Verslagen tweede team

 

Uitslagen & Standen Foto's

 

31 maart 2017

Bizarre ontknoping in Arnhem

Leo van Dijk

 

Met angst en beven vertrokken de spelers van Kasteel 2 op vrijdag 31 maart naar Arnhem voor de slotronde. Na een zeer matig seizoen met veel, achteraf onnodig, puntenverlies, stond het team op de een na laatste plaats. Goed voor degradatie. Geen prettig vooruitzicht na de degradatie van vorig jaar. En dan moest er ook nog worden aangetreden tegen de koploper en bijna-kampioen SV Mook.

 

Tijdens de heenreis werd iedere strohalm gegrepen waarmee het vege lijf nog gered kon worden. Misschien was er een deal met Mook mogelijk: een kleine overwinning voor ons. En als ASV dan verloor van Tornado, dan… De conclusie was dat we het op eigen kracht moesten doen. Gewoon winnen van Mook!

 

De gastheren van De Toren hadden het netjes voor elkaar. Ruime speelzalen in de klaslokalen van het Olympus College. Dat gaf rust, maar maakte het moeilijk om overzicht te houden op de tussenstanden en de gevolgen voor de stand in de poule.

 

Het team kwam goed uit de startblokken. Niels Radder overrompelde zijn tegenstander en had na drie kwartier het eerste punt binnen. Een torenoffer op g7 maakte mat in drie mogelijk. De gezichten van de Mokenaren werden nog wat strakker. De bluf waarmee al maanden het kampioenschap op hun site werd aangekondigd zou zich toch niet tegen hen keren? In de vorige ronde hadden ze al punten laten liggen tegen ASV. Slechts 3½ bordpunten, dat moest toch wel lukken?

 

Albert Verhaaren kreeg een remiseaanbod maar teamleider Mark Topper gaf aan: doorspelen! Te veel onduidelijke stellingen. Na nederlagen van Jos Steinmann en Simon van Dijk volgden twee remises: Mark Topper en Arno Reijnders brachten de stand op 2-3. Nog drie partijen te gaan. Albert won een kwaliteit en stond duidelijk beter tegen Huub Blom, John Klein Douwel had een pion meer in een lopereindspel. En Leo van Dijk stond iets minder tegen Piet de Leeuw.

 

Er werd, aan beide kanten, steeds vaker zenuwachtig overlegd. Mag ik remise aanbieden? Mag ik remise aannemen? Zeker nadat Albert zijn partij netjes had uitgespeeld. John zag geen kans zijn pion voordeel uit te buiten en pakte zijn spreekwoordelijke halfje. Mook kampioen. Mark gaf door dat Leo remise mocht aanbieden. Dat zou voldoende zijn. Piet de Leeuw had er echter nog zin in, eindelijk vrijuit spelen en hij ging er nog eens goed voor zitten. Leo gaf een toren voor een loper en twee pionnen. In de slotfase kozen beide spelers een paar keer een suboptimaal plan. Leuk voor de onpartijdige toeschouwer, maar niet voor de teamgenoten die wisten wat Leo niet wist: Tornado stond op winst tegen ASV, dus bij winst van Leo werd degradatie ontlopen. Inmiddels was het eindspel echt remise, maar de Mokenaar bleef volharden. Tot hij zijn toren op de zwarte diagonaal van de loper neerzette. Het duurde een paar seconden, maar toen drong het door en verdween het stuk van het bord. Partij gewonnen! Wedstrijd gewonnen! En degradatie ontlopen! In de extatische nabeschouwing werd getwijfeld of Piet de Leeuw moet worden geëerd met een erelidmaatschap van SV Het Kasteel of levenslang gratis consumpties bij ieder bezoek aan onze club. We zijn er nog niet uit…

 

12 november 2015

Tweede seizoensoverwinning voor Elster Toren 1

Eric Hartman (Teamleider Elster Toren)

 

Het eerste team heeft in de tweede ronde van de OSBO competitie in de eerste klasse A tegen Kasteel 2 met 5-3 gewonnen. De Wijchense aanvoerder Simon van Dijk had vooraf al aangekondigd op een goed resultaat gebrand te zijn na een nederlaag in de eerste ronde tegen De Toren. Aan strijdlust ontbrak het niet, al startte de avond met een vliegensvlugge salonremise tussen Stefan Brouwers en John KleinDouwel.

 

Daarna duurde het lang voordat ook aan het eerste bord John Remmerts gelijk speelde tegen de op papier sterkste tegenstander Rob Duin. Aan het zesde bord belandde de wedstrijd tussen Hans Polman en Leo van Dijk in een toreneindspel waarin ook tot remise werd besloten. En nadat ook Eric Hartman tegen Jos Steinmann ondanks een pion voorsprong het lopereindspel niet wist te winnen, stond het tegen elf uur nog steeds gelijk.

 

Net als in de eerste wedstrijd tegen PION, was het Marc Groenhuis die het eerste punt in de wacht sleepte. Tegen Niels Radder had onze man in vorm in een toren-loper eindspel drie verspreide pionnen meer en wist na deskundig manoeuvreren de volle winst binnen te halen. En ook nu was het Martin Weijsenfeld die het tweede punt scoorde, tegen Sjaak Laurant. In een combinatie kreeg Martin een doorgebroken pion op de tweede rij waarna zijn toren beslissend binnen kwam. In de analyse bleek dat de wedstrijd over en weer kansrijk was geweest.

 

Aan het vijfde bord dacht Simon van Dijk de dame van John van Ginkel aan te vallen maar verloor daarop pardoes met schaak een loper. John gaf dit voordeel niet meer weg en speelde de wedstrijd vervolgens tactisch sterk uit. De winst was nu binnen. Alleen Wiely Martens moest tot slot in Bram Rutten zijn meerdere erkennen in een pionneneindspel. Arbiter Martin van de Eijk kon toen de eindstand van 5-3 op het formulier noteren. Het was een spannende wedstrijd tegen een op papier zwakkere tegenstander.

 

Het zag er echter lange tijd niet naar uit dat Elster Toren de wedstrijd naar zich toe zou gaan trekken. Het tweede team van Kasteel verdient voor hun vechtlust zonder meer een compliment.

 

15 februari 2013

2de team strijdt om koppositie!

Ritchy Duin

 

Het 2de team heeft de fantastische start van het seizoen een vervolg gegeven in Nijmegen bij UVS. Tegen de titelfavoriet wisten wij verrassend te winnen! De gastheren maakten zich drukker om het aangescherpte parkeerbeleid waardoor er nu ook in de avonduren flink betaald moet worden om de auto te stallen. Wat hebben wij het dan getroffen met onze speellocatie. Maandag 14 januari jl. speelden we dus in Nijmegen centrum tegen UVS 3. Het voordeel van de underdog zijn is dat je lekker vrijuit kunt spelen. Dat leidde ertoe dat we met een nipte 4½ - 3½ overwinning weer naar huis konden. Fraaie zeges in het eindspel van Rob en Albert en een plotseling tijdnoodmat op mijn eigen bord waren de belangrijkste wapenfeiten.

 

Rob wist op het einde zijn partij te winnen!

 

Vers van de pers: Vrijdag 15 februari jl. speelden we de thuiswedstrijd tegen het sterke Wageningen 4. Een gevaarlijke tegenstander met zeker een aantal goede spelers op de bovenste borden. Wij moesten Rob missen, maar gelukkig hadden ook zij twee vervangers. Albert ging het eerste ten onder tegen zijn vrouwelijke opponent. Hij verloor een stuk en toen was het meteen over! Toch kwamen we brutaal op voorsprong. Jos en invaller Dimitris wisten knap hun eindspel te winnen! Daarna volgden twee remises maar vervolgens ging het op het eind van de avond goed mis. Sjaak, Jorik en Nick moesten allen helaas de koning omleggen. Neemt niet weg dat we nog lekker meestrijden bovenin ondanks het recente verlies!

 

De kraker Kasteel 2 – Wageningen 4 in volle gang!

 

Tsjisang Cheung

Sjaak Laurant             Stand na 34…, Ke5

De stukkenruil pakt niet goed uit voor wit!

 

35.Pxc5 Lxc5 36.Kxc5 Kxe4 37.a4 f5 38.a5 g5 0–1!
   
Joop Melgers

Dimitris Loutragotis       Stand na 23…, e5!

De witspeler wordt gedwongen een kwaliteit te geven!

 

24.Txe4 dxe4 25.Pd5 Tfd8  en zwart heeft een dikke plus!
 
14 december 2012

Kasteel 2 pakt weer volle winst!

Ritchy Duin

 

Het 2de team is voortvarend van start gegaan in de 2de klasse B. Na Variant en Zevenaar 2 werd ook het team van Ede 2 aan de zegekar gebonden!

 

De thuiswedstrijd van vrijdag 14 december jl. tegen Ede 2 was weer een zeer spannende! Met de witte stukken had ik slechts een half uur nodig om tegenstander Bouwmeester zijn koning te laten omleggen. Jos speelde een prima partij en kende geen problemen. Na dameruil nam hij het remisevoorstel aan, gezien de voorsprong in de wedstrijd geen slechte keuze. Nick dacht een sterk paard te hebben, maar kwam zelf in een dodelijke penning terecht. Verloor materiaal en de partij. Rob kon helaas niet meespelen. Invaller Dimitris speelde mee op het 8ste bord. Helaas kreeg hij een vreselijke penning op zijn paard en verloor daardoor de kwaliteit en gaf de partij (ietwat vroeg?) op.

 

Dimitris viel in bij Kasteel 2!

 

Albert speelde een goede partij met zwart. Wist winnend voordeel te behalen en een vol punt dus! Clemens speelde het einde van de partij zeer sterk en wist met weinig tijd een remise te pakken. Op de bovenste twee borden was het lang erg spannend! Sjaak hield in het eindspel twee ijzersterke centrumpionnen over. Zijn tegenstander zat in vette tijdnood en ging in slechte stand door de vlag! Als laatste wist Jorik een vol punt binnen te halen. Tegenstander Dullaart verloor een vol stuk!

 

Belangrijke winstpunten op de topborden!

 

Een overtuigende 5 – 3 overwinning, 6 matchpunten nu al en dus een zeer succesvolle start in de 2de klasse! Het lijkt er echter op dat we de zwakste teams nu gehad hebben. De volgende wedstrijd wacht een uitwedstrijd bij koploper UVS 3. Dat zal ongetwijfeld een veel lastiger karwei worden!    

 
19 oktober 2012

Kasteel 2 wint eerste wedstrijd!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 19 oktober jl. speelde Kasteel 2 zijn eerste wedstrijd van dit seizoen. Te gast was het team van Variant uit Huissen. Vorig seizoen wist dit team een mooie derde plaats te behalen in deze tweede klasse. Hoe zou ons team zich houden na de degradatie vorig seizoen? Twan naar het eerste, Jelle naar SMB terug en Werner gaat binnenkort weer terug verhuizen naar Haarlem. Nick en Clemens schoven door en Albert toonde zich bereid wat wedstrijden mee te spelen. Het zal niet gemakkelijk worden, maar er is alle vertrouwen dat het een leuk seizoen zal gaan worden! Geen prestatiedruk, gewoon lekker schaken en we zien wel wat er van komt!

 

Vanwege allerlei afzettingen en omleidingen kwamen de gasten een kwartier later binnen. Om de eerste wedstrijd toch vast een sportief signaal af te geven hebben we hier netjes op gewacht. Maar daarna moesten we toch echt wel even snel van start.

 

Albert speelde een actieve opening met wit tegen Arends. In het middenspel dacht Albert snel een stuk te winnen, maar dat bleek niet het geval. Er werden twee pionnen verloren en daarna verscheen er ook nog een ondekbare matcombinatie op het bord.

 

Nick speelde een aanvallende partij tegen de ervaren Hageman. Met een lange rokade en aanvallende zwarte stukken opende Nick de jacht op de witte koning. Het leek er even op alsof Nick groot materieel voordeel zou behalen, maar Hageman wist zijn dame te geven tegen twee torens. Toch bleek de dame van Nick een femme fatale! Samen met het zwarte paard wist deze vurige dame de witte koning te grazen te nemen!

 

Nick Kooijmans

Ton Hageman                   Na 25…, Txd2+

 

Op de eerste twee borden was er de strijd tussen de jeugdige talentvolle broers Rieksen en de ervaren gebroeders Duin. Deze strijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel. Met de witte stukken koos ik voor een wilde opening maar een wat te rustige voortzetting. Vervolgens kwam Koen Rieksen met actief stukkenspel de witte stelling bedreigen. Toch leek na een afruilcombinatie het meeste gevaar gekeerd. De actievere zware zwarte stukken gaven echter de doorslag en toen er een zwarte toren op de tweede rij verscheen was het gebeurd.

 

Jos mocht het opnemen tegen Tijssen. In het middenspel wist Jos met een combinatie een kwaliteit te winnen. Dat was nog niet zo erg, maar in het eindspel zag zijn tegenstander dameverlies over het hoofd.

 

Jos won zijn partij!

 

Jorik speelde een gelijk opgaande partij tegen Knuiman. Met de witte stukken leek hij aanvankelijk niet heel veel voordeel te bereiken. Wel speelde Jorik het actief en kreeg ruimtevoordeel. De zwarte koning stond slechter en werd een aanvalsdoelwit. Met een blunder gaf Knuiman zijn dame weg en konden de stukken sneller dan verwacht in de doos.

 

Ook Clemens speelde lang een goed partij tegen Klein Essink. Een gelijkspel was zeker verdiend geweest maar in de tijdnood ging Clemens toch nog ten onder.

 

Kopman Rob werd een heuse fan van het Fischer speeltempo. Voorheen ging het vaak nog mis in tijdnood, nu keerden juist de kansen in de tijdnoodfase. De laatste 20 zetten slonk de tijd op zijn klok niet echt. Aanvankelijk had Richard Rieksen het initiatief en meer ruimte in het middenspel. Rob hield het echter allemaal dicht met de zwarte stukken en greep zijn kans in het eindspel dat werd uitgevluggerd. Rieksen blunderde een volle toren weg en gaf meteen op!

 

Rob greep zijn kans in de tijdnoodfase!

 

Met 4 punten was in ieder geval één wedstrijdpunt binnen. Sjaak was een toreneindspel aan het uitspelen tegen de sterke Kniest. Hier leken zelfs de beste kansen voor Sjaak te zijn en dus kon zijn remise-aanbod eigenlijk niet geweigerd worden.

 

Daarmee werd een nipte 4½ - 3½ winst geboekt in deze eerste OSBO-wedstrijd!

 

  Het Kasteel 2 1709 - Variant 1635 -
1. Rob Duin 1842 - Richard Rieksen 1782 1 - 0
2. Ritchy Duin 1789 - Koen Rieksen 1781 0 - 1
3. Sjaak Laurant 1783 - René Kniest 1833 ½ - ½
4. Jorik Quint 1681 - Rob Knuiman 1736 1 - 0
5. Nick Kooijmans 1655 - Ton Hageman 1708 1 - 0
6. Albert Verhaaren 1749 - Bram Arends 1447 0 - 1
7. Clemens Levink 1609 - Jeroen Klein Essink 1604 0 - 1
8. Jos Steinmann 1566 - Jerry Tijssen 1189 1 - 0
 
17 april 2012

Kasteel neemt met plezier afscheid van eerste klasse

Jelle van Deemen

 

Op dinsdag 17 april speelde het tweede team de zevende ronde tegen EDE 1. Een op papier gelijkwaardige tegenstander en mede degradant. Het is voorlopig de laatste ronde van het tweede in de eerste klasse van de OSBO. Ede had geen verassende wendingen aan de opstelling gegeven dus alle reden om met goede moed te beginnen aan deze strijdt der degradanten.

 

Rob Duin – Martin Roseboom

Jorik Quint – Sjoerd Meijer

Sjaak Laurant – John Zandvliet

Jelle van Deemen – Willem Slagter

Leo van Dijk – Hans Renken

Ritchy Duin – Ronald Klaassen

Werner Passchier - Gert-Jan van der Meulen

Jos Steinmann – Frank Buunk

 

Zoals wel vaker op de slotavond werd er rustig gespeeld. En de gedachte van liever remise dan onnodig risico lopen was dan ook typerend voor deze avond. De remises leken aan de lopende band binnen te lopen of werd er dan toch nog volop gestreden?

 

Jelle kon niet veel bereiken tegen de alles afruilende Slagter. Die zijn laatste wedstrijd koste wat kost niet wou verliezen. Na 40 zetten en een aantal remises aangeboden gekregen, werd het toch remise.

 

Jos was druk op zoek naar resultaat tegen Buunk maar moest uiteindelijk zijn meerdere in zijn tegenstander erkennen.

 

Jorik had op dat moment een pion geofferd tegen de sterk spelende Meijer. Dit bleek niet zo verstandig te zijn, aangezien Meijer de stelling al kende en wist hoe hij dit naar winst moest uit spelen.

 

Ondanks de tegenvallers werd er nog altijd toegekeken met een brede lach, want er zijn nog steeds 5 borden bezig. En de gezelligheid van de slotronde hoort er dan natuurlijk ook bij !

 

De tussenstand is 2½ – ½ voor Ede.

 

Rob was inmiddels richting tijdnood aan het gaan in een gelijke stelling. Het werd eens tijd voor een remise aanbod. Dit werd meteen aangenomen.

 

Sjaak en Werner vonden het ook wel mooi en hadden net als de rest zin in een gezellige avond en de puntendeling werd op deze manier een feit. Net als Rob kon er niet veel meer bereikt worden dan remise.

 

Met Leo en Ritchy bezig zal er toch wel iemand winnen aan onze kant?

 

Ritchy strijdend voor wat hij waard was dit seizoen wou toch de laatste partij winnen. Echter dacht zijn tegenstander Klaassen hier anders over. Klaassen vond een remise voldoende dus wederom een puntendeling.

 

Leo als laatste strijdend voor de punten. De hele avond al lekker bezig achter het bord, maar de klok tikt nu eenmaal steeds sneller rond 12 uur. Met toren en loper tegen een dame werd er nog stevig door gestreden. Helaas moest Leo toch zijn meerdere erkennen in Renken om klokslag 12 uur.  

 

Zo kwam er toch een redelijk onverwachts grote nederlaag van 5½ – 2½ tegen Ede 1.

 

  Het Kasteel 2 1728 - Edese SV 1 1781 -
1. Rob Duin 1842 - Martin Roseboom 1882 ½ - ½
2. Jorik Quint 1655 - Sjoerd Meijer 1855 0 - 1
3. Sjaak Laurant 1798 - John Zandvliet 1805 ½ - ½
4. Jelle van Deemen 1845 - Willem Slagter 1753 ½ - ½
5. Leo van Dijk 1580 - Hans Renken 1759 0 - 1
6. Ritchy Duin 1787 - Ronald Klaassen 1784 ½ - ½
7. Werner Passchier 1690 - Gert-Jan van der Meulen 1734 ½ - ½
8. Jos Steinmann 1623 - Frank Buunk 1679 0 - 1

 

We hadden natuurlijk op meer gehoopt. Maar gezelligheid stond deze avond centraal !

Volgend jaar zal het tweede gaan spelen voor promotie.

 
15 maart 2012

Het tweede kan niet stunten tegen ASV5

Jelle van Deemen

 

Op donderdag 17 maart speelde het tweede team de zesde ronde tegen ASV 5. Een op papier een iets sterkere tegenstander. Het is de laatste kans van het tweede om handhaving in de eerste klasse in zicht te houden. ASV had geen verassende wendingen aan de opstelling gegeven dus alle reden om met goede moed aan deze strijdt der degradatie te beginnen.

 

De opstelling:

  ASV 5 1822 - Het Kasteel 2 1764
1. Erik Wille 1975 - Jelle van Deemen 1845
2. Martin Weijsenfeld 1897 - Rob Duin 1842
3. Barth Plomp 1975 - Sjaak Laurant 1798
4. Ruud Verhoef 1734 - Jos Steinmann 1623
5. Albert Marks 1766 - Twan Rutjes 1870
6. Robert Naasz 1750 - Jorik Quint 1655
7. Jacques Boonstra 1735 - Ritchy Duin 1787
8. Marco Braam 1746 - Werner Passchier 1690

 

Al vroeg op de avond was op de borden te zien dat er weinig tot geen remises zouden gaan vallen. Rond de klok van tien uur was er al van alles gebeurd. Wille had een klein foutje gemaakt in de opening en kwam hierdoor gedrukt te staan. Ondertussen was Rob een mooie stelling aan het opbouwen tegen Martin Weijsenveld. Bij Jos ging het gelijk op net als bij Ritchy, Jorik, Sjaak en Werner. Twan was al lekker bezig met wat hij het hele seizoen deed, mooie stellingen krijgen. Zal hij het deze keer wel afmaken?

 

Jos was inmiddels beland in een intressante stelling. Deze weet hij nog intressanter te maken, 16.Q*e2 f5!?.  Strijdend voor wat hij waard was werd de stelling steeds lastiger. Uiteindelijk moest hij na stukverlies de strijd toch staken. Twan had inmiddels een klein voordeeltje behaald. Door een fout van de tegenstander (22.Da4 La5?  23.D*c6) werd dit aanzienlijk versneld en werd de stand 1-1.

 

Ruud Verhoef

Jos Steinmann

Twan Rutjes

Albert Marks

 

Rond de klok van half 11 ging Jorik aandachtig op zoek naar actief spel. Hiervoor moest hij wel een kwaliteit in rekening brengen. 20.Bc5 Df4 21.L*f8 L*f8  22.De3 Df6. Echter duurde het niet lang meer voordat het fout ging. Jelle was inmiddels druk op zoek naar het punt tegen Wille. Na 24.Pd5 P*e6  25.Tae1 Kf7  26.Pg5 !, kon het punt genoteerd worden. Dat brengt de stand op 2-2 en het lijkt spannend te worden op de late avond, of toch niet?

 

Robbert Naasz

Jorik Quint

Erik Wille

Jelle van Deemen

 

Rob lijkt beter te staan maar zal nog hard moeten werken voor het punt. Werner en Ritchy leken het steeds zwaarder te krijgen. Hard op zoek naar het punt maar daarvoor moet de stelling wel aanwezig zijn. Langzaam maar zeker begint de klok ook steeds sneller te tikken. Sjaak die lekker bezig was tegen de sterk spelende Plomp, vergiste zich in een combinatie wat een pion koste. Sjaak vocht nog stevig door maar moest uiteindelijk toch buigen.

 

Barth Plomp

Sjaak Laurant

Jacques Boonstra

Ritchy Duin

 

We naderen het einde van de avond en we staan nog altijd achter met 3-2. Het lijkt wel of iedere seconde op de klok harder en harder begint te tikken. Zowel Werner als Ritchy hebben nog steeds geen voordeel behaald uit de stelling en remise zit er ook nog niet in. Door strijden dan maar! Echter met allebei enkele minuten op de klok vallen de punten toch de verkeerde kant op. Boonstra maakte dankbaar gebruik van de ruimte die hem gegeven werd. 25.Dd3 Te4!  26.Ph4 Df6  27.Lg3 T*h4! Door het afruilen van de stukken en nog een minuut op de klok van Ritchy moest hij helaas het hoofd buigen. Werner leek aanvankelijk aan een mooie partij bezig te zijn en miste een paar kleine kansjes. Echter kwam hij beetje bij beetje gedrukt te staan. In een gelijke stelling in hevige tijdnood voor onze topscoorder gaat het deze keer toch mis, 33.Tg3 Dc7?  34.D*f6. Na Kh7 staat er nog steeds een gelijke stelling op het bord maar met enkele minuten is ook deze stelling uiterst lastig om te winnen.

 

Werner Passchier

Marco Braam

Rob Duin

Martin Weijsenfeld

 

Zo stonden we ineens met 5-2 achter en is degradatie een feit. Rob strijdt voor de eer van het kasteel en om zichzelf op de scorelijst te laten noteren. Hoe harder de klok ook tikt, Weijsenveld lijkt er niet van onder de indruk. Met nog enkele seconden op de klok begaat hij een fout. 35.Lf3 f5  36.*f5 Lh3  37.Lg2 L*g2.

 

Dit brengt de teamuistlag op een 5-3 nederlaag.

 

  ASV 5 1822 - Het Kasteel 2 1764 5 - 3
1. Erik Wille 1975 - Jelle van Deemen 1845 0 - 1
2. Martin Weijsenfeld 1897 - Rob Duin 1842 0 - 1
3. Barth Plomp 1975 - Sjaak Laurant 1798 1 - 0
4. Ruud Verhoef 1734 - Jos Steinmann 1623 1 - 0
5. Albert Marks 1766 - Twan Rutjes 1870 0 - 1
6. Robert Naasz 1750 - Jorik Quint 1655 1 - 0
7. Jacques Boonstra 1735 - Ritchy Duin 1787 1 - 0
8. Marco Braam 1746 - Werner Passchier 1690 1 - 0

 

Het kasteel 2 had natuurlijk op meer gehoopt. Degradatie is nu een feit en de laatste wedstrijd op dinsdag 10 april kunnen we nu vrijuit spelen. Wellicht komen er dan weer leuke combinaties op het bord.

 
13 januari 2012

Het tweede verliest opnieuw

Jelle van Deemen

 

Op vrijdag 13 januari speelde het tweede team de vierde ronde tegen Veenendaal 2. Een op papier een stuk sterkere tegenstander. Vol goede moed begonnen we aan de strijd.

 

De opstelling:

 

  Het Kasteel 2 1736 - Veenendaal 2 1865
1. Ritchy Duin 1854 - Arjen Loonstra 1879
2. Jelle van Deemen 1854 - Audry Burer 1888
3. Sjaak Laurant 1787 - Benno van der Veen 1947
4. Jorik Quint 1684 - Leo Hovestadt 2088
5. Twan Rutjes 1881 - F.J. Suijdendorp 1764
6. Jos Steinmann 1625 - Johan van den Brink 1823
7. Werner Passchier 1680 - Gerard Bulthuis 1637
8. Kaz Haans 1519 - Henk Don 1896

 

Waar de vrede op de borden van Ritchy, Jelle en Sjaak al bijna getekend werd gebeurde er van alles op de borden bij Twan, Jos, Werner en Kaz. Twan speelt vol op de aanval. Jos leek aanvankelijk af te lopen op een keurige remise tegen de degelijk spelende Van de Brink. Echter verslikte hij zich, 51.Df4 Dxf4  52.gf4 Ke6  53.Ke3 Kd5. 

 

F. Suijdendorp

Twan Rutjes

Jos Steinmann

Johan van den Brink

 

Ondertussen was Werner met de zwarte stukken goed bezig. Zijn tegenstander vergiste zich en Werner maakte hier dankbaar gebruik van. 24.Dxd7 Txg2!  25.Kh1 Txf2  26.Kg1 Tg2  27.Kh1 Tg3  28.Tf3 Lxf3 mat.

 

Kaz had een lastige stelling op het bord, 10.Ld3 Pxf2?!!  11.Txf2 Lxd3. Het werd nog een spannende partij maar Kaz moest helaas zijn meerdere erkennen in de sterk spelende H. Don. 

 

Gerard Bulthuis

Werner Passchier

Kaz Haans

Henk Don

 

Gezien de tijd op de klok van Ritchy was het tijd voor een remise aanbod. Tegenstander A. Loonstra vond het wel goed met een voorsprong van circa 30 a 40 minuten liet hij de klok rustig tikken. Bij Sjaak ging het allemaal een stuk sneller. In een gelijkwaardige stelling werd remise overeen gekomen. Bij Twan is de tijd gaan meetellen. Er zit niks anders op remise. Na de remise van Twan pakte A. Loonstra de remise en was alleen Jelle nog bezig.

 

De tussenstand was inmiddels 3-4 voor Veenendaal. Dus bood tegenstander A. Burer tactisch remise aan om de zege veilig te stellen. Deze werd niet aangenomen. Er volgde: 31.Pd4 Dd6  32.De2 (Kg8 met gelijke stelling) met remise. Jelle zag het niet meer zitten. Ondanks dat is het nog steeds een enorme blunder.

 

Jelle van Deemen

Audry Burer

 

Dit brengt de teamuitslag op een 4½ – 3½ nederlaag.

 

  Het Kasteel 2 1736 - Veenendaal 2 1865 -
1. Ritchy Duin 1854 - Arjen Loonstra 1879 ½ - ½
2. Jelle van Deemen 1854 - Audry Burer 1888 ½ - ½
3. Sjaak Laurant 1787 - Benno van der Veen 1947 ½ - ½
4. Jorik Quint 1684 - Leo Hovestadt 2088 ½ - ½
5. Twan Rutjes 1881 - F.J. Suijdendorp 1764 ½ - ½
6. Jos Steinmann 1625 - Johan van den Brink 1823 0 - 1
7. Werner Passchier 1680 - Gerard Bulthuis 1637 1 - 0
8. Kaz Haans 1519 - Henk Don 1896 0 - 1

 

Het kasteel 2 had natuurlijk op meer gehoopt. Dat beloofd nog meer spannende wedstrijden dit jaar. Om te beginnen op vrijdag, 17 februari thuis tegen De Cirkel 1. Dan zullen we er weer moeten staan als team. 

 
06 december 2011

Het tweede team laat kansen onbenut

Jelle van Deemen

 

Op dinsdag 6 december speelde het tweede team de derde ronde tegen SMB 2. Op papier een spannende wedstrijd. In de opstelling van SMB zaten niet veel verassingen. Vol goede moed begonnen we de strijd.

 

De opstelling:

SMB 2                  – Sv het Kasteel 2

 

Pieter van Groenestijn – Jorik Quint

Fred van de Berg       – Rob Duin

Jaques Ottenheim       – Twan Rutjes

Peter Schut            – Jelle van Deemen

Peter van de Berg      – Sjaak Laurant

Huub Jansen            – Ritchy Duin

Valentijn Pfijffer     – Werner Passchier

Henk van de Berg       – Jos Steinmann

 

Jos Steinmann

Henk van den Berg

Rond de klok van half 10 was er al van alles gebeurd. Twan was vol op de aanval aan het spelen, net als Sjaak. Jorik kreeg een zeer interessante Franse variant voor geschoteld. Op de borden van Werner, Ritchy, Rob en Jelle was er nog niet veel gebeurd. Jos was inmiddels begonnen aan het eindspel. Echter ging er hier toch iets mis. Er volgde 21... Pxb4 22.Lxg6 Pxa2, Lf5!.

Zo stonden we ineens achter. 

 

Ritchy besloot in overleg met de teamleider het halfje te pakken. Hiermee heeft Ritchy zijn eerste halfje van dit seizoen te pakken. De aanval van Sjaak sloeg niet door en hij moest na overleg ook berusten in een remise.

 

Ritchy Duin

Huub Jansen

Peter van den Berg

Sjaak Laurant

 

Met nog 5 borden bezig zat een goed resultaat er nog steeds in. Werner had inmiddels de aanval van Valentijn onder controle gekregen, Jelle stond nog altijd gelijk maar kwam langzaam iets beter te staan, Rob staat nog steeds in evenwicht, Twan staat helemaal gewonnen en bij Jorik staat een zeer tactische stelling op het bord.

