moed en voorbereidingen (waaronder lesstof van de schaaktraining over gambieten) wordt aan de vier borden plaatsgenomen met een semi-tactische opstelling:

 

-Bord 1 Ben van Cuijk

-Bord 2 Wim Hermens

-Bord 3 Leon Schrijvers

-Bord 4 Toine van Bergen

 

Het moet toch mogelijk zijn om een aardig resultaat neer te zetten tegen het op papier sterkere vijandelijke team (gemiddelde rating van 1464, waar K-2 een rating van 1180 heeft, maar wie weet…). Het zal anders lopen, maar dat weten we nog niet als de wedstrijd om 20:00 begint.

 

Gulle Gever-1: Bord 2,  Wim Hermens (rating 817); 20:29. Ja, Wim is na een krap half uur klaar tegen Albert Smit (rating 1441) en dat is jammer, want als Wim ook maar enigszins inspiratie heeft, kan hij het vooral op de hogere borden bijkans elke tegenstander behoorlijk lastig maken en soms zelfs het nakijken geven. Wim besluit met een gambiet te openen en in een gambiet offer je een pion voor meer activiteit. Of er iets misgegaan is in de vertaling? In elk geval offert Wim drie pionnen en heeft zijn tegenstander meer activiteit. Een sort omgekeerd hypergambiet dus.  Wim vecht dan nog in een volkomen kapotte stelling door, maar er is geen redden aan en om 20;29 moet Wim de koning omleggen. 1-0 voor Bennekom.

 

Gulle Gever-2: Bord 3, Leon Schrijvers (rating 1195);  21:31. Leon opent met wit tegen Jaap van Donkelaar (rating 1461) en komt in een bijna geheel gelijkwaardige stelling terecht waarin beide partijen elkaar in het centrum nauwlettend in de gaten houden. Totdat Leon besluit dat het welletjes is en het centrum openbreekt –althans, dat probeert uw Teamkoning, maar deze ziet eventjes het verschil tussen een paard en een loper te laat (met paard geslagen, waar dat met een loper moest) waardoor na een stukruil de stelling voor wit aan gort is. Maar het kan altijd nog pat worden of zoiets dus wordt er doorgespeeld, een pionnetje ingeleverd en vervolgens een kwaliteit gewonnen als Jaap een toren tegen een witveldige loper moet ruilen. Het is helaas een dode kwal, want het verschil in materiaal is nu een toren tegen een pion en de witveldige loper en de dames zijn al geruild. Zodat Leon de Gulle alle controle over de witte diagonalen cadeau gedaan heeft, evenals de rest van wat er aan stelling resteert. Na een uurtje spelen is de Gulle Gever nogmaals Genereus als hij een dreigende paardvork over het hoofd ziet en een complete toren aan de Bennekomse Zaak doneert. Om 21:31 heeft Leon een koning en een vastgelopen pion tegen drie vijandelijke pionnen, een koning en twee dames en wanneer om 21:31 de laatste patkans tegen deze harem-in-wording verkeken is, slikt uw Teamkoning Zijn trots in en legt de koning om. Het is nu 2-0 voor Bennekom en Ben van Cuijk krijgt dan in korte tijdtwee remisevoorstellen van zijn tegenstander. Na kort overleg wordt er doorgespeeld.

 

Gulle Gever-3: Bord-1 Ben van Cuijk (rating 1358); 2256. Ben van Cuijk speelt tegen uitgerekend de sterkste Bennekommer die ze hebben, Teun Alting (rating 1661).  Op Bord-1 golft de strijd op-en-neer en heen-en-weer totdat Ben een tactisch voordeeltje lijkt te hebben, maar dat niet goed kan uitbuiten. Omdat we met 2-0 achter staan, moeten we doorvechten om ten minste met een gelijkspel tegen de hekkensluiter naar Wijchen terug te keren. Teun Alting trekt gaandeweg het initiatief naar zich toe en Ben vecht voor wat hij waard is (en dat is heel wat!). Helaas is het niet voldoende en wanneer beide spelers in een lastig eindspel met elk vijf pionnen, een koning en een paard verzeild raken geeft de Teamkoning Ben toestemming remise aan te bieden, aangezien Bord-4 intussen ook al een slagveld geworden is (zie onder). Teun slaat het aanbod af en kort daarna maakt Ben een minieme misrekening, waardoor zijn stelling verslechtert. Intussen is Ben nog maar tien minuten van de vallende vlag verwijderd, waar zijn tegenstander tijdtechnisch op rozen zit. De gulheid van Ben qua tijd (duidelijk) en stelling (miniem) kost hem tegen 22:56 figuurlijk de kop en hij moet de koning omleggen. Het is nu 3-0 voor Bennekom en er dreigt voor Kasteel-2 historie geschreven te worden onder uw Teamkoning.

