Verslagen Kasteel 1 (SOS4)

 

Uitslagen en standen  

 

16 mei 2019

Kasteel 1 (SOS4) eindigt seizoen met gelijkspel.

Leon Schrijvers

 

Op 16 mei 2019 vertrekt het viertallencommando van Kasteel 1 langs drie verschillende routes naar Millingen, waar de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma staat. Toine van bergen gebruikt met OV vanuit zijn werk te Nijmegen om in Millingen te komen, Henk-Jan Zwikker rijdt vanuit Grave direct naar Millingen en invaller Martin van Gelder neemt de Teamkoning Leon S. op sleeptouw naar Millingen, waar de plaatselijke S.V. ons opwacht. In theorie kán K-1 nog kampioen worden, maar dan moet er wél van de Millingse SV gewonnen worden en dient KTC zo goed te zijn, van PION 2j te verliezen.

 

Het loopt anders. Om 20;00 begint de wedstrijd, die al na een kwartier de 1-0 voor de Wijchenezen oplevert: Gerben Bekker komt vanwege zwaarwegende omstandigheden helaas niet in zijn spel en moet helaas na een kwartier opgeven. 

 

Het blijft op de andere drie borden lang spannend: Martin van Gelder op Bord 2 staat tegen Ben IJsvelt op gegeven moment twintig minuten en een stuk tegen een pion achter; Toine van Bergen verliest vooral veel tijd tegen Willem Maaijen en Henk-Jan Zwikker en zijn tegenstander Henk Kummeling zien hún spel alle kanten uitvliegen, wat na een ruim half uur spelen in het eerste remise-aanbod van Henk naar Henk-Jan toe resulteert. Omdat er in theorie een kampioenschap op het spel staat en de twee resterende borden er niet goed voorstaan, laat de Teamkoning doorspelen. 

 

Om 22;00 lijken de kansen te keren en op het moment, dat Duncan Laurence op het een of andere liedjesfestijn de halve finale naar zich toetrekt, trekt Martin van Gelder zíjn partij naar zich toe. De tijdsachterstand is ongedaan gemaakt en met een heel vies schaakje wint Martin de dame van Ben, die nog wat doorvecht, maar een ondekbare mataanval te incasseren lijkt: 2-0 in Wijchens voordeel. 

 

Het zal tevens het hoogtepunt van de avond worden want een half uurtje later is Toine van Bergen mat gezet door Willem Maaijen, zodat de druk op Henk-Jan en Henk komt te liggen. Henk-Jan slaat een tweede remiseaanbod af omdat hij een goede aanval heeft. Helaas gaat er toch iets mis, waardoor Henk-Jans aanval niet doorslaat en in plaats daarvan Henk Kummeling een beslissende aanval inzet. Henk-Jan vecht letterlijk voor elke hoek van het bord (ten slotte moet zijn tegenstander hem nog maar mat zien te zetten!) maar kan het niet bolwerken en wordt tegen 23;10 mat gezet, waardoor het alsnog 2-2 wordt en met dit gelijke spel keren de heren Kastelers huiswaarts.

 

Daags erna bljikt KTC PION met 3-1 afgerost te hebben en daarmee in de SOS-viertallencompetitie Klasse 5g kampioen geworden te zijn.

 

  Millingse SV 1 1297 Het Kasteel 1 1228 2 2
1. Willem Maaijen Toine van Bergen 1395 1 0
2. B. IJsvelt 1297 Martin van Gelder 1287 0 1
3. Henk Kummeling Henk Jan Zwikker 1077 1 0
4. Gerben Bekker 1297 Leon Schrijvers 1154 0 1

 

05 april 2019

Chagrijn!

Leon Schrijvers

 

"Chagrijn!" Meer valt er niet over te zeggen, maar omdat één woord wel wat weinig is voor een verslag toch even wat meer taal.

 

Van te voren is de planning duidelijk. Er moet gewonnen worden van de laagst geplaatste en als KTC gelijk speelt of zelfs verliest van SV Millingen, dan staat Kasteel 1 zomaar bovenaan met riant uitzicht op het kampioenschap. Okée, een kampioenschap in de SOS-viertallencompetitie 5g levert nog niet direct de uitdager voor het wereldkampioenschap schaken tegen Magnus Carlsen op, maar kampioen zijn voelt wel aardig. 

 

Het is anders gelopen al ziet het er op papier heel aardig uit, zéker met sterke invaller annex chauffeur Ben van Cuyck! Nadat om 19;45 de klokken beginnen te lopen ziet het er na een krap uurtje nóg beter uit als Wim Hermens op Bord-4 zomaar een overwinning neerzet door zijn tegenstander Laus Knippenberg mat te zetten, gebruik makend van nét dat ene tempootje, dat Wim voor heeft. Om 20;45 dus 1-0 en dan kan de avond eigenlijk niet meer stuk.

 

Helaas, helaas, helaas... Joris Ruijs, eveneens invaller, ziet om 21;30 een kans om zijn tegenstander Louis de Vetter mat te zetten over het hoofd (hij ziet de aanval wel, maar durft niet door te zetten als gevolg van een petieterig rekenfoutje) en wordt als dank zelf door zijn tegenstander mat gezet, zodat het 1-1 is.