 

Inmiddels had de klok half 11 geslagen en dat leek het moment voor Jorik om na overleg remise aan te bieden. In een gelijke stelling werd de remise geaccepteerd. Jorik speelde hier De3 en wikkelde af naar remise. Een mogelijk ander vervolg had kunnen zijn:

 

17. 0-0-0,Txg1 18. Txg1, Kd7 19. Pf4, met een lekker plusje voor wit.

 

Pieter van de Groenestijn

Jorik Quint

Jaques Ottenheim

Twan Rutjes

 

Bij Twan ging er ineens van alles mis. Waar Twan de juiste zetten niet wist te vinden deed zijn tegenstander dit wel. De juiste voortzetting was hier geweest 25.Tg5! (aldus fritz) Dxh2 26.Dh4 Kg8 27.Dh6 De5 28.Tdg1

 

Twan speelde hier echter 25.Pf3 Lf7 26.Pd4 Txg6 met een plusje voor zwart. Maar nog steeds aanvalskansen zat.

 

Inmiddels had Rob de 2 torens voor de dame van Fred geruild  en behoudt  een prima stelling over . Helaas ging het later op de avond toch mis. Bijna op hetzelfde moment als Rob ging het bij Twan nu definitief mis.

 

Zo was de stand ineens 4½ – 1½ in ons nadeel.

 

Rob Duin

Fred van den Berg

Valentijn Phijffer

Werner Passchier

 

Met Jelle en Werner bezig moest er toch iemand winnen? Werner was beland in een eindspel waar ontzettend veel gebeurde. Kon het punt noteren maar miste de de juiste voortzetting (58.Kf5 Kc4 en gewonnen stelling). Wederom een remise.  Jelle was inmiddels ook al klaar. In een steeds beter ogende stelling voor zwart werd het punt genoteerd. 35.Dd4 (beter was Db6) f3 36.Tf2 Lxg6 37 Kg1 Lxf2 38.Dxf2 xg2

 

Jelle van Deemen

Peter Schut

Met Jelle en Werner bezig moest er toch iemand winnen? Werner was beland in een eindspel waar ontzettend veel gebeurde. Kon het punt noteren maar miste de de juiste voortzetting (58.Kf5 Kc4 en gewonnen stelling). Wederom een remise.  Jelle was inmiddels ook al klaar. In een steeds beter ogende stelling voor zwart werd het punt genoteerd. 35.Dd4 (beter was Db6) f3 36.Tf2 Lxg6 37 Kg1 Lxf2 38.Dxf2 xg2

 

Dit brengt de teamuitslag op een 5-3 nederlaag.

 

  SMB 2 1774 - Het Kasteel 2 1779 5 - 3
1. Pieter van Groenestijn 1924 - Jorik Quint 1684 ½ - ½
2. Fred van den Berg 1853 - Rob Duin 1864 1 - 0
3. Jacques Ottenheijm 1825 - Twan Rutjes 1881 1 - 0
4. Peter Schut 1792 - Jelle van Deemen 1854 0 - 1
5. Peter van den Berg 1722 - Sjaak Laurant 1787 ½ - ½
6. Huub Jansen 1752 - Ritchy Duin 1854 ½ - ½
7. Valentijn Phijffer 1634 - Werner Passchier 1680 ½ - ½
8. Henk van den Berg 1688 - Jos Steinmann 1625 1 - 0

 

Het kasteel 2 had natuurlijk op meer gehoopt. Dat beloofd nog meer krakers dit jaar. Om te beginnen op 13 januari thuis tegen Veenendaal 2. Dan zullen we er weer staan als team.

 
11 november 2011

Het tweede team verliest tweede wedstrijd

Jelle van Deemen

 

Op vrijdag 11 november speelde het tweede team de tweede ronde tegen de Rokade. Op papier een spannende wedstrijd. De rokade had duidelijk plannen gemaakt om niet voor niks naar Wijchen te komen. Natuurlijk waren we hier niet van onder de indruk en kon de strijd los barsten. De opstelling was als volgt:

 

 

Sjaak Laurant       - Tim Witteveen

 

Jelle van Deemen - Ruud Goossens

 

Jorik Quint            - Nick Mulder

 

Twan Rutjes          - Menno Dorst

 

Werner Passchier  - Rob stevens

 

Ritchy Duin           - Marcel Leroi

 

Jos Steinmann       - Jan Hahne

 

Kaz Haans             - Gert-Jan van Vliet

 

De partijen begonnen prima. Nog voordat het eerste uur verstreken was kreeg Jos een remise aanbod. Ondertussen stonden er al ingewikkelde stellingen op het bord. Nog eventjes wachten met accepteren. Na de klok 45 minuten te laten lopen waren er inmiddels veel dingen veranderd.

 

Kaz had inmiddels een stuk geofferd tegen 3 pionnen en ging vol voor het punt. Ritchy, Twan  en Jelle speelde op de aanval. Jorik, Werner en Sjaak stonden gelijk. Het eerste halfje werd genoteerd.

 

Even later kreeg Sjaak een remise aanbod. Sjaak vond het te gevaarlijk om verder te spelen en koos na overleg voor het halfje. Op de overige 6 borden werd ondertussen hevig gestreden.

 

Gert-Jan van Vliet

Kaz Haans

Twan zijn aanvalsplannen werden gecounterd en hij kreeg nu zelf een aanval over zich heen. Helaas was deze aanval te sterk en moest Twan opgeven. Kaz  had inmiddels een aantal pionnen en een stuk veroverd. Na gedwongen dameruil hield Gert-Jan het voor gezien, zie diagram. Met nog 4 borden te gaan was de stand 2-2.

 

Tegen het eind van de avond zou het dan moeten gebeuren. Jelle had inmiddels een klein voordeeltje gevonden in de stelling. Maar om er een punt van te maken zou er nog hard gewerkt moeten worden. Echter zat er nog een leuk truukje in de partij, die gemist werd, zie diagram.

 

Ruud Goossen                     Na 21.... Td7

Jelle van Deemen

Tegen het eind van de avond zou het dan moeten gebeuren. Jelle had inmiddels een klein voordeeltje gevonden in de stelling. Maar om er een punt van te maken zou er nog hard gewerkt moeten worden. Echter zat er nog een leuk trucje in de partij, die gemist werd, zie diagram.

 

Stand na zet 21. ...   … Td7

             22. Pxc7! - Txc7

             23. T*d6  - Tc6

             24. e5 En groot voordeel voor wit

 

             Of

 

             21. ...   - Td7

             22. Pxc7! - Txc7

             23. Txd6  - Pxa4

             24. *a4   - Lf7 En wit met een gezonde pion meer

 

Jorik hield goed stand tegen de sterk spelende Mulder. Werner kreeg een lastige penning te verwerken wat een stuk koste. De stelling van Ritchy was nog onduidelijk.

 

Rond de klok van twaalven viel dan toch de beslissing. Werner kreeg een remise aanbod. Deze werd met een stuk minder meteen geaccepteerd. Bij Jorik ging het helaas mis op het einde. Op het bord van Ritchy was de tijdnood inmiddels mee gaan spelen en hij hield een slecht paard tegen een sterke loper over. Helaas moest ook Ritchy opgeven. De tegenstander van Jelle offerde zijn loper voor 2 pionnen. Echter moest dit nog wel goed uitgespeeld worden voor het punt genoteerd kon worden.

 

Dit levert de volgende eindstand op:

Sjaak Laurant    - Tim Witteveen       ½-½

Jelle van Deemen - Ruud Goossen        1-0

Jorik Quint      - Nick Mulder         0-1

Twan Rutjes      - Menno Dorst         0-1

Werner Passchier - Rob stevens         ½-½

Ritchy Duin      - Marcel Leroi        0-1

Jos Steinmann    - Jan Hahne           ½-½

Kaz Haans        - Gert-Jan van Vliet  1-0

                                      3½–4½

Het Kasteel 2 had natuurlijk op meer gehoopt. Momenteel zijn er 6 teams die allemaal één wedstrijd gewonnen hebben. Dat beloofd nog veel meer spannende wedstrijden. De volgende wedstrijd is uit op 6 december tegen SMB 2. Dan trekken we weer als team ten strijde om de punten uit Nijmegen mee naar Wijchen te nemen.

 
13 oktober 2011

Het tweede team wint eerste wedstrijd

Jorik Quint

 

Op donderdag 13 oktober speelde het tweede team haar eerste ronde. Deze ronde hadden we op papier een zeer zware tegenstander, de Elster Toren had namelijk een gemiddelde rating van 1854. Dat betekent dat onze tegenstander maar liefst 83 ratingpunten meer had dan wij. Dat was natuurlijk geen reden voor ons om niet vol voor de winst te gaan. De opstelling tegen de Elster Toren was als volgt:

 

opsommingsteken

Rob Duin

opsommingsteken

Jelle van Deemen

opsommingsteken

Twan Rutjes

opsommingsteken

Ritchy Duin

opsommingsteken

Sjaak Laurant

opsommingsteken

Jorik Quint

opsommingsteken

Werner Passchier

opsommingsteken

Jos Steinmann 

 

De partijen begonnen prima, maar al snel kwamen de eerste lastige posities op de borden. Twan had al snel een tactische stelling op het bord terwijl Werner en Jos veel op de verdediging moesten letten waardoor ze al ligt onder druk stonden. Sjaak leek al snel iets beter te staan en de overige partijen waren nog gelijk.

 

Even later was Sjaak een pion voorgekomen en hij leek goede winstkansen te hebben. Jorik was ondertussen een pion kwijt, maar door de stelling met veel ruimte leek hij niet slecht te staan. Bij Twan was het door de tactiek in de stelling onduidelijk wie er nou echt beter stond. Jelle gaf al snel aan dat hij niet het gevoel had dat hij lekker stond, na het afruilen van wat stukken besloot hij daarom ook remise aan te bieden. Zijn tegenstander: Marc Groenhuis besloot dit aan te nemen. Bij de partij van Jos was ondertussen een hele hoop gebeurt. Jos pakte één van de weinige kansen die hij nog had om aanvallend iets terug te doen. Met een doorgeschoven pion in het midden haalde hij het gevaar van de tegenstander uit de stelling. Daarna kwam hij al snel tot de conclusie dat de partij zeer remiseachtig was. Na een met Jelle besproken aanbod werd dit aangenomen.

 

Werner hield goed stand tegen Eric de Visser. Uiteindelijk wist hij zelfs een kwaliteit te winnen. Ondanks de materiële voorsprong -die hij zelfs naar een toren wist uit te breiden- bood hij remise aan. Hij had namelijk niet veel tijd meer op de klok en de koning van de tegenstander had nog veel pionnen om achter te schuilen, ook had de Visser nog een dame waarmee hij tijd kon rekken. Eric was echter strijdlustig en speelde door, dit liep niet goed voor hem af. Hij deed een onreglementaire zet waardoor hij met zijn dame moest zetten. Hij had geen keus en moest zijn dame weggeven, omdat Werner ook nog tijd erbij had gekregen gaf hij meteen op.

 

Toen gebeurde er van alles op de borden; de tegenstander van Sjaak wist in een lastig eindspel de juiste zetten te vinden waardoor hij remise kon houden. Ondertussen verloor Rob zijn partij, van die partij heb ik helaas niet veel meegekregen. Ritchy leek een sterke aanval te hebben opgebouwd, helaas was zijn tijd bijna op. Uiteindelijk bleek de tijd echt te schaars te zijn: Ritchy verloor.

 

Met nog twee potten bezig was de stand 3,5 – 2,5 voor Elst. Twan leek beter te staan, maar winnen was erg lastig. Jorik had ondertussen een pion teruggewonnen die hij snel weer weggaf. Met een zeer gelukkig trucje wist hij een eeuwig schaak op het bord te krijgen. Na een aantal schaakjes en een remise aanbod  dacht Jorik te zien dat zijn tegenstander (Theo Meijer) een fout maakte en daardoor probeerde hij op winst te spelen. Dit was eigenlijk verkeerd gezien, maar omdat Theo de dreiging helemaal niet zag wist Jorik een mat in één te produceren. De partij ging nog wel verder, de dame werd geofferd waardoor Jorik met nog 50 seconden op de klok de overige pionnen van zijn tegenstander moest uitschakelen en mat zetten. Meijer zag dat hij mat gezet zou gaan worden en hij gaf op. Zo maakte Jorik met geluk dus 3,5 – 3,5

 

Nu was het aan Twan. Beide spelers hadden weinig tijd over en Twan leek ietsjes beter te staan. Maar winst leek zeer moeilijk. Gelukkig kwam er toen een echte Twan zet. Met een zeer lompe paardzet wist hij de stelling compleet te breken en hij volgde zijn topzet op met mat in twee! Hierdoor werd Twan – net zo als bij het eerste – de matchwinner.

 

De eerste pot van het tweede liep dus goed af. Misschien wel met een beetje geluk, maar dat dwing je af zullen we maar zeggen… Door onze winst staan we nu gezamenlijk eerste, alle andere wedstrijden zijn namelijk ook in 4,5-3,5 geëindigd . In ieder geval gaan we als team naar de volgende wedstrijd. Deze is thuis tegen de Rokade op 11-11-11. Ook dan zullen we weer vol voor de winst gaan!

 

De Elster Toren 1

1854

-

Het Kasteel 2

1771

-

 

John Remmerts

1951

-

Rob Duin

1864

1

-

0

 

Marc Groenhuis

1919

-

Jelle van Deemen

1868

½

-

½

 

Stefàn Brouwer

1880

-

Twan Rutjes

1832

0

-

1

 

John van Ginkel

1869

-

Ritchy Duin

1852

1

-

0

 

Eric Hartman

1856

-

Sjaak Laurant

1782

½

-

½

 

Theo Meyer

1854

-

Jorik Quint

1668

0

-

1

 

Eric de Visser

1790

-

Werner Passchier

1670

0

-

1

 

Wiely Martens

1715

-

Jos Steinmann

1630

½

-

½

 
 

12 oktober 2011

Het tweede team wint eerste wedstrijd

Jorik Quint

 

Op donderdag 13 oktober speelde het tweede team haar eerste ronde. Deze ronde hadden we op papier een zeer zware tegenstander, de Elster Toren had namelijk een gemiddelde rating van 1854. Dat betekent dat onze tegenstander maar liefst 83 ratingpunten meer had dan wij. Dat was natuurlijk geen reden voor ons om niet vol voor de winst te gaan. De opstelling tegen de Elster Toren was als volgt:

 

opsommingsteken

Rob Duin

opsommingsteken

Jelle van Deemen

opsommingsteken

Twan Rutjes

opsommingsteken

Ritchy Duin

opsommingsteken

Sjaak Laurant

opsommingsteken

Jorik Quint

opsommingsteken

Werner Passchier

opsommingsteken

Jos Steinmann 

 

De partijen begonnen prima, maar al snel kwamen de eerste lastige posities op de borden. Twan had al snel een tactische stelling op het bord terwijl Werner en Jos veel op de verdediging moesten letten waardoor ze al ligt onder druk stonden. Sjaak leek al snel iets beter te staan en de overige partijen waren nog gelijk.

 

Even later was Sjaak een pion voorgekomen en hij leek goede winstkansen te hebben. Jorik was ondertussen een pion kwijt, maar door de stelling met veel ruimte leek hij niet slecht te staan. Bij Twan was het door de tactiek in de stelling onduidelijk wie er nou echt beter stond. Jelle gaf al snel aan dat het niet het gevoel had dat hij lekker stond, na het afruilen van wat stukken besloot hij daarom ook remise aan te bieden. Zijn tegenstander: Marc Groenhuis besloot dit aan te nemen. Bij de partij van Jos was ondertussen een hele hoop gebeurt. Jos pakte één van de weinige kansen die hij nog had om aanvallend iets terug te doen. Met een doorgeschoven pion in het midden haalde hij het gevaar van de tegenstander uit de stelling. Daarna kwam hij al snel tot de conclusie dat de partij zeer remiseachtig was. Naar een met Jelle besproken aanbod werd dit aangenomen.

 

Werner hield goed stand tegen Eric de Visser. Uiteindelijk wist hij zelf een kwaliteit te winnen. Ondanks de materiële voorsprong -die hij zelfs naar een toren wist uit te breiden- bood hij remise aan. Hij had namelijk niet veel tijd meer op de klok en de koning van de tegenstander had nog veel pionnen om achter te schuilen, ook had de Visser nog een dame waarmee hij tijd kon rekken. Eric was echter strijdlustig en speelde door, dit liep niet goed voor hem af. Hij deed een onreglementaire zet waardoor hij met zijn dame moest zetten. Hij had geen keus en moest zijn dame weggeven, omdat Werner ook nog tijd erbij had gekregen gaf hij meteen op.

 

Toen gebeurde er van alles op de borden; de tegenstander van Sjaak wist in een lastig eindspel de juiste zetten te vinden waardoor hij remise kon houden. Ondertussen verloor Rob zijn partij, van die partij heb ik helaas niet veel meegekregen. Ritchy leek een sterke aanval te hebben opgebouwd, helaas was zijn tijd bijna op. Uiteindelijk bleek de tijd echt te schaars te zijn: Ritchy verloor.

 

Met nog twee potten bezig was de stand 3,5 – 2,5 voor Elst. Twan leek beter te staan, maar winnen was erg lastig. Jorik had ondertussen een pion teruggewonnen die hij snel weer weggaf. Met een zeer gelukkig trucje wist hij een eeuwig schaak op het bord te krijgen. Naar een aantal schaakjes en een remise aanbod  dacht Jorik te zien dat zijn tegenstander (Theo Meijer) een fout maakte en daardoor probeerde hij op winst te spelen. Dit was eigenlijk verkeerd gezien, maar omdat Theo de dreiging helemaal niet zag wist Jorik een mat in één te produceren. De partij ging nog wel verder, de dame werd geofferd waardoor Jorik met nog 50 seconden op de klok de overige pionnen van zijn tegenstander moest uitschakelen en mat zetten. Meijer zag dat hij mat gezet zou gaan worden en hij gaf op. Zo maakte Jorik met geluk dus 3,5 – 3,5

 

Nu was het aan Twan. Beide spelers hadden weinig tijd over en Twan leek ietsjes beter te staan. Maar winst leek zeer moeilijk. Gelukkig kwam er toen een echte Twan zet. Met een zeer lompe paardzet wist hij de stelling compleet te breken en hij volgde zijn topzet op met mat in twee! Hierdoor werd Twan – net zo als bij het eerste – de matchwinner.

 

De eerste pot van het tweede liep dus goed af. Misschien wel met een beetje geluk, maar dat dwing je af zullen we maar zeggen… Door onze winst staan we nu gezamenlijk eerste, alle andere wedstrijden zijn namelijk ook in 4,5-3,5 geëindigd . In ieder geval gaan weer als team naar de volgende wedstrijd. Deze is thuis tegen de Rokade op 11-11-11. Ook dan zullen we weer vol voor de winst gaan!

 

De Elster Toren 1

1854

-

Het Kasteel 2

1771

-

 

John Remmerts

1951

-

Rob Duin

1864

1

-

0

 

Marc Groenhuis

1919

-

Jelle van Deemen

1868

½

-

½

 

Stefàn Brouwer

1880

-

Twan Rutjes

1832

0

-

1

 

John van Ginkel

1869

-

Ritchy Duin

1852

1

-

0

 

Eric Hartman

1856

-

Sjaak Laurant

1782

½

-

½

 

Theo Meyer

1854

-

Jorik Quint

1668

0

-

1

 

Eric de Visser

1790

-

Werner Passchier

1670

0

-

1

 

Wiely Martens

1715

-

Jos Steinmann

1630

½

-

½

 
 
08 mei 2011

Kasteel 2 grijpt strohalm in laatste wedstrijd!

Ritchy Duin

 

Met een uiterste krachtsinspanning is het gelukt om degradatie te voorkomen dit seizoen. Drie zeges in de laatste drie wedstrijden werden uiteindelijk terecht beloond met handhaving in de eerste klasse van de OSBO. Daarmee werd een moeilijk seizoen toch nog positief afgesloten. Het gevoel van succes blijft hangen en wanneer het scenario andersom was geweest (eerst overwinningen en daarna nederlagen) hadden we dit zeker niet gehad. Hulde dus aan alle teamspelers en invallers die zich het afgelopen seizoen hebben ingezet voor team 2.

 

Kasteel 2 – Elster Toren 1 6de ronde

Na de zege op De Cirkel kwam het team van De Elster Toren vrijdag 18 maart jl. op bezoek. Wederom was een overwinning vereist om de dreigende degradatie af te wenden. Het werd een spannende wedstrijd waarin we belangrijke winstpunten pakten. Invaller Willem Blankert kwam niet in gevaar tegen Remmerts, een oude bekende van Willem. Integendeel, er was zelfs pionwinst, maar na de afwikkeling naar het toreneindspel werd nog vlot tot remise besloten.

 

Op bord 1 speelde Maarten tegen de verwachte tegenstander en ook de scherpe gambietopening was eerder gezien. Loper c4 was echter een onverwachte zet, maar Maarten wist het goed tegen te spelen. Maarten miste nog een fraaie combinatie op voordeel, maar die was ook wel erg diep. De partij eindigde in remise en is opgenomen verderop in dit verslag. Ook bij John, Jelle, Rob en Jorik werd de vrede getekend, mede gezien de stand op de staartborden. Bij invaller Sjaak leek het echter lange tijd de verkeerde kant op te gaan, want tegenstander De Visser had overwegend spel. Een foutieve inschatting van de Elstenaar in het toreneindspel zorgde echter voor een doorgebroken en niet te stoppen vrijpion voor Sjaak. Hierdoor werd onverwacht het volle punt bijgeschreven.

 

De opdracht van de teamleider op het staartbord was vooraf al maar één ding: winnen! En zo werd de partij ook opgezet, met een vroege opmars van de witte h-pion (ja idd wel bekend…) en e-pion werden de duimschroeven aangedraaid en de opening naar de zwarte koning geforceerd. Daarmee werd een mooie 5 – 3 winst geboekt!         

 

Jan Delhaye

Ritchy Duin                       Stand na 12.e6!

De weg naar de koning wordt geopend!

 

Een belangrijke stap tegen degradatie werd gezet tegen Elster Toren

 

SMB 3 – Kasteel 2 7de ronde

De slotronde vond plaats bij De Cirkel in Ede op dinsdag 12 april jl. Ook nu weer was winst een must en waren we afhankelijk van Zutphen en Elster Toren. Tegenstander SMB 3 had nog slechts een zeer minimale theoretische kans om niet te degraderen. Het leek een tactische zet van hun om 5 minuten na aanvang pas te arriveren en ook wij gingen dus nog maar niet achter de borden zitten… Uiteindelijk toch geen verrassende opstelling van onze buurgenoot die met twee invallers logischerwijs ook in deze wedstrijd geen potten kon breken. Ook wij speelden weer met twee invallers, maar zoals bekend zijn dat niet de slechtste.

 

Kopman John Klein Douwel had een prettige stelling tegen De Kort. Met de witte stukken leek hij een voordeeltje in het toreneindspel te hebben, maar dat was toch lastig te winnen. Remise was dus het resultaat. Ook Sjaak kwam niet verder dan een halfje tegen Mercan Cano, waar er toch wel kansen op meer leken te zijn geweest. Ikzelf kreeg van de tegenstander Drummen alle tijd om rustig een goede stelling op te bouwen. Toen de witspeler ook nog een verschrikkelijke dame-inslag in zijn koningsstelling over het hoofd zag, was het snel gebeurd. Daan speelde een lastige partij tegen Claesen, waarin het moeilijk was alle afruil te voorkomen. Uiteindelijk wist hij toch een voordelig dame-eindspel te bereiken met twee pionnen meer. Dat bleek voldoende voor de winst.

 

Daan Derks

Jos Claessens             Stand na 35…, Lc3

Daan pakt voordeel in het eindspel en wint!

 

Ook bij Jelle ging het wat stroef tegen remisekoning Henk van den Berg. De bestrijding van de  door zwart gespeelde opening was voorbereid en de actieve stukken van Jelle brachten in het slotstuk de winst!

 

Henk v.d. Berg

Jelle van Deemen           Stand na 38. Ld4!

Jelle weet de beslissende treffer uit te delen!

 

Maarten spelde een lastige partij tegen Valentijn Phijffer. De SMB-er had zelfs het betere van het spel en een remiseaanbod van Maarten werd afgewezen! In het eindspel keerde het tij door wat zwakkere zetten van Phijffer en ging Maarten voor het volle punt. De remise werd dan ook beleefd geweigerd, tot grote teleurstelling van Valentijn. Nauwkeurig werd daarna dan ook de volle buit binnengesleept. Jorik speelde een scherpe partij tegen Huub Jansen. Het leek de verkeerde kant op te gaan voor Jorik, want stukverlies was een feit. Op curieuze wijze wist Jorik echter toch nog een eeuwig schaak op het bord te zetten.

 

Als laatste was Rob een prettig en beter staand toreneindspel aan het uitvluggeren tegen Ottenheijm. Het bleek toch echt nog te verliezen te zijn na een onnauwkeurige zet van Rob en dat was jammer, want had natuurlijk niet gehoeven. Toch was de 5½ - 2½ zege een mooie uitslag, waarbij ook het sterke Zutphen meehielp door te verliezen van Pion en ook Elster Toren ging nog onderuit tegen De Cirkel. Hierdoor werd zelfs nog een 5de plaats bereikt! Aan het slot van dit seizoen resteert dus toch een goed gevoel!

 

Kasteel 2 grijpt de strohalm in de slotwedstrijd tegen SMB 3!

 
15 februari 2011

Tweede team heeft nog steeds hoop!

Ritchy Duin

 

De zoektocht naar punten werd voortgezet na de eerste drie nederlagen van dit seizoen. Twee pittige uitwedstrijden stonden in de afgelopen winterse maanden echter op het programma.

 

Voorst 1 – Het Kasteel 2

In de voetbalkantine van Voorst waren we al eens eerder geweest, maar het blijft een ellendig lange tocht naar het noorden. Toen de navigatie ons ook nog eens de binnenwegen liet volgen kwamen we vervolgens een kwartier te laat op bestemming. Wel wat van de omgeving kunnen zien zo! Maarten, Albert en Louwrens waren verhinderd, dus met maar liefst 3 invallers begonnen we aan de wedstrijd tegen de kampioenskandidaat. Die invallers deden het trouwens helemaal niet slecht!

 

We kwamen al snel op voorsprong doordat Jorik materiaal wist buit te maken in zijn partij tegen Norberhuis.

 

Sjoerd Norberhuis

Jorik Quint                           Na 21... Pxf4

Jorik heeft een tweede pion buitgemaakt en mag meteen het punt noteren van tegenstander Norberhuis.

 

Met een halfje door een eeuwig schaak die tegenstander De Bruin nog op het bord toverde, consolideerde ikzelf de voorsprong. Tot vlak voor sluitingstijd behielden we het uitzicht op een goed resultaat. Jelle bezweek uiteindelijk toch tegen de sterke Bloemhard waardoor de stand weer gelijk werd. De hoop was vooraf gevestigd op de witborden 3 en 5. Helaas kwamen zowel Rob als John niet verder dan remise.

 

Dan maar een blik op de borden van de invallers. Dat bleek reuze mee te vallen! Leo hield Kuiper keurig in bedwang, moest nog wel ff op de tijd letten, maar pakte een verdiende remise! Heel knap!

 

Rob en invaller Leo (achtergrond) pakten een remise

 

Gelegenheidskopman Nick trok alle registers open tegen Jansen. Die kreeg een heuse koningsaanval over zich heen en er leek een verrassing aan te komen!

 

Michiel Jansen

Nick Kooijmans                      na 28. Dh4!

Nick ontketend een gevaarlijke aanval richting zwarte koning, maar die weet toch te ontsnappen!

 

Helaas wist Jansen af te wikkelen naar een eindspel met een toren meer. In vette tijdnood lukte het hem toch nog om met enkele seconden op de klok de koning van Nick mat te zetten. Ton werd met de zwarte stukken tegen de sterke Bosch van Rosenthal gezet. Ton kon heel lang gelijke tred houden, maar verloor ergens in het middenspel een pion. In het verre eindspel moest Ton zich toch gewonnen geven.

 

De Cirkel 1 – Het Kasteel 2

We gaven de moed niet op en dinsdag 15 februari vertrokken we met veel zelfvertrouwen richting Ede voor de ontmoeting met het team van De Cirkel, één van de koplopers. Wel twee invallers maar met Willem en Daan betekende dat zeker geen verzwakking, integendeel. Gezien de opstellingen hadden we zeker een goede kans om over de gehele linie punten te scoren. Het werd ook eindelijk een succes en geheel niet onverdiend!

 

Het was Daan die het eerste winstpunt op het scorebord zette. Maar liefst een uur voorsprong in tijd had Daan op een gegeven moment en het was dan ook niet vreemd dat tegenstander Boom in flinke tijdnood kwam. De stelling leek wat gesloten en Daan zocht naar de juiste opstelling om een opening te forceren. Die kwam er en daarna was het snel gebeurd!

 

Harold Boom

Daan Derks                              na 49. h5!

Daan heeft de juiste opening gevonden met 49. h5! Hierna wordt de zwarte stelling uiteengeslagen. Na 49…, gxh5 50. Th6, Dg8 volgde 51. Tff6!

 

Ikzelf probeerde actief tegenspel te krijgen tegen de scherpe opzet van de jeugdige Slijper. Wel een invaller, maar jeugdspelers kunnen vaak verrassend sterk uit de hoek komen. Met actievere stukken, maar wat weinig tijd, pakte ik een halfje om de voorsprong te koesteren en een aantal borden stonden goed. Jelle bijvoorbeeld, die zette een fraaie koningsaanval op het bord, waar Ten Holte geen verweer tegen had. Het mat had Jelle al een paar zetten zien aankomen.

 

Benjamin ten Holte

Jelle van Deemen                     na 30. f6+!

Jelle heeft het mat al gezien en na de tekstzet is het snel gebeurd! 30…, exf6 31. Dxh7+, Kf8 en 32. Lg6!

 

Ook John stond op het kopbord zeer overtuigend tegen De Vries. Met twee extra pionnen en aanvallende stukken had John een behoorlijke plus en wikkelde af naar een gewonnen pionneneindspel

 

Carel de Vries

John Klein Douwel                    na 37. Ld5!

John dwingt de winst definitief af na 37…, Txe7 38. Dd8! heeft zwart nog steeds grote problemen!

 

Jorik leek de mist in te gaan tegen Van Swieten. Onder enorme druk hield hij toch het hoofd koel en Van Swieten liet zijn dame insluiten, waardoor Jorik ineens weer uitzicht kreeg op een succesje. Met weinig tijd op de klok trok Jorik ten aanval met zijn torens en dame en zette een ondekbaar mat op het bord.