 

Gulle Gever-4: Bord-4 Toine van Bergen (rating 1352); 23:10, Toine van Bergen heeft soms wat tijd nodig tegen zijn tegenstander en daarom gunt de Teamkoning de Voorzitter een kalm en rustig Bord-4, waar Toine tegen Sjoerd de Rave uitkomt. Zowaar een tegenstander met een lagere rating! Want Sjoerd de Rave heeft een rating van 1285, dus dat moet te doen zijn. En het eerste uur gaat het erop lijken, dat Toine de winst kan behalen! Helaas; in een lastige stelling kan Toine kiezen om een vijandelijk paard, dat expliciet met een stikmat dreigt,  met de toren of de dame te slaan. Ongelukkig genoeg slaat Gulle Toine met de dame, waardoor hij een dame tegen twee paarden achter komt te staan. Jammer genoeg kost de verdere partij hem steeds meer tijd. Toine vecht tot letterlijk de laatste tel, maar met anderhalve minuut op de klok (tegenover ruim 20 minuten van Sjoerd) en een hopeloos kapotte stelling kan Toine niets anders doen dan om 23:10 de koning omleggen… 4-0 voor Bennekom en voor het eerst ooit heeft Kasteeel-2 een complete white wash om de oren gekregen.

 

Al op de terugtocht evalueren de Wijchenaren over het gebeurde en ze zijn het allevier over één ding eens: slechter dan dit kan het niet worden en Kasteel-2 heeft nu haar gulheid en vrijgevigheid (op zichzelf genomen goede deugden in een steeds harder wordende maatschappij) duidelijk tentoongespreid. Toch kan het geen kwaad in de tweede helft van het seizoen wat minder vrijgevig te zijn (en ja, dat geldt zeker ook voor de Teamkoning!). Als een bekend Vlaams jongerenduo ook aanwezig was geweest in Bennekom was er waarschijnlijk een album “Suske en Wiske en de Gulle Gevers” verschenen. Helaas waren de beide inwoners van Kalmthout  (waar Willy Vandersteen S.&W. het levenslicht liet zien) afwezig, zodat het album niet zal verschijnen. Kasteel-2 heeft met haar eerste white washgeschiedenis geschreven en om voor de hand liggende reden is de titel van dit verslag niet zoiets geworden als “Kastelers schrijven Historie” maar moeten we het doen met deze Studie in Vrijgevigheid.

 

Nog even de tabellen:

r3 SOS4, 3de klasse H Rav Mp Bp 1 1 2 2 3 3 4 4
1. De Sleutelzet 1 (Arnhem) 1476 4 6   .   *   .     .  
2. Bennekomse S.V. 2 1447 2 7   .     .   4   .  
3. Millingse S.V. 1 1219 2 4 *   .     .     .  
4. Het Kasteel 2 (Wijchen) 1180 2 3 ½   .   0   .     .  

 

  Bennekomse S.V. 2 1464 Het Kasteel 2 (Wijchen) 1180 4 0
1. Teun Alting 1661 Ben van Cuyk 1358 1 0
2. Albert Smit 1441 Wim Hermens 817 1 0
3. Jaap van Donkelaar 1468 Leon Schrijvers 1195 1 0
4. Sjoerd de Rave 1285 Toine van Bergen 1352 1 0

 

06 december 2019

Tussen Sinterklaas (5 dec.) en Pearl Harbor (7 dec.): winst voor Kasteel 2 (6 dec.)

Leon Schrijvers

 

Op vrijdag 6 december 2019 heeft Sinterklaas zijn hielen gelicht en is in volle aftocht naar Spanje, als in Wijchen Kasteel 2 (SOS4) het viertal van de Millingse S.V.1 ontvangt. De Millingers hebben een overwinning tegen Bennekom op zak; de Kastelers willen de in Arnhem opgelopen Pearl-Harbor achtige afstraffing achter zich laten en winnen. Omdat een eerdere tactische opstelling grandioos flopte wordt nu besloten gewoon aan te treden. Terwijl de biljarters in het cafégedeelte wat “minder stil” zijn dan gewoon het geval is, breekt op de vier borden de strijd volop los. Op Bord 1 wordt Toine van Bergen opgesteld tegen de Millingse Chef de Mission Gerben Bekker, op Bord 2 staat/zit Ben van Cuyk tegenover Ben Ijsvelt.Uw Teamkoning ziet zich op Bord 3 met Rene Severijnen geconfronteerd en op Bord 4 wordt Wim Hermens wat rust gegund tegenover Henk Kummelink.

