Verslagen derde team

 

Uitslagen en standen Foto's

 

12 april 2018

Kasteel 3 verliest van uiteindelijke kampioen Millingen

Toine van Bergen

 

Ons derde team speelde op donderdag 12 april de laatste competitiewedstrijd. De gezamenlijke slotronde vond dit jaar plaats in Mook. Dat werd dus het strijdtoneel van onze thuiswedstrijd tegen Millingen. In de afgelopen jaren hebben we veel tegen dit team gespeeld, en het ging meestal behoorlijk gelijk op. Zo ook deze keer. Het begin van de match was uitstekend: Martijn had in een frisse aanvallende partij tegen Frank Unkrig al voor tienen het volle punt gescoord.

 

Henk Jan speelde een veelbelovende partij tegen Ben IJsvelt met wisselende kansen. Zijn tegenstander had een sterk verzwakte koningsstelling. Jammer genoeg verloor Henk Jan een stuk en kort daarna ook de partij. Martin speelde een boeiende partij tegen Gerben Bekker die in remise eindigde. Ben had het zwaar in de opening toen Millingenaar Huijbregts met twee centrumpionnen opstoomde.  Hij had nog wel wat tegenspel maar uiteindelijk moest Ben toch zijn koning omleggen.

 

Mijn partij tegen Millingen- en uiteindelijk klassetopscorer Rupert Spijkerman ging lang gelijk op. De pionnen bleven in een gesloten stelling op het bord staan en het leek op remise uit te draaien. Helaas wisten de zwarte loper en dame van mijn tegenstander toch door mijn verdedigingslinie heen te glippen. Dat leverde stukverlies en uiteindelijk een onafwendbaar mat op. Daarmee was de nederlaag een feit.

 

Op het topbord speelde Henk een partij op het scherpst van de snede tegen Bernd Schumacher. In het eindspel met beide spelers in tijdnood kon het nog alle kanten op. Maar uiteindelijk werd door Henk de vrede getekend met deze Duitser.

 

Aan het einde van de avond bleek het team van Millingen de verrassende kampioen geworden omdat concurrent ASV verloor. Dat was trouwens niet het enige team dat iets te vieren had. Tegelijk  met de slotronde van onze derde klasse werd er nog een slotronde afgewerkt. Dat leverde op dat gastheer en debutant Mook – ook tot haar eigen verbazing - met de titel in de eerste klasse aan de haal ging.

 

  Het Kasteel 3 1368 Millingse SV 1 1459 2 4
1. Henk Rutten 1651 Bernd Schumacher 1626 ½ ½
2. Martijn Ohlenroth 1479 Frank Unkrig 1548 1 0
3. Ben van Cuyk 1376 Ton Huybregts 1483 0 1
4. Toine van Bergen 1350 Rupert Spijkerman 0 1
5. Martin van Gelder 1267 Gerben Bekker 1314 ½ ½
6. Henk Jan Zwikker 1086 B. IJsvelt 1322 0 1

 

09 maart 2018

Offday van Kasteel 3 in rumoerig Groesbeek

Toine van Bergen

 

Op vrijdag 9 maart moest ons derde team afreizen naar Groesbeek voor de competitiewedstrijd tegen PION 4. Op papier een gelijkwaardige tegenstander, maar helaas de praktijk bleek anders. Het begon al met Martin die geen grip kreeg op Groesbeker Jan van Kessel en als eerste kansloos verloor. Martijn wist wel redelijk stand te houden, kwam actief uit de opening, maar belandde tegen Sjaak Thijssen in een stelling waaruit niet meer dan remise was te behalen. Vervolgens liet Ben zich foppen door de Groesbeekse veteraan Jacques de Jong, waarmee we al in een bijna kansloze positie waren beland.

 

Onze kopman Henk stond aanvankelijk ook wat actiever maar kon er niet echt doorheen komen tegen voornaamgenoot Henk Arts. Ook remise dus. Tussenstand daarmee 3-1 voor PION waarmee Arno en ik alles op alles moesten zetten om tenminste nog een punt uit het vuur te slepen. Maar helaas, dat zat er niet in deze keer. Ook ik speelde een mindere partij tegen een toch niet zo sterke tegenstander. Dacht een pluspion van René Slaa te kunnen terugveroveren maar zag daarbij zomaar een mat in twee over het hoofd.

 

Echt concentreren op je partij was trouwens niet zo makkelijk in het laatste uur omdat er tumult ontstond op de borden naast ons waar PION 2 tegen Velp speelde. Met de gebroeders Wijnhoven weer eens in een luidruchtige hoofdrol. Arno stond eigenlijk verloren. Maar in een eindspel van paard en toren voor hem tegen een Groesbeekse dame wist Henk Fleuren het niet meer en werd het punt gedeeld.

 

De individuele resultaten:

  PION 4 (Groesbeek) 1608 Het Kasteel 3 1430
1. Henk Arts jr. 1717 Henk Rutten 1651 ½ ½
2. Henk Fleuren 1766 Arno Reijnders 1460 ½ ½
3. Jacques Thijssen 1615 Martijn Ohlenroth 1479 ½ ½
4. Jaques de Jong 1650 Ben van Cuyk 1376 1 0
5. Rene Slaa 1398 Toine van Bergen 1350 1 0
6. Jan van Kessel 1499 Martin van Gelder 1267 1 0

 

 

16 februari 2018

Eerste nederlaag Kasteel 3 tegen oppermachtig ASV

Toine van Bergen

 

Ons derde team liep vrijdag 16 februari tegen haat eerste nederlaag aan. We wisten van tevoren al dat het een zware pot zou worden tegen de Arnhemse koploper. ASV bleek ook nog met een erg sterk team afgereisd te zijn naar Wijchen. De rating van onze tegenstanders varieerde van 1500 tot ruim 1700. Bovendien was bij ons team niet iedereen beschikbaar, door ziekte en privé- omstandigheden.

 

Arno moest als eerste capituleren tegen Jan Vermeer. Henk Jan moest het opnemen tegen Horst Eder en kwam al snel materiaal achter. Ook hij kon het niet bolwerken. Op de overige borden bleef de strijd lang in evenwicht. Martin verloor in de opening wel een pion en zijn koning kwam al vrij snel ergens midden op het bord terecht. Maar die werd toch weer in veiligheid gebracht en uiteindelijk verzandde zijn partij in remise.