 

Bij uw teamkoning begint de stress dan wat op te spelen. Tegen Chandler Jansen wordt een volkomen gelijk opgaande partij op het bord gezet, maar Leon S. weet een vijandelijke dubbelpion niet uit te buiten, rekent dan ook nog een eindspelstelling faliekant verkeerd uit en gaat om 22;00 mat. We staan dan met 1-2 achter. Ben van Cuyck zet vervolgens alles op alles om ten minste een gelijkspel uit het vuur te halen, maar verliest zoveel tijd, dat hij de zege niet kan behalen. Omdat de Groesbekers met 2-1 voorstaan, biedt Zeeshan Kahn, die het goed uitspeelt, remise aan. Met een gelijkwaardige stelling en een half uur achterstand valt er niet meer uit te halen. Zodat Kasteel 1 (viertallen), wéér niet van een jeugdteam heeft weten te winnen. 

 

In Wijchen wordt het verdriet nog enigzins verdronken, maar met deze vreselijke uitglijder lijkt het kampioenschap een onhaalbare kaart. En het had zó mooi kunnen zijn... Een paar dagen later wordt er nóg wat zout in de wonde gestrooid als blijkt, dat KTC inderdaad niet gewonnen heeft: het is tegen SV Millingen remise geworden, zodat een kniezende teamkoning constateert, dat K-1 op de derde plek staat, nog voor PION 2, met 1½ bordpunt achter KTC en SV Millingen aan de leiding. Tóch kan filosofisch gezien het kasteel nog steeds kampioen worden. Op 15 en 16 mei is de laatste speelronde en de 15e moet er dan van SV Millingen (uit) gewonnen worden én mag gehoopt worden, dat PION 2j KTC verslaat.

 

  PION 2 (Groesbeek) 618 Het Kasteel 1 1087
1. Zeeshan Khan 652 Ben van Cuyk 1336 ½ ½
2. Chandler Jansen 787 Leon Schrijvers 1106 1 0
3. Louis Vetter De 659 Joris Ruijs 1 0
4. Laus Knippenberg 373 Wim Hermens 818 0 1

 

 

08 maart 2019

Grootse overwinning te Wijchen.

Leon Schrijvers

 

Op vrijdag 8 maart 2019 ontvangt Kasteel 1 het quadrumviraat (viermanschap) KTC 1 uit Druten voor de thuiswedstrijd in de SOS-viertallencompetitie. De heenwedstrijd was in november 2018 met 1-3 verloren gegaan en het is dus zaak, te winnen van Druten in een poging, de eerste plaats te bezetten. Er moet dus wat rechtgezet worden!  Het liefst met grote cijfers.

 

Om 20:05 begint de troonstrijd, die al na twintig minuten een bar slecht begin krijgt, als Wim Hermens (tactisch op Bord-1 opgesteld) wat enthousiast opent en door zijn tegenstander Pieter van Dijk mat gezet wordt als de avond nog moet beginnen! Tegenvaller dus, maar zoals de Slag om Wijchen van 15 februari 2019 aantoonde, komt opgave in het woordenboek van Kasteel 1 niet voor. Zelfs niet, als uw Teamkoning erin slaagt een pionnetje weg te blunderen tegen Tim van de Pol op Bord 2. 

 

Een uur lang wordt er verwoed gestreden op de 192 (3x64) resterende velden, waarbij op Bord 2 wit een paard verovert op zwart, op Bord 3 korte tijd een spiegelbeeld ontstaat als wit (Coendert Vleeming) en zwart (Ibo Schuring) elkaars zetten nadoen en op Bord 4 wit (Tu-San Nguyen) en zwart (Marc Fluit) lange tijd alles op het bord houden. En dan ben je klaar.

 

Hûh?? Hoezo klaar?? Raar, maar waar. Om 21:44 behaalt het Kasteel in anderhalve minuut drie overwinningen. Terwijl het weer buiten steeds stormachtiger wordt, ontketenen de Kastelers een ware Blitzkrieg en de reconstructie -nadat de stof is opgetrokken-  levert dít op. In korte tijd is er op Bord 4 de bliksem ingeslagen en verplettert Tu-San zijn tegenstander. terwijl de teamleider van het Kasteel de 1-1 begint te verwerken, is ook Bord 3 klaar als Ibo zijn tegenstander verslagen heeft: 2-1 dus en de 3-1 volgt al snel nadat Tim van de Pol zijn goede begin geen vervolg heeft kunnen geven en Leon S. weer eens razendsnel (en deze keer wél goed...) het bord ontruimt door met wit de zwarte stukken te offeren. Een vals schijnoffer wordt gevolgd door mat achter de paaltjes. Einduitslag 3-1, dezelfde cijfers waarmee K-1 in de eerste wedstrijd in en tegen Druten geklopt werd.

 

Een fraaie overwinning voor het viertallenteam en een heel groot compliment voor de beide jeugdspelers Ibo Schuring en Tu-San Nguyen (die daags daarna met ju-jitsu aan het NK te Steenwijk deelneemt) is ab-so-luut op zijn plaats! Ibo noch Tu-San hebben ook maar één nederlaag in hun eerste externe inzet geleden. Ibo heeft twee overwinningen behaald; Tu-San twee zeges en een fraaie remise! Helaas worden jeugdspelers niet in uitwedstrijden ingezet, waardoor Kasteel 1 (viertallen) twee sterke puntenmakers moet missen in de laatste twee wedstrijden, die allebei uit zijn (5 april 2019 in Groesbeek tegen PION-2 en 16 mei in en tegen de Millingse S.V.).

