Verslagen Kasteel 2 (SOS4)

 

Uitslagen en standen  

 

05 november 2019

Twee zettenruilen doen kampioensaspiraties Kasteel 2 de das om!

Leon Schrijvers

 

Op dinsdagavond 5 november staat de eerste wedstrijd van Kasteel 2 (SOS4) gepland en in de voorbereiding missen er een paar spelers en wordt onder meer tikker deze gevraagd of hij zou kunnen invallen. En dat kan op zo ongeveer de enige dinsdag in het jaar, waarop ik die avond geen verplichtingen elders heb. Als over de identiteit van de teamleider op dat moment nog geen uitsluitsel bestaat, weet “men” hoe laat het is en voelt de Teamkoning zich genoodzaakt zijn Roeping wederom te volgen. Kasteel 2 heeft een gemiddelde rating van 1180; De Sleutelzet te Arnhem 1534 en om de eigen kansen op een zege te vergroten wordt een semi-tactische opstelling gemaakt, waarmee op Guy Fawkes Day 2019 naar Arnhem gereden wordt. Maar net als de geplande bomaanslag van Guy Fawkes op het Engelse parlement van 1605 op 5 november flopte, zal er ook nu ergens een streep door de rekening komen.

 

Om 20;00 wordt de strijd begonnen met als opstelling:

Bord-1 Wim Hermens tegen Pieter van der Zwan

Bord-2 Bert Sigmont tegen Ben van Cuijk

Bord-3 Uw Teamkoning tegen Bert Nobel

Bord-4 P ascal van de Born tegen Toine van Bergen

 

Het idee is, op Bord 1 een verlies in te calculeren en de zege op de overige borden te behalen. Het idee is goed, de uitwerking daarentegen…  Leon Schrijvers is toch wat zenuwachtiger dan gehoopt en komt derhalve slecht uit de opening, waarin de voor hem spreekwoordelijke moed uitgerekend die avond besluit laffelijk te deserteren. De aarzelende houding breekt hem dan ook meteen op en de eerste zettenruil is een feit, waardoor Bert Nobel in korte tijd twee pionnen en een stuk voor komt te staan. Uw Teamkoning vecht nog lang door, maar weet na ruim een uur het mat niet te vermijden. Het is dan 1-0 voor de Sleutelzet en ook voor AJAX, dat die avond in de Champions League tegen Chelsea voetbalt.

 

Een half uur later staat ook Toine van Bergen slecht nadat een zettenruil bij hem een complete toren uit zijn eigen slagorde mept. Met een stelling, materiaal en tijd op serieuze achterstand probeert Toine wat hij kan, maar moet toch zijn koning omleggen. Sleutelzet-Kasteel: 2-0 en 3-0 voor AJAX tegen Chelsea als de voetballers in Engeland de rust ingaan.

 

Géén rust daarentegen op Bord 1, waar Wim Hermens buitengewoon goed speelt en knap standhoudt tegen een veel sterkere speler dan normaal: De Sleutelzet heeft in totaal een tiental leden en kan dus nooit een team voor een externe wedstrijd samenstellen, tenzij de OSBO, SOS of KNSB dispensatie verleent aangaande ratingregels: in de SOS4 competitie mogen geen spelers opgesteld worden met een rating, die meer dan 150 punten boven het gemiddelde van de SOS3, Klasse 3H uitkomt en de gemiddelde rating hier is 1550, dus een speler mag hier normaal niet meer dan 1700 hebben. Wims tegenstander, P. van der Zwan, heeft een rating van 1750.

 

Wim Hermens heeft een rating van 817 en speelt tegen een ruim tweemaal zo sterke tegenstander. Maar dat is er niet aan af te zien. Weliswaar snoept Pieter van der Zwan tussen de gevechten door twee pionnetjes van Wim af en kweekt hij een grote dreiging met mat in twee, maar Wim houdt heel lang stand en moet pas tegen 22;30 het hoofd beginnen te buigen om een paar minuten later de koning om te moeten leggen. Het is 3-0 voor de Sleutelzet en 4-4 voor Chelsea tegen AJAX, waar in een minuut twee AJAX-spelers weggestuurd worden en dat op een haar na op een 5-4 achterstand komt (Chelsea-goal afgekeurd wegens hands buiten de zestien meter).

 

Wie ook buiten het vijandelijke strafschopgebied  staat, is de dame van Ben van Cuijk, die haar met een loper wil gebruiken om een directe matdreiging te scheppen. Helaas heeft zijn tegenstander, Bert Sigmond, daar geen zin in en waar in Londen de ommekeer plaatsvindt (zij wel!), blijft de ommekeer in Arnhem helaas uit. Omdat er niets meer te halen valt, kan Ben een remise aanbieden zodat we ten minste met een halfje naar huis gaan. Bert Sigmond overlegt bij zichzelf even tussen sportiviteit en een vol punt en accepteert daarna remise.

 

Zodat het Kasteel-2 (SOS4) als een geslagen hond(je) naar Wijchen afdruipt met een 3,5—0,5 nederlaag. Twee zettenruilen en gebrek aan moed hebben, naast de veel grotere sterkte van Sleutelzet (zie tabel) roet in het eten gegooid. AJAX—Chelsea blijft door het Amsterdamse negental op 4-4 gekeept worden. Zíj wel! Het Kasteel 2 (SOS4) moet even aan de weg timmeren en met name de toch ietwat chagrijnig geworden Teamkoning heeft stof tot nadenken –misschien de volgende keer zichzelf maar in de vuurlinie op Bord-1 begeven en de winstkansen voor de andere spelers– waaronder, nogmaals gezegd, een bij tijd en wijle ijzersterke Wim Hermens- vergroten. De volgende kans op winst is op 6 december, als de Millingse SV op bezoek komt.

 

  De Sleutelzet 1 (Arnhem) 1534 Het Kasteel 2 (Wijchen) 1180 ½
1. Pieter van der Zwan 1750 Wim Hermens 817 1 0
2. Bert Sigmond 1508 Ben van Cuyk 1358 ½ ½
3. Bert Nobel 1581 Leon Schrijvers 1195 1 0
4. Pascal van den Born 1296 Toine van Bergen 1352 1 0