 

Maarten kon toen gerust de remise nemen tegen de jeugdige Bakker. Na de scherpe opening van Bakker leek Maarten een wat mindere stelling over te houden, maar het toreneindspel bleek genoeg voor een half punt. Rob had steeds een klein plusje tegen teamleider Pronk. Het eindspel met paard en pionnen tegen loper en pionnen bleek echter niet gemakkelijk meer te winnen en het halfje was genoeg. Tot slot Willem zijn partij tegen Pijkeren. Dat werd een heel spektakel op het eind. Beide spelers in tijdnood, Willem had een kwaliteit meer en aanvallende Dame en toren, maar zijn koning stond ook bijzonder op de tocht. Pijkeren pakte het initiatief en wist af te wikkelen naar een dameindspel met pluspionnen. Met enkele seconden op de klok vond Pijkeren toch het mat.

 

Eindelijk punten dus, na zoveel pech dit schaakseizoen. Een verdiende 5½ - 2½ overwinning welke hopelijk het begin is van een succesvolle ontsnappingsroute in deze 1ste klasse A. De laatste twee wedstrijden zullen dan in ieder geval ook nog gewonnen moeten worden!

 
10 december 2010

Kasteel 2 nog lang niet bij de les! 

Ritchy Duin

 

Het wil nog niet echt vlotten met het tweede team dit seizoen. De fraaie derde plaats van de vorige jaargang lijkt ineens van zeer lang geleden na de nogal dramatische eerste helft van het huidige seizoen. Na de zware nederlaag tegen Ede in de openingswedstrijd werden er nog meer nederlagen geïncasseerd en staat vast dat het een moeilijk seizoen zal gaan worden.

 

Op vrijdag 19 november jl. reisden we af naar Groesbeek voor het treffen met Pion 2. In de schaaklocatie speelde een band nogal luidruchtig en dus werden we verbannen naar een naastgelegen school. Helaas konden we daar niet echt de inspiratie voor goede schaakprestaties vinden… Tegen een gehavend Pion (ze hadden maar liefst 3 invallers) moesten we toch wat kunnen bereiken, maar die opgelegde kans was niet aan ons tweede besteed. Op geen enkel bord werd de verwachte tegenstander aangetroffen, helaas…

 

John kwam in vette tijdnood tegen Gielen en ook Maarten had tijd tekort tegen Tűss, waardoor het kwartje in beide partijen de verkeerde kant op viel. Tegen invaller Bouwman speelde ik een goede partij en normaal gesproken is dit natuurlijk een zeker punt, maar toch ging het nu anders. Een zeer slecht torenoffer op h2 leidde de ondergang in. Wel mooie overwinningen van Jorik en Louwrens in deze wedstrijd!

 

 

PION 2

1779

-

Het Kasteel 2

1844

-

1.

John Molenaar

1846

-

Rob Duin

1891

½

-

½

2.

Wim Gielen

1900

-

John Klein Douwel

2035

1

-

0

3.

Rowdy Tuss

1848

-

Maarten Rossen

2016

1

-

0

4.

Jo de Valk

1746

-

Jelle van Deemen

1792

½

-

½

5.

Mattanja de Jonge

1750

-

Jorik Quint

1710

0

-

1

6.

Alexander Bouwman

1666

-

Ritchy Duin

1815

1

-

0

7.

Henk Fleuren

1764

-

Louwrens Buddenberg

1721

0

-

1

8.

Jaques de Jong

1712

-

Albert Verhaaren

1772

½

-

½

 

Met enige vrees werd uitgekeken naar de thuiswedstrijd op vrijdag 10 december jl. tegen het op papier zeer sterke Zutphen 1. De kansen werden ineens veel hoger ingeschat toen bleek dat hun twee sterkste spelers, de kanonnen Ludden en Kalkwijk, niet meegekomen waren. Heel even werd er een voorsprong gekoesterd en zag het er allemaal nog veelbelovend uit. John trof een invaller op bord 2 die al snel materiaal prijs gaf. Dat bleek een voorbode voor een snelle winst. In dat licht pakte ikzelf ook maar een halfje in een partij waarin de dames al snel van het bord gingen en er daarna geen winstkansen meer waren. Ook Jelle kon niet veel meer bereiken tegen een wat sterkere tegenstander. In een iets minder staande stelling nam hij dan ook graag de remise. Helaas ging het met de wedstrijd vanaf toen totaal de verkeerde kant op.

 

Kasteel 2 wist weer geen succes te boeken

 

Er vielen op de laatste borden enkele nullen als rijpe appelen achter elkaar. Louwrens blunderde materiaal weg na een goed gespeelde partij, Albert zag weer een koningsaanval over zich heen komen en kon daar geen goede verdediging tegen vinden.

 

Ook op de laatste borden ging het goed mis

 

Jorik had al snel een tijdsvoorsprong van zeer grote omvang, maar zijn stelling was beroerd. De 1½ minuut van zijn tegenstander leken maar niet minder te worden doordat deze a tempo de juiste zetten wist te produceren en Jorik zich uiteindelijk dus maar gewonnen gaf. De tegenstander van Rob speelde erg lang door in een toreneindspel dat remise was. Toen deze nog ging forceren waren de beste kansen ineens voor Rob. Pionwinst was echter nog net niet genoeg voor de partijwinst. Op het kopbord speelde Maarten tegen een actief spelende tegenstander. Optisch gezien was de positie van Maarten al snel lastig en de witte aanval besliste de partij.

 

 

Het Kasteel 2

1844

-

Zutphen 1

1768

-

1.

Maarten Rossen

2016

-

Klaas Hagendijk

1976

0

-

1

2.

John Klein Douwel

2035

-

Ronald Koornneef

1337

1

-

0

3.

Jelle van Deemen

1792

-

Kees Henstra

1945

½

-

½

4.

Ritchy Duin

1815

-

Wim van Haaster

1621

½

-

½

5.

Rob Duin

1891

-

Erik Kloppers

1877

½

-

½

6.

Louwrens Buddenberg

1721

-

Alexander Sahakian

1786

0

-

1

7.

Albert Verhaaren

1772

-

Jaco Koster

1806

0

-

1

8.

Jorik Quint

1710

-

Frank Posthuma

1792

0

-

1

 

Twee gemiste kansen dus om matchpunten te halen. De mogelijkheden waren echt aanwezig, maar het heeft niet zo mogen zijn jammer genoeg. Resteert ons om de batterij opnieuw op te laden en vooruit te blikken naar de komende wedstrijden. Met nieuwe frisse moed er tegenaan in het nieuwe jaar!

 
15 oktober 2010

Vernieuwd Kasteel 2 onderuit tegen Ede

Ritchy Duin

 

Een nieuw 2de team zien we dit seizoen in de externe competitie. Dat kun je wel concluderen gezien de mutaties die hebben plaats gevonden. Rob C. en Daan stopten met extern spelen, Jermo en Twan schoven door naar het eerste en invaller Joop verhuisde naar Zoetermeer. Met Maarten en Rob vanuit het eerste hebben we natuurlijk sterke vervangers, Jorik speelde een superseizoen afgelopen jaar en mag het nu laten zien in de 1ste klasse OSBO net als Louwrens en Albert die deze uitdaging ook wel aan willen gaan.

 

Vrijdag 15 oktober jl. werd er gestart met een thuiswedstrijd tegen Ede 1. Een sterke team dat vorig seizoen nog in de promotieklasse acteerde. De ratingverhouding was in ons voordeel, maar dan zouden we het vooral van de hogere borden moeten hebben deze wedstrijd.

 

Al snel werd duidelijk dat de punten niet zomaar binnengehaald zouden gaan worden. Integendeel, Jorik kwam al snel in de partij in de moeilijkheden en na de zet Kf8 kon tegenstander Zandvliet alle registers los trekken om de zwarte stelling onder vuur te nemen. Een snelle 0 – 1 stond er op het scorebord, Albert en Louwrens verkeerden ook in problemen, terwijl in de andere partijen geen voordeel was te bespeuren.

John kon weinig uitrichten tegen teamleider Meijer in een opening waarin flink gespiegeld werd, de dames van het bord verdwenen en na verdere afruil een remise-aanbod werd voorgeschoteld. Gezien de stand in de wedstrijd not done, maar John zag zo weinig heil in de stelling dat het halfje maar werd gepakt.

 

Het vernieuwde Kasteel 2 ging helaas onderuit tegen Ede 1

 

Albert keek tegen een vervelend zwart paard van tegenstander Koeweide aan die op c3 werd genesteld. Ook de zwarte dame belaagde de witte koning van Albert en toen deze over de onderste rij binnenkwam was het snel gebeurd.

 

Louwrens leek een degelijke damegambiet te spelen tegen Renken. In het middenspel verloor Louwrens toch ergens de controle en konden de witte stukken aan een centrumdoorbraak beginnen. Dit leidde tot materiaalverlies en de koning kon worden omgelegd.

 

Louwrens kwam in een lastige stelling en kon het niet bolwerken

 

Een dramatische tussenstand van ½ - 3½ en de gasten uit Ede wilden maar al te graag de vrede tekenen op de resterende borden. Wilden we echter nog iets dan mocht er geen remise meer worden aangenomen!

 

Maarten kreeg op het kopbord geen aanknopingspunten tegen Van Ingen. De partijopzet bood weinig mogelijkheden op initiatief en hoewel achteraf wel een voordeeltje werd gevonden eindigde het duel als verwacht in remise.

 

Ook Jelle probeerde er wat van te maken tegen Slagter. De zwartspeler hield echter steeds gelijkspel en wist zelfs een pion buit te maken. Het eindspel bleek echter goed te houden voor Jelle, hoewel die het nog wel even nauwkeurig moest spelen.

 

Rob Duin

Martin Roseboom              Na: 20…, Tae8!

Met de zet 20…, Tae8 heeft Rob de open E-lijn in bezit genomen.

 

Geen geluk of meevallers dus en ook niet bij Rob. Met de zwarte stukken wist hij een fraaie positie in te nemen en nam met zijn torens zelfs de open e-lijn in bezit. Het voordeel kon echter niet gemakkelijk omgezet worden in winst. Remises werden afgeslagen (zelfs in tijdnood) om er toch nog wat meer uit te halen. Dit ontaarde in een pionnenrace, diverse promoties, waarbij tegenstander Roseboom (onlangs nog tot erelid van de OSBO benoemd) helaas aan het langste eind trok.

 

Rob moest wel remise afslaan voor een goed wedstrijdresultaat

 

De eer moest gered worden! Tegen De Wilde speelde ik een aardige partij, maar het was zoeken naar mogelijkheden. Met g5 gaf de zwartspeler echter nieuwe aanvalsmogelijkheden aan wit. De witte torens werden erbij gehaald en namen de zwarte koningsstelling onder vuur. Een kwaliteitsoffer nam de sterke zwarte verdedigende loper weg en gaf een beslissende aanval.

 

Willem de Wilde

Ritchy Duin                         Na 30…, cxd4

Met het kwaliteitsoffer op g7 vernietigt wit de belangrijke zwarte verdediger en is het snel gedaan!

31. Txg7, Kxg7 32. Tg4+ en zwart moet de dame geven.

 

De eindstand werd daarmee nog enigszins dragelijk met 2½ - 5½. Ook vorig jaar verloren we de eerste wedstrijd en werd het toch nog een succesvol seizoen. We mogen daarom hopen dat het nog veel beter zal gaan dit seizoen.

 
09 april 2010

Zakelijke zege op Zutphen…

Ritchy Duin

 

De slotronde op 9 april jl. in Wijchen-Zuid zou een hectische en spannende avond worden. Voor vele teams stond er nog wat op het spel. Velp ging aan de leiding, maar SMB volgde op één matchpunt. Ook ons team kon theoretisch nog kampioen worden mochten Velp en SMB beiden punten morsen. Dat was eigenlijk zelfs heel goed mogelijk, want die moesten strijden tegen resp. WDC 1 en De Toren 4j. Voor die teams was juist een goede prestatie van levensbelang om degradatie te voorkomen. Voorop stond echter het feit dat wij onze wedstrijd gewoon moesten winnen van het al gedegradeerde Zutphen 2. Dat leek vooraf geen al te moeilijke opgave, maar op het moment suprême moet je het toch maar even doen. De opdracht was dus: snel en zakelijk 2 matchpunten pakken en daarna kijken hoe het bij de concurrenten ging.

 

Hier en daar werd al snel genoegen genomen met remise en het bleek dat we op de laatste borden duidelijk 3 maten te groot waren.

 

M. Venema

Rob Cornips                             Na 15. e5!

Het Evans-gambiet van Rob heeft zeer goed uitgepakt. Alle zwarte stukken staan al snel weer op de onderste rij!

 

Toen om half elf de 4 punten op het scorebord stonden pakte ik zelf maar de plusremise en konden we eens rustig gaan kijken bij de anderen.

 

Tot onze grote verbazing en vreugde bleken zowel Velp als SMB in grote problemen te verkeren wat leidde tot een virtuele 1ste plaats voor ons team tot even voor de beslissende tijdnoodfase. Toen ging het plotseling toch nog voortvarend vooral voor Velp. Met een gelijkspel mochten ze hun handen dichtknijpen en hoewel SMB nog wist te winnen kwamen ze één bordpunt tekort!

 

De thriller-slotavond werd afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking en ons 2de team kan terugkijken op een zeer geslaagd schaakseizoen, waarbij we met wat meer fortuin zelfs de titel hadden kunnen grijpen!
 
11 maart 2010

Kasteel 2 verrast ASV 5 in knotsgekke poule 1B

Ritchy Duin

 

Dat de teams elkaar weinig ontlopen in poule 1B was al bekend maar na ronde zes werd dat maar weer bevestigd. Niet zo lang geleden werd fors verloren (1 - 7) van het Arnhemse team en er waren nog wat punten nodig voor ons tweede om zeker te zijn van handhaving. De ASV-ers kwamen deze keer echter niet zo goed uit de verf. Misschien kwam het wel doordat de gastheren nog niet zo heel lang in het nieuwe onderkomen spelen.

 

John was als eerste klaar. Zijn opdracht was het neutraliseren van de sterke ASV-kopman Erik Wille en dat was na 13 zetten dan ook gebeurd: remise aanvaard.

Daan dacht eigenlijk al na 7 zetten dat hij de eerste zou zijn om de stukken in de doos te kunnen doen. Een vergissing betekende stukverlies en dat kon hij niet meer recht breien. Tegenstander Abrahamse kon daarna al snel de felicitaties ontvangen.

Joop zag voor het eerst dit seizoen kans om mee te spelen in zijn oude team en dat liep goed af. Tegenstander Dekker verloor een stuk in het middenspel na een fraaie combinatie en het punt was binnen.

 

Ik trof Corus-vriend Nico Schoenmakers op bord 7. De ontmoeting was niet geheel toevallig en ik had nog wat recht te zetten na de vorige match. Het pionoffer in de opening bracht ruime compensatie. Actieve stukken, open lijn, combinatiemotieven, de zwarte koningsstelling werd uiteengeslagen en na enkele krachtzetten was het mat met de witte loper! Een voorsprong dus in de wedstrijd en het zag er goed uit.

 

Niet lang daarna pakte namelijk Twan het volle punt tegen teamleider Theo van Amerongen. Met actievere en aanvallende stukken ging Twan het middenspel in. Daarin werd een wit paard buit gemaakt en was het snel klaar.

Jelle speelde een lastige partij tegen Tony Hogerhorst. Hij verloor in de opening al een kwaliteit en pion en kreeg en passant ook nog met een open koningsstelling te maken. In de tijdnood van de tegenstander zocht Jelle nog naar aanvalskansen maar die wist knap een gewonnen eindspel te bereiken.

 

Rob had het ook niet makkelijk tegen Jan Knuiman. De witte stukken van Knuiman kwamen dreigend op de zwarte koning van Rob af. Een pion werd verloren en de rest van zijn pionnenstructuur was een en al ellende. Het wachten was op de beslissende treffer en dat kon niet lang meer duren.

 

Ineens waren de bevrijdende 4 punten (in ieder geval gelijkspel) ver weg. Jermo kwam er namelijk ook niet zomaar doorheen bij Robert Naasz. Verloor zelfs een pion vanuit de opening, maar die wist hij later weer terug te winnen. In de tijdnoodfase kreeg Jermo wel wat actiever spel, maar verloor nog eens een pion en leek het een lastig karwei te gaan worden. Toch trok Jermo aan het langste eind met een beslissend slotoffensief. Dat betekende dat de winst binnen was en konden we kijken of Rob de vlag al had gestreken.

 

Daar bleken nog wonderlijke dingen gebeurd te zijn. Na dameruil was er weer een beetje lucht en in het eindspel wist Rob zelfs nog een pion tot promoveren te brengen! Een remise werd zo nog afgedwongen.

 

5 – 3 winst en daarmee doen we goede zaken. Koploper SMB 5 verloor namelijk van Pion 2 en omdat Velp wist te winnen van De Toren 4j is Velp ineens de nieuwe koploper. De verschillen zijn echter miniem, waardoor er op 9 april a.s. tijdens de slotronde in Wijchen nog veel beslist zal worden. Er van uit gaande dat er 3 teams degraderen moeten bijna alle teams nog flink aan de bak.

 
12 februari 2010

Aanval Kasteel 2 op koppositie bijna gelukt!

Ritchy Duin

 

Het 2de team streed vrijdag 12 februari jl. thuis om de koppostitie in de 1ste klasse B tegen koploper SMB 3. Dat leek een hele tijd een succes te gaan worden, maar aan het eind van de avond moesten de wonden worden gelikt. Teveel ging er mis, blunders werden gemaakt, uiteindelijk bleek er te weinig kracht in de aanval om de beslissende treffer te plaatsen. Het waren de bezoekers uit Nijmegen die in een opperbeste stemming huiswaarts keerden en de verslagenen zochten na een ultra spannende schaakavond, in mineurstemming, de weg naar de bar voor een laatste ronde.

 

Kopman John had nog een zwaar caranavalsweekend voor de boeg en dus werd al na 10 zetten een poging gedaan de score te openen met een vredesvoorstel. Tegenstander Pieter van Groenesteijn wilde het nog even aanzien, maar had er niet lang daarna ook vrede mee.

 

Mugdim was er weer eens bij en liet dat merken. Binnen no time stonden de zetten op het bord, waarbij Mugdim uiteraard fel ten aanval trok. Tegenstander Hans van den Berg maakte zijn reputatie waar en hield alles keurig netjes overeind. Mugdim kon niets anders dan berusten in een remise.

 

Daan zat niet lekker te spelen. Een foute zet en de pionnenstructuur was aangetast. Peter Schut greep zijn kans en speelde het netjes uit. Een achterstand in de wedstrijd dus.

 

Jelle trof in Desirée Fassaert een lastige opponent. Met de witte stukken wist Jelle niet veel te bereiken en in iets mindere stelling nam hij het halfje maar aan.

 

Jermo mocht het opnemen tegen de teamleider en behoorlijk ervaren en gedegen schaker Hans Eshuis. De strijd ging gelijk op, maar Jermo had daar veel minder tijd voor nodig. Met weinig tijd op de klok ging Hans de mist in en pakte Jermo het volle punt. Knap om al zo efficiënt bezig te zijn op die leeftijd!

 

Fred van den Berg

Twan Rutjes                            Na 26. Dh4

Tegen de sterke Fred van den Berg trok Twan lekker ten aanval. Een witte pion op h6 zorgde voor veel onrust in de zwarte stelling en na enkele fraaie stukoffercombinaties pakte Twan het winstpunt.

 

Twan heeft een fraaie aanvalsstelling op het bord gezet. Het mat is in aantocht!

 

Op dat moment zat Rob Cornips rustig zijn partij te spelen tegen Peter van den Berg. Die partij ging eigenlijk steeds gelijk op en een zekere remise lag in het verschiet. In de slotstelling blunderde Rob echter vanuit het niets een stuk weg en dat was een flinke tegenvaller.

 

Met de witte stukken zocht ik meteen de aanval tegen Jacques Ottenheijm. Met de aparte witte opzet werd de SMB-er duidelijk verrast. Zijn stukken werden teruggejaagd in het hok en de zwarte koning maakte een wandeling door het centrum. Een kansrijke tactische trainingsstelling ontstond, waarbij alle alarmbellen gingen rinkelen… Maar, helaas werd de genadeslag niet achter het bord gevonden en weigerde ik ook nog in vette tijdnood een gedwongen remisevariant in te gaan. Dat leidde zelfs tot een verloren toreneindspel en met nog 8 seconden op de klok wist Ottenheijm toch nog het mat op het bord te zetten en de wedstrijd te beslissen.

 

Jacques Ottenheijm

Ritchy Duin                              Na 17. Txd5

Een niet alledaagse stelling op het bord van Ritchy.

Zeker kansrijk, maar na 17…, Lg4 had wit er beter aan gedaan om op d6 te pakken met de e-pion ipv de toren.

 

De druiven waren zuur, het was mogelijk geweest, maar had niet zo mogen zijn. Een nipte 3½  –  4½ nederlaag, meer kunnen we er niet van maken.

 

Wat resteerde was de laatste ronde aan de bar om de vieze smaak weg te spoelen…

 
15 januari 2010

Kasteel 2 boekt fraaie zege op jeugd van Toren 4!

Ritchy Duin

 

Het begint goed te lopen met ons team. Na de 6 – 2 tegen PION volgde eenzelfde uitslag thuis tegen De Toren 4j. Een goed begin van 2010! Hierdoor draaien we weer lekker bovenin mee en dat is prettig na de valse start die we kenden in Duiven.

 

Het was een aparte wedstrijd deze keer. Het verdient geen aanbeveling om een teamwedstrijd op 2 avonden te moeten spelen, maar we wilden toch onze tegenstander tegemoet komen. Vandaar dat we maar liefst 3 partijen een week vooruit speelden. Tel daarbij een aanvangstijdstip van 19.30 uur en een speeltempo van 1.45 uur i.p.v. 2 uur en het feest is compleet. Overigens was het aanvangstijdstip geen jeugdteamregel, maar dat wist ik niet.

 

Jermo had aangegeven het liefst op een hoog bord te spelen. Dat de tegenstander een rating van 2000+ had, kon hem niet afschrikken. Vanuit de opening zette Jermo tegenstander Sebas Beumer direct onder druk. De zwarte koning moest noodgedwongen in het centrum blijven en daar werden alle pijlen op gericht. Toen Sebas een stuk weg blunderde gaf hij ook maar meteen op. Een puike partij van Jermo!

 

Daan zat goed te spelen tegen Rik Roelofs. Met zwart behaalde hij een behoorlijk initiatief en een mooie aanval op de witte koningsvleugel. Een verkeerde afruil zorgde echter voor scherpe witte tegenkansen en een randpion die naar voren stormde. Die viel niet meer te pareren en Daan hield het voor gezien.

 

Catheleijne Sanders speelde lange tijd een goede partij tegen mij. In het middenspel zadelde ik haar met een zwakke e-pion op en de witte koning die deze moest dekken werd een aangenaam aanvalsdoel voor de zwarten. De koning werd naar de rand van het bord gejaagd en een mat uit het stappenboekje verscheen op het bord.

 

Een 2 – 1 voorsprong en optimisme overheerste voor aanvang van het restant van de wedstrijd. Willem had zich vergist in de aanvangstijd, maar was wel als eerste klaar.

 

Willem kwam in rap tempo erg goed te staan!

 

Willem Blankert

Maurice van Eijk                     Na 21…, e4

Willem heeft een scherpe stelling op het bord gezet en staat al erg goed. Uiteraard moet de witte h-pion in de gaten gehouden worden, maar zwart heeft veel meer activiteit en bovendien staan er nog 5 witte stukken in de beginstand. Na de blunder van wit: 22.Lg5?? is het echter wel erg snel afgelopen.

 

3 – 1 voor, maar het leek nog een heel karwei te worden om de winstpunten ook echt binnen te slepen. Rob stond al een hele tijd moeilijk tegen Thijs Aalbers. John kreeg wel mogelijkheden tegen Jorick Laan, maar verzuimde een fraaie torenlift uit te voeren, waarmee hij een mooie stelling had kunnen bereiken en Jelle leek niet veel te bereiken tegen Nadia Bloemendaal. Twan kwam in een eindspel met een pion voor in de partij tegen Martijn van Blitterswijk, had minimaal remise, maar moest voor winst nog wel rap en nauwkeurig doorspelen gezien de resterende tijd.

 

Jelle denderde in de slotfase door de stelling van Nadia Bloemendaal!

 

Een hectische tijdnoodfase brak aan, waarbij er op alle borden flink gevochten werd.

 

Twan speelde sterk en à tempo door en daar raakte zijn jeugdige opponent toch wel enigszins door van slag! Koelbloedig werden nog meer pionnen gesnoept en de winst binnengehaald. Tegelijkertijd ging het bij John mis doordat er een gedwongen dameruil op het bord verscheen en John teveel materiaal achter kwam in het eindspel. Rob had zich inmiddels bevrijd, dank zij de meewerkende tegenstander die een foutief dameoffer uitvoerde. In het vervolg gaf deze ook nog eens een toren weg en daarmee wist Rob wel raad. Het remiseaanbod werd uiteraard geweigerd, want ook met weinig tijd op de klok was dat voor Rob appeltje eitje…

 

Dat Jelle in de tijdnoodfase ook nog als een speer door de stelling van Nadia heen denderde met een fraai kwaliteitsoffer was mooi meegenomen. Met een heus mat beëindigde Jelle vervolgens de partij. Hulde! Een knappe prestatie waar niet veel aan af te dingen viel.

 

Nadia Bloemendaal

Jelle van Deemen Na: 49…, Th8

Zwart dekt veld h7 af tegen een binnendringende witte loper, maar Jelle heeft nog een fraaie stappencombinatie achter de hand!

 

Na 50.Txe7+!, Lxe7 51. Dxe7+, Kg8 52. Le6 is het ook mat!

 

De voorsprong werd vakkundig vastgehouden en uitgebouwd. Rob kende wat fortuin, maar eerder had Daan en later ook John weer behoorlijke pech. Met weinig tijd goed blijven schaken is ook een kunst en daarmee werd het toch wel een verdiende 6 – 2 zege!     

 
18 december 2009

Wijchense sneeuwstorm raasde door Groesbeek!

Ritchy Duin

 

Het was bar winterweer op de laatste clubavond van dit jaar. Geen optimale condities dus om af te reizen voor een uitwedstrijd, maar ons 2de team had de punten hard nodig. In Groesbeek werden we hartelijk welkom geheten door de immer gastvrije Theo Wijnhoven. PION 2 bleek 3 invallers te hebben, maar dat waren niet zulke slechte. Arends zat zelfs vorig seizoen nog op één van de topborden.

 

Wij waren gekomen met maar 1 doel: 2 matchpunten. Voor de gelegenheid werden de poppetjes wat verwisseld en dat miste zijn uitwerking niet…

 

Twan mocht eens op bord 5 de witte kasteelkleur verdedigen en trof Anno Arends. Een scherpe Sveshnikov-siciliaan kwam op het bord en hier en daar werden de eerste stukken geruild. Arends had lang niet meer gespeeld en wilde wel remise. Twan hield het nog even af, maar nam even later gezien de stand op de borden toch het vredesvoorstel maar aan.

 

Op het 2de bord had ik mezelf tegen Wim Gielen opgesteld. Scherp werd het zoals verwacht, een pionnetje d’r in en een kansrijke stelling ontstond. Op het eind kwam ik er echter net niet door en nam genoegen met een halfje.

 

Wim Gielen

Ritchy Duin                              Na: 12.Lg2

Een scherpe stelling met ontwikkelingsvoorsprong voor zwart. Jammer dat 12…, Txh2 faalt op 13.Lxc6+

maar na 12…, 0-0-0 13.Lf4, Dc5 houdt zwart een plus.

Daan speelde een sterke partij op het kopbord. Vanuit de opening helemaal in zijn element en kreeg een sterke aanval op de koningsvleugel. Tegenstander John Molenaar kon geen vuist maken en moest gelaten toezien hoe Daan een pion won en de aanvalsstelling langzaam verbeterde. Het eindspel met een pion meer werd vakkundig naar winst gevoerd.

Daan was helemaal in zijn element!

John Molenaar

Daan Derks                            Na: 29.Txf6

Daan heeft de f-lijn behoorlijk bezet. In dit soort stellingen is Daan volledig in zijn element en dat bleek.

 

Op bord 4 werd Jermo geposteerd. Tegenstander Mattanja de Jonge kwam in tijdnood en werd daarna weg gecombineerd door ons jonge talent.

 

Ook Jelle speelde sterk tegen invaller Alexander Bouwman. Met zwart pakte hij een voordelige ruil van 2 stukken tegen een toren, kwam goed te staan en enkele zetten later capituleerde de Groesbeker nog verrassend snel.

 

De witte loper van Wijchen, alias de beul van Oss, mocht de degens kruisen met teamleider Jo de Valk. Aanvankelijk ging de partij gelijk op, maar John had wat dreigingen via de f-lijn. Na een afruilcombinatie kon John inderdaad binnenkomen en zag De Valk het niet meer zitten.

 

De winstpunten waren dus al binnen na deze ware sneeuwstorm toen Rob en Marcel nog aan het zwoegen waren.

 

Rob kreeg op de 12de zet al een remiseaanbod van Rowdy Tuss. “Dat deed ie de vorige keer ook al…” kennelijk heeft Tuss het moeilijk met de openingen van Rob. Helaas ging het daarna wat minder, want Rob verloor een pion en nog één. Er werd nog lang doorgespeeld, maar het was duidelijk een verloren zaak.

 

Dit seizoen begonnen bij onze vereniging, maar we kennen hem al wat langer van het zomerschaak en UVS, Marcel Krivec. Heel fijn dat Marcel de open plek kon invullen voor deze belangrijke wedstrijd. De opening leek wat moeilijkheden op te leveren. Tegenstander Henk Fleuren won een pion, maar dat was van korte duur. De partij ging daarna gelijk op en in het eindspel leek Marcel actiever spel te krijgen, ook omdat de Groesbeker wat mindere zetten deed in tijdnood. Met 1 seconde meer won Marcel uiteindelijk de spannende partij met een bizar einde.

 

Marcel pakte een mooi punt na een bizar einde!

 

 

De 6 – 2 overwinning smaakte voortreffelijk en snel verdwenen we in het donker richting Wijchen om de laatste ronde tot ons te nemen. Door deze belangrijke overwinning doen we weer helemaal mee met een 4de plaats.

 
13 november 2009

Kasteel 2 nog niet in vorm!

Ritchy Duin

 

Na de teleurstellende seizoensstart in Duiven waren we er op gebrand om in de thuiswedstrijd tegen Velp de winstpunten te pakken. Helaas ging het niet helemaal zoals verwacht, terwijl juist een overwinning op dit team geen onmogelijke opgave zou moeten zijn. Een 4 - 4 gelijkspel was het magere eindresultaat na een avond schaken op vrijdag de 13e.