 

Uw Teamkoning is alvast begonnen met het ronselen van verse troepen. nadat de wedstrijden van vrijdag 8 maart verwerkt zijn, blijkt KTC evenveel wedstrijdpunten te hebben als het Kasteel, maar nét een half bordpuntje meer te hebben! Alles is nog mogelijk en met steeds betere resultaten na een niet al te beste start ziet uw teamleider annex correspondent de komende wedstrijden met vertrouwen tegemoet. Nog even de uitslagen:

 

  Het Kasteel 1 1007 KTC 4 (Druten) 1052 3 1
1. Wim Hermens 818 Pieter van Dijk 1410 0 1
2. Leon Schrijvers 1106 Tim Pol 1 0
3. Ibo Schuring 927 Coendert Vleeming 852 1 0
4. Tu-San Nguyen 1177 Marc Fluit 895 1 0

 

 

15 februari 2019

Niet opgeven maar winnen!

Leon Schrijvers

 

Op vrijdag 15 februari 2019 is de zon de hele dag in touw om de dag mooi te maken, maar "oordeel de dag niet voor het avond is" -en dat zal die dag ook blijken. Na enig gepuzzel binnen het viertallenteam kasteel-1 (een beoogde vervanger van een uitvaller moest op zíjn beurt ook weer vervangen worden en er was nóg een invaller nodig...) komt er om 20;10 de in de tabel genoemde slagorde uit de bus rollen. Voor de 15e stond K-1 eerder laag in de stand en na een nederlaag en een gelijkspel moet er toch wat gebeuren om het debuut van het viertal -de teamleider incluis- toch wat glans te geven.

 

Het begint goed als om 21;00 op Bord-4 de invaller annex supersub Joris Ruijs zijn tegenstander Henk Kummeling fraai in de luren legt en de 1-0 binnenschuift. een fraai debuut van Joris in het externe wedstrijdgebeuren! Maar een maand eerder was een snelle zege nog geen garantie voor een uiteindelijk succes en moest er hard gevochten worden om met hangen en wurgen een remise uit het vuur te halen. Terwijl ook kasteel-1 (achttallen) te Wijchen slag levert, wordt er op de resterende drie borden van dat andere Eerste Team stevig gevochten. Helaas komt Henk-Jan Zwikker op Bord-1 niet best uit de opening, maar weigert hij zich zomaar gewonnen te geven en moet zijn tegenstander Willem Maaijen nog het nodige verrichten alvorens Henk-Jan (die krap een week eerder zijn moeder heeft verloren en tóch meespeelt!) mat gezet wordt, zodat de Millingse SV de gelijkmaker binnentikt.

 

Op Bord-2 loopt het duel tussen de teamleider Leon Schrijvers en Ben Ijsveld volkomen gelijkwaardig op totdat Leon een pion wegblundert in de openingszetten van het eindspel. "Daar gaan we weer"  denkend overweegt de teamleider remise aan te bieden, maar ziet dat zijn tegenstander weinig tijd meer heeft en besluit door te spelen.

 

Bord-3 dan. Tu-San Nguyen is op de 64 velden slaags geraakt met zijn tegenstander Gerben Bekker en verliest zijn dame tegen twee stukken. Tussen de zetten door plegen de twee spelende Wijchenaren overleg. Als je opgeeft, scoor je een 0. Als je mat gezet wordt, scoor je óók een 0, maar dan moet de tegenstander wél doorgespeeld hebben om het mat uit te voeren... en in de tussentijd kan er van alles gebeuren. Je moet de tegenstander wél de kans gunnen om een fout te maken! Het kan ook altjid nog pat worden. En met dergelijke wijsheden pompt Leon Schrijvers als teamleider zichzelf en Tu-San de nodige moed in en worden de koppies wat minder sip. Het eindspel op Bord-2 gaat nog stevig door en even dreigt Ben IJsveld te winnen na nog twee pionnen opgesnoept te hebben, waarna wit een koning, een toren en twee pionnen heeft en zwart een koning, een toren en vier pionnen. Maar opgave bij de Schrijvers? Maak het even! En inderdaad weet de teamleider ge/misbruik te maken van het feit, dat zijn tegenstander krap drie minuten op de klok heeft staan -en hijzelf ruim drie kwartier. Zodat er na enig geschuif alsnog de kansen keren en Leon Schrijvers om 22;55  wint, waarmee Het Kasteel met 2-1 voor komt. Erger dan een gelijkspel kan het niet  meer worden vanavond. 

 

Zodat de benjamin van het team, Tu-San Nguyen genoeg moed vat om zijn stelling dicht te schuiven, terwijl ook daar zijn tegenstander in tijdnood begint te komen en de beslissende voortzetting niet kan vinden. Terwijl het achttallenteam van Kasteel-1 de eigen overwinning al binnen heeft en deze viert beseft het jonge talent Tu-San, dat hij aan remise genoeg heeft. Zijn eerste voorstel tot remise wordt nog door de Millinger afgeslagen maar tegen 23;10 sluiten de beide spelers alsnog de Vrede van Wijchen en pakt Tu-San het beslissende halfje.

 

We hebben gewonnen en de eindstand 2½--1½ staat niet alleen mooi op de website, maar brengt het team ook nog eens aan de leiding van de SOS4; 5e Klasse G. Moraal van dit verhaal? Geef het niet zomaar op als je wat slechter staat op je bord, maar vecht zo lang mogelijk door; je weet nooit wat er kan gebeuren. Alsnog winnen om 23;10 bijvoorbeeld. Chapeau voor debutant Joris, doorbijter Tu-San en Henk-Jan, die ondanks een enorm persoonlijk verlies meegespeeld heeft! Wat de teamleider betreft... deze heeft een nieuw persoonlijk record gehaald, want met ruim 50 minuten gebruikt heeft hij nog nooit zoveel van zijn eigen tijd gebruikt.