 

Helaas wordt het op Bord 4  na ruim anderhalf uur toch wat onrustig. Wims dame is op mysterieuze wijze weer vroegtijdig aan de wandel gegaan en loopt in een vork, die Wim een loper zal kosten. Wim vecht nog stevig door, maar kan het mat niet meer vermijden en om 21:45 staat de thuisploeg 0-1 achter. Maar de kentering is dan al ingezet. Want op Bord 3 krijgt Leon Schrijvers al snel voordeel doordat Rene Severijnen wat terughoudend speelt en Leon S. meer risico’s neemt – en ermee wegkomt ook nog. Rene waagt een dubieus offer en ziet over het hoofd, dat S. ook een actieve koningszet kan doen, waardoor de Teamkoning in een half uur twee pionnen en een stuk voorkomt te staan, vervolgens grootmoedig (en onnodig) een kwaliteit offert om zijn loperpaar te behouden en gaandeweg zijn voorsprong kan vergroten zonder al te grote missers te maken (het niet slaan van een instaande vijandelijke toren zullen we maar aan grootmoedigheid wijten…) en op het moment dat de strijd op Bord 4 beslist is, krijgt Rene Severijnen de keuze tussen een ondekbaar mat en het verlies van een volle toren (niet té veel grootmoedigheid! Er moet wel gewonnen worden). Waarop Rene na stevig nadenken om 21:49 figuurlijk het hoofd in de schoot legt: 1-1 en de twee hoogste borden staan knusjes in lichtelaaie.

 

Ben van Cuyk staat een vol stuk voor tegen Ben Ijsvelt, maar staat bijna drie kwartier achter in tijd. Op Bord 1 staat Toine van Bergen genoeg voor in tijd om bij wijze van spreken een frietje te halen, maar krijgt een stevige matdreiging om de oren. Zodat er geen friet gehaald wordt, maar diep nagedacht wordt om de dreiging het hoofd te bieden.

 

Een uur lang blijft het zweten en spannend totdat Ben van Cuyk zijn tegenstander tóch weet te trucen en mat zet: 2-1 en Toine van Bergen heeft dan iets meer tijd dan zijn tegenstander, maar wel de matdreigingen afgeslagen. met 2-1 voorsprong en de tijd van zijn tegenstander op 46 seconden biedt Toine remise aan, welke aanvaard wordt. Zodat de winst van 2 ½-1 ½ naar het Kasteel-2 gaat en de nederlaag een maand eerder in Arnhem aardig gewroken wordt. En het team de jaarwisseling ingaat en zich mag voorbereiden op de uitwedstrijd tegen de Bennekomse S.V. op 3 februari 2010.

 

De tabel:

  Het Kasteel 2 (Wijchen) 1180 Millingse S.V. 1 1219
1. Toine van Bergen 1352 Gerben Bekker 1299 ½ ½
2. Ben van Cuyk 1358 B. IJsvelt 1284 1 0
3. Leon Schrijvers 1195 Rene Severijnen 1074 1 0
4. Wim Hermens 817 Henk Kummeling 0 1

 

05 november 2019

Twee zettenruilen doen kampioensaspiraties Kasteel 2 de das om!

Leon Schrijvers

 

Op dinsdagavond 5 november staat de eerste wedstrijd van Kasteel 2 (SOS4) gepland en in de voorbereiding missen er een paar spelers en wordt onder meer tikker deze gevraagd of hij zou kunnen invallen. En dat kan op zo ongeveer de enige dinsdag in het jaar, waarop ik die avond geen verplichtingen elders heb. Als over de identiteit van de teamleider op dat moment nog geen uitsluitsel bestaat, weet “men” hoe laat het is en voelt de Teamkoning zich genoodzaakt zijn Roeping wederom te volgen. Kasteel 2 heeft een gemiddelde rating van 1180; De Sleutelzet te Arnhem 1534 en om de eigen kansen op een zege te vergroten wordt een semi-tactische opstelling gemaakt, waarmee op Guy Fawkes Day 2019 naar Arnhem gereden wordt. Maar net als de geplande bomaanslag van Guy Fawkes op het Engelse parlement van 1605 op 5 november flopte, zal er ook nu ergens een streep door de rekening komen.