 

Invaller John Hermans kwam in een toreneindspel terecht met een pion meer. Ook bij hem zat er niet veel meer in dan het delen van het punt. Ikzelf besloot om maar aan het topbord te gaan zitten. Tegen Arnhemmer Rob van Belle kwam ik twee pionnen achter, maar toch wist ik zijn koningsstelling behoorlijk onder druk te zetten met mijn dame en witte loper. In de tijdnoodfase waarin ik terecht kwam werd een kleine onzorgvuldigheid mij fataal.

 

Ben was nog als laatste in de strijd. Ook hij had een moeilijke pot, en raakte een pion en vervolgens ook nog een stuk achter. Maar hij knokte zich knap terug. In de tijdnoodfase werd zijn tegenstander onnauwkeurig. Ben kreeg vat op de koningsstelling van Wilfred Jansz en de dreiging was zodanig dat een remise-aanbod door de Arnhemmer werd geaccepteerd. Feitelijk stond Ben op dat moment zelfs gewonnen.

 

De individuele resultaten:

  Het Kasteel 3 1329 ASV 8 (Arnhem) 1633
1. Toine van Bergen 1350 Rob van Belle 1697 0 1
2. Arno Reijnders 1460 Jan Vermeer 1678 0 1
3. Ben van Cuyk 1376 Wilfred Jansz 1673 ½ ½
4. John Hermans 1434 Ron Brachten 1617 ½ ½
5. Martin van Gelder 1267 Bob Kooij 1566 ½ ½
6. Henk Jan Zwikker 1086 Horst Eder 1568 0 1

 

07 december 2017

Gehandicapt Kasteel 3 sleept gelijkspel uit het vuur

Toine van Bergen

 

De verwachtingen waren niet hoog op donderdagavond 7 december. Drie afmeldingen voor Het Kasteel 3, en na stad en land afgemaild te hebben was alleen Wim Hermens beschikbaar om in te vallen.  Dus vertrokken we met een gehandicapte vijfmansformatie naar Mook om al direct te beginnen met een 1-0 achterstand.

 

Op de vijf borden waar wel strijd geleverd werd kwamen we redelijk uit de startblokken. Zelf won ik al snel een pion en trapte Mook speler Paul Beurskens ook nog in een paardtruc waardoor ik mijn paart kon inleveren voor zijn toren.

 

Arno slaagde er als eerste in om zijn tegenstander mat te zetten. Wim Hermens hield lang stand tegen Hein van der Linden maar toen zijn koning onder vuur kwam te liggen moest hij toch het onderspit delven. Hetzelfde gold voor Ben die vanaf het begin al onder druk raakte en na stukverlies uiteindelijk ook zijn koning moest omleggen. Dat betekende een 3-1 achterstand, en alleen een gelijkspel was daarmee nog mogelijk.

 

De tegenstander van Henk Rutten was ook gehandicapt geraakt. Hij kwam er tijdens zijn schaakpartij achter dat hij onderweg naar Mook zijn kostbare gehoorapparaat had verloren en was hier behoorlijk door van slag. Uiteindelijk besloot hij toch door te spelen en moest Henk Rutten nog alles uit de kast halen om in een toreneindspel met een pluspion de winst voor ons binnen te halen.

 

Daarmee werd mijn partij beslissend. Ondanks materiaaloverwicht en een stevige aanval op de Mookse koningsstelling wilde Beurskens niet zomaar capituleren. Hij wist zelfs met zijn dame en witte loper opeens een matdreiging voor mij tevoorschijn te toveren. Gelukkig verrekende hij zich en ging de loper van het bord, waarna ik hem vrij simpel mat kon zetten. Een maximaal resultaat werd daarmee behaald tegen een op papier sterkere tegenstander.

 

  Mook 2 1483 Het Kasteel 3 1452 3 3 do 07 dec
1. Harry Smits 1582 NO 1 0 Regl.
2. Sjim Jonkmans 1642 Henk Rutten 1628 0 1
3. Wim Hopman 1423 Arno Reijnders 1475 0 1
4. Hans v.d. Ende 1471 Ben van Cuyk 1378 1 0
5. Paul Beurskens 1394 Toine van Bergen 1328 0 1
6. Hein van der Linden 1384 Wim Hermens 1 0

 

10 november 2017

Eerste overwinning Kasteel 3

Toine van Bergen

 

Het derde team van Het Kasteel is nog steeds ongeslagen. Na het gelijkspel in Nijmegen tegen SMB volgde op vrijdag 10 november een winstpartij tegen UVS, de andere grote club uit de Keizer Karelstad.

 

Op de meeste borden stonden we vanaf het begin tenminste gelijkwaardig of zelfs iets beter. Maar toch duurde het vrij lang voordat de eerste beslissing viel. Ben won twee pionnen tegen de Nijmeegse teamleider Joris Leijten, belandde in een toreneindspel en wist vlak voor half elf als eerste de buit binnen te halen.

 

Niet veel later volgde Henk zijn goede voorbeeld tegen routinier Jaap Stork. Het leek dus de goede kant op te gaan, totdat Martin zich onverwachts vergaloppeerde. Met een voorsprong in materiaal liet hij zich toch nog foppen door Robert Kerkhoven. Tussenstand 2-1 dus. Gelukkig liet Martijn zich niet foppen door de Nijmeegse Suzanne van Winkel. In een pionneneindspel was hij net iets eerder met een promotiepion aan de overkant.

 

Zelf stond ik de hele wedstrijd wel iets actiever dan Fulvio Farina. Toen ik de winst binnen dacht te hebben kreeg mijn koningsstelling toch nog een torenaanval te verduren. Maar gelukkig kon ik één zet eerder mat geven dan mijn tegenstander. Stand 4-1 en de winst was dus binnen. Arno en zijn tegenstander Arjan Schonen raakten beiden in tijdnood. Ook Arno stond beter maar liep in een patvalletje. Al met al een royale overwinning dus tegen een niet al te sterke tegenstander.

 

De volgende ronde in december tegen Mook zal beslist zwaarder worden.