 

Er komen echter nog drie wedstrijden, waarvan de eerste op 8 maart de laatste thuiswedstrijd is. Hopen we, dat de resultaten dan net zo goed zullen zijn (of nog beter) dan die op 15 februari 2019 zijn. De dag dat het viertallenteam van Het Kasteel een team verslaat, dat qua rating pakweg driehonderd punten hoger staat op papier, door domweg niet op te geven, maar te winnen.

 

  Het Kasteel 1 1120 Millingse SV 1 1310
1. Henk Jan Zwikker 1077 Willem Maaijen 0 1
2. Leon Schrijvers 1106 B. IJsvelt 1314 1 0
3. Tu-San Nguyen 1177 Gerben Bekker 1307 ½ ½
4. Joris Ruijs Henk Kummeling 1 0

 

11 januari 2019

Gelijkspel voor Kasteel 1

Leon Schrijvers

 

Het had op papier een eenvoudige zaak moeten zijn. Het qua ratingpunten veel sterkere kasteel 1 nodigt Pion 2 uit voor vrijdag 11 januari en wint gewoonweg. Punt. De Groesbekers konden "alleen maar hun best doen". Het begon ook goed op bord 4, waar een glunderende Tu-San Ngyuen na een kwartier spelen tegen Laus Knippenberg het eerste punt voor het Kasteel noteerde. "Wat foutjes bij de tegenstander" lichtte de Benjamin onder de senioren toe.

 

Terwijl uw teamleider nog nagenoot van de vroege voorsprong wist hij zijn dame tegen een toren en paard weg te blunderen en Darren Jansen maakte het ondanks verwoede weerstand goed af. Tegen 22;00 stond er 1-1 op het bord, maar leek er alsnog geen vuiltje aan de lucht. Bord-3 pakte om 22;30 de 2-1 toen Ibo Schuring en zijn tegenstander na het nodige heen-en-weer schuifwerk een soort wedstrijdje "wie het eerst met de ogen knippert, heeft verloren" hielden. Ibo's tegenspeler Louis de Vetter knipperde als eerste en moest een promotie toelaten, waarna Ibo het vakkundig uitspeelde. 

 

Gelijkspel in de pocket, maar we wilden voor winst gaan. Een aantal toeschouwers vond dat ook en de laatste partij trok het nodige bekijks. Helaas wist Henk-Jan Zwikker het niet af te maken en moest na dapper vechten zijn meerdere tegen Chandler Jansen erkennen. 2-2. De Groesbekers deden hun best en konden op een goede avond terugkijken. Voor het thuisteam waren de druiven wat minder zoet. Wél heeft K-1 (viertallen) het eerste punt binnengehaald. 

 

Saillant detail 1: de beide seniore senioren verloren; de beide juniore senioren wonnen. 

 

Saillant detail 2: wanneer de teamleider (zoals in en tegen Druten) een goed resultaat neerzet, verliest het team (1-3 onderuit); waar uw teamleider verliest is het teamresultaat beter... Maar er komt nog meer. Zoals 15 februari thuis tegen de Millingse SV. 

 

30 november 2018

Ongelukkige nederlaag in Druten

Leon Schrijvers

 

Op 30 November 2018 toog een voor 50% uit invallers bestaand Kasteel 4 naar Druten om in het IKC De Kubus de eerste wedstrijd van het seizoen te spelen. Met de snelle Wim Hermens als prima chauffeur kwamen we bijtijds in Druten aan, waar het nog even puzzelen was om de ingang tot het basisscholencomplex ,waar de Koningswaal-Tornado Combinatie haar domicilie heeft, te vinden. Net die avond vonden twee zwarte Pieten het een idee om de jeugdafdeling van de KTC met een bezoek te vereren. Of dat sinterklaasgevoelens heeft losgemaakt?

 

Het eerste resultaat werd na ruim een uur behaald toen Leon Schrijvers op Bord 3 het eerste punt voor de Kastelers binnenhaalde. Zijn tegenstander Mark Fluit had een heuse sinterklaasbui en gaf in het eerste dozijn zetten twee stukken tegen twee pionnen weg zonder daar een veel betere stelling tegenover te zetten en de 0-1 was al snel een feit. Helaas was de gelijkmaker kort daarna ook een feit. Wim Hermens en zijn tegenstander Coendert Vleeming zetten hun Bord 4 in vuur en vlam. Kansen om elkaars dame te schaken waren er over en weer, maar helaas moest Wim Hermens tóch nog het hoofd buigen: 1-1.

 

Daarna werd het wachten en wachten. Ben van Cuijk (Bord-2) werd gaandeweg in de verdrukking gebracht door Jurjo Hagens, teamleider van KTC-4, die al hoestend en proestend (Jurjo’s gezondheid was die avond sneu genoeg sub-optimaal) Ben door tijd en stelling drukte. Na ruim 2 ½ uur glipte een stout pionnetje van wit (Jurjo) door Bens verdediging heen en werd een dame. Ben vocht nog door, maar kon het onvermijdelijke niet meer vermijden: 2-1.

 

Maar Bord-1, de tweede invaller Toine van Bergen, zou dan toch de gelijkmaker brengen! Toine stond op gegeven moment een half uur in tijd voor met een íets slechtere stelling, waarbij het materieel gelijk was. Pieter van Dijk, Toine’s tegenstander, drukte helaas tóch nog een sterke aanval door, die niet goed gepareerd kon worden… 3-1 voor KTC-4 en Kasteel-4 ging met een soort kater om 23;15 weer terug naar Wijchen.