 

Om 20;00 wordt de strijd begonnen met als opstelling:

Bord-1 Wim Hermens tegen Pieter van der Zwan

Bord-2 Bert Sigmont tegen Ben van Cuijk

Bord-3 Uw Teamkoning tegen Bert Nobel

Bord-4 P ascal van de Born tegen Toine van Bergen

 

Het idee is, op Bord 1 een verlies in te calculeren en de zege op de overige borden te behalen. Het idee is goed, de uitwerking daarentegen…  Leon Schrijvers is toch wat zenuwachtiger dan gehoopt en komt derhalve slecht uit de opening, waarin de voor hem spreekwoordelijke moed uitgerekend die avond besluit laffelijk te deserteren. De aarzelende houding breekt hem dan ook meteen op en de eerste zettenruil is een feit, waardoor Bert Nobel in korte tijd twee pionnen en een stuk voor komt te staan. Uw Teamkoning vecht nog lang door, maar weet na ruim een uur het mat niet te vermijden. Het is dan 1-0 voor de Sleutelzet en ook voor AJAX, dat die avond in de Champions League tegen Chelsea voetbalt.

 

Een half uur later staat ook Toine van Bergen slecht nadat een zettenruil bij hem een complete toren uit zijn eigen slagorde mept. Met een stelling, materiaal en tijd op serieuze achterstand probeert Toine wat hij kan, maar moet toch zijn koning omleggen. Sleutelzet-Kasteel: 2-0 en 3-0 voor AJAX tegen Chelsea als de voetballers in Engeland de rust ingaan.

 

Géén rust daarentegen op Bord 1, waar Wim Hermens buitengewoon goed speelt en knap standhoudt tegen een veel sterkere speler dan normaal: De Sleutelzet heeft in totaal een tiental leden en kan dus nooit een team voor een externe wedstrijd samenstellen, tenzij de OSBO, SOS of KNSB dispensatie verleent aangaande ratingregels: in de SOS4 competitie mogen geen spelers opgesteld worden met een rating, die meer dan 150 punten boven het gemiddelde van de SOS3, Klasse 3H uitkomt en de gemiddelde rating hier is 1550, dus een speler mag hier normaal niet meer dan 1700 hebben. Wims tegenstander, P. van der Zwan, heeft een rating van 1750.

 

Wim Hermens heeft een rating van 817 en speelt tegen een ruim tweemaal zo sterke tegenstander. Maar dat is er niet aan af te zien. Weliswaar snoept Pieter van der Zwan tussen de gevechten door twee pionnetjes van Wim af en kweekt hij een grote dreiging met mat in twee, maar Wim houdt heel lang stand en moet pas tegen 22;30 het hoofd beginnen te buigen om een paar minuten later de koning om te moeten leggen. Het is 3-0 voor de Sleutelzet en 4-4 voor Chelsea tegen AJAX, waar in een minuut twee AJAX-spelers weggestuurd worden en dat op een haar na op een 5-4 achterstand komt (Chelsea-goal afgekeurd wegens hands buiten de zestien meter).

 

Wie ook buiten het vijandelijke strafschopgebied  staat, is de dame van Ben van Cuijk, die haar met een loper wil gebruiken om een directe matdreiging te scheppen. Helaas heeft zijn tegenstander, Bert Sigmond, daar geen zin in en waar in Londen de ommekeer plaatsvindt (zij wel!), blijft de ommekeer in Arnhem helaas uit. Omdat er niets meer te halen valt, kan Ben een remise aanbieden zodat we ten minste met een halfje naar huis gaan. Bert Sigmond overlegt bij zichzelf even tussen sportiviteit en een vol punt en accepteert daarna remise.

 

Zodat het Kasteel-2 (SOS4) als een geslagen hond(je) naar Wijchen afdruipt met een 3,5—0,5 nederlaag. Twee zettenruilen en gebrek aan moed hebben, naast de veel grotere sterkte van Sleutelzet (zie tabel) roet in het eten gegooid. AJAX—Chelsea blijft door het Amsterdamse negental op 4-4 gekeept worden. Zíj wel! Het Kasteel 2 (SOS4) moet even aan de weg timmeren en met name de toch ietwat chagrijnig geworden Teamkoning heeft stof tot nadenken –misschien de volgende keer zichzelf maar in de vuurlinie op Bord-1 begeven en de winstkansen voor de andere spelers– waaronder, nogmaals gezegd, een bij tijd en wijle ijzersterke Wim Hermens- vergroten. De volgende kans op winst is op 6 december, als de Millingse SV op bezoek komt.

 

  De Sleutelzet 1 (Arnhem) 1534 Het Kasteel 2 (Wijchen) 1180 ½
1. Pieter van der Zwan 1750 Wim Hermens 817 1 0
2. Bert Sigmond 1508 Ben van Cuyk 1358 ½ ½
3. Bert Nobel 1581 Leon Schrijvers 1195 1 0
4. Pascal van den Born 1296 Toine van Bergen 1352 1 0

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 05-02-2020 om 10:29:15