Jermo speelde weer een lekkere aanvalspartij met de witte stukken. Tegenstander Van Galen zag zijn koningsstelling uiteen spatten en binnen 20 zetten was het over en uit. Altijd prettig zo’n snelle voorsprong, klasse Jermo!

 

Jan van Galen

Jermo Kooijmans Na 18. f6!

Jermo zet een beslissende koningsaanval op.

Na 18…, Lxf6 is het snel over. 19. Dh6! En de stukken kunnen in de doos.

 

Ook Daan was bezig met een sterke partij. Tegenstander Manschot moest alle zeilen bijzetten om de boel dicht te houden. Terwijl Daan geduldig zocht naar de beslissende treffer probeerde wit zijn koning in veiligheid te brengen. Daan won de kwaliteit, maar werd toen wat al te enthousiast en dacht met een afruilcombinatie nog meer materiaal te snoepen, maar uiteindelijk bleek het dameverlies op te leveren vanwege een vervelende penning.

 

Daan Derks

Walter Manschot Na 35. Dxg2

Er zit een leuke vork in de stelling, maar ook een penning… Daan dacht meteen materiaal te winnen met 35…, Dxf5??

 

Rob kwam met de zwarte stukken niet in gevaar tegen Van Dalen. De partij bleef in evenwicht en de handen werden geschud.

 

In mijn partij tegen Velders dacht ik in de opening een klein voordeel te behalen, omdat de zwarte koning noodgedwongen lang in het centrum moest blijven. Dat viel wat tegen en een toreneindspel met een pion meer was het eindresultaat. Helaas had de zwartspeler ook nog een eeuwig schaakwending op de onderste rijen…

 

Voor het eerst sinds lang geleden was Willem weer eens actief in een Kasteelteam. Tegen De Winter kon hij met de witte stukken echter geen potten breken en na wat geruil in het middenspel werd ook hier de vrede getekend.

 

Kopman John bracht ons wederom op voorsprong. Een scherp opgezette partij met zwart tegen Huiskamp gaf meteen al veel dreiging voor de geofferde pion. De pion werd teruggewonnen en de zwarte torens denderden de witte stelling binnen via de open lijnen. De zwarte c-pion marcheerde naar de overkant en was niet meer te stoppen.

 

John Klein Douwel

Carel Huiskamp Na 30…, Taa1!

De ver opgerukte c-pion van John beslist de partij.

31. Txg7+, Kxg7 32. Ld4+ helpt natuurlijk niets!

 

Tegen Belle speelde Jelle. Jelle leek wat moeilijk uit de opening te komen en in het middenspel kwam hij een pion achter. Met een gevaarlijke truc op h7 heroverde hij die pion weer en na gedwongen dame-ruil konden beide spelers zich vinden in een deling van het punt.

Nog steeds een voorsprong dus met Twan die nog aan het ploeteren was tegen teamleider Van Capelleveen. Helaas had Twan het de hele partij al vrij lastig. Verloor een pion en nadat hij de dames moest ruilen stond hij ineens 2 boeren achter.

In het eindspel van paard tegen loper met pionnen had Twan erg weinig tijd en werd ook nog eens zijn paard gevangen…

 

Daarmee werd het een enigszins teleurstellend 4 – 4 gelijkspel. De volgende wedstrijd is op vrijdag 18 december a.s. in Groesbeek tegen Pion 2.

 
15 oktober 2009

Diefstal in Duiven!!

Ritchy Duin

 

Geheel onnodig heeft het 2de team twee matchpunten laten liggen in de openingswedstrijd van het seizoen 2009-2010. We speelden op donderdag 15 oktober jl. in Duiven tegen WDC 1.

 

Zoals vaker gebeurt in externe wedstrijden ging het tegen de klok van twaalf behoorlijk fout, ondanks zeer goed spel van een aantal spelers. Al redelijk snel koesterden we namelijk een voorsprong die uitliep tot 3 - 1 halverwege de avond. Daar bleek het uiteindelijk bij te blijven jammer genoeg...

 

Ikzelf zag de positieve ontwikkelingen al gebeuren en nam met zwart snel een halfje in een gelijke stelling met weinig mogelijkheden meer voor beide kanten. Daan won inderdaad al vlot daarna zijn partij met een sterke witte koningsaanval vanuit de gesloten Siciliaan.

 

Stand na 26…, Lh8

Daan heeft weer een typische gesloten Siciliaanse aanval op het bord weten te zetten. De zwarte koningsstelling ligt volledig open en er resteert een mat in 3 combinatie uit het boekje…

 

 

27.h7+ Kg7 28.Txf5 1–0

 

Nick ziet Jermo een goede partij spelen!

 

Ook Nick stond al een tijd een stuk voor en wist de winst te pakken. Rapidchamp John koos het goede plan op het kopbord en dwong op zijn manier de remise af, niet verkeerd bij deze stand. Wij maakten ons op voor de zege, alles volgens plan!

 

Jermo speelde een dijk van een partij tegen de oude rot Tichelman. Had hem bijna op de knieën, maar uit ervaring weet ik dat je die echt wel 5x voorbij moet wil je succes hebben. Uiteindelijk ging het allemaal net niet bij Jermo en vocht hij in vette tijdnood nog als een leeuw voor remise. Helaas zag hij ergens de eeuwig schaak over het hoofd. Een pluim voor lef, inzet en doorzettingsvermogen! Hij kreeg zelfs applaus van de tegenstanders na afloop.

 

Stand na 29. Lc5

Jermo is niet bang voor wat scherpere stellingen. Het bord staat in vuur en vlam met witte matdreigingen, maar zijn eigen koning staat ook behoorlijk op de tocht…

 

Rob had een winnend eindspel, maar gaf zijn toren weg in tijdnood! Twan leek na een moeilijk middenspel het heft in handen te nemen, maar ook in tijdnood ging het mis!

 

Jelle had een halfje in de tas, maar forceerde gezien de wedstrijdstand, tegenstander in vette tijdnood, maar Jelle blunderde en ging onverwacht mat!

 

Zonder matchpunten reisden we na afloop weer huiswaarts en voelden ons toch wel enigszins bestolen van belangrijke winstpunten. Het is niet anders, een 5-3 nederlaag dus. Op naar de volgende ontmoeting tegen Velp op 13 november a.s.

 
03 april 2009

Kasteel 2 pakt punt tijdens spannende slotronde

Ritchy Duin

 

Maar liefst 4 kanshebbers waren er nog voor het kampioenschap in klasse 1B. De slotronde in Arnhem-Zuid werd inderdaad erg spannend en toen de laatste partij uit de wedstrijd PION 2 – Voorst gespeeld was bleek het jeugdteam van De Toren de grote winnaar. Met maar liefst 8 – 0 denderde de jeugdtrein over het arme Schaakstad heen. Doordat het team van Voorst nipt wist te winnen van lijstaanvoerder PION 2, pakten de Arnhemse jeugdspelers het kampioenschap in eigen huis. Volgend seizoen promotieklasse en dat is toch een fraai resultaat van jarenlange stimulering van het aanwezige jeugdtalent. Schaaktrainer Willy Hendriks was stand by om na iedere partij van één van zijn pupillen de gespeelde zetten nog eens kritisch door te nemen. Een uitgekiend plan waarmee de jeugdtalenten klaargestoomd worden voor het grote werk en een vruchtbare voedingsbodem vormen voor de hoofdmacht. Zover zijn we bij Het Kasteel nog lang niet, maar er wordt aan gewerkt. Volgend seizoen een eerste jeugdteam? Over 4 jaar mag ik graag meemaken dat ze naar de hoogste klasse van de OSBO doorstoten!

 

Het team van WDC moest winnen om het kampioenschap te kunnen pakken. Uiteraard wilden wij daar niet aan meewerken, er waren zelfs doemscenario’s waarbij plaats 6 toch ook een degradatieplaats zou kunnen zijn.

 

Mugdim speelde tegen Peters een snelle partij. Er werd veel geruild en het leek erop dat Mugdim een klein voordeeltje had, vanwege de slechtere stand van de witte koning. Helaas kon hij daar niet genoeg van profiteren en werd het eindspel remise gegeven.

 

Ikzelf mocht met de witte stukken uitkomen tegen een oude bekende. Tichelman was ik ooit eerder in de Turmac (Doetinchem) tijd wel eens tegengekomen. Vanuit een gesloten siciliaan leek ik met de witte stukken een actievere stelling te bereiken. Zwart had een zwakke achtergebleven d-pion maar het juiste plan kon ik niet vinden. Ook gezien de tijdsachterstand nam ik maar genoegen met een halfje.

 

Ook Daan kon geen potten breken met de witte stukken tegen P. de Mol. Die hield alles netjes dicht en remise nummer 3 kon genoteerd worden op het wedstrijdformulier.

 

Sjaak was toen beland in een dame+loper tegen dame+lopereindspel, maar de tegenstander, invaller Vleeming, had een gevaarlijk ver opgerukte c-pion. Sjaak bouwde enkele gevaarlijke dreigingen tegen de witte koning in. Deze waren te verdedigen, maar dat ging ten koste van de sterke c-pion. Met een pion meer pakte Sjaak ook een halfje ook al omdat Jelle goed bezig was.

 

Sjaak Laurant

Patriek Vleeming       Na 33…, Df1!

De witte c-pion staat op promoveren, maar Sjaak bouwt een matdreiging in de stelling.

 

Na 34. Dc2, Le3 35. Dg2, Dc4 weet Sjaak de gevaarlijke pion te overmeesteren en is het halfje binnen.

 

Jelle zijn tegenstander Kersten had een mooie aanval, maar ging in de fout tijdens een ingewikkelde combinatie. Jelle kon alles afdekken en kwam met 2 stukken meer uit de strijd. Er werd een stuk teruggegeven voor de sterke witte vrijpion en daarna was de winst en de voorsprong in de wedstrijd een feit.

 

Jelle van Deemen

Jeroen Kersten  Stand na 27. Dxf5+

De zwarte koning van Jelle staat niet een klein beetje op de tocht! Na 27…, Lxf5 volgt 28. Tf7+ en mat op de volgende zet.

 

 

Met 27…, Df6 weet Jelle de boel nog net dicht te houden.

 

Jelle zorgde voor de voorsprong in de wedstrijd!

 

De topborden waren toen nog flink aan het zwoegen. Twan verloor in het middenspel een pion tegen De Kort. Later wikkelde de WDC-speler af naar een goed eindspel van 2 sterke lopers tegen een toren. Na uitgekiend spel van De Kort bleken de witte pionnen niet meer te stoppen door Twan.

 

Ook Leon zat in zwaar weer. Vanuit de opening leek er weinig aan de hand tegen Puijman, er werden zelfs enkele pionnen meegesnoept. De half-open g-lijn was echter wel een gevaar. Puijman kon op f3 gratis een paard meepakken en daarna was het over.

 

Rob speelde lange tijd een goede partij tegen Simons. De WDC-speler kwam in grote tijdnood en opmerkelijk genoeg kwam Rob steeds slechter te staan. De noodzaak van een punt was hoog en ook dat besef had Rob. Het doen van niet direct verliezende zetten was het motto en daarmee werd Simons door de vlag gejaagd! Het matchpunt was gered en dat bleek uiteindelijk genoeg voor plaats 5 in de eindstand.

 

Rob vlagde zijn tegenstander…

 

Daarmee eindigde ons eerste seizoen in de 1ste klasse. De conclusie mag zijn dat we niet onder hoeven te doen voor deze teams en dat we lekker hebben meegedraaid. Gelijke spelen tegen WDC en PION mogen er zijn. De nederlagen tegen Voorst en ASV 5 waren jammer, maar terecht tegen deze sterke teams. Daarnaast zijn de 3 fraaie overwinningen, waaronder die tegen de kampioen, een mooie prestatie.

 
13 maart 2009

Kasteel 2 handhaaft zich in 1ste klasse!

Ritchy Duin

 

Met  nog een wedstrijd voor de boeg heeft het 2de team zich weten te handhaven in de 1ste klasse. Een puike prestatie na de fantastische promotie van vorig seizoen. Dat betekent dat in de slotwedstrijd tegen WDC er voor ons in ieder geval niet al te veel meer op het spel zal staan. De tegenstander zal dan ongetwijfeld nog wel voor het kampioenschap kunnen gaan.

 

Elster Toren degradeert in Wijchen

De laatste strohalm kon Elster Toren niet pakken op vrijdag 13 maart jl. hoewel ze er weldegelijk dichtbij waren! Op het einde van de spannende schaakavond viel het doek voor het team uit Elst en werd er door ons 2de team nog een flinke uitslag neergezet: 5½ - 2½. Dat betekent dat we met nog 1 wedstrijd in het vooruitzicht ook volgend seizoen in de 1ste klasse present zullen zijn.

 

Mugdim was als eerste klaar, maar was wel ver in het toreneindspel beland tegen Mol. Een terechte remise en heel goed dat er niet meer geprobeerd werd om ijzer met handen te breken. Daan speelde een sterke partij tegen Delhaye. Met de zwarte stukken combineerde Daan naar een beslissende aanval tegen de witte koning. John viel op het allerlaatste moment in voor de zieke Jelle en deed wat er van hem verwacht werd. Een degelijke partij en een halfje op het moment dat de voorsprong gekoesterd moest worden.

 

Ook Rob had het goed begrepen en deed een duit in het zakje van de juiste wedstrijdstrategie. In een voordelige stelling tegen teamleider Meyer kon de remise niet geweigerd worden en werd de voorsprong vastgehouden. Hierna brak het Kasteelvuurwerk los, want er vielen 3 punten op rij. Twan stond al de hele partij goed tegen Groenhuis. Verzwakkingen werden uitgelokt en met machtig spel pakte Twan de winst.

 

Marc Groenhuis

Twan Rutjes                              Na 25.h4!

De duimschroeven worden nog eens aangedraaid door Twan. Zwart heeft bijna geen fatsoenlijke zetten meer.

 

Kopman Leon speelde een tactisch spektakel tegen Van Ginkel. In Elst bleken ze de betreffende opening nota bene in de trainingen volledig uitgeanalyseerd te hebben.

 

Leon ter Beek

John van Ginkel                     Na 7…, bc6

Een geweldig scherpe opening op bord 1 die, naar later bleek, de tegenstanders al eerder in een training behandeld te hebben.

 

Toch bereikte Leon een kansrijke stelling met 3 pionnen voor een stuk. Leon wist de witte koning op te jagen, met zijn pionnen ver op te rukken en op prachtige wijze de partij te beslissen.

 

Leon ter Beek

John van Ginkel                     Na 29…, h4

Leon wint met groot voordeel het stuk terug en schuift de partij behoedzaam naar winst.

 

Leon speelde een spectaculaire partij en won!

 

Ik belandde zelf in een mindere stelling, maar tegenstander Martens weigerde simpel voordeel te bereiken. In de counterattack wist ik onverwacht nog het volle punt te pakken. Sjaak stond steeds goed en won zelfs een pion. De remise mocht de tegenstander niet aannemen en plotsklaps toverde deze een dubbele paardvork op het bord.

 

Een mooie uitslag en we gaan ons opmaken voor een leuke slotavond in Arnhem op vrijdag 3 april a.s.   

 
13 februari 2009

Kasteel 2 blijft overeind in Groesbeek

Ritchy Duin

 

Het pak slaag dat we kregen in de vorige wedstrijd tegen ASV 5 dreunde nog hard na. Zouden we ons op tijd weten te herstellen, want het Groesbeekse team was toch ook één van de titelfavorieten. In Groesbeek kan het een behoorlijke heksenketel zijn en voor een schaakrelletje meer of minder draaien ze hun hand niet om. Daarbij kwam nog dat we onze ervaren kopman Leon weer moesten missen. Gelukkig was John bereid om als gastspeler te fungeren.

 

Het duurde wat lang voor de wedstrijd van start kon gaan, men zocht nog een fatsoenlijke invaller, maar ondertussen verdwenen ook de wedstrijdformulieren met onze opstelling uit het zicht. Kwam het door de (onverwachte) aanwezigheid van onze gastspeler uit Uden dat de Groesbekers zich eerst moesten gaan beraden?

 

De tegenstander waar John nu mee te maken kreeg was voor hem ook geen onbekende. Lang geleden trof hij John Molenaar al in een KNSB-wedstrijd van OSV tegen Pion. Toen werd het remise…

 

Een half uur na aanvang van de wedstrijd bekeek John de borden eens kritisch en leek het hem niet onverstandig om de eerste punten op het wedstrijdformulier te noteren, remise. Tijd genoeg dus om onder het genot van een pot bier het actuele Groesbeekse schaaknieuws eens door te nemen met de gastheren.

 

Gastspeler John liet al vlot het eerste halfje op het wedstrijdformulier noteren

 

Jelle trof in Jo de Valk een ervaren en geslepen opponent. Met de zwarte stukken had hij zich voorbereid op 1.d4 en uiteraard komt er dan 1.e4… Ondanks dat Jelle weer eens wat “anders” speelde, was er niet veel aan de hand. Hij nam genoegen met een halfje, toen hij naar eigen zeggen binnen een aantal zetten beduidend slechter zou komen te staan.

 

Ook Sjaak speelde een redelijk korte partij. Tegenstander Ronald Zollinger leek wat meer activiteit te hebben, maar accepteerde de puntendeling in een stelling met nog wel wat mogelijkheden voor beide spelers.

 

Mattanja de Jonge

Daan Derks       Na 14…, f6?

Daan kreeg met de witte stukken veel ruimte van Mattanja de Jonge. Al snel na de opening stond Daan goed en was de zwarte stelling uiterst verdacht. De Jonge ging volledig de mist in met de pionzet f6, verloor de rokade en bleef achter in ontwikkeling. Toen de zwartspeler ook nog op h2 dacht te kunnen slaan met zijn paard, verloor hij eenvoudig 2 volle stukken en gaf meteen op.

 

De zwartspeler geeft met zijn laatste zet de rokade weg. Daan profiteert en wint later de partij.

 

Een meevaller dus. Mugdim leek het echter erg moeilijk te krijgen tegen Jack Janssen. Deze wist een wit paard te posteren op d6, wat behoorlijk sterk was. Mugdim wist in rap tempo hier en daar wat te ruilen en probeerde zijn kansen te pakken. Met zijn dame en paard viel hij de witte stelling binnen, moest toen noodgedwongen nog een kwaliteit offeren, maar kreeg wel een hele gevaarlijke vrije c-pion. Kennelijk had Janssen er niet zoveel vertrouwen meer in en het remise-aanbod werd geaccepteerd.

 

Rob speelde een boeiende partij tegen Wim Gielen. Het leek er lang op dat Rob een goed resultaat ging halen, want steeds had hij wat meer dreiging en activiteit dan zijn tegenstander. Helaas vergaloppeerde hij zich en liet een paardvork toe. Enigszins snel gaf hij daarna meteen op.

 

Op bord 7 kwam ik met het witte linkspaard tegen invaller Rowdy Tuss erg prettig uit de opening. De Groesbeker probeerde met een lange rokade en de breekzet f5 mijn koningsstelling aan te tasten en kansen te krijgen. Na een complexe ruil van wat pionnen en dame leken de beste kansen nog voor wit, maar gezien de tijd werd het vredesvoorstel toch maar aangenomen.

 

Arno Arents

Twan Rutjes      Na 33…, bxc5

Twan had toen ook al een remise-aanbod gedaan aan Arno Arents, maar deze wilde nog even zijn kansen waarnemen. Met weinig tijd op de klok en na afruil naar een lopereindspel met wat pionnen aan beide zijden, leken de kansen van Twan toe te nemen, vooral omdat Arents zelf ook in tijdnood begon te raken.

 

Het eindspel werd nog even doorgespeeld, maar uiteindelijk ontaardde het toch niet in een ordinair vluggertje.

 

We toonden onze goede wil en beëindigden de partij voordat het een ordinair vluggerpotje zou gaan worden (met alle gevolgen van dien). Met de deling van het punt werd ook de wedstrijd een gelijkspel en konden we vreedzaam richting de laatste ronde aan de bar van Wijchen-Zuid!

 

Twan tekende met zijn remise voor een 4 – 4 gelijkspel

 

De volgende wedstrijd is thuis tegen Elster Toren 1 (vrijdag 13 maart a.s.), het team dat één plaats onder ons staat. Een belangrijk treffen dus. Hopelijk kunnen we het herstel dan doorzetten en ombuigen naar een mooi resultaat.

 
16 januari 2009

Kasteel 2 ook in een crisis!

Ritchy Duin

 

De feeststemming na de eerste wedstrijden is alweer gesmolten als sneeuw voor de zon. Na de nederlaag in Voorst beleefde Kasteel 2 vrijdag 16 januari jl. een dramatische avond tegen ASV 5. De nederlaag (1-7…) viel wellicht ietwat te groot uit, maar een goed resultaat had er de hele wedstrijd niet ingezeten. De voortekenen waren al slecht omdat Rob en Leon helaas niet konden meespelen. Natuurlijk hadden we goede vervangers met John en Joop.

 

Mugdim trof invaller Paul Schoenmakers, die overigens behoorlijk sterk is. Schoenmakers kreeg teveel ruimte van Mugdim en kwam dus met een sterke aanval op de witte koningsstelling. De witte stelling zag er uiterst verdacht uit, een stuk in de penning en het leek allemaal niet te redden en dat was ook zo.

 

Joop speelde met zwart tegen de geroutineerde schaker en teamleider Theo van Amerongen. Joop verloor in het middenspel ergens zijn b-pion en de ASV-er trok ten aanval op de koningsvleugel. Een 2de pion werd buitgemaakt en daarna werd het eindspel door Van Amerongen vakkundig naar winst gevoerd.

 

Jelle speelde een boeiende partij tegen Tony Hogerhorst. De ASV-er kreeg met de witte stukken wel ruimtevoordeel, maar rond zet 30 stond het bord in brand. Een lange en ingewikkelde afruilcombinatie betekende kwaliteitsverlies voor een pion. Snel daarna verloor Jelle ook nog een vol stuk en konden de stukken in de doos.

 

Daan trof met de zwarte stukken Robert Naasz. Veel was het niet, maar de witspeler leek ook hier steeds wat actiever spel te hebben. Na een grote afruil bleven er voor beide partijen een paard en enkele pionnen over waarna de handen werden geschud.

 

John beloofde voor de wedstrijd al vol voor de winst te zullen gaan en hij hield woord. Tegen Remco Gerlich werd er een pion in gestoken voor de zwarte aanval over de a- en b-lijn. John wist de pion terug te krijgen, maar verloor wel een kwaliteit. Die won hij echter al snel daarna weer terug. Een redelijk gelijke stelling was het resultaat, maar gezien de stand in de wedstrijd ging John er nog eens flink tegenaan. Het eindspel was minimaal remise, maar ergens ging het dan toch nog fout. Uit de notatie was niet meer te herleiden hoe, er was wel een stellingevaluatie genoteerd: ½ - ½… De nederlaag was een feit en ook ikzelf zag op dat moment weinig heil meer in mijn witte stelling tegen Eric Hartman.

 

Eric Hartman

Ritchy Duin       Na 10…, Ld6

De openingsfase beloofde veel, maar de voortzetting was weer eens minder.

 

Helaas gaat 11. Dxg6+ niet, vanwege 11…, hxg6 12.Txh8, Lf8.

 

Nadat de zwarte koning veilig gerokeerd had leken de kansen voor wit verkeken. In de tijdnood van wit speelde zwart te passief en kwamen er toch weer kansen in een toreneindspel met ditmaal 2 pionnen minder. De pionnen werden teruggewonnen en met 1 minuut op de klok was een potremise-eindspel bereikt.

 

Martijn Boele

Twan Rutjes      Na 34…, e4

Twan was goed bezig met wit tegen Martijn Boele. Deze speelde een Siciliaan zoals Twan hem zelf ook wel speelt. Na een wat chaotische afruilcombinatie hield wit de actievere stelling over. Een pion werd buitgemaakt en de zwartspeler kreeg een dubbelpion op de e-lijn. Helaas overzag Twan een vork in de slotstelling…

 

Sjaak speelde met wit een enerverende partij tegen Jacques Boonstra. In het middenspel kreeg de zwartspeler een uiterst sterk centrum en na druk over de d- en e-lijn wist deze een vol stuk te veroveren, waarna ook Sjaak de witte vlag kon hijsen.

 

Daarmee eindigde het drama in een 1-7 uitslag. ASV 5 deed uitermate goede zaken, aangezien koploper PION 2 de boot in ging bij de Torenjeugd. Voor ons resteert het likken van de wonden, hopen dat de crisis niet al te lang voortduurt en vol goede moed uitzien naar de volgende confrontatie op 13 februari in Groesbeek.   

 
08 december 2008

Kasteel 2 weer met beide benen op de grond!

Ritchy Duin

 

De succesreeks van ons 2de team is gestopt door de schakers van Voorst. Na het kampioenschap in de 2de klasse vorig seizoen en de euforie rond het algeheel 2de klasse kampioenschap, gingen ook de punten in de eerste 2 wedstrijden van dit seizoen onze kant op. In Voorst wachtte een geslepen tegenstander, tot op het bot gemotiveerd om de punten in de wacht te slepen. Voorst heeft immers een sterk team en het puntverlies in de eerste wedstrijd paste dan ook niet bij de promotieplannen. In de kantine van de plaatselijke voetbalclub werd het bikkelen geblazen voor ons.

 

Invaller John kreeg een gesloten Siciliaan voorgeschoteld, waarin hij met een lelijke dubbelpion bleef opgescheept. Dat zat hem niet lekker en dus was er een snel remiseaanbod dat net zo snel aangenomen werd.

 

Ook Daan was lekker op tijd klaar. Tegen Bosch van Rosenthal kwam hij niet in de problemen en op het juiste moment werd de vrede voorgesteld.

 

Op het kopbord mocht Mugdim proberen om de sterke Bloemhard partij te bieden. Even leek het er op dat Bloemhard de fout in ging door met een offercombinatie de boel op scherp te zetten. Dat leek mij een prima ontwikkeling, want meestal heeft Mugdim daar wel een antwoord op. Helaas werd het stuk al snel weer teruggewonnen met een kansloze stelling voor Mugdim als eindresultaat.

 

Rudy Bloemhard

Mugdim Mahmutovic Na 15…,Pxd4!

Zwart offert zijn paard, maar krijgt er 2 pionnen voor, een sterke mataanval en zal met pion d4 het stuk terugwinnen.

 

Rob Cornips had het niet gemakkelijk tegen Nikkels. Ook de druk om te moeten winnen, vond Rob niet zo prettig. Volgende wedstrijd maar weer bovenin… Na een snelle dameruil leek Nikkels een klein plusje over te houden, maar dat was niet genoeg voor de winst. Ook hier werden de handen geschud.

 

Bij Sjaak ging het niet echt lekker tegen De Bruin. De witspeler wist een fraaie aanval op te zetten met een loper op e6 en een open h-lijn. Het was erg dreigend allemaal en Sjaak probeerde de gaten te dichten. Dat lukte helaas niet en met Lxg5 brak de witspeler er doorheen.

 

Waar moesten de punten dan vandaan komen? Het leek allemaal goed te komen, want de 3 witpartijen die nog tot laat bezig waren zagen er rooskleurig uit. Het punt bij ondergetekende was allang geteld, Twan ontketende een heftige aanval met witte pionnen op f6 en g5 en een zwarte loper op h8 en Jelle stond niet minder.

 

Na een fraaie combinatie won ik 2 centrumpionnen van Dooper. Het leek een koud kunstje, vooral omdat Dooper meer tijd had verbruikt. Toch liet ik me verrassen door de dameschaakjes van de tegenstander. Dooper pakte zijn laatste strohalm en met eeuwig schaak de remise.

 

Lûtsen Dooper

Ritchy Duin  Na 21.Txf7!

2 pionnen in de tas, maar de buit werd weer niet binnengehaald…

 

Twan kwam in vette tijdnood tegen Jansen en pardoes werd zijn paard geslagen op f5. Deze stond wel gedekt maar door een gepende pion. Na een illegale zet van de bierkoning kreeg Jansen er 2 minuten bij en daarna was het snel voorbij.

 

Dat Jelle daarna op het eind in een gelijk paardeindspel zijn tegenstander Kuiper nog door de vlag wist te jagen was slechts een pleister op de wond.

 

Na de 5-3 nederlaag zochten we diep in de nacht de weg terug naar huis en dat was met dikke mistvlagen ook al een zware opgave.

 

Het wordt nog erg spannend in deze klasse, waarin een aantal teams behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Het seizoen is nog lang en we hebben de kansen nog in eigen hand. 

 

 
14 november 2008

Kasteel 2 overmeestert Arnhemse talentenkweekvijver!

Ritchy Duin

 

In Arnhem-zuid wordt al een aantal jaren flink aan de weg getimmerd met het jeugdschaak. Fraai resultaat is dat er regelmatig een behoorlijke delegatie van De Toren deelneemt aan Nationale en Internationale jeugdkampioenschappen. De grootste beloften spelen in het 2de team dat dan ook een mooie voedingsbodem is voor de hoofdmacht. Bij Het Kasteel zijn we nog lang niet zover, maar het 2de team beschikt over een aantal goede schakers, waardoor er ook bij onze club aansluiting is met het 1ste team. De eerste wedstrijd was nog geen goede graadmeter voor onze positie in de eerste klasse, deze wedstrijd wel. Het Torenjeugdteam wist immers eerder met 2 invallers te winnen van Voorst.

 

Jelle kwam met wit een pion achter tegen Justin Günther, maar kon daarna met een fraaie combinatie binnen komen met zijn toren en kreeg een superpion op f6. Na het sterke Pe5+ was promotie van de pion niet meer te voorkomen.

 

Jelle pakte ditmaal het eerste punt, Mugdim was te laat!

 

Justin Günther

Jelle van Deemen  Na 30.Pe5+

Slotstelling van Jelle. Na 30…, Kh7 volgt 31. Txg7+, Kh8 en 32. Pg6 mat! Na 30…, Kfgh5 volgt 31. fxg7 en promotie. 

 

Mugdim kon toen natuurlijk niet achterblijven. Tegen Sjoerd van Willigen kreeg hij een sterk paard op c5 en wist daarna met zijn torens de h-pion van zwart te veroveren. De druk werd opgevoerd en met zijn d-pion marcheerde Mugdim cool naar de overkant.

 

Een start om van te dromen! Helaas ging het daarna bij Daan mis. Met wit kreeg hij zijn eigen systeem tegen en dat is altijd lastig. Tegenstander Jan van Dorp kreeg een sterke loper op b7 die heerste over de witte velden. Daan verloor een pion en daarna een vol stuk.

 

Geen nood, want er leken nog wel wat punten in het vat te zitten. Vooral bij ondergetekende. De partij tegen Noud Lentjes ging gelijk op, waarbij de Torenspeler met wit aanvallend te werk ging. Na wat stukken- en dameruil was er voor zwart niet veel aan de hand en werd er zelfs een pion buit gemaakt. De  witspeler zocht spel en forceerde een opening door het centrum, maar dat koste nog een pion. Het toreneindspel dat resteerde leek goed voor een vol punt, maar onder tijdsdruk kon de winstweg niet snel gevonden worden en pakte ik maar een halfje.