 

Dat Team 4 twee invallers kende kwam doordat de vaste opstelling niet goed inzetbaar was: één van de leden was helaas verhinderd op de vrijdagavond; naast Wim en tikker dezes bestaat K-4 nog uit twee jeugdspelers, die niet in uitwedstrijden ingezet worden vanwege het tijdstip –we waren nét voor middernacht thuis, zodat er invallers geronseld werden– Toine en Ben, nog hartelijk bedankt! Ook Wim bedankt voor de bereidheid om ons naar en van Druten te rijden!  Jammer dat het niet gelukt is om K-4 met een zege te laten beginnen. Nog even de resultaten:

 

  KTC 4 (Druten) 1092 Het Kasteel 1 1175 3 1
1. Pieter van Dijk 1387 Toine van Bergen 1412 1 0
2. Jurjo Hagen 1238 Ben van Cuyk 1372 1 0
3. Marc Fluit 913 Leon Schrijvers 1056 0 1
4. Coendert Vleeming 831 Wim Hermens 859 1 0

 

 

16 april 2015

Kasteel 4 pakt derde plaats en stuurt tegenstander Mook naar vierde klasse

Toine van Bergen

 

Ons vierde team kon in tegenstelling tot Het Kasteel 3 vrijuit spelen in de slotronde van de 3de klasse H, in en tegen Mook. Het tweede team van onze gastheren was in degradatienood en had de punten keihard nodig. Aanvankelijk zag het er niet goed uit voor ons. We waren met twee (weliswaar goede) invallers afgereisd naar Limburg. Op de meeste borden ging het lange tijd minstens gelijk op. Maar de anders zo betrouwbaar spelende Arno gooide met één slechte (te defensieve) zet zijn eigen glazen in. Hij kon direct opgeven.

 

Onze topscorer Ben was ook al niet in goede doen. Hij kwam een stuk achter en het werd daarna vechten tegen de bierkaai. Zijn stelling was niet meer te houden en toen hij zijn vlag moest strijken had Mook, met een 2-0 voorsprong, een prima uitzicht op handhaving. We hadden onze invallers Nick en John Lansen echter niet voor niets meegenomen. Mookenaar Wim Hopman gaf pardoes een toren weg tegen NIck. Hij stribbelde nog een tijd tegen. Maar Nick kon uiteindelijk bij zijn debuut in de OSBO-seniorencompetitie toch het volle punt binnenhalen.

 

John kwam zoals meestal weer in tijdnood. Maar met nog vijf minuten op de klok kon hij zijn actievere stelling toch verzilveren. Inmiddels was ook Martin ten aanval getrokken, en na stukwinst wist hij eveneens tot winst te komen. Daarmee was de 0-2 achterstand van ons vrij snel omgebogen in een 3-2 voorsprong. Het was nu aan de Mookse kopman Harry Smits om het mij zo lastig te maken dat de degradatie door het behalen van een gelijkspel op het nippertje zou kunnen worden afgewend. Maar ik was in mijn vierde wedstrijd aan het topbord niet van plan om opnieuw een betere stelling weg te geven. Het werd uiteindelijk een pionneneindspel dat ik met één pion voorsprong inging. Mijn koning kon actiever acteren dan die van Smits en hij moest opgeven. Door deze 4-2 zege eindigden we in punten en bordpunten precies gelijk met het Arnhemse ASV. Maar omdat wij eerder dit seizoen de onderlinge confrontatie met de Rijnstadbewoners overtuigend hadden gewonnen werden we uiteindelijk derde. Een plek waar we in het begin van dit seizoen alleen maar van konden dromen.

 

Individuele uitslagen:

  Mook 2 1403 Het Kasteel 4 1404 2 4
1. Harry Smits 1659 Toine van Bergen 1384 0 1
2. Ton Biemans 1516 Arno Reijnders 1542 1 0
3. Wim Hopman 1443 Nick Pijnappels 1375 0 1
4. Hein van der Linden 1399 John Lansen 1476 0 1
5. Nico Molle 1342 Ben van Cuyk 1354 1 0
6. Jan Ermers 1060 Martin van Gelder 1292 0 1

 

13 maart 2015

Kasteel 4 speelt zich veilig met gelijkspel tegen Millingen

Toine van Bergen

 

Ons vierde team is door een gelijkspel tegen Millingen definitief in veilige haven. Dat is het positieve deel van het verhaal van vrijdag de 13de maart. Maar er had zeker nog meer in gezeten.

 

Martien Oppers had een off day en moest al binnen een uur opgeven. Gelukkig kwam Martin van Gelder al snel twee pionnen voor te staan, en hij kwam geen moment meer in gevaar. Koelbloedig maakte hij de partij af. Om 22.00 uur stond het dus weer gelijk.

 

John Hermans kwam materiaal voor te staan maar wist dit niet uit te buiten en besloot vervolgens de vrede te tekenen met Millingenaar Leo Hanssen. Zelf speelde ik op bord 1 een interland tegen de Duitser Frank Unkrig. Het wordt onderhand een eentonig verhaal. Ik kwam weer eens geweldig uit de opening, had een betere stelling met diverse matdreigingen, maar trapte in een valletje dat listig was opengezet. Ik moest toen direct aan Herman Kuiphof en de WK- finale voetbal uit 1974 denken: “zijn we er toch weer ingetuind”. En dus stonden we opnieuw achter: 1½ – 2½.