 

  Het Kasteel 3 1426 UVS 7 (Nijmegen) 1094
1. Henk Rutten 1628 Jaap Stork 1158 1 0
2. Arno Reijnders 1475 Arjan Schoonen 1134 ½ ½
3. Martijn Ohlenroth 1444 Suzanne van Winkel 1 0
4. Ben van Cuyk 1378 Joris Leijten 1225 1 0
5. Toine van Bergen 1328 Fulvio Federico Farina 1 0
6. Martin van Gelder 1305 Robert Kerkhoven 861 0 1

 

10 oktober 2017

Ook Kasteel 3 opent seizoen  met gelijkspel

Toine van Bergen

 

Na de competitestart van Kasteel 1 met twee gelijke spelen was op dinsdag 10 oktober ons derde team aan de beurt, met een uitwedstrijd tegen het Nijmeegse SMB. Het werd een spannende wedstrijd met wisselende tussenstanden, die uiteindelijk ook al in een 3-3 gelijkspel eindigde. Opvallend was daarnaast dat aan alle zes de borden wit er met de winst van doorging.

 

Arno gaf al vrij snel een stuk weg en dat verlies bleek voor hem niet meer recht te trekken. Hij moest als eerste de vlag strijken tegen Matthijs Vernooij.

 

Zijn bijna- naamgenoot, onze Martijn, had ook al succes. Hij zocht direct de aanval op en daar had beeldend kunstenaar Frans Drummen geen verweer tegen.

 

Onze kopman Henk had de hele wedstrijd een overwicht tegen Jan Aalbers. Toen hij dat wist te verzilveren stonden we vervolgens dus op een 2-1 voorsprong. Er leek weinig aan de hand op de overige borden. Ikzelf had goede aanvalskansen  tegen Eline Koch, terwijl zowel Ben als Martin minstens gelijkwaardige stellingen hadden. Maar helaas, Martin trapte in een paardvork van de hevig verkouden Erik Kastermans. En Ben deed zijn dame in de aanbieding terwijl hij nota bene  al tegen een dame speelde. Daarmee lag de druk op mijn schouders om in ieder geval nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat lukte uiteindelijk, mede door hevige tijdnood van mijn tegenstandster.

 

De individuele uitslagen:

  SMB 4 (Nijmegen) 1364 Het Kasteel 3 1427 3 3 di 10 okt
1. Jan Aalbers 1507 Henk Rutten 1628 0 1
2. Matthijs Vernooij 1370 Arno Reijnders 1475 1 0
3. Frans Drummen 1417 Martijn Ohlenroth 1444 0 1
4. Patricia van Wachtendonk Ben van Cuyk 1378 1 0
5. Eline Koch 1161 Toine van Bergen 1333 0 1
6. Erik Kastermans 1365 Martin van Gelder 1305 1 0

 

03 april 2017

Kasteel 3 sluit schaakseizoen af met gelijkspel tegen SMB

Toine van Bergen

 

Op maandag 3 april was de slotronde van de 3e klasse G in café Groenewoud in Nijmegen. De organiserende vereniging was UVS. Dat betekende dat wij onze thuiswedstrijd tegen het Nijmeegse SMB toch in Nijmegen moesten spelen. Er waren nogal wat invallers nodig maar we stonden uiteindelijk toch met een redelijk team aan de start. Martin was als eerde klaar tegen Frans Drummen. Hij had wel actiever spel maar moest in een remise berusten.

 

Invaller Nick Pijnappels zorgde voor een goed vervolg. Hij  bood SMB-er Michel Droste in een gecompliceerde stelling remise aan. Dat aanbod werd afgewezen. maar Droste was hierdoor zo van slag dat hij vervolgens direct zijn dame inleverde!!!! Ook ikzelf was even van slag, maar dat pakte voor ons minder goed uit. De visueel gehandicapte Lucas de Jong was mijn tegenstander. Dat betekent dat een partij iets anders verloopt dan normaal. Ik moest alle zetten hardop uitspreken en ze vervolgens zowel voor mijzelf als Lucas goed op het bord uitvoeren. En daar ging het mis. Ik voerde een zet van mijzelf anders uit dan ik had uitgesproken en moest daarom een corrigerende -minder goede- zet doen. Dat kostte mij een kansrijke voortzetting en uiteindelijk de partij.

 

Vervolgens deelde Clemens tegen Matthijs Vernooij, evenals Martin eerder, het punt met zijn tegenstander. Daarmee stond het 2-2 en de partij kon dus nog alle kanten op. Op de laatste twee borden speelden onze geheime wapens van de avond, Sjaak Laurant, en zijn neefje Etienne Rutten. Sjaak speelde een ijzersterke positionele partij tegen Alexander Greefhorst. De koningsstelling van de SMB-er werd door hem zorgvuldig uit elkaar gerafeld en hij wist, zoals hij zelf zei, binnen te halen waarvoor hij was “ingehuurd”: een vol punt.

 

Etienne verloor weliswaar een stuk maar had enkele pionnen meer. In het eindspel kwam een centrumpion van SMB- routinier Jan Aalbers dreigend opzetten en dat was niet meer goed te pareren. Aalbers toverde een mat op het bord. Daarmee eindigde de wedstrijd onbeslist. Een prima seizoen werd daarmee afgesloten met een fraaie 3e plaats.

 

De individuele resultaten:

 

Het Kasteel 3

1396

SMB 4

1499

3

3

1. Toine van Bergen 1325 Lucas de Jong 1586 0 1
2. Sjaak Laurant 1693 Alexander Greefhorst 1543 1 0
3. Nick Pijnappels 1492 Michel Droste 1587 1 0
4. Martin van Gelder 1294 Frans Drummen 1446 ½ ½
5. Clemens Levink 1590 Matthijs Vernooij 1358 ½ ½
6. Etienne Rutten 981 Jan Aalbers 1476 0 1

 

06 maart 2017

UVS 5 - Het Kasteel 3

Ben van Cuyk

 

Bij voorbaat al 1-0 achter. Overmacht.

 

Er stonden zeker goede potten op het bord. Vooral de eerste 20 zetten bij iedereen en gedurende de hele avond zeker bij Clemens (lange roccade; dat zie je hem niet vaak doen). Clemens werd op het laatst in tijdnood te pakken genomen door de, objectief gezien, in het nauw gedreven tegenstander.

 

Over mijn eigen partij ben ik niet ontevreden. Ik kon de diverse aanvallen telkens tegenhouden, maar de opponent was ervarener en vond succesvol een gat in mijn verdediging. Henk Jan stond er in het begin uitstekend voor, maar moet op een gegeven moment iets over het hoofd gezien hebben, want de kansen keerden in zijn nadeel.