 

Noud Lentjes

Ritchy Duin       Na 40…, Kb6

Wit speelt de juiste zet: 41. Kd2. Want na 41. fxg3 volgt 41…, f3 en wint. Het eindspel na 41. Kd2, gxf2 wist zwart niet te winnen.

 

Dat leek ook te kunnen, want Twan was goed bezig tegen Nick Beyerinck. Met zwart kreeg hij scherpe kansen toen zijn tegenstander 2 stukken offerde voor een toren. De zwarte stukken kwamen uitstekend te staan en belaagden de witte koningsstelling. Twan won een vracht aan materiaal en het eindspelletje van 2 torens tegen dame en loper kon wit eigenlijk meteen al opgeven.

 

Nick Beyerinck

Twan Rutjes      Na 26. a5

Twan zijn stukken staan optimaal. Na 26. a5 heeft hij de simpele krachtzet 26…, Lf8!

 

Twan speelde scherp en greep zijn kans!

 

Met 3½ punt in de tas had ik toch nog mijn twijfels over een goede afloop. De 3 partijen die nog bezig waren stonden niet prettig en een gelijkspel leek het hoogst haalbare. Tja en toen veranderde er een hoop. Rob leek zomaar een stuk kwijt te zijn geraakt, maar vocht zich goed terug in de partij. Tegenstander Steven Glasbeek offerde materiaal terug en met een toren tegen 2 stukken kon Rob toch remise afdwingen. Heel prettig, want Sjaak leek heel moeilijk te staan tegen Marcella Günther, kwam een pion achter, maar na zijn opstoot met de d-pion kon hij gevaarlijke dreigingen inbouwen. De witte koning werd in een hoek gedrukt en Sjaak had de winnende zet (mat in 2) voor het oprapen! Sjaak zag het helaas niet, maar met een eeuwig schaak werd hij wel de matchwinnaar!

 

Marcella Günther

Sjaak Laurant    Na 38. Kc1

Zwart mag zetten en geeft geen mat in 2!

 

Sjaak kwam sterk terug in de partij tegen Marcella Günther en werd matchwinnaar!

 

Kopman Leon (met wit) kon toen rustig zijn partij voortzetten tegen Sebas Beumer. Zwart had al snel in de partij meer speelruimte voor zijn stukken en won een kwaliteit tegen een pion. Leon wist nog een extra pion buit te maken en dat schiep weer kansen. Met weinig tijd op de klok verloor Leon in het eindspel echter zijn loper en gaf op.

 

4½ - 3½ winst: een mooie overwinning en zeker niet onverdiend!

4 matchpunten na 2 wedstrijden in de 1ste klasse betekent dat we voorlopig gewoon lekker meedraaien bovenin!

 
10 oktober 2008

Kasteel 2 opent sterk tegen Schaakstad 5!

Ritchy Duin

 

Vorig seizoen promoveerden we naar de 1ste klasse en ook werden we nog eens algeheel 2de klasse-kampioen. Hoe zouden we in deze klasse presteren? Een jaar of 8 geleden speelde het 1ste team nog in deze klasse!

 

Onze eerste tegenstander mocht geen al te zware dobber worden, dat hadden we vooraf al gezien. Het team van Schaakstad 5 zal een zwaar seizoen krijgen en lijkt op voorhand een voorname degradatiekandidaat te zijn. Voor ons de taak om deze openingsronde in ieder geval de 2 matchpunten binnen te halen.

 

Er speelden echter een aantal zaken die een behoorlijke impact zouden kunnen hebben op de teamprestatie. Jelle kon helaas niet meespelen, wegens familieverplichtingen, maar gelukkig was zomerschaakkampioen John bereid om voor hem in te vallen. Mugdim zat met zijn hoofd meer bij het vrachtwagenrijexamen, Leon, Sjaak en ondergetekende kampten en kampen nog steeds met nogal heftige privéomstandigheden.

 

Kasteel 2 begon aan een nieuw avontuur in de 1ste klasse!

 

De opening was voor ons, aangezien Mugdim in sneltreinvaart het punt scoorde tegen Grasman. Altijd fijn voor een teamleider, zo’n snelle voorsprong in de wedstrijd.

 

Sjaak speelde een degelijke pot met dubbel fianchetto en nam bewust geen risico’s. De remise werd daarna snel overeengekomen met teamleider Scholten.

 

Met de zwarte stukken speelde ook ik een degelijke damegambiet tegen Heimerikx. Misschien een verkeerde keuze achteraf gezien, want de witspeler hield alles goed in de gaten en ik kon weinig uitrichten. Ook slechts een halfje dus.

 

Daan zat een goede partij te spelen tegen Maroof. Hij kwam zelfs 3 pionnen voor en de winst leek een kwestie van tijd. In plaats van na dameruil de partij in een toreneindspel uit te schuiven koos hij de ingewikkelde manier en zag pardoes een mat in 1 van de tegenstander over het hoofd.

 

Daan Derks

Shorish Maroof Na 36.Txb7

Wit wint een pion terug, nog niets aan de hand, maar Daan blundert daarna de hele partij weg met 36…, f4?? Waarna wit meteen 37. Dh4 uitvoerde…

 

Dat was een tegenvaller en dus moesten de 4 topborden de beslissing brengen en ik had daar alle vertrouwen in.

Leon op bord 1 stond minimaal gelijk, Twan had goede kansen in een uiteraard chaotische stelling, John bereikte een lopereindspel met 2 pionnen meer, maar wel in tijdnood en Rob stond gewonnen tegen Berdy de Bie. Maar wist hij zijn hoofd erbij te houden? Gelukkig heeft Rob ondertussen heel wat ervaring in het spelen tegen vrouwelijk schoon…

Rob forceerde de winnende doorbraak en met dame, torens en paard joeg hij de koning van zijn tegenstandster in een matnet.

Leon kreeg daarna pardoes een dame in de schoot geworpen, die hij uiteraard dankbaar aanvaarde.

 

Leon ter Beek

Frans van Dijk Na 38. Dxb5??

De witspeler denkt een pion te kunnen snoepen, maar dat laat Leon natuurlijk niet zomaar gebeuren…

 

Ook John won het lopereindspel met enkele pionnen meer, ondanks hevige tijdnood.

Twan was als laatste nog bezig tegen Henk Pruijssers. De bierkoning miste een opgelegde kans in de slotfase, maar uiteindelijk won hij toch nog fraai de partij.

 

Henk Pruijsers

Twan Rutjes Na 30…, Kf8

Met weinig tijd op de klok, overzag Twan dat na 31. Lxf6 de stukken meteen in de doos kunnen.

 

6 -2, een mooi begin van het seizoen en een uitstekende prestatie, vooral van de topborden!

 

De topborden van het 2de team waren uitsteken op dreef!

 

De volgende wedstrijd mogen we op bezoek bij één van de favorieten, namelijk het jeugdige team van De Toren 2j.

 
17 mei 2008

Meer foto's

Het Kasteel 2 wint het kampioenenbal!

Ritchy Duin

 

Totaal onverwacht heeft het 2de team op zaterdag 17 mei 2008 de kampioenswedstrijden gewonnen in Arnhem. De proefeditie van deze officieuze OSBO-kampioenschappen per klasse werden toch nog een groot succes. In eerste instantie hadden alle 4 de kampioenen uit de 2de klasse zich aangemeld voor het kampioenenbal, maar op de dag zelf bleek O&O uit Kampen zich toch op het laatste moment te hebben moeten terugtrekken. Dat speelde overigens ook nog even door mijn hoofd toen ik een dag voor de wedstrijd nog een vervanger moest zoeken door een erg late afmelding. Als teamleider zijn dat zaken waar je nachtmerries van krijgt! Twee van de drie topborden missen betekent gewoon een flinke aderlating voor het team en vooral als de beoogde invallers dan niet kunnen. Gelukkig konden Jos Steinmann, Jermo Kooijmans en Mark Topper wel van de partij zijn en zij deden hun uiterste best om op hun vrije zaterdag Het Kasteel goed te vertegenwoordigen. Jermo wist zelfs zijn partij op fraaie wijze in winst om te zetten en haalde daarmee een belangrijk punt binnen voor het team!

 

We kenden misschien wel een gelukkige loting voor de halve finale met een gelegenheidsteam van De Toren als tegenstander. Het sterke WDC 1, de gedoodverfde favoriet, mocht eerst gaan afrekenen met De Toren 3.

 

Het team van De Toren kende uiteraard een bezetting met veel sterke jeugdspelers. Zo mocht bijvoorbeeld Leon het opnemen tegen Nick Beijerinck, tegenwoordig speler van De Toren 1!

 

Het was echter de teamleider die het voortouw nam. Met een ouderwetse snelle h-pion opmars werd Fabio Bravo volledig verrast. Daarna volgde een combinatie uit stap 3 (aanvallen verdediger) met stukwinst en konden de stukken in het doosje. Mark hield lange tijd gelijk spel tegen Rienk Minderman, maar kreeg een lelijke pionnenstructuur en in het eindspel ging hij definitief het schip in. Mugdim speelde een lastige partij tegen Steven Glasbeek. Met zwart moest hij steeds verdedigen en dat is niet zijn sterkste kant. Nadat wit op de onderste rij binnenviel was het gebeurd.

 

Jermo zat lekker te schaken tegen Arie Schouten. De dames verdwenen al snel van het bord en Jermo verloor een pion. Daarna speelde hij echter heel actief en won een kwaliteit. Het eindspel werd nauwkeurig naar de winst gespeeld met een heus schaakmat op het eind! Joop speelde sterk tegen Erik Minderman. Met maar liefst 5 stukken viel hij de c-pion aan van zijn tegenstander en won deze dan ook na een afruilcombinatie. Hierna speelde Joop het goed uit.

 

Tegen Nick Beijerinck (onlangs 2de van Nederland in de C-categorie) speelde Leon een spannend potje. Met weinig tijd won hij een kwaliteit, maar zijn tegenstander had aanvalskansen. Nick won de kwaliteit terug en een gelijkstaand eindspel ontstond. Het punt werd eerlijk gedeeld. Ook Rob speelde een spannende pot tegen Justin Gunther. Rob wist zelfs een extra dame te halen, maar die verdween weer snel van het bord. Het toreneindspel met een pion meer was niet meer te winnen.

 

Daan was het langst bezig tegen Mees van Osch. De kwelgeest van Valentijn kreeg uitstekend spel met veel ruimteoverwicht. Daan wist echter de gaten te dichten en met een onverwachte tegenaanval de volle winst te pakken!

 

Met een knappe 5 – 3 overwinning hadden we de Finale bereikt!

 

Het Kasteel 2               - De Toren g(elegenheidsteam)     5 – 3

1. Leon ter Beek       1851 - Nick Beijerinck   2023          ½ - ½

2. Rob Cornips         1812 - Justin Gunther    1752          ½ - ½

3. Mugdim Mahmutovic   1791 - Steven Glasbeek   1660          0 – 1

4. Ritchy Duin         1749 - Fabio Bravo       1665          1 – 0

5. Daan Derks          1837 - Mees van Osch     1693          1 – 0

6. Joop van de Pol     1700 - Erik Minderman    1700          1 – 0

7. Mark Topper         1596 - Rienk Minderman   1611          0 – 1

8. Jermo Kooijmans     1815 - Arie Schouten     1548          1 – 0

 

De grote favoriet WDC won met 5½ - 2½ van De Toren 3. Hoe moesten wij hen bestrijden in de Finale? Om toch nog een kansje op enig resultaat te hebben besloot ik tot een kleine tactische ingreep. Mark mocht het proberen lang vol te houden tegen Jan Puijman waardoor Mugdim wat borden kon zakken.

 

De Finale! Het Kasteel 2 – WDC 1: 4 – 4!

 

Die tactiek pakte vooral in het begin goed uit. Mugdim wist inderdaad zijn tegenstander Peters te verrassen in de aanval en noteerde het eerste punt.

Joop speelde ook in een sneltreinvaart tegen Janssen, kwam een stuk voor in het eindspel en won daarna rap zijn partij.

Toen daarna Daan tegenstander Kersten volledig wegspeelde en ook het volle punt bij kon schrijven hadden we een snelle comfortabele voorsprong van 3 – 0!

 

Jeroen Kersten

Daan Derks       Stand na 19. Lf4

Zwart staat volledig aangekrant en verliest materiaal. Het ging verder met 19…, Lc5 20. Lxf7+!, Kh8 21. Dxd8, Txd8 22. Lxb8, Lxa7 23. Lxa7, Td7 24. Le6!  en het is compleet uit!

 

Het vervolg van de wedstrijd ging echter minder soepel.

 

Jos, had de plaats van Jermo overgenomen en speelde een gelijkopgaande partij tegen Berendsen. Jos kreeg zelfs een klein plusje met het loperpaar tegen paard en loper in een open stelling. Het was toch minimaal remise, maar in het eindspel wilde Jos misschien wel teveel, raakte enkele pionnetjes kwijt en de partij was niet meer te redden.

 

Rob speelde tegen Maarten de Mol, een behoorlijk sterke tegenstander. Wist goed tegenstand te bieden, maar ging ergens lelijk in de fout en werd mat achter de paaltjes gezet! Tegen Piet, een andere de Mol, kreeg ik een behoorlijk scherpe stelling op het bord. Mijn tegenstander mocht enkele pionnen snoepen op de damevleugel, waardoor er een behoorlijke zwarte koningsaanval van de grond kwam. De directe matdreiging werd gepareerd, maar met een uitgekiend torenkwaliteitsoffer dacht ik de matcombinatie met succes voort te kunnen zetten. De toren werd echter geweigerd (terecht!) en dus nog maar eens op veld h3 inslaan!. De Mol verdedigde het echter goed en daardoor moest ik eeuwig schaak pakken.

 

Jos had remise in handen…

 

Ritchy Duin

Piet de Mol       Stand na: 22. h3

Hoe nu verder? Het paard op d4 wil het liefst op e2 schaak geven en dus… 22…, Txc3! Nu had ik gezien dat na 23. bxc3, Pe2+ 24. Kh1, Df4 25. g3, Pxg3 26. fxg3, Dxg3 de stukken in de doos kunnen.

Helaas nam de witspeler het offer niet aan.

23. Dxe4. En wat doe je dan, als je boordevol zit met adrenaline? Ja juist: 23…, Txh3! 24. gxh3, Dxh3 25. f4 (na Dg2 volgt Pf3!), Dg3+ 26. Kh1!, Dh3+ en eeuwig schaak. Na 26. Dg2? volgt nog 26…, Pe2+, kan zwart de kwal terugwinnen en uiteindelijk het paard op a6 te grazen nemen!

 

Mark probeerde actief spel te krijgen tegen Puijman. Het voordeeltje, waarna hij remise kon aanbieden, kwam echter nooit. Met enkele ferme zetten kwamen de zware stukken van Puijman binnenvallen, zodat Mark toch zijn koning moest omleggen. Peter de Kort, ook al een zeer sterke tegenstander, wist niet veel te bereiken tegen Leon. Na afruil van de laatste zware stukken ontstond een pionneneindspel met een dichte structuur welke remise was.

 

Een verrassend gelijkspel in deze spannende finale en toen moesten er vluggertjes gespeeld worden. Mark was er niet meer bij, maar ook de tegenstander van Jos bleek al weg te zijn, waardoor begonnen werd met een 1 – 1 stand.

De onderste borden haalden de resultaten en dat leidde tot een bijzonder knappe 4½ - 3½ overwinning!

 

                                                             vluggertjes

Het Kasteel 2               - WDC 1                    4 – 4   4½ - 3½

1. Leon ter Beek       1851 - Peter de Kort     1958   ½ - ½    0 – 1

2. Mark Topper         1596 - Jan Puijman       1958   0 – 1    0 – 1

3. Rob Cornips         1812 - Maarten de Mol    1959   0 – 1    0 – 1

4. Daan Derks          1837 - Jeroen Kersten    1852   1 – 0    1 – 0

5. Ritchy Duin         1749 - Piet de Mol       1789   ½ - ½    1 – 0

6. Mugdim Mahmutovic   1791 - Edwin Peters      1767   1 – 0    ½ - ½

7. Joop van de Pol     1700 - Matheus Janssen   1796   1 – 0    1 – 0

8. Jos Steinmann       1675 - Ron Berendsen     1683   0 – 1    1 – 0

 

 

Voor ons dus een uitermate geslaagde schaakdag, wel zwaar, maar spannend tot het eind. Met een verzwakt team toch het maximale resultaat behaald dat is echt top! Met een fraaie DGT XL rijker konden wij weer voldaan naar huis!

 

Teamcaptain Ritchy Duin ontvangt de DGT XL uit handen van wedstrijdleider Huub Blom

 
11 april 2008

Kampioen!

Ritchy Duin

 

Het liep allemaal wat anders dan vooraf werd verwacht, maar dat kon de pret niet meer drukken. Het 2de team werd vrijdag 11 april jl. kampioen in de 2de klasse D!

Staand vlnr: Ritchy Duin, Mugdim Mahmutovic, Daan Derks, Sjaak Laurant, Rob Córnips, Leon ter Beek. Zittend vlnr: Joop van de Pol en Maarten Rossen.

 

Deze 8 kampioenen deden het dit seizoen, geen enkele keer was het nodig een invaller op te roepen! Hulde voor deze teamspirit! Rob was op de wedstrijddag zelfs totaal niet fit, voelde zich beroerd, maar wilde het kampioensfeestje absoluut niet missen!

 

De wedstrijd tegen degradant Zevenaar 3 verliep echter vanaf het begin al niet soepel. Hun sterkste speler, Rouwenhorst, was na een afwezigheid van 4 wedstrijden, nu wel weer present en daardoor stond er toch een heel ander team dan in de voorgaande wedstrijd tegen SMB, toen ze met 7 man aantraden. Als (aanstaand) kampioen kijk je natuurlijk niet naar de tegenstander, maar ga je van je eigen kracht uit.

 

Daan speelde in redelijk goede stelling een foutieve combinatie van 6 zetten diep en kon meteen een stuk inleveren tegen Jos Schaars.

 

Het leek toen al een lastig karwei te gaan worden, geen enkel bord stond echt goed, misschien Joop, maar zijn tegenstander kwam plotseling gevaarlijk met zijn dame binnenvallen.

 

Mijn tegenstander Hans Corbeel, toch een 200 ratingpunten minder, bleek de boel aardig onder controle te houden. Nadat de torens en nog een stuk geruild werden en er nog niet veel vooruitgang in de stelling zat, pakte ik maar een halfje, ook omdat ik een half uur minder op de klok had.

 

Gelukkig was het fortuin aan de kant van Rob. Rob had wel de betere stelling, maar tegenstander Willy Veldkamp liet zich flessen en Rob kon een ondekbare mataanval op het bord zetten!

 

Willy Veldkamp

Rob Córnips                Na 25…, h4

 

Rob ziet zijn kans schoon en na 26.Dd6+, Kc8 27.Dxe6+, Kd8 28.Dd6+, Ke8 29.Pc7+, Kf8?? 30.Dd8+ is het mat!

 

Rob Córnips,was ziek maar scoorde wel een winstpunt!

 

Gezien het moeizame wedstrijdverloop werd het toch wel interessant om eens te gaan kijken bij de wedstrijd SMB 5 – De Toren 4j. Daar bleek dat het Nijmeegse team flinke klappen kreeg en dat was gunstig voor ons! De jeugd van De Toren kwam al snel op voorsprong en wat andere teams niet lukte, gebeurde nu wel: Valentijn werd een kopje kleiner gemaakt…

 

De Toren jeugd maakte korte metten met SMB 5!

 

De remise die Mugdim aangeboden kreeg kon nu gerust aangenomen worden. Mugdim had een stuk meer, maar 4 pionnen minder en dat was toch erg link.

 

Mugdim zag ook geen winstkansen.

 

Ook Maarten speelde een moeilijke partij tegen Henk Rouwenhorst. Maarten wist toch zijn ontwikkeling redelijk te voltooien en een pion mee te snoepen. Toch had de tegenstander de betere aanvalskansen en dus werd hier ook het halfje gepakt.

 

Joop speelde een spannende partij tegen invaller Johan Meulman. Joop viel aan op de damevleugel, want de zwartspeler had lang gerokeerd, maar op de koningsvleugel werd Meulman wel actief en was het uitkijken geblazen. Joop speelde het slim en won een kwaliteit. Toen Meulman daarna ook nog een stuk weggaf was het gebeurd.

 

Johan Meulman

Joop van de Pol          Na 39…, b5

 

Meulman dreigt een kwaliteitsoffer te spelen met Txg5 en Df3+ is dan een gevaarlijke zet. Joop loste het als volgt op: 40.Dc8+, Ka7 41.Dxe6, Txg5 42.Df7+!, Kb6 43.fxg5.

 

De laatste 2 partijen liepen echter slecht af. Leon dicteerde de hele partij het spel tegen Cazim Aidarpasic. In het eindspel leek hij de winst te pakken na pionwinst, maar met weinig tijd op de klok, moest hij die  pion weer inleveren en kwam er zelfs een achter. Nadat het laatste stuk werd geruild was het pionneneindspel verloren.

 

Sjaak speelde een goede partij tegen Jeroen van der Poel. Wellicht was de stormloop met zijn koningspionnen te gevaarlijk, want daarna gingen er enkele pionnen verloren. De witte stukken kwamen dicht bij de zwarte koning en de aanval was niet meer te stoppen. Op het einde miste Sjaak nog een kansrijke dameoffer-combinatie, maar met weinig tijd op de klok was dat niet vreemd.

 

Sjaak Laurant

Jeroen van der Poel      Na 49.Dh5

 

Sjaak speelde 49…, Tf3? en na 50.Pf5 is mat niet meer te voorkomen. Interessant is echter nog 49…, Dxd1! 50. Dxd1, Tf1+ 51. Dxf1, Txf1+ 52. Kxf1, Kxg6.

 

Sjaak kon de mataanval niet afwenden.

 

Zevenaar 3 pakte de eerste punten van dit seizoen, wij leden onze eerste nederlaag (3½ - 4½), maar dat was slechts even slikken en daarna kon de feestvreugde toch echt losbarsten!

 

Tegen de andere degradatieplek werd felle strijd geleverd. Degradatiekandidaten Velp 1 en UVS 3 wisten beiden verrassend te winnen met maar liefst 6 – 2 van resp. Variant 1 en PION 3. Voor UVS 3 bleek dit resultaat niet voldoende.

 
14 maart 2008

Kampioenschap in zicht!!!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 14 maart jl. kwam het team van Variant uit Huissen op bezoek om de 6e ronde te spelen. Deze promovendus speelde vorig seizoen zeer sterk in de poule van het 3e team. Niet te onderschatten dus en zou het niet weer een blunderfestijn worden, zoals tegen SMB?

 

Wie anders dan Mugdim noteerde het eerste punt en bezorgde ons een snelle voorsprong. Getergd door de blunder van vorige keer, wilde hij toch zeker iets recht zetten. Het leek een lastig karwei, met zoals we van hem kennen het bekende recht toe recht aan schaak kwam een dichtgeschoven stelling op het bord. 90% van de schakers is dan tevreden met remise, maar Mugdim zocht naar een opening! Huberts liet zich foppen en Mugdim ruilde op het juiste moment de dames af en won dankzij zijn veel actievere koning.

 

Mugdim Mahmutovic

Leo Huberts (Na 46…, Kxb3)

Na 47.Kc1 volgt eenvoudig 47…, c3! 48.bxc3, Kxc3 49.Kd1, Kd3 en zwart wint een sloot pionnen.

 

Snel daarna lag de tegentreffer al in het doel. Joop leek een goede stelling te hebben bereikt tegen Lucassen met 2 pionnen meer. De zwarte toren op de 2de rij was echter geen pretje en met een kwaliteitsoffer wist Lucassen een onderste rij-truc in te bouwen. Hierna was het snel afgelopen helaas.

 

Toen was het mijn beurt. Tegenstander en openingszet waren zoals verwacht, maar de voorbereiding kwam toch niet helemaal uit de verf. De zwarte loper hoorde uiteraard op d6 thuis, maar kwam daar nooit aan. Enigszins geholpen door mijn tegenstander die af en toe tussendoor een rustig zetje deed kon ik toch nog wat ontwikkelen en actief spel krijgen. Met een sterke open e-lijn en dreigende zware stukken kwam ik steeds meer in mijn element. Met een fraaie combinatie werd een ondekbaar mat op het bord getoverd.

 

Ritchy Duin

Bert Hetterscheit (Na 27.Df4?)

Hetterscheit wil de dames wel ruilen met 27.Df4, maar natuurlijk moet er iets moois in de stelling zitten! Dat was ook zo! 27…, Txg2+!! 28.Kxg2, Te2+ en na 29.Kf1 volgt het vernietigende 29…, Dxh2 met ondekbaar mat! De witspeler koos ervoor zijn dame te geven met 29.Df2 maar dat zet uiteraard ook geen zoden aan de dijk.

 

Opnieuw wist Variant echter langszij te komen door een overwinning van de jeugdige Koen Rieksen op Rob. Een gelijkopgaande partij, maar door het snelle pionoffer in de opening, steeds een plusje voor Rieksen. De pion bleef Rob achterstaan tot diep in het eindspel en door de actievere zwarte koning zouden dat er nog meer gaan worden. Rob zag dat niet zitten en legde zijn koning om.

 

Daan wist een ijzersterke vrije d-pion te creëren tegen Hageman. Met een superpaard op d5 stond hij geweldig. Hageman offerde de kwaliteit, maar na Dame h4 dreigde Daan ook nog eens de zwarte koning te belagen. De verdediging kostte uiteindelijk een volle toren en uitgekiend speelde Daan de partij met weinig tijd naar de winst.

 

Ton Hageman

Daan Derks (Na 38.Dh4!)

Met 38.Dh4! dreigt Daan binnen te komen met de dame en dus is de zwartspeler gedwongen om een stuk te geven. 38…, Dxf6 39.Dxf6+, Kxf6 40.Txd7 en eigenlijk konden de stukken hier al in de doos. Het eindspel werd nog netjes door Daan uitgespeeld en er werd zelfs een volle toren teruggeofferd!

 

Ton Hageman

Daan Derks (Na 58.Kf2)

 

De verre vrijpion van wit op de a-lijn beslist de partij. De zwarte koning is niet op tijd terug om de witte h-pion van promotie af te kunnen houden.

 

De jeugdige tegenstander van Sjaak, Richard Rieksen, speelde een puike partij en als beloning kreeg hij een supersterk paard met goede velden tegen een zwakke loper zonder ruimte. Het eindspel met ook nog 2 torens voor beide spelers werd echter opmerkelijk genoeg remise gegeven. Sjaak was daar allang tevreden mee!

 

De voorsprong werd dus behouden, maar hoe lang nog? Maarten stond slecht op het 1ste bord en Leon had een gelijke stelling op bord 2.

 

Leon speelde met wit tegen Knuiman. Gedurende de hele partij had hij een licht plusje, maar niet meer dan dat. In het eindspel waren er wel mogelijkheden over de d-lijn, Leon koos ervoor om met zijn koningspionnen te gaan stormen en dat leek niet goed uit te pakken. Knuiman won de witte c-pion en bracht Leon in een lastig parket. Met een vol punt in gedachten op het 1ste bord (en dus een gelijkspel) bood Knuiman remise aan wat Leon niet kon afslaan.

 

Het liep echter heel anders af op het kopbord! Maarten had zijn werkplunje nog aan van die dag om op tijd achter het bord te kunnen zitten en was zo blauw als een smurf. Tegen Huberts kwam hij in een slechte stelling terecht. Maarten wist echter wel scherpe zetten uit te voeren en de stelling ingewikkeld te maken. Met voor beiden weinig tijd op de klok blunderde Huberts zijn dame weg tegen een toren en een paard. Na nog enkele ferme zetten van Maarten raakte hij zelfs ook die nog kwijt!

Daarmee werd de eindstand bepaald op 5 – 3 en nadert het kampioenschap met rasse schreden!

 

Vrijdag 11 april a.s. wordt de gezamenlijke slotronde gespeeld in Groesbeek. Ook daar kunnen we wel een gezellig feestje vieren, denk ik.

 

12 februari 2008

Kasteel 2 ontsnapt aan knock-out in blunderfestival!!!

Sjaak Laurant

 

Afgelopen dinsdag werd de 5de ronde van de OSBO – wedstrijden in de 2de klasse gespeeld tussen het 5de team van SMB Nijmegen en kampioenskandidaat Kasteel 2.  Na het welkomstwoord van SMB-teamleider Gerard van Pelt gingen wij er eens goed voor zitten, want winst zou 4 matchpunten voorsprong betekenen en met dan nog maar 2 wedstrijden te gaan, tegen De Variant (Huissen) en BAT 3 (Zevenaar), ongetwijfeld ook het kampioenschap en promotie naar de 1ste klasse brengen.

 

Na een rustige beginfase, waarin ondergetekende (bord 3) zelf al na 25 minuten (14 zetten) remise overeenkwam met Henk van den Berg, mocht ik mij gaan richten op het verzamelen van informatie voor een hopelijk aardig wedstrijdverslag. Soms loont het om de website van de tegenstander van tevoren te bekijken, want uit die optiek bekeken was het dan ook niet zo verrassend dat mijn remisevoorstel met beide handen werd aangegrepen. Zelf was ik niet geheel topfit (al lang blij dat het hier niet om een aflevering van praatschaak ging, want dat had ik over moeten schakelen op gebarentaal) en dus tevreden met een korte partij zonder blikschade. Wel was het jammer dat hun opstelling enigszins gewijzigd was, want anders had ik tegen badmintonmaatje Huub Jansen mogen aantreden (en dat was een ander verhaal geworden).

 

Voor de verandering had Maarten Rossen bord 1 voor bord 2 ingewisseld en speelde (vermoeid na een prachtige partij voor de OSBO - cup?) een korte, maar degelijke remise (10 zetten) tegen Eric de Ridder. Mugdim Mahmutovic (bord 5) was al aardig op weg om Valentijn Phijffer een kopje kleiner te maken (volgens mij waren er wel meer gegadigden die de rol van beul vrijwillig op zich wilde nemen?!), maar gaf in een moment van schaakblindheid zijn Dame tegen een Loper. Toen ook Daan Derks (bord 6) in kansrijke stelling tegen Jeroen Lamboo een stuk wegblunderde, leek het kampioenschap opeens weer heel ver weg. Temeer daar Joop van de Pol (bord 8) inmiddels zijn Paard+Loper tegen Toren had geruild, maar positioneel met een sterke Loper (b3) van tegenstander Jos Claessens in zwaar weer terecht was gekomen.

 

Teamleider Ritchy Duin (bord 7) kreeg remise aangeboden door Oscar Mercan Cano, maar nam dit uiteraard niet aan. SMB voelde zich al in de 7de hemel en een grote nederlaag stak dan ook dreigend zijn kop om de hoek. Weg kampioensdroom???