 

Arno stond er nog prima voor maar verspeelde ineens een toren. Zijn tegenstander bood daarop direct remise aan. Arno zag nog wel kansen voor de winst, maar ik vond het te link om dit aanbod te negeren. Want ik had gezien dat Ben, die als enige nog bezig was, er goed voorstond. Op mijn advies accepteerde Arno daarop het remisebod. Mijn vertrouwen in Ben werd opnieuw niet beschaamd. Hij wist zijn materiaalvoordeel goed uit te buiten en (zoals al zo vaak dit seizoen) het volle punt binnen te halen.

 

Een score van 6 uit 6 betekent dat we zonder zorgen op 16 april kunnen afreizen naar de slotronde in en tegen Mook.

 

Individuele uitslagen:

Het Kasteel 4 1357 - Millingen 1 1372 3 - 3
1. Toine van Bergen 1330 - Frank Unkrig 0 - 1
2. Arno Reijnders 1534 - Gerben Bekker 1313 ½ - ½
3. Martien Oppers 1274 - Ton Huybregts 1586 0 - 1
4. John Hermans 1385 - Leo Hanssen ½ - ½
5. Ben van Cuyk 1318 - B. IJsvelt 1324 1 - 0
6. Martin van Gelder 1303 - Rene Severijnen 1267 1 - 0
 

09 februari 2015

Geflatteerde nederlaag Kasteel 4 tegen kampioenskandidaat UVS

Toine van Bergen

 

Maandag 9 februari moest ons vierde team naar Nijmegen voor de zware confrontatie tegen kampioenskandidaat UVS. Opnieuw troffen we een tegenstander met gemiddeld zo'n 200 ratingpunten meer, maar dat zegt niet alles. Dat bleek ook nu weer. Tot zeker 22.30 uur waren alle partijen in balans.  En in het half uur daarna deelden zowel Arno ( met een pion meer) en Martien Oppers het punt met hun Nijmeegse tegenstander.

 

Martin van Gelder kreeg het wel steeds zwaarder. UVS had (om tactische redenen???) topspeler Thei van Laanen aan het laatste bord geplaatst. En dat bleek rond 23.00 uur toch teveel gevraagd voor hem. We stonden daarmee met 2-1 achter. Geen nood, want John Hermans stond een stuk voor tegen Bert Jan Boer. Maar omdat zijn koningsstelling niet al te safe oogde bood hij toch maar remise aan. Dat zag zijn UVS- opponent niet zitten en ze speelden nog even door. Even later hoorde ik een beschaafde vloek: John moest opgeven. Wat er precies gebeurde ontging me, omdat het aan mijn bord steeds spannender werd.

 

Ben van Cuyk, nog ongeslagen in externe wedstrijden dit seizoen, bleek vervolgens ook onderuit gegaan te zijn. Daarmee was het 4-1 en was de winst van UVS al zeker. Alleen mijn partij aan het topbord tegen Marcel Verstappen was nu nog bezig. Ik verloor in het eindspel een loper tegen een pion maar kreeg wel een goede tegenaanval. In tijdnood speelde ik het niet goed uit, want er waren nog wel degelijk winstkansen!!!! Toch kon ik (opnieuw) tevreden zijn over mijn spel tegen deze veel hoger geklasseerde Nijmegenaar.

 

Na deze uiteindelijk toch ruime maar geflatteerde nederlaag resten ons nog twee wedstrijden tegen zwakkere ploegen waarmee we de derde plaats in de eindstand moeten kunnen behalen.

 

Individuele uitslagen:

 

UVS 5 1636 - Het Kasteel 4 1357 5 - 1
1. Marcel Verstappen 1715 - Toine van Bergen 1330 1 - 0
2. Ruud van Roosmalen 1637 - Arno Reijnders 1534 ½ - ½
3. Wim de Jong 1554 - Martien Oppers 1274 ½ - ½
4. Bert-Jan Boer 1627 - John Hermans 1385 1 - 0
5. Wim Heuvelmans 1583 - Ben van Cuyk 1318 1 - 0
6. Thei van Laanen 1701 - Martin van Gelder 1303 1 - 0
 

16 januari 2015

Kasteel 4 deelt punten met PION

Toine van Bergen

 

In de januarironde van de OSBO- competitie speelde ons vierde team opnieuw tegelijkertijd thuis met Het Kasteel 2  tegen een team van dezelfde vereniging. Deze keer was het een clash tussen Wijchen en Groesbeek: naast Het Kasteel 4 tegen PION 4 stond ook Het Kasteel 2 tegen PION 2 op de rol. Over de laatste wedstrijd leest u elders.

 

Het was zeker een memorabele wedstrijd. Good old Louwrens Buddenberg had  van tevoren aangekondigd dat het zijn laatste wedstrijd zou worden voor onze vereniging. Om gezondheidsredenen stopt hij- met pijn in het hart. Onze voorzitter Willem van Berkel gaf hier op gepaste wijze aandacht aan en zelf bedankte Louwrens al onze clubleden met wie hij al die jaren menige avond achter het schaakbord heeft gedeeld. Louwrens wilde niet afscheid nemen achter ons topbord en daarom ging ik daar maar eens een keer zitten.

 

Zonder al teveel illusies, want de rating van mijn tegenstander was zo'n 500 punten hoger. Hoe dat afliep bewaar ik voor het laatst, want mijn match was ook het laatst afgelopen. Louwrens deelde als eerste het punt met Groesbeker Anton Grutters. Martin van Gelder had een gelijkwaardige stelling maar ineens ging zijn tegenstander Rouwhorst de fout in.