 

Martin’s loper werd gepend recht voor zijn koning; ontsnappen was er helaas niet meer bij. Etienne zat in de tweede helft een beetje moedeloos te kijken alvorens hij de handdoek gooide. Al met al een avond om te vergeten. 6-0

 

10 februari 2017

Kasteel 3 moet tot het uiterste gaan voor de winst

Toine van Bergen

 

Het kostte op vrijdag 10 februari veel pijn en moeite. Maar uiteindelijk haalde ons derde team voor de vierde keer dit seizoen de overwinning binnen. Lang leek het er niet op dat het zo moeilijk zou worden. Op de meeste borden stonden we beslist niet slechter. Zelf had ik de eer om als eerste mijn partij -met wit-  winnend af te sluiten. Volgens Sjaak Laurant was het een Tarrasch- opening. Ik zou het echt niet weten maar het liep vanaf het begin erg goed. Ik won een centrumpion, daarna een stuk en daarna kon ik zelf met twee verbonden centrumpionnen naar de overkant lopen. Promotie van een van deze pionnen tot dame betekende meteen schaakmat tegen René Severijnen.

 

Martijn kwam in een ingewikkeld eindspel terecht met een paard tegen loper en een pionnetje minder. Hij wist knap remise af te dwingen tegen Duitser Frank Unkrig. Maar aan ons topbord kwam de eerste tegenvaller. Henk kreeg een scherpe koningsaanval te verduren van de tweede Duitser Bernd Schumacher. Hij tastte mis waardoor zijn dame van het bord ging en het daarmee direct afgelopen was. Vervolgens kwamen we zelfs op achterstand omdat Martin voor het eerst dit seizoen een nederlaag moest slikken.

 

Gelukkig stond daar weer tegenover dat ons jongste teamlid Etienne al heel snel een toren voor kwam. Om 23.00 uur was zijn eerste winstpartij voor Het Kasteel 3 een feit. Alle last lag nu op de schouders van Ben. Hij werkte zich knap onder een aanval van Ton Huybregts uit en zette de tegenaanval in. Met beide ploegen in tijdnood gebeurde er weer voldoende om je over op te kunnen winden. Een onreglementaire zet van Huybregts en een toeschouwer die zich met het spel ging bemoeien door de klok in te drukken toen Ben dat zelf vergat. Gelukkig hielden de spelers zelf het sportief en rustig en Ben haalde zowaar het winnende punt binnen!!!!

 

Nu wacht volgende maand de loodzware uitwedstrijd tegen koploper UVS in Nijmegen.

 

De individuele uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1341

Millingse SV 1

1335

1. Henk Rutten 1633 Bernd Schumacher 1577 0 1
2. Martijn Ohlenroth 1441 Frank Unkrig 1576 ½ ½
3. Ben van Cuyk 1372 Ton Huybregts 1525 1 0
4. Toine van Bergen 1325 Rene Severijnen 1196 1 0
5. Martin van Gelder 1294 B. IJsvelt 1308 0 1
6. Etienne Rutten 981 Eric Houkes 829 1 0

 

09 januari 2017

Kasteel 3 laat punten liggen in Arnhem

Toine van Bergen

 

Ons derde team heeft voor het eerst dit seizoen de punten aan de tegenstander moeten laten. Op de tweede maandag van het nieuwe jaar bleken we uiteindelijk net iets tekort te komen tegen De Toren 7. Het zag er lang niet naar uit dat onze ongeslagen status eraan zou gaan. Op verschillende borden stonden we zeker niet slechter. Dat was ook het geval met Ben. Toen hij uiteindelijk tegen Arnhemmer Elsinga toch zijn koning moest omleggen betekende dat trouwens ook voor hem persoonlijk zijn eerste nederlaag in dit seizoen

 

Invaller Clemens wist echter door de verdediging van Jan Schoemaker heen te breken en hem mat te zetten. Daarmee was het evenwicht weer hersteld. Onze doorgaans betrouwbare kopman Henk Rutten had zijn handen vol aan Rolf Hendriks. Een pionnetje achterstand bleek in dit geval de doorslag te geven en daarmee stonden we dus opnieuw achter. Zelf speelde ik een uitermate spannende partij tegen Alex Versteeg. Toen er een dame-eindspel op het bord kwam waarbij mijn tegenstander twee pionnen meer had leek het onbegonnen werk om er nog iets van te maken. Maar ik won een pionnetje terug en vervolgens wist ik eeuwig schaak af te dwingen, en daarmee toch nog een halfje binnen te halen.

 

Etienne stond lange tijd een pion voor, knokte hard door toen de Torenspeler Braam een overwicht kreeg, maar dat bleek in het eindspel niet voldoende. Hij was daarmee onze derde speler die het onderspit moest delven. Daarmee was de nederlaag al een feit maar het publiek kreeg toch nog een zeer aantrekkelijke toegift: de partij van Martin tegen Kees Spruijt. Daar was het chaos troef. Beide spelers deden een onreglementaire zet. De klok begaf het waarna deze opnieuw (onjuist) werd ingesteld  in uren in plaats van minuten. Gelukkig werd dat wel ontdekt, anders hadden de heren er nu nog gezeten…. In alle verwarring die was ontstaan hield Martin het hoofd wel koel en won zijn partij.

 

De uitslagen:

 

De Toren Arnhem 7

1478

Het Kasteel 3

1356

1. Rolf Hendriks 1545 Henk Rutten 1631 1 0
2. Alex Versteeg 1479 Toine van Bergen 1334 ½ ½
3. Hendrik Elsinga 1514 Ben van Cuyk 1356 1 0
4. Kees Spruijt 1475 Martin van Gelder 1294 0 1
5. Jan Schoemaker 1375 Clemens Levink 1579 0 1
6. Ad Braam Etienne Rutten 939 1 0

 

16 december 2016

Kasteel 3 gaat als medekoploper het nieuwe jaar in!

Toine van Bergen

 

Ons derde team sloot het oude jaar af met een thuiswedstrijd regen Mook 2. De Limburgers waren ondanks een plaatselijke griepgolf al snotterend op redelijke oorlogssterkte komen opdagen. Zo speelde onze kopman Henk Rutten tegen de OSBO- competitieleider Huub Blom. Het werd volgens Henk een chaotische en kolderieke wedstrijd waarin beide spelers, om verder onheil te voorkomen, maar tot remise besloten.