 

Een gelukje: Ritchy krijgt zomaar eens stuk cadeau (hij stond wel steeds beter, maar kwam er niet doorheen) en daar weet hij nog steeds wel raad mee. De tegenstander werd met enkele zetten professioneel opgebracht en gaf (nadat de teamleider van SMB hem had ingefluisterd dat hij nu toch echt wel op mocht geven) in totaal verloren positie op. Inmiddels had echter Joop zijn tegenstander ook moeten feliciteren (tussenstand 2 – 4).

 

Leon ter Beek (bord 1) tegen Fred van den Berg en Rob Cornips (bord 4) tegen Huub Janssen kregen natuurlijk allebei remise aangeboden, maar mochten dit natuurlijk niet aannemen. Een lichtpuntje: allebei een gezonde tijdsvoorsprong. Uiterst professioneel wist de ervaren teamspeler, welke Leon nog steeds is, de tegenstander aan het denken te houden en ondertussen ook nog eens te flessen! (tussenstand 3 – 4). Alles ging nu afhangen van de stressbestendigheid en koelbloedigheid van de overgebleven matadoren. Rob gooide alles in de strijd (verrekende zich echter gruwelijk, waardoor hij met zijn Dame tegen Toren, Loper en Paard moest opboksen), maar deed er alles aan het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Op een gegeven moment raakte de tegenstander de kluts volledig kwijt (mede gezien de tijdsdruk) en die heeft hij nooit meer teruggevonden.  Geweldige prestatie van Rob in moeilijke omstandigheden, gespeeld met het hart!!! Eindstand: 4 – 4!  Alle kansen nog steeds in eigen hand.

 
01 februari 2008

Ook PION moet buigen voor 2de team!

Ritchy Duin

 

De uitgestelde wedstrijd (vanwege Corus) tegen het 3de team van PION werd vrijdag 1 februari gespeeld. De sterke tegenstander, met een aantal geroutineerde spelers met KNSB-ervaring, werd vooraf gezien als een lastige horde. Het feit dat Velp van dit team wist te winnen gaf toch enig houvast en de winning mood waarin wij dit seizoen verkeren zorgt ook voor het nodige zelfvertrouwen. Waarom is PION 3 geen PION 2 of waarom spelen de sterkste spelers niet samen in PION 2? Ongetwijfeld zal het spelen op de zaterdag niet ieders voorkeur hebben. In ieder geval beseften ook de Groesbekers dat ze de onderlinge confrontatie moesten winnen als ze met de slotronde in eigen huis een feestje zouden willen vieren.

 

De kraker in 2D is van start gegaan: Kasteel 2 – PION 3

 

De wedstrijd begon slecht voor ons. Leon verkeek zich al in de openingsfase op een combinatie van tegenstander Arno Arents, die daarbij graag gebruik maakte van de sterke diagonaal h8-a1. Stukken in de doos… Meer partijen kenden trouwens een snel einde. 5 partijen duurden niet langer dan 26 zetten.

 

Ook Rob was erg snel klaar. Tegenstander Rowdy Tüss vond na zijn 10de zet al dat hij niet veel meer had, of wilde de vroege voorsprong al snel consolideren. Opmerkelijk, want Rob stond toch optisch gezien iets minder tegen de sterkere Groesbeker. Het remise-aanbod werd daarom graag aangenomen.

 

Sjaak mocht het opnemen tegen Wilbert Reynen. De strijd ging gelijk op en in het middenspel ruilde Sjaak 2 stukken en 2 pionnen tegen een toren. De stelling bleef in evenwicht en het punt werd gedeeld.

 

Daan speelde een kansrijke partij tegen Aad van Wieringen. Met wit trok hij meteen het initiatief naar zich toe al leek het lastig op een snelle manier de partij in winst om te zetten. Dat was het teken voor de tegenstander om een remise-aanbod te doen. Na overleg werd dit uiteraard geweigerd en na enkele zetten blunderde de Groesbeker de dame van het bord! Een belangrijk punt en daarmee was de stand weer gelijk.

 

Daan won met sterk spel van Aad van Wieringen!

 

Mugdim speelde vlot met de zwarte stukken tegen Henk Fleuren. Een merkwaardige partij, waarin Mugdim zijn toren in de aanval posteerde op f3, maar deze wel liet insluiten en toen gedwongen de kwaliteit moest geven. Het eindspel met toren en loper tegen 2 torens was voor de witspeler moeilijk te winnen aangezien er nog een redelijk vaste pionnenstructuur op het bord stond. Om te forceren werd de kwaliteit teruggeofferd, maar Mugdim kwam er met een pion voorsprong uit. Dit bleek toch niet genoeg voor winstkansen en het halfje werd geaccepteerd.

 

Op het kopbord speelde Maarten met zwart een scherpe variant tegen Pieter Thissen. Maarten wist een pion te veroveren en kreeg een hele goede stelling met het betere stukkenspel. Het zwarte paard werd geposteerd op het mooie veld c4 in de vijandelijke stelling en toen deze werd geruild kon de witte dame geen kant meer op!

 

Ook Maarten speelde sterk!

 

Maarten Rossen

Pieter Thissen   Na 22…, Pc4!

Een machtig paard op c4 en wit kon dat niet langer aanzien! Hij speelde: 23. Lxc4?? en na 23…, dxc4 was de witte dame in verlegenheid gebracht!

 

Resteerden de 2 staartborden, waarop nog verwoed werd doorgevochten. Hoewel het moeilijk te zien was op welk bord er nog een winnaar zou komen en dat was natuurlijk gunstig voor ons. Ikzelf speelde een moeilijke partij met zwart tegen Jacques de Jong. De dubbelpion op de c-lijn had ik eigenlijk niet moeten toelaten of eerder moeten zien op te lossen. De pionnenstructuur was duidelijk beter voor wit. Dus zoeken naar tactische kansen en dat lukte enigszins. Een pion werd buitgemaakt, maar in het eindspel was moeilijk vooruitgang te boeken zonder al teveel risico. Met het halfje was in ieder geval een gelijkspel veilig gesteld en Joop zou zijn stelling moeten kunnen houden.

Joop had een eindspel met een wat slechtere loper tegen een paard met aan beide kanten wat pionnen. Tegenstander Erik Brinkhof zag echter niet goed hoe hier doorheen te komen. De stukken werden geruild en het pionneneindspel was remise.

 

Erik Brinkhof

Joop van de Pol            Na 58…, Kf4

En Joop kon de partij remise houden met 59. Ke2, Ke5 60. Kd3!

 

Ook PION 3 moest dus buigen voor ons team en we gaan door deze geweldige resultaten (4x winst) fier aan de leiding! Nog 3 wedstrijden te gaan en de volgende al redelijk snel op dinsdag 12 februari tegen SMB 5 in Nijmegen.     

 
14 december 2007

Overige Foto's

2de team: Winterkampioen!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 14 december jl. hebben we goede zaken gedaan door de uitermate spannende wedstrijd tegen het sterke Velp in ons voordeel te beslissen. De beslissing viel pas in de allerlaatste partij op het moment dat ook nog eens de allerlaatste seconden wegtikten in de partij van Leon.

 

Velp heeft een sterk team, dat een beetje ongelukkig verloor van SMB 5 in de vorige wedstrijd, maar daarvoor wel PION 3 versloeg. PION 3 is denk ik, wat schaakkracht betreft, toch onze grootste concurrent. Variant is een gevaarlijke outsider.

 

Terug naar de wedstrijd. Deze werd een victorie voor de zwartspelers! Met maar liefst 7-1 werden de witspelers verslagen, toch een opmerkelijk feit!

Joop is altijd lekker op dreef in het 2de team, zo ook nu weer. Hij leek met zwart weer op pionwinst te spelen en er dan maar lekker aan blijven hangen. Toch gebeurde er veel meer op het bord. De stelling ging open, er werd lekker gecombineerd en Joop kreeg een beslissende vrije c-pion die niet meer te stoppen was.

 

Jon Vos

Joop van de Pol            Na 22…Db6

Joop had de witte b-pion wel 4x aangevallen en zou hem dus wel buit maken. Hij raakte echter zijn a-pion kwijt. Maar de zwarte c-pion werd Joop zijn troef!

 

23.Pxa4, Dxb5 24.Dc3, Dxb1 25.Dxa5, Db3 en met het zwarte paard naar e4 werd de c-pion de winnaar!

 

Joop pakte het 1ste winstpunt in de wedstrijd!

 

Als je iets niet verwacht is het een snelle remise van Mugdim. De opening leek al verdacht degelijk opgezet en dat was eerder wel eens één van zijn zwaktes. De slotstelling gaf echter weinig aanknopingspunten voor meer en dus een wijze beslissing van Mugdim om het remiseaanbod te accepteren.

 

Ook Maarten kwam niet door de verdedigende stelling van zijn tegenstander heen. De openingsaanval tactiek van Maarten werd nauwkeurig opgevangen en ondanks dat de witte stukken zich op de koningsvleugel hadden verzameld voor een offensief tegen de zwarte koning, kwamen ze niet in actie. Het halfje mocht gezien de voorsprong in de wedstrijd geaccepteerd worden, hoewel het op vele borden nog erg spannend was.

 

Daan was bezig met een typische Konings-Indische aanvalspartij tegen Manschot. Deze keek niet op een paar tempi en dus kon Daan rustig verder bouwen.

 

Toch kon hij zich niet inhouden en offerde een kwal voor een kansrijke koningsaanval. Dit bleek goed uit te pakken. De zwarte e- en f-pion waren zo dreigend dat Manschot snel materiaal teruggaf, maar dat was niet afdoende. Daan besliste op fraaie wijze de partij.

 

Walter Manschot

Daan Derks      Na 29.Dd1

De stelling biedt mogelijkheden voor zwart. De h-lijn en snel stukkenspel moeten kansen geven. Daan zag dat met een kwaliteitsoffer de aanval versnelt kon worden.

 

29…, Txc3! 30.Txc3, Pxe4 31.Th3, Pxf2 32.Txf2, Txh3 33.gxh3, Dh4!  en Daan wist Manschot in het nauw te dringen. In het eindspel had Daan een loper tegen 2 pionnen en wist dit fraai te winnen.

 

Daan vond het juiste aanvalsplan tegen Manschot!

 

De voorsprong in de wedstrijd werd verder uitgebouwd door Rob Cornips. Zijn scherpe openingsbehandeling leek aanvankelijk niets op te leveren, maar het bleek toch anders te lopen. De witte dame werd opgejaagd en de witte koning kreeg geen tijd om te rokeren. Dat was dan ook het enige aanknopingspunt voor Rob. Tegenstander Van Galen gaf hem de kans om met de dame de witte koning via veld f3 naar g3 te jagen en dit leverde damewinst en een vol punt op!

 

Met 4 punten moesten we nog zien waar het winnende puntje vandaan zou moeten komen. Leon had een moeilijke stelling, materiaal meer, maar kansen voor de tegenstander. Sjaak stond een pion achter met een tegenstander die een sterk loperpaar bezat. Het moest van mijn eigen bord komen en dat was wel degelijk mogelijk.

 

Mijn tegenstander had nog met mijn broer Rob in het GOVA-team KNSB gespeeld! Leuk die tegenstanders op het 7de bord… Enfin, Linkspaard leverde een Pirc op, waarbij ik eens niet koos voor de wilde h4-variant. Zwartspeler Huiskamp pleegde een schijnoffer op e4 en na het thematische slaan met de loper op f7 schaak leek er niet veel aan de hand. Er volgde een snelle afruil waarna beide spelers een toren, loper en enkele pionnen overhielden. Ik kreeg echter de kans om een verre vrije a-pion te creëren en dat was een duidelijke plus.

 

Carel Huiskamp

Ritchy Duin       Na 27.Kd3

Een kansrijke stelling voor wit lijkt het. De a-pion is een duidelijke troef. Maar in het vervolg speelde ik teveel op winst, zag ik een schaakje over het hoofd en als klap op de vuurpijl werd ik nog matgezet ook! Mmm…maar eens aan Willy voorleggen…

 

Dat was dus niet de winst. Sjaak had een lastige stelling tegen De Winter. De speler uit Velp had een ijzersterk loperpaar tegen een loper en een zwak paard van Sjaak. Toen Sjaak een 2de pion ging verliezen staakte hij de strijd.

 

Hierdoor kwam de druk volledig op de partij van Leon te liggen. Een scherpe openingsvariant toverde hij op het bord met de zwarte stukken. Tegenstander Van Dalen speelde de juiste tegenzetten en Leon zijn koning moest naar veld d8. De pionwinst betekende aanvalsmogelijkheden voor wit, maar Leon wist actief tegenspel te leveren. In het slot van de partij won Leon een volle toren en de tegenkansen die wit daarvoor kreeg waren niet overtuigend genoeg. Met weinig tijd op de klok zocht Van Dalen nog naar een winnende voortzetting, maar die kwam niet. Koelbloedig incasseerde Leon het volle punt!

 

Leen van Dalen

Leon ter Beek   Na 24.d4

Wit zocht mogelijkheden over de e-lijn tegen de zwarte koning, maar Leon wint teveel materiaal.

 

Na 24…, f5 25.d5, fxe4 26.Txe4, Ld7 heeft wit geen winnende aanval meer.

 

Matchwinnaar Leon wist de witte aanval te weerstaan!

 

Met een 3-5 zege keerden we weer huiswaarts, waar (een deel van) het team nog net op tijd was voor een laatste ronde!

 

SMB 5 verloor van PION 3 en dat betekent dat we het kerstreces ingaan als een echte winterkampioen! Wat een team, geen enkele invaller nodig gehad in de eerste 3 wedstrijden, geweldig!

 

Op vrijdag 1 februari 2008 volgt de thuiswedstrijd tegen het Groesbeekse team.

 
16 november 2007

2de team wint weer met ruime cijfers!

Ritchy Duin

 

Onze 2de wedstrijd kende eigenlijk een valse start. Rob kon helaas niet spelen op de wedstrijddag, maar hij kon wel op de clubavond van tegenstander UVS (zijn oude club) vooruit spelen. Dat is altijd een gok natuurlijk. Win je dan heb je een goede beslissing genomen en speel je de wedstrijd met de prettige gedachte van de voorsprong. Verlies je dan is het toch wel even slikken, het is immers niet fijn om al met een achterstand de wedstrijd in te gaan. Het werd dus het laatste, maar Rob had zijn best gedaan en uiteindelijk kwam alles toch nog goed, dank zij een uitstekende prestatie van het collectief op de eigen clubavond.

 

Rob mocht spelen tegen teamleider De Kruyf en dat was een sterke tegenstander!

 
Michiel de Kruyf

Rob Cornips      Na 9…Lc5

Al snel kwam Rob in een lastige situatie.

De toren ging net van f1 naar d1, maar zwart kon wel heel gemakkelijk f2 onder vuur nemen!

Het door Rob gespeelde 10. Le3 was niet echt een elegante oplossing en leverde een lelijke geïsoleerde dubbelpion op. Interessant was ook 10.Pb5!? Db8 11.h3, Pxf2 12.Le3 Lxe3 13.Pd6+…

 

 
Michiel de Kruyf

Rob Cornips      Na 24…Ld5

Zwart heeft een kwaliteit geofferd voor 2 pionnen en uitermate sterke lopers! De toren op h3 moest oppassen en een veilig heenkomen zien te vinden.

Rob speelde hier 25.e4 en na 25…Lc5+ kon zwart de pion nemen.

 

In het slotstuk zou Rob in tijdnood nog een paard kwijtraken en toen was het meteen gebeurd.

 

Op de wedstrijddag zelf zorgde Mugdim ervoor dat de achterstand snel ongedaan werd gemaakt! In rap tempo wist hij zich een comfortabele stelling te verschaffen!

 
Rolf van Geel

Mugdim Mahmutovic      Na 23…dxe3

Al snel wist Mugdim met zijn paard op veld e3 binnen te dringen en de witte f-pion mee te snoepen.

In de stelling dreigde het andere zwarte paard voor onrust te gaan zorgen in het witte kamp. De witspeler besloot daarom de kwaliteit maar te geven.

Helaas voor hem was dat ook geen oplossing!

 

24.Txf5, Lxf5 25.Pxf5 en na 25…Pd4 was het een koud kunstje voor Mugdim!

 

Na de 1-1 speelde Sjaak een solide remise tegen Hofman. Het 1.b4 was verwacht en Sjaak liet zich niet van de wijs brengen, ontwikkelde rustig zijn stukken en kwam nooit in gevaar. Vrijwel alle ander borden stonden comfortabel, met op een aantal zelfs een pion meer.

 

Daan leek een gemakkelijke avond te gaan beleven, maar wellicht was de onreglementaire 7e (!) zet van tegenstander Van Hulst wel een afleidingsmanoeûvre! In ieder geval had het aanraken van de d-pion geen konsekwenties en 7…, c6 was gewoon een goede zet. Met een gepend paard op f6 werd zwart wel gedwongen om lang te rokeren en Daan had zijn aanvalsplan al klaar liggen! De stelling zag er kansrijk uit maar zoals zo vaak: je moet het wel even doen!

 
Willem van Hulst

Daan Derks      Na 15…, Kb8

Een kansrijke stelling voor wit. De penning van het zwarte paard was fijn en de pionzet b5 moest de zwarte koningsstelling toch kunnen opblazen?

 
Willem van Hulst

Daan Derks      Na 34.Teb1

Daan heeft een remise-afwikkeling weten te omzeilen en zette alles op de aanval over a- en b-lijn. Zwart had echter nog een venijnige truc!

 

Met 34…, Txg2+! 35.Kxg2, Dg4+ 36.Kf1, Dh3+ 37.Ke1, Dd3 38.bxa6, Dd2+ 39.Kf1, Dd3+  wist de zwartspeler toch naar remise te ontsnappen.

 

Goed, dan maar naar de andere borden. Joop en Maarten waren goed bezig en hadden betere stellingen, ikzelf probeerde ook in een toreneindspel een winstplan te vinden. Het was Leon die voor een voorsprong zorgde! Het Scandinavisch gambiet van zijn tegenstander was niet echt uit de verf gekomen en Leon bleef de pion voor staan in een scherpe stelling met goede kansen. Hij won zelfs een 2de pion op f7 en toen zijn tegenstander dacht er één terug te winnen sloeg Leon genadeloos toe!

 
Ruud van Roosmalen

Leon ter Beek   Na 24…, Txd3?

De witte stukken stonden klaar om binnen te vallen. Na 25.Pd6+, Txd6 26.Dxb7+ was het mat in 1.

 
Klaus Wüstefeld

Maarten Rossen            Na 30…, Pe3

Maarten had een mooi paard op veld e3 weten te brengen. Ook de dame op h3 was best wel fijn en de loper op b7 een hele sterke. De witte koning stond toch wel een beetje op de tocht, maar de zet die wit toen produceerde maakt het leven wel erg gemakkelijk!

 

31.Pe5?? Tja, wit dacht misschien ook een goed stuk te krijgen…

Maarten keek eens goed en speelde toen toch maar 31…, Dxf1 mat!

 

Een comfortabele voorsprong in de wedstrijd en Joop ging er ook helemaal voor zitten. De zwarte c-pion die tegenstander Nijenhuis ver doorschoof tot in de witte stelling zag hij niet meer terug en met dat voordeel besliste Joop wel de partij.

 
Frans Neijenhuis

Joop van de Pol            Na 43…, Kb6

Zwart bood remise aan, in de veronderstelling dat wit het niet meer wist. Joop zag echter wel dat het gewonnen was!

 

44.Kc3, Kc6 45.b4, axb4 46.Pxb4, Kb6 47.Pc2, Ka5 48.Pd4 moest zwart wel ruilen en ging de witte koning “er langs”.

 

Met 5 punten op het scorebord was ik gerechtigd om in mijn partij in een alles of niks poging op winst te gaan spelen. Een toreneindspel met een pion meer kwam op het bord, alleen die witte a-pion was wel een beetje ver opgerukt. Ik besloot met weinig tijd op de klok die a-pion maar te gaan buit maken.

 
Thei van Laanen

Ritchy Duin       Na 37.a5

Vanuit de diagramstelling mocht ik van wit met de koning naar de a-lijn lopen en werden de torens geruild, waarna ik dacht een kansrijk pionneneindspel over te hebben gehouden.

Dat viel een beetje tegen, omdat de witte koning na het ophalen van de zwarte a-pion op tijd terug kon komen.
 

Thei van Laanen

Ritchy Duin       Na 48.Kxf6

Een fraaie 5½ - 2½ overwinning was een feit en hopelijk gaan we nog wel even door zo. De volgende tegenstander is Velp. Dit team wist de 1ste wedstrijd te winnen van het sterke Pion 3, dus we zijn gewaarschuwd! Voorlopig liggen we goed op koers!

 
19 oktober 2007

Van de toren geblazen!

Ritchy Duin

 

Vrijdag 19 oktober opende ons 2de team de externe competitie tegen de jeugdspelers van De Toren 4 in Arnhem-Zuid. We dachten ruim op tijd vertrokken te zijn, maar het viel al niet mee om door Nijmegen heen te komen! Precies om 19.30 uur meldden wij ons in het Olympus College om daar te wachten op de 2de auto die even later arriveerde. We troffen een school aan vol met schakende kinderen, verdeeld over diverse lokalen. In de aula zouden 3 externe wedstrijden afgewerkt worden voor de grote mensencompetitie. Ondertussen waren de geselecteerde jeugdspelers nog druk doende om elkaar de laatst geleerde openingstrucjes te laten zien.

 

Vooraf was er gewaarschuwd om vooral niet de jeugdige en giechelende kinderen te onderschatten. De talentvolle Torenjeugd speelt immers bijna iedere week wel één of meerdere partijen in Jeugdmeesterklassen, IJSCO-toernooien, nationale en internationale kampioenschappen etc… Wat dat betreft niets dan lof hiervoor, er wordt daar serieus werk van gemaakt. In de wetenschap dat je tegen deze jeugdspelers beter in het begin van het seizoen kunt spelen dan op het eind (ze leren immers iedere week weer veel bij), gingen we er eens goed voor zitten. Ook wij hadden immers honger naar de externe competitie en willen dit seizoen met het versterkte team zeker wat laten zien!

 

 

Mugdim speelde zijn allereerste OSBO-wedstrijd en mocht dit doen op bord 7. In de piepjonge Thomas Beerdsen had hij een leuke tegenstander die nog rapper zette dan hijzelf! De partij verliep vrij vlak met enkele snelle afruilcombinaties. De jonge Torenspeler wilde echter te graag afruilen en belandde in een pionneneindspel, waarin Mugdim eenvoudig een pion kon winnen. Daarna was het simpel en het 1ste winstpunt was al om 21.00 uur binnen.

 

Ook Daan was vlot klaar. Tegen de talentvolle12-jarige Fabio Bravo speelde hij met zwart zijn vertrouwde spelletje. Wit startte een opmars op de dame-vleugel en Daan stuurde al zijn manschappen naar de koningsvleugel. Dit pakte duidelijk in het voordeel van Daan uit, want het leek wel een hele belegering aan die kant van het bord! De diagramstelling werd bereikt na zet 25 van Daan: 25…, Lh4!

Met een aantal ferme aanvalszetten stortte de witte stelling compleet in elkaar! Wit is aan zet, maar hij kan eigenlijk al opgeven.

 

Fabio Bravo                        Na 25…, Lh4!

Daan Derks

 

Sjaak had een fijne partij tegen Mees van Osch. Met de witte stukken kon hij zich lekker uitleven met mooi aanvalsspel wat leidde tot penningen en behoorlijke materiaalwinst. Het had allemaal nog sneller kunnen gaan met 30. Dg6! en zwart kan meteen opgeven.

 

Joop speelde op het 8ste bord een goede partij tegen de 9-jarige Mahsa Bitalzadeh. Ook zij kan overigens al een behoorlijke pot schaken! Enkele weken terug was ze nog actief op het EK in Kroatië en onlangs werd ze Open Nederlands Jeugdrapidkampioene in haar klasse! In de partij behaalde Joop een betere stelling en wist zelfs een stuk te winnen, maar dat ging wel ten koste van enkele pionnen. Het eindspel was niet meer te winnen doordat de witte koning veel beter stond.

 

Mahsa Bitalzadeh             Slotstelling na 65…, Ph5+

Joop van de Pol

 

Met al 3½ punt op het wedstrijdformulier speel je een stuk lekkerder! Ik mocht het op het 5de bord opnemen tegen de 12-jarige Chiel Minderman, een erg sterke jeugdspeler die eigenlijk op bord 1 werd verwacht. Met actief spel, tegengestelde rokades en uiteraard witte pion naar h4 probeerde ik de strijd aan te gaan. Met een kleine combinatie won ik een pion, maar het was oppassen geblazen voor het actieve zwarte stukkenspel. Ook ging de tijd een rol spelen en gezien de zwarte compensatie voor de pion en de verwachting dat er op de topborden ook nog wel wat punten zouden komen, deed ik maar een remiseaanbod. Tactisch sterk natuurlijk, want op dat moment ligt de bal bij de tegenstander. Er werd hem nadrukkelijk verzocht toch maar door te gaan en dat werd opgevat als het sein om alles of niks te gaan spelen. Het leidde tot een verloren eindspel voor hem en voor ons de winst van de wedstrijd!

 

Vanaf de opening kwam Leon al in tactisch vaarwater terecht tegen Nadia Bloemendaal. In het vierpaardenspel werd na het zwarte schijnoffer op e4 de boel op scherp gezet door de witspeelster met de zet 5.Lxf7+. Het zal vast wel correct zijn, over het algemeen kennen jeugdspelers die varianten als de beste.

 

Nadia Bloemendaal          Na 5.Lxf7+

Leon ter Beek

 

Leon wist de kwaliteit te veroveren en leek op de winnende hand. Later in de partij won de witspeelster echter 2 pionnen terug en wikkelde Leon af naar een toreneindspel met een pion minder. Dat kon hij gemakkelijk remise houden zie onder:

 

Nadia Bloemendaal          Na 62.Kc4

Leon ter Beek

 

Leon kan nu het halve punt veilig stellen met: 62…, Tc1+ 63.Kd5, Txc5+ 64.Kxc5, Kc8 65.Kb6, Kb8 en zwart pakt “de oppositie”.

 

Kopman Maarten speelde een prima partij tegen Sjoerd van Willigen. De hele partij had Maarten de overhand en het leek dan ook een kwestie van tijd voordat het volle punt bijgeschreven kon worden. Toch kwam het daar niet van. Het toreneindspel was waarschijnlijk ook nog wel gewonnen, maar gezien het verloop van de wedstrijd werd het halfje geaccepteerd. Toch gaf Maarten na afloop aan het daarvoor al te hebben kunnen beslissen. Jammer, maar wel weer een plusremise!

 

Sjoerd van Willigen           Na 27…, exf5

Maarten Rossen

 

Hier speelde Maarten 28.Lxf5 en vluchtte de zwarte dame naar d8. Na 28.Texf5!! wordt het een heel ander verhaal. Na bijvoorbeeld 28…, Lxf5 volgt 29.De8+!, Kh7 30.Txf5+!! en zwart moet zijn dame gaan offeren en kan meteen opgeven.

 

Als laatste was Rob nog bezig en hij speelde met zwart tegen Marcella Günther. Rob was verrast (nog nooit tegen een dame gespeeld?) en moest flink aan de bak! De partij werd door beide spelers degelijk opgezet en het venijn zat duidelijk in de staart. De wedstrijd was allang en breed gespeeld bij de stand 1½ - 5½ en Rob had dan ook al remise aangeboden. Opeens gebeurde er echter van alles! Door de tijdnood werden er over en weer wat mindere zetten gedaan die de stelling telkens van winst naar verlies deden kantelen. Van beide spelers ontbraken de zetten uit de slotfase, maar ik kan me onderstaande stelling nog wel herinneren (zie diagram).

Rob leek zich verkeken te hebben op de opmars van de witte c-pion en moest er noodgedwongen een volle toren tegenaan gooien. Zijn d-pion is echter nog zijn enige troef. Dat dacht Rob ook en hij haastte zich dan ook om de zwarte dame terug te zetten op het bord. Na …, d1D Kb7, Db3+ zette de witspeelster doodleuk de toren ertussen en promotie van de witte c-pion was niet meer te verhinderen. Natuurlijk had Rob voor de promotie eerst de witte toren moeten nemen!

 

Marcella Günther   Na zet??? Zwart aan zet!

Rob Cornips

 

Na dameruil speelde Rob een eindspel met een toren minder en dat vond hij best de moeite waard gezien de 20 seconden die resteerden voor zijn tegenstandster.

Zonder genade werd zij op brute wijze door de vlag gejaagd! Als ze kort voor tijd nog remise had aangeboden had Rob het natuurlijk zeker aangenomen!

 

Met een 1½ - 6½ monsterscore konden we met goed fatsoen terug keren naar Zuiderpoort om in ons thuishonk deze fraaie overwinning te vieren!

 
26 april 2007

Kasteel 2 houdt tweede plaats vast!

Sjaak Laurant

 

Donderdag 26-april stond al weer de laatste ronde van de OSBO-competitie op het programma. Gespeeld zou er worden in Ede in de Rehoboth. Na een ritje van een half uurtje arriveerden we met behulp van Mr. Tom Tom keurig op tijd in het speellokaal. Vooraf was er wel een verzoek geweest van tegenstander Velp 1 om maar liefst 2 wedstrijden vooruit te spelen, maar dat kwam er niet van omdat de 1e mogelijkheid de jubilarissenavond betrof en eigenlijk iedereen de gezellige slotronde wou spelen. We hoopte dan ook maar dat de tegenstander nog wat kanonnenvlees voor ons had gevonden.

 

Daardoor kwam het dat Daan Derks (bord 4) en Sjaak Laurant (bord 1) aan het begin van de partij te horen kregen dat hun tegenstanders niet zouden komen opdagen. Wel werd op advies van Ritchy toch maar even de klok in werking gesteld. Beiden hadden natuurlijk liever gespeeld, maar Daan als fotograaf en Sjaak als reporter hadden toch nog wel een leuke avond en genoten van het schaakgeweld in de zaal, de mooie zomerse aprilavond en een lekker biertje.
 
21u00 Wedstrijdleider stelt reglementair de 2-0 voorsprong vast.
   
22u15 Jos beëindigd als eerste zijn partij door remise te spelen. Wederom heel veel tijd over (zoals we van Jos wel gewend zijn), maar ergens ook 2 pionnetjes kwijtgeraakt. De tegenstander kon de weelde echter niet dragen (had toch al moeite om de stukken op het bord te houden, er viel nog al eens een keer wat om) en Jos met veel zelfvertouwen was psychologisch zeker sterk in het voordeel, bood zelfs op de 41e zet al eens tactische remise aan met 2 pionnen achterstand (omdat hij ook wel zag dat zijn tegenstander het er moeilijk mee had). Eigenlijk wist hij door een goed verzorgd en sterk eindspel nog zeer soepeltjes naar remise af te wikkelen, de tegenstander met een kater achterlatend.   2,5 - 0,5
   
22u45
Henk geeft op in een partij, waarin hij vanaf het begin kansloos was. Na een snelle dameruil had de tegenstander het initiatief, een pionnetje extra en meer tijd.
 