 

Onze debutant in de OSBO-competitie haalde zijn eerste winst binnen. Daarmee begon het er goed uit te zien. Op de overige borden was ook weinig krachtsverschil en ik stond zelfs iets beter!!! Martien Oppers hield een stelling over van loper tegen paard en het zag er goed uit toen hij de loper van Groesbeker Gregor Plum kon verschalken. Hij hield echter te weinig pionnen over om de winst binnen te halen en kwam ook tot remise. Omdat ik nog steeds beter stond besloten Arno en Ben ook akkoord te gaan met een onbeslist. Met alleen mijn partij nog aan de gang was de tussenstand daarmee 3-2 en was ook voor mij remise voldoende voor de uiteindelijke overwinning van het team.

 

Met de bedoeling om dat halfje over de streep te trekken ruilde ik in nog steeds betere stelling de dames af. Maar vervolgens ging ik in tijdnood toch nog onderuit. Geen schande tegen deze tegenstander zou je zeggen. Maar wat bleek achteraf??? Het was een gruwelijke vergissing!!!! In plaats van de dames te ruilen had ik schaak kunnen geven met mijn toren en vervolgens zijn dame gewoon kunnen ophalen!!!! De winst lag dus voor het grijpen. Maar ja, een prima partij van mijzelf die in ieder geval weer wat hoop biedt voor de toekomst. En het uiteindelijke 3-3 gelijkspel is zeker geen schande tegen PION 4 dat een veel hogere gemiddelde rating heeft.

 

Individuele uitslagen:

 

  Het Kasteel 4 1404 PION 4 1548 3 3
1. Toine van Bergen 1330 Pieter Thissen 1867 0 1
2. Arno Reijnders 1534 Jacques Thijssen 1627 ½ ½
3. Martien Oppers 1275 Gregor Plum 1538 ½ ½
4. Louwrens Buddenberg 1667 Anton Grutters 1649 ½ ½
5. Ben van Cuyk 1318 Rene Slaa 1268 ½ ½
6. Martin van Gelder 1303 Toon Rouwhorst 1338 1 0
 
09 december 2014

Kasteel 4 biedt dapper weerstand aan kampioenskandidaat SMB

Toine van Bergen

 

In de decemberronde van de OSBO- competitie moest ons vierde team op dinsdag 9 december op bezoek bij kampioenskandidaat SMB. Ondanks het feit dat we met drie invallers moesten aantreden ( waarvoor dank!!!!) bleef het tot het laatste moment spannend.

 

Martien Oppers had de ondankbare taak om op ons topbord weerstand te moeten bieden aan Pieter van Groenesteijn. Hij kwam al snel onder druk te staan, verloor ergens een stuk en moest de koning omleggen.  Op bord 2 bond John Hermans de strijd aan met niemand minder dan internationaal topschaakarbiter Geurt Gijssen. John wist lang stand te houden maar kwam wel 2 pionnen achter. Om 22.15 uur moest ook hij opgeven.

 

Martin van Gelder leek aanvankelijk iets minder actief te staan, maar knokte zich terug in de wedstrijd. Routinier Peter Groenewald nam echter geleidelijk aan de aanval weer over en ook onze dit seizoen in de OSBO debuterende cartoonist moest het hoofd buigen. Dat betekende tegen elven een op het eerste gezicht hopeloos lijkende 3-0 achterstand.

 

Maar de veerkracht van ons team bleek wederom geweldig. Ben van Cuyk speelt dit seizoen zelden meer een kansloze partij. De eerste twee competitiewedstrijden had hij al gewonnen, en toen SMB-er Frans Drummen wat al te laconiek met zijn koning aan de wandel ging wist Ben dit belangrijkste schaakstuk van zijn tegenstander te verschalken.

 

John Lansen stond zeker niet slechter tegen Henry Goverde en kwam zelfs een pion voor te staan. Hij was echter zo ongelukkig om met nog weinig tijd op de klok min of meer onbedoeld een stuk aan te raken waarmee hij niet echt een goede zet kon doen. Dat betekende toch een nederlaag. Zelf speel ik dit seizoen om onverklaarbare redenen extern mijn beste wedstrijden. Dat gold ook tegen SMB-er Jan Schillings van wie ik vorig seizoen nog kansloos verloor. Mijn koningsstelling stond sterk onder druk maar ik kon door een simpel schaakje met mijn paard ineens de dame van mijn tegenstander arresteren.

 

Dat betekent dat zowel Ben als ik nog steeds een score van 100% hebben!!! Uiteindelijk werd het daarmee een eervolle 4-2 nederlaag.

 

Individuele uitslagen:

 

  SMB 4 1642 Het Kasteel 4 1349 4 2
1. Pieter van Groenestijn 1880 Martien Oppers 1275 1 0
2. Geurt Gijssen 1824 John Hermans 1385 1 0
3. Henny Goverde 1639 John Lansen 1483 1 0
4. Jan Schillings 1598 Toine van Bergen 1330 0 1
5. Frans Drummen 1451 Ben van Cuyk 1318 0 1
6. Peter Groenewald 1460 Martin van Gelder 1303 1 0
 
20 november 2014

Kasteel 4 wint ook tweede wedstrijd

Toine van Bergen

 

Ook de tweede wedstrijd in de OSBO- competitie wist Het Kasteel 4 tot een goed einde te brengen. Na de flitsende 5,5- 0,5 overwinning thuis tegen ASV moesten we op donderdag 20 november aantreden bij Elster Toren. Hoewel het derde team van deze vereniging de eerste wedstrijd fors had verloren waren we toch op onze hoede.

 

Op de meeste borden kwamen we beter te staan maar dat zegt niet alles weet ik uit eigen ervaring. Martin kwam op bord 6 als een van de weinigen iets slechter te staan. Maar zijn tegenstander wist niet te profiteren. Onze cartoonist kon zelfs een tegenaanval plaatsen maar uiteindelijk werd het remise. Martin is daarmee in zijn OSBO-debuutjaar  nog steeds ongeslagen.