 

Etienne trof met Paul Beurskens een geroutineerde tegenstander maar was niet door hem geïmponeerd. Hij wist op een knappe wijze eveneens een puntendeling te bereiken. Martijn speelde op bord 2 tegen de geslepen Sjim Jonkmans. Hoewel hij volgens zijn tegenstander winstkansen had gehad werd ook hier tot remise besloten. Kortom, halverwege was de strijd nog volledig in evenwicht.

 

Dat werd in ons voordeel doorbroken door onze in de OSBO- competitie debuterende invaller. Jeugdspeler Stein van Tol wist een toreneindspel met een pion meer knap tot winst te brengen. Zelf kwam ik goed uit de opening tegen Hein van der Linden. Maar hij kon een behoorlijke aanval op mijn koningsstelling loslaten. Ik koos op een gegeven moment in een gecompliceerde stelling de foute voortzetting en moest mijn koning omleggen. Daarmee was het evenwicht dus hersteld en moest de partij van Ben tegen Wim Hopman de doorslag geven. Ondanks tijdnood wist hij behaald materiaalvoordeel goed uit te buiten. Dankzij zijn winst gaat Het Kasteel 3 met 6 punten uit 3 wedstrijden als medekoploper het nieuwe jaar in. En daar mogen we zeker trots op zijn.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1269

Mook 2

1505

1. Henk Rutten 1631 Huub Blom 1729 ½ ½
2. Martijn Ohlenroth 1362 Sjim Jonkmans 1612 ½ ½
3. Ben van Cuyk 1356 Wim Hopman 1425 1 0
4. Toine van Bergen 1334 Hein van der Linden 1423 0 1
5. Stein van Tol 994 Ton Biemans 1474 1 0
6. Etienne Rutten 939 Paul Beurskens 1368 ½ ½

 

11 november 2016

Kasteel 3 wint ook tweede competitiewedstrijd

Toine van Bergen

 

Ons derde team heeft ook in de thuiswedstrijd tegen Tornado 2 uit Druten de winst behaald. Gezien de gemiddelde rating van de tegenstander was dat niet heel verrassend, maar omdat Tornado nogal wat jeugdspelers heeft zegt dat niet alles. De Drutenaren speelden met een tactische opstelling want onze kopman Henk Rutten speelde tegen jeugdspeler Len Brands. Henk had het niet gemakkelijk. Martijn was op bord twee als eerste klaar tegen ons oud-lid Geert Smulders Dinh. Hij offerde wat materiaal om de koningsstelling van Geert vakkundig te fileren.

 

Daarna kreeg Henk een remiseaanbod van Len Brands en omdat het er op de meeste borden goed uitzag ging ik daarmee akkoord. Daarmee lagen we dus goed op koers. Martin verloor in de opening een pion maar won al snel weer materiaal terug. Hij gaf zijn tegenstander geen enkele kans meer en speelde het prima uit. Daarmee was de tussenstand 2½ – ½ . Etienne belandde in een toreneindspel tegen de sterke Wim Nijs. Hij had een pion meer maar kon daarmee weinig voordeel halen. Terecht besloot hij het punt te delen.

 

Ben had ook een betere stelling. Ik dacht zelf dat hij de winst al snel had kunnen pakken maar  volgens hem zat er dan eeuwig schaak in. Hij maakte het nog even spannend met tijdnood maar uiteindelijk scoorde Ben het definitief winnende punt. Dat betekende dat ikzelf als laatste nog bezig was regen collega- teamcaptain (en ook oud-lid) Thijs Banken. Ik stond de hele wedstrijd beter, uiteindelijk had ik genoegen kunnen nemen met remise maar in een overmoedige bui deed ik precies de verkeerde zet waardoor alles alsnog uit mijn handen viel.  Desondanks een mooie 4- 2 overwinning voor Het Kasteel 3, dat nu fier aan kop gaat.

 

13 oktober 2016

Kasteel 3 gaat flitsend van start

Toine van Bergen

 

Ons derde team moest voor het derde jaar op rij op bezoek bij Elster Toren. En om maar direct met de deur in huis te vallen: het werd ook voor het derde jaar op rij een overwinning!

 

Geheel tegen mijn gewoonte in was ikzelf als eerste klaar. Elstenaar Jerry Thijssen accepteerde een pion die door mij van het nodige gif was voorzien. Want ik kon vervolgens een volle toren winnen, waarop hij direct opgaf.

 

Onze kopman Henk Rutten speelde een boeiende partij tegen Bram Arends. Al snel wist hij diens koningsstelling te slopen en toen Arends ook nog een toren moest weggeven was het over en uit. Met een comfortabele 0-2 voorsprong adviseerde ik Martin om in een stelling met weinig perspectief remise aan te bieden. Willem van den Eijk ging daarmee akkoord.

 

Etienne belandde in een eindspel met twee torens en een dame en had een pionnetje voorsprong. Dat bleek helaas niet voldoende voor de winst want in het eindspel verloor hij een toren. Uiteindelijk moest hij opgeven. Ben kwam een pion voor en zette een goede aanval op. In eerste instantie overzag hij een “mat in twee” maar hij hield voldoende druk om uiteindelijk toch de winst te kunnen pakken.

 

Daarmee stond al vast dat de punten weer naar Wijchen zouden gaan. Martijn was onze laatste man in de strijd, had eveneens een overwicht en wist de koning van naamgenoot Martijn Vlootman zo op te jagen dat ook hij deze Elstenaar tot opgeven kon dwingen.

 

Individuele uitslagen:

  De Elster Toren 3 1409 Het Kasteel 3 1316
1. Bram Arends 1594 Henk Rutten 1631 0 1
2. Martijn Vlootman 1445 Martijn Ohlenroth 1362 0 1
3. Henk Russens Ben van Cuyk 1356 0 1
4. Jerry Tijssen 1189 Toine van Bergen 1312 0 1
5. Willem van den Eijk Martin van Gelder 1294 ½ ½
6. Ton Overeem Etienne Rutten 939 1 0

 

 

08 april 2016

Kasteel 3 sluit seizoen af met ruime overwinning

Toine van Bergen

 

Vrijdagavond 8 april stond de slotronde van de 3e klasse H van de OSBO- competitie op het programma. Voor ons team betekende dat een thuiswedstrijd tegen Millingen…. In Millingen!!! Deze vereniging organiseerde deze keer namelijk de gezamenlijke slotronde. Altijd leuk als je alle tegenstanders nog een keertje gezamenlijk bij elkaar ziet. Veel bekende gezichten. Ook van de OSBO trouwens, want deze had onze eigen ex- voorzitter en -penningmeester Peter Zieck naar het dorpje aan de Rijn gestuurd. Gelukkig waren we na het wachten op Arno en een touristische route via Museum Oriëntalis, het Afrikamuseum en de noodopvang voor vluchtelingen in Heumensoord nog net op tijd.