Ergens had Henk het waarschijnlijk nog wel beter kunnen (en willen) doen, maar nu werd het een mission impossible. 2,5 - 1,5

   
22u50
Patrick speelde een goed begin met pionnetjes op b4-c4-d4 en kwam goed uit de opening, in het middenspel ging het echter mis. Gelukkig wist ook hij nog net op tijd naar remise af te wikkelen. 3 - 2
   
22u51
Rob neemt na overleg remise aan, waarbij ook de stand op het bord bij Joop van der Pol een rol speelde. Nadat hij al snel de tegenstander met een dubbelpion wist op te zadelen en een vroege dameruil, wist de tegenstander toch net op tijd zijn Koning in veiligheid te brengen en zijn stukken in gelijkwaardige positie te krijgen. Van wat er over bleef, was de muziek wel uit. 3,5 - 2.5
   
22u57
Joop wint en stelt de zege van het 2de veilig. Na een goede opening met leuke dreigingen, raakte hij volegns mij wat verward in zijn eigen valstrikken. De tegenstander weet een prachtige vrijpion te creeren met hulp van Joop, maar door tijdige afruil van de zware stukken weet hij alsnog af te wikkelen naar een moeilijk eindspel (met ook een vrijpion voor hem), waarin hij de tegenstander volkomen overklast met o.a een prachtige koningszet.   4.5 - 3,5
   
23u50
Ritchy weet uiteindelijk ook remise te bereiken. Nadat hij de tegenstander in de opening volkomen overklast (rare stelling met de Koning en 3 pionnetjes op wits koningszijde en 2 Paarden, 1 Loper, 2 torens en de Dame op wits damevleugel in de rechthoek A1-A3-D3-D1) weet hij de knock-out niet uit te delen. De tegenstander snoept daarna een pionnetje weg en Ritchy zit in zwaar weer. Met de rug tegen de muur (en ook nog weinig tijd) weet hij echter toch nog te ontsnappen. In het eindspel weet hij door secuur spel dan ook verlies te voorkomen. Eindstand: 5 -3
 
Een mooie bekroning van het seizoen met een op eigen kracht behaalde 2e plek achter het heel erg sterke ASV 5 (waarvan we de openingswedstrijd wat ongelukkig verloren). Teamgeest en sfeer rond de wedstrijden (mede door de inbreng van playing captain Patrick Zeelen) was uitstekend. Veel leuker kan het niet meer!!!

 

Met dank aan Rob, Ritchy, Daan, Henk R, Ton, Jos, Joop, John en Patrick.
 
16 maart 2007

Het Kasteel 2 stevig op de tweede plaats

Patrick Zeelen

 

In de zesde en voorlaatste ronde van de 2e klasse D heeft ons tweede team door een 4.5-3.5 overwinning op Ede 2 de tweede plaats nog steviger in handen. Ede 2 staat nu op drie matchpunten achterstand en is na deze nederlaag niet langer in de race voor deze positie op de ranglijst. De laatste concurrent voor de tweede plaats, Bat Zevenaar 3, kwam tegen Pion 3 niet verder dan een gelijkspel en staat nu op twee matchpunten achterstand.

 

Daan was op bord 4 als eerste klaar. Daan dacht met een dame aanval voordeel te gaan halen. Gedwongen dameruil leidde tot een kleine ontwikkelingsachterstand voor Daan en het loperpaar voor de tegenstander. Daar had hij niet zo’n goed gevoel bij. Hij bood remise aan en dit werd direct aangenomen. Ook Ton kwam niet verder dan remise. Hij speelde op bord 7 als invaller voor John. Deze partij leek rechtstreeks op remise af te stevenen. En inderdaad: toen een eindspel met ongelijke lopers overbleef viel er voor beide spelers weinig eer meer te behalen.

 

Rob speelde op bord 3 opnieuw een goede partij waarin hij met zwart direct de aanval koos. Het werd echter een massale afruil waarna een toreneindspel ontstond waarin Rob een pion meer had. De Edese toren bleek echter te actief om deze voorsprong te kunnen verzilveren. Ook hier remise dus.

 

De Wijchenaren kwamen als eerste op voorsprong door een overwinning van Jos. Ook deze partij zag er de hele avond erg remise-achtig uit. Jos had al een paar keer een remise-aanbod afgeslagen en kreeg daardoor in de gaten dat zijn tegenstander wel erg graag remise wilde . Jos besloot door te spelen en bood hierdoor zijn tegenstander de kans om de fatale fout te maken. In het eindspel ging een loper van het bord en in een poging de loper terug te winnen kreeg Jos mat in twee op het bord.

 

De voorsprong was van korte duur. Henk, op bord 5, meende dat hij een stuk ging verliezen en besloot er dan in ieder geval twee pionnen voor mee te pakken. Achteraf bleek dat het stuk nog wel te redden was. Hij probeerde uit alle macht de stukken van zijn tegenstander uit zijn stelling te houden. Henk kon dit lang volhouden, maar toen ging de tijdnood meespelen. Met nog maar enkele minuten te gaan kon hij nog oprukken met een vrijpion, maar deze werd gestopt door het paard. Toen waren de kansen verkeken en viel de vlag.

 

Patrick bracht weer een voorsprong voor Het Kasteel op het scorebord. Zijn partij leek een rustig geschuif te gaan worden, tot hij een pion van de tegenstander wegsnoepte. Een agressieve reactie leidde tot een stelling waarin aan beide kanten meerdere stukken stonden aangevallen. Toen de rookwolken waren opgetrokken stond Patricks extra pion in een toreneindspel met vier torens nog steeds op het bord. Met wat passen en meten vond deze pion de juiste weg naar de zevende rij, waarna de partij definitief gewonnen was.

 

Bij een stand van 3.5-2.5 werd nog hard strijd geleverd aan de eerste twee borden. Ritchy speelde een sterke aanvalspartij aan bord 2 en had de tegenstander zo goed als mat. Een torenoffer bracht de Edese dame echter actief in stelling om op eeuwig schaak te gaan spelen. Ritchy zag geen uitweg en bood maar remise aan. De tegenstander begon rond te lopen om te kijken of hij met een toren achter nog op winst moest gaan spelen. Toen hij besloot dat dit inderdaad nodig was, was voor hem de tijdnoodfase al aangebroken. Ook hij zag in dat het een zinloze opgave was en zo werd de partij toch nog remise.

 

Op bord 1 speelde Sjaak ook op de aanval en investeerde enkele pionnen. De tegenstander wist echter op tijd de verdediging van de koningsstelling te verstevigen. Sjaak kon toen zijn dame actief op het bord houden en zijn koning veilig zetten. Toen de Edese pionnen gevaarlijk begonnen op te rukken bleef de koning eenzaam achter en was eeuwig schaak een feit.

 

 

Uitslag:

 

bord Het Kasteel 2 Ede 2 Uitslag
1 Sjaak Laurant 1782 J.M.P. Thuijls 1723 0.5
2 Ritchy Duin 1817 H. van de Weteringh 1673 0.5
3 Rob Cornips 1737 J.M. van Raan 1730 0.5
4 Daan Derks 1809 P.J. Dullaart 1754 0.5
5 Henk Rutten 1749 W.A. Spronk 1648 0 – 1
6 Jos Steinmann 1689 W. Pol 1628 1 – 0
7 Ton Wouters 1666 M. Pol 1580 0.5
8 Patrick Zeelen 1671 J. Bolderman 1475 1 – 0
Totaal   1737   1651  4.5 – 3.5
 

12 januari 2007

Het Kasteel 2 verslaat Doetinchem 2

Patrick Zeelen

 

In de vierde ronde van de 2de klasse D kreeg ons tweede team Doetinchem 2 op bezoek. Na een spannende wedstrijd die bijna de volledige speeltijd in beslag nam trokken de achterhoekers uiteindelijk aan het kortste eind en gingen met een minimale nederlaag naar huis.

 

Sjaak was als eerste klaar. Hij blijft het goed doen op bord 1 en scoorde met zwart na een Wolga gambiet remise. Beide spelers waren goed bekend met deze opening, want de eerste 10 zetten werden binnen twee minuten gespeeld. Sjaak verwisselde twee zetten. Dit bracht zijn tegenstander zodanig in verwarring dat hij een tempo verloor en een zet extra nodig had om met de koning naar g2 te gaan. Een remise-aanbod op de 25ste zet leverde Sjaak ook nog eens tijdwinst op, waardoor zijn voorsprong opliep naar een uur. Na een hoop wikken en wegen werd de remise aangenomen.

 

John had niet zijn avond. Hij blunderde een stuk weg en verloor vervolgens kansloos de partij. Ook Henk – naar bord 3 doorgeschoven omdat topscorer Rob Cornips niet mee kon spelen – redde het niet. In een Siciliaanse partij liet hij zich overrompelen op de koningsvleugel en gaf op.

 

Jos kwam met ruimtevoordeel uit de opening, maar verspeelde een pion door een ongelukkige torenmanoeuvre. Hij bood direct remise aan, wat na overleg met de teamleider geweigerd werd. De tegenstander van Jos kwam ondanks de pion meer niet verder en moest na enig drukken van Jos de pion zelfs weer terug geven. Er ontstond een onduidelijk toren eindspel met kansen voor beide spelers. Jos had twee verbonden vrijpionnen tegen twee losse ver opgerukte vrijpionnen. Hij bood nogmaals remise aan en dit keer werd het wel aangenomen. Met 2.5 uit 3 heeft Jos nog steeds een erg goede score.

 

Joop viel zeer goed in voor Rob Cornips. Hij kwam een kwaliteit voor en ruilde de dames met pionwinst. Hiermee was hij er nog niet: zijn tegenstander kreeg een sterk paard in het centrum en wist de pion terug te winnen. Joop wist druk op de koning uit te oefenen, waardoor de vijandelijke pionnenstructuur verzwakt werd. Hierdoor kon torenruil afgedwongen worden, waarna een geïsoleerde vrijpion werd gecreëerd. Het paard kon de pion niet meer stoppen en Joop scoorde een welverdiend punt.

 

Daan speelde een lekkere agressieve aanvalspartij direct op de koningsstelling van zijn tegenstander. Hij offerde een pion op f5 om de diagonaal naar h7 te openen en viel direct met paard en loper aan. Een pion op f6 voorkwam dat de aanval met f5 afgeslagen zou gaan worden. De tegenstander ging uiteindelijk prachtig mat door een loperoffer (Lg7-h8). Met gebalde vuist zei Daan: “ik heb ‘em”. Zijn tegenstander dacht nog een minuutje na, maar zag toen ook dat het uit was.  Mat met de dame op g7 was niet meer te voorkomen. Daan staat nu op een nette score van 3 uit 4.

 

De stand was 3-3. Ritchy en Patrick speelden nog. De stelling van Ritchy zag er veelbelovend uit. Die van Patrick niet. Patrick bood te laat remise aan. Zijn tegenstander wilde wel, maar mocht het van de teamleider niet aannemen. En terecht, want Ritchy stond inmiddels gewonnen.

 

Ritchy wilde na 2 geheel onnodige verliespartijen absoluut winnen. De plusremise in de derde ronde tegen BAT liet al een opgaande lijn zien. Hij had zich voorbereid met zwart, maar zag een dag voor de wedstrijd dat hij met wit zou gaan spelen. Dat was gelukkig geen probleem voor hem. Hij besloot zijn Linkspaard nog even te koesteren en het met een zet vertraging op het bord te laten springen. Alsof dat nog niet genoeg teleurstelling voor het beestje betekende, werd hij ook nog eens, al op de 5de zet, door de teamleider van Doetinchem bruut van het bord verwijderd.

 

Een witte stelling met veel ruimtevoordeel, actieve lopers en een dreigende koningsaanval bleef over. Na een agressieve dame-uitval naar g4, zocht de zwarte koning toch maar zijn toevlucht naar de damevleugel. Het was een noodgreep, want ook daar bleek hij niet veilig. Door de halfopen b-lijn kon Ritchy gemakkelijk zijn troepen van koers laten veranderen. De witte stukken manoeuvreerden zich rustig naar gunstige aanvalsposities en toen zwart besloot toch maar wat tegengas te moeten geven en met zijn g-pion op te rukken, was het al te laat. Met 25.d5 werd een beslissende opening geforceerd richting de zwarte koning. De zettencombinatie die daarna volgde had Ritchy vooraf al getaxeerd op minimaal stukwinst. Met 28.Da7 i.p.v. 28.Db6 was het waarschijnlijk nog sneller afgelopen, maar na de tekstzet was het ook helemaal uit. Het hulpeloze zwarte paard op b8 werd nog even 2 zetten genegeerd om schaakmat te dreigen en dit kon zwart slechts voorkomen met het verlies van een volle toren. Toen hield de Doetinchemse teamleider het voor gezien.

 

4-3 en nog een halfje nodig. Patricks stelling was nog steeds niet om over naar huis te schrijven en hij probeerde door afruilen remise te bereiken. Er werd afgeruild naar een eindspel met een loper tegen een paard. Een onverstandige keuze, want het paard bleek sterker. Toen Patrick in de haast (nog maar twee minuten op de klok) ook nog eens zijn loper naar het verkeerde veld speelde leek de partij verloren. Er zat nog een (nogal opzichtig) valletje in de stelling: een pion weggeven waarna het paard verloren zou gaan. De tegenstander trapte er in en plotseling stond Patrick gewonnen. Waarschijnlijk was het pionneneindspel met een loper meer eenvoudig genoeg om uit te spelen in twee minuten, maar Patrick bood voor de zekerheid remise aan. Dit aanbod werd geaccepteerd. Dit tot ontevredenheid van de Doetinchemse teamleider die vond dat in een dergelijke situatie op zijn minst geprobeerd moet worden de tegenstander door de vlag te jagen.

 

Eind goed al goed. We hebben nu 6 punten uit 4 wedstrijden. Geen slecht resultaat. Bij het schrijven van dit stukje zijn nog maar twee van de vier uitslagen bekend, maar we weten in ieder geval dat Theotorne – onze volgende tegenstander - nog steeds op 0 punten staat en Doetinchem op 2 punten. Degradatiezorgen zijn op dit moment dus zeker niet aan de orde.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

Doetinchem 2

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

J.H.G. Lutgens

1793

0.5

2

Ritchy Duin

1817

F.H.H. Kuggeleijn

1616

1 – 0

3

Henk Rutten

1749

T. Bijl

1678

0 – 1

4

Daan Derks

1785

G.J.W. Zonneveld

1615

1 – 0

5

Patrick Zeelen

1671

H.J. Hamer

1585

0.5

6

Jos Steinmann

1689

J. Harjo

-

0.5

7

John Lansen

1696

W. Lenderink

1565

0 – 1

8

Joop van de Pol

1638

Z. Ebadi

-

1 – 0

Totaal

 

1728

 

1642

4.5 – 3.5

 
11 december 2006

BAT Zevenaar 3 - Het Kasteel 2   3 –5

Jos Steinmann

 

Maandag 11 dec. kan ik helaas zelf niet op tijd aanwezig zijn voor onze 3e competitiewedstrijd tegen BAT Zevenaar. Ton zal namens mij de Kasteel- eer verdedigen. Maar ik wil wel zien hoe het onze strijders vergaat daar in de Liemers en dus race ik na mijn werk herwaarts.

 

Rond 21:00 weet ik het (goed verstopte) speellokaal te vinden.

De meeste partijen zijn dan in de overgang van opening naar vroeg middenspel. Een rondje langs de borden leert, dat op de borden 1 (Sjaak; wit)) 7 (John; wit) en 8 (Patrick; zwart) nog niet veel gaande is: gelijkwaardige stellingen. Henk staat op bord 4 met zwart ietwat gedrukt. Rob op 2 (zwart)  kan met Td2! een sterke aanval inzetten en staat m.i. nu al een tikje beter. Ritchy zit met wit op 3 en heeft uiteraard een pion in de opening geïnvesteerd, die hij nu met 18. Dg4 dreigt terug te winnen. Daan heeft wit en is op bord 5 met een vervaarlijke pionnen opmars (f+g pionnen) begonnen. Ton heeft een stevige stelling, maar kampt met een onontwikkelde loper op c8.

 

Een half uur later is op 1, 7 en 8 nog steeds niet veel aan de hand, al staat Patrick ietsje “gedrukt” .

Rob heeft zijn aanval via de 2e rij doorgezet en wint materiaal (een stuk)

Ook Ritchie zet met D+T een aanval op via de 6e rij.

Henk heeft een vervelende vijandige knol op bezoek op d6 en verliest een kwal.

Ton slaat op g6 met de verkeerde pion terug (fxg6 is beter dan hxg6): de tegenstander krijgt een halfopen h- lijn naar Tons  koningsstelling.

Op bord 5 is de vlam in de pan geslagen: hoewel Daan desgevraagd beweert de zaak “safe” te spelen staan van hem rond zet 20 maar liefst DRIE stukken tegelijk in. Hij speelt heel sterk 22 Pxf6+, maar wellicht is daar 22. Dxh6 ook speelbaar (dreigt o.a. mat met Dg7) (Daan ziet daarvan af o.a. wegens de dreiging Lxd4+)

 

Rond 22:00 begint er tekening op bord 1 te komen: Sjaak begint een opmars op de Damevleugel. De tegenstander vangt dit echter bekwaam op.

Robs tegenstander weet niet van opgeven en vlecht een aantal tegendreigingen in de stelling, die Rob echter met een paar krachtzetten  (De6!; Td8) weerlegt.

Ritchie wint in de aanval voorlopig een pion en heeft het loperpaar.

Henk heeft het materiële evenwicht gedeeltelijk hersteld (T+L+pi tegen D), maar staat nog niet echt lekker. Daan's bord staat nog steeds in brand. Ton moet oppassen omdat wit inderdaad via de open h-lijn dreigt binnen te vallen.Bij John is het een partij “duwen en trekken”: vastgelopen stellingen met veel gemanoeuvreer achter de hekken. Patrick doet verwoede pogingen zijn stand losser te maken.

 

Om 22:15 biedt Sjaak remise aan, hetgeen rond 22:20 geaccepteerd wordt. De eindstand is vermoedelijk wel remiseachtig, maar lastig te beoordelen. Sjaak oogt een optisch (?) ruimtevoordeel te hebben. ½ - ½ .

Vrijwel gelijktijdig eindigt ook Ritchie met remise: zijn tegenstander ruilt veel zware stukken en wint een pion terug, waarna ook nog ongelijke lopers overblijven. 1-1

Ook Ton is rond dezelfde tijd klaar: hij ontsnapt via Pf8 (het enige!) aan mat en de volgende zet ( f6) verjaagt het witte paard. Ton biedt remise aan: geaccepteerd. 1½ -1½

 

Rob moet wat desperadocombinaties van de tegenstander opvangen:

Volgens mij is na 30…;Txc6 31. bxc6! het meest direct, maar wat Rob speelt is ook goed. Hij wikkelt af naar een eindspel met  een pluspaard en 2 pluspionnen… Tegen het eind geeft hij zelfs T+P tegen de vijandelijke T, maar houdt wel 3 verbonden vrijpionnen over. De tegenstander kan hier opgeven, maar rekt de zaak nog tot 22:30 : 2 ½ - 1 ½  voor “ons”.

 

Bij Henk zijn de kansen gekeerd: wits cavalerie is gesneuveld en Henk weet zijn knol (wel) te redden. Met T+P+L + pionnen vlecht hij zelfs een matnet. Dat kan wit met f4 nog net voorkomen, maar na g5+ geeft hij (terecht) op: na een paar keer slaan op g5 volgt een familieschaakje Pf7+ en Dd6 gaat eraf…

Het slot is fraai, maar Henk heeft niet te klagen over geluk. 3 ½ - 1 ½ (22:35 uur)

 

Op bord 5 zijn grote denkpauzes (vooral bij Daan's tegenstander) en weinig zetten troef: het is ook erg ingewikkeld met veel dreigingen (wederzijds). John komt wat in de verdrukking; Patrick daarentegen wat losser. Nog één puntje en de matchpunten zijn binnen…

 

Om 22:45 uur lijkt het bij Daan na 25…; Pxf6? 26 Dxh6! Helemaal uit, maar zwart vindt nog een verdediging. Rond 23:00 is de krachtzet 30.Tg1 (30 Te1 zou eventueel ook kunnen) van Daan beslissend. De verwikkelingen kosten zwart de D tegen T+L. Hij probeert nog een vesting te bouwen met zelfs een matdreiging op g1: T op g7 en L op e3). Daan vangt alles bekwaam op en zijn dame blijkt wél in haar ééntje een kindje te kunnen baren: de centrumpion rukt vervaarlijk op en de promotiedreigingen worden zwart teveel: rond 23:30 geeft zwart op. 4 ½ - 1 ½

 

Vrijwel tegelijk biedt Patrick remise aan: weliswaar kan hij in de slotstelling een pion winnen, maar hij heef t nog maar 5 minuten op de klok in een lastig eindspel van P+pionnen tegen L+ pionnen. Zijn tegenstander accepteert. 5 – 2

Alleen John is nog bezig, maar raakt gaandeweg snel door zijn tijd heen. Zijn tegenstander gebruikt ook veel tijd, maar weet uiteindelijk John's burcht te slechten. Via een aanval over de g- en h- lijn die John nog net kan pareren, switcht hij naar het centrum en breekt daar wel door. Om 24:00 gaat John (in verloren stelling) door de vlag. Jammer maar hard gevochten.

 

Eindstand 5-3  en 2 mooie matchpunten erbij. Volgens mij staan we nu bovenaan de middenmoot of zo.

 

12 november 2006

Het Kasteel 2 pakt eerste matchpunten

Patrick Zeelen

 

Vrijdag 17 november heeft het tweede team in de thuiswedstrijd tegen het Groesbeekse Pion 3 met een 5-3 overwinning de eerste matchpunten binnengesleept. Vooraf werd rekening gehouden met een lastige wedstrijd die we zeker niet eenvoudig zouden kunnen winnen. Deze voorspelling kwam tijdens de spannende wedstrijd helemaal uit. Sommige partijen hadden heel anders uit kunnen pakken, waardoor de eindstand heel anders had kunnen zijn. Maar uiteindelijk zijn het de punten die tellen en deze overwinning smaakt zeker naar meer. De teleurstellende nederlaag in de eerste ronde is helemaal vergeten.

 

Een partij werd een week eerder gespeeld. Henk Rutten hield teamleider Alexander Bouman op remise na niet meer (en ook niet minder) dan 12 zetten gespeeld te hebben. Henk beoordeelde zijn stelling als iets slechter en Alexander vond het al lang best: hij voelde zich niet zo goed. Iedereen blij dus.

 

Ook Sjaak en zijn tegenstander – John Molenaar – hielden het na een korte partij voor gezien. Na 15 zetten in een stelling die nog alle kanten uit kon kwamen beide schakers remise overeen.

 

Het eerste volle punt werd binnengehaald door Jos. Hij had een lastige stelling, waar hij zich langzaam maar zeker uit wist te redden. Maar toen liet hij de zwarte dame en loper binnenkomen en dat zag er zeer gevaarlijk uit. Echter, zijn tegenstander – Herman Brinkhof – sloot deze beide stukken met een te gehaaste pionzet op en de vluchtende koning van Jos veranderde plotseling in een sterke aanvallende koning en tegen het mat van Jos was niets meer te doen. Hij noemt het zelf `zwijnen`, maar met twee uit twee scoort Jos tot nu toe goed.

 

Ook Daan – nog niet hersteld en in een snotterige toestand – sleepte knap een vol punt binnen. In de opening kon hij niet betrapt worden op veel activiteit. Aad van Wieringen dacht hier gebruik van te gaan maken door de koningsstelling van Daan aan te vallen. Hij offerde een pion en verzwakte zijn eigen pionnenstructuur. Hierdoor kreeg Daan twee verbonden vrijpionnen. Dit was in het eindspel voldoende voor de overwinning.

 

Patrick had in de opening tegen Dirk Arts twee zetten verwisseld. Dit leverde hem een verzwakte pionnenstructuur op de koningsvleugel op, waardoor de koning niet fatsoenlijk in veiligheid gebracht kon worden. Na de lange rokade miste Arno de gevaarlijkste voortzetting, waardoor Patrick er nog redelijk uit kwam. De pionnen bleven echter zwak. Na wat dreigingen over en weer werd besloten er maar remise van te maken. Geen slecht resultaat, want in de eindstelling zou Patrick binnen enkele zetten een pion verloren hebben, wat hem waarschijnlijk de partij zou hebben gekost.

 

En zo hadden we 3.5 punt binnen met nog drie partijen te gaan. Het zag er hoopvol uit, want Rob stond in gewonnen positie. Bij John was het spannend. Hij had een remisestelling op het bord, maar ….  Nog maar twee minuten op de klok. Bij Ritchy zag het er rampzalig uit. Een verloren eindspel en minder dan drie minuten op de klok.

 

Rob had vanuit de opening de aanval gekozen tegen Henk Fleuren en dat pakte goed uit. De Groesbeekse schaker zag zijn koningsstelling omsingeld en moest zich verdedigen door twee kwaliteiten te offeren. Rob speelde rustig verder en schoof het gewonnen eindspel zonder problemen uit. Net als Jos heeft Rob nog steeds een score van 100%.

John had een eindspel met een pion minder, maar met ongelijke lopers. Zijn tegenstander, Jacques de Jong, moest er heel lang over nadenken, maar kwam toen net als iedereen tot de conclusie dat John de stelling heel netjes op slot had gedaan. Er was voor hem geen doorkomen meer aan. Remise dus.

 

Het oordeel van Ritchy over zijn eigen partij zullen we hier niet vermelden, maar het kwam er op neer dat hij niet zo tevreden was. Ritchy werd door Mattanja de Jonge weggespeeld in een opening die hij nota bene had voorbereid! Vanaf het begin werd Ritchy zwaar in de verdediging gedrukt. Mattanja kon een stuk offeren en hield een pionnenovermacht, waaronder drie verbonden vrijpionnen tegen Ritchy´s loper over. Deze pionnenovermacht was niet meer te stoppen, waardoor alsnog een vol punt naar Groesbeek ging.

 

Daarmee werd de uitslag 5-3 voor de thuisploeg. Na de op papier twee sterkste tegenstanders ontmoet te hebben, staan we op twee matchpunten. De verschillen tussen de teams zijn echter klein, dus er volgen nog vijf lastige wedstrijden.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

PION 3

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

John Molenaar

1814

0.5

2

Rob Cornips

1737

Henk Fleuren

1833

1 – 0

3

Ritchy Duin

1817

Mattanja de Jonge

1816

0 – 1

4

Henk Rutten

1749

Alender Bouman

1756

0.5

5

Daan Derks

1809

Aad van Wieringen

1731

1 – 0

6

Jos Steinmann

1689

Herman Brinkhof

1735

1 – 0

7

John Lansen

1696

Jacques de Jong

1732

0.5

8

Patrick Zeelen

1671

Dirk Arts

1645

0.5

Totaal

 

1744

 

1758

 5 – 3

 
26 oktober 2006

Het Kasteel 2 laat kansen liggen in Arnhem

 Patrick Zeelen

 

Donderdag 26 oktober speelde het tweede team zijn eerste wedstrijd in Arnhem tegen ASV 5. Het team vertrok extra vroeg, omdat verkeersdrukte rond Arnhem verwacht werd in verband met een optreden van Marco Borsato. De verkeersdrukte bleek mee te vallen: iedereen was ruim voor 20:00 aanwezig en de wedstrijd kon op tijd beginnen.

 

Jos was als eerste klaar. Een verkeerde koningszet leidde er toe dat zijn koning midden op het bord vast kwam te staan. Zijn tegenstander, Theo van Amerongen, kon dit niet uitbuiten en besloot een pion te gaan winnen om een eindspel van paard tegen loper met een extra pion in te gaan. Het viel voor Jos echter mee met dit voordeel, aangezien het om een geïsoleerde dubbelpion ging. Jos besloot dan ook remise aan te bieden. Theo van Amerongen weigerde de remise en blunderde vrijwel direct een pion weg. Dit geschenk werd door Jos dankbaar aanvaard. De partij duurde vervolgens niet lang meer. Het paard van Jos bleek sterker te zijn dan de loper, waardoor hij eenvoudig nog meer pionnen kon winnen. Van Amerongen gaf op. Geen slecht resultaat tegen een tegenstander met bijna 200 ratingpunten meer!

 

De tegenstander van Daan bouwde zijn partij rustig op. Hierdoor kon Daan gaan drukken op de koningsvleugel. Daan zag het wel zitten. Het werd echter lastig toen een van de witte paarden door zijn stelling heen begon te huppelen en er met Lg7 vandoor ging. Daan had deze loper liever tegen een loper geruild, want nu kon hij de zwarte velden niet meer goed verdedigen. Onder dekking van een loper kwam de dame binnen met een ver opgeschoven pion. Het zag er hopeloos uit en Daan gaf het maar op.

 

Daarmee was de voorsprong weg, maar het werd nog erger. Patrick had zitten knoeien in de opening en zichzelf vast gezet. Het kostte veel tijd om de stukken in het spel te brengen onder zware druk van Rob van Belk. Uiteindelijk lukte het om de stukken te bevrijden en de witte en zwarte stelling waren weer gelijkwaardig. In een stelling waarin geen dreiging zat besloot Patrick zijn tegenstander te dwingen zijn loper te ruilen, maar het bleek dat Patricks loper simpelweg verloren ging. Einde verhaal en een 2-1 achterstand.

 

Sjaak wilde ronde de 23e zet in het eindspel de lopers ruilen en dan een pion slaan. Hij verbaasde zichzelf door eerst de pion te slaan, waardoor Paul Schoenmakers de ongedekte loper van Sjaak van het bord haalde. Sjaak probeerde nog wat blufzetten met matdreigingen, maar daar trapte Paul niet meer in. En zo was het 3-1.

 

Ritchy speelde Nico Schoenmakers helemaal van het bord. Nico had geen antwoord op het actieve spel van Ritchy. Dit leverde een eindspel op met een pion meer en het zag er allemaal goed uit. Totdat Ritchy te gretig werd en een pion sloeg. Dat was net voldoende voor Nico om met schaakjes zijn toren en dame naar voren te gooien. Een remise-aanbod sloeg hij af en een paar zetten later moest Ritchy opgeven omdat mat niet meer te voorkomen was.

 

De stand was 4-1. Henk en John zaten in tijdnood. Rob zat er nog rustig bij. Hij speelde een sterke partij en stond een pion voor. Hij creëerde een vrijpion en joeg de koning van teamleider Eric Hartman over het bord totdat hij met een dubbele aanval een toren kon winnen. Eric gaf het maar op.