 

Ben kreeg een goede stelling op het bord, won twee pionnen en zijn dame drong diep de koningsstelling van tegenstander Ton Overeem binnen. Vervolgens vergiste de Elstenaar zich en gaf hij zijn dame weg. Daarmee stonden we met 1½ – ½ op voorsprong. Ben is in topvorm met 2 uit 2!!! Datzelfde geldt voor Tony Hall, die helaas zijn laatste externe wedstrijd voor onze club speelt. Hij gaat binnenkort verhuizen naar Amsterdam, en dat is een groot verlies voor Het Kasteel. Tony wist ook zijn laatste wedstrijd winnend af te sluiten.

 

Louwrens was op bord 1 weer eens met een degelijke partij bezig. Niets aan de hand, ruim tijdvoordeel en een betere stelling. Maar toen gaf hij om 22.40 uur ineens zomaar een stuk weg en moest hij opgeven. Daarmee werd de tussenstand 2 ½ – 2 ½ en kwam de druk bij Arno en mijzelf te liggen. De partij van Arno ging eigenlijk al lange tijd richting remise maar hij had tijd genoeg om af te wachten hoe het bij mij verliep. Ik werd het eerste deel van de avond gesteund door mijn in Elst wonende oudste zus en dat gaf natuurlijk extra stimulans om er eens goed voor te gaan zitten. Het werd een bijzonder boeiende partij. Toen Elster Torenspeler Martijn Vlootman lang ging rokeren werd het een typische strijd om wie het eerste de koningsstelling van de tegenstander kon platwalsen. Ik ontsnapte enkele keren miraculeus. Maar Vlootman deed uiteindelijk in hevige tijdnood enkele mindere zetten waardoor ik hem mat kon zetten. Na mijn winstpartij werd de vrede tussen Arno ( wereldberoemd in Elst en omstreken) en Kamran Roodsaz getekend.

 

De volgende ronde spelen we weer uit, de topper tegen SMB in Nijmegen. Helaas zonder Tony. We zullen op zoek moeten naar een vervanger!!!

 

 De Elster Toren 3 1464Het Kasteel 41431 24
1. Bram Arends1627 Louwrens Buddenberg166710
2. Kamran Roodsaz1558 Arno Reijnders1534½½
3. Martin van den Eijk1533 Tony Hall143601
4. Martijn Vlootman1400 Toine van Bergen133001
5. Ton Overeem Ben van Cuyk131801
6. Jerry Tijssen1202 Martin van Gelder1303½½
 
17 oktober 2014

Kasteel 4 gaat flitsend van start

Toine van Bergen

 

Ons vierde team is in de hoogste versnelling van start gegaan in de OSBO-competitie. Het Arnhemse ASV 9 werd uiteindelijk met zeer forse cijfers verslagen.

 

Het bleef wel lang spannend aan de diverse borden. Hoewel onze stellingen over het algemeen wat beter waren en hier en daar ook sprake was van lichte materiaalwinst bleef de 0-0 lang op het scorebord. Tony wist als eerste de buit binnen te halen tegen Arnhemmer Zekria Armani. Maar toen was het al 23.20 uur!!!

 

Als er één schaap over de dam is volgen er echter meer!!! Ben wist een paard voorsprong te halen en drie minuten na de winst van Tony moest ook zijn tegenstander Lion de Kok capituleren. Good old Louwrens Buddenberg was op het topbord de volgende. Hij speelde een risicovolle partij met zijn koning tamelijk onbeschermd midden op het bord. Maar zelf had hij ook enorme dreigingen. Dat werd oud- Kasteelheer Werner Passchier te veel. En om 23.30 uur was het daarmee al 3-0.

 

Arno herstelde zich prima van een nederlaag met het derde team, een dag eerder, bij zijn vroegere club Elster Toren. In een degelijke partij gaf hij ASV’er Bob Kooy geen kans. Ook hij zegevierde en daarmee was de overwinning al een feit!!!

 

Martin van Gelder maakte zijn debuut in de OSBO- competitie en speelde ook al tegen een oud- clubgenoot: Remco Menger. Hoewel Martin zei kansen op winst te hebben laten liggen mag hij zeker tevreden zijn met zijn remise. Zelf speelde ik een boeiende partij tegen oud- OSBO- en ASV- voorzitter Hendrik van Buren. In een gelijkwaardige stelling offerde ik mijn paard voor twee pionnen om daarmee een doorbraak op de koningsvleugel te forceren. Ik bood vervolgens remise aan omdat we de buit toch al binnen hadden. Van Buren wilde echter doorspelen en toen bleek uiteindelijk dat mijn offer toch goed uitpakte. Vlak voor het vallen van zijn vlag gaf mijn tegenstander in verloren stelling op.

 

Een overtuigende start van ons team in een poule waarin wij ons zeker moeten kunnen handhaven. 

 

Uitslagen:

 

  Het Kasteel 4 1431 ASV 9 1564 ½
1. Louwrens Buddenberg 1667 Werner Passchier 1716 1 0
2. Arno Reijnders 1534 Bob Kooij 1647 1 0
3. Tony Hall 1436 Zekria Amani 1609 1 0
4. Toine van Bergen 1330 Hendrik van Buren 1512 1 0
5. Ben van Cuyk 1318 Lion de Kok 1529 1 0
6. Martin van Gelder 1303 Remco Menger 1368 ½ ½

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 12-12-2019 om 10:43:54