 

Martin, die Albert uit Grave had opgehaald, had een deel van het wedstrijdformulier al ingevuld, zodat we snel achter de borden zaten. En toen bleek dat onze spelers er zin in hadden. Ben speelde tegen Ben (IJsvelt) en onze Ben was rond 22.00 uur de eerste die door een foutje van zijn tegenstander de winst binnenhaalde. Zelf had ik voor de afwisseling een keer een gemakkelijke avond. Op zet vijf gaf René Severijnen al een centrumpion af en even later deed hij ook nog een loper in de aanbieding. Mijn enige valkuil was nog verlies van concentratie maar de koffie was gelukkig van goede kwaliteit in Millingen. Dus werd het al snel 2-0.

 

Niels speelde op ons topbord tegen de Duitser Frank Unkrig, van wie ik vorig jaar nog ongelukkig verloor. Aanvankelijk leek het ook voor hem moeilijk te worden: een pion achterstand en een actieve Duitse dame bezorgden hem veel denkwerk. Maar daarna tuinde Unkrig in het valletje dat Niels had opengezet. Hij kreeg een stuk kado maar Niels kreeg er een mat in twee voor terug. Nog voor half elf stond het daarmee al 3-0 voor Het Kasteel!

 

Invaller Albert speelde een aanvallende partij met zwart. Hij bood al vrij snel remise aan maar Ton Huybregts, die nog topscorer van de 3e klasse H kon worden, had daar op dat moment nog geen zin in. Albert gaf hem echter geen enkele kans en toen hij zijn tegenstander om 22.33 uur nog een keer remise aanbood zag deze in dat er ook echt niet meer inzat. Daarmee was de buit voor ons binnen.

 

Arno speelt dit seizoen wat ongelukkig. In een eindspel met voor beide partijen nog een dame, toren en paard op het bord zat er net geen eeuwig schaak in. Toen hij dacht de tweede Millingse Duitser Bernd Schumacher zonder risico schaak te kunnen geven overzag hij dat dit schaak zodanig opgeheven kon worden dat hij zelf weer schaak kwam te staan. Hij moest daarna opgeven.

 

Ten slotte Martin. Hij is dit seizoen onze topscorer geworden met 5 uit 7!!! Een eindspel met beide partijen een toren en een reeks pionnen op het bord werd op prima wijze door hem uitgespeeld.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1460

Millingse SV 2

1446

1. Niels Radder 1593 Frank Unkrig 1493 1 0
2. Arno Reijnders 1513 Bernd Schumacher 1599 0 1
3. Albert Verhaaren 1695 Ton Huybregts 1552 ½ ½
4. Ben van Cuyk 1340 B. IJsvelt 1302 1 0
5. Toine van Bergen 1323 Rene Severijnen 1285 1 0
6. Martin van Gelder 1294 Eric Houkes 1 0

 

 

11 maart 2016

Kasteel 3 onderuit tegen kampioenskandidaat PION

Toine van Bergen

 

Vrijdagavond 11 maart stond de thuiswedstrijd tegen PION op de agenda. Een tegenstander met een gemiddeld veel hogere rating. Een Groesbeekse eerste bordspeler met een rating van bijna 2000. Ga er maar aan staan. En dan was onze kopman Niels Radder ook nog verhinderd. Toch duurde het lang voordat op de verschillende borden er enig krachtsverschil bleek te ontstaan. Het was al na tienen toen Arno mij mededeelde dat hij helaas had verloren. Van zijn partij heb ik verder weinig meegekregen.

 

Ben stond echter goed te verdedigen tegen zijn tegenstander Anton Grutters. Zelfs zo goed, dat deze er geen heil meer in zag en remise aanbood. Ik adviseerde hem om dit te accepteren omdat op de andere borden ook nog genoeg kansen lagen. Dat bleek inderdaad te kloppen, want Martin – hard op weg om teamtopscorer te worden – wist Hans van Hanswijk te verschalken. En om 22.40 uur stond het vervolgens gewoonweg weer gelijk: 1 ½- 1 ½ .

 

Uiteindelijk bleken onze tegenstanders op de overige borden uiteindelijk toch een maatje te groot. De Groesbeekse kopman Leo Wijnhoven – die in PION 1 niet zou misstaan – had een harde dobber aan Albert. Totdat onze invaller aan het eerste bord  in het eindspel een toren verspeelde. Martijn – die wat later binnenkwam omdat hij eerst naar Groesbeek was gereden ( hij dacht dat we uit speelden!!!) – moest vervolgens capituleren regen de Groesbeekse teamleider Sjaak Thijssen. En zelf zag ik een betere stelling – mede door tijdnood – uiteindelijk weer eens uit mijn handen glippen.

 

Wat ons nu nog rest is om in de laatste ronde de puntjes mee te nemen uit Millingen. Dan eindigen we keurig in de middenmoot.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1422

PION 4

1686

1. Albert Verhaaren 1695 Leo Wijnhoven 1988 0 1
2. Arno Reijnders 1513 Henk Arts jr. 1706 0 1
3. Martijn Ohlenroth 1370 Jacques Thijssen 1597 0 1
4. Ben van Cuyk 1340 Anton Grutters 1623 ½ ½
5. Toine van Bergen 1323 Jan van Kessel 1514 0 1
6. Martin van Gelder 1294 Hans van Hanswijk 1 0

 

18 februari 2016

Kasteel 3 pakt de punten in Elst

Toine van Bergen

 

Ons derde team  speelde op donderdagavond 18 april de lastige uitwedstrijd tegen Elster Toren 3. Van tevoren was bekend dat het alle kanten op zou kunnen gaan. We stonden zowel in wedstrijd- als in bordpunten gelijk en ook de ratingscores ontlopen elkaar nauwelijks. De vorm van de dag zou de doorslag gaan geven.