 

Henk wist dat hij moest winnen van Kees Verkooijen. Om de partij te winnen moest hij pionnen winnen, waardoor zijn dame buitenspel zou komen te staan. Hij besloot het er vanwege de stand van 4-2 op te wagen en het pakte helemaal verkeerd uit. Zijn tegenstander viel met dame en toren de koningsstelling binnen en het was niet meer te redden.

 

John speelde remise tegen Hogerhorst. Het was een rustige partij, waarin John wat last had van een achtergebleven pion. Hij wist de partij de hele avond in evenwicht te houden. Zware tijdnood hield hem er van af om op winst te spelen.

 

Daarmee was de eerste nederlaag van het seizoen een feit: 5.5 - 2.5. Een grote nederlaag, omdat te veel partijen onnodig verloren gingen. Het tweede team kan beter en dat zullen we dit seizoen nog wel laten zien.

 

Uitslag:

 

bord

Het Kasteel 2

ASV 5

Uitslag

1

Sjaak Laurant

1782

Paul Schoenmakers

1869

0 – 1

2

Rob Cornips

1737

Eric Hartman

1751

1 – 0

3

Ritchy Duin

1817

Nico Schoenmakers

1767

0 – 1

4

Daan Derks

1785

Albert Marks

1792

0 – 1

5

Henk Rutten

1749

Kees Verkooijen

1829

0 – 1

6

Jos Steinmann

1689

Theo van Amerongen

1881

1 – 0

7

John Lansen

1696

H.A. Hogerhorst

1655

0.5

8

Patrick Zeelen

1671

Rob van Belk

1800

0 – 1

Totaal

 

1741

 

1793

2.5 – 5.5

 
13 februari 2006

2e team moet buigen voor titelfavoriet Bennekom 2: 5 – 3

Verslag van Bennekomse S.V.

 

De reserves van de Bennekomse Schaakvereniging blijven de wedstrijden in de 2de klasse OSBO winnen en houden zo nog steeds prima vooruitzichten op een eventueel kampioenschap in de 2de klasse C al blijven de achtervolgers nog in het spoor. Belangrijk zal de wedstrijd tussen de naaste concurrenten Veenendaal 2 en Pallas worden die aanstaande donderdag op het programma staat. Zo lang de Bennekommers echter gewoon blijven winnen is er natuurlijk niets aan de hand.

Het leek halverwege de avond een vrij lastige pot te worden en vermoedelijk heeft tegenstander Kasteel 2 ook wel ergens kansjes gehad, maar de tijdnoodfase werd toch vrij eenvoudig aan 5 borden door de BSV-ers beslist.

 

Bord 8 (Joop vd Pol)

Helaas ging last-minute invaller Ton Suuring er als eerste af aan het achtste bord als vervanger voor de verhinderde Gary Dinsbach. Good old Ton gaf zelf al aan eindelijk geleerd te hebben wat rustiger te spelen maar kon zich toch niet beheersen. Mooie zelfkennis!
 

Bord 1 (Ritchy Duin)
Al snel werd aan het hoogste bord de stand gelijk getrokken. Paul Dubbeld kreeg een gambietpion in de schoot geworpen en in plaats van zoiets terug te geven en zelf op activiteit te spelen ging Paultje maar eens aan die pion hangen en deed dat uitermate nauwkeurig. 1 werd 2 en met fijn spel en wat dreiginkjes zag de tegenstander al snel dat de boel niet meer te redden viel.
 

Bord 3 (Jos Steinmann)
Teamleider Mark-Peter de Haan was helaas voor hem de volgende die ten onder ging al bleek dat allemaal niet echt nodig te zijn. De combinatie die de tegenstander bracht was best aardig maar gaf zeker tegenspel. Helaas werd precies daar een foutje begaan en kwam er uiteindelijk een eindspel op het bord van 2 dames met een rits pionnen achter. Ik hoopte zelf nog op een eeuwig schaakvariantje, maar die zal de tegenstander er wel uitgehaald hebben.
 

Nog 5 borden bezig en 2-1 achter, dat was weer eens wat nieuws al hoefden we ons nou niet echt zorgen te maken, want niemand die nu echt minder stond met een duidelijke plus op zeker 2 borden en vrijwel overal een enorme tijdsvoorsprong.
 

Bord 7 (Remco Menger)
Ikzelf was als NPC nog bezig dus mocht MP z'n ouwe taak weer opnemen en op het moment dat we terugkwamen stak Robert Paul Balder via een leuke combinatie het punt in z'n zak. Rare partij overigens van de tegenstander, zeer tamme opening die als niet echt initiatiefrijk bekend staat en vervolgens remise aanbieden, wordt niet aangenomen, pion weggeven en eraf gaan. Wel netjes uitgespeeld met de zware stukken door Robert Paul die z'n poppeke goed uitbuitte.
 

Daarna heb ik het heel even gemist hoe de volgorde ging dus daar kan een foutje inzitten.
 

Bord 2 (Sjaak Laurant)
Teunis Bunt had een wat minder ''vlieg naar de strot-gehalte'' dan normaal en moest af en toe flink in denktank maar wist langzaam maar zeker na een vrij vroege grootscheepse afruil de overhand te verkrijgen en liep voorzichtigjes naar de overkant. Aanbeland in een toren-eindspel met een pion meer, dat zoals we allemaal weten knap tricky kan zijn, liet Teunis zien dat dat allemaal wel meeviel. Het foutje van de tegenstander was dan ook meer uitstel van executie.
 

Bord 4 (Ton Wouters)
Topscoorder Harry Verhoef stond geweldig tegen de teamleider van de Kasteelheren, Ton Wouters, die overigens een klein tikkie verdwaald was bij aanvang van de partij. Dat is iets wat niet vaak voorkomt bij bezoekers in de Commanderij. Volgens mij organiseerde hij toch vroeger het snelschaken voor clubteamscompetitie of zoiets? Afijn, Harry kreeg een geweldige stelling die hij nauwkeurig verbeterde maar zag zo'n beetje het ergste over het hoofd dat je als schaker kunt gebeuren. De onderste rij grap. Was zeker niet dodelijk, maar kostte wel een kwal en desondanks bleek de tegenstander zeer genegen om remise te spelen.


Bord 5 (Clemens Levink)

Martijn Sonnenberg kende z'n tegenstander nog uit de OSBO-PK waar hij een puntje mocht drukken, dat zat er nu niet in, al had het misschien wel gekund. Er kwam een soort betonschaak op het bord waarbij heel erg lang tijd niets gebeurde en er eigenlijk pas richting de tijdnood wat actiefs in de stelling kwam. Martij had de boel echter goed gezien en in de eindstelling die er uiteindelijk stond had hij waarschijnlijk de boel wel op kunnen rapen, maar nam hij verstandig genoeg remise aan om een matchpunt veilig te stellen.
 

Bord 6 (Rob Cornips)
Mark van Lelieveld tot slot was weer eens creabea in de opening en dacht na afruil van toren tegen 2 lichte stukken simpel spel te hebben. Dat was ook wel zo, maar 2 lichtzinnige zetten gaven de tegenstander spel. Dus kwam er wat nauwkeurig manoeuvreren op het bord waarin alle stukken van de tegenstander geblokkeerd werden en de essentiële zwarte stukken verdwenen. Het eindspel met de lichte stukken in tijdnood bracht verder geen problemen meer en het puntje en de 2 matchpunten zaten in de tas.

BSV 2 staat nog steeds bovenaan met de volle 100% en ligt op koers voor de 1e klasse.

1. P. Dubbeld 1861       - R. Duin 1822      1-0
2. T. Bunt 1933          - S. Laurant 1808   1-0
3. MP. de Haan 1583      - J. Steinmann 1702 0-1
4. H. Verhoef 1719       - T. Wouters 1693   0,5-0,5
5. M. Sonnenberg 1837    - C. Levink 1629    0,5-0,5
6. M. van Lelieveld 1857 - R. Cornips 1669   1-0
7. RP. Balder 1737       - R. Menger 1359*   1-0
8. T. Suuring 1674       - J v/d Pol 1593    0-1

 

13 januari 2006

Het Kasteel doet een sterke zet tegen Wageningen 4

Ton Wouters

 

In de 4e ronde kon het 2e team een sterke stap zetten richting middenmoot. Tegen Wageningen 4 werd het 6-2. Wat een overwinning. Een 4e plaats, hiep, hiep, hoera! Tegen elven zag het er nog niet zo uit dat er überhaupt gewonnen kon worden, maar tegen twaalven stroomden de punten onverwacht toch het kasteelkamp binnen.

 

1. Ritchy trok als gewoonlijk agressief uit de startblokken. De tegenstander ving de aanvalsgolf op. Maar Ritchy had te weinig tijd om de genadeklap uit te delen en moest berusten in remise.

 

2. Sjaak slaagde er in de tegenstander zo onder druk te zetten dat de tegenstander heel lang niet kon rokeren, maar zat zelf wel met een open koningstelling. In de tijdnoodfase wist Sjaak toch de winst te grijpen ondanks dat de tegenstander een pion op promoveren had staan.

 

3. Henk voerde zijn witte stukken tot diep in de zwarte stelling. Een mat bleek onafwendbaar. Voortreffelijk gedaan Henk, weer een punt.

 

4. In een Steinmann-variant werden veel stukken geruild, waarbij de kracht van de zwarte loper teniet werd gedaan. Een halfje was een terechte uitslag.

 

5. Ton had het in een scandinavische stelling moeilijk en dreigde overlopen te worden. Door stukkenruil kon hij enigszins aan de druk ontsnappen. Toen de witspeler zich liet foppen was het gedaan, weer een punt.

 

6. Rob heeft het aan zijn talent van keepen te danken dat hij overeind bleef. Zijn tegenstander dacht gewonnen te hebben maar Rob kon de matgevende dame gewoon slaan. De tegenstander gaf op.

 

7. Clemens mocht aantreden tegen twee vijandelijke dames: een op en een achter het bord. Na een snelle stukkenruil werd Clemens met een verzwakte koningstelling geconfronteerd. Zijn tegenstandster kon een kwaliteit winnen, maar zag dit over haar hoofd, om even later familieschaak toe te laten. Met een toren voorsprong kon de wedstrijd ondanks een grote tijdachterstand toch op techniek uitgespeeld worden.

 

8. Nico moest zeer onverwacht op laatste moment invallen en deed dit met verve. Hij offerde een stuk voor aanval, deze sloeg niet door, maar hij behield compensatie door de tochtige koningstelling van zijn tegenstander. Speelde stug door, kreeg een gelijke stand. Jammer van die verkeerde keuze met de koning waardoor hij een zekere verdiende remise zag ontglippen.

 

Uitslagen:

Ritchy Duin (1885)

Sjaak Laurant (1808)

Henk Rutten (1723)

Jos Steinmann (1702)

Ton Wouters (1693)

Rob Cornips (1669)

Clemens Levink (1629)

Nico Wismans

-

-

-

-

-

-

-

-

F. Gieltjes (1707)

A. Hoekstra (1602)

M. Otte (1749)

H. van Lotringen (1669)

M. Löffler (1700)

J. Melgers (1660)

K. Jeuken (1662)

R. Timmer (1634)

½-½

1-0

1-0

½-½

1-0

1-0

1-0

0-1

 

15 december 2005

Een nipte nederlaag in Deventer: Pallas 1 - Het Kasteel 2: 4.5 - 3.5

Jos Steinmann


Het begon zo goed: iedereen op tijd. Vrijwel de sterkste opstelling. (Nico viel in voor Clemens die helaas moest afzeggen vanwege zijn werk). Binnen ruim 1,5 uur gaf mijn (Jos') tegenstander aan bord 5 op: in een slechte stand deed hij iets fout in een slagwisseling en bleef zeer beteuterd  zitten met een stuk minder op het bord....

 

Vrij snel daarna een vrij snelle remise van Sjaak tegen een sterke dame (de tegenstandster op bord 2, niet het schaakstuk). Volgens mij was hij gewoon teveel geïmponeerd door de overkant van de tafel… Overigens zat er inderdaad weinig muziek meer in hun slotstand. Nico (bord 8) zat goed te spelen tegen een sterker geachte tegenstander (ergens tegen de 1700) en kreeg het advies om een keer remise aan te bieden in een D+T+pionnen eindspel en zeker 20 plusminuten op de klok. Dat deed hij prompt op de volgende zet en dat werd aangenomen. Een goede invalbeurt!

 

Daarna volgde een goede remise van Ritchy op bord 1: beide partijen zagen niet goed hoe het (veilig!) verder moest. Inmiddels stonden borden 3 en 4 (Henk en Ton ) erg moeilijk. Rob op 6 en Joop op 7 leken af te stevenen op remises: spannend dus....

 

Ton verloor inderdaad een kwaliteit en even later de partij. Helaas verslikte Joop zich in een mataanval van de tegenstander en verloor eveneens. Rob wist een iets minder staand toreneindspel (dubbelpion) netjes remise te houden.

 

De stand was inmiddels 4-3 voor de tegenstander en Henk keek met zeer weinig tijd aan tegen een eindspel met K+P+pionnen. Van die laatste had Henk er ook nog één minder. Via erg secuur spel van Henk en een verkeerd plan van de opponent (een opstoot over de b-lijn kostte de pluspion) leek Henk zelfs nog winstmogelijkheden te krijgen. Maar met minder dan 40 seconden op de klok "verzandde" alles toch in een zwaar bevochten remise. Helaas bleef ons totaal dus steken op 3,5 punt.

 

Pallas 1                - Kasteel 2                  4½ - 3½

1. H. Mandemaker  1869  - Ritchy Duin     1822        ½ - ½
2. A. Riemslag    1863  - Sjaak Laurant   1807        ½ - ½
3. J. Winkel      1807  - Henk Rutten     1723        ½ - ½
4. W. Duvekot     1791  - Ton Wouters     1694        1 - 0
5. J. Veldman     1751  - Jos Steinmann   1701        0 - 1
6. W. Wubs        1750  - Rob Cornips     1669        ½ - ½
7. G. Burgers     1727  - Joop van de Pol 1593        1 - 0
8. S. de Vries    1649  - Nico Wismans    1548        ½ - ½

 

18 november 2005

 2e team boekt ruime overwinning op Schaakmaat 3

 Ton Wouters

 

Vrijdag 18 november jl. ontving ons 2de team het Apeldoornse Schaakmaat 3 in Wijchen-Zuid voor de 2de OSBO-wedstrijd van dit seizoen.

 

In een partij waarbij witspeler Linders voortdurend het initiatief had, wist Ton Wouters goed stand te houden. De aanvalsgolf werd goed opgevangen en op tijd ruilde Ton stukken. Linders offerde een stuk voor een pion, maar Ton wist de dreiging koelbloedig te pareren en het initiatief over te nemen. Met een dameoffer op f1 werd Linders uiteindelijk mat gezet.

 

Sjaak Laurant speelde een gelijkopgaande partij tegen Zimmerman. Sjaak stond met wit iets beter, had een vrijpion op de a-lijn, maar dit bleek onvoldoende voor de winst. De tegenstander had een dreigende matwending en Sjaak nam het remise-aanbod van Zimmerman aan.

 

Karakteristiek zette Ritchy Duin zijn tegenstander Etienne Goudriaan een ingewikkelde stelling voor vanuit de opening. Goudriaan wist de wilde zwarte opzet te pareren en uiteindelijk bleef Ritchy met een zwakke d-pion zitten. Met een uitgekiende stukkenruil vluchtte hij daarom maar een gelijkstaand toreneindspel in. Dit werd inderdaad snel remise gegeven.

 

Rob Cornips mocht het met wit opnemen tegen de andere Goudriaan (P). Aanvankelijk zat Rob met een opgesloten toren. Goudriaan probeerde die te vangen, maar speelde daarbij zijn pionnen te ver op. De Toren kon daarna sterk terug in het spel komen met verschillende matwendingen of materiaalwinst. Goudriaan zag het niet meer zitten en gaf de partij maar op.

 

Op bord 8 zat invaller Rick van de Kamp met wit tegen Van Ommen. Het was een gelijkopgaande strijd waarbij de spelers geen risico´s wilden nemen. Remise dus. Joop van de Pol speelde een fraaie partij tegen Van Hoorne. Met de zwarte stukken wist hij een matwending op het bord te zetten waar van Hoorne niet meer uitkwam. Daarmee haalde Joop het winnende punt binnen voor Het Kasteel.

 

Jos Steinmann opende goed en pakte het overwicht in het middenspel. Deed het daarna nog niet helemaal goed volgens eigen zeggen, maar gaf met zijn sterke paard de winst niet meer uit handen.

 

Clemens Levink verdedigde sterk in een op het oog iets mindere stelling. Witspeler Obbink kon met zijn centrumpionnen vrij oprukken, maar Clemens had nog een verdedigend paard die de boel in de gaten hield. Maar die tijd o die tijd. Met nog enkele seconden op de klok zocht Clemens naar verwikkelingen, maar helaas was de klok beslissend.

 

Het Kasteel 2              - Schaakmaat 3        5½ - 2½

1. Ritchy Duin      1821   - E. Goudriaan  1803   ½ - ½

2. Sjaak Laurant    1807   - H. Zimmerman  1726   ½ - ½

3. Ton Wouters      1694   - J. Linders    1610   1 – 0

4. Jos Steinmann    1701   - M. Alting     1637   1 – 0

5. Clemens Levink   1640   - G. Obbink     1612   0 – 1

6. Rob Cornips      1669   - P. Goudriaan  1674   1 – 0

7. Joop van de Pol  1593   - C. van Hoorne 1564   1 – 0

8. Rick van de Kamp 1568   - J. van Ommen  1629   ½ - ½

 

Overige uitslagen:

Bennekom 2 – Veenendaal 2        5 – 3

De Cirkel – Wageningen 4             5½ - 2½

ASV 7            - Pallas 1                    wordt 24 november 2005 gespeeld.

 

20 oktober 2005

2e team onderuit tegen Veenendaal.

 Ritchy Duin

 

Donderdag 20 oktober jl. speelde het 2e team zijn 1e wedstrijd in en tegen Veenendaal in de 2e klasse. Er konden 2 teamleden niet meespelen wegen vakantie (Clemens en Sjaak). Hierdoor begonnen we enigszins gehavend aan de wedstrijd tegen deze sterke tegenstander. Even snel de uitslagen:

 

Veenendaal 2           - Het Kasteel 2         5½ - 2½

1. A. Loonstra   (1768)- Ritchy Duin   (1821)   ½ - ½

2. J. vd Brink   (1870)- Jos Steinmann (1701)   ½ - ½

3. M. Hoogesteger(1713)- Henk Rutten   (1723)   1 – 0

4. J. Offringa   (1783)- Ton Wouters   (1694)   0 – 1

5. P. Verwey     (1778)- Joop vd Pol   (1593)   1 – 0

6. H. Don        (1736)- Rob Cornips   (1682)   1 – 0

7. B. Oskam      (1760)- Patrick Zeelen(1617)   ½ - ½

8. P. Anjema     (1776)- Rick vd Kamp  (1568)   1 – 0

 

Bijzonderheden: Ritchy snel aan de bar gesignaleerd met ex-collega Arjen Loonstra?! Jos knap remise tegen veel sterkere tegenstander! Tegenstander van Ton gaf zomaar een stuk kado op de 5e zet! Rob verloor jammer genoeg een gelijk pionneneindspel. Rick had een ongelijke lopereindspel met enkele pionnen minder, maar kon het net niet remise houden! Invaller Patrick Zeelen scoorde een nette plusremise.

 
14-3-2005
Gelijk spel tegen Dodewaard in Mook
"Dodewaard laat kampioensteam ontsnappen"

De laatste ronde van de OSBO competitie voor zowel het tweede als het derde team werd in Mook gehouden. Zoals we van Huub en zijn clubgenoten gewend zijn, was het ook deze keer perfect georganiseerd. Maar op de een of andere manier kon het de spelers van Kasteel 2 niet inspireren. Het begon nog allemaal vrij aardig. Sjaak speelde in het van hem bekende tempo zijn tegenstander van het bord. Hij won een pionnetje en daarna was het uitschuiven. Ook Henk Rutten had geen al te moeilijke avond. Zijn tegenstander liet zichzelf zitten met een geisoleerde dubbelpion tegenover een half-open c-lijn. Deze zwakte raakte hij niet meer kwijt en toen na lang laveren de zware stukken in stelling waren gebracht, was het snel bekeken (2-0).

Ton Wouters had een moeilijke avond. Ik heb niet veel van zijn partij gezien, maar hij verloor. Spannend was het bij Ritchy Duin op bord 1. Op zoek naar het volle punt investeerde hij veel tijd in een fantastisch ogende koningsaanval. Met wat meer bedenktijd had hij ongetwijfeld het pad naar het mat gevonden, maar zijn tegenstander maakte handig gebruik van zijn voorsprong bedenktijd (en stopte voor het gemak maar met noteren). "Een reden om te stoppen met schaken", zo verzuchtte hij aan de bar. (2-2)

John Lansen op bord 6 had het ook al niet makkelijk. Hij rommelde wat, deed een paar (ogenschijnlijk) dreigende zetten en bood remise. Zijn tegenstander speelde nog een zet door, maar accepteerde toen toch maar (2,5-2,5). De laatste partij was de spannendste. Maarten Rossen speelde tegen Bitter. Maarten moest winnen op topscoorder van de 3e klasse H te worden. Helaas overzag hij een paar pion-zetjes van zijn tegenstander en kwam straal verloren te staan. Behalve de eerste plaats op de topscoorderslijst, stond natuurlijk ook gewoon de overwinning van de wedstrijd op het spel. Om volslagen onduidelijke redenen werd hem door een teamgenoot ingefluisterd dat hij remise aan moest bieden wat hij prompt deed. Maarten wist niet hoe snel hij de uitgestoken had 2x heen en weer slingerde om onder het genot van een biertje van dit prachtige geschenk te genieten.

Het was een gezellige avond. De teamgeest binnen het Kasteel was weer groots. Zoals we bijna gewend zijn, waren er weer een aantal supporters meegereisd (Twan, Caspar en Wesley). Samen het derde team betekende dat weer een invasie van 15 (voornamelijk) Wijchense schakers.

Het Kasteel 2 - Dodewaard 2 3-3
 
18-2-2005
Monsterscore voor 2e team: 6 – 0!!!
"Het feest kan bijna beginnen…"

Het was voor de wedstrijd tegen S.M.B. 6 al bekend dat nummer 2 Mook deze ronde verloren had van U.V.S. 5. Het team van U.V.S., dat op de laatste plaats stond, begon ook nog eens met slechts 5 man aan die wedstrijd! Voor zover er nog sprake kon zijn van enige spanning om de 1e plaats was die nu definitief verdwenen. We konden ons bezig gaan houden met onze eigen partijtjes en het kampioenschap dat nu zeker zal volgen dit seizoen. De wedstrijd tegen S.M.B. was er een om te laten zien hoe het dan wel moet. Bij voorbaat hadden we al een voorsprong want de tegenstanders raakten al behoorlijk geïmponeerd door het fraaie materiaal en de ruime schaaktafels waar ze deze avond mee mochten spelen. Dat hebben ze in Nijmegen niet! Hoe anders was de reactie na afloop: we komen hier nooit meer!

John Lansen had een makkelijke avond. Met zijn paard kon hij vrij snel de stelling van Janssen binnen springen en de zwarte toren op a8 bleek een lekker hapje! Enkele zetten later was het pleit beslecht en stonden we op een voorsprong. Ton Wouters kreeg e4 van Denz tegen en 3x raden wat er dan op het bord komt. De zwarte stelling stond weer als een huis en Ton weet inmiddels wel wat je allemaal doen kan in het Scandinavisch. De indrukwekkende coverfoto op de laatste Zetwerk en de tekst Corus werden nog eens nadrukkelijk op tafel gelegd, zodat zijn tegenstander zich helemaal geen hoop op een resultaat meer durfde te permitteren.

Henk Rutten leek een lastig potje te spelen tegen Groenewald. Het krachtsverschil kwam uiteindelijk toch boven drijven en Henk deed zijn duit in het zakje van de overwinning. Onze topscoorder Maarten Rossen was er op gebrand om ook deze wedstrijd een vol punt toe te voegen aan zijn puntentotaal. Met zwart kreeg hij c4 tegen en daarna speelde Maarten het razendscherp door met zijn pionnen op de e-, f- en g-lijn naar voren te stormen. Tegenstander Niessen legde het spel vast op de dame-vleugel en dat vond Maarten wel prettig. Hij kon zo lekker doorstoten op de koningsvleugel en in het centrum. Met vele stukken trok hij ten aanval en uiteindelijk moest Niessen buigen onder de druk.

Met de overwinning op zak konden Ritchy Duin en Sjaak Laurant rustig hun partijen uitspelen en proberen te winnen. Ritchy speelde met zwart een behouden opening (e6 en b6) tegen Schillings. Met een pionoffer lokte hij de witte dame weg zodat de witte koningsstelling na Pxf3 open kwam te liggen. De bedachte aanval leverde echter toch niet het gewenste resultaat op. Schillings ruilde de dame en gezien de zwarte tijdnood werd een remise aangeboden. Dit werd afgeslagen en in rap tempo werd met een kleine combinatie een kwaliteit veroverd. Hierna was de winst een kwestie van nauwkeurigheid.

Sjaak Laurant speelde weer snel en scherp tegen Goverde. Sjaak won een pion en kreeg met een sterke witte pion op e6 veel dreiging. Met slechts enkele seconden op de klok zocht Goverde nog naar redding van de eer, maar dat bleek vergeefse hoop. Sjaak speelde het medogenloos en de vlag verscheen op de display van de XL.

Maandag 14 maart kunnen we bij U.V.S. in Nijmegen het kampioenschap definitief veilig stellen. Daarna volgt nog de gezamenlijke slotronde op donderdag 28 april in Mook.

Het Kasteel 2 - S.M.B. 6 6 - 0
 
14-1-2005
2e team stoomt door!!
"Millingen met 4-2 van het bord gezet!"

Vrijdag 14 januari jl. speelde ons 2e team zijn 4e OSBO-wedstrijd thuis tegen Millingen. De voorgaande wedstrijd tegen Mook werd bestempeld als beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Een beetje vroeg misschien, maar gezien de krachtsverhoudingen met de andere teams in de groep zat daar wel wat in. Wij wonnen die wedstrijd en dus kunnen wij de resterende wedstrijden uitschuiven…

Het leek er niet op afgelopen vrijdag tegen Millingen. Na een uur spelen leek geen enkel bord beter te staan en dus begon een enkele Kasteler (ik laat in het midden wie…) al te roepen dat we onze voorsprong op Mook wel zouden gaan inleveren. Gelukkig werden enkele van onze tegenstanders tegen het einde van de avond wat minder nauwkeurig en konden we alsnog onze zegereeks voortzetten.

Sjaak Laurant was als eerste tevreden met een remise tegen Benedictus. De partij bleef in evenwicht en er was niet zo gemakkelijk een winstweg te vinden. Toen was het onze topscoorder Maarten Rossen die, ondanks vervelende familie-omstandigheden, toch een goede partij op het bord zette. Met de lange rokade lokte hij een pionzet uit en dit werd zijn tegenstander Huybregts fataal.

John Lansen speelde met wit tegen IJsvelt. Deze partij ging ook gelijk op, al had John iets actiever spel. Een remise mocht niet geaccepteerd worden vanwege de onzekere wedstrijdstand. John speelde door, maar uiteindelijk kwam hij toch niet verder. Henk Rutten leek een moeilijke partij te spelen tegen Bekker. Een trucje werd ingebouwd, maar daar trapte Bekker niet in. Toch won Henk in het middenspel een gezonde pion en daarna ook de partij.

Met deze stand had Ton zijn remise-aanbod al klaar liggen en ook tegenstander Verbeet had niet de illlusie de Scandinavische muur ooit te kunnen slopen… Millingen had voor deze gelegenheid een Duitse huurling meegenomen en die werd ingezet op bord 1. Ritchy speelde eindelijk eens een normale opening, kennelijk had hij nog ergens een boekje over het Siciliaans opgeduikeld. Lorum toonde kein angst en nam met gevaar voor eigen leven een pion mee in het centrum. Na dameruil kreeg Lorum een gevaarlijk loperpaar en een betere stelling. Met enkele scherpe paardzetten van Ritchy werd echter de pion en het initiatief teruggewonnen. Toen iedereen al klaar werd hier maar tot remise besloten, hoewel met de zet g5 Ritchy het volle punt had kunnen binnenhalen…

Eindstand Het Kasteel 2 - Millingen : 4 - 2
 
14-12-2004
Kasteel 2 neemt koppositie tegen Mook
"Kampioenschap komt dichterbij"

Wat zich vooraf als een spannend duel had aangekondigd, was eigenlijk maar saai. Om kwart over tien was het pleit beslecht en had het tweede de rivaal Mook KO liggen. De twee sterkste teams uit klasse 3H troffen elkaar in Mook. Beide teams waren op volle oorlogssterkte, maar het grove geschut uit Wijchen deelde al vroeg in de avond enkele rake klappen uit.

Maarten Rossen speelde de opening beter als zijn tegenstander, kwam een pion en een stelling voor en won snel. Rob Boesten speelde te agressief in de eerste 10 zetten. Zijn stelling kon dat niet verdragen wat hem een pion kostte. Na een algehele afruil van lichte stukken, was de pionnen voorsprong inmiddels op 3 stuks uitgekomen wat verder doorspelen zinloos maakte.

Huub Blom, vooraf nog hoopvol gestemd, kreeg een moeilijke opening voorgeschoteld. Ritchy speelde vlijmscherp en liet zijn tegenstander de fout maken. Op alle andere borden scheen de zon. Sjaak bood op een tactisch gunstig moment remise aan, Sjim Jonkmans accepteerde de remise en de nederlaag voor Mook.

Hans van den Ende en Tjado van Namen streden nog lang door, maar zij kwamen niet verder dan remise.

Eindstand Mook - Het Kasteel 2 : 1,5 - 4,5
 
14-10-2004
Pion 4 nipt verslagen
"Nu al gaat het tussen Mook en Wijchen"

Na met 3-0 de leiding genomen te hebben werd het toch nog spannend. Na twee nederlagen kwam het op Ritchy Duin aan. In een welliswaar gelijkwaardige stelling, met beide nog weinig tijd op de klok, nam de Groesbeekse bord-1 speler onverwacht het remise aanbod van Ritchy aan. Daarmee kwam de eindstand op 3,5-2,5.
 
14-10-2004
Beuningen geen partij voor Kasteel 2
"Koppositie al binnen"

Met 4-2 werd de eerste competitiewedstrijd in Beuningen gewonnen.
 
1-9-2004
Kasteel 2 versterkt aan de start
"Ton Wouters teamleider"

Twan Rutjes is dit seizoen richting eerste team verhuisd, maar het tweede is versterkt met Ritchy Duin en Sjaak Laurant. Deze twee 1800+ speler moet onder de bezielende leiding van Ton Wouter hoge ogen kunnen gooien.