 

's Ochtends kreeg ik echter het vervelende bericht dat Arno wegens griep niet mee zou kunnen spelen tegen zijn oude club. Snel kon ik gelukkig Clemens bereid vinden om in te vallen. Op de diverse borden bleef het tot 22.00 uur rustig. Bij Martijn waren inmiddels de nodige stukken van het bord gegaan. Hij kwam in een pionneneindspel terecht waarbij Elstenaar Willem van den Eijk licht in het nadeel was door een vervelende dubbelpion. Met actief spel van zijn koning wist Martijn dit voordeeltje goed uit te buiten. Martin wist materiaalvoordeel te behalen en gaf dit niet meer uit handen. Toen ook hij had weten te winnen zag het er goed uit.

 

Maar Ben stond erg gedrukt met een gevaarlijke dame-torencombinatie die druk uitoefende op zijn koningsstelling. Zijn tegenstander stond echter behoorlijk onder tijdsdruk en bood remise aan. Dat besloot Ben te accepteren na overleg met mij. Op de andere borden stond het er toen immers nog redelijk goed voor.

 

En inderdaad: invaller Clemens wist een eindspel met kwalitatief beter materiaal goed af te ronden en scoorde het beslissende winnende punt voor Het Kasteel. Op dat moment waren dus alleen Niels en ik nog in de strijd, op de twee hoogste borden. Niels had een licht materieel nadeel maar wel degelijk nog aanvalskansen. De Elster kopman Kamran Radsaz wist echter goed weerstand te beden en Niels moest het loodje leggen. Zelf stond ik de hele partij beter tegen de talentvolle Martijn Vlootman. Maar hij had iets goed te maken omdat ik vorig jaar van hem gewonnen had. En inderdaad, zoals vaker sloeg het “11 uur syndroom” bij mij weer eens toe. Een taxatiefoutje bij een afruil kostte me de kop. Ook omdat ik vervolgens in hevige tijdnood belandde. Maar voor lang treuren was deze keer geen reden: we hadden de punten deze keer op de lagere borden gepakt, waarmee we ons nu wel veilig kunnen noemen.

 

De uitslagen:

 

De Elster Toren 3

1419

Het Kasteel 3

1414

1. Kamran Roodsaz 1594 Niels Radder 1593 1 0
2. Martijn Vlootman 1483 Toine van Bergen 1323 1 0
3. Willem van den Eijk Martijn Ohlenroth 1370 0 1
4. Jerry Tijssen 1181 Ben van Cuyk 1340 ½ ½
5. Rob Leijser Clemens Levink 1564 0 1
6. Maik van den Brink Martin van Gelder 1294 0 1

 

 

15 januari 2016

Kasteel 3 deelt punten met Nijmeegs SMB

Toine van Bergen

 

De derby tegen het Nijmeegse SMB was spannend en er was sprake van weinig krachtsverschil. Dat verwachtten we al op basis van de gemiddelde rating van beide teams, en die verwachting kwam uiteindelijk ook uit.

 

Aanvankelijk leek het zelfs dat wij op alle borden er wat beter voor stonden. Dat was zeker het geval bij Arno. Maar hij liet zich toch foppen door de lepe Marinus Mulders. Lang keken we vervolgens tegen deze 0-1 achterstand aan, totdat Martijn, die wat meer aanvalskansen had, dit uiteindelijk niet bleek te kunnen verzilveren. Hij speelde remise.

 

Kopman Niels wist vervolgens een paard te winnen van Jan Aalbers, die in een fraai clubtenue was verschenen met daarop vermeld het oprichtingsjaar 1848 van deze zeer oude schaakvereniging. Niels gaf deze voorsprong natuurlijk niet meer uit handen en maakte het bekwaam af.

 

Ben speelde tegen oud- clubgenoot Paul van Deemen. Eerst kwam hij een pion achter, maar in de slotfase stond Ben ineens twee pionnen voor. Dat bleek uiteindelijk toch niet voldoende voor de winst, onder andere omdat Paul nog een gevaarlijke vrijpion had.
Martin wist een stuk te winnen van Nijmegenaar Dolf Hofs. Deze laatste besloot vervolgens vreemd genoeg tot een stukkenruil, waar onze teamgenoot natuurlijk geen bezwaar tegen had. De winst werd ook door hem behaald.

 

Met een 3-2 voorsprong op zak was ik nog aan het spelen tegen een voor mij goede bekende, de Nijmeegse beeldend kunstenaar Frans Drummen. Na een moeizame opening werd het een gelijkwaardige partij. In tijdnood raakte ik echter twee pionnen kwijt, had nog wel een matdreiging in huis, maar uiteindelijk kwam ik er net niet doorheen. Daarmee was de puntendeling een feit.

 

Individuele uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1408

SMB 5

1428

3

3

1. Niels Radder 1575 Jan Aalbers 1476 1 0
2. Arno Reijnders 1528 Marinus Mulders 1422 0 1
3. Martijn Ohlenroth 1352 Henk Brouwer 1401 ½ ½
4. Ben van Cuyk 1345 Paul van Deemen 1400 ½ ½
5. Toine van Bergen 1318 Frans Drummen 1439 0 1
6. Martin van Gelder 1329 Dolf Hofs 1 0

 

 

07 december 2015

Kasteel 3 onderuit tegen Nijmeegs UVS

Toine van Bergen

 

Het derde team ging op maandag 7 december op bezoek in het nieuwe onderkomen van de Nijmeegse schaakvereniging UVS. De sfeerloze zaaltjes in een zalencomplex in het centrum van Nijmegen  hebben plaatsgemaakt voor een sfeervol café met grote achterzaal in de Nijmeegse wijk de Wolfskuil. Dus aan de omgeving lag het zeker niet dat we uiteindelijk het onderspit moesten delven.

 

Het begon nog wel zo goed. Kopman Niels Radder drong met een van zijn paarden de koningsstelling binnen en won materiaal. Een eindspel van toren tegen paard met ook nog een pion meer werd bekwaam uitgespeeld. Daarna bleef het op diverse borden gelijk opgaan. Vlak voor elven ging het echter mis. Martin, die een week eerder nog oefende tegen de Nederlandse kampioen vrouwenschaak, moest nu opnieuw het onderspit delven tegen een vrouw.

 

Clemens, op het laatste moment ingevallen voor de zieke Louis, had weliswaar een pion voorsprong maar weinig tijd meer. Hij moest berusten in een remise. Ook voor Arno zat er dit keer niet meer dan een puntendeling in.

 

Met een 3-2 achterstand was ik om 23.00 uur nog de enige die een gelijkspel zou kunnen binnenhalen. Dat werd een moeilijke opgave omdat ik in het middenspel een loper was kwijtgeraakt. Maar een kansrijke aanval op de koningsstelling van mijn tegenstander zat er nog wel in. Helaas kon ik in tijdnood net niet de winnende zet vinden en moest ook ik mijn koning omleggen.

 

De uitslagen:

 

UVS 6

1392

Het Kasteel 3

1444

4

2

1. Frans Nijenhuis 1561 Niels Radder 1575 0 1
2. Tobi van Scheijndel 1364 Arno Reijnders 1528 ½ ½
3. Jos Buijs Toine van Bergen 1318 1 0
4. Erick Moeri Ben van Cuyk 1345 1 0
5. Harrie Berkers 1561 Clemens Levink 1571 ½ ½
6. Valerie Janssen 1082 Martin van Gelder 1329 1 0

 

13 november 2015

Ruime overwinning Kasteel 3 tegen jeugdteam Tornado

Toine van Bergen

 

Ons derde team heeft zijn eerste overwinning te pakken in de OSBO-competitie. Het enthousiaste tweede (jeugd)team  van onze gasten uit Druten moest ruim het onderspit delven. Toch was het niet op alle borden een gemakkelijke partij voor ons. Zo kwam Arno aanvankelijk zelfs slechter te staan tegen zijn talentvolle tegenstander. Maar hij wist er een herhaling van zetten uit te slepen en dwong daarmee remise af.

 

Zelf maakte ik al in de opening een fout door een van mijn lopers op te laten sluiten. Gelukkig zag Nick van Dijk dit niet en ontsnapte ik. Toen ik even later een stuk won ging ik ineens gemakkelijk naar de zege. Zeker nadat ook de dames waren geruild.

 

Ondertussen was ook Martin in een goede stelling terecht gekomen. Nadat hij de dame van zijn tegenstander te pakken had gekregen wist ook hij het volle punt te scoren.

 

Onze kopman Niels speelde lange tijd een vrij gelijkwaardige partij. In de slotfase had hij nog drie pionnen over en moest hij alleen nog voorkomen dat het pat werd. Met zijn zege stond het al 3 ½ – ½ en was de buit dus binnen.

 

Ben speelde tegen de enige senior van tornado, teamleider Pieter van Dijk. Hij kwam behoorlijk onder druk te staan maar bood op het goede moment remise aan. Zijn tegenstander zag niet dat hij gewonnen stond en accepteerde het aanbod! Toeschouwer Jermo liet daarna in de analyse zien wat van Dijk had moeten doen.

 

Als laatste was invaller Louis nog in de strijd tegen Leendert Vleeming. Hij had licht materieel voordeel en hield in het eindspel twee pionnen over. Dit was ook voldoende voor de winst.

 

De uitslagen:

 

Het Kasteel 3

1424

Tornado 2j

741

5

1

1. Niels Radder 1575 Michiel van Deursen 668 1 0
2. Arno Reijnders 1528 Len Brands 730 ½ ½
3. Louis van Sonderen 1448 Coendert Vleeming 603 1 0
4. Ben van Cuyk 1345 Pieter van Dijk 1367 ½ ½
5. Toine van Bergen 1318 Nick van Dijk 514 1 0
6. Martin van Gelder 1329 Patrick Wijono 562 1 0

 

22 oktober 2015

Ook Kasteel 3 onderuit in eerste competitieronde

Toine van Bergen

 

De eerste ronde van de OSBO- competitie leverde voor onze externe teams tot gisteren louter nederlagen op. Helaas kon Het Kasteel 3 hier in Arnhem tegen ASV 8 niets aan veranderen. Van tevoren was bekend dat dit een van onze sterkste tegenstanders zou worden. Maar het werd voor de thuisclub zeker geen makkie. De wedstrijd bleef lang in evenwicht. Martijn speelde een evenwichtige partij tegen Walter Wong. Een eindspel van dame met toren kwam op het bord en er zat voor beide partijen niet meer in dan remise.

 

Daarna bleef het lang spannend op alle borden. Martin verloor al snel een pion, schudde enkele keren  mismoedig met zijn hoofd maar won er ook net zo snel weer enkele terug. Zelf kwam ik in een partij terecht waarin snel diverse stukken werden geruild. Ik belandde in een toreneindspel waarin beide partijen een lastig te verdedigen dubbelpion hadden. Noodgedwongen moest ook ik remise aanbieden wat door mijn tegenstander Lion de Kok werd geaccepteerd.

 

Kort na het einde van mijn partij was Martin alweer met zijn hoofd aan het schudden. Hij had zijn pionnenvoorsprong weer weggegeven, een verkeerde voortzetting gekozen en moest zijn koning omleggen. Onze kopman Niels leek in een remiseachtige stelling beland te zijn. Een eindspel van paard tegen loper. ASV-er Bob Kooij dacht daar anders over. Hij wist met wat handige zetten een pion te promoveren tot dame. Niels had op dat moment nog twee verbonden pionnen op het bord die ook op weg gingen naar de overkant. Helaas kwamen ze daar niet aan. Een mat kon niet voorkomen worden.

 

Op dat moment waren Arno en Ben nog in de strijd. Beiden stonden er wat minder voor. Ben moest een aanval af proberen te slaan met een pion minder. Dat lukte niet. Arno wist er tegen Theo Koeweiden – met een loper en dame tegen een toren en dame-  toch nog remise uit te slepen.

 

De uitslagen:

  ASV 8 1561 Het Kasteel 3 1415
1. Bob Kooij 1621 Niels Radder 1575 1 0
2. Theo Koeweiden 1617 Arno Reijnders 1528 ½ ½
3. Walter Wong 1610 Martijn Ohlenroth 1352 ½ ½
4. Hub Kusters 1563 Ben van Cuyk 1345 1 0
5. Lion de Kok 1512 Toine van Bergen 1362 ½ ½
6. Oscar Mercan 1441 Martin van Gelder 1329